postoji lag ili zaostajanje u ekonomskim efektima. već do sredine 70ih postaje jasno strukturi na vlasti koja ima bolji pregled i informacije od običnih građana da su ekonomski problemi ogromni. na primjer, bosna i hercegovina sa bdp rastom od peko 5% izmedju 2004 i 2008 je imala najveci rast u evropi. pogledaj statistiku na http://www.ebrd.com ali razlozi tog rasta su bitni, kao sto je do pocetka sedamdesetih to bila velika industrijalizacija i urbanizacija jugoslavije ali živilo se iznad mogućnosti i to je postalo jasno još 1974, 75. narod je to počeo da osjeća u osamdesetim.madner wrote:70-te godine velikog rasta a ne ekonomskih problema.
PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
- Vasco da Gama
#176 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
- madner
#177 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Postoji lagVasco da Gama wrote:postoji lag ili zaostajanje u ekonomskim efektima. već do sredine 70ih postaje jasno strukturi na vlasti koja ima bolji pregled i informacije od običnih građana da su ekonomski problemi ogromni. na primjer, bosna i hercegovina sa bdp rastom od peko 5% izmedju 2004 i 2008 je imala najveci rast u evropi. pogledaj statistiku na http://www.ebrd.com ali razlozi tog rasta su bitni, kao sto je do pocetka sedamdesetih to bila velika industrijalizacija i urbanizacija jugoslavije ali živilo se iznad mogućnosti i to je postalo jasno još 1974, 75. narod je to počeo da osjeća u osamdesetim.madner wrote:70-te godine velikog rasta a ne ekonomskih problema.
Problem nastaje kada kapital na stranom trzistu postaje izuzetno skup.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#178 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
UnscarD wrote: Ne bih rekao da je izuzetak. Upravo suprotno. Tada je bilo "sramota" da grabis sebi dok neko drugi nema. Pogotvo odmah nakon onog rata...naravno jenjavao je taj zanos vremenom ali se gaio takav duh.
Doktora si mogao da podmitis flashom pica ii bombonjerom ali je bilo potpuno van pameti da mu dajes mito.
Drago mi j da su ti jasniji. Valjda ce nekada i meni biti tvojijeza u ledja wrote: Boze dragi u kojem ti svijetu zivis.(sad su mi tvoji stavovi jasniji)
Naravno da su isti. Ko tvrdi drugacije. Promjenio se sistem. Stigla "demokratija" a sa njom i sve njene blagodeti.jeza u ledja wrote: Ljudi danas, i ljudi onda, su ISTI ljudi. Onda je samo postojao sistem, koji opet nismo napravili mi, vec neko drugi, ali samo na povrsini. Ispod njega je vrilo od korumpiranosti, lopovluka, zajedljivnosti, sujete, kriminala, neobrazovanosti.
Daleko od toga da je bilo savrseno ali je bilo 100 puta bolje od ovoga danas ... no kako bi ti to znao kada nisi ovde.
Dakle kazes da su krivi ljudi i njihov metalitet?jeza u ledja wrote: Dakle ne krivim nacionaliste, oni su oduvijek bili tu, vec krivim one koji su imali kontrolu nad drzavom. Sta su nam ostavili u amanet? Smrt i zlo. A zbog cega, zbog haharskog mentaliteta kojeg vidim i sad.
Isti ljudi, isti mentalitet.
Za razliku od tebe ja krivim nacionaliste jer nacionalizam kao ideja i pojava je star nekoliko vijekova i takvo razmisljanje mi je retrogradno u 20 vijeku a pogotovo u 21 vijeku kada su stvari vec odavno globalne. Takav metalitet nije sposoban da vidi da mali i jadan i patetican kakav jeste, nema nikakvu sansu nego da uvijek bude neciji vazal. Dal' Turski, dal' Austrougarski, dal' Ruski dal' Americki ...ali uvijek VAZAL. To smo danas. Ovaj region je samo po nekada i kratko mogao da igra kao bitan faktor na globalnoj sceni i uvijek i jedino je to bilo kada je bio ujedinjen.
Ti ako mislis da vanjskih uticaja nije bilo, ok to je tvoj stav. Ja mislim da jeste i te kako. Za to mi je dovoljno samo malo da znam istoriju . Na zalost ne pricamo o tome da je 3 x 3 = 9 nego o nekim apstraktnim stvarima tako da imas potpuno pravo na svoje misljenje. Demokratijajeza u ledja wrote: Kriviti prvenstveno vanjske faktore je pateticno.
Zacinio sam kompletnu temu licnim iskustvima namjerno i svijesno jer mi je bilo lijepo sjecati se toga i pisati o tome.jeza u ledja wrote: "Islo se na Bolero i u SSSR, pikalo po gumenim gumbicima ZX Spectruma." Jos kod mi neko napise "islo se na more svake godine" hoce mi nesto bit.
Eee sto se dobro zivjelo u PM.![]()
To naravno ne znaci da stav zasnivam na licnom iskustvu jer kada bih ga zasnivao na licnom, mislio bih upravo suprotno, vjerovatno kao ti, jer je meni danas puno bolje nego nekada, kao sto vidim da je i tebi. Mozda zato i razmisljas tako jer sistem u kojem ti (i ja) zivis sistematski namece razvijanje takmicarskog i individualnog a suzbija empatijsko i kolektivno. Neko se tome odupire , neko ne.
Nije u tom moru i toj kamp kucici fora jer ja danas mogu da priustim najbolji hotel i najbolju plazu, ali je fora u tom kolektivnom osjecaju blagostanja. Ne znam za tebe, ali za mene je jako tesko da budem sretan ako znam da oko meni ljudi nisu sretni.
Evo oko BOLD dijela se slazemo 100%. Gdje bi bili da nije bilo komunista te 1940-te je vjerovatno za nove teme. Kao sto je to i gdje bi bili da Habzburzi ne odlucise da nas aneksiraju ili da Turci ne odlucise da nas okupiraju ili da Slaveni ne odlucise da migriraju...jeza u ledja wrote: PS: A ovo danas u Bosni, ovo nije ni drzava ni sistem ni kurac. I za to, opet , iskljucivo krivim one koji su od ove drzave (YU) mogli napraviti nesto , ali djaba. Pravo pitanje nije gdje bi bili da nije bilo rata ili raspada YU. Pravo pitanje je gdje bi bili da nije bilo komunista 41e.
Ti krivis iskljucivo nase ljude, jer su kao mogli napraviti nesto. Ja mislim da su stvari malo kompleksnije jer tesko je graditi ako neko stalno ima tendenciju da ti to srusi. Makar i iznutra.
Kad sam vec iznio neke licne detalje koji su ti pomogli da me bolje shvatis, evo, mozda pomognu i ovi detalji, pa evo da znas i da mi se pra-dedo, borio u Oktobarskoj revoluciji na strani boljsevika kao Bosnjak - beg. Prodao dio imanja ovde da bi doprinjeo toj revoluciji tamo. Pa eto ima i jedna narodna pjesma o njemu koju je Josipa Lisac lijepo prepjevala. Kada se vratio u svoju zemlju, imao je knjigu duznika koju je pocjepao. Pitali ga ljudi zasto, jer se radilo o velikoj sumi. On govorio da nema dug smisla jer svi cemo mi uskoro imati isto. Ljudi hodali carsijom i govorili da je poludio jer tvrdi da ce on i njegov kmet imati isto. Poslije se ispostavilo da je bio u pravu. Streljali su ga Njemci na Banjici 1943.
Otac mi je bio u partizanima u prvoj proleterskoj i ranjen je na Sremskom frontu. Iz partije i iz vojske je izbacen 1952 godine jer je citao list Demokratija u oficirskom klubu u Sloveniji.
Sta da ti kazem ... It Runs in the Family
- Vasco da Gama
#179 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Problem je bio u strukturi ekonomije i kako se novac troši a trošio se tako se živjelo iznad standarda. Ovdje možeš da vidiš http://www.cpi.hr/download/links/hr/7309.pdf kako BDP po glavi stanovnika u BiH opada od 1952 pa 1960 pa 1970 u odnosu na ukupno učešće u prosjeku BDP-a SFRJ. Znači da je veliki rast uzrokovan brzom postratnom industrijalizacijom ali ekonomija usporava vec sredinom sedamdesetih. Normalno je da su ljudi na vlasti u centralnoj banci koji imaju podatke znali čemu to vodi ukoliko se ne krene u restruktuiranje privrede, štednju i otpuštanje ljudi ali kao što znamo iz biografija ljudi iz tadašnje nomenklature nije se ništa radilo na tome kako bi se sačekalo da tito umre u miru. Da je tako vidimo što nakon titove smrti 1980 nezaposlenost naglo raste a zatim i inflacija - to su sve simptomi nerješavanja problema iz 70ih, kardeljevih šminkerskih reformi i sl.madner wrote:Postoji lagVasco da Gama wrote:postoji lag ili zaostajanje u ekonomskim efektima. već do sredine 70ih postaje jasno strukturi na vlasti koja ima bolji pregled i informacije od običnih građana da su ekonomski problemi ogromni. na primjer, bosna i hercegovina sa bdp rastom od peko 5% izmedju 2004 i 2008 je imala najveci rast u evropi. pogledaj statistiku na http://www.ebrd.com ali razlozi tog rasta su bitni, kao sto je do pocetka sedamdesetih to bila velika industrijalizacija i urbanizacija jugoslavije ali živilo se iznad mogućnosti i to je postalo jasno još 1974, 75. narod je to počeo da osjeća u osamdesetim.madner wrote:70-te godine velikog rasta a ne ekonomskih problema.samo u upravljanju ekonomijom. Nije se zivilo iznad mogucnosti, nego je plan razvoja 70ih bio velika ulaganja u infrastrukturu preko kredita. To je plan razvoja Kine i Turske.
Problem nastaje kada kapital na stranom trzistu postaje izuzetno skup.
- madner
#180 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Pogresno tumacis tabelu, ona ti samo kaze koja republika je brze odnosno sporije napredovala. Ako je prosjecni Jugosloven zaradjivao 100, prosjecni Bosanac je zaradjivao 65. No ne kaze ti koliko je prosjecni Jugosloven realno vise zaradjivao 1970 nego 1960 ili 1980te.
-
detroit-mercy
#181 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Problem svih ovih konverzacija na temu bivse drzave sto ljudi gledaju na taj period tako uskogrudo iz svog nekog licnog iskustva. I onda kazu vidi da imamo danas. Ja jako dobro znam sta imamo danas, imamo jedno veliko nistaUnscarD wrote:UnscarD wrote: Ne bih rekao da je izuzetak. Upravo suprotno. Tada je bilo "sramota" da grabis sebi dok neko drugi nema. Pogotvo odmah nakon onog rata...naravno jenjavao je taj zanos vremenom ali se gaio takav duh.
Doktora si mogao da podmitis flashom pica ii bombonjerom ali je bilo potpuno van pameti da mu dajes mito.
Drago mi j da su ti jasniji. Valjda ce nekada i meni biti tvojijeza u ledja wrote: Boze dragi u kojem ti svijetu zivis.(sad su mi tvoji stavovi jasniji)
Naravno da su isti. Ko tvrdi drugacije. Promjenio se sistem. Stigla "demokratija" a sa njom i sve njene blagodeti.jeza u ledja wrote: Ljudi danas, i ljudi onda, su ISTI ljudi. Onda je samo postojao sistem, koji opet nismo napravili mi, vec neko drugi, ali samo na povrsini. Ispod njega je vrilo od korumpiranosti, lopovluka, zajedljivnosti, sujete, kriminala, neobrazovanosti.
Daleko od toga da je bilo savrseno ali je bilo 100 puta bolje od ovoga danas ... no kako bi ti to znao kada nisi ovde.
Dakle kazes da su krivi ljudi i njihov metalitet?jeza u ledja wrote: Dakle ne krivim nacionaliste, oni su oduvijek bili tu, vec krivim one koji su imali kontrolu nad drzavom. Sta su nam ostavili u amanet? Smrt i zlo. A zbog cega, zbog haharskog mentaliteta kojeg vidim i sad.
Isti ljudi, isti mentalitet.Kriv je novi sistem...u starom su ti isti ljudi funkcionisali daleko bolje.
Za razliku od tebe ja krivim nacionaliste jer nacionalizam kao ideja i pojava je star nekoliko vijekova i takvo razmisljanje mi je retrogradno u 20 vijeku a pogotovo u 21 vijeku kada su stvari vec odavno globalne. Takav metalitet nije sposoban da vidi da mali i jadan i patetican kakav jeste, nema nikakvu sansu nego da uvijek bude neciji vazal. Dal' Turski, dal' Austrougarski, dal' Ruski dal' Americki ...ali uvijek VAZAL. To smo danas. Ovaj region je samo po nekada i kratko mogao da igra kao bitan faktor na globalnoj sceni i uvijek i jedino je to bilo kada je bio ujedinjen.
Ti ako mislis da vanjskih uticaja nije bilo, ok to je tvoj stav. Ja mislim da jeste i te kako. Za to mi je dovoljno samo malo da znam istoriju . Na zalost ne pricamo o tome da je 3 x 3 = 9 nego o nekim apstraktnim stvarima tako da imas potpuno pravo na svoje misljenje. Demokratijajeza u ledja wrote: Kriviti prvenstveno vanjske faktore je pateticno.![]()
Zacinio sam kompletnu temu licnim iskustvima namjerno i svijesno jer mi je bilo lijepo sjecati se toga i pisati o tome.jeza u ledja wrote: "Islo se na Bolero i u SSSR, pikalo po gumenim gumbicima ZX Spectruma." Jos kod mi neko napise "islo se na more svake godine" hoce mi nesto bit.
Eee sto se dobro zivjelo u PM.![]()
To naravno ne znaci da stav zasnivam na licnom iskustvu jer kada bih ga zasnivao na licnom, mislio bih upravo suprotno, vjerovatno kao ti, jer je meni danas puno bolje nego nekada, kao sto vidim da je i tebi. Mozda zato i razmisljas tako jer sistem u kojem ti (i ja) zivis sistematski namece razvijanje takmicarskog i individualnog a suzbija empatijsko i kolektivno. Neko se tome odupire , neko ne.
Nije u tom moru i toj kamp kucici fora jer ja danas mogu da priustim najbolji hotel i najbolju plazu, ali je fora u tom kolektivnom osjecaju blagostanja. Ne znam za tebe, ali za mene je jako tesko da budem sretan ako znam da oko meni ljudi nisu sretni.
Evo oko BOLD dijela se slazemo 100%. Gdje bi bili da nije bilo komunista te 1940-te je vjerovatno za nove teme. Kao sto je to i gdje bi bili da Habzburzi ne odlucise da nas aneksiraju ili da Turci ne odlucise da nas okupiraju ili da Slaveni ne odlucise da migriraju...jeza u ledja wrote: PS: A ovo danas u Bosni, ovo nije ni drzava ni sistem ni kurac. I za to, opet , iskljucivo krivim one koji su od ove drzave (YU) mogli napraviti nesto , ali djaba. Pravo pitanje nije gdje bi bili da nije bilo rata ili raspada YU. Pravo pitanje je gdje bi bili da nije bilo komunista 41e.
Ti krivis iskljucivo nase ljude, jer su kao mogli napraviti nesto. Ja mislim da su stvari malo kompleksnije jer tesko je graditi ako neko stalno ima tendenciju da ti to srusi. Makar i iznutra.
Kad sam vec iznio neke licne detalje koji su ti pomogli da me bolje shvatis, evo, mozda pomognu i ovi detalji, pa evo da znas i da mi se pra-dedo, borio u Oktobarskoj revoluciji na strani boljsevika kao Bosnjak - beg. Prodao dio imanja ovde da bi doprinjeo toj revoluciji tamo. Pa eto ima i jedna narodna pjesma o njemu koju je Josipa Lisac lijepo prepjevala. Kada se vratio u svoju zemlju, imao je knjigu duznika koju je pocjepao. Pitali ga ljudi zasto, jer se radilo o velikoj sumi. On govorio da nema dug smisla jer svi cemo mi uskoro imati isto. Ljudi hodali carsijom i govorili da je poludio jer tvrdi da ce on i njegov kmet imati isto. Poslije se ispostavilo da je bio u pravu. Streljali su ga Njemci na Banjici 1943.
Otac mi je bio u partizanima u prvoj proleterskoj i ranjen je na Sremskom frontu. Iz partije i iz vojske je izbacen 1952 godine jer je citao list Demokratija u oficirskom klubu u Sloveniji.
Sta da ti kazem ... It Runs in the Family
Ali 90% ovog foruma i ljudi sto pise na njemu nije svjesno da smo mi taj uber uspjesni model u kome su svi bili sretni i zadovoljni i plivali u moru para i zivjeli ko lordovi poceli da napustamo jos za vrijeme komunista. I nikako da kazu zasto, nego eto dosli divlji nacionalisti i otjerali pitome stanovnike te zemlje.
Je li ima iko da kaze ako je sve bilo tako dobro, zasto se je to napustalo a da ne krene odmah o prici od dzabe stanovima, dzabe skolstvu, dzabe zdravstu i dr.
I da nije bilo rata, usli bi u reforme u kojima vise ne bi bilo dzaba stanova, dzaba skolstva, dzaba zdravsta ali opet da se vratim na sve dzaba. Da li su ljudi koji pisu o tim dzaba stvarima koje su dobijali svjesni da taj model nije mogao opstati pa su ga cak i kreatori tog modela poceli napustati. Ljudi bi jednostavno da zamrznu tu neku deceniju i po kada se sve dijelilo dzabe i onda na osnovu toga izvlace neka poredjenja.
Ali niko da napomene i voznju par nepar, redove za kafu, ulje i detrdzent, hiperinflaciju i mnoge druge stvari.
Naravn da je i takva drzava bila bolja od ovoga sto imamo ali ne moze se ostati zakovano u nekih 10-15 godina i ne micati dalje.
Mi danas fakat imamo tri suprostavljene drzave u drzavi, mi danas nemamo ni politickog ni eknomskog konsenzusa na nivou drzave, mi danas nemamo ni konsenzusa o sutrasnjoj vremenskoj prognozi a kamoli neke druge stvari.
Da je BiH normalno uredjena drzava, vjerujem da bi stvari bile za nekih 20-30% bolje i da bi ako nista imali neki pravac ili smjernice kretanja. Ovako, sve se svodi na tavorenje od danas do sutra jer niko nije u stanje da pravi neke dugorocnije projekcije u drustvu i upravo zbog toga nam se bivsa drzava cini kao Svicarska u odnosu na ovom sto imamo danas.
-
UnscarD
#182 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
I "kamo dalje rodjace" ??? Kako mrdnuti iz ovog blata u kojem stojimo eve vec 20 i kusur godina ? Mozda imamo razlicite poglede na stvari ali nekako mislim da svi mi ovde volimo i ovaj narod i ovu zemlju. Ja sam bez ideje ikakve. Sta god da mi padne na pamet, dovoljno je otici na Klix komentare i instant se demoralisati.
- madner
#183 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
NVZ, jedna umjerna i blaga diktatura je rjesenje. 
-
detroit-mercy
#184 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Ne znamUnscarD wrote:I "kamo dalje rodjace" ??? Kako mrdnuti iz ovog blata u kojem stojimo eve vec 20 i kusur godina ? Mozda imamo razlicite poglede na stvari ali nekako mislim da svi mi ovde volimo i ovaj narod i ovu zemlju. Ja sam bez ideje ikakve. Sta god da mi padne na pamet, dovoljno je otici na Klix komentare i instant se demoralisati.
Ne mogu da vjerujem da u BiH nema ljudi koji nisu u stanju da sa svojim znanjem ili voljom izgrade neki novi Energoinvest ili sta ja znam Sipad. Znanje i obrazovanje nam mora biti na prvom mjestu, odatle ce proisteci mnoge druge stvari.
Cisto onako kao primjer, juce sa posla izadjemo na rucak nas cetvorica; dva amerikanca, ja i jedan Svabo koji je kratko kod nas, radi na nekom projektu.
I nekako u cijelo prici dohvatimo se skolstva i kako je americko osnovno/srednje skolsko obrazovanje fucked up. I onda nam Svabo kaze kako su oni svjesni sta obrazovanje znaci za jednu zemlju jer su oni mala zemlja koja nema nekih prirodnih resursa nego sve sto posjeduju je znanje
A ja vamo u sebi mislim, e jebote kad oni za sebe kazu da su mali i da nemaju nista, gdje smo mi onda
-
UnscarD
#185 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Sacekati rezultate popisa i osnovati Stranku Ostalihmadner wrote:NVZ, jedna umjerna i blaga diktatura je rjesenje.
-
detroit-mercy
#186 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
A to bi ti da budes Titomadner wrote:NVZ, jedna umjerna i blaga diktatura je rjesenje.
-
UnscarD
#187 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
hahahahaa ....detroit-mercy wrote:I nekako u cijelo prici dohvatimo se skolstva i kako je americko osnovno/srednje skolsko obrazovanje fucked up. I onda nam Svabo kaze kako su oni svjesni sta obrazovanje znaci za jednu zemlju jer su oni mala zemlja koja nema nekih prirodnih resursa nego sve sto posjeduju je znanjeUnscarD wrote:I "kamo dalje rodjace" ??? Kako mrdnuti iz ovog blata u kojem stojimo eve vec 20 i kusur godina ? Mozda imamo razlicite poglede na stvari ali nekako mislim da svi mi ovde volimo i ovaj narod i ovu zemlju. Ja sam bez ideje ikakve. Sta god da mi padne na pamet, dovoljno je otici na Klix komentare i instant se demoralisati.![]()
A ja vamo u sebi mislim, e jebote kad oni za sebe kazu da su mali i da nemaju nista, gdje smo mi onda
- Vasco da Gama
#188 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
ja to i ne tvrdim vec kazem da je zahuktala ekonomija bila bazirana na velikom ulaganju u industrijalizaciju zemlje nakon rata i to uglavnom u bih. indikator o opadanju udjela bdp bih relativno u odnosu na prosjek sfrj nam govori da su dometi rasta baziranog na takvoj politici bili ograničeni i da se dosegao nivo kada su potrebne strukturne reforme. onima koji imaju uvid u to, ovo je postalo jasno sredinom sedamdesetih ali za reforme nije bilo političke volje, posljedice takve politike su došle u osamdesetim.madner wrote:Pogresno tumacis tabelu, ona ti samo kaze koja republika je brze odnosno sporije napredovala. Ako je prosjecni Jugosloven zaradjivao 100, prosjecni Bosanac je zaradjivao 65. No ne kaze ti koliko je prosjecni Jugosloven realno vise zaradjivao 1970 nego 1960 ili 1980te.
za ovo postoji konsenzus među autorima koji se bave ovom temom to je i svjetska banka više puta objavila.
- madner
#189 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Onda nam predstavi ta djela i pozovi se na doticne autore. Teza je meni nova.Vasco da Gama wrote:ja to i ne tvrdim vec kazem da je zahuktala ekonomija bila bazirana na velikom ulaganju u industrijalizaciju zemlje nakon rata i to uglavnom u bih. indikator o opadanju udjela bdp bih relativno u odnosu na prosjek sfrj nam govori da su dometi rasta baziranog na takvoj politici bili ograničeni i da se dosegao nivo kada su potrebne strukturne reforme. onima koji imaju uvid u to, ovo je postalo jasno sredinom sedamdesetih ali za reforme nije bilo političke volje, posljedice takve politike su došle u osamdesetim.madner wrote:Pogresno tumacis tabelu, ona ti samo kaze koja republika je brze odnosno sporije napredovala. Ako je prosjecni Jugosloven zaradjivao 100, prosjecni Bosanac je zaradjivao 65. No ne kaze ti koliko je prosjecni Jugosloven realno vise zaradjivao 1970 nego 1960 ili 1980te.
za ovo postoji konsenzus među autorima koji se bave ovom temom to je i svjetska banka više puta objavila.
-
detroit-mercy
#190 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Moras biti svjestan da komunisti nisu bili u stanju da izvrse te reforme jer se kose sa osnovnim postulatima na kojima je pocivalo drustvo- zemlja radnika, seljaka i postene inteligencijeVasco da Gama wrote:ja to i ne tvrdim vec kazem da je zahuktala ekonomija bila bazirana na velikom ulaganju u industrijalizaciju zemlje nakon rata i to uglavnom u bih. indikator o opadanju udjela bdp bih relativno u odnosu na prosjek sfrj nam govori da su dometi rasta baziranog na takvoj politici bili ograničeni i da se dosegao nivo kada su potrebne strukturne reforme. onima koji imaju uvid u to, ovo je postalo jasno sredinom sedamdesetih ali za reforme nije bilo političke volje, posljedice takve politike su došle u osamdesetim.madner wrote:Pogresno tumacis tabelu, ona ti samo kaze koja republika je brze odnosno sporije napredovala. Ako je prosjecni Jugosloven zaradjivao 100, prosjecni Bosanac je zaradjivao 65. No ne kaze ti koliko je prosjecni Jugosloven realno vise zaradjivao 1970 nego 1960 ili 1980te.
Kako napraviti promjenu kursa, toliku radikalnu, cak radikalniju od razvoda sa Staljinom i SSSR-om. Problemi su se pokusali kanalisati popustanjem ventila, pa je tako oko 2 miliona ljudi otislo da radi na Zapad. Tih dva miliona je nekih 10% stanovnistva tadasnje drzave a ako gledamo na procenat radno sposobnog stanovnistva taj procenat je i do nekih 20%.
- Vasco da Gama
#191 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
To je kao da pitaš da ti dokažem da je zemlja okrugla.madner wrote:Onda nam predstavi ta djela i pozovi se na doticne autore. Teza je meni nova.Vasco da Gama wrote:ja to i ne tvrdim vec kazem da je zahuktala ekonomija bila bazirana na velikom ulaganju u industrijalizaciju zemlje nakon rata i to uglavnom u bih. indikator o opadanju udjela bdp bih relativno u odnosu na prosjek sfrj nam govori da su dometi rasta baziranog na takvoj politici bili ograničeni i da se dosegao nivo kada su potrebne strukturne reforme. onima koji imaju uvid u to, ovo je postalo jasno sredinom sedamdesetih ali za reforme nije bilo političke volje, posljedice takve politike su došle u osamdesetim.madner wrote:Pogresno tumacis tabelu, ona ti samo kaze koja republika je brze odnosno sporije napredovala. Ako je prosjecni Jugosloven zaradjivao 100, prosjecni Bosanac je zaradjivao 65. No ne kaze ti koliko je prosjecni Jugosloven realno vise zaradjivao 1970 nego 1960 ili 1980te.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Raspad_SFRJ
Potkraj sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća nastupili su golemi poremećaji u ekonomskom životu zemlje. Javnost je bila gotovo šokirana podacima da je trgovinski deficit 1979. dostigao 7.225 milijuna dolara, platni deficit 3.661 milijun dolara, a 1980. dugovi Jugoslavije popeli su se na oko 20 milijardi dolara. Istodobno je inflacija 1981. skočila na oko 45 %. S tržista je nestala mnoga uvozna roba, zemlja nije bila u stanju plaćati uvoz nafte, opreme i sirovina, nastali su prekidi u procesu proizvodnje, počela se uvoditi racionirana opskrba deficitarnim proizvodima, nastupila je gospodarska kriza, koja će trajati do raspada Jugoslavije.
Svaki ce ti ekonomista reci da, ako je javnost 1979 saznala za šokantne ekonomske podatke, onda je vodeća nomenklatura morala znati za strukturne probleme koji su do toga doveli koju godinu ranije. Platni i trgovinski deficit su indikatori ekonomskih problema koji su već postojali, rast duga govori da se standard u nekom trenutku počeo finansirati dugom i iznad mogućnosti nekoliko godina unazad.
- madner
#192 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Ovaj dio:
Citirani dio ti nema veze sa tvojom tezom jer su dugovi stvoreni u deceniji prije, tako da 1975 nikako nije moglo biti poznato.ja to i ne tvrdim vec kazem da je zahuktala ekonomija bila bazirana na velikom ulaganju u industrijalizaciju zemlje nakon rata i to uglavnom u bih.
- Vasco da Gama
#193 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
počinješ se zaduživati kada zaduživanjem pokrivaš rupe a nisu samo dugovi pokazatelj. indikatori iz 1979 su sasvim jasno samo posljedice politike vođene tih godina. kao što smo vidili industrijska proizvodnja i izvoz opada, zatim raste trgovinski deficit i platni deficit, dugom se počinje finansirati standard a poslovi održavati inflacijom koja je 1980 dosegla 45%. sve to se nije moglo desiti preko noći već je rezultat politike od nekoliko godina ranije.madner wrote:Ovaj dio:
Citirani dio ti nema veze sa tvojom tezom jer su dugovi stvoreni u deceniji prije, tako da 1975 nikako nije moglo biti poznato.ja to i ne tvrdim vec kazem da je zahuktala ekonomija bila bazirana na velikom ulaganju u industrijalizaciju zemlje nakon rata i to uglavnom u bih.
pogledaj na primjer 30% populacije je radilo u poljoprivredi a jugoslavija bila neto uvoznik hrane od 1970. - čist indikator ekonomskog problema koji zahtjeva bolnu reformu. a što se duga tiče - najveći dio nastaje upravo od sredine 70ih.
http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of ... avia#1970s
From 1970 onwards, despite 29% of its population working in agriculture, Yugoslavia was a net importer of farm products.
Effect of the Oil Crisis[edit]
During and after the Oil Crisis of the 1970s, the foreign debt grew massively and by early 1980s it reached more than USD 20 billion.[citation needed]