Pitanja i odgovori!

Post Reply
Stolac92

#1 Pitanja i odgovori!

Post by Stolac92 »

1. Šta, po Vašem mišljenju, znači imati/nemati svoj stav u današnjem društvu?
- Mislim da imati/nemati svoj stav u svakom društvu odražava zrelost/nezrelost pojedinca kao ključne karike zdravog/nezdravog društva. Kolektivni stav uvijek guši inovaciju, promijene i razvoj, dok pojedinačni stav odražava napredak cijelog kolektiva. Mnogo je teže izgraditi svoj stav nego prigrliti kolektivni, ali je mnogo zdravije imati kolektiv pojedinaca sa različitim stavovima nego kolektiv pojedinca koji uopšte nemaju svoj stav ili se prilagođavaju stavu većine. Ne vjerujem da je većina uvijek u pravu i čak mislim da je većina u većini slučajeva u krivu

2. Da li mislite da su protesti, kao oblik javnog ispoljavanja nezadovoljstva, pravi način da se utiče na vladajuće strukture u smislu poboljšanja cjelokupne situacije? Ako da, zašto? Ako ne, koji je to drugi način/i?
- Protesti su uvijek pravi način ispoljavanja javnog nezadovoljstva, bez obzira na sređenost/nesređenost društva, jer se izražava, bez straha i ustručavanja, ono što misli popriličan broj ljudi, ali koji, usljed straha ili ustručavanja, to ne žele javno iskazati. Svaki pojedinačni učesnik protesta svojom pojavom predstavlja minimalno još 10 ljudi, koji misle i osjećaju isto kao on, ali koji nemaju hrabrosti, samosvjesnosti, ili navike da to javno iskažu kroz proteste. Također vjerujem da su protesti uvijek pravi način da se utiče na vladajuće strukture u smislu poboljšanja cjelokupne situacije, ali treba imati u vidu da vladajuća struktura uvijek posmatra proteste na takav način da prvo ocjene snagu i podršku koju ti protesti imaju pa tek onda razmatraju koji su zahtjevi protesta i šta se tim protestima želi postići. Zbog toga je vrlo važno da bilo kakvi protesti imaju čistu namjeru, jasne ciljeve, dobru organizaciju i odličnu podršku ostatka pasivnih građana. Postoje mnogi drugi načini da se utiče na vlast, ali do sada kod nas nisu pokazali neke konkretne rezultate. Naravno, isto se može reći i za proteste, ali se može jasno vidjeti da postoji trend rasta broja protesta, zbog različitih razloga, i svi oni polako idu ka tome da se pojavi organizovana i jaka koalicija raznovrsnih grupa, sindikata, udruženja i pojedinaca sa ciljem da se zajedničkim naporom stvori dovoljno jak pritisak na vlast kako bi proteste prihvatili kao jedinu pravu opoziciju njihovoj vladavini. To je opozicija koju će morati slušati i sa kojom će morati sarađivati ako žele da ostanu na vlasti.

3. Smatrate li da su protesti nastali zbog buđenja građanske svijesti. Da li će, eventualni, budući protesti i građanske inicijative rezultirati većim angažmanom građana?
- Protesti se definitivno dešavaju zbog buđenja građanske svijesti, jer ako pogledamo broj protesta u zadnje tri godine možemo jasno utvrditi da je svakog dana sve više grupa, sindikata, udruženja i građana koji protestuju i traže svoja prava. U našem društvu ne postoji „navika“ borbe za individualna prava, jer pojedinac nikad nije bio važan kao osnovna karika društva. Uvijek smo se pronalazili u nekim kolektivitetima, bez obzira da li se radilo o partijskim, nacionalnim, vjerskim, socijalnim ili nekim drugim kolektivitetima, a nikad nije postojao građanski pokret koji se prije svega bori za pravo pojedinca kao osnovne karike koja čini društvo. Vjerujem da su pred nam još mnogi protesti, građanska neposlušnost, nasilni i nenasilni izljevi bijesa građana i mislim da će učešće građana u samom procesu buđenja građanske svijesti rasti, jer ne postoji druga opcija osim da se uvede čelična diktatura kojom bi se apsolutno ugušilo svako pravo na revolt i suprostavljanje vladajućim strukturama.

4. Da li uopće postoji građanska svijest u Bosni i Hercegovini? S tim u vezi, postoji li razvijena svijest kod političara i vladajućih struktura? Kakva je i na kojem je nivou ta svijest uopće?
- Građanska svijest postoji u Bosni i Hercegovini, ali je ona još uvijek u početnoj fazi. Možemo reći da se civilno i građansko društvo u Bosni i Hercegovini još uvijek nalazi u pelenama ili da piški u gaće i proći će još mnogo godina dok civilno društvo i građanska svijest ne postanu odlučujući faktor u našoj zemlji. Kod političara definitivno ne postoji razvijena svijest u vezi odgovornosti, morala, služenja građanima i predanosti svom poslu i dok se ne izgradi građanska svijest neće se promijeniti ni svijest političara.

5. S obzirom na dosadašnji odnos političara prema protestima i građanskim inicijativama, da li će, eventualni, naredni dovesti do suradnje ili do potpunog razilaženja između građana i vladajućih struktura?
- Mislim da je vrlo teško očekivati saradnju između iskrenih građanskih inicijativa i ovakvih političara, jer naši političari nisu zainteresovani da rade na boljitku svih građana nego predstavljaju svoje torove, interese, zajednice, klanove ili neke druge ciljeve koji ne odražavaju potrebu običnog čovjeka. Mislim da će doći do podjele građanskih incijativa, ako se to već nije desilo, na one koje žele otvorenu saradnju sa vlastodržcima i na one koji misle da nije dovoljan jedan dobar političar u moru loših političara da bi se nešto promijenilo. Vjerujem da moramo temeljito promijeniti odnos običnog čovjeka prema političarima i to na taj način da obični čovjek postane VLAST, što on ustvari i jeste, a da političari postanu RADNICI koji izvršavaju naše naredbe. Za to su plaćeni i imaju određene privilegije, ali ako ne rade svoj posao kako treba mi ih moramo smijeniti i dovesti nove koji će svoj posao raditi bolje. Tek kad se probudi ta snaga kod običnog čovjeka i kad on počne sa visoka gledati političare i kad im taj obični čovjek počne NAREĐIVATI, a ne ih moliti, onda ćemo imati mogućnost suradnje između vladajuće strukture i građanskih inicijativa. Sve dok se to ne desi građanske incijative, koje surađuju sa vlastodršcima, služe kao njihova produžena ruka kako bi zadržali vlast. Tako da vjerujem da je nepohodno da se prvo potpuno raziđemo, vratimo odnose na pravu poziciju i onda krenemo u zajedničku saradnju.
Citizen-X

#2 Re: Pitanja i odgovori!

Post by Citizen-X »

Kratko:

Ovakva pitanja i odgovori na ista - bi konacno trebali prijeci na ulice.

Prijatno.
Stolac92

#3 Re: Pitanja i odgovori!

Post by Stolac92 »

Citizen-X wrote:Kratko:

Ovakva pitanja i odgovori na ista - bi konacno trebali prijeci na ulice.

Prijatno.

Kratko:

Slažem se... Mislim da polako i prelaze na ulicu. Uskoro su protesti demobiliziranih boraca, ako ponovo ne otkažu... a 24. juna su protesti sindikata...
bogoljub

#4 Re: Pitanja i odgovori!

Post by bogoljub »

Osnovna snaga jedne drzave lezi u narodu! U masi! Ako bacimo pogled na historiju, vidjecemo da je narod pravio ccuda i svrgavao najvecce tiranine svijeta.
Sta su to nasi politiccari? Male mace za prijasnje despote, i kraljeve?!
Oni su mali missevi koji ce da pobjegnu u missije rupe, ako se narod uistinu podigne i zpoccne prave proteste!
Ako se narod ujedini i podigne u stanju je napraviti jednu malu revoluciju i sve politiccare koji ih godinama lazzu poslati u historiju!
Ako se narod ujedini!!!!!
Ovi protesti do sada su bili i previse vjesstaccki da bi nesto ozbiljno promijenilo u drustvu.
Ponavljam osnovna snaga jedne drzave lezi u narodu, u svima nama u svakom pojedincu od nas. To uvijek trebamo imati naumu, ako nesto ozbiljno trebamo promijeniti u zemlji.
Nikada netreba posustati!
Stolac92

#5 Re: Pitanja i odgovori!

Post by Stolac92 »

Bogoljube, slažem se sa većinom ovoga što si napisao. Ne znam samo kako misliš da su dosadašnji protesti bili "vještački". Možeš li mi malo razjasniti taj pojam. Slažem se da su svi "građanski" protesti do sada bili slabo ili nikako organizovani, spontani, haotični, reaktivni radije nego prokativni, ali su svi ovi protesti možda početak cijelog procesa organizovanja, buđenja, proaktivizma, i shvatanja svoje snage u društvu... Nije važan Pokret DOSTA!, ili neke druge organizacije... ako se pojave ljudi koji će na našim greškama naučiti, nastaviti i uraditi bolje. Najdraže bi mi bilo kad bih ponovo postao neznan i nepoznat, povukao se i oko svoje porodice se zabavio, ali sve dok neko ne preuzme "baklju" i počne raditi bolje, efikasnije, pametnije, organizovanije, ja se ne namjeravam predati niti posustati.
bogoljub

#6 Re: Pitanja i odgovori!

Post by bogoljub »

Bili su vjestaccki iz tog razloga sto su se uvijek organizovali kad nije trebalo da se organizuje.i protiv onih koji nisu odgovorni za nesto!
Kako mozes traziti ostavku gradonacelnice grada zato sto je neki tamo dripac u tramvaju zbo neduznog mladica.? Kakve veze Ima silajdzic i semiha s tim? jesul to matereti oni neki supermeni da dolete i spase nevino dijete?
nekazem da organizovanje protesta povodom ovakvih desavanja netreba biti, naprotiv! Uvijek kad se desi ovakvo nesto treba da se protestuje! Ali!
Adrese protiv kojih se protestuje zbog ubistava su sasvim nelogiccne i logiccki neprihvatljive.
Da se organizuju protesti protiv politiccara zato sto neki politiccar hocce da potpise negativan (Za BIH) sporazum, zato sto pretjeruju u svojim polozajima i previse trose para, zato sto ......milion stvari, Ali ovo su za mene bili ccisti fulovi, i vjestaccko hajmo galamiti ! Sto? pa djecak ubijen. Na koga ce mo? hajmo na NA NEKOGA!
POTREBNO JE PUNO VISE MUDROSTI I ISKRENOSTI I LOGIKE!
milivoje

#7 Re: Pitanja i odgovori!

Post by milivoje »

bogoljub wrote:Osnovna snaga jedne drzave lezi u narodu! U masi! Ako bacimo pogled na historiju, vidjecemo da je narod pravio ccuda i svrgavao najvecce tiranine svijeta.
Sta su to nasi politiccari? Male mace za prijasnje despote, i kraljeve?!
Oni su mali missevi koji ce da pobjegnu u missije rupe, ako se narod uistinu podigne i zpoccne prave proteste!
Ako se narod ujedini i podigne u stanju je napraviti jednu malu revoluciju i sve politiccare koji ih godinama lazzu poslati u historiju!
Ako se narod ujedini!!!!![/size]
Ovi protesti do sada su bili i previse vjesstaccki da bi nesto ozbiljno promijenilo u drustvu.
Ponavljam osnovna snaga jedne drzave lezi u narodu, u svima nama u svakom pojedincu od nas. To uvijek trebamo imati naumu, ako nesto ozbiljno trebamo promijeniti u zemlji.
Nikada netreba posustati!
Suti...dobro je...sam' nek' ne puca.
P.S.
Naglasak je na AKO
Stolac92

#8 Re: Pitanja i odgovori!

Post by Stolac92 »

bogoljub wrote:Bili su vjestaccki iz tog razloga sto su se uvijek organizovali kad nije trebalo da se organizuje.i protiv onih koji nisu odgovorni za nesto!
Kako mozes traziti ostavku gradonacelnice grada zato sto je neki tamo dripac u tramvaju zbo neduznog mladica.? Kakve veze Ima silajdzic i semiha s tim? jesul to matereti oni neki supermeni da dolete i spase nevino dijete?
nekazem da organizovanje protesta povodom ovakvih desavanja netreba biti, naprotiv! Uvijek kad se desi ovakvo nesto treba da se protestuje! Ali!
Adrese protiv kojih se protestuje zbog ubistava su sasvim nelogiccne i logiccki neprihvatljive.
Da se organizuju protesti protiv politiccara zato sto neki politiccar hocce da potpise negativan (Za BIH) sporazum, zato sto pretjeruju u svojim polozajima i previse trose para, zato sto ......milion stvari, Ali ovo su za mene bili ccisti fulovi, i vjestaccko hajmo galamiti ! Sto? pa djecak ubijen. Na koga ce mo? hajmo na NA NEKOGA!
POTREBNO JE PUNO VISE MUDROSTI I ISKRENOSTI I LOGIKE!
Složio bih se da je potrebno punov više mudrosti i logike, ali iskrenosti je bilo više nego što je potrebno... Mislim da i ti mješaš lonce i poklopce... Odgovornost gradonačelnice i premijera je moralna, jer se to desilo u njihovom gradu i jer ništa nisu uradili kako bi to spriječili. Možeš ti iznositi koliko hoćeš argumenata protiv toga, ali je činjenica da u gradu Sarajevu, kao i u Kantonu Sarajevo, ne postoji objekat ili institucija za smještaj maloljetnih delinkvenata, a da ne govorimo o njihovoj rehabilitaciji ili liječenju... Nemoj mi samo spominjati zavod Hum... jer je to motel... Dovoljno sam ti naveo razloga zašto su trebali podnijeti ostavke... Da su oni imali imalo obraza i podnijeli ostavke onda bi se nastavilo ka pravim krivcima i odgovornim političarima, ali definitivno ne možeš oprati od odgovornosti SS i SB...
bogoljub

#9 Re: Pitanja i odgovori!

Post by bogoljub »

Neperem ja nikoga od odgovornosti, niti bi to ikada ccinio, kad bi se radilo o bratu rodjenome!
Dragi stolac 92 Potrebno je je visse budnosti naseg naroda. To sto su se desili protesti i sto narod poccinje da se navikava da kada je nezadovoljan izadje na ulice i protestuje, to je sasvim pozitivna stvar u nasem drustvu, i ja ccu uvijek izacci na proteste kada sam nezadovoljan.
Nerazumijem ja bas tu moralnu obavezu koju spominjes! Hajmo realno!
U ovoj drzavi nepostoji sistematski odgoj djaka i omladine, postoji obrazovanje. Puko prenosenje informacija djeci. Tako da u ovom drustvu priccati o odgoju i vrlinama, moralu i pozivati se na iste je veoma diskutabilno. Postavljam pitanje da li bi jedan direktor skole recimo zbog toga sto je neki uccenik u dvoristu pretukao drugog uccenika na smrt, trebao dati ostavku, ili bi isti trebao pokrenuti i istraziti sluccaj problematiccnog uccenika i njegove porodice.
Realno gledajucci, budimo iskreni, zasto bi direktor davao ostavku, zato sto je nekom klosaru ujutro naumpalo da to uradi i to je uradio. Zaista, niti moralno niti bilo kako drugo, direktor se nemoze okriviti odjednom, prije svih drugih!
Ako se ovdje direktor nemoze osuditi, kako se mozze osuditi neko ko je na ccelu grada za neko ubistvo u tramvaju. Zasto bi moralno odgovarala doticcna??
Zasto protestvovoati protiv nje a neprotestvovati protiv Federalne vlade ili drzavne koji trebaju i koji su duzni napraviti pomenute kaznenopopravne domove Zasto neprotestvovati protiv loseg odgojno-obrazovnog sistema koji nepridaje vaznost odgoju. ?????
Zasto neprotestvovati protiv Dodika koji svakodnevno i rijeccima i djelom unistava nam drzavu?????
Zasto neprotesvovati protiv OHR I LAJCCAKA koji vidimo, niko od njih, necce da radi svoj posao????
Zasto neprotestvovati protiv mnogo mnogo nepravednosti u ovoj drzavi???? Ovo su istinski protesti, i nadam se da ce se dogoditi jednog dana.
jednostavno proteste treba podicci na visi nivo, svakodnevno raditi i pratiti sta se desava.
Zasto ne podicci vise ciljeve protesta na visoj razini protiv onih koji su na ccelu ove vlasti
polumasni

#10 Re: Pitanja i odgovori!

Post by polumasni »

Potrebno je veca suradnja gradjanskih pokreta i NGO sektora u nasoj zemlji.
Potrebno je prestati raditi jedni protiv drugih za grabljenje preostalih grants i funds (mada sam svjestan koliko je lova bitna i kako je tesko doci do nje..)
Smanjiti egoizam pojedinih vodja, traziti zajednicke ciljeve.
Potrebno je dovesti lidere slicnih pokreta iz zemalja tipa Ukrajine i Slovacke koji imaju iskustva sa ovakvim radom i naucit nesto od njih.

Ne zelim dalje elaborirati nista od ovoga. Zao mi je :evil:
Stolac92

#11 Re: Pitanja i odgovori!

Post by Stolac92 »

"Postavljam pitanje da li bi jedan direktor skole recimo zbog toga sto je neki uccenik u dvoristu pretukao drugog uccenika na smrt, trebao dati ostavku... - Da!

"ili bi isti trebao pokrenuti i istraziti sluccaj problematiccnog uccenika i njegove porodice." - ovo bi trebao uraditi Pedagoški zavod ili neka druga slična institucija...

Na ostala pitanja ne mogu sada odgovoriti, jer mi treba više vremena, ali ti obećavam da ću uskoro odgovoriti i na njih...
Post Reply