Partija Bosanaca i Hercegovaca u osnivanju!

Post Reply
Libyano

Post by Libyano »

Stvarno je lijepo slusati sve ideje koje imate na temu te partije i sve sto ide uz nju. Medjutim ja bih vise volio da problemu pristupimo sa druge strane, drugacijeg gledista. Ne sumnjam ja da se moze napraviti beskonacan spisak stvari koje treba promijeniti u ovoj nasoj drzavi. Veci i eliminatoran problem jeste odabir nacina koji ce osigurati dovoljan uticaj toj grupi Bosanaca i Hercegovaca da sprovedu sto zele. Kao sto znate jaka stranka ne nastaje preko noci i nije svaka stranka predodredjena da bude uspjesna. Za one sto zelite rijesiti od problema u BiH treba vam stranka koja ce osvojiti dovoljnu glasova na izborima da moze odluke donositi sama ili eventualno u koaliciji sa nekim drugim strankama koje imaju slican program.
Mogucnosti treba dobro prostudirati da se vidi koliki su potencijali i dometi stranke. ukoliko se ustanovi da joj mogucnosti nisu neke treba birati pristup problemu biranjem ciljne skupine na izborima (moja ideja koju glasno podrzavam su mladi ili konkretnije studenti iz dobro poznatih razloga).
Druga varijanta jeste ici "nepartijskim" putem, tj. putem nevladine organizacije cija ce znacajka biti veliki uticaj na vladu. Zadnja varijanta, najekstremnija medju svim jeste drzavni udar (nazvace je sigurno 'nekakvom' revolucijom svilenom, narancastom i sl. ovisno o tome kakve majce budu nosili revolucionaristi :D :D
Ovaj nacin ili je od pocetka osudjen na neuspjeh zbog slabe organizacije ili slabosti skupine koja ga sprovodi, ili ce uspjeti na duze staze opet pod uslovom da oni koji rade na tome ne pocnu skretati sa zadanog kursa.
I sam razmisljam na temu promjena koje su potrebne nasoj drzavi, i drago mi je vidjeti da sve vise ljudi vidi neophodnost promjena i to uvecava vase, tj. nase sanse za uspjeh.
trlica

Post by trlica »

ako vam je ovo cilj
http://i18.klix.com/53gqe13.gif

onda pisite i mene medju svoje clanove
cyprus

Post by cyprus »

Evo konačno se i ja vratio sa godišnjeg odmora iz Banata :D (a tamo završio ni manje ni više nego zbog Wimbledona) . Haj bar sam se fino odmorio.

Nego da kažem nešto o ovoj temi. Tačnije da nešto pitam incijatore, zagovornike i pristalice ove ideje. Pitanje je već bilo posatvljano al ja nisam vidio neki konkretan i ispravan odgovor (ispravite me ako griješim). Dakle, pitanje glasi: Kako bi se ova stranka razlikovala od već postojećih, tipa SzBiH, BPS, SDA i sličnih. Jedino što sam uspio konkretno pročitat je to da ova stranka ima u planu uvest četvrti konstitutivni narod, ili u radikalnijem slučaju ukinuti ostala tri. Dakle, da li je ovo jedina razlika ove stranke od već navedenih (postojećih)?
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Korak 1 je vec odradjen sa samom inicijativom i potrebama za jednom pravom Bosanskom strankom. Zainteresovanih Bosanaca izgleda ima dosta. Sada se treba preci na korak 2.

Korak 2. Da neko kompetentan od Bosanaca uz pomoc nekog dobrog pravnog konsulta/experta napravi Statut stranke uz formulisanje kompletnih programskih ciljeva iste. Taj konsult moze u isto vrijeme da napravi i formular za potencijalne clanove koji zele da pristupe stranci u BiH i dijaspori. Na tom formularu treba da stoje uslovi pristupa stranci, placanje clanarine, finansiska podrska stranke, prava i obaveze clanova kao i odbora stranke, itd.

Korak 3. Kada je odradjena tacka 2 ide se na postavljanje Statuta stranke i formulara za uclanjivanje na nekom od Portala na Internetu. Moze to biti i jedna vrsta Bloga gdje cemo se mi buduci clanovi upisivati kao clanovi a ujedno i iznositi svoja misljenja, birati clanove odbora stranke itd.

Korak 4. Kada je zavrseno sa korakom 3 i skupljen/registrovan dovoljan broj clanova stranke ide se na registrovanje maticne Bosanske stranke u Sarajevu BiH. Zatim se ide na otvaranje filijala Bosanske stranke po svim gradovima u BiH, dijaspori sirom Evrope i USA. Ovdje sa otvaranjem filijala Bosanske stranke u dijaspori moze sve odraditi sama dijaspora.

Korak 5. Nakon registracije Bosanske stranke pocinje etabliranje stranke u parlamentu BiH i utakmica izmedju nje i ostalih BH stranaka za osvajanje buducih izbora u BiH. Ako pobijedi ima velike sanse da ostvari sve programske ciljeve Bosanaca i promjeni cjelokupno stanje u BiH.
Odisej

Post by Odisej »

Korak 5. Nakon registracije Bosanske stranke pocinje etabliranje stranke u parlamentu BiH i utakmica izmedju nje i ostalih BH stranaka za osvajanje buducih izbora u BiH. Ako pobijedi ima velike sanse da ostvari sve programske ciljeve Bosanaca i promjeni cjelokupno stanje u BiH.

NE BOSANSKA STRANKA ! VE' POSTOJI .

STRANKA BOSANACA I HERCEGOVACA !

:-D :-D :-D :-D :-D :-D
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Ok, lapsus, slazem se, hvala ti na korekciji :-D
Odisej

Post by Odisej »

:-D :-D :)
cyprus

Post by cyprus »

Neeego, bio bi fer da mi neko odgovori:
cyprus wrote:Nego da kažem nešto o ovoj temi. Tačnije da nešto pitam incijatore, zagovornike i pristalice ove ideje. Pitanje je već bilo posatvljano al ja nisam vidio neki konkretan i ispravan odgovor (ispravite me ako griješim). Dakle, pitanje glasi: Kako bi se ova stranka razlikovala od već postojećih, tipa SzBiH, BPS, SDA i sličnih. Jedino što sam uspio konkretno pročitat je to da ova stranka ima u planu uvest četvrti konstitutivni narod, ili u radikalnijem slučaju ukinuti ostala tri. Dakle, da li je ovo jedina razlika ove stranke od već navedenih (postojećih)?
finta

Post by finta »

cyprus wrote:Neeego, bio bi fer da mi neko odgovori:
cyprus wrote:Nego da kažem nešto o ovoj temi. Tačnije da nešto pitam incijatore, zagovornike i pristalice ove ideje. Pitanje je već bilo posatvljano al ja nisam vidio neki konkretan i ispravan odgovor (ispravite me ako griješim). Dakle, pitanje glasi: Kako bi se ova stranka razlikovala od već postojećih, tipa SzBiH, BPS, SDA i sličnih. Jedino što sam uspio konkretno pročitat je to da ova stranka ima u planu uvest četvrti konstitutivni narod, ili u radikalnijem slučaju ukinuti ostala tri. Dakle, da li je ovo jedina razlika ove stranke od već navedenih (postojećih)?
Ta stranka ( kaju ja imam u svojoj glavi ) bi licila na SDA isto onilko koliko torta lici na govno .
finta

Post by finta »

cyprus wrote:Evo konačno se i ja vratio sa godišnjeg odmora iz Banata :D (a tamo završio ni manje ni više nego zbog Wimbledona) . Haj bar sam se fino odmorio.

Nego da kažem nešto o ovoj temi. Tačnije da nešto pitam incijatore, zagovornike i pristalice ove ideje. Pitanje je već bilo posatvljano al ja nisam vidio neki konkretan i ispravan odgovor (ispravite me ako griješim). Dakle, pitanje glasi: Kako bi se ova stranka razlikovala od već postojećih, tipa SzBiH, BPS, SDA i sličnih. Jedino što sam uspio konkretno pročitat je to da ova stranka ima u planu uvest četvrti konstitutivni narod, ili u radikalnijem slučaju ukinuti ostala tri. Dakle, da li je ovo jedina razlika ove stranke od već navedenih (postojećih)?
Da si procitao sve sto je napisano na ovoj temi ne bi postavio ovakvo pitanje .Ova stranka ( barem kako je zamisljam bi neke clanove ovih stranaka koje si pobrojao stavila u lance a neke bi protjerala na sjeverni pol .Zasto ? Zbog izdaje zemlje i zbog koaliranja sa agresorom .Clanovi ( ne svi ) tih stranaka su kvislinzi ili peta kolona .U direktnoj vezi sa SDS i HDZ radili su na unistenju Republike Bosne i Hercegovine .Ta stranka ( bosansko hercegovacka ) bi uvela zakon i red u drzavu .Uostalom procitaj sve sto je napisano pa se javi sa pitanjima .Nema niko toliko vremena da svakom ponaosob objasnjava i odgovora na pitanja .Koliko god imaju zajednickog voda i vatra toliko bi bosanskohercegovacka stranka barem u mojoj viziji imala zajednickog sa pobrojanim strankama .Ne znam jedino ko ti je ovo BPS ? Ja sam se skoncentrisao na SDA i SBiH .To nisu nikakve stranke , to gomila lupeza i lazova .To je ulica , kaljuza , polusvijet .......
To je ruglo koje se krije iza dzamije .Bosanskohercgovacka stranka u mojim ocima bi licila na SDP , ali bi zesca , jaca , odlucnija , beskrompomisnija , cvrsa ....bila bi vise za RBiH a puno manje bi obracala paznje na Zagreb i Beograd .Vise bi drzali do Tirane nego do Kostunicinog Beograda .Ta stranka bi izvukla Iliju jurisica iz zatvora za 5 minuta .Ta stranka bi uhapsila Tadica , ovog Ducica koji je bio prekjucer u Sarajevu bez pardona .Prekinula bi dilomatske odnose sa Srbijom i svaku ekonomsku i politicku i kulturnu suradnju .Uvela bi vizni rezim za srbiju i jos puno toga .Jurisic bi bio na slobodi .BiH ima takav geo politicki i straterski polozaj i takav kredit iz ovog rata da moze vuci Zagreb i Beograd za nos kako god hoce .To niti znaju niti hoce niti smiju ovi hohstapleri udruzeni oko Izetbegovica , Silajdzica , Saja , Cengica i slicnog olosa .Ta stranka bi napravila takvu paralizu da bi neprijatelji BiH promijenili plocu i molili za milost .Mi od njih ne zavisimo .Da nije bosanske struje i hrvatska i srbija bi bile u mraku .Sume , ugalj , zeljezo , voda , pijesak , kamen , alumnij .......
Bosna je bogata zemlja .Imamo izlaz na more na rijeku Savu .....imamo prijatelje u svijetu .Mada su nas izblamirali lopovi iz nacinalnih stranaka mi povratili ugled i u islamskoim zemljama i drugdje .Za nas par miliona nafte ne falilo .Njemacka iu Austrija su tradicinalni bosanski prijatelji .Njemci su tolkiko principijelni i casni ljudi da vrlo dobro znaju sramnu ulogu Zagreba i Beograda u ovom ratu i drze nasu stranu vise nego hrvtasku .O Srbiji da ne govorim .Imamo takvu konfiguraciju terena da nam u buducnosti ( pod uvjetom da elimnisemo rs ) niko ne moze ni prici a kamoli nas okupirati i napraviti genocid kao 92 -95 .Bosna se od hrvatske i od srbije u normalnim okolnosdtima moze braniti kamenjem .Svi turisti iz Slovacke , Ceske, Madjarske , Poljske , Istocnog dijela Njemacke ......na hrvatsko more idu preko Bosne .Takodje roba iz tih zemalja i slavonije i baranbje prema hrvatskom jugu ide preko Bosne .Ako Bosna uvede masnu i zestoku putarinu sva zajebancija i ponizavnja silna oko neuma , Ploca , Kleka i peljesackog mosta ce prestati u sekundi .Sve probleme sa hrvatskom i Slovenijom ( devizna stednja ) Bosana sa bosansko hercegovackom strankom moze da rijesi za pet minuta .Na lijep nacin .Ako hoces na razun onda ce ici jos brze .Zasto ovi sadasnji vlastodrsci to ne rijesevaju ja ne znam .Ili su korumpirani , ili su ucijenjeni , ili su se nesto dogovarali u ratu oko Hercegovine i oko splitskog sporazuma ili nesto deseto ,...ne znam ali oni nista ne rjesavaju // Ceric se javno svadja sa Puljicem a iza kulisa divota i ljubav cvjeta .Licemjerno do zla Boga .Ma ima toga pisao sam i previse .......
Kaktusssss

Post by Kaktusssss »

Pazi Finta, slazem se u gotovo svemu sto pises, fakat je vrijeme da BiH narod vec jednom kaze ne. Dosta je vise *ebavanja u zdrav mozak svih nas. Jedino u cemu se ne slazem jeste taj ekstremizam koji spominjes, u smislu ukidanja diplomatskih odnosa sa Srbijom... Nismo dovoljno u izolaciji vec ajmo prekinuti odnose sa svim svojim susjedima, NE to ne moze tako.
Ja sam za to da nasu politiku i sudbinu prestanu krojiti Beograd i Zagreb, ja sam za to da Sarajevo i citava BiH zauzme cvrsci stav kada je u pitanju sudbina ljudi koji zive na ovim prostirima - sto se na veliku zalost nije desilo jos od 1992 godine. Citiram Prof. Grebu covjeka kojeg iskreno postujem i cjenim, a koji kaze:
"Ali, čini mi se da postoji kritična masa ljudi, i to ne samo u Sarajevu već i u BiH. Ti ljudi bi u jednom takvom projektu mogli dati istinski doprinos. Eto, tu ja polažem tihe nade, kada kao jedan sredovječni profesor razmišljam kako bi to bilo lijepo kada bismo mi jednom ponovo bili hrabri i smjeli da kažemo šta hoćemo."
Shvraka

Post by Shvraka »

Ma super je ideja osnivanja stranke Bosanaca i Hercegovaca, ali nikad ne bi mogla imati kandidata za predsjednistvo jer samo hrvat, srbin i bosnjak mogu biti u predsjednistvu!

A uvijek postoji opcija da se tuzi Drzava sudu za ljudska prava u Strasburgu zato sto je ustavom Drzave definisano da recimo neko od "ostalih" ne moze biti predsjednik.
finta

Post by finta »

Shvraka wrote:Ma super je ideja osnivanja stranke Bosanaca i Hercegovaca, ali nikad ne bi mogla imati kandidata za predsjednistvo jer samo hrvat, srbin i bosnjak mogu biti u predsjednistvu!

A uvijek postoji opcija da se tuzi Drzava sudu za ljudska prava u Strasburgu zato sto je ustavom Drzave definisano da recimo neko od "ostalih" ne moze biti predsjednik.
Obrnuto .Hrvti , Srbi i Bosanjci ne bi imali kandidadata a predsjednistvo ne bi ni postojalo .Bio bi jedan predsjednik kao i u svim drzavama svijeta ( zasto bi mi bili izuzetak ...
Shvraka

Post by Shvraka »

Ma nemoze tako, jer ti Dejtonskim sporazumom nije tako definisano tj trenutno stanje je takvo da niko ko nije ili bosnjak ili srbin ili hrvat nemoze biti clan predsjednistva, a vidis da je izgleda nemoguce to promijeniti jer vecini odgovara ovakvo stanje.

Ovo ti je jedna zatvorena petlja u kojoj se mi vrtimo: ovi kazu haj'mo promijeniti ovo - drugi kazu nemoze jer dejton nije to predvidio i tako u krug, sto u sustini znaci da su ti koji pregovaraju osigurani da ce do kraja svog zivota ili bar radnog vijeka ili eventualno kraja mandata, imati sta da rade tj pregovaraju.
cyprus

Post by cyprus »

Nego finta, novi nik i ostali da mi još odgovore: jel ovo plan za osnivanje stranke ili želja kakvu bi BiH vi željeli vidjeti? Ako pravite stranku, onda morate poštovat postojeći ustav, a ovo što vi pišete je opšta suprotnost postojećem ustavu. Kako vi zamišljate izmjenit sadašnji ustav i postić to što želite? Možda državnim udarom? Ja stvarno ne vidim načina, al eto prosvjetlite me.
Brazzo

Post by Brazzo »

Pa valjda je odavno jasno da postojeci ustav ne valja i da ga treba mjenjati.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

cyprus wrote:Nego finta, novi nik i ostali da mi još odgovore: jel ovo plan za osnivanje stranke ili želja kakvu bi BiH vi željeli vidjeti? Ako pravite stranku, onda morate poštovat postojeći ustav, a ovo što vi pišete je opšta suprotnost postojećem ustavu. Kako vi zamišljate izmjenit sadašnji ustav i postić to što želite? Možda državnim udarom? Ja stvarno ne vidim načina, al eto prosvjetlite me.
Ovo nisu zelje, ovo su zacrtani ciljevi koje ce Bosanci ostvariti. Sve te zelje kako ti kazes ce se pretociti u Statut i programske ciljeve stranke. Programski ciljevi za koje si pitao ranije ce se bitno razlikovati od programskih ciljeva drugih postojecih stranaka ako si procitao sve priloge na ovoj temi. Normalno da ce se postovati postojeci sekundarni Ustav jer je primarni Ustav R BiH za sada suspendovan. Tebi Ustav ne zabranjuje da ti imas bilo kakve programske ciljeve. Ako ova stranka bude imala dovoljan broj clanova i recimo primjera radi pobijedi na sljedecim izborima onda stranka ima mogucnost mjenjanja zakona i realizacije svojih zacrtanih ciljeva.
cyprus

Post by cyprus »

Novi_Nick wrote:
cyprus wrote:Nego finta, novi nik i ostali da mi još odgovore: jel ovo plan za osnivanje stranke ili želja kakvu bi BiH vi željeli vidjeti? Ako pravite stranku, onda morate poštovat postojeći ustav, a ovo što vi pišete je opšta suprotnost postojećem ustavu. Kako vi zamišljate izmjenit sadašnji ustav i postić to što želite? Možda državnim udarom? Ja stvarno ne vidim načina, al eto prosvjetlite me.
Ovo nisu zelje, ovo su zacrtani ciljevi koje ce Bosanci ostvariti. Sve te zelje kako ti kazes ce se pretociti u Statut i programske ciljeve stranke. Programski ciljevi za koje si pitao ranije ce se bitno razlikovati od programskih ciljeva drugih postojecih stranaka ako si procitao sve priloge na ovoj temi. Normalno da ce se postovati postojeci sekundarni Ustav jer je primarni Ustav R BiH za sada suspendovan. Tebi Ustav ne zabranjuje da ti imas bilo kakve programske ciljeve. Ako ova stranka bude imala dovoljan broj clanova i recimo primjera radi pobijedi na sljedecim izborima onda stranka ima mogucnost mjenjanja zakona i realizacije svojih zacrtanih ciljeva.
Da, ali kako postić te zacrtane ciljeve? Da bi to ostvarili demokratskim putem, vi morate pobijediti dvotrećinski u svim dijelovima BiH, a ja ne vidim na koji način vaš program može odvuć Bošnjake od već postojećih stranki, a da ne pričam o Hrvatima, a pogotovo Srbima.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

cyprus wrote:
Novi_Nick wrote:
Da, ali kako postić te zacrtane ciljeve? Da bi to ostvarili demokratskim putem, vi morate pobijediti dvotrećinski u svim dijelovima BiH, a ja ne vidim na koji način vaš program može odvuć Bošnjake od već postojećih stranki, a da ne pričam o Hrvatima, a pogotovo Srbima.
To netreba da te brine! 1992 vecina gradjana Bosanaca, Hrvata i drugih dali su svoj glas za suverenu i teritorijalno nepodjeljenu drzavu BiH. Zatim je dosao rat i neke rigidne nacionalne stranke su uzele vlast a da gradjani pod ratnim dejstvima nisu imali sansi da stvore pravu bosansku stranku i glasaju za nju. Tzv danasnje Bosnjake je AI & CO na nekom njegovom privatnom lokalnom sjelu samoinicijativno bez pitanja gradjana proglasio Bosnjacima ne pitajuci ih kako se oni etnicki i nacionalno osjecaju. To nije demokratija, to je diktatura namecanja svojih ciljeva nekom drugom bez pitanja istih.

Drugo ti svi danasnji clanovi tih kako ti kazes Bosnjackih stranaka kao i vecina gradjana BosanacaHercegovaca, Hrvata i drugih (znaci vecina) ce se prepoznati u programskim ciljevima Bosanske stranke jer im ona nudi sve ono sto im je potrebno i otklanja sve ono sto im smeta. Zato ce je oni podrzati. BiH prije svega treba da predstavljaju njeni patrioti i autohtoni gradjani iz BiH pa tek nakon toga politicki predstavnici stranaka koji dolaze iz stranih drzava ili su rodjeni tamo ili provode politicke ciljeve tih drzava kao sto je Srbija, Hrvatska itd. Jedan dio politickih predstavnika Srba radi za ciljeve Srbije, jedan dio Hrvata za ciljeve Hrvatske a jedan dio Bosnjaka i IZ mjesto da spasavaju drzavu BiH oni nam objasnjavaju da su Bosnjaci i Bosanci Turci i vode tursku i vjersku politiku u BiH umjesto da vode Bosanku politiku u njoj. Te i takve stranke su teritorijalno, ekonomski rasturili BiH i od jedne suverene i teritorijalno nepodjeljene drzave sveli vecinske gradjane koji su referendumom 92 dali drzavi nezavisnost sveli na 23% teritorije BiH i unistili drzavu. Za sada nema bosnjacke ili hrvatske politicke stranke koja je ispravila ove nametnute probleme gradjanima Bosancima, Bosnjacima, Hrvatim i drugim te zato buduca bosanskohercegovacka stranka mora to da uradi.
cyprus

Post by cyprus »

Valjda ste svjesni da morate i u RS-u dobiti dvotrećinsku podršku, po postojećem ustavu, da biste isti mogli promjenit. A ne vjerujem baš da su tamošnji Srbi nešto baš ludi za ovim vašim planom i programom.
neshto

Post by neshto »

Tu sam!!!
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

cyprus wrote:Valjda ste svjesni da morate i u RS-u dobiti dvotrećinsku podršku, po postojećem ustavu, da biste isti mogli promjenit. A ne vjerujem baš da su tamošnji Srbi nešto baš ludi za ovim vašim planom i programom.
Ja tebe nerazumijem uopste. Po tvoj teoriji ispada da RS ima 100% politicku, ekonomsku i svaku drugu moc nad F BiH i drzavom BiH? to znaci da jedino oni odlucuju sta ce se desavati na nivou BiH i da im se u tome niko nemoze suprostaviti, nikakva politicka stranka ili gradjani Bosanci, Bosnjaci, Hrvati i drugi?

U RS su oni na vlasti sto ne znaci da je RS srpska. To je za sada tako zato sto Srbi nisu ispostovali Anex 7 o povratku svih protjeranih izbjeglica iz RS. Kada se oni svi vrate u RS vecina ce ih unici u parlament RS i zahtjevati sve ono sto su im momentalno Srbi oduzeli. Oni ce traziti ukidanje RS i F BiH kao i mnoge druge stvari. Ti potpuno zaboravljas na jako BH oruzje a to je da su svi gradjani iz F BiH 100% konstitutivni na svakom pedlju RS isto kao sto su gradjani Srbi iz RS konstitutivni 100% na teritoriji F BiH.

Cyprus ti nama ovdje objasni u principu da je RS nezavisna drzava i jos jace od toga jer moze da upravalja i odlucuje i o RS i Federaciji BiH i o drzavi BiH?

Sve tacke iz Dejtonskog sporazuma RS i Srbija kao njihov mentor MORAJU PAZI MORAJU 100% sprovesti u hitnom roku inace ce Bosanska, Bosnjacka i Hrvatska strana da napusti pregovore i proglase Dejtonski sporazum prvo suspendovanim pa ako se nista ne promijeni da ga onda proglasi nevazecim.
Velicina

Post by Velicina »

Problem danasnje politicke situacije je da su demokratske struje i zelje gradjana sprijeceni starom galerijom politicara koji su i nacionalisti (vecina njih) ili demagozi ili oboje odjednom.
U duljoj perspektivi to ce sprijeciti i saradju demokratskih struja izmedju zemalja x-yu koja bi u svakom slucaju bio prvi potez prema uredjenoj situaciji na balkanu i ekonomskom prosperitetu regiona.
Sto se tice Bosne konkretno mislim da je premalo omladine i omladinskih grana od partija koje bi mogle dati svjeziju perspektivu na buducnost.
A i duznost je dijaspore isto tako biti politicki aktivan.
Politika je i svacija i nicija i prema tome trebali bismo stimulisati razvoj politicke misli i aktiviteta U Bosni.
Tvrko XXI

#174 Partija Bosanaca i Hercegovaca

Post by Tvrko XXI »

Tema je izuzetna u potpunosti podrzavam stavove koje je ukratko elaborirao finta. Ja sam jos i radikalniji (ponekad je dobro imati i ekstremno Bosansko nacionalno krilo unutar partije).
Nema potrebe za bojazan da ce za tu partiju glasati tzv. bosnajci. Glasat ce GRADJANI koji su rodjeni, zive i rade na geografskoj teritoriji koja se zove Bosna i Hercegovina. Logicno je da na toj teritoriji postoji samo jedna jedina drzava, medjunarodno priznata, svima znana Bosna i Hercegovina. U njoj po toj logici mogu zivjeti Bosanci/Hercegovci i ostali. Nzalost u zadnjem desetljecu drzavom vladaju ovi ostali (tzv. bosnajaci, tzv. srbi i tzv. hrvati) ali to neprirodno stanje se da i mora promjenitii. U svim drzavama svjeta nacioanlnost se veze za drzavnost tako da u USA zive Amerikanci, u Madjarskoj Madjari, u Bugarskoj Bugari u Hrvatskoj Hrvati itd. Sto znaci da u Bosni i Hercegovini zive iskljucivo Bosanci i naravno ostali kao nacionalne manjine kojima se grantiraju sva ljudska i civilizacijska prava. Logicne stvari su jedine ispravne i savim je normalno da kada se izjasnite kao Bosanac ne budete svrstani u rubriku "neopredjeljen" ili "ostali", Nacionalnost Bosanac je općeprihvaćena i u nasem susjedstvu/komsiluku u verbalnoj komunikaciji. Do sada nisam dozivio da me neko u Hrvatskoj ili Srbiji oslovio kao pripadnika jednog od tri tzv. konstutivna naroda (konstutivna kakva glupost, a kakvi su to nekonstutivni narodi?). Bez obzira na vjerska uvjerenja, boju koze, kada predjete Savu ili Drinu vi ste Bosanci ili Bosnian ako zagazite u izvan slavenska govorna podrucija.
cyprus

#175 Re: Partija Bosanaca i Hercegovaca

Post by cyprus »

Tvrko XXI wrote:Tema je izuzetna u potpunosti podrzavam stavove koje je ukratko elaborirao finta. Ja sam jos i radikalniji (ponekad je dobro imati i ekstremno Bosansko nacionalno krilo unutar partije).
Nema potrebe za bojazan da ce za tu partiju glasati tzv. bosnajci. Glasat ce GRADJANI koji su rodjeni, zive i rade na geografskoj teritoriji koja se zove Bosna i Hercegovina. Logicno je da na toj teritoriji postoji samo jedna jedina drzava, medjunarodno priznata, svima znana Bosna i Hercegovina. U njoj po toj logici mogu zivjeti Bosanci/Hercegovci i ostali. Nzalost u zadnjem desetljecu drzavom vladaju ovi ostali (tzv. bosnajaci, tzv. srbi i tzv. hrvati) ali to neprirodno stanje se da i mora promjenitii. U svim drzavama svjeta nacioanlnost se veze za drzavnost tako da u USA zive Amerikanci, u Madjarskoj Madjari, u Bugarskoj Bugari u Hrvatskoj Hrvati itd. Sto znaci da u Bosni i Hercegovini zive iskljucivo Bosanci i naravno ostali kao nacionalne manjine kojima se grantiraju sva ljudska i civilizacijska prava. Logicne stvari su jedine ispravne i savim je normalno da kada se izjasnite kao Bosanac ne budete svrstani u rubriku "neopredjeljen" ili "ostali", Nacionalnost Bosanac je općeprihvaćena i u nasem susjedstvu/komsiluku u verbalnoj komunikaciji. Do sada nisam dozivio da me neko u Hrvatskoj ili Srbiji oslovio kao pripadnika jednog od tri tzv. konstutivna naroda (konstutivna kakva glupost, a kakvi su to nekonstutivni narodi?). Bez obzira na vjerska uvjerenja, boju koze, kada predjete Savu ili Drinu vi ste Bosanci ili Bosnian ako zagazite u izvan slavenska govorna podrucija.
Vezano za boldovani dio - ti očigledno nemaš veze o čemu pričaš. A za ovaj crveni dio, ja bih te vratio u školsku klupu. Tako da na ovo nemam nešto posebno pametno šta za odgovorit.

Za Novi_Nick: shvati da je RS jednakopravan faktor u BiH, kao i FBiH. RS nema ništa ni veći ni manji uticaj od Federacije. Dakle, da bi se nešto promjenilo mora se imati saglasnost iz oba entiteta. Ako vašoj stranci krene sve po planu kako zamišljate (o čemu možete samo sanjati, ali dobro...), vi ćete preuzet potpunu vlast u FBiH (pitanje je kako bi se to odrazilo na Hrvate, ali dobro...). To opet znači da vi ne možete ništa mjenjat na nivou države, bez pristanka "anamo onih". Vezano za anex 7, nemoj me krivo shvatit, al budimo realni, on se nikad neće do kraja realizovat, čak ni približno.
Post Reply