Partija Bosanaca i Hercegovaca u osnivanju!
- jeza u ledja
Imamo ga vec u liku i djelu Stranke za Bosnu i Hercegovinu.
Bosnjack...ovaj...'bosanski' radikalizam.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Mislim da je kljucno u ovome ko ce voditi takvu jednu stranku i kakav ce biti nacionalni sastav stranke koliko god se tvrdilo da nacionalnost ne igra ulogu.
- jeza u ledja
Hocu da kazem da vec postoje ljudi koji 'se bore za gradjansku Bosnu i Hercegovinu', tj. tvrde da se za nju bore, a to je SBiH.nineac wrote:Mislim na gradjanski oblik, a ne ono sto radi lepi, to nema veze sa politikom i moralom!jeza u ledja wrote:Imamo ga vec u liku i djelu Stranke za Bosnu i Hercegovinu.
Na slican nacin je SNSD 'socijaldemokratska' stranka, medjutim glavna im je preokupacija nesto sasvim drugo.
I ko ce onda utvrditi sta je istinska borba za gradjansku BiH? Ko, kad samo na ovom forumu postoji masa samoproklamovanih Bosanaca (i Hercegovaca) koji izjednacuju Bosnjak i Bosanac u svojoj glavi? Naravno, ima nas svakakvih, ali mislim da bilo kakav 'bosanski radikalizam' povlaci za sobom ljude koji sustinski ne razmisljaju isto.
Ako neko stvarno nesto zeli uraditi nek pripomogne neku NVO.
- jeza u ledja
never no wrote:"jeza u ledja"
Daj prestani kakati.Reci nam da li su "drugi"bolji.
Ko je drugi bolji od cega?
- Liberalism
To si u pravu, bez jakog lidera slabe fajde
- Novi_Nick
-Kao sto znas na celu danasnjih srpskih politickih stranaka su SrbiDado dijasporitus wrote:Mislim da je kljucno u ovome ko ce voditi takvu jednu stranku i kakav ce biti nacionalni sastav stranke koliko god se tvrdilo da nacionalnost ne igra ulogu.
-Na celu hrvatskih stranaka su Hrvati
-Na celu bosnjackih stranaka su manje vise Bosnjaci
Logicno je znaci i da na celu Bosanske stranke budu Bosanci (razlicitih vjeroispovjesti). Medjutim u odboru kao i clanovi u toj stranci mogu biti i Hrvati i Bosnjaci i Srbi pod jednim jednim uslovom da prihvate Statut te Bosanske stranke i budu gradjanski orjentisani za dobrobit svih gradjana bez obzira na etnicku i vjersku pripadnost. Znaci oni bi morali da prihvate Statut u kojem izmedju ostalog stoji:
1. Ukidanje obadva entiteta RS i Federcije BiH a kao alternativu ukidanja ta dva entiteta traziti i zahtjevati od parlamenta BH i Medjunarodne zajednice [MZ] teritorijalnu podjelu BiH jedino na decentralizovane Regije koji moze biti 5 ili vise.
2. Ukidanje imena RS a kao alternativa tome Srbi mogu da imaju neku svoju Regiju (ali ne i entitet) koji bi se mogao zvati srpski ali bez prefiksa republika. Ista stvar vrijedi i za Hrvate i za Bosnjake.
3. Traziti da se Bosanski identitet uvrsti u BH Ustav kao cetvrti narodni i nacionalni identitet ili alternativa tome ako se vecina tome protivi da se ukinu ova danasnja tri (3) Bosnjaci, Srbi, Hrvati a da se u novi i modificirani Ustav ubaci da je BiH gradjanska drzava gdje ce jedini i iskljucivi nosioc teritorijalnog i drzavnog suvereniteta biti drzava BiH i gdje ce svi gradjani bez obzira na etnicku i vjersku pripadnost biti suvereni i konstitutivni na svakom pedlju drzave BiH.
4. Zabraniti ukidanje dvojnog drzavljanstva za izvornu BH dijasporu znaci za gradjane rodjene i porjeklom iz BiH. To iz razloga jer bi tim cinom oduzimanja dvojnog drzavljanstva BiH izgubila najmanje milion svojih gradjana i veliki ekonomski i politicki kapacitet u spasavanju i razvoju drzave BiH.
5. Napraviti filijale Bosanske stranke u svim drzavama svijeta gdje zive Bosanci tako da svi Bosanci mogu iz dijaspore da se uclane i rade za tu stranku na politickom, ekonomskom i svim drugim poljima koji su potrebni. Ova dijaspora je ogroman potencijal za Bosansku stranku i moze da bude znacajan faktor za promociju stranke i sve ostalo sto je potrebno na internacionalnom planu u drzavama u kojim Bosanci zive i rade. Na ovaj nacin bi isto dijaspora preko svoje Bosanske stranke u dijaspori bila direktno uvezana sa maticnom Bosanskom strankom u BiH i na taj nacin bila direktno ukljucena u rad BH parlamenta u direktno utjecala na sva politicka, ekonomska i druga desavanja u BiH. Tako bi dijaspora imala puni politicki i ekonomski legalitet u inostranstvu i BiH.
6. Ponuditi rokove za brzi ekonomski razvoj BiH davanjem pod koncesiju izgradnje autoputeva kroz BiH sjever - jug i istok - zapad sa konacnim zavrsetkom tih autoputeva u fixnim rokovima od nekih 5 god. kao sto je to i Hrvatska uradila u njihovoj drzavi. Brza afirmacija BH turizma, pokretanje malih privatnih firmi i vecih drzavnih kompanija itd.
- Novi_Nick
Pazi, u svim demokratskim drzavama svijeta postuje se volja vecine a uvazava se i volja manjine ako za to postoje dobri argumenti koji su za dobrobit drzave i njenih gradjana.SA 071
Sorry, ali ti kroz partiju Bosanaca i Hercegovaca zelis da neimenovana vecina vlada i preglasava neimenovane manjine u ovom slucaju. To ti je prvi argument koji ce oni Bosanci i Hercegovci koji su jos i Srbi i Hrvati navesti. Ili ako hoces ovako-oni Bosanci i Hercegovci koji su po vjeroispovjesti muslimani bi mogli nadglasati pravoslavce i katolike i nametati im rjesenja.
Isti argument se koristi kada se zeli osporiti gradjansko uredjenje BiH sto je u osnovi isto to o cemu ti pricas. Prema tome, imas isti problem kao i recimo Silajdzic u dokazivanju iskrenosti i cistih namjera u ovom svom prijedlogu. Moze ti se dakle prigovoriti isto kao i njemu da se iza ovog krije pokusaj dominacije vecine nad manjinom. To je osnovni argument i Dodika i svih slicnih njemu. Pa ti sad ubjedi ove "druge" da prihvate i povjeruju u tu tvoju "denacionalizaciju" nacija...
P.S. Ono sam rekao da ce sad svi skociti na tebe, misleci da ce reagovati na isti nacin kao kad Silajdzic pocne pricati o "gradjanskoj" opciji, sto je u osnovi isto sto i ovo o cemu ti pricas. Ocito su te SDP-ovci prepoznali kao "svoga" pa nisu navaljivali na tebe jer je sad ovaj "Silajdzicevski" prijedlog dosao od nekog njihovog...
Ono sa D slovom ostaje SDA, SDP, SDS, HDZ, HDZ 1990...
Medjutim to kod nas u BiH se iz razno raznih politickih razloga proglasava nekim preglasavanjem.
Ali MZ je u Daytonskom mirovnom sporazumu odstupila od gore navedenog modela Ustava zbog vrlo tri jake etnicke grupe u BiH i kao model za rjesavanje bitnih stvari a da ne bude preglasavanja ubacila Koncenzus (znaci za svaku promjenu bilo cega moraju se koncenzusom dogovoriti sva tri naroda)
Ovo sve znaci da tvoj komentar o tzv preglasavanju vecine nad manjinom u BiH danas ne postoji.
-
kucuk
Neko napisa da ima ljudi za rukovodstvo, sposobnih i dobrih, ima, ali nema biraca sposobnih i dobrih, tu je problem.
Jos dugo vremena, nijedna partija, nijedan politicki program koji ne bude u sebi imao ono ”nacionalno jedinstvo” i ”zastita nacionalnih interesa” nema sanse ni za 5 a komo li za 25 %.Pa bar deset partija je do sada sa ovakvim ili slicnim programom pokusalo, pa nista. Ja sam pesimista. To je proces koji ce sigurno potrajati duze, mozda ovi mladji i docekaju, nikad se na zna.
Jos dugo vremena, nijedna partija, nijedan politicki program koji ne bude u sebi imao ono ”nacionalno jedinstvo” i ”zastita nacionalnih interesa” nema sanse ni za 5 a komo li za 25 %.Pa bar deset partija je do sada sa ovakvim ili slicnim programom pokusalo, pa nista. Ja sam pesimista. To je proces koji ce sigurno potrajati duze, mozda ovi mladji i docekaju, nikad se na zna.
-
schnjufko
Ma daj ba ljudi ajmo nalozit Grebu da osnuje stranku napravi statut i program i ciljeve stranke. ja od njega do sada ni jednu glupu nisam cuo za razliku od vecine ostalih politichara.
A glede NVO ova imamo vec enveovova na shutanje. Nismo li svi potpisali grozdu odredjeni politicki program koj ukljucuje dosta stvari koje o kojima ovdje govorimo. Pa se taj isti grozd ucutao a ni jedna stranka na vlasti ne ispunjava ni najmanji dio ooga sta su potpisali. U drugim normalnim drzavama se pravi rezime sta je vlast uradila za 100 prvih dana a kod nas vlast nije bila ni formirana. a sledecih 1000 nece nista uradit.
A glede NVO ova imamo vec enveovova na shutanje. Nismo li svi potpisali grozdu odredjeni politicki program koj ukljucuje dosta stvari koje o kojima ovdje govorimo. Pa se taj isti grozd ucutao a ni jedna stranka na vlasti ne ispunjava ni najmanji dio ooga sta su potpisali. U drugim normalnim drzavama se pravi rezime sta je vlast uradila za 100 prvih dana a kod nas vlast nije bila ni formirana. a sledecih 1000 nece nista uradit.
-
finta
Ko je rekao da nacinalonost ne igra ulogu u eventualnoj stranci .Igra ! Samo drugi ples , druga muzika ........i naravno druga nacinalnost , bosansko hercegovacka .Dado dijasporitus wrote:Mislim da je kljucno u ovome ko ce voditi takvu jednu stranku i kakav ce biti nacionalni sastav stranke koliko god se tvrdilo da nacionalnost ne igra ulogu.
P.S. To sto kaze Novi _Noick da su i drugi dobro dosli pod uvjetom da postuju pravila igre i novog plesa .No frks .Medjuttim , statut , program , ciljevi planovi .....platforma stranke bi bili tako rigorozni u korist nedjeljive Republike BiH ( a iznevjeriti potpisano bi kod nas povlacilo krivicnu odgovornost ) da nijedan trojanac i uljez i uhoda i neprijatelj RBiH tu ne bi ni prismrdio .
-
finta
Prije par godina izadje jedan saborski zastupnik( HDZ ) za govornicu i kaze : " Ja govorim samo hrvatski jezik i ja ne znam sta znaci " online" .Odisej wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jos jednom > puni naziv ,bar prema nasim namjerama je :
Partija Bosanaca i Hercegovaca!
Sada radimo na prijedlogu programa Stranke a prijedloge , sugestije , mišljenja ili gotove članove očekujemo kada je u pitanju Statut.
Da se neko ne uvrijedi ni u SDA ni u SDS nisu bolji ...........sta hocu reci nacionlisti pored neznanja stranih jezika ne koriste niti znaju bilo sta o komjuterima .To bi buduca bosansko hercegovacka stranka trebala iskoristititi .Buduca stranka mora imati hiljadu bolje veze sa tzv dijasporom .Nacionalisti su odbacili dijasporu jer im smeta . Stranka bi po mom misljenju trebala puno paznje posvetiti marketingu.Mc Donald's ( kako li se vec speluje samo sam jedan pojeo u zivotu ) ima ubjedljivo najgoru hranu na svijetu .Nista gore ne mogu zamisliti od onog smeca ali pravi 56 biliona dolara godisnje .Ima marketing .Ako pored marketinga imas kvalitet ( to je u nasem slucaju program i ciljevi stranke ) onda tu mora biti uspjeha .Mora ! Tu je uspjeh zagarantiran .To su zakoni trzista.U ljudski mozak sjeda slika koju on gleda i slusa .On toga nije ni svjestan .I kada mrzi reklame covjek kupuje onu pastu za zube koju gleda na tv .Mozda zato neki ljudi glasaju i za nacinaliste .Sepure sa na Jumbo plakatima ali dzaba kada nema konkurencije .Za marketing treba imati novac .To je najveci problem .Tu bi mogla pomoci dijaspora .Dijaspora ce dati novac .Hoce ali samo pod jednim uvjetom .Ako prepozna , pored dobrog programa , postenje .Svi smo siti lopova .Dijaspora tesko zaradjuje novac , sacuvala je neke manire koji su se izgubili u ratu i poracuu BiH .Da bi dijaspora znala da i ova stranka nece varati stranka mora ugraditi u svoj program da svaki onaj covjek koji ulazi u stranku dolazi sa imovinskim kartonom i pristaje na reviziju i dosadasnjih i buducih akumulacija novca i nekretnina po cijenu krivicne odgovornosti ako se ustanovi nepravilnost i odstupanje .
To je to .Samo ti potpisi .A stranka ce takodje raditi na uspostavljanju pravne drzave i nezavisnosti sudsta.Kako , pa fino ...i sudija ima da potpise i da se zakune da ce raditi po zakonu i po savjesti .Iznad njega ce biti takodje "sudija " koji ce ga kontrolirati .Mene na radnom mjestu kontrolisu moje kolege , prate me i posmatraju sta radim , zatim menadzeri , zatim kamere i ja sam sebe kontrolisem tako sto sam potpisao neke stvari .Ako malo zabrljas izgubis posao , ako puno zabrljas ides na sud odnosno u zatvor . E sada ce neko reci to je pravna drzava mi smo daleko od toga ...jesmo ali se moramo konacno pribliziti , a pribliziti cemo se ako krenemo .Kada se pravi pravna drzava napravi se takva piramida ogovornosti da je nemoguce " mutiti i muljati " unutra .Nemoguce .
Sto se tice naziva stranke trebalo bi otvoriti anketu a zatim glasanje .To je najbolji nacin da se dodje do prepoznatljivog i upecatljivog imena .Ime stranke je vrlo vazno i spada opet ...nego gdje , vec u sferu marketinga.
Stranka mora imati svoju web site .Ona mora biti dopadljiva i jednostavna .Pregledna .Na jedan ili dva klicka treba da se otvori sve ono sto je interesantno buducem clanu ili glasacu .Od onih ljudi koji nisu clanovi stranke treba traziti dozvolu da se njihovo ime koristi u marketinske svrhe.
Npr .pjevac grupe U2 Bono ili neko drugi ko se nije iskomrotivao u vezi sa Bosnom a v a Bosanci ga vole .Npr ...lupam Dzoni Stulic , Dado Topic ....i slicni ljudi . Ja licno vjerujem da bi oni pristali .Dalje , Odisej ova zastava kojom mases po mom misljenju nece privuci prave i ortodoksne Bosance poput recimo mene .Ako nekome smeta zastava sa ljiljanima onda mu smeta i Bosna .Ako mu smeta Bosna on nece tvojj stranci dati glas i sa ovom ili bez ove zastave .Treba igrati posteno iskreno i otvoreno .Nikad ne treba iznevjeriti glasacko tijelo .Na pitanja buducih glasaca kontakt programu treba biti iskren .Diplomatski rijecnik i ublehe su stvar proslosti .
Danas se politika ne vodi u rukavicama .Oprostite na duzini posta i na eventualnoj gnjavazi .Smatram da je ovo tema od krucijalne vaznosti pa sam se raspisao .Zaista volim Bosnu . a onima koji je vole kao i ja bih se pridruzio .Dosada nisam vidio niti jednu strankiu koja iskreno voli Bosnu zato nisam clan niti jedne .Do sada je bio najbolji SDP .Zasto ima malo glasova to je takodje zadatak bosanske stranke da to istrazi .Ono sto fali SDP a narod oceukuje mi to moramo ubaciti .Moramo to detektirati .Plasim se da nije samo problem sto je Lagumdzija izrucio onu cetvoricu ljudi .Sretno .
-
finta
Koliko god zvucalo morbidno i bizarno Bosanskohercegovacka stranka bi u svom programu trebala imati stavku i obratiti se svojim glasacima i narodu Bosne i Hercegovine da ce izmedju ostalog praviti jedan veliki zatvor .I to ne novcem poreznih obveznika nego novcem onih ljudi koji ce camiti u tom zatvoru .
-
finta
Bosanskohercegovacka stranka treba svojim glasacima obecati da ce zaustaviti sve planove koji se odnose na gradnju hidrocentrala na Drini i Neretvi i drugdje .Ta stranka treba jasno reci da novac i struja idu vani a u Bosni i Hercegovini ostaje mulj i steta .Ekoloska a i druge katastrofe opasne po zivot .Pucanje brane , stampedo vode ....to vec znate // Republika Bosna i hercegovina ima dovoljno struje za sebe a novac moze zaradjivati , poljporivredom , stocarstvom turizmom ...i jos mnogo toga ( Bosanci i Hercegovci mogu i pamet da prodaju to je vec dokazano hiljadu puta ) ali hidrocentrale koje ce unistititi naljepsu zemlju to NE ! Unu i Nertvu i sve nase rijeke branicemo rukama i tijelima .Ta stranka treba da bude na licu mjesta i da svojim tijelima prva zaustavi tu gradnju .Tako se dobivaju glasaju "zelenih"
Vecina drzava na svijetu ima 7 -15 % ekolosko osvijestinih ljudi .Bosanskohercegovacka stranka mora obecati svojim glsacima i narodu Bosne i Hercegovine da ce iste sekunde prestati sjeca sume i njen transport ....pogotovo u Italiju .Italijanska vlada i talijanski investitori preko Ante Markovica i drugih ljudi koji su u Bosni ( ljudi za koje Italija zna da ih vole Bosanci ) pokusava da pravi hidrocentrale .Talijanima uopce nije bitno sto ce sutra nastati katastrofe , odroni zemlje ....mrtvi ljudi , flora i fauna nestaje ...njima je bitno da oni imaju energiju od.novac.To nije fer .Bosanskohercegovacka stranka mora zaustasviti te stvari .STOP! Kada kazes STOP , NEMA ...vrlo interesntno , odmah te pocnu cijeniti .Inace prosjecan Talijan gleda sa podsmijehom na Bosnu i Bosance i u sustini nas ne vole .Blago receno .Upravo zbog toga sto im dajemo da rade sta hoce .
Kako mozes nekoga cijeniti ko ti je dozvolio da u njegovoj kuci radis sta hoces .Nema sanse .Nesto kao kolonijalizam .Dodjes tamo u Afriku , oni crnci te vode da ti pokazu gdje su lavovi i slonovi , da bi ih ti ubijao , oni te stite svojim tijelima od zmija i svih usputnih opasnosti , oni spavaju na zemlji a ti u satoru u krevetu , oni ti ciste cipele .......masu lepezama oko tvog znojnog tijela ......i sta ???? umjesto da mu budes zahvalan ti ga jos mrzis , sutas ponizavas ..........Eto to meni smeta .Ne postuju nas drugi a mi njih postujemo .Ja hocu da me postujes jer ja postujem tebe .To je meni glavna stvar u zivotu .Postuj me covjece ! Meni nista ne znaci to sto ti imas Michellangela i Mozarta , Shopain-a ....ako ti mene ne postujes .To je jedan od osnovnih zadataka te stranke .Vratiti dostojanstvo bosanskom covjeku .Formula postoji , ali danasnji politicari ne zele da je koriste jer je njima dobro .Imaju diplomatske pasose .Uopce ne znaju sta je ponizenje na granici .
Vecina drzava na svijetu ima 7 -15 % ekolosko osvijestinih ljudi .Bosanskohercegovacka stranka mora obecati svojim glsacima i narodu Bosne i Hercegovine da ce iste sekunde prestati sjeca sume i njen transport ....pogotovo u Italiju .Italijanska vlada i talijanski investitori preko Ante Markovica i drugih ljudi koji su u Bosni ( ljudi za koje Italija zna da ih vole Bosanci ) pokusava da pravi hidrocentrale .Talijanima uopce nije bitno sto ce sutra nastati katastrofe , odroni zemlje ....mrtvi ljudi , flora i fauna nestaje ...njima je bitno da oni imaju energiju od.novac.To nije fer .Bosanskohercegovacka stranka mora zaustasviti te stvari .STOP! Kada kazes STOP , NEMA ...vrlo interesntno , odmah te pocnu cijeniti .Inace prosjecan Talijan gleda sa podsmijehom na Bosnu i Bosance i u sustini nas ne vole .Blago receno .Upravo zbog toga sto im dajemo da rade sta hoce .
Kako mozes nekoga cijeniti ko ti je dozvolio da u njegovoj kuci radis sta hoces .Nema sanse .Nesto kao kolonijalizam .Dodjes tamo u Afriku , oni crnci te vode da ti pokazu gdje su lavovi i slonovi , da bi ih ti ubijao , oni te stite svojim tijelima od zmija i svih usputnih opasnosti , oni spavaju na zemlji a ti u satoru u krevetu , oni ti ciste cipele .......masu lepezama oko tvog znojnog tijela ......i sta ???? umjesto da mu budes zahvalan ti ga jos mrzis , sutas ponizavas ..........Eto to meni smeta .Ne postuju nas drugi a mi njih postujemo .Ja hocu da me postujes jer ja postujem tebe .To je meni glavna stvar u zivotu .Postuj me covjece ! Meni nista ne znaci to sto ti imas Michellangela i Mozarta , Shopain-a ....ako ti mene ne postujes .To je jedan od osnovnih zadataka te stranke .Vratiti dostojanstvo bosanskom covjeku .Formula postoji , ali danasnji politicari ne zele da je koriste jer je njima dobro .Imaju diplomatske pasose .Uopce ne znaju sta je ponizenje na granici .
-
finta
Kad smo vec kod granice .....citam jednom davno , davno , intervju sa A.Sidranom .I on veli kako ga neki balavac , policajac , granicar ...karabinjer na talijanskoj granici okrenuo naopacke i pretresao od glave od pete a on ( Abdulah Sidran ) ima diplomatski pasos ." Zar on ne zna da ne smije pregladati ljude sa diplomatskim pasosem " pita se retoricki Sidran i i svom pitanju sam sebi i odgovara . Dakle , odakle Sidranu diplomatski pasos ?
Dobro znamo svi .....ali hocu reci da bi bosanskohercegovacka stranka trebala imati u programu i naglasati da nece raditi takve stvari a takve pasose ce oduzeti .
Dobro znamo svi .....ali hocu reci da bi bosanskohercegovacka stranka trebala imati u programu i naglasati da nece raditi takve stvari a takve pasose ce oduzeti .
-
finta
Bosanskohercegovacka stranka treba svjim biracima i svom narodu poruciti da dobro prispitati ugovore koje nacinalne stranke prave sa Vatikanom , pravoslavnom crkvom i IVZ . Ruka ruku mije a lice obadvije .Nacinalne stranke krcme imovinu i suvernitet zemlje da bi zauzvrzat popvi i fratri i hodze svojim " ovcama " rekle za koga ce glasati .Ne treba nam podrska klera ali ne damo Bosnu i Hercegovinu nikome treba da poruci bosanskohercegovacka stranka .Neka zivi Bosna i Hercegovina domovina Bosancima i Hercegovcima .
-
finta
Da citiram sam sebe i da dodam u vezi sa Avdom Sidranom .Citam jednom prilikom , kako famozni Dzemaludin Latic veli da Sidran nije bio akademik u bivsoj Jugoslaviji samo zato sto je bio musliman .finta wrote:Kad smo vec kod granice .....citam jednom davno , davno , intervju sa A.Sidranom .I on veli kako ga neki balavac , policajac , granicar ...karabinjer na talijanskoj granici okrenuo naopacke i pretresao od glave od pete a on ( Abdulah Sidran ) ima diplomatski pasos ." Zar on ne zna da ne smije pregladati ljude sa diplomatskim pasosem " pita se retoricki Sidran i i svom pitanju sam sebi i odgovara . Dakle , odakle Sidranu diplomatski pasos ?
Kolosalna laz jednog nacionaliste.Da bi prica dobila kopernikanski zaokret i da bi se poput bumeraga vratila kao ironija direktno u glavu Latica pobrinuli su Laticevi Latici iz SDA , primili Sidrana u Akademiju Nauka i Umjetnosti Bosne i Hercegovine i tako pokazali i dokazali da je Sidran primljen samo zato sto je musliman a da za vrijeme bivse Jugosalivije nije bio akademik jer covjek , ima samo srednju skolu .Dakle bosanskohercegovacka stranka mora naglsati da politicka podobnost i popularnost nisu dovoljne da bi neko bio clan akademije .Akademija mora biti autonomna u svom radu i uticaj politike ne smije ni na koji nacin da utice na rad Akademije i izbor njenih clanova .To je jako bitno jer Hrvatska Akademija ima jako velike probleme jer se politika mjesa u njihov rad .Politicki podobni akademci su na svjetskom polju znanosti i kulture nepoznati i kao takvi prijece ulaz u akademiju onim ljudima koji imaju iza sebe svjetsku reputaciju .O radu Srpske Akademije cuvene SANU koja je svojim Memorandum doslovno zapalila bosanski karakazan i unistila Bosnu ne vrijedi vise pricati .
Nauka i politika ne smiju da uticu jedni na druge u kadrovskom smislu .
Takodje politicka platforma bosanskohercegovacke stranke mora imati klauzulu kojom ce se obavezati da ce financijski podrzavati naucne institucije i njihova istrazivanja .Takodje bosansko hercegovacka stranka se mora obavezati da ce dio novca od poreznih obveznika , carina PDV i svih drugih kanala kojima se puni drzavna kasa izdvajati novac za kulturu i sport .To je od fundamentalne vaznosti za opsatanak jedne zemlje i njenog naroda.Sta ces bez elite ? Vecina nasih muzicara , knjizevnika , slikara , sportasa zivi vani . Ti segmenti drustva se moraju financirati .Moraju .100 X vise nego li sada .Dobicemo glasove kulutrnih ljudi, dobicemo kuluturne clanove , i dobicemo kulturnu drzavu .Iz svijeta umjetnosti i kulture opcenito nacionalne stranke imaju podrsku od kvaziumjetnika i politikanata poput Mome Kapora, Ivana Aralice , Zilhada Kljucanina , Latica , Hajdarevica ,Minimaksa , Zivojinovica , Berceka //// Bosanskohercegovacka stranka bi trebala da puca i racuna na gromade .Safet Zec , Affan Ramic , Marko Vesovic , Ivan Lovrenovic , Mile Stojic , Semezdin Mehmedinovic , Nerzuk Curak , Branko Djuric Djuro , Kontic ....Danis Tanovic , Safet Susic ..........Fokus mora biti : rad , jednakost , pravda , istina ........to su cetri noge na kojima se niti jedan stol ili stolica nece srusiti .a ima toga jos .....ima ...........laku noc narode Bosne i Hercegovine !
-
trlica
"Он је рекао да ће међународна заједница покушати да нађе решење за статус Косова које би задовољило и српску и албанску страну и које би било „посебно и оригинално”. „Ако људи не прихватају да живе заједно, не можете оптуживати оне који желе мир за стање напетости и мржње. За сада они не желе да живе заједно. Шта онда ЕУ и УН могу да учине? Да их раздвоје неко време у нади да ће се поново спојити. То је једино решење, шта хоћете да друго измислимо. Зато је Француска затражила још времена, како би преговори могли поново да прораде, а ако је то немогуће, онда ће се применити план Мартија Ахтисарија”, рекао је Кушнер.''
-------------------------------------------------------
„Ако људи не прихватају да живе заједно, не можете оптуживати оне који желе мир за стање напетости и мржње. За сада они не желе да живе заједно.
hmmm!!
-------------------------------------------------------
„Ако људи не прихватају да живе заједно, не можете оптуживати оне који желе мир за стање напетости и мржње. За сада они не желе да живе заједно.
hmmm!!
-
trlica
koliko u Bosni ima bosanaca a koliko hercegovaca i jesu li hercegovci i bosanci politicki kompaktni za ovu ideju.gospodar kuglastih munja wrote:Mislim da ste SVI nasjeli na zamjenu teze !
Evo u cemu jestos. Ovakve politicke partije koje danas imamo su realnost sa terena. To je stvarni odraz zelja, ideologije i mogucnosti bosanskog covjeka. To i ne treba dirati, praviti zabrane, ili slicno. Ono sto trebamo uciniti je da sve te politicke stranke NATJERAMO da rade za dobrobit gradjana R BiH:
Umjesto formiranje nekakve nove partije, trebamo formirati
BOSANSKO-HERCEGOVACKI FRONT
Nevladinu organizaciju, sa vrlo jasnim i prepoznatljivim programom ocuvanja drzave R BiH. Tu mozemo ispisati sve nase REALNE zelje kao gradjani, a ne politicke zelje nekakve ideologije.
Takva jedna organizacija ima sansu da uspije , jer moze da okupi sve patriote koji BiH osjecaju svojom domovinom.
Da napomenem , da je na slican nacin nastala i skandinavska demokratije i bogatstvo koje gradjani uzivaju. Jedna veca grupa nezavisnih intelektualaca je sjela, izrazila svoje stavove sta zele, naravno postujuci sve principe modernog drustva, i taj zahtjev stavila politicarima na stol.
TO JE ONO STO GRADJANI ZELE, a vi gospodo izvolite i realizujete. Kojoj politickoj partiji pripadate, nas ne interesuje, vjerujete li u boga ili ne, svejedno nam je, kojem minoritetu pripadate, je vasa privatna stvar, ALI, OVO MORATE UCINITI !!! MI CEMO VAS PRATITI I UKOLIKO DODJE DO ODSTUPANJA OD OVOG; POKRENUCEMO SUDSKI POSTUPAK PROTI VAS !!!
Ovakvim nacinom organizovanja i definisanja problematike, BOSANSKO-HERCEGOVACKI FRONT se stavlja iznad politike i u sluzbi je zastite i funkcionalnosti drzave. A to je upravo ono sto svo rodoljubi zele.
hercegovac Ljubo Beslic veli juce;
Bešlić: Skupo smo platili cijenu lažnog bratstva i jedinstva
Bešlić smatra kako je Mostar platio skupu cijenu lažnog bratstva i jedinstva, te kako odnose treba gledati realno. Drži kako je postojanje određenih nacionalnih antagonizama surova realnost s kojom se treba suočiti te postupno rješavati taj problem.
http://pincom.info/svijet/opsirnije.asp?ID=49002
medjutim jos jedna surova stvarnost.pitanje je mogu li nas i ovakvi dogadjaji opametiti ili cemo postati glineni golubovi.
-
Almir Arnaut-Belli
Ja predlazem ukidanje svih ostalih koji nisu za Bosance i Hercegovce,to je lakse nego da se mucite da osnivate nove,bitno je koliko nas zeli da ovo promjeni.
BPS-Bosanskohercegovacka Patriotska Stranka,jedina koja ima za cilj RBIH,a do naroda je sto bjezi od istine,ja sam svoju nasao unutar ove stranke i nas statut i program i govori o ujedinjenju svih postenih i pravednih Bosanaca i Hercegovaca,kod nas u Tuzli sve veci broj mladih je u stranci a to je dobar pokazatelj da ce biti promjene.
BPS-Bosanskohercegovacka Patriotska Stranka,jedina koja ima za cilj RBIH,a do naroda je sto bjezi od istine,ja sam svoju nasao unutar ove stranke i nas statut i program i govori o ujedinjenju svih postenih i pravednih Bosanaca i Hercegovaca,kod nas u Tuzli sve veci broj mladih je u stranci a to je dobar pokazatelj da ce biti promjene.