Pariz (aktualna desavanja)
- fosna2014
#1 Pariz (aktualna desavanja)
Na vise mjesta taoci i ubistva. Mislim da veci uvod nije potreban.
Sve o tome na jednom mjestu.
Sve o tome na jednom mjestu.
- zgembomaratonac
#2 Re: Pariz (aktualna desavanja)
Damir Nikšić: Ja NISAM Charlie Hebdo!
http://saff.ba/damir-niksic-zasto-ne-mo ... lie-hebdo/
Kao neko ko se i sam bavi satirom, preciznije: političkom satirom i neko kome su prije tri-četiri mjeseca već prijetili – jednom smrću od strane nekakvog islamskog radikala iz Zenice sa oznakama ISIL-a na FB stranici (što sam prijavio federalnom MUP-u, a oni me nazvali i rekli da su razgovarali sa dotičnim te da im je on rekao da se šalio), a drugi put fizičkim progonom iz Sarajeva od strane BHT uposlenika, militantnog aktiviste za životinjska prava pasa lutalica s kojim sam se svojenožno anti-teroristički obračunao ispred Doma OS BiH, ja jako dobro znam šta znači kada neko ekstreman ekstremno ne voli tvoju satiru. Kao takav mislim da bi, ako smijem i ako mi kolege dozvole, ja prvi trebao izjaviti: i ja sam Charlie Hebdo!
Ali ne mogu.
Kao prvo – ne mogu ni zamisliti takav strašan pokolj da bi tako olako izjavio tako nešto i time odmah sebe strpao u tu istu sliku, u vijesti, i to… Previše mi je to sve tragično da bih prvo pomislio na sebe. Kao drugo – nikada se nisam bavio tom vrstom satire. Nikada nisam nastojao namjerno i ciljano da povrijedim nečija vjerska, rasna, nacionalna, etnička, ljudska osjećanja jer mislim da to nije smiješno, da je to neukusno i neodgovorno. Ja inače držim da je upravo ta i takva “sloboda” medija uticala da rat devedesetih na ovim prostorima bude mnogo krvaviji i pogubniji po civile nego što je trebao biti. I moram priznati da i dalje ne razumijem kako niti jedan novinar sa ovih prostora nije završio u Hag-u s obzirom da smo svi svjedočili agitpropu nacionalnih medija i njihovoj gotovo kritičnoj ulozi u razaranju društva i proizvodnji nacionalne i vjerske mržnje.
Oprostićete mi ali ja jednostavno ne vidim sebe u svoj toj arogantnoj monstruoznosti raspojasanih medija i terorista. Nije to moj par rukava. Moj mozak ne može da pojmi toliku količinu mržnje, animoziteta i ekstremizma.
Ali me čudi otkud baš Klix da organizuje taj performans sa tom izjavom kada baš oni nikako ne mogu biti nalik na Charlie Hebdo iz jednostavnog razloga: jer da je Charlie Hebdo imao odred ljutih policajaca iz RS-a u kancelarijama – sve bi bilo mnogo drugačije za onu dvojicu terorista. A i sami Klix-ovci bi trebali priznati da bi u nedajbože sličnoj situaciji gledali na one policajce ko ozebli u sunce.
- fosna2014
#3 Re: Pariz (aktualna desavanja)
Plaho ce se ovo zavrsiti ubrzo.
- uglavnomja
#4 Re: Pariz (aktualna desavanja)
ima vec 100 strana teme
- pike
#5 Re: Pariz (aktualna desavanja)
Cijenio sam ovog Damira kao umjetnika sve do sada. Nekad je stvarno bolje sutiti nego ovakvo brdo gluposti izvaliti.zgembomaratonac wrote:Damir Nikšić: Ja NISAM Charlie Hebdo!
Kao neko ko se i sam bavi satirom, preciznije: političkom satirom i neko kome su prije tri-četiri mjeseca već prijetili – jednom smrću od strane nekakvog islamskog radikala iz Zenice sa oznakama ISIL-a na FB stranici (što sam prijavio federalnom MUP-u, a oni me nazvali i rekli da su razgovarali sa dotičnim te da im je on rekao da se šalio), a drugi put fizičkim progonom iz Sarajeva od strane BHT uposlenika, militantnog aktiviste za životinjska prava pasa lutalica s kojim sam se svojenožno anti-teroristički obračunao ispred Doma OS BiH, ja jako dobro znam šta znači kada neko ekstreman ekstremno ne voli tvoju satiru. Kao takav mislim da bi, ako smijem i ako mi kolege dozvole, ja prvi trebao izjaviti: i ja sam Charlie Hebdo!
Ali ne mogu.
Kao prvo – ne mogu ni zamisliti takav strašan pokolj da bi tako olako izjavio tako nešto i time odmah sebe strpao u tu istu sliku, u vijesti, i to… Previše mi je to sve tragično da bih prvo pomislio na sebe. Kao drugo – nikada se nisam bavio tom vrstom satire. Nikada nisam nastojao namjerno i ciljano da povrijedim nečija vjerska, rasna, nacionalna, etnička, ljudska osjećanja jer mislim da to nije smiješno, da je to neukusno i neodgovorno. Ja inače držim da je upravo ta i takva “sloboda” medija uticala da rat devedesetih na ovim prostorima bude mnogo krvaviji i pogubniji po civile nego što je trebao biti. I moram priznati da i dalje ne razumijem kako niti jedan novinar sa ovih prostora nije završio u Hag-u s obzirom da smo svi svjedočili agitpropu nacionalnih medija i njihovoj gotovo kritičnoj ulozi u razaranju društva i proizvodnji nacionalne i vjerske mržnje.
Oprostićete mi ali ja jednostavno ne vidim sebe u svoj toj arogantnoj monstruoznosti raspojasanih medija i terorista. Nije to moj par rukava. Moj mozak ne može da pojmi toliku količinu mržnje, animoziteta i ekstremizma.
Ali me čudi otkud baš Klix da organizuje taj performans sa tom izjavom kada baš oni nikako ne mogu biti nalik na Charlie Hebdo iz jednostavnog razloga: jer da je Charlie Hebdo imao odred ljutih policajaca iz RS-a u kancelarijama – sve bi bilo mnogo drugačije za onu dvojicu terorista. A i sami Klix-ovci bi trebali priznati da bi u nedajbože sličnoj situaciji gledali na one policajce ko ozebli u sunce.
-
sarajevoxxxx
#6 Re: Pariz (aktualna desavanja)
zgembomaratonac wrote:Damir Nikšić: Ja NISAM Charlie Hebdo!
Ali ne mogu.
Ubistva novinara u Parizu su terorizam, kukavicki cin. Cin nema veze sa islamom, i mislim da je greska na bilo koji nacin opravdavati ubistva novinara.
Same demonstracije protiv karikatura su smijesne. Mnogo vece vrijedjanje Poslanika s.a.v.s. su nepravda, korupcija, u muslimanskim zemlhama, bespostedno i sramno iskoristavanje radne snage.
Kako neko u tolikoj mjeri moze biti uvrijdjen crtezima a decenijama nijemo posmatra kako se brutalno gaze ljudska prava, ili ono sto je Poslanik s.a.v.s. smatrao najsvetijim.
Danas je muslimanima sve bitno, samo je ljudski zivot najbezvrednija stvar, a bas je ljudski zivot, cast, dostojanstvo, najsvetije u islamu.
- zgembomaratonac
#7 Re: Pariz (aktualna desavanja)
Kao u slučaju 6.000.000 genocidiranih jevreja "karikature" su opet pripreme za genocid. Bilo bi ih nemoralno neosuditi:sarajevoxxxx wrote:Same demonstracije protiv karikatura su smijesne.. Danas je muslimanima sve bitno, samo je ljudski zivot najbezvrednija stvar, a bas je ljudski zivot, cast, dostojanstvo, najsvetije u islamu.
Željko Komšić: Antiislamizam je obilježje današnjeg fašizma
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=22207
- Mi u BiH koji smo osjetili posljedice fašizma i nacizma od 1941. do 1945, ali se sa tim zlom ponovno sudarili i od 1991. do 1995, ovaj puta ne globalnim, već regionalnim, nastalim u susjedstvu, Srbiji, trebamo biti posebno senzibilni prema stvarima koje se dešavaju. U brojnim zemljama Evrope, EU i dalje postoji to zlo kao uostalom i na ovim prostorima. Ne smijemo prelaziti olako preko nekih dešavanja. Ako ništa ne možemo drugo, ne smijemo da šutimo. Djelovanje antiislamskih pokreta u Evropi na nas jako utiče. To nije i ne smije biti samo problem zapadne Evrope, ocijenio je Komšić.
On je istakao da to što se dešava u Evropi i svijetu, "taj odnos prema islamu, religiji i sistemu vrijednosti regrutuje nove pristalice fašizma te upravo zbog toga treba biti predmet velike pažnje". Upravo stoga, smatra Komšić, "dužni smo da reagiramo na sve takve promjene".
- Nemojte misliti da i kod nas to neće naći plodno tlo. Svi su mislili da je bar u Evropi nakon II svjetskog rata sigurno i da je fašizam iskorijenjen. Naša bliža historija nas uči da to nije tako. Imali smo na djelu regionalnog fašizma i nacizma kojeg je provodio Slobodan Milošević i njegovi sljedbenici, a čiji je zapravo ideolog bio akademik Dobrica Ćosić koji je htio i želio da prekraja i kroji drugačiju sudbinu. I Adolf Hitler je, kada je krenuo sa svojim prvim skupovima, činio to sa svega šest ljudi, a vrlo brzo je izrastao u vođu kojem su mnogi diljem Evrope klicali. Zato uvijek moramo biti budni i djelovati. Jer, obično govorimo i činimo kada je to kasno. Želim da vjerujem da smo spremni ustati i boriti se protiv svih oblika fašizma i nacizma. Za to, kada je BiH u pitanju, zasigurno postoje kapaciteti, naglasio je Komšić.
- Hajvan
#8 Re: Pariz (aktualna desavanja)
Mislim da je vrijeme da dižemo sidro i spašavamo vlastita potomstva (ko ih ima).
Australija, Novi Zeland, pa i Amerika.
Naravno, uz promjenu identiteta.
Nije pametno nositi arapsko ime u dokumentima na današnjem vaktu.
Istorija se vrti u krug.
Hoće li ili ne Evropa opet pobudaliti, ne želim otkrivati iz Bosne.
Bosna će biti prva na udaru.
Moguće.
Dižimo sidro i što dalje od ove vukojebine.
Australija, Novi Zeland, pa i Amerika.
Naravno, uz promjenu identiteta.
Nije pametno nositi arapsko ime u dokumentima na današnjem vaktu.
Istorija se vrti u krug.
Hoće li ili ne Evropa opet pobudaliti, ne želim otkrivati iz Bosne.
Bosna će biti prva na udaru.
Moguće.
Dižimo sidro i što dalje od ove vukojebine.
- zgembomaratonac
#9 Re: Pariz (aktualna desavanja)
Pariz: Antiislamisti ubili muslimansku bebu
http://sandzakpress.net/Pariz-pretucena ... ubila-bebu
"Neću te ubiti zato što si žena, a mi ne ubijamo žene", rekao joj je jedan od napadača kako je sama ispričala.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svij ... e-na-islam
http://sandzakpress.net/Pariz-pretucena ... ubila-bebu
Novinarka Sigolene Vinson izjavila je da joj je pošteđen život u napadu na redakciju "Charlie Hebdo":Nedužna žena je bila u četvrtom mjesecu trudnoće kada su je dvojica muškaraca fizički napala. Napadači su prvo pokušali da joj skinu mahramu, da bi joj nakon toga odsjekli kosu i pocijepali dio odjeće. Trudna muslimanka (21) koju su napali antiislamisti u pariskom predgrađu, je strahovito vrisnula da je trudna kada su napadači počeli da je šutiraju u stomak..
Uprkos svim naporima ljekara žena je pretrpjela pobačaj.
"Neću te ubiti zato što si žena, a mi ne ubijamo žene", rekao joj je jedan od napadača kako je sama ispričala.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svij ... e-na-islam
- Hajvan
#10 Re: Pariz (aktualna desavanja)
To je ta poznata europska judeo-kršćanska civiliziranost!