Pane Lajcak

suncokret13

Post by suncokret13 »

zavrzlama wrote:Situacija potpuno identicna kao u Dejtonu(sa razlikom nema ubijanja i opsade gradova BIH)...

Danas mnogi kritikuju Silajdjica i Aliju sto su potpisali Dejton..a isti danas kritikuju Silajdjica sto odbija ono sto je kao trebao da odbije i u DEjtonu....

pa se pitam ako su Alija i Silajdjic morali pod pritiskom MZ radi zaustavljanja rata i daljnjeg ubijanja gradjana BIH potpisati nakaradan Dejton..zasto danas ne dati podrsku Silajdjicu da ne pristane na plemenske policije i razgradnju BIH.....ovdje neki stavljaju svoj licni ego i mrznju prema nekoj stranci i pojedincu na takav nivo da su cak spremni ici i na podjelu BIH i raditi protiv njene cjelovitosti samo radi zadovoljenja licnog ili stranackog ega.....kukavice u ratu su kukavice i u miru....borba za casnu i pravednu stvar nema alternative...

su Alija i Silajdjic morali pod pritiskom MZ radi zaustavljanja rata i daljnjeg ubijanja gradjana BIH

????
a jesul' onda njih dvojca bili za mir i zaustavljanje ubijanja gradjana BiH ?
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Area_51 wrote:
ibro dirka wrote:
Mogu i ja, ali tu se svejedno radi o promilima ili, u najgorem slucaju, sitnim postotcima. Ne sjecam se kako je sudjukica izasla, ali se sjecam jevrejskog konvoja koji je (mislim) i zadnji tog tipa. Koliko je tu bilo naroda, nekoliko stotina?

Mada dobro kazes, za dobru lovu (i kontakte) se moglo izaci. Samo sto 90% naroda o kojem govorimo nije imalo ni jedno ni drugo. Nije svako Bregina Dzenana.

U ovoj svoj prici mi je najgore i najsmjesnije kada pogledam ko obicno zastupa ovakve teze (nista licno, o tebi ne znam apsolutno nista, ni dobro ni lose). Po mojim iskustvima ovakvih supljaka, 90% post-Dejtonovskih ultrapatriota koji ih prosipaju i koji su, eto, kivni na "dijasporu", se tokom rata zubima i noktima drzalo radnih obaveza, nekakvih jedinica PVO (bez i jednog ispravnog PAM-a, a kamoli radara), veza, "kontakata sa UNPROFOR-om" itd. Preostalih 10% se ispalilo i prije aprila 92. Toliko licemjerje i laz mislim da je moguce samo kod nas.
Ma ja i govorim o nekoliko stotina ljudi. Pa kako sam kazes, ti su najpametniji, oni bi jos jedan rat, ma kakav Dejton, daj sve ispocetka. A oni vani nas sigurnome.

Ja sam bio ovdje, sve osjetio na svojoj kozi, nisam bio LARD i PVO :) , znam i takve, tako da mene novi rat kao ideja, uopce ne privlace. Samo trazim nacin da ova nasa zemlja uspije, ne kao eksperiment, vec kao tisucljetna realnost. Nemam nikakve veze sa Alijom i njegovim jaranima. :-D Isto tako, mislim da Haris u taktici fula, ili ima hidden scenario vezan za tisucljetno obnasanje vlasti. Legitimno misljenje.
Pa sta god mislio o Silajdzicu, to tvoja stvar i na to imas pravo. Ono sto mi, ipak, nije jasno je sto svaku povezujes sa mogucnoscu rata i sl. Naravno, budala bi bio onaj ko kaze da je rat sasvim iskljucen, ali ako do njega dodje, nece doci zbog Silajdzicevih izjava ili neprihvatanja "aprilca", vec zato sto odgovara cetaljima. To je bar jasno. Dakle, onda kada/ako se pokusaju otcijepiti, a budu mislili da nekakav rat eventualni mogu lako dobiti.

Cini mi se da po tvojoj logici treba pristati na bilo sta sto Dodik zatrazi, koliko god nerealno i kontraproduktivno bilo, kao da ce njega i takve to privoliti da promjeni politiku i "konacni cilj". Zar stvarno mislis i da bi prihvatanje "aprilca", onakav kakav je, ovo promjenilo??

Promjenilo bi jedino taktiku, a sve ostalo je naivno.
Area_51

Post by Area_51 »

ibro dirka wrote: Pa sta god mislio o Silajdzicu, to tvoja stvar i na to imas pravo. Ono sto mi, ipak, nije jasno je sto svaku povezujes sa mogucnoscu rata i sl. Naravno, budala bi bio onaj ko kaze da je rat sasvim iskljucen, ali ako do njega dodje, nece doci zbog Silajdzicevih izjava ili neprihvatanja "aprilca", vec zato sto odgovara cetaljima. To je bar jasno. Dakle, onda kada/ako se pokusaju otcijepiti, a budu mislili da nekakav rat eventualni mogu lako dobiti.

Cini mi se da po tvojoj logici treba pristati na bilo sta sto Dodik zatrazi, koliko god nerealno i kontraproduktivno bilo, kao da ce njega i takve to privoliti da promjeni politiku i "konacni cilj". Zar stvarno mislis i da bi prihvatanje "aprilca", onakav kakav je, ovo promjenilo??

Ne povezujem rat s bilo cim, cak mislim da je nemoguc. Previse para medjunarodne zajednice je u igri, da se mala djeca opet svadaju sa oruzjem. Slazem se skroz, da jedino oni onamo mogu to nesto probati, ako bi osjetili da bi nesto postigli, ali vjerujem da su im sanse za takve opcije jako male. Ima tu vise aspekata.

S ovim boldiranim se ne slazem. Stvar je politickog umjeca, kojeg ja kod Harisa jos nisam vidio, da izvuces iz politickih pregovora neki maksimum. Sada ja tebe pitam, jel ti stvarno mislis da cemo u dogledno vrijeme, imati priliku dobit ispunjenje MASKIMALISTICKIH zahjteva. Bez obzira, koliko i ti i ja istovjetno zeljeli drzavu bez entiteta, s jednom policijom, vojskom, carinom, jednom rjecju normalnu drzavu, kljucno pitanje je sta je realno u OVOM POLITICKOM TRENUTKU.

Stvarno mislim kako bi aprilski paket amandmana dosta toga promijenio, ako samo malo udjes analiticki unutar njega, vidio bi da bi sve pozicije, startne, bile sasvim drugacije. Paket nikad nisam smatrao svetim slovom, vec prvim korakom do konacnog cilja. Tu se nas dva ocito razilazimo, jer to hoces SVE i hoces SADA, i ja bih da moze, ali je politika, ma kolika kurva bila, nesto drugo, sastoji se od politickih etapa.

Iskreno mislim, cak sam spreman to i potpisati, da je moguce doci do kvalitetnog cilja, onako kako bi obojica zeljeli, ali u nekoliko koraka. To Haris nije ni jednom pokazao kao varijajntu, samo je pozicija Dodikova, na zalost ojacana, papak to jako dobro zna i koristi. Da je bio aprilac na snazi, mnogo toga Dodik sada ne bi mogao, uvjeravam te prijatelju.

Sta je rjesenje, po meni odmah usvojiti aprilski paket, prevazidji ovo stanje blokade i zapocet drugi krug pregovora o Ustavu, jer su ostala mnoga druga pitanja nerijesena. Oolicija bi bila drzavna, jedna, bez entitetskih, prelazila bi granice entiteta i finansirala se iz jedne kese. Znaci ad acta. Ovako, na zalost druze, dolazi jako ostar kurs medjuanrodne zajednice, pa ko ziv pa ko mrtav politicki. Vidjecemo.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Area_51 wrote:
ibro dirka wrote: Pa sta god mislio o Silajdzicu, to tvoja stvar i na to imas pravo. Ono sto mi, ipak, nije jasno je sto svaku povezujes sa mogucnoscu rata i sl. Naravno, budala bi bio onaj ko kaze da je rat sasvim iskljucen, ali ako do njega dodje, nece doci zbog Silajdzicevih izjava ili neprihvatanja "aprilca", vec zato sto odgovara cetaljima. To je bar jasno. Dakle, onda kada/ako se pokusaju otcijepiti, a budu mislili da nekakav rat eventualni mogu lako dobiti.

Ne povezujem rat s bilo cim, cak mislim da je nemoguc. Previse para medjunarodne zajednice je u igri, da se mala djeca opet svadaju sa oruzjem. Slazem se skroz, da jedino oni onamo mogu to nesto probati, ako bi osjetili da bi nesto postigli, ali vjerujem da su im sanse za takve opcije jako male. Ima tu vise aspekata.

S ovim boldiranim se ne slazem. Stvar je politickog umjeca, kojeg ja kod Harisa jos nisam vidio, da izvuces iz politickih pregovora neki maksimum. Sada ja tebe pitam, jel ti stvarno mislis da cemo u dogledno vrijeme, imati priliku dobit ispunjenje MASKIMALISTICKIH zahjteva. Bez obzira, koliko i ti i ja istovjetno zeljeli drzavu bez entiteta, s jednom policijom, vojskom, carinom, jednom rjecju normalnu drzavu, kljucno pitanje je sta je realno u OVOM POLITICKOM TRENUTKU.

Stvarno mislim kako bi aprilski paket amandmana dosta toga promijenio, ako samo malo udjes analiticki unutar njega, vidio bi da bi sve pozicije, startne, bile sasvim drugacije. Paket nikad nisam smatrao svetim slovom, vec prvim korakom do konacnog cilja. Tu se nas dva ocito razilazimo, jer to hoces SVE i hoces SADA, i ja bih da moze, ali je politika, ma kolika kurva bila, nesto drugo, sastoji se od politickih etapa.

Iskreno mislim, cak sam spreman to i potpisati, da je moguce doci do kvalitetnog cilja, onako kako bi obojica zeljeli, ali u nekoliko koraka. To Haris nije ni jednom pokazao kao varijajntu, samo je pozicija Dodikova, na zalost ojacana, papak to jako dobro zna i koristi. Da je bio aprilac na snazi, mnogo toga Dodik sada ne bi mogao, uvjeravam te prijatelju.

Sta je rjesenje, po meni odmah usvojiti aprilski paket, prevazidji ovo stanje blokade i zapocet drugi krug pregovora o Ustavu, jer su ostala mnoga druga pitanja nerijesena. Oolicija bi bila drzavna, jedna, bez entitetskih, prelazila bi granice entiteta i finansirala se iz jedne kese. Znaci ad acta. Ovako, na zalost druze, dolazi jako ostar kurs medjuanrodne zajednice, pa ko ziv pa ko mrtav politicki. Vidjecemo.
Da ne nagadjamo, evo sta ja mislim:

1.) Mislim da je rat neizgledan, ali ne i apsolutno nemoguc. Cini mi se da ti je ta prica o ulaganjima, koliko god bila tacna, ipak slab argument. Ulagali su puno vise i u Libanon, i u pola treceg svijeta (u koji BiH njima, htjeli mi to ili ne, spada), pa ih to nije natjeralo da lokalne ratove sprecavaju. Stavise, mnoge su i potsticali. Opet kazem, svejedno nije bas izgledan.

2.) Ne vjerujem da ce Silajdzic ispuniti maksimalisticke ciljeve, ne vjerujem da ce oni biti ispunjeni od strane bilo koga u narednih 20-30 godina (bar ne bez nekakvog ultrauspjesnog rata, a la Oluja na kvadrat, za koju niko realno nema mogucnosti). Maksimalisticki ciljevi, koliko god opravdani, trenutno nisu realni. Medjutim, najbolji su (ili najmanje los) prvi stepen iskazanih ciljeva u pregovorima od postojecih, a tom taktikom se i Dodik sluzi i odlicno mu je (posebno sa Tihicem) i do tada islo -- i to sa puno manje argumenata.

3.) Da je usvojen "aprilac" mislim da bi do druge faze vrlo tesko doslo (a i da se desi, vodila bi "sminkerskim" promjenama). Zasto? Zato sto bi pisijevci jednostavno imali jos manje razloga za pregovore nego sada. Dakle, i sustinskih razloga, a jos manje same prinude MZ-e.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

ibro dirka wrote:
Area_51 wrote:

Da ne nagadjamo, evo sta ja mislim:

1.) Mislim da je rat neizgledan, ali ne i apsolutno nemoguc. Cini mi se da ti je ta prica o ulaganjima, koliko god bila tacna, ipak slab argument. Ulagali su puno vise i u Libanon, i u pola treceg svijeta (u koji BiH njima, htjeli mi to ili ne, spada), pa ih to nije natjeralo da lokalne ratove sprecavaju. Stavise, mnoge su i potsticali. Opet kazem, svejedno nije bas izgledan.

2.) Ne vjerujem da ce Silajdzic ispuniti maksimalisticke ciljeve, ne vjerujem da ce oni biti ispunjeni od strane bilo koga u narednih 20-30 godina (bar ne bez nekakvog ultrauspjesnog rata, a la Oluja na kvadrat, za koju niko realno nema mogucnosti). Maksimalisticki ciljevi, koliko god opravdani, trenutno nisu realni. Medjutim, najbolji su (ili najmanje los) prvi stepen iskazanih ciljeva u pregovorima od postojecih, a tom taktikom se i Dodik sluzi i odlicno mu je (posebno sa Tihicem) i do tada islo -- i to sa puno manje argumenata.

3.) Da je usvojen "aprilac" mislim da bi do druge faze vrlo tesko doslo (a i da se desi, vodila bi "sminkerskim" promjenama). Zasto? Zato sto bi pisijevci jednostavno imali jos manje razloga za pregovore nego sada. Dakle, i sustinskih razloga, a jos manje same prinude MZ-e.

Odlicno zapazanje....ovo boldirano...zasto???????

Radi se ko ce kome vise uvaliti....Dodik i velikosrbi su isli na foru..da se usvoji Aprilac i da Parlament BIH da legalitet rs-u i entitetsko glasanje i cementira taj entitet kao trajna kategorija...a Dodik ce kao u drugoj fazi popustiti oko reforme policije,izmjena naziva entiteta (sto je Suljo povukao,vjerujuci cetnuku Dodiku na rijec)..neko prokuzio igru...eto nek Dodik pristane na BIH policiju a u drugoj fazi ce se izaci u susret nekim njegovim zahtjevima :) ..ista stvar se desila u DEjtonu....obecala Amerika i MZ-a Aliji i Silajdjicu postovanje Dejtona i sprovedbu svih tacaka iz njega...a Dodikovi cetnici ubise oko stotinu povratnika koji su pokusali da iskoriste pravo aneksa 7...pa se pitam zasto je trebalo potpisati Aprilac i cekati da se Dodik smiluje i da ispuni obecanje da ce u drugoj fazi podrzati reforme i put BIH u EU....zato Dodik i pjeni jer mu "Blef" nije upalio......zasto da BIH strana popusta i stavlja se kasnije u polozaj da se izigraju svi buduci obecani dogovori i obecanja...
zavrzlama

Post by zavrzlama »

sarajevoxxxx wrote:
zavrzlama wrote:
Fratris wrote:Zasto se po ovim temama stalno povlaci mit da je iko morao potpisati Dayton? Oni koji su ga potpisali su ga potpisali ne iz nekih dubokih uvjerenja nego da ostanu na vlasti. Da je Silajdzic moralan covjek ko sto nije, odbio bi ga potpisati i bio bi politicki marginaliziran. Al jebes cast kad imas vlast.

Pa bi padom Prijedora...Gorazde dozivilo sudbinu Srebrenice...pa bi padom Doboja...Sarajevo dobilo 10 000 granata za samo jedan dan...ili bi u Tuzli od granata poginulo stotine ljudi ..pa bi danas pricali sto Silajdjic nije potpisao pa da se u miru ispravljaju greske iz Dejtona....
Prijedor, Banjaluku, Doboj, - Ovo su tri grada koja su '95 bila razbijena. Dakle rasturena, vojska RS je izgubila definitivno kontrolu nad njima bilo je pitanje dana da Armija BiH ih osvoji.

Zasto bi Gorazde palo u situaciji gdje vlada opste rasulo i panika kod cetnika a nije palo kad su bili najjaci. Nigdje logike u tvom pisanju. Ispade da bi cetnici eventualnim padom Banjaluke, Doboja, i Prijedora postali supermeni i pokorili Bosnu za tili cas??? Kao da su ovi cetnici oko Gorazda nesto drugaciji od onih oko Banjaluke, njihove svetinje i glavnog im grada.

A to da bi na Sarajevo palo 10 000 granata za samo jedan dan. Padalo je i prije. Znaci granate smiju padati kada Armiju BiH ne ide, a ne smiju kada ih krene. Po tvome ispadadaArmija BiH nije imala pravo na pobjedu, vec samo na to da na nju i na gradjane ne padaju granate. Kada se to ostvari kada se taj cas desi, kada dobije obecanje od cetnika da na Sarajevo nece ispaljivati vise granate ona ce automatski prestati sa djelovanjem.

Znaci tebe ne zanima pravda, ne zanima te sto je nekome silovana majka, sestra, cerka. Ne zanima te sto je neko izgubio kompletnu familiju. Tebi je jedini cilj da te covjek prestane samarati, da ti prestane cvoke opaljivati. Da prestane sa silovanjem tvoje majke sestre i cerke. Tebe ne zanima hoce li cerku tvoga sina sutra silovati, nek je tebi dobro a sutra... Novi dan nova nafaka.Ili MZ nece dozvoliti da nam se nesto slicno ponovi, jest da im se u Srebrenici omaklo, ali MZ je ipak MZ. "Rob koji ne pokuša da se riješi ropstva, zaslužuje duplo ropstvo." , Dudajev.(burek-blogger.) Ili, onaj ko potpise Dejtonski sporazum zasluzuje ovakve prijedloge reforme policije ni manje ni vise.
ili bi u Tuzli od granata poginulo stotine ljudi .
U Federaciji je od 2004. god do januara 2007. god. izvrsilo samoubistvo 1026 demobilisanih boraca Armije BiH, a broj je vjerovatno i veci, jer "policija cesto ne evidentira o kojim kategorijama stanovništva je rijec". Od ove brojke su vecina iz tuzlanskog kantona. Jesi li se ikad zapitao zasto najbolji ljudi ove drzave oduzimaju sebi zivot u ovolikom broju, otprilike jedan bivski pripadnik Armije BiH dnevno.
Ti vjerovatno nisu imao ratno iskustvo....

Drugo....MZ nije zeljela i nebi dozvolila potpuni poraz velikosrba....jer u vojsci velikosrba su bili ukljceni milom ili silom 95% BIH srba....poraz vrs-e bi znacilo potpuni egzodus srba iz BIH.....pa bi dalje nastao egzodus bosnjaka na Sandzaku i tako dalje....MZ je izracunala da zaustavoi rat bez pobjednika i sprijeci sirenje rata van granica BIH i novo raseljavanje stanovnistva praceno novim etnickim ciscenjima i genocidima.....

Znaci tebe ne zanima pravda, ne zanima te sto je nekome silovana majka, sestra, cerka. Ne zanima te sto je neko izgubio kompletnu familiju
to su teske kvalifikacije i uvreda na moj racun...

Zaustavljanjem rata se sacuvalo zivoti potencijalnim silovanim i ubijenim majkama..a u miru i bez ubijanja se lakse pomaze onim koji su do Dejtona vec izgubili kuce,zivote i familije....znaci ti bi u smrt poslao jos hiljada drugih da bi kao bilo bolje onim koji su izgubili svoje najmilije kao bilo bi im lakse ....latiti se pusaka ponovo je najlakse za to nikad nije kasno.....
sarajevoxxxx

Post by sarajevoxxxx »

zavrzlama wrote:
sarajevoxxxx wrote:
zavrzlama wrote:
Pa bi padom Prijedora...Gorazde dozivilo sudbinu Srebrenice...pa bi padom Doboja...Sarajevo dobilo 10 000 granata za samo jedan dan...ili bi u Tuzli od granata poginulo stotine ljudi ..pa bi danas pricali sto Silajdjic nije potpisao pa da se u miru ispravljaju greske iz Dejtona....
Prijedor, Banjaluku, Doboj, - Ovo su tri grada koja su '95 bila razbijena. Dakle rasturena, vojska RS je izgubila definitivno kontrolu nad njima bilo je pitanje dana da Armija BiH ih osvoji.

Zasto bi Gorazde palo u situaciji gdje vlada opste rasulo i panika kod cetnika a nije palo kad su bili najjaci. Nigdje logike u tvom pisanju. Ispade da bi cetnici eventualnim padom Banjaluke, Doboja, i Prijedora postali supermeni i pokorili Bosnu za tili cas??? Kao da su ovi cetnici oko Gorazda nesto drugaciji od onih oko Banjaluke, njihove svetinje i glavnog im grada.

A to da bi na Sarajevo palo 10 000 granata za samo jedan dan. Padalo je i prije. Znaci granate smiju padati kada Armiju BiH ne ide, a ne smiju kada ih krene. Po tvome ispadadaArmija BiH nije imala pravo na pobjedu, vec samo na to da na nju i na gradjane ne padaju granate. Kada se to ostvari kada se taj cas desi, kada dobije obecanje od cetnika da na Sarajevo nece ispaljivati vise granate ona ce automatski prestati sa djelovanjem.

Znaci tebe ne zanima pravda, ne zanima te sto je nekome silovana majka, sestra, cerka. Ne zanima te sto je neko izgubio kompletnu familiju. Tebi je jedini cilj da te covjek prestane samarati, da ti prestane cvoke opaljivati. Da prestane sa silovanjem tvoje majke sestre i cerke. Tebe ne zanima hoce li cerku tvoga sina sutra silovati, nek je tebi dobro a sutra... Novi dan nova nafaka.Ili MZ nece dozvoliti da nam se nesto slicno ponovi, jest da im se u Srebrenici omaklo, ali MZ je ipak MZ. "Rob koji ne pokuša da se riješi ropstva, zaslužuje duplo ropstvo." , Dudajev.(burek-blogger.) Ili, onaj ko potpise Dejtonski sporazum zasluzuje ovakve prijedloge reforme policije ni manje ni vise.
ili bi u Tuzli od granata poginulo stotine ljudi .
U Federaciji je od 2004. god do januara 2007. god. izvrsilo samoubistvo 1026 demobilisanih boraca Armije BiH, a broj je vjerovatno i veci, jer "policija cesto ne evidentira o kojim kategorijama stanovništva je rijec". Od ove brojke su vecina iz tuzlanskog kantona. Jesi li se ikad zapitao zasto najbolji ljudi ove drzave oduzimaju sebi zivot u ovolikom broju, otprilike jedan bivski pripadnik Armije BiH dnevno.

Drugo....MZ nije zeljela i nebi dozvolila potpuni poraz velikosrba....jer u vojsci velikosrba su bili ukljceni milom ili silom 95% BIH srba....poraz vrs-e bi znacilo potpuni egzodus srba iz BIH.....pa bi dalje nastao egzodus bosnjaka na Sandzaku i tako dalje....MZ je izracunala da zaustavoi rat bez pobjednika i sprijeci sirenje rata van granica BIH i novo raseljavanje stanovnistva praceno novim etnickim ciscenjima i genocidima.....

Znaci tebe ne zanima pravda, ne zanima te sto je nekome silovana majka, sestra, cerka. Ne zanima te sto je neko izgubio kompletnu familiju
to su teske kvalifikacije i uvreda na moj racun...

Zaustavljanjem rata se sacuvalo zivoti potencijalnim silovanim i ubijenim majkama..a u miru i bez ubijanja se lakse pomaze onim koji su do Dejtona vec izgubili kuce,zivote i familije....znaci ti bi u smrt poslao jos hiljada drugih da bi kao bilo bolje onim koji su izgubili svoje najmilije kao bilo bi im lakse ....latiti se pusaka ponovo je najlakse za to nikad nije kasno.....
Zaustavljanjem rata pruzila se prilika velikosrbima da politickim djelovanjem postignu ono sto nisu mogli ratom. Slazem se sa tobom da MIR nema cijene, da za puske nikad nije kasno. Ali nisam optimista kao ti po pitanju cijene kojom se mir platio. MZ do sada pokaziva interesovanje samo za Dejtonom ali ne i za cjelovitom Bosnom. A u Dejtonskom sporazumu fino pise Bosna je podijeljena na dva entiteta jedan se zove REPUBLIKA SRPSKA. U njemu Srbi imaju vise drzavnosti nego ja u svojoj Bosni i Hercegovini. i na FEDERACIJU koja dijele Bosnjaci i Hrvati. Ako ovo nije kapitulacija ja ne znam sta jeste.

Sta to Dodik nema a ima recimo Tadic?
Nema zastavu na Ist Riveru, nema drzavnu reprezentaciju, nema ambasade po svijetu i sl. Istina je. Ali to sve spomenuto Srbi iz RS dobrim djelom djeli sa Bosnjacima i Hrvatima u Federaciji, imaju svog predsjednika, imaju svog premijera, i pored svega toga imaju jedan KOMAD zemlje tj 49 % (halo 49 %) na kojem se apsolutno osjecaju suvereni. Za sve se pitaju, u svemu su glavni, sve im je srpsko, ne propustaju ni jednu priliku da ponize prije svega Bosnjake na tom svom djelu. Dejton im je ostavio nevjerovatne mogucnosti, i oni su sasvim zadovoljni postojecim stanjem. Oni ovakvim tempom politickog djelovanja, izjavama o (ne)pripadanju BiH, sklapanjem sporazuma sa susjednim drzavama polako ali sigurno grade ono za sta su se u ratu borili. Na kraju ce ostati samo formalnost i papir, doci ce u situaciju istu onoj u kojoj se sada nalaze Albanci na Kosovu.

Dakle nije sporno potpisivanje mira svi to zelimo, sporno je kolika se cijena platila.
Zaustavljanjem rata se sacuvalo zivoti potencijalnim silovanim i ubijenim majkama..a u miru i bez ubijanja se lakse pomaze onim koji su do Dejtona vec izgubili kuce,zivote i familije....znaci ti bi u smrt poslao jos hiljada drugih da bi kao bilo bolje onim koji su izgubili svoje najmilije kao bilo bi im lakse
Isa a.s. bi te se postidio. U njegovom zakonu je bilo ko ti opali jedan samara ti mu okreni i drugo lice. Kod Bosnjaka onih sto su isli u Dejton je ko te ubija i proganja ti ga nagradi tako sto ces mu dati pola drzave, a ostatak podijeli sa drugima.

U konacnici ne mora ni to biti vazno neka zavrsimo u getu. Opet ostaje pitanje zasto na to bosnjacka poltika nije ranije pristala, zasto je ulazila u rat sa bosanskim srbima, zasto Alija nije kao i neki drugi kvislinzi sklopio mir i sit vuk, ovce na broju. Nemoj mi samo reci kako nismo imali izbora, ovaj ili onaj plan.
Ovako, vuk sit a ovaca fali jedno sto hiljada.

Republika Srpska je izgubljena za Bosnjake onog momenta kada se pristalo na Dejtonski sporazum.

Aneks 7 i da se nisu desila ubistva u RS veliko je pitanje u kolikoj mjeri bi se sproveo. Povratak izbjeglica ne zavisi samo od sigurnosti, na koju politicari iz Federacije toliko stavljaju akcenat.

Koliko imas Bosnjaka koji su prije rata zivjeli u dalekim selima a nakon rata prognani iz njih u gradove i na kraj pameti im da se vracaju u ta sela, stari ljudi i zene inekako, omladina tesko ili nikako, iako imaju sve od sigurnosti do infrastrukture i komsija s kojima mogu podijeliti svoju muku.

A da ne govorimo o onim Bosnjacima koji su izbjegli u ratu u Ameriku, Njemacku, Australiju...
Po tebi za ulaskom u Doboj, Prijedor, Banjaluku, smije zaliti samo onaj ko nije imao ratno iskustvo. A onaj ko je ranjavan, ko je obisao ratista u Bosni, ko je stotinu puta strazario u nekoj vukojebini, treba da se jezi od recimo ulaska u Doboj koji je uzgred prazan??? Jerbo ce Srbi uzeti Gorazde, a na Sarajevo ce pasti hiljade granata....

Da nije zalosno bilo bi smijesno.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Dok niste otisli jos dalje - jel' to neko pokusava reci da RS trenutno NIJE trajna kategorije? :?
SA 071

Post by SA 071 »

_BosanaC wrote:Dok niste otisli jos dalje - jel' to neko pokusava reci da RS trenutno NIJE trajna kategorije? :?
Kako ovo glupo zvuci? Trenutno je trenutna kategorija...

Ali reci da bi, kako stvari sada stoje, RS mogla biti trajna kategorija, e to je vec nesto o cemu se moze diskutovati.

Ja ne mislim da je trajna kategorija. I kada bi doslo do raspada BiH (u najgorem scenariju) RS ne bi opstala ovakva kakva jeste, jer raspad bi vodio neminovnom ratu koji bi znacio drugacije odnose snaga. Zato mislim da je samo BiH trajna kategorija, a njeno unutrašnje uredjenje je promjenjiva kategorija. Nekad je bio ovdje i feudalizam pa su i tada postojali tipovi koji su tvrdili da je to trajna kategorija.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ja sebe fakat smatram optimistom, ali ipak ne tolikim.
SA 071

Post by SA 071 »

_BosanaC wrote:Ja sebe fakat smatram optimistom, ali ipak ne tolikim.
RS moze ostati toliko dugo koliko je unutar zemlje bosnjacko politicko tijelo razjedinjeno po pitanju kljucnih strateskih nacionalnih ciljeva, a van zemlje politicka situacija takva da MZ ide na ruku Srbiji popustajuci joj zbog nekih svojih interesa. I dok je god bosnjacko politicko tijelo razjedinjeno, to ce MZ bezobraznije i bahatije ici na stetu Bosne cineci velikodusnije ustupke Srbiji, i obrnuto.

Najnepovoljnija situacija za nas je da imamo van zemlje situaciju kakva je sada, a unutar zemlje situaciju kakva je bila za vrijeme propagiranja "aprilskog paketa". Nisam optimista, nisam pesimista, vec sam realan.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Cek, jel' hoces reci da je situacija recimo pola godine - godinu prije aprilskog paketa ili danas bolja nego sto je bila za vrijeme price o aprilskom paketu? :?

U ovoj drzavi politicari trebaju shvatiti da se ne mogu i ne smiju ponasati kao sherifi i kao da im je sve ovo vlastita prcija. To kad se desi i kad prestanu obracuni kod OK korala, kad se postane odgovorno za ono sto se obeca i sto se uradi, i kad se izbori budu dobijali na konkretnim stvarima a ne na prici 'radimo', onda mozda i bude nekog hajra od svega ovog.
Area_51

Post by Area_51 »

SA 071 wrote:
_BosanaC wrote:Ja sebe fakat smatram optimistom, ali ipak ne tolikim.
RS moze ostati toliko dugo koliko je unutar zemlje bosnjacko politicko tijelo razjedinjeno po pitanju kljucnih strateskih nacionalnih ciljeva, a van zemlje politicka situacija takva da MZ ide na ruku Srbiji popustajuci joj zbog nekih svojih interesa. I dok je god bosnjacko politicko tijelo razjedinjeno, to ce MZ bezobraznije i bahatije ici na stetu Bosne cineci velikodusnije ustupke Srbiji, i obrnuto.

Najnepovoljnija situacija za nas je da imamo van zemlje situaciju kakva je sada, a unutar zemlje situaciju kakva je bila za vrijeme propagiranja "aprilskog paketa". Nisam optimista, nisam pesimista, vec sam realan.
Takodjer smatram kako je entitet Republika Srpska privremena kategorija. Isto tako smatram, da je nemoguce ukinuti, pobrisati ili kako god hocete odjednom u jednom potezu, vec da jedino kao varijanta moze proci proces njenog politickog odumiranja, prvo kao politicke, pa administartivne i na kraju teritorijalne cjeline. Sta to znaci. U par rijeci, izuzeti joj sto vise nadleznosti i prenositi na drzavni nivo, kad ostane samo administartivni centar, onda prekomponovati nadleznost entiteta u cjelosti, jer ce biti nepotrebni, sve dok sveukupna nadleznost ne predje na drzavu. To je jako dug proces.

Zbog toga, kao prvi korak koji je vec neke sustinske stvari rijesio, bio je dobar potez aprilski paket. Opet mislim, kako se ovdje razmislja na nivou furke. Evo kako tako nesto mogu lako objasnit. Svi hocemo drzavu Bosnu i Hercegovinu bez entiteta, jel tako. Osnovno pitanje, jel to neko misli da ce se desit ono, kao sto je lupio onaj najsmijesniji politicar svih vremena, da ce »od ponedjeljka startati pravna drzava,« pa ce po istoj logici neko od nekog ponedjeljka ukinuti Republiku Srpsku. Kleknuce Dodik i njegova polumenta na koljena i molit medjunarodnu zajednicu da ih ukine. Ja mislim kako ovo nema teorije. Kako se uopce, ako iskljucimo rat moze ukinuti Republika Srpska. Mozda svadjom i natezanjem sa seljackom i provincijskom politikom Milorada Dodika, dok cijene rastu, raja gladuje, a vozovi za Evropu odlaze. Opet nema teorije. Iskreno mislim samo politickom mudroscu i postepenim odumiranjem entiteta, mozemo doci do cilja.

Da zavrsim, jer gore ima strasna greska. Kaze pisac, treba bosnjacko politicko tijelo da suzbije redove i da sta. Priziva novi rat. Pa zar nije osnova bosnjacke politike, gradjanski koncept, jedan covjek jedan glas, svi zajedno bez nacionalnih podjela. Kad vas slusam, zamislim se, izgleda da nije. Meni kao Bosancu i Hercegovcu, bosnjaku namjerno na drugom mjestu, ovo smeta, a vi kako hocete, samo necemo daleko dobacit.
Post Reply