Mesut Özil je etnički Turčin pripadnik Njemačke nacije, ili kako Nijemci vole reći ein Deutscher türkischer Herkunft. Ja na pitanje nacije i etnosa tako gledam. Ja nigdje ne negiram bilo čije narodno opredjeljenje, etničko porijeklo, vjeru, rasu ili bilo šta drugo, ali da su tri čovjeka čije porodice u zadnjih 400 godina žive jedna naspram druge, u istoj državi koja je u ovom ili onom obliku bila sastavni dio ove ili one imperije/kraljevine/države, pripadnici različitih nacija, ne mogu niti želim prihvatiti, jer mi je to apsurdno i neshvatljivo. To, kako je došlo do formiranja nacija, čitava background story o tome, mi je zanimljivo čuti sa aspekta nekoga ko voli povijest, ali nije od značaja za utvrđivanje da je Bogić Bogićević etnički Srbin pripadnik bh nacije.no_pasaran wrote:Kao što sam i rekao, negirati bilo čiji nacionalni osjećaj nije prihvatljivo i sve što time postižeš jeste da urušavaš bh naciju.elSaik wrote:U BiH ne živi ni 3 ni više nacija, već samo jedna - bosanskohercegovačka. Hrvati, Srbi, Bošnjaci su etničke grupe, narodi i narodnosti, a nikako nacije. Druga je stvar što je kod nas sve, pod uticajem raznih faktora, izgubilo na značenju, pa tako i pojam "nacije".
Dakle ti i ja to gledamo tako. Smatramo da su Hrvati, Srbi i Bošnjaci etnije a naciju vežemo sa državom tj nacija=država. Ipak postoje ljudi koji nisu poklonici tog (Francuskog) modela i koji zastupaju da je etnija=nacija (Njemački model).
Etničke skupine su uobličene kulturno-historijske skupine i one su fakt. Suludo bi bilo poricati postojanje neke etnije.
Nacionalno osjećanje je izmišljen faktor. Ljudi su prosto jednom došli na ideju da izmisle nacije i izmislili su ih a onda su svom vještačkom stvaranju nacija počeli da tepaju nazivom "nacionalno buđenje". Eto svi su do unazad 200 godina spavali pa su se odjednom počeli buditi i shvatati da su ko lafo pripadnici neke nacije.
Ipak koncept se raširio i danas je općeprihvaćen kao ljudsko pravo. U skladu sa tim svako ima pravo da se izjašnjava onako kako se osjeća, bez obzira je li to vezano za državu (kao kod mene i tebe), ze etniju (kao kod većine ljudi u BiH i regionu), za religiju (kao kod Jevreja) ili za čisti hir (kao kod one raje što se izjašnjavaju kao eskimi, indijanci, itd.).
Dakle protivno je ljudskim pravima, da ne kažem fašistoidno, poricati nečije pravo na nacionalno opredjeljenje. Mi smo Bosanci i Hercegovci i fokusirajmo se razvoju vlastitog identiteta umjesto negiranju tuđeg. Ne ponavljajmo greške Srpskog, Hrvatskog i Bošnjačkog "nacionalnog buđenja". Kad se već lažemo, lažimo se sa nekim redom i smislom.
PS Svi odlično znamo da je stvaranja hrvatske, srpske i bošnjačke "nacije" na našem području još od Austrougara isključivo političko pitanje koje su i koje i danas koriste politički "predstavnici" radi manipulacija običnim pukom.