Pamtite li 04.05.1980.

Locked
pojedinac

#176 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by pojedinac »

@Nosferatu :thumbup:
Nosferatu wrote:Meni je bilo fino za vrijeme Titovog vakta, a to samo jer sam bio dijete i zivjeo u balunu. Kad je balun puko, mnogi stari proplakase od toga sta bijase istina a danas ima jos onih koji se od toga brane s cascu onog rezima.
Isto se odnosi na mene.
Nosferatu wrote:Sve konflikte koji su postojali na ovom podrucju su direktno provazisli iz toga sto nisu bili rijeseni adekvatno za vrijeme Tiletovog vremena a ako je iko bio u situaciji da te probleme rijesi - bio je Tile.
Ovo je milion % istinito.
turban

#177 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by turban »

@Vodenjak,
Je li to sve,ulovis koju stamparsku gresku i bingo.Hej forumski kolega daleko smo mi jedan od drugog,hvala bogu.

p.s
Bori se za svoj politicki stav znanjem i objektivnoscu i ne potcjenjuj nikoga a pogotovo ne mene... :-)
Fair Life

#178 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Fair Life »

SaraLe wrote:A VI neki diktatore :-) jer i pored svega Tito je bio DIKTATOR, na goli otok se islo zbog kritike vlasti, a svaka vlast je podlozna kritici 8-)
Tebe su slagali scheri...

Autokrat da, diktator ne.

A ovaj Nosferatuov link jasno pokazuje da je Milosevic bio "mila majka"... jagnje maleno, mehlem za na ljutu ranu priviti.
ja.neron

#179 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by ja.neron »

e kako neću pamtiti imao sam nepunu godinu dana , ali se sjećam 85-godine i ulja, šećera,brašna sve ovo na tačkice i kako smo idućih godina ko djeca iz bijafre čekali hljeb da kupimo i to onaj polubijeli jer je bio jeftiniji od bijelog
e to nam je naša borba dala tita za maršala a ko preživi poslije njegove smrti taj ne zna kako je bilo dobro kad je on bio živ: titograd,titov veles , titovo užice ... titov k... palac
idemo u partiju da dobijemo državu....!!!!!!!
Doda37

#180 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Doda37 »

pojedinac wrote:@Nosferatu :thumbup:
Nosferatu wrote:Meni je bilo fino za vrijeme Titovog vakta, a to samo jer sam bio dijete i zivjeo u balunu. Kad je balun puko, mnogi stari proplakase od toga sta bijase istina a danas ima jos onih koji se od toga brane s cascu onog rezima.
Isto se odnosi na mene.
Nosferatu wrote:Sve konflikte koji su postojali na ovom podrucju su direktno provazisli iz toga sto nisu bili rijeseni adekvatno za vrijeme Tiletovog vremena a ako je iko bio u situaciji da te probleme rijesi - bio je Tile.
Ovo je milion % istinito.
Tekst od @Nosferatu i sve ovo podsjeti me na jedan monolog iz filma Lepa sela lepo gore, kada Nikola Kojo govori Bati Ž. tj. obraca se njemu kao predstavniku Tiletove generacije po meni dobrom recenicom " ISKENJANJEM SA NA VASE CUVENO POSTENJE"
jai

#181 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by jai »

Patron of Formello wrote:
max_power wrote:Sada je jako lose. Prije je bilo bolje ali daleko od savrsenog. Mnogi su zaslijepljeni i razocarani sadasnjim stanjem pa starom sistemu oprastaju mnoge stvari koje su bile lose. Za njih mogu samo reci sljedece: nije sve ni u 15 dana brckanja na Jadranu ako nemas slobodu da kazes sta mislis. Je8o pasos i putovanja ako ljudi idu na robiju zbog kritike vlasti. Malo vise humanosti, manje materijalizma.
Svaka osoba treba da odgovara za svoje postupke a ne da se krije iza nacije, religije ili partije.
Jebo i mogucnost odlaska samo do Hrvatske i Srbije.Jebo i bosanca koji ceka sadaku od vize po mjesec dana da ode bilo gdje dalje u Evropu.A jebo i slobodu govora ako se ona svodi na lajanje polupismenih novinara po nacionalistickim novinama.
A za ovu zadnju recenicu se slazem.
Pogledajte malo Sloveniju,pa ih pitajte jel njima bolje ili gore?
valterbranisarajevo

#182 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by valterbranisarajevo »

Pa može se reći da je većini Slovenaca bilo bolje -pratim malo slovenačke forume na kojima se govori:

Imali su več denarjev (bolja kupovna moć)
mogli su dobiti brezplacno stanovanje..
Imali su osigurano tržište za svoje proizvode, za koje se sada moraju ponovo boriti...
Nisu morali ići na Hrvaško da toče benzin.
Nisu morali ići u Lajbnic i Grac da kupuju hljeb i milijeko, što sada masovno rade stanovnici iz Maribora i okoline..Ako se uzme u obzir da je prije 15-ak godina Austrija bila pojam skupe države za naše prilike..

Pogotovo sada kada ih je "dotukao" Euro, povisio troškove života, položnine ili ti režije a plate ostavio na nivou tolara. U razgovoru sa običnim ljudima - tzv srednjom klasom stiče se dojam da su razne eurobarometar ankete o 80 % zadovoljnih sa EU i Eurom obični marketing...
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#183 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Admir_1984 »

Napisao Marijan Benes, osvajac zlatne olimpijske medalje u boksu
Ne psuj mi Tita i njegovo vrijeme
Ne krivi njega za svoje probleme
Za težak život danas najmanje je kriv
Drukčije bi bilo da je stari živ
Ne psuj mi Tita ni njegovo vrijeme
Ne krivi njega što je proklijalo sjeme
Mržnje skrivene u srcima fašista
skriveno pod maskama i nekih komunista
Ne krivi njega što nisi izdržao breme
Što je sve narode spajalo u srodstvo
I sam si ga nazivao bratstvo i jedinstvo
Osmjehom je mogao planinu da pokrene
Nikada se druže neće živjet bolje
Kad Tita spomeneš skini kapu dolje
skorpija1S

#184 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

popajic wrote:
Postao/la pesak dana 03/05/2008 21:43
A vidis, moj otac nikad nije bio clan kp, i ceo zivot je morao da radi 10 puta vise od drugih ljudi koji su bili clanovi kp, i da bude zadovoljan malim i da drzi jezik za zubima... i da bude manji od makovog zrna i nikad nije bio direktor iako je najbolje i najvise radio od svih.
A da ne pricam sto je jedan posao izgubio jer nije bio clan kp.

ma, tu nije vise bilo buducnosti..moralo se u reforme..tipa onog sto je pokusao Ante Markovic ....a ne u drugi totalitarizam.
Tebi je neko bacio pesak u oci,a ti ga pokusavas baciti nama.
Zao mi je tvog oca,ali ti bar sad imas priliku da postanes direktor a da pritom nista ne radis.Sad su,kao sto svi vidimo,puno bolja vremena.Jeste da smo se raselili,poubijali,ugled drzave u svijetu srozali,standard nogama zgurali ispod nule...ali zato direktori i bez rada i bez skole mozemo postati.Hvala bogu da i to docekasmo!

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Agic Nurija

#185 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Agic Nurija »

turban wrote:

P.S
Tito nikada nije trebao ni postojati,nanio je svojim pokretom vise zla nego dobra.Tvrdim da nije poveo gerilski rat da bi trostruko bilo manje zrtva.Hitlera bi i onako sredili drugi jaci i veci od Titinih partizana.Tito je bio politicki nepismen jer je vodio rat sa okupatorom i ujedno revoluciju.Te dvije stvari ne idu nikako.Ceh toga smo platili svi, a najvise Bosna.
Izuzetno politički zrelo razmišljanje! :thumbup:
skorpija1S

#186 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

windas wrote:Bilo je casno zivjeti sa TITOM !!!
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
pesak

#187 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by pesak »

pici wrote:daj @nosferatu ,care imas li kracu verziju,ubise me oci citajuci :D :skoljka:
:lol: :lol: :-)
skorpija1S

#188 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

pesak wrote:
pici wrote:daj @nosferatu ,care imas li kracu verziju,ubise me oci citajuci :D :skoljka:
:lol: :lol: :-)
Poranila @pesak,je li se to spremas da ides u Kucu cveca?
pesak

#189 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by pesak »

nisam draga... :D
nisam nikad tamo isla, ali mogla bih jednom, kad ne bude guzve, da vidim kako izgleda...ukoliko je uopste jos na istom mestu.. :-)
skorpija1S

#190 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

pesak wrote:nisam draga... :D
nisam nikad tamo isla, ali mogla bih jednom, kad ne bude guzve, da vidim kako izgleda...ukoliko je uopste jos na istom mestu.. :-)
Ja sam bila 2000.g. zadnji put,bilo je dosta pusto,vodili smo starijeg sina,sad je red da vodim i mladjeg,kad se stvore uvjeti za to-tj.kad nadjemo neku zrtvu da nas vozi u Beograd/a ti bi mogla na konak da nas primis/. :-D
Agic Nurija

#191 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Agic Nurija »

MA DAJ... wrote:
Agic Nurija wrote:
skorpija1S wrote:Da li taj datum budi u vama emocije? U meni da,i to tuzne,kraj nekog bezbriznog,sretnog vremena..mladjim generacijama nije jasno da je neko bio toliko omiljen,da se plakalo za jednim drzavnikom,jer danas ovdje zaista ne postoji niko za kim bi plakali...
Jadni su ljudi koji žive od uspomena na (pro)pale heroje! U Naprednom svijetu nema mjesta diktatorima, ma koliko oni od "svojih puzavaca" bili voljeni.....
Datum, neki maj, neke 80-te.....
Ah, jašta radi, kakako se ne bih sjetio, bio sam Gastarbeiter i slušao sam vijesti na ZDF-(Zwewites Deutsches Fernsehen) gdje se između ostalog ustanovilo, kako je Tito prenešen sa VMA iz Beograda na Ljubljansku kliniku-bliže "Zapadu"- da bi tako, u slućaju narodnog nemira ili eventualnog vojnog puča mogao biti helikopterrom prebačen u svoju/jovankinu vilu u Zirih!

Srbin pravi Srbiju, Njemac Njemamačku, Musiman Muslimaniju, a Komunista Komunistaniju....i tako i dalje čekamo da majka Bosanka rodi sina Bosanca koji bi konačno (po)pravio Bosnu"!
:roll: ...ali te to prvo nosi???De mi reci na cemu si,da i ja to probam

jer vidim da te bas pravo opicilo u vugla!
Vidim i osjećam da će ovo biti podugačka, ako ne i najduža(!) tema na ovom (političkom) forumu.
Pamtiti određene (historijske) datume mogu samo oni kojih se datumi izravno tiču ili u toj mjeri dotiču, da ih konstantno sječanje na njih odvodi u imaginarni (davnoprošlisvijet) bezbrižnog djetinjstva, prve ljubavi, prvog izbora na neko važno mjesto u školi, poslije na poslu, u službama državnim, sve do ministarstava i položaja sa kojih se odlučuje (pojedinačno ili grupno) o sudbini ostalih (nekoliko desetina miliona) podanika, mahom nepodobnih, jer nesvrstanih (u Partiju). Malo je onih koji zlo i zločine pamte u datumima, još manje ih je koji bi među nama bili spremni i uz to još i sposobni da raspravljaju o zlu i zločinu (po)činjenom (40 godina dugo!) u ime "naroda" (naravno nepostoječeg, jer jugoslovenskog!?) nad onima koji se nisu slagali sa TITOVIM jednopartijskim REŽIMOM!

Ja sam osmo po redu od devetero djece koje su na svijet izveli moj otac i moja majka, (obadvoje plemičke loze) tokom dvadeset godina (od 1927 do 1947) i pamtim puno toga što se oko mene zbivalo od mog prohođavanja (1946 pa sve do 1990). Da, bili smo muslimani, prvo neopredjeljeni, onda nas je neko mimo naše volje i znanja po školskim i općinskim dokumentima "opredjeljivao" samo u Srbe(!?), a mi svi redom vjerovali u Titu i Jugoslaviju kao naše jedino i jedino pravedno rješenje (opstanak u jugo-državi kao prostorno i nacionalno mogučih ljudskih jedinki od nekoliko miliona zabranjenih Bosanaca). Moj otac je več 1948 godine izgubio sve što ga je činilo samostalnim čovjekom, iako je bio dvije godine u NOB, ali nije bio i član KPJ. Na nekoj od poslijeratnih "konferencija" nije htjeo prihvatiti ponuđenu zemlju (pitanje agrarne reforme) kao dar Partije, več je htjeo da to pošteno isplati bivšem vlasniku. Od toga dana je jedanaestočlana familija bila: Prvo istjerana iz vlastite kuće koja je bila kupljena za NDH režima, zatim iz vlastite pekare u ćaršiji. Otac je od tada radio po terenu kao pekar i nismo ga viđali mjesecima dugo. Na kraju je svoju penziju zaradio kao poslovođa u svojoj bivšoj ćaršijskoj pekari! Od 1948 do 1990 godine, niko od nas devetero djece nije mogao dalje od "osmoljetke", o poslu državnom da i ne pričam, a o bilo kakvom društvenom statusu i napretku sa mahalskog nivoa da i ne govorim.

O Titu i Jugoslaviji sam počeo učiti u Njemačkoj, gsdje sam (dvadesetpetogodišnjak) 1969 stigao kao "Gastarbeiter", ali ne u emigrantskim krugovima, več u tzv. "Jugoslovenskim klubovima". Prvo što sam več u prvim mjesecima "naučio iz jugoslovenske historije" bilo je da Jugoslavije nema i da ni u zemlji, niti u inostranstvu u stvari ne postoji niko ko se zvanično zove i piše Jugoslovenom. U Jugo-klubu su za stolovima sjedili podijeljeni pripadnici bivših i današnjih "jugo-republičkih nacija", samo su "Haso i Huso" lutali od stola do stola i svagdje bili primljeni sa šprdnjom koju su oni razumijevali kao kompliment, jer nisu "prihvatali "podjelu Jugoslavije". Da ne zaboravim, svi su imali naravno jugo-pasoše i bili su legalni "emigranti".

Neke od dolazećih godina, neke jeseni 1972, (redovno vikendom) kupujem sarajevski "Svijet", zagrebački "Start" i beogradski "NIN". Na duplerici u "NIN"-u stoji naslov debelim masnim slovima, naravno čirilicom: "MUSLIMANI - NACIJA ILI VERA ?

Od tog dana sam se počeo baviti sobom i Bosnom. A čisto sumnjam, da je ikada do dana današnjih bilo gdje i bilo od goga napravljen bilo kakav komentar na taj užasno poniđavajuči i diskriminirajući NIN-ov naslov! Idite na arhiv "NIN-a" da biste se u ovom služaju uvjerili, kako nam je svo to što se od 1990 dešava Bosni i bosanskom narodu, veoma davno bilo smišljeno i veoma perfidno bilo sprovođeno u (ne)djelo!

Eto zašto "gore navedeni datum" ne bi trebao znači ama baš ništa za sve one, koji znaju da uvijek postoje dvije istine: Istina iz ljubavi i istina iz mržnje, dobro znamo da su obje slijepe! Zato postoji LOGIKA koju dobijemo kada obje istine razumiojevamo između redova.
skorpija1S

#192 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

@Agic Nurija,kupicu danas jedan cvjetic i za tebe i staviti pred Titovu bistu. Tacno u 15:05.
pesak

#193 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by pesak »

skorpija1S wrote:
Ja sam bila 2000.g. zadnji put,bilo je dosta pusto,vodili smo starijeg sina,sad je red da vodim i mladjeg,kad se stvore uvjeti za to-tj.kad nadjemo neku zrtvu da nas vozi u Beograd/a ti bi mogla na konak da nas primis/. :-D
pazi kako odmah trazi vezu.. :D :lol:
moze,moze, samo da vas nije previse-mali stan, mi prebukirani...
/moji nisu bili toliko uspesni pod Titom kao tvoji../ :D
skorpija1S

#194 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

pesak wrote:
skorpija1S wrote:
pazi kako odmah trazi vezu.. :D :lol:
moze,moze, samo da vas nije previse-mali stan, mi prebukirani...
/moji nisu bili toliko uspesni pod Titom kao tvoji../ :D
Moj stan je manji od tvog ,garant. A sto se tice mojih,ko im je kriv sto su bili obrazovani....
pesak

#195 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by pesak »

a ko kaze da moji nisu bili obrazovani ? Cale je imao 2 fakulteta.
skorpija1S

#196 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

pesak wrote:a ko kaze da moji nisu bili obrazovani ? Cale je imao 2 fakulteta.
Imaju i ovdje sad po 3,pa na njihovom mjestu radi neko sa 3 razreda srednje.
pesak

#197 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by pesak »

skorpija1S wrote:
pesak wrote:a ko kaze da moji nisu bili obrazovani ? Cale je imao 2 fakulteta.
Imaju i ovdje sad po 3,pa na njihovom mjestu radi neko sa 3 razreda srednje.
sto se toga tice, slicno je bilo i u tiletovo vreme...
ali, ajde, da ti ne kvarim danasnji uzitak... :D
lepo se provedi ...
pesak

#198 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by pesak »

Nadam se da je u SA lepo vreme. :) Ovde pada kisa, hladno je.. ustvari, cas pada, cas sunce.
a hladno jeste.
skorpija1S

#199 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by skorpija1S »

pesak wrote:Nadam se da je u SA lepo vreme. :) Ovde pada kisa, hladno je.. ustvari, cas pada, cas sunce.
a hladno jeste.
Divno je vrijeme,a ako pogodis sta slusam trenutno,imas cevape i spavanje kod mene.
pesak

#200 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by pesak »

skorpija1S wrote:
pesak wrote:Nadam se da je u SA lepo vreme. :) Ovde pada kisa, hladno je.. ustvari, cas pada, cas sunce.
a hladno jeste.
Divno je vrijeme,a ako pogodis sta slusam trenutno,imas cevape i spavanje kod mene.
druze tito, mi ti se kunemo.. :D
jugoslovenka.. :D
internacionala... :D
Locked