Pamtite li 04.05.1980.

Locked
kirby

#151 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by kirby »

nije ni moj bio u KPJ,ali je promijenio tri stana do moje 10 godine.isli smo an more svake godine po najmanje 15 dana.putovali u inostranstvo.

I ovdje bi trebalo uvesti pravilo da se na pocetku posta napise koliko ko ima godina.Cisto informativno.
pesak

#152 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by pesak »

I mi smo isli na more svake godine , ali na kredit i nismo putovali u inostranstvo.
jeza u ledja

#153 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by jeza u ledja »

Ma ne znaci to ako nisi bio clan KPJ da nisi mogao uspjet u zivotu al eto.

Ali slazem se sa turbanom ( :-) ) fakat po vama ispada da su jedine opcije mogle biti komunisti ili fasisti, a nista izmedju?! (To je mozda tako bilo 45-e, ali poslije ne)
max_power

#154 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by max_power »

pesak wrote:I mi smo isli na more svake godine , ali na kredit i nismo putovali u inostranstvo.
Kad niste znali iskoristiti blagodeti sistema. Moglo se besplatno na more, samo se zamjeris nekom komunistickom glavesini i dobijes ljetovanje na Golom otoku, puni pansion i sve... :lol:
popajic

#155 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by popajic »

Postao/la pesak dana 03/05/2008 21:43
A vidis, moj otac nikad nije bio clan kp, i ceo zivot je morao da radi 10 puta vise od drugih ljudi koji su bili clanovi kp, i da bude zadovoljan malim i da drzi jezik za zubima... i da bude manji od makovog zrna i nikad nije bio direktor iako je najbolje i najvise radio od svih.
A da ne pricam sto je jedan posao izgubio jer nije bio clan kp.

ma, tu nije vise bilo buducnosti..moralo se u reforme..tipa onog sto je pokusao Ante Markovic ....a ne u drugi totalitarizam.
Tebi je neko bacio pesak u oci,a ti ga pokusavas baciti nama.
Zao mi je tvog oca,ali ti bar sad imas priliku da postanes direktor a da pritom nista ne radis.Sad su,kao sto svi vidimo,puno bolja vremena.Jeste da smo se raselili,poubijali,ugled drzave u svijetu srozali,standard nogama zgurali ispod nule...ali zato direktori i bez rada i bez skole mozemo postati.Hvala bogu da i to docekasmo!
Vodenjak

#156 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Vodenjak »

Vodenjak wrote:
turban wrote: @Vodenjak
Jeste jeste,malo sutra.Postoji i druga strana medalje.U Titino doba zemlju su vodili nepismeni,oni sto su posle drugog svr rata jedva naucili pisati i citati.Zemlju su poharali i ponizili sve njene narode.Nacionalizam se stvarao u vakumu.Tito je krajem pedesetih odbio ruku Evrope(bila je to sansa da se zemlja okrene napretku i razvitku)jer je smatrao da bi tako oslabila partija.Tito se jedino priblizavao Evropi kad bi zagustilo sa Staljinom.Srpskog liberala Marka Nikezica koji je po ocjenama mnogih bio pragmatican i uvazavan u svjetu maknuli su na vrjeme.Kasnije posle smjene Rankovica Srpski nacionalizam nije se mogao zaustaviti.
Proporcionalno broju stanovnika bivse Yugoslavije bili smo na zavidnom nivou siromastva.Poredjenja radi Njemacka je bila srusena do temelja i uzdigla se do nebeskih visina.Zasto Yugoslavija nije mogla napredovati sa svim svojim resursima(rudnicima,sumama,rjekama,morem i ravnicarskom Vojvodinom koja je mogla hraniti Evropu???

Evropa je znala za Yu fasiste kao i za strast partizana za ubijanjem.Sjetite se progona i ubistva na hiljade ustasa.No to je druga prica.Ali da je taj dogadjaj posijao jos vise fasistickog sjemena u Hrvatskoj u to smo se i mi u Bosni uvjerili.
E zbog toga sto je Titin rezim bar prividno drzao svu fasisticku i ostalu rulju na uzdi zbog toga su ga cjenili.Ali su isto sanjali da mu vide ledja.

P.S
Tito nikada nije trebao ni postojati,nanio je svojim pokretom vise zla nego dobra.Tvrdim da nije poveo gerilski rat da bi trostruko bilo manje zrtva.Hitlera bi i onako sredili drugi jaci i veci od Titinih partizana.Tito je bio politicki nepismen jer je vodio rat sa okupatorom i ujedno revoluciju.Te dvije stvari ne idu nikako.Ceh toga smo platili svi, a najvise Bosna.

Da mi (ipak) nije zao naroda, kad procitam ovakve bljuvotine i povrsne pokusaje analize nase istorije, i ja bih pozelio da nije Broz pobijedio.
A tebi kao Bosnjaku dao mogucnost da si 1945 iz reda onih koje je isti taj Broz pobijedio sam izaberes pobjednika...
:roll:
turban wrote:

@Vodenjak
Sta ono rece,Tito me oslobodio,ili kako ti rece pobjedio one 1945 od kojih sam ja mogao kasnije birati sebi recimo predsjednika.Znaci Bosnjaci su listom bili fasiti.Bas zanimljivo,nisam zano taj podatak?!Imao sam druge podateke one iz Foce kada je Drina bila krvava od Bosnjacke krvi.
Molio bih te da me vise ne reklamiras.Kako se ja osjecam i sta je moj politicki inplus to jos nisi dokucio,nazalost... :?

Halo. "iNpulse", poradi malo na sebi i onome sto pishes! :x
SaraLe

#157 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by SaraLe »

popajic wrote:
A vidis, moj otac nikad nije bio clan kp, i ceo zivot je morao da radi 10 puta vise od drugih ljudi koji su bili clanovi kp, i da bude zadovoljan malim i da drzi jezik za zubima... i da bude manji od makovog zrna i nikad nije bio direktor iako je najbolje i najvise radio od svih.

ma, tu nije vise bilo buducnosti..moralo se u reforme..tipa onog sto je pokusao Ante Markovic ....a ne u drugi totalitarizam.
Zao mi je tvog oca,ali ti bar sad imas priliku da postanes direktor a da pritom nista ne radis.Sad su,kao sto svi vidimo,puno bolja vremena.Jeste da smo se raselili,poubijali,ugled drzave u svijetu srozali,standard nogama zgurali ispod nule...ali zato direktori i bez rada i bez skole mozemo postati.Hvala bogu da i to docekasmo!
Niko ovdje ne pominje da je danas SUPER i da je bolje, nego prije :roll:
Ali eto nema drugog nacina, da odbranite Titu od kritika :oops:
popajic

#158 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by popajic »

SaraLe wrote:
popajic wrote:

Niko ovdje ne pominje da je danas SUPER i da je bolje, nego prije :roll:
Ali eto nema drugog nacina, da odbranite Titu od kritika :oops:
Vjerujem da vi neki IMATE nacina da odbranite nacionaliste od kritika. :dance:
kirby

#159 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by kirby »

[/quote]Niko ovdje ne pominje da je danas SUPER i da je bolje, nego prije :roll:
Ali eto nema drugog nacina, da odbranite Titu od kritika :oops:[/quote]

Tito nije bio andjeo,ali kud i kamo nam je bolje bilo tih godina nego danas.A ove price sta bi bilo da je bilo ovako ili onako, mozemo macku o rep zakaciti.Eno i Sadama diktatora skinuse pa Irak zivi u dobrobiti demokratije. :-) :-) :-)
Postoje narodi koji znaju koristiti dobrobit demokratije a postoje i oni koji ne znaju.Mi smo ovi drugi.
SaraLe

#160 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by SaraLe »

quote]

Vjerujem da vi neki IMATE nacina da odbranite nacionaliste od kritika. :dance:[/quote]

A VI neki diktatore :-) jer i pored svega Tito je bio DIKTATOR, na goli otok se islo zbog kritike vlasti, a svaka vlast je podlozna kritici 8-)
Vodenjak

#161 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Vodenjak »

Bilo je na ovom forumu tema vezanih za pokojnog Ivana Stambolica i ljude oko njega...
Isti ovi koji stavljaju u istu ravan Miloshevica i Broza su sasvim sigurno zalili Stambolica...

A Stambolic je bio covjek koji je na vrlo perfidan nacin skinut sa polozaja prvog covjeka Srbije od strane Milosevica. Ako je Milosevic bio taj koji je po mnogima ovdje, nastavljao ideju koju je imao Tito, pitam se zasto je skidao s vlasti Stambolica?

Nesto mi cjelokupna hronologija dogadjaja nije jasna...

Ako me sjecanje ne vara, Ivan Stambolic je (a ne Milosevic) imao Brozovo povjerenje? I on i ujak mu Petar.
Ili sam ja nesto pobrkao? :wink:
I onda me tek buni, kad citam kakav je Broz sve bio, vas odnos prema Milosevicu... ??? :shock:
Znaci li to da je Milosevic bio bolji od Broza jer se prije nego je poceo skakati po nama obracunao sa svima onima koje je Broz podrzavao? :?
jeza u ledja

#162 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by jeza u ledja »

Sve sto je Tito i KPJ trebao uraditi je zabraniti fasisticke organizacije i dozvoliti slobodne izbore, ako ne 45-e onda vec desetak godina kasnije.

Ja bih licno razdvojio dvije stvari - 1) nostalgiju za Jugoslavijom i 2) nostalgiju za sistemom/komunistima/Titom.

Pitam se sta bi se desilo sa Jugoslavijom da je Tito bio ziv 89-e kada se rusio zid u Berlinu? Ja razmisljam na taj nacin da je komunizam svakako bio osudjen na propast krajem devesetih, svugdje u Evropi, pa tako i u Jugoslaviji, bez obzira na to sto mi nismo bili dio sovjetskog bloka. Znaci taj sistem bi nestao, i to je bila neminovnost. Zato mi nije jasno kako neko moze zaliti za sistemom koji je imao rok trajanja? Da li vi zalite za Jugoslavijom kao zemljom (sto i mogu razumjeti) ili za Jugoslavijom sa Titovim sistemom?
Inace, taj aspekt prelaska sa komunizma na demokraciju je kod nas generalno marginaliziran zbog svega sto se desilo nakon toga. U ostatku istocne Evrope velika vecina ljudi danas to smatra najbitnijim (pozitivno) trenutkom u novijoj historiji tih zemalja. Kod nas najvise za njim zale, prvo zato sto je kod nas sistem bio bolji, drugo zato sto je poslije njega nastupio totalni krah.

Mislim, sto je jos mnogo bitnije, da ljudi danas generalizuju stvari razmisljajuci 'ma svi su nacionalisti isti, svi su u stvari fasisti i sve nacionalne stranke koje su dosle na vlast 90 i 91-e su uzas i zbog toga je nastalo svo zlo'. Ali to nije tako, po meni, iskljucivi krivac za svo sranje koje se desilo je Srbija na celu sa Milosevicem. To nije ni Tudjman, niti Slovenci, niti Albanci, niti Alija. Da nije bilo Milosevica i tog radikalnog velikosrpskog nacionalizma stvari bi se razrjesile mnogo mirnije i normalnije. Sigurno bi bilo medjunacionalnih tenzija, ali ne bi se desio krvavi rat i unistenje ekonomije i poveznica multinacionalnog drustva (ovdje prvenstveno naravno mislim na BiH). Da se nije desio onakav uzasan rat, BiH ne bi bila ni blizu u ovolikom kurcu u kakvom je sad, i ne bi danas sa takvim gadjenjem pricali o sadasnjim vlastima (niti bi oni bili tako losi, niti bi narod konstantno glasao za njih). Danas je sve to zamagljeno i komplikovano, ali ako se malo protabiri moze se dohvatiti sustina - a to je da je Srbija na celu sa Milosevicem (kojem je komunisticki, a ne demokratski sistem omogucio da dodje na vlast!) iskljucivi krivac za stanje u kojem se nalazimo danas. Npr, da nije bilo tako idiotskog Milosevica, ne bi Srbija imala kontrolu nad JNA, niti bi se raznorazni Karadzici i Martici mogli kurciti, niti bi recimo Slovenci onako nabrzaka htjeli izletiti iz Federacije, niti bi Tudjman imao razloga da protjera pola miliona Srba iz Hrvatske, niti bi se Kosovo moglo odvojiti tek tako, niti bi 93-e poceo onako krvav sukob izmedju ABiH i HVO, niti bi se desio genocid i etnicko ciscenje, niti bi toliko ljudi danas bilo prognano, niti bi danas sjedili ovako puni mrznje jedni prema drugima. Mozda se cak ni Jugoslavija kao takva ne bi raspala (doduse u ovo sumnjam, ali mozda).

Hocu da kazem da ljudi greskom povezuju postojanje Tita i komunista sa nepostojanjem nacionalista i fasista, u smislu da ako nema jednih da moraju postojati drugi, i danas se mnogi sa zaljenjem sjecaju Tita jer je danas grozno, a u stvari biranje komunizma u izboru sa nacionalizmom je samo biranje manjeg izmedju dva zla. Medjutim, i jedno i drugo - je zlo. (Tako danas, ako nisi nacionalista odmah te smatraju komunistom ili obratno.)
jeza u ledja

#163 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by jeza u ledja »

Vodenjak wrote:Bilo je na ovom forumu tema vezanih za pokojnog Ivana Stambolica i ljude oko njega...
Isti ovi koji stavljaju u istu ravan Miloshevica i Broza su sasvim sigurno zalili Stambolica...

A Stambolic je bio covjek koji je na vrlo perfidan nacin skinut sa polozaja prvog covjeka Srbije od strane Milosevica. Ako je Milosevic bio taj koji je po mnogima ovdje, nastavljao ideju koju je imao Tito, pitam se zasto je skidao s vlasti Stambolica?

Nesto mi cjelokupna hronologija dogadjaja nije jasna...

Ako me sjecanje ne vara, Ivan Stambolic je (a ne Milosevic) imao Brozovo povjerenje? I on i ujak mu Petar.
Ili sam ja nesto pobrkao? :wink:
I onda me tek buni, kad citam kakav je Broz sve bio, vas odnos prema Milosevicu... ??? :shock:
Znaci li to da je Milosevic bio bolji od Broza jer se prije nego je poceo skakati po nama obracunao sa svima onima koje je Broz podrzavao? :?
Pa upravo taj jednopartijski komunisticki sistem je omogucio Milosevicu da skine Stambolica sa cela CK Srbije 86-e ili koje li vec, zar ne?

Da si imao demokratski sistem ne bi takva unutarstranacka laktanja znacila i mjenjanje vlasti. Zar ne vidis da je upravo u komunizmu problem? Komunizam je stvarao/odrzavao Milosevica i njemu slicne.
max_power

#164 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by max_power »

Sada je jako lose. Prije je bilo bolje ali daleko od savrsenog. Mnogi su zaslijepljeni i razocarani sadasnjim stanjem pa starom sistemu oprastaju mnoge stvari koje su bile lose. Za njih mogu samo reci sljedece: nije sve ni u 15 dana brckanja na Jadranu ako nemas slobodu da kazes sta mislis. Je8o pasos i putovanja ako ljudi idu na robiju zbog kritike vlasti. Malo vise humanosti, manje materijalizma.
Svaka osoba treba da odgovara za svoje postupke a ne da se krije iza nacije, religije ili partije.
jeza u ledja

#165 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by jeza u ledja »

max_power wrote:Sada je jako lose. Prije je bilo bolje ali daleko od savrsenog. Mnogi su zaslijepljeni i razocarani sadasnjim stanjem pa starom sistemu oprastaju mnoge stvari koje su bile lose. Za njih mogu samo reci sljedece: nije sve ni u 15 dana brckanja na Jadranu ako nemas slobodu da kazes sta mislis. Je8o pasos i putovanja ako ljudi idu na robiju zbog kritike vlasti. Malo vise humanosti, manje materijalizma.
Svaka osoba treba da odgovara za svoje postupke a ne da se krije iza nacije, religije ili partije.
Fino receno. :thumbup:
sarlo

#166 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by sarlo »

...
Last edited by sarlo on 03/05/2008 23:41, edited 1 time in total.
sarlo

#167 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by sarlo »

sarlo wrote:
jeza u ledja wrote:Sve sto je Tito i KPJ trebao uraditi je zabraniti fasisticke organizacije i dozvoliti slobodne izbore, ako ne 45-e onda vec desetak godina kasnije..
Milovan Djilas, jedina pozitivna figura u vodjstvu KPJ (i njen glavni operativac 1940-'48) je krajem 1953. objavio nekoliko clanaka u Borbi -anatomija jednog morala- i druge u kojima je kritikovao komunizam kao ideologiju. Svi su bili sokirani.
Par dana poslije objave zadnjeg clanka odrzali su vanredni plenum CK KPJ sa jednom tackom dnevnog reda -slucaj Milovan Djilas-, njegove ideje je Josip Broz nazvao -zagovaranjem ciste demokratije- i zato su mu oduzeli zvanje narodnog heroja!!?, cin generala, osudili ga tri puta na kazne zatvora, i na kraju ga protjerali iz yuge.
Milovan Djilas je bio jedina sansa za dugotrajniju egzistenciju Yugoslavije
Patron of Formello

#168 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Patron of Formello »

max_power wrote:Sada je jako lose. Prije je bilo bolje ali daleko od savrsenog. Mnogi su zaslijepljeni i razocarani sadasnjim stanjem pa starom sistemu oprastaju mnoge stvari koje su bile lose. Za njih mogu samo reci sljedece: nije sve ni u 15 dana brckanja na Jadranu ako nemas slobodu da kazes sta mislis. Je8o pasos i putovanja ako ljudi idu na robiju zbog kritike vlasti. Malo vise humanosti, manje materijalizma.
Jebo i mogucnost odlaska samo do Hrvatske i Srbije.Jebo i bosanca koji ceka sadaku od vize po mjesec dana da ode bilo gdje dalje u Evropu.A jebo i slobodu govora ako se ona svodi na lajanje polupismenih novinara po nacionalistickim novinama.
A za ovu zadnju recenicu se slazem.
Patron of Formello

#169 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Patron of Formello »

[quote="jeza u ledja"]Sve sto je Tito i KPJ trebao uraditi je zabraniti fasisticke organizacije i dozvoliti slobodne izbore, ako ne 45-e onda vec desetak godina kasnije.

Nakon 2 svjetskog rata je bilo ponudjeno narodu da glasa dali zeli KPJ ili kralja na vlasti.Narod je odabrao KPJ i Tita.I nije ni bilo potrebe za nove izbore.
valterbranisarajevo

#170 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by valterbranisarajevo »

Umjesto ruže na tvoj grob...

Dragi naš Joža!

Tvoja veličina se ogleda u tome što te razni beskičmenjaci 28 godina nakon tvoje smrti pokušavaju bezuspješno ocrniti u očima naroda. Za časne i poštene ljude ti si : “Neustrašivi div koji je došao iz narodne bajke, izvršio besmrtno djelo oslobođenja i ponovo se vratio u bajku“ Nacionalšovinističke mizerije te se i mrtvog boje. Pljuju po tebi ne želeći te pustiti da na miru spavaš vječiti san. Boje se valjda da se opet, na trenutak, ne vratiš iz bajke da nas oslobodiš od njih. U isto vrijeme već godinama pljačkaju i rasprodaju raznim bjelosvjetskim hoštaplerima ono što si Ti, zajedno sa građanima, stvorio i izgradio. Da si bio sve ono što ti predbacuju ne bi imali šta krasti.Oni nisu još uvijek svjesni da je njihova podla igra pročitana, da su u očima građana oni svakim danom sve jadniji, a ti i tvoje besmrtno djelo sve veličanstvenije...

Eh kada bi postojao neki dobri čarobnjak koji može bajke pretvarati u istinite priče ja bih ga zamolio da se ostvari ova u kojoj si ti glavni lik.

Počivaj u miru. Ima nas još puno koji te volimo i cijenimo..
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#171 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by Nosferatu »

I mene buni sto to Broz kad je namirio 65 kvrgica, nije rekao - daj da neko drugi bude Predsjednik, i daj da imamo opoziciju a ne da ljudi bjeze preko grane ili me mrze iz potihog. Takva demokratija bi opet birala Brozove nasljednike, s tim da bi narod imao mogucnosti da ima neku opoziciju a koja nije bazirana na nazionalizmu. Sama cinjenica da su komuniste nasljedili nacionalisti - je cinjenica da je narod na nekom nivou iako "je bilo dobro jer sam mjenjo stan tj. isao iz veceg u veci 10 godina i isao na more svake godine a babo mi imao zastavu novu" - ipak je trazio nesto drugo, i vjerovao da je u tome boljitak. Medjutim - za tolike godine opresije - ne ne mikro, nego na marko nivou - jedini koji su propupali su bili bivsi komunjare, koje su presle u neki novi dres. Milosevic nije bio Ivan Stambulic ali je bio vrlo cijenjen bankar - u onoj Jugi. Svi cetnicki lideri su poznati doktori nauka - sam Seselj je najmladji doktor nauka na ovim prostorima, a znamo ko je Nikola i ko su Biljana, i koje Radovan. Dakle - to je sve kadar koji je ako nista drugo bio skolovan za vrijeme komunizma i koji bez te skole i titula nikada nebi mogao da se postavlja kao autoritet narodu.

Na drugu ruku, kod muslimana - posto smo mi relativno nepismeni - tj. od svakog nas nena - je imala 4 osnovne, ne samo nepismeni vec smo navikli da je drzava u kojoj zivimo uvijek - necija druga, dakle nemamo nista izrazeno u vidu nacije koju smo zamjenili vjerom, nama su znacile dvije stvari mnogo a to su pare, dakle koje najbolji svercer i vjera i nas din casni - dakle koje najveci balija. Onda smo izabrali Babu koji je sin partizana Podzeraca i Aliju - Bosnjackog Isusa Krista kojeg skinuse s kriza komunizma - bas kako nam pripada - da nas oni vode do boljeg sutra. I to je bilo nesto - jerbo da su se muslimani pitali - nebi nikad Tito vladao. Zbog toga nismo se trebali pitati ni onda, ni tada, ni danas, mi i jesmo za kolonije i nasa simbioza sa Srpstvom bi zaista bila optimalan brak. To je jasno kao dan. Evo ja npr. Ja nisam nikad u Jugoslaviji bio musliman. Nisam ni znao kako se to bude niti sta je musliman, niti da su moji muslimani. To se nije djeci ni govorilo, jer je bilo nesto ko "opaka kuga". Opaka i jeste - jer - sta cu ja danas s Islamom? Jel se to jede, pije, jel me iko vise voli sto sam takvi, jes kurac. Samo jos jedan novi samar - da ga ja nosam po ledjima. I sve je to bilo uredu da ne poklase Srbi ove nepismene balije - koji danas sve pocinju i zavrsavaju s Dovama - i s kojim ja moram da dijelim neku naciju i jezik i porijeklo geografsko, a i Srbima ne mogu bas oprostiti kad zapljustrase njihove granate po nama, odjednom postade mi jasno da ja nisam s one vec s ove strane i nije mi bilo jasno kako to - i onda je odgovor bio jednostavn - ovo je sine uvijek bila malo vise Srpska drzava, vojska i policija od tvoje. E jebo ti ja mater, i ti meni i ja njoj. Takvo nesto nije bilo - od sinoc, niti je odojutros.

Mogu neki pricati o partizanima i slicno - partizani su gerila, koja je pobijedila dvije vojske - marionete, niko pretjerano pametan nije bio ni u jednim, ni u drugim, ni u trecim. Problem jedini koji ja imam s tim je sto su ustase protjerali iz Juge a cetnicima "halili" sto su bili "cetnici" da bi oni opet bili - cetnici. I ja opet da bi njima halalio. Ma mrs u tripice i dzigerice, hajde eto ti zivi u Jugoslaviji sa Srbima - ja bolan necu jer ni Srbi nisu htjeli da zive ni u jednoj zemlji na svijetu u kojoj nisu mogli da vladaju. Sto znaci da njihova paranoja ima neke razloge i povode. Eto ti i zemlja i vlast - gdje je to otisla i Srbija i PC osim na rasprodaju?

Zbog toga - inzisitirati na gluposti a to je da je Tile koji je 5 ofanziva preprjesacio po Bosni i muslimani - da su nasli nacin za komunikaciju - nisu, postojali su samo komunisti koji su rodjeni u muslimanskim familijama i bili podobni da "nas predstavljaju" ko na izboru mis ili pjesmi Erovizije - i balije - sinovi begova i aga, koji su uvijek mislili da zbog toga sto su oni ostali vjerni dinu Turskom, imaju neki kredibilitet i autoritet - trecih nije bilo i do dana danasnjeg ih nema, ja ih ne vidim na politickom nivou, to sto postoje ljudi ovoga svjesni - to je sasvim nebitno dok se ne manifestira kroz vlast. Na drugu ruku - Tile je uvijek morao se dokazivati Srbima - da je on dovoljno njihov, sto je ipak znacilo da nije nikad mogao biti ono sto jest - komunjara Jugosloven vec je prvo i najbitnije bio zastitinik Srba od kandzija ustaskih, od Jasenovaca, od Kadinjaca i slicno, pa onda - kad dovoljno dehidriramo od tolike patnje i muke nam nase - tj. Srpske - e onda cemo da predjemo na dijelo a to je - uzmi nepismene opanke koji su ti bili kurbani pa uhljebi a onog koji nije bio komunista a pismen je - iscera ja marginu i nauci ga pameti da je dosla neka druga vlast.

Ukratko - meni nije jasno sta smo mi to Titu duzni. 35 godina je vladao, imao drzavu i vlast, nauzivao se, umro je prije ispaljenog ijednog metka rata koji je danas jedini bitni rat koji se dogodio na ovim prostorima. Sve sto je napravio - "on je napravio". Dobro, grbacio je zato malo Asim iz Zenice, Ante iz Kaknja i Ljubo iz Rogaja ali eto - Tile je to napravio. Onda shvatim da ljudi zale sami sebe - jer je propala drzava koja je bila drzava "svih nas" a oni su sokirani s promjenom poretka do dana danasnjeg. Zbog cega to toliko zalite sebe? Zbog toga sto danas ne postoji drzava na ponos - jer drzava nije nicija cak ni onih koji vladaju - oni su tu samo da dobro je istisnu i da se nakradu - za velicinu svog kalibra - mnogo vise, npr. u poredenju s Tiletom koji jes svoje dupe nabijao ali nije obezbjedio nikog iz svoje familije, niti je iko iz Titine familije bio neko i nesto u onom rezimu, sto je ipak daleko daleko od danasnjih lidera koji postadose to "po babi i stricevima". Ali nije ni to to. Ljudima je zao jer moraju danas da MISLE jebo te. Moras da ukljucis gore ono, sto se okrece. Pa joj zaboli glava. Jelte. A ti presaltas kanal. Skokovi, fudbal, kosarka. Joj, dobro mi je. Samo me ne diraj. Ne daj mi da znam istinu, ljuljam me u besici i kad dodju oni novi koji hoce vlast, bilo da idu s tenkovima ili da idu na tenkove - samo to fertiguj. E pa jebi ga onda. U nekim dimenzijama je kod nas svijesniji svega bio fundament - bilo da je cetnik ili balija, bilo da je baustelac iz Njemacke. U nekim dimenzijama. Jer - nisu ni oni toliko ludi koliko se prave.

Sad valja arbeit onima koji su vani, oni koji su kod kuce, valja gledati idiota ukravacenog koji glumi nekog i nesto, i to je to. Ne trebamo govoriti kako nevalja jer nismo sposobni ovo zamjeniti za bolje - i to je to. Ako nekom ne valja, iznutra neka bjezi vani, onima vani neka se vrati oklen je, ili neka ide na trece mjesto. Mozes samo promjeniti sebe - ili mozes dozvoliti da ti se desava sta ti se desava. Sad, sto narod nije bio zreo, za "istorijski moment" jebi ga. Ima narod vremena za sljedece momente a i nije prvi put nama koji smo nastali izmedju koljevki civilizacija Rima i Atine - da fulimo "istorijsku sansu" - to je nase pravilo po kojemu zivimo - lakse pusku kaciti oko vrata nego se buditi u 5 ujutro za arbeita.

Kao sto je i nas problem sto po pitanju dozivljaja Tileta ne postoji objektivno vec subjektivno. Jel ti babo bio direktor il' ti je majka cistacica kojoj nisu dali da nosi samiju, jesi li isao na ljetovanje ili zimovanje ili nisi mogao ni u mekteb jer si plasio da te nece primiti na fax i slicno. Bolan mi smo mogli biti Zapad - da je Tito tako odlucio. A nije jer bi Zapad rekao - more sine - samo ti fertig. A koje to Zapad da kaze Tiletu - ti fertig? Mi smo samo u aerodrom Pljesevicu - koji je podzemni aerodrom koji je srusen u ratu srucili toliko love - da bez te investicije standard i plata u Jugoslaviji bi bila ekvivalent plate u Austriji. Dakle - postojao je razlog zbog cega nismo postali ni Zapad. Taj razlog je u parama, koje je vjerovatno Tile primao da ne budemo Istok, kao i iz paranoje Tiletove naspram Zapada kojeg je mnogo manje poznavao od Istoka, jer je Tile bio komunisticki spijun i ilegalac, koji je zivjeo skoro 15-tak godina po Istoku. Zbog love i zelje za vlascu - nije se moglo desiti da Tile sjase ili da pusti strance u svoju avliju ili Jugovice da idu da budu neko i nesto osim baustelaca. A vrlo se dobro zna da je Rusija cijeli drugi svjetski rat - podrzavala cetnike, zbog toga im je Tile i napravio INFORMBIRo - a Jugovinu da je stvorio Churchil zajedno s Amerikancima - sto, jer je bila potrebna kao bitan pufer izmedju dva bloka. Ko je Tito za te ljude bio 1940 i neke? Smijesni jedan agentcic iz Moskve s gomilom nepismenih kmetova koji se krvi svoje napise da bi lafo imali neku "komunisticku" zemlju. Zbog toga je i bilo u interesu uceniku podici cijenu - a spustiti Moskvi - dati Tiletu Jugovinu i jos od nje uciniti drzavu za pozeliti za one koji su zivjeli pod Istocnim blokom. Sama ta cinjenica da je dakle Jugovina postojala iz interesa iznutra i izvana - je navodila na to da se ti interesi moraju odrzati. ali se ne mogu natjerati brainwashiranjem u glavu - vise od 1-2 generacije. Na kraju - ne mogu zaboraviti ne samo komunisticke direktore nego oficire koji su predstavljali "nekog i nesto" a nisu se ni sa jednim jedinim danom rada sastavili u zivotu - koji su stvorili armiju 5-tu u Europi, koja je u BiH 1992 imala najvecu koncentraciju oruzija na svijetu da bi pucali po civilima i ovuda kopali grobnice. Pa po meni su padale granate koje su proizvedene za vrijeme Tiletovog vakta - i iako je taj bio drukciji - ko su to bili generali koji su povlacili kanafe i davali naredbe? Jadnici koji su se plasili da ce nestali uhljebljavanja kao sto ga je i kakvim ga je bilo u Jugi. Kojima se cijeli zivot kroz usi provlacila miltantna neka filozofija - "spremaj se za neprijatelja". Jebo te neprijatelj. Bez te sponzaje i paranoje - ko bi ljude ubijao da ostane u fotelji - koja danas ne vrijedi 1000 Eura mjesecno?

Sto je reko Andric - Svi smo mi mrtvi samo se po redu kopamo. Tiletov red bio i prosao. Ko bi gori, sad je doli, Ko onda doli, sad je gori, najgore onim u sredini - na tim svako kurac ostri i jos govori kako je neciji bio tup a neciji ostar pa je manje boljeo. Meni je bilo fino za vrijeme Titovog vakta, a to samo jer sam bio dijete i zivjeo u balunu. Kad je balun puko, mnogi stari proplakase od toga sta bijase istina a danas ima jos onih koji se od toga brane s cascu onog rezima. Sve konflikte koji su postojali na ovom podrucju su direktno provazisli iz toga sto nisu bili rijeseni adekvatno za vrijeme Tiletovog vremena a ako je iko bio u situaciji da te probleme rijesi - bio je Tile. Mi smo danas - na rijesavanje tog se najvise koncentrisali i necemo normalno - prihvatiti nista iz Tiletovog rezima sto je feceralo, jer kod nas nema nista 90-10%, niti 80-20%, kod nas je ili 100% rock en roll ili 0%. Zato jebo nas. I zivjeo drug Tito - tkz. Ramiz Bond, benigni diktator, covjek koji je na samrti presao na Islam, najveci jebac na ovim prostorima, covjek koji je u komunizmu znao sta je marikrano odijelo, sta Chevrlolet a sta Caddy, a sta kubanska cigara. Sta si znao ti, ja i cigo Alija. Daj nam skole, da se skolamo, i drzavu koja ce za nas da misli a mi gledati kako cemo na more i u Trst po farmerke. E, evo ti ga sad lafcino.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#172 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by pici »

daj @nosferatu ,care imas li kracu verziju,ubise me oci citajuci :D :skoljka:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#173 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by pici »

evo jedna interesantna stranica o diktatorima

http://www.dictatorofthemonth.com/standings.htm

1 Adolf Hitler Germany/ Deutschland 44.19
2 Josef Stalin USSR/ UdSSR 43.57
3 Benito Mussolini Italy/ Italien 39.25
4 Mao Zedong China 39
5 Ho Chi Minh North Vietnam/ Nordvietnam 34.25
6 Francisco Franco Spain/ Spanien 34.02
7 Muhammad Reza Pahlavi Iran 33.83
8 Vladimir Lenin USSR/ UdSSR 33.75
9 Saddam Hussein Iraq/ Iraq 33.5
10 Kim Il Sung North Korea/ Nordkorea 33.5
11 Josip Broz Tito Yugoslavia/ Jugoslawien 33.5
12 Deng Xiaoping China 33.25
13 Augusto Pinochet Chilé 33.04
14 Hideki Tojo Japan 33
15 Muammar Gaddafi Libya/ Libyen 32.75
16 Kim Jong Il North Korea/ Nordkorea 32
17 Park Chung Hee South Korea/ Südkorea 32
18 Nicolae Ceaucescu Romaina/ Rumänien 31.75
19 Enver Hoxha Albania/ Albanien 31.5
20 Ferdinand Marcos Philippines/ Philippinen 31.5
21 Fidel Castro Cuba/ Kuba 31.26
22 Janos Kadar Hungary/ Ungarn 30.75
23 Haile Selassie Ethiopia/ Äthiopien 30.57
24 Rafael Trujillo Dominican Republic/ Dominikanische Republik 30.50
25 Pol Pot Cambodia/ Kambodscha 30,44
26 Antonio de Oliveira Salazar Portugal 30
27 Fulgencio Batista Cuba/ Kuba 30
28 Juan Peron Argentina/ Argentinien 29.83
29 Francois Duvalier Haiti 29.5
30 Charles Taylor Liberia/ Liberien 29.33
31 Jorge Videla Argentina/ Argentinien 29
32 Anwar Sadat Egypt/Ägypten 29
33 Omar al-Bashir Sudan 28.75
34 Meles Zenawi Ethiopia/ Äthiopien 28.74
35 Walter Ulbricht GDR/ DDR 28.5
36 José Efraín Ríos Montt Guatemala 28.5
37 Alfredo Stroessner Paraguay 28.5
38 Erich Honecker GDR/ DDR 28.3
39 Maumoon Gayoom Maldives/ Maldiven 28.11
40 Nikita Khruschev USSR/ UdSSR 27.95
41 Idi Amin Dada Uganda 27.86
42 Ruhollah Khomeini Iran 27.5
43 Mobutu Sese Seko Zaire 27.5
44 Francisco Macias Nguema Equatorial Guinea/ Äquatorialguinea 27.25
45 Klement Gottwald Czechoslovakia/ Tschechoslowakei 27.25
46 Alecksander Lukashenko Belarus/ Weißrußland 27.18
47 Saparmarut Niyazov Turkmenistan 27
48 Teodoro Obiang Nguema Mbasogo Equatorial Guinea/ Äquatorialguinea 26.83
49 Hugo Chavez Venezuela 26.68
50 Tsar Nicholas Romanov II Russia/ Rußland 26.5
51 Hissène Habré Chad/ Tschad 26.5
52 Havez al-Assad Syria/ Syrien 26.5
53 Mengistu Haile Mariam Ethiopia/ Äthiopien 26.25
54 Slobodan Milosevic Yugoslavia/ Jugoslawien 26
55 Manuel Noriega Panama 26
56 Robert Mugabé Zimbabwe/ Simbabwe 25.64
57 Islom Karimov Uzbekistan/ Uzbekistan 25.58
58 Pervez Musharraf Pakistan 25.25
59 Etienne Gnassingbé Eyadéma Togo 25.25
60 Todor Zhivkov Bulgaria/ Bulgarien 25.13
61 Isaias Afewerki Eritrea 25.06
62 Hastings Banda Malawi 25
63 Jean-Bédel Bokassa Central African Republic/ Zentralafrikanisches Kaiserreich 24.5
64 Józef Klemens Piłsudski Poland/ Polen 24.33
65 Ali Abdullah Saleh Yemen/ Jemen 23.5
66 Samuel Kanyon Doe Liberia 23.5
67 Levon Ter-Petrosyan Armenia/ Armenien 23.17
68 Than Shwe Myanmar 22.5
69 Muhammad Zia-ul-Haq Pakistan 22
70 King Mswati III Swaziland/ Swasiland 21.5
71 Sani Abacha Nigeria 21.5
72 Yong Shikai China 20.5
73 Wojciech Jaruzelski Poland/ Polen 20.07

voljem tileta,al ovo :shock: :? mada je ovo ne znam sta al eto zanimljiv je link
SaraLe

#174 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by SaraLe »

@Nosferatu :D :thumbup:
revolver amidza

#175 Re: Pamtite li 04.05.1980.

Post by revolver amidza »

nosferatu,...odavno nisam bolje nesto procitao,svaka ti cast :thumbup:
Locked