Pametna geopolitika Sarajeva

Sarajevo

Treba da uveliko podrzava pro bosanske snage u odredjenim krajevima i njihove politike.
6
32%
se netreba uopste mjesati u politiku Hrvata BiH
11
58%
Nemam stav.
2
11%

Total votes: 19

Trololo

#26 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Trololo »

Skijaš wrote:
Trololo wrote:Ko im ponudi treći enitet, taj će ih imati dovijeka. :D
Prvo treba razbiti te posljedice propagande da se Hrvate može zaštiti samo otkidanjem komada teritorije koji bi bio samo hrvatski. Ne želi to prosječan Hrvat jer želi svoju verziju Dodikovog tamnog vilajeta, nego zato što se boji dominacije brojnijih Bošnjaka. I ako definišemo šta je vitalni nacionalni interes, ako klubovi u domovima naroda imaju veto i ako su delegati u tim klubovima reprezentativan presjek, sama priča o Trećem je suvišna. Međutim, ako neko pokuša predstaviti Hrvate kao bolesnike koji bi bez obzira na sve insistirali na nekom svom komadu zemlje kako bi mogli druge gnjaviti, tad se ustvari daje opravdanje i bošnjačkoj dominaciji i svakoj drugoj nepravednoj soluciji.
Zašto se kod nas misli da je entitet nešto van BiH?
seln

#27 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by seln »

Trololo wrote:
Skijaš wrote:
Prvo treba razbiti te posljedice propagande da se Hrvate može zaštiti samo otkidanjem komada teritorije koji bi bio samo hrvatski. Ne želi to prosječan Hrvat jer želi svoju verziju Dodikovog tamnog vilajeta, nego zato što se boji dominacije brojnijih Bošnjaka. I ako definišemo šta je vitalni nacionalni interes, ako klubovi u domovima naroda imaju veto i ako su delegati u tim klubovima reprezentativan presjek, sama priča o Trećem je suvišna. Međutim, ako neko pokuša predstaviti Hrvate kao bolesnike koji bi bez obzira na sve insistirali na nekom svom komadu zemlje kako bi mogli druge gnjaviti, tad se ustvari daje opravdanje i bošnjačkoj dominaciji i svakoj drugoj nepravednoj soluciji.
Ne, vec se misli da je entitet nesto sto se pravi s namjerom da bude van BiH.
Trololo

#28 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Trololo »

Sve može da bude ovako...a može i onako. Ko hoće da vidi loše u svemu - vidjeće. Ja mislim da je Bosna sa entitetima bolja od nikakve Bosne, a vi se samo sigrajte sa obaranjem entiteta. Sječenje grane na kojoj se sjedi nije baš pametno.
Skijaš

#29 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Skijaš »

Trololo wrote:
Skijaš wrote:
Zašto uopšte pričati o takvim rješenjima oko kojih dogovor nije moguć ? Imaju li Bošnjaci pravo na entitet u kojem bi se našli Stolac i Srebrenica ? Ili da mi to koljemo kume ?

Kao da si prespavao Herceg Bosnu. Oni među Bošnjacima koji razmišljaju ne mogu izbaciti iz glave glad u Zenici ili one traumatične scene kao što je blokada konvoja za Tuzlu kojeg se zaustavilo kod Viteza. Ne možeš od njih očekivati da se u ovim okolnostima ponovo prepuste dobroj volji HDZ-a koji će možda, a možda i neće, dići pobunu na području tog hrvatskog entiteta. Ponudite im čitavu lijevu obalu Neretve do granice, sa Neumom i Stocem, pa se onda čudite zašto odbijaju da čitava BiH nije i njihova. Ovo što im se danas nudi niko normalan ne bi prihvatio.
seln

#30 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by seln »

Trololo wrote:Sve može da bude ovako...a može i onako. Ko hoće da vidi loše u svemu - vidjeće. Ja mislim da je Bosna sa entitetima bolja od nikakve Bosne, a vi se samo sigrajte sa obaranjem entiteta. Sječenje grane na kojoj se sjedi nije baš pametno.
Ja mislim da je Bosna bez entiteta bolja, a "nikakva Bosna" nije opcija, ili jeste, ali uz potoke krvi.
A vi se samo igrajte sa stvaranjem entiteta. Sjecenje 400.000 koji su nekad bili 750.000 a sda tendiraju u pravcu 0 nije bas pametno.
Diox

#31 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Diox »

dimenzija12 wrote:nama bosnjacima itekako odgovara hrvatska politika, a to je udaljavanje prosjecnog hrvata od BiH i priblizavanje istog Zagrebu umjesto Sarajevu... odliv omladine iz srednje bosne, iz hercegovine i donekle sjeverne bosne ako ih je tamo uopste i ostalo je veliki minus za hrvate u BiH

danas bi sigurno bilo preko 600 hiljada hrvata u BiH da su oni vidjeli utociste u sarajevu nego u zagrebu

trebamo im se zahvaliti (hdz-u i ostalim) na tome jer mi (bosnjaci) tesko da bi takvu stetu mogli nanijeti hrvatima
Znaci Bosnjacima "odgovara" da Hrvate iz BiH, koji drze trecinu bosanskog glasa u svojim rukama, vodi jedan zatucani, zaostali krimos, ili da ih vodi jedan intelektualno jak tip koji zna sta je realno, a sta je nemoguce?

Jesmo li se ikad pitali koliko je zapravo Bosna intelektualno izgubila sa gubitkom pa budimo "optimisticni" pa recimo "25%" prijeratne populacije koja je pobijena/protjerana/iseljena i jesmo li se pitali koliko ce Bosni trebati vremena (kolektivno i pojedinacno) da se oporavi, ako se ikad i oporavi, jer u globalu, bosanski natalitet je negativan, sto jos vise smanjuje sanse za bilo kakav oporavak?
Last edited by Diox on 10/10/2012 16:57, edited 1 time in total.
Trololo

#32 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Trololo »

Ne kontam vas nimalo, fol ste za regionalizaciju a kad se spomene entitet koji na kraju krajeve jeste regionalizacija, skočite ko opareni?
Skijaš

#33 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Skijaš »

Trololo wrote:Sve može da bude ovako...a može i onako. Ko hoće da vidi loše u svemu - vidjeće.
Pa da se radi o jednom čovjeku koji odlučuje o svojoj sudbini, lako bi ga uvjerili da rizikuje. Govorimo o milionu i po ljudi koji žele da im djeca nikad ne dođu u situaciju kroz koju su oni prošli. Ne možeš od njih očekivati da se s tim kockaju. Zašto bi ?
Ja mislim da je Bosna sa entitetima bolja od nikakve Bosne
To zvuči kao prijetnja i ustvari je najbolji argument zašto se Bošnjaci ne smiju dobrovoljno staviti u poziciju u kojoj ih želiš.
Trololo

#34 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Trololo »

To zvuči kao prijetnja i ustvari je najbolji argument zašto se Bošnjaci ne smiju dobrovoljno staviti u poziciju u kojoj ih želiš.
prijetnja? Image
seln

#35 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by seln »

Trololo wrote:Ne kontam vas nimalo, fol ste za regionalizaciju a kad se spomene entitet koji na kraju krajeve jeste regionalizacija, skočite ko opareni?
Ni ja tebe ne kontam. Nudim ti entitet u Hrvatskoj, zasto ne prihvatis?
Diox

#36 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Diox »

Trololo wrote:Ne kontam vas nimalo, fol ste za regionalizaciju a kad se spomene entitet koji na kraju krajeve jeste regionalizacija, skočite ko opareni?
Eh, pravi si troll. Jeste i to je regionalizacija, samo balkanska krvava regionalizacija. A krvava regionalizacija se ne zaustavlja tako lako, a moze se cak i primirit odredjeno vrijeme, pa onda jednog dana, hop, eto ti krvave regionalizacije samo u drugom pravcu.

I onda zapadnjaci kazu, ah nista novo, Balkan se tradicionalno kolje. Makarska, Foca, Stara Gradiska, Capljina, Jasenovac, Vukovar, Bijeljina, Prijedor, opet Foca, Srebrenica .... to be continued. Trolaj ti, samo trolaj. Ako ne budes klao, bio klan ili bjezao ti, klati, biti klani ili bjezati ce tvoja djeca ili tvoji unuci, naravno rusenje svega i svacega je default uz krvave regionalizacije.
Last edited by Diox on 10/10/2012 17:11, edited 1 time in total.
dimenzija12

#37 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by dimenzija12 »

Skijaš wrote:
dimenzija12 wrote:nama bosnjacima itekako odgovara hrvatska politika, a to je udaljavanje prosjecnog hrvata od BiH i priblizavanje istog Zagrebu umjesto Sarajevu... odliv omladine iz srednje bosne, iz hercegovine i donekle sjeverne bosne ako ih je tamo uopste i ostalo je veliki minus za hrvate u BiH

danas bi sigurno bilo preko 600 hiljada hrvata u BiH da su oni vidjeli utociste u sarajevu nego u zagrebu

trebamo im se zahvaliti (hdz-u i ostalim) na tome jer mi (bosnjaci) tesko da bi takvu stetu mogli nanijeti hrvatima
To što pišeš je šovinizam i takvim nastupom pravdaš tragediju kroz koju je tvoj narod prošao.
sovinizam? ja bih prije rekao cinjenice

hajmo ovako

- je li tacna moja konstatacija da priblizavanjem hrvata zagrebu, a ne sarajevu udaljava tog istog hrvata od BiH? kada kazem udaljava odnosi se i na sve moguce faktore, patriotski, ekonomski, socijalno itd... dakle taj isti hrvat ce prije otici na fakultet u zagreb, split ili negdje drugo u hrvatskoj nego u sarajevo, tuzlu, zenicu...

- drugo, kada sam rekao da bi danas hrvata mnogo vise bilo nego sto ih ima, a procjenjuje se da ih je ostalo oko 450k vecinom u hrcegovini. moje misljenje je da su hrvati tokom rata bili okrenuti sarajevu, sa udruzenim snagama bi pobjedili agresore i ne bi danas posavina bila bez hrvata. ne bi na hiljade njih naslo svoj dom u hrvatskoj ili na zapadu.

- trece, zasto kazem da nama bosnjacima to odgovara? zato sto je takva klima danas da BiH moze opstati bez srba i hrvata ali ne bez bosnjaka. hajde budi posten i realan prije svega i reci mi sta bi se desilo bas ovog trenutka da sve i jedan bosnjak nestane iz BiH. pola BiH bi se spojilo sa hrvatskom, pola sa srbijom... sad, sta bi se desilo da nema niti jednog jedinog hrvata i srbina u BiH? da li bi se BiH raspala? ne bi :)

danasnja politika druga 2 naroda, srba i hrvata je neprijateljski nastrojena prema BiH i svakog trenutka bi se ocjepili da mogu.. i zato kazem da sto je manje hrvata ili srba u BiH to je BiH sigurnija

ispravi me ako sam igdje pogrijesio...

PS: molim te da u razgovoru budes realan i nemoj uvoditi neke utopisticke moguce rasplete. svi mi bi htjeli da nema ni mrznje ni gladi ni siromastva u svijetu ali ga ima isto tako u BiH nece nikad biti mira dok se neke stvari ne poklope. lijepo je sanjati ali budimo realni prije svega :)
Skijaš

#38 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Skijaš »

dimenzija12 wrote:
Ja sam Hrvat i ako bilo koji narod, a pogotovo Hrvate, predstavljaš kao neprijatelje BiH čije te slabljenje raduje, normalno da ću reći da pišeš šovinističke gluposti.
Bosnolog

#39 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Bosnolog »

Etnoblentiteti nisu decentralziacije vec put razgadnja BiH i velikosrpsko-hrvatski snovi i planovi iz Karadordeva, koji bi da dovse u miru ono sto se nije uspjelo nametnuti devedesetih zdruzenom agresijom i izdajnickom SDS-HDZ pobunom,. :mrgreen:
duh_sa_sjekirom

#40 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by duh_sa_sjekirom »

Ako je broj u tvom nicku jednak broju tvojih godina, onda se ovakvo razmišljanje može i oprostiti i razumjeti.
U protivnom :-)
herturty

#41 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by herturty »

Vratimo se temi. Dakle podrzati HSP, podrzati SDP u Grudama, Sirokom Brijegu, itd. Danas ih je mozda 6% SDP u tim krajevima ali kada ih bude 10% a uz to HSP kada osvoji 40% onda smo mi manje vise pola problema u BiH rjesili.

Pitanje je sada kako pridobiti Hrvate da se varete ideji Blaza Kraljevica u jos vecem broju? Na dobrom smo putu! Tema je znaci Geopolitika; pametna geopolitika Sarajeva.

Kardinalni nedostatak Sarajeva je sto u proslom ratu nije bilo Sarajevo prisutnon u Hercegovini. To znaci nije imalo Sarajevo snage da nekim potezom pokaze zube Hrvatskoj i da jednim potezom u Hercegovini napravi HSP dominantnom partijom kojoj ce se svi seperatisti podredititi. Ono sto je Blaz Kraljevic pisao 1992. i molio da se HVO podredi HOS-u i predsjednistvu BiH; sluzebenom Sarajevu i stavi u sluzbu odbrane drzave su bile prazne price jer je Tudjman i HVO bio jaci faktor.

Da je se imalo 200 tenkova pa poslati jos 20.000 dobro opremljenih vojnika iz Sarajeva u Mostar da ojacaju HSP; sasvim sigurno bi ta politika ostala dominantna.

No Sarajevo je dopustilo da veliko Hrvati i Tudjman unisti HSP i tada je sve otislo u helac. Pitanje je dali smo nesto naucili iz historije?

Sada ce neko reci :"Ja ali to su ustase, to su zli ljudi." Ali i Tito je pregovarao i sa ustasama i cetnicima. A ukoliko uspijemo od HSP-a napraviti patriotsku Bosnasku stranku (Sto oni vec jesu) BEZ USTASTKOG ELEMENTA; tada mozemo reci da smo uspjeli. Ostavimo li ovaj potencijal ne iskoristen onda Hrvatska moze manipulirati sa BiH.
dimenzija12

#42 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by dimenzija12 »

Skijaš wrote:
dimenzija12 wrote:
Ja sam Hrvat i ako bilo koji narod, a pogotovo Hrvate, predstavljaš kao neprijatelje BiH čije te slabljenje raduje, normalno da ću reći da pišeš šovinističke gluposti.
ja govorim o politici hrvata, a ne o tebi licno
koliko ja znam i sam si protiv takve politike hrvata :D ili se lazno predstavljas :)
Hodidid

#43 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Hodidid »

dimenzija12 wrote:
Skijaš wrote:
dimenzija12 wrote:
koliko ja znam i sam si protiv takve politike hrvata :D ili se lazno predstavljas :)
Ti nemas veze sa bosnjacima. Il si ero ili si Miletov.
herturty

#44 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by herturty »

dimenzija12 wrote:- trece, zasto kazem da nama bosnjacima to odgovara? zato sto je takva klima danas da BiH moze opstati bez srba i hrvata ali ne bez bosnjaka. hajde budi posten i realan prije svega i reci mi sta bi se desilo bas ovog trenutka da sve i jedan bosnjak nestane iz BiH. pola BiH bi se spojilo sa hrvatskom, pola sa srbijom... sad, sta bi se desilo da nema niti jednog jedinog hrvata i srbina u BiH? da li bi se BiH raspala? ne bi :)

Razmisljas plitko. Istina je da jacanje sluzbenog Sarajeva ima pozitivan uticaj na deradikalizaciju Hrvata. Sve je proporcionalno sa jacinom Sarajeva.

Danas se postotak Bosnjaka procjenjuje na oko 55%. Neki ce reci 51%, neki 53-54%; neki 56% ali eto recimo 55%. Upravo taj porast Bosnjaka i jaka podrska velikih sila Sarajevu je dovela mnoge Hrvate do toga da pocnu razmisljati. Recimo Hrvat iz Kraljeve Sutjeske se pita ovako:
"Moj pradjed je zivio u BiH ali kako da mi sada opstanemo u BiH ako budemo isli u politicki sukob sa Bosnjacima?"
Tako razmisljaju svi HSP-ovci i svi Hrvati koji su glasali za SDP oni dakle razmisljaju dugorocno kako da opstanu. Sve im postaje jasnije i jasnije da oni nece opstati u BiH ako budu isli u sukob sa Bosnjacima i da se BiH nece raspasti a oni iz te raspadnute BiH izvuci svoj entitet Herceg Bosnu; sa glavnim gradom zapadnim Mostarom. Da nece velike sile reci zemlji od 3,5 miliona stanovnika u srcu evrope od kojih 60% podrzavaju tu zemlju:"Neka se raspadne." A HDZ je racunao samo na to i citavu politiku gradio na tome. Kada im postane totalno kristalno jasno da ot toga nema nista onda ostaje da se isele ili da prihvate drugu politiku.

Ovo je znaci sve jasnij sve vecoj masi Hrvata i kada Bosnjaci stignu do 65% BiH onda ce vecina Hrvata do i uvidijeti. Uvidijet ce da je nas lobij dominantan u svijetu; da imamo jace sile koje se bore za nase interese i da se BiH nece raspasti niti da ce ih Hrvatska moci podrzati. Sada je pitanje kako da se to sluzebno Sarajevo ponese prema toj ideji HSP-a?

Po meni ako HSP i nase prijatelje Hrvate prepustimo slucajnosti oni ce biti izlozeni Herceg Bosancima a ako ucinimo par pametnih koraka mozemo od Mostara za 30 godinanapraviti zaista multi etnican grad gdje ce u zapadnom Mostaru Hrvati i Bosnjaci zivijeti u miru skupa i poraziti politiku HDZ-a.
Skijaš

#45 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Skijaš »

dimenzija12 wrote:
Skijaš wrote:
dimenzija12 wrote:
Ne nego se raduješ slabljenju hrvatskog korpusa u BiH. Jedno je kada kritikuješ politički kurs na kojem se našao veći dio nekog naroda, a drugo je kad se veseliš devastaciji tog naroda. Prvo je OK, drugo je šovinizam.
pino silvestre

#46 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by pino silvestre »

Pametna geopolitika je ono sto radi hadzifejzovic kad je "dao emisiju" tvrtku milovicu i martini-mlinarevic sopti, a najvise je shebo lagumdzija time sto je kandidovao komsica za clana predsjednistva.
herturty

#47 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by herturty »

pino silvestre wrote:Pametna geopolitika je ono sto radi hadzifejzovic kad je "dao emisiju" tvrtku milovicu i martini-mlinarevic sopti, a najvise je shebo lagumdzija time sto je kandidovao komsica za clana predsjednistva.
Slazem se Lagumdzija mi je se zgadio skroz. Tip je se osilio i pokazao je da je nesposoban politicar. Nije ni Komsic bas nesto sposoban. Onaj Bogic Bogicevic je solidan ali nema onu neku patriotsku komponentu. Da imamo nekoga poput Bogica Bogicevica da ga stavimo na celo SDP; sa tim intelektualnim kapacitetima a da je uz to jos nosioc zlatnog ljiljana. :D
pino silvestre

#48 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by pino silvestre »

Druga glupost komunjara iz sarajeva je pokusaj stvaranja neke nacije bosanaca- bosanaca i hercegovaca, ti pokusaji najvise gade bh hrvatima bosnu i hercegovinu, to sto nase komunjare nemaju sluha za svoju bosnjacku naciju ne znaci da su i drugi narodi takvi. Suma sumarum, postujte bh hrvate i ne pokusavajte im nametati nekakvo bosanstvo i hercegovstvo, samo tako ce i oni postovati bosnjake i drzavu bosnu i hercegovinu.
duh_sa_sjekirom

#49 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by duh_sa_sjekirom »

-x- wrote:
seln wrote: Ja mislim da je Bosna bez entiteta bolja, a "nikakva Bosna" nije opcija, ili jeste, ali uz potoke krvi.
A vi se samo igrajte sa stvaranjem entiteta. Sjecenje 400.000 koji su nekad bili 750.000 a sda tendiraju u pravcu 0 nije bas pametno.
I kao i obično prijetnje ratom i nasiljem kad god se predloži nešto što nije po želji trenutno najbrojnijeg naroda.
Nisu to nikakve prijetnje, već konstatacija da je raspad BiH moguć jedino na taj način.
A ti shvati kako hoćeš...
herturty

#50 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by herturty »

-x- wrote:
seln wrote: Ja mislim da je Bosna bez entiteta bolja, a "nikakva Bosna" nije opcija, ili jeste, ali uz potoke krvi.
I kao i obično prijetnje ratom i nasiljem kad god se predloži nešto što nije po želji trenutno najbrojnijeg naroda.
Hrvati se nisu iselili ratom i nasiljem vec mirnim putem. Da nije bilo nikakvog rata u BiH. Da nije bilo prljave i dvolicne politike RH prema BiH (jedno radimo a drugo govorimo) nikada nebi bio problem sto u nekom gradu zivi toliko % Bosnjaka i toliko % Hrvata. Recimo danas bi u zapadnom Mostaru imao mozda 45% Bosnjaka i 40% Hrvata i bili bi totalno izmjesani.

Upravo ta politka koja je nametnuta Hrvatima iz RH je se pokazala pogubna za Hrvate. To Hrvati danas uvidjaju jer da ne uvidjaju nebi se u Grudama glasalo za SDP za 6% niti bi se u Tomislav gradu glasalo za HSP 33% a u Ljubuskom 34% itd.

Cinimi se da se broj Hrvata treba jos malo smanjiti pa ce onda i apsolutna vecina Hrvata uvidijeti gdje to sve vodi. Kada budes imao manje od 10% Hrvata u BiH a vise od 60% Bosnjaka onda ce se vecina Hrvata zapitati :"Kuda ovo vodi?"
Locked