Pa jesu li oni normalni!?
-
Eniac
#1 Pa jesu li oni normalni!?
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/pruza ... /140119049
Znam da je to uvedeno da bi se otezale demonstracije, ali zabraniti pruzanje prve pomoci nekome kome treba, ko god to bio, je toliko neljudski i necivilizacijski da onaj kome je to palo na pamet se ne moze zvati ljudskim bicem. U svim civilizovanim drzavama prvo pruzis pomoc pa onda ako ta osoba zasluzuje i smrtnu kaznu, osudis ga i izvrsis tu kaznu. Ali prvo mu spasis zivot da ne umre onako. Koji su to monstrumi.
Znam da je to uvedeno da bi se otezale demonstracije, ali zabraniti pruzanje prve pomoci nekome kome treba, ko god to bio, je toliko neljudski i necivilizacijski da onaj kome je to palo na pamet se ne moze zvati ljudskim bicem. U svim civilizovanim drzavama prvo pruzis pomoc pa onda ako ta osoba zasluzuje i smrtnu kaznu, osudis ga i izvrsis tu kaznu. Ali prvo mu spasis zivot da ne umre onako. Koji su to monstrumi.
- Joe McCarthy
#2 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Pa samo mentalno zakržljali stvor može za ovo glasat.Eniac wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/pruza ... /140119049
- Better Man
#3 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Da jesu nebi predlagali ovakav nehumani i fašistički zakon. Izgleda da je došlo vrijeme da se Erdogan i islamisti skinu s vlasti i dovede neko normalan, neko ko že vjeru vratiti gdje joj je mjesto, a to su vjerski objekti i u privatnost ljudi.Eniac wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/pruza ... /140119049
- Šveđanin
#4 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Polako sazrijevaju za proljeće..
Januar je, neće proljeće još, ali anadolsko proljeće..
Januar je, neće proljeće još, ali anadolsko proljeće..
- holowey
#5 Re: Pa jesu li oni normalni!?
koliko je hipokratova zakletva u suprotnosti sa ovim zakonom? da li zakon o zdravstvu obuhvata i hipokratovu zakletvu? da li se moze ovaj zakon oboriti jer tjera ljekare da krse osnovni postulat svog posla?
- Paranoid
#6 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Ne vidim razlog za toliko razočarenje...meni ovaj prijedlog ima smisla:
Zakon čiji je predlagač vladajuća Stranka pravde i razvitka (AKP) zabranjuje ljekarima, primjera radi, da rade izvan državnih zdravstvenih institucija, ondnosno da ljekari osnivaju privatne klinike ili rade i za privatne klinike.
-
Eniac
#7 Re: Pa jesu li oni normalni!?
To ima smisla. Ali to se regulise jednostavno da se zabrani ljekaru koji radi u drzavnoj bolnici da radi u privatnoj. Ali zabraniti da pruzi pomoc unesrecenom kada na njega naidje mimo radnog mjesta? Ko garantuje da sutra neki ljekar koji ide od bolnice do kuce i naidje na saobracajnu nesrecu nece biti krivicno gonjen ako pruzi pomoc. Jer i u tom slucaju pruza pomoc van drzavne bolnice u kojoj radi, dakle privatno. Bez dozvole vlade.Paranoid wrote:Ne vidim razlog za toliko razočarenje...meni ovaj prijedlog ima smisla:Zakon čiji je predlagač vladajuća Stranka pravde i razvitka (AKP) zabranjuje ljekarima, primjera radi, da rade izvan državnih zdravstvenih institucija, ondnosno da ljekari osnivaju privatne klinike ili rade i za privatne klinike.
Jednio ako Klix nije, kao sto to mediji znaju, senzacionalisticki napisao clanak i nije tacno prenio stvarni smisao zakona. Onda sam nasjeo na to i izvinjavam se. Ali ako je tacno, onda je to monstruozno.
- Paranoid
#8 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Zadnja rečenica sve govori..
- It_is_a_Leclerc
#9 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Ovo je Zakon koji se protivi Hipokratovoj zakletvi i nijedan ga se ljekar, ako je podnio tu zakletvu, ne bi smio pridržavati.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#10 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Kazne za krsenje ovog zakona su ogromne, nece niko rizikovati.
Ne ticu se samo rada u privatnim zdravstvenim ustanovama, nego pruzanja pomoci van zdravstvene ustanove, na ulici, trgu itd.
Ne ticu se samo rada u privatnim zdravstvenim ustanovama, nego pruzanja pomoci van zdravstvene ustanove, na ulici, trgu itd.
-
empirers
#11 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Hmm meni se cini da mediji namjerno izostavljaju bitne djelove? nema mi smisla ovo 
-
empirers
#12 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Ok thought soParanoid wrote:Ne vidim razlog za toliko razočarenje...meni ovaj prijedlog ima smisla:Zakon čiji je predlagač vladajuća Stranka pravde i razvitka (AKP) zabranjuje ljekarima, primjera radi, da rade izvan državnih zdravstvenih institucija, ondnosno da ljekari osnivaju privatne klinike ili rade i za privatne klinike.
ovo podrzavam
- madner
#13 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Nije klix nista preuvelicao, krivo Redzepu sto su pruzali pomoc demonstrantima prilikom protesta prosle godine.
- vješalica
#14 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Propaganda čuda čini.empirers wrote:Hmm meni se cini da mediji namjerno izostavljaju bitne djelove? nema mi smisla ovo
Paranoid wrote:Ne vidim razlog za toliko razočarenje...meni ovaj prijedlog ima smisla:Zakon čiji je predlagač vladajuća Stranka pravde i razvitka (AKP) zabranjuje ljekarima, primjera radi, da rade izvan državnih zdravstvenih institucija, ondnosno da ljekari osnivaju privatne klinike ili rade i za privatne klinike.
- tataćusak
#15 Re: Pa jesu li oni normalni!?
empirers wrote:Hmm meni se cini da mediji namjerno izostavljaju bitne djelove? nema mi smisla ovo
Ma ovo je klasična propaganda protiv Turske. Čim su se malo primakli EU ovi ih Sje..še
-
Eniac
#16 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Ah, ionako niko od nas nije procitao taj zakon u originalnom obliku da bi mogli tvrditi i onako i onako. Ali da zlokobno izgleda, narocito sto Turska i nije bas tradicionlano demokratska zemlja koja postuje ljudska prava, i sa iskustvom proslih demonstracija u Turskoj, izgleda.
- webby-x
#17 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Ti već pročitao zakon na turskom?madner wrote:Nije klix nista preuvelicao, krivo Redzepu sto su pruzali pomoc demonstrantima prilikom protesta prosle godine.
Moguće da je netko zaista doniejo takav kretenski zakon,
ali da treba vjerovati novinarima i njihovim prijevodima i tumačenjima,
to je već malo previše.
- Bosanac sa dna kace
#18 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Ili se radi o pogresnom prevodu ili o namjernom izvrtanju cinjenica, da je bas tako kako se navodi u vijesti vec bi bilo ''opsadno'' stanje na Taksimu, opozicija ionako ceka sitnicu da se digne na proteste, a kamoli da bude nesto ovako krupno.
To sto ih Amerikanci kritikuju, pa zna se da imaju svoje interese molim lijepo.
To sto ih Amerikanci kritikuju, pa zna se da imaju svoje interese molim lijepo.
- madner
#19 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Citao isto tumacenje na puno ozbiljnijoj stranici.webby-x wrote:Ti već pročitao zakon na turskom?madner wrote:Nije klix nista preuvelicao, krivo Redzepu sto su pruzali pomoc demonstrantima prilikom protesta prosle godine.
to je već malo previše.
-
Bodkin
#20 Re: Pa jesu li oni normalni!?
zasto ovo ima smisla? zasto zabranjivati privatne klinike?Paranoid wrote:Ne vidim razlog za toliko razočarenje...meni ovaj prijedlog ima smisla:Zakon čiji je predlagač vladajuća Stranka pravde i razvitka (AKP) zabranjuje ljekarima, primjera radi, da rade izvan državnih zdravstvenih institucija, ondnosno da ljekari osnivaju privatne klinike ili rade i za privatne klinike.
a sam cin je uzas. dehumanizacija samo takva
- Bosanac sa dna kace
#21 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Evo ovo sto si napis'o je cisto izvrcanje cinjenica.Bodkin wrote:zasto ovo ima smisla? zasto zabranjivati privatne klinike?Paranoid wrote:Ne vidim razlog za toliko razočarenje...meni ovaj prijedlog ima smisla:Zakon čiji je predlagač vladajuća Stranka pravde i razvitka (AKP) zabranjuje ljekarima, primjera radi, da rade izvan državnih zdravstvenih institucija, ondnosno da ljekari osnivaju privatne klinike ili rade i za privatne klinike.
Zakonom se hoce da ako radis u drzavnoj bolnici da samo tamo radis i to je to, a ne da ako ti je radno vrijeme u drzavnoj bolnici od 08:00-16:00, ti se vec pokupis u 14:00, i ides u svoju privatnu, a vec si do 14:00 sve pacijente iz drzavne bolnice narucio u svoju privatnu kliniku gdje im pregled naplacujes po 50 maraka.(To kod nas u Bosni rade). Dakle nema zlouptrebe.
Pokusali su s time da dozvole rad i u drzavnoj i u privatnoj, al ne more, svako hoce da muze drzavu, kontorlisali sve, ali ljudi bezobrazni pa nece ni da dodju na pos'o, i naravno uvode ovaj zakon.
Bilo bi dobro da ga nadje neko originalno na turskom pa da vidimo dje zapelo.
- Paranoid
#22 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Privatne klinike koliko sam razumio nisu problem, problem je ako dodješ u državnu i dobiješ info da "nemaju" anestezije, ali ako se obratiš na adresu sa "vizitkarte", bićeš obradjen na najbolji način..Bodkin wrote:zasto ovo ima smisla? zasto zabranjivati privatne klinike?Paranoid wrote:Ne vidim razlog za toliko razočarenje...meni ovaj prijedlog ima smisla:Zakon čiji je predlagač vladajuća Stranka pravde i razvitka (AKP) zabranjuje ljekarima, primjera radi, da rade izvan državnih zdravstvenih institucija, ondnosno da ljekari osnivaju privatne klinike ili rade i za privatne klinike.
Druga stvar..ovde se manipuliše sa davanjem "prve pomoći", iako se dobro zna ko i kako je ovlašten da daje prvu pomoć, a da ne govorimo o tome kakav profil medicinskih radnika se traži za davanje "prve pomoći"...
-
Bodkin
#23 Re: Pa jesu li oni normalni!?
pa nisam ja to rekao nego forumas iznad. dakle zabranjuje se ljekarima da rade izvan drzavnih institucija i za privatne klinike i da ih osnivaju.Bosanac sa dna kace wrote:Evo ovo sto si napis'o je cisto izvrcanje cinjenica.Bodkin wrote:
zasto ovo ima smisla? zasto zabranjivati privatne klinike?
Zakonom se hoce da ako radis u drzavnoj bolnici da samo tamo radis i to je to, a ne da ako ti je radno vrijeme u drzavnoj bolnici od 08:00-16:00, ti se vec pokupis u 14:00, i ides u svoju privatnu, a vec si do 14:00 sve pacijente iz drzavne bolnice narucio u svoju privatnu kliniku gdje im pregled naplacujes po 50 maraka.(To kod nas u Bosni rade). Dakle nema zlouptrebe.
Pokusali su s time da dozvole rad i u drzavnoj i u privatnoj, al ne more, svako hoce da muze drzavu, kontorlisali sve, ali ljudi bezobrazni pa nece ni da dodju na pos'o, i naravno uvode ovaj zakon.
-
moke_31
#24 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Daj nam tu stranicu please...madner wrote:Citao isto tumacenje na puno ozbiljnijoj stranici.webby-x wrote:Ti već pročitao zakon na turskom?madner wrote:Nije klix nista preuvelicao, krivo Redzepu sto su pruzali pomoc demonstrantima prilikom protesta prosle godine.
to je već malo previše.
- Bosanac sa dna kace
#25 Re: Pa jesu li oni normalni!?
Niko ti ne zabranjuje da ti osnivas sta hoces, ali ti zabranjuju da ako si doktor u drzavnoj bolnici da radis, osnivas, ucestvujes u osnivanju itd. privatnih bolnica, klinika itd. Kapiras? Ako hoces to da radis, izvoli potpisi se da vise ne radis u drzavnoj bolnici i gut baj jarane. Osnivaj sta hoces i dje hoces.Bodkin wrote:pa nisam ja to rekao nego forumas iznad. dakle zabranjuje se ljekarima da rade izvan drzavnih institucija i za privatne klinike i da ih osnivaju.Bosanac sa dna kace wrote:Evo ovo sto si napis'o je cisto izvrcanje cinjenica.Bodkin wrote:
zasto ovo ima smisla? zasto zabranjivati privatne klinike?
Pazi sad ovo, hirurg u pri univerzitetsko klinickeom centru Çapa ima pocetnu placu 7000 turskih lira (oko nekih 6000 maraka), od obrtnog kapitala bolnice i univerziteta Istanbul dobije jos u prosjeku 25 000 TL, znaci 32000, oko nekih 10500 eura, i jos poslije ide da radi u privatnu, a nema ga pola radnog vremena....ma daj molim te....