Otvoreni apel 202
- Asana
#1 Otvoreni apel 202
Danas u Oslobodjenu, medju placenim oglasima, Otvoreni Apel 202 upucen UN-u, OSCE-u, SAD-u, EU, zvanicnim organima drzave BiH i javnosti, kojeg su potpisala 202 BH intelektalca i poduprlo 69 organizacija i stranih intelekutalca.
Nigdje na internetu ne nadjoh ni rijeci o toj inicijativi, niti o IA-14, grupi koja je dala inicijtivu.
Zna li neko na koji nacin i obicni gradjani mogu potpisati- poduprijeti iznesene zahtjeve?
Nigdje na internetu ne nadjoh ni rijeci o toj inicijativi, niti o IA-14, grupi koja je dala inicijtivu.
Zna li neko na koji nacin i obicni gradjani mogu potpisati- poduprijeti iznesene zahtjeve?
- neupitan
#2 Re: Otvoreni apel 202
jutros sam vidio taj apel u novinama i mogu ti reci da mi se sve to GADI !
Opcenito mi se gade "intelektualci" "naucnici" "akademici" u ovakvoj "drzavi" !
Pola slova u ovom podugackom apelu su nake titule, kao to daje tezinu i sad ce tamo neki OSCE, neka Amerika i neka Evropa, kojima je ovo pismo upuceno (!) sazaliti se nad vapajem profesora kad vec nisu nad vapajem naroda koji se ubija zbog stanja i neimastine, te nam napraviti funkcionalnu drzavu.
Ova profesorska bagra najbolje pokazuje koliko imaju osjecaja za funkcionalnost tako sto su sebi napravili 300 nakih univerziteta gdje su smjestili svoje guzice. Jebe se njih za besmisao obrazovanja i opcenito ih se jebe za bilo cime drugim osim za parama.
Ima li gdje kakav apel kontra ovog apela da ga potpisujemo?
Opcenito mi se gade "intelektualci" "naucnici" "akademici" u ovakvoj "drzavi" !
Pola slova u ovom podugackom apelu su nake titule, kao to daje tezinu i sad ce tamo neki OSCE, neka Amerika i neka Evropa, kojima je ovo pismo upuceno (!) sazaliti se nad vapajem profesora kad vec nisu nad vapajem naroda koji se ubija zbog stanja i neimastine, te nam napraviti funkcionalnu drzavu.
Ova profesorska bagra najbolje pokazuje koliko imaju osjecaja za funkcionalnost tako sto su sebi napravili 300 nakih univerziteta gdje su smjestili svoje guzice. Jebe se njih za besmisao obrazovanja i opcenito ih se jebe za bilo cime drugim osim za parama.
Ima li gdje kakav apel kontra ovog apela da ga potpisujemo?
- Asana
#3 Re: Otvoreni apel 202
Ti si vidio titule ali ne i tekst prijedloga i zahtjeva?
- Asana
#4 Re: Otvoreni apel 202
Ovdje nadjoh par rijeci o tome... http://haler.blogger.ba/arhiva/2011/02/20/2696484 vijest iz FEBRUARA.
Trebalo je 9 mjeseci da se skupi dodatni broj potpisa (medju kojima je, na zalost, samo jedan iz Banja Luke ...) i da se publicira javnosti.
Trebalo je 9 mjeseci da se skupi dodatni broj potpisa (medju kojima je, na zalost, samo jedan iz Banja Luke ...) i da se publicira javnosti.
Last edited by Asana on 24/11/2011 10:39, edited 1 time in total.
- neupitan
#5 Re: Otvoreni apel 202
Zar je bitan tekst ?!Asana wrote:Ti si vidio titule ali ne i tekst prijedloga i zahtjeva?
Hoces reci da je snaga ovog apela u tekstu? Niko ranije nije napisao jaci tekst pa zato sad ovaj ima sanse da uspije?
Prijatelju, nama ne treba nikakav tekst, ocima se vidi o kakvom se ovdje sranju radi, ali nemoj mi majketi reci da rijeci dobiju na tezini tek kad ih potpisu dr-ovi kakvih danas imamo na pasja preskakala.
Evo ja pustam novi "Apel":
Doslo nam je do grla, pomagajte !
U potpisu:
Prof. Dr. Akademik @neupitan;
...
- Asana
#6 Re: Otvoreni apel 202
Moze li bez kivnosti prema titulama? Vecina njih je ipak zasluzena prije rata, kada je trebalo posvetiti se nauci i proucavanju da bi doktoriralo.neupitan wrote:Zar je bitan tekst ?!Asana wrote:Ti si vidio titule ali ne i tekst prijedloga i zahtjeva?
Hoces reci da je snaga ovog apela u tekstu? Niko ranije nije napisao jaci tekst pa zato sad ovaj ima sanse da uspije?
Prijatelju, nama ne treba nikakav tekst, ocima se vidi o kakvom se ovdje sranju radi, ali nemoj mi majketi reci da rijeci dobiju na tezini tek kad ih potpisu dr-ovi kakvih danas imamo na pasja preskakala.
U potpisu:
...
Izvini, ali snaga poruke i jeste u intelektualnim kapacitetima ljudi koji su je potpisali. Da, i jeste trebalo dodati podatke o potpisanima, radi onih kojima je upucena.
- neupitan
#7 Re: Otvoreni apel 202
Da ti samo znas koja je harlovina prof. dr Sefket Goletic i takvih je pola na onom spisku. Ja svoje ime uz njegovo ne bih stavio taman da potpisujemo ulazak u dzennet!Asana wrote:Moze li bez kivnosti prema titulama? Vecina njih je ipak zasluzena prije rata, kada je trebalo posvetiti se nauci i proucavanju da bi doktoriralo.neupitan wrote:Zar je bitan tekst ?!Asana wrote:Ti si vidio titule ali ne i tekst prijedloga i zahtjeva?
U potpisu:
...
Izvini, ali snaga poruke i jeste u intelektualnim kapacitetima ljudi koji su je potpisali. Da, i jeste trebalo dodati podatke o potpisanima, radi onih kojima je upucena.
Taj ti "strucnjak" pravi ekoloske studije za pare i ako ti je naumpalo da pravis palionicu smeca na bascarsiji, njemu se obrati!
Sta vam je ljudi, ovo je samo jos jedna jalova kvaziintelektualna inicijativa koja nicemu ne sluzi.
Ja kad bih pravio nekakvu BH peticiji krenuo bih radije sa ovim imenima:
...
Hase, Osim, Pape, škija
Zaim, Himzo, Safet, Beba,
Brega, ćola, Lepa Brena,
je l' to nama neko treba ?!
Zuko Džumhur, Sidran, Tifa,
Davor, Kindže i ostali.
Dino Merlin, Bebek, đuro
Je l' to nama neko fali ?!
...
Vaha, šantić i Emina,
Josip, Zlatko, ćiro, Hanka,
Beka, Ljuca,
Bijelo Dugme, Barbarez i Edo Maajka.
Onda šerbo i Dalapa, Silvana i Mata Hari,
NOBELOVAC,VUčKO,OSKAR
Sve je kod nas u sehari !
...
Tarik Milijunaš, onda Momo i Uzeir u paru,
Džinović i K. Monteno,Tinki Balić u Mostaru,
Razija i Hadžifejz, pa zera, Loša, Nada Pani
Juve Zlatan, Bayern Hasan,
Suljo, Mujo, Fata... STANI !
Dr...mr...prd...
- Asana
#8 Re: Otvoreni apel 202
OK, ja sam na ovome spisku nsla desetine imena koje cijenim, ti si nasao ime nekoga koga ne cijenis; medjutim kada bi pokusao pronaci grupu od stotinu ljudi koja trazi istu stvar a u kojoj nema nikoga ko ne gaji antipatije prema nekom drugom clanu te grupe, u istoriji covjecanstva ne bi bilo okupljanja ni zajednickih zahtjeva prema bilo cemu!neupitan wrote:
Da ti samo znas koja je harlovina prof. dr Sefket Goletic i takvih je pola na onom spisku. Ja svoje ime uz njegovo ne bih stavio taman da potpisujemo ulazak u dzennet!
Jedino sto nedostaje u dinamici iznosenja ovog zahtjeva jeste - javni poziv za pridruzivanje inicijativi - makar pute online peticija! Tek toliko da se i Hase i Sulji i Fata mogu potpisati, ako zele.
Ja bih voljela da se izjasnis o prijedlogu samom, umjesto o potpisivanju titulama?
- neupitan
#9 Re: Otvoreni apel 202
Pa naravno, ja bih peticije upravo tako nekako i podijelio na dvije vrste - kvalitetske i kvantitetske.Asana wrote:OK, ja sam na ovome spisku nsla desetine imena koje cijenim, ti si nasao ime nekoga koga ne cijenis; medjutim kada bi pokusao pronaci grupu od stotinu ljudi koja trazi istu stvar a u kojoj nema nikoga ko ne gaji antipatije prema nekom drugom clanu te grupe, u istoriji covjecanstva ne bi bilo okupljanja ni zajednickih zahtjeva prema bilo cemu!neupitan wrote:
Da ti samo znas koja je harlovina prof. dr Sefket Goletic i takvih je pola na onom spisku. Ja svoje ime uz njegovo ne bih stavio taman da potpisujemo ulazak u dzennet!
Jedino sto nedostaje u dinamici iznosenja ovog zahtjeva jeste - javni poziv za pridruzivanje inicijativi - makar pute online peticija! Tek toliko da se i Hase i Sulji i Fata mogu potpisati, ako zele.
Ja bih voljela da se izjasnis o prijedlogu samom, umjesto o potpisivanju titulama?
Kad ides na kvalitetsku peticiju tu je vazno naci samo nekoliko VELIKIH imena i po svaku cijenu izbjeci one koji tu ne pripadaju i cije ime moze imati kontraefekat.
Kvanitetske, ili bolje receno, NARODNE peticije nasuprot tome su otvorene svim ljudima bez razlike i njihova je snaga u brojnosti potpisa.
Za ovaj Apel ja ne znam u sta bi ga svrstao.
Ovo je, pretpostavljam, po ideji pokretaca trebala da bude "kvantitetska lista kvalitetnih potpisa"!
Hajde na stranu sto se radi o zabludi da titula znaci kvalitet (nasa poslijeratna stvarnost je to zapravo pretvorila u inverzni stereotip - sto veca titula to veca harlovina!) vec me cudi da niko nije analizirao prethodne ovakve peticije. Sve i jedna su propale i zaboravljene.
Ja zapravo mislim da se ovdje radi o necemu mnogo prozaicnijem - neko je od ovoga napravio Projekt i uzeo pare od nakih donatora pa je red da pokaze neki output!
Mene sad zivo interesujue nesto drugo - koliko bi potpisnika ovog apela, sada kad vide konacan spisak, ponovilo svoj raniji potpis?! Ubjedjen sam da bi mnogi casni potpisnici, a ima ih nije da ih nema, sad odbili ponovo staviti svoje ime uz sve one uhljupe!
A o tome da na ovoj listi nema nikoga iz RS, o tome ne vrijedi trositi rijeci. To se znalo prije pokretanja ove akcije. Zato mi nije jasno sto nam vise trebaju ovakve blamaze koje nas nigdje ne vode vec nam samo dokazuju da smo svi skupa nepovratno otisli.
- Asana
#10 Re: Otvoreni apel 202
OK, ti ne bi stao iza ovog apela jer ti se ne svidja sto ga ne mozes jasno svrstati prema svojoj podjeli peticija ...
Kada vidim da na ovoj temi polemizirao samo ti i ja i to o formi a ne o sadrzaju apela, jasno mi je da je ova zemlja osudjena na propast.
Naime, apel se poziva na tekovine danasnjeg dana. Ukazuje na sve blokade u funkcioniranju drzave i nejednakosti za gradjane koje proizilaze iz Daytonskog sporazuma; poziva na podrsku korjenitim promjenama ...
Ali nama je i ovako dobro, pa ... nista onda.

Kada vidim da na ovoj temi polemizirao samo ti i ja i to o formi a ne o sadrzaju apela, jasno mi je da je ova zemlja osudjena na propast.
Naime, apel se poziva na tekovine danasnjeg dana. Ukazuje na sve blokade u funkcioniranju drzave i nejednakosti za gradjane koje proizilaze iz Daytonskog sporazuma; poziva na podrsku korjenitim promjenama ...
Ali nama je i ovako dobro, pa ... nista onda.
- neupitan
#11 Re: Otvoreni apel 202
Dobro si primjetila da samo nas dvoje ovde eglenamo, a izgleda da mi i ti ode!
Nema veze, ja cu nastaviti, makar sam sa sobom pricao.
Dakle velis bitan je sadrzaj apela.
Izvini molim te, ali sta je novo u ovom apelu?
Ovo je samo jos jedna jalova peticija tipa - mi bi da nam bude bolje!
Cemu takve peticije? Kome su one upucene?
Jedini povod da se takve peticije prave vidim u nekoj cudnoj umisljenosti da je njegova ideja i njegov pristup u necemu bolji od svih prethodnih i da su njegovi potpisi jaci od milion ranijih potpisa za slicne stvari!
Ama ovdje se samo radi o nekoj patoloskoj potrebi javnog isticanja, da ne kazem samozadovoljavanju.
Da se vratim na sadrzaj. Sjecas li se problema zastave BiH. Nijedna postojeca zastava nije mogla biti prihvacena od strane svih, pa cak niti nova koja je cista geometrija! Sadrzajno nema niko razlog da je odbije, ali je odbija zbog toga sto oni drugi njome masu!
U tome je sva sustina nase nesrece - nije bitno sta pise u peticiji ili apelu, bitno je KO STOJI IZA TOGA.
A kad je tako onda ne znam cemu vise ovo zavaravanje da ce neko smisliti neku bolju zastavu, neki bolji apel, neku bolju peticiju, neku bolju REPREZENTACIJU, neki DRZAVNI PRAZNIK... koje ce istovremeno prihvatiti svi Bosanci i Hercegovci.
To je u ovom momentu cista utopija.
Nema veze, ja cu nastaviti, makar sam sa sobom pricao.
Dakle velis bitan je sadrzaj apela.
Izvini molim te, ali sta je novo u ovom apelu?
Ovo je samo jos jedna jalova peticija tipa - mi bi da nam bude bolje!
Cemu takve peticije? Kome su one upucene?
Jedini povod da se takve peticije prave vidim u nekoj cudnoj umisljenosti da je njegova ideja i njegov pristup u necemu bolji od svih prethodnih i da su njegovi potpisi jaci od milion ranijih potpisa za slicne stvari!
Ama ovdje se samo radi o nekoj patoloskoj potrebi javnog isticanja, da ne kazem samozadovoljavanju.
Da se vratim na sadrzaj. Sjecas li se problema zastave BiH. Nijedna postojeca zastava nije mogla biti prihvacena od strane svih, pa cak niti nova koja je cista geometrija! Sadrzajno nema niko razlog da je odbije, ali je odbija zbog toga sto oni drugi njome masu!
U tome je sva sustina nase nesrece - nije bitno sta pise u peticiji ili apelu, bitno je KO STOJI IZA TOGA.
A kad je tako onda ne znam cemu vise ovo zavaravanje da ce neko smisliti neku bolju zastavu, neki bolji apel, neku bolju peticiju, neku bolju REPREZENTACIJU, neki DRZAVNI PRAZNIK... koje ce istovremeno prihvatiti svi Bosanci i Hercegovci.
To je u ovom momentu cista utopija.