Otišao je čovjek, Ante Marković.

muha_sa

#76 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by muha_sa »

popajic wrote:
muha_sa wrote:ljudina-pokoj mu duši :(

-prvi put u životu vidjeh i probah kivi--konto,vidi cudnog krompira.
A cokolade ? Nakon onih Zorinih secernih tabli sto su hrskale po zubima ko sodor , odjednom osvanule prave , pravcate...eh, pokoj mu dusi.
daaaaaaaaaa :-D i to htjedoh napisat--tek mi djeca pojedoše cokoladu iz Svice--onu s cijelim lješnicima :D
-al ga srušiše rušitelji Yuge-rušitelji svega što je valjalo :-) balkasnki kasapin po nalogu SANU klike.
Skijaš

#77 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by Skijaš »

popajic wrote:

A cokolade ? Nakon onih Zorinih secernih tabli sto su hrskale po zubima ko sodor , odjednom osvanule prave , pravcate...eh, pokoj mu dusi.
Nisam neki kazanova, čim mi žensko priđe (jer ja prvi nikad nisam smio) paralizujem se i zaboravim gdje sam. Ali sjećam se onog samopouzdanja kad sam iz džepa košulje vadio tu Markovićevu čokoladu, izlomim je, otvorim i stavim između nas na klupu. Čarobna vremena.

Ja ga se po tom sjećam i normalno da će za mene uvijek ostati pozitivac.
vazi

#78 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by vazi »

pokoj mu dusi , pocivao u miru.

Ljudina je bio velika.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#79 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by Dado dijasporitus »

Covjek koji je izumio koncept kovertibilnosti za ove prostore iz cega je izmedju ostalog proizasla i konvertibilna marka. Kako odlaze ove legende tako i sam se podjetim da godine idu a cini se kao jucer kad je Ante bio s nama.

RIP
bh.tornjak

#80 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by bh.tornjak »

Ti si dokaz da na nasim prostorima ljudima sa idejom,vizijom,voljom i znanjem ne daju da rade.....kako tada tako i sada...
pocivaj u miru,Ante...i neka ti je laka zemlja.... :(
JThomas

#81 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by JThomas »

i dan danas, koga god pitam iz generacija koje su imali dovoljno godina - svi su glasali za antu markovića i reformiste.

balkanska naknadna pamet i kajanje poslije jebanja.

pokoj mu duši.
Hodidid

#82 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by Hodidid »

JThomas wrote:i dan danas, koga god pitam iz generacija koje su imali dovoljno godina - svi su glasali za antu markovića i reformiste.

balkanska naknadna pamet i kajanje poslije jebanja.

pokoj mu duši.
Boldirano je bit svega i sazetak tisuljetnjeg bistvovanja nasih naroda i narodnosti na brdovitom Balkanu.
valterbranisarajevo

#83 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by valterbranisarajevo »

cyprus

#84 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by cyprus »

R.I.P. :sad: :sad:
drastic

#85 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by drastic »

r.i.p.
Dobro je uradio narocito za bosnu i makedoniju ali sad kad bolje razmislim i on je bio dio igre
NIN

#86 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by NIN »

Kod mene buraz, kad mu doneseh grejpfrut poslije lijepe dnevnice, ushiceno veli, buraz, kooooliiiikiiii limun?! Kasnije, znam raju koja se zalijetala pa marisala buntove banana sa izloga lokalnih prodavnicica - banane su inace bile specijala i odjednom, kako Markovic dodje, svaka prodavnica ima banane ispred ulaza objesene u buntovima - super prilika za nas djecurliju. :lol:
jeza u ledja

#87 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by jeza u ledja »

E taj kivi je bio ubleha samo takva. :-x
Sarena kapitalisticka laza za naivne istocnjake.
Dok su na zapadu uzivali u carima ananasa, manga i papaje, nama su utrapili ono sto niko nece, a prodavali nam pricu da je kivi in. Bllj. :-x

I dan danas sam uvjeren da je sa dolaskom kivija na Balkan pocela era uvoza onoga najgoreg sto nam kapitalizam nudi. Sa kivijem su kola krenula nizbrdo. :x :x
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#88 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by Admir_1984 »

Gospodin koji je pokusao i mogao uciniti moje djetinjstvo, zivot i zivot svih nas na prostoru sfrj boljim i zbog toga zasluzuje postovanje svih dobrih ljudi na ovim prostorima. Citam komentare na stranicama u hr i srbiji i u velikoj mjeri dominiraju samo pozitivne stvari. Njegova jedina greska je ta sto se nije pojavio 3-4 godine prije, mislim da bi tada nacionalisti mogli da masu usima. Koliki je samo ekonomski i svaki drugi potencijal bio prostor SFRJ, a to je Ante znao i mogao iskoristiti i mi bi vec 94-e bili ono sto je danas standard eu, a ovako smo dozvolili konkretno u bh da razni dodici, bicakcici, brankovici, covici vrše privatizacije za marku i slicne budalastine

kada covjek bolje razmisli i skonta, ovaj narod ovde nije ni zasluzio velicine poput Ante Markovica

Hvala ti Ante sto si bar pokusao da mi djetinjstvo i zivot ucinis normalnim i uvijek cu te se rado sjecati, ma gdje bio
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#89 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by odesveuhonduras »

Onu državu ekonomski ne bi oporavilo ni 50 klonova Steve Jobsa i Billa Gatesa, a ne jedan Ante Marković... 25 milijardi dolara duga u to vrijeme i ekonomija, apsolutno ničim konkurentna normalnim, razvijenim društvima, sa glomaznom, zastarjelom tehnologijom i ogrmonim troškovima ljudskog rada.. ekonomija koja je imala šanse izvući državu iz gliba u koji je upala jednako kaš što Velež ima šansu osvojiti Ligu Prvaka u slijedećih par godina

Na kojem smo dnu bili tad, kad nam je kao bilo lijepo, dovoljno govori i to da sa suzama u očima pišete o pojavi banana koje danas, kad nam je kao loše, naša djeca šutaju nogama po ulici.

Ante Marković je, svjesno ili nesvjesno, to je sada manje važno, odigrao ulogu koja je imala za cilj nekakvim lažnim, nerealnim i ničim zasluženim sjajom pojave banana i hej, normalnih čokolada, uspavati ionako mentalno porobljeni narod da ne bi skontao šta mu se sprema.. i ostaviti ga, kao što tek nekolicina realnih reče na ovoj temi, sa kesama, pa i vrećama dinara koje su im kasnije mogle poslužiti kao toalet papir dok se njihove marke koriste kao pogonsko gorivo JNA tenkova...

Još dugo će nama vladati ovakvi kakve imamo danas, i kakve smo imali i puno prije danas, jer mi ništa bolje ni ne zaslužujemo... oni samo mijenjaju metode kojima dobijaju naše povjerenje, al mentalitet blentaliteta ostaje do daljnjeg.
jefferson

#90 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by jefferson »

Ona drzava se mogla itekako oporaviti. Primjer je Slovenija, pa cak eto i HR grabi sada naprijed i rjesava svoja govna.
Ona drzava je imala dosta industrija koje su bile itekako konkurentne.
Vojna industrija ej tu bila prvak. Ko se bavi avijacijom duze zna kakav je haos na trzistu izazvao Super Galeb G4 kada su amerikanci bili spremni da ga kupe za svoju trenazu, a britanci se zamal nisu objesili nako sto su amerikanci radili probe na G4, zbog svog Hawka. Mi smo zaratili, a britanci napravili posao. Da je taj "dil" sa amerikancima upalio, sto je gurao Markovic, skoro 5% YU ekonomije bi indirektno bilo uvuceno u taj projekat. Itd, itd.
Da bili smo u puno stvari nekonkurentni, ali o tome pricati iz ove perspektive je stvarno neozbiljno!
cindrlimindrli

#91 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by cindrlimindrli »

odesveuhonduras wrote:Onu državu ekonomski ne bi oporavilo ni 50 klonova Steve Jobsa i Billa Gatesa,
Ta drzava je bila u puno boljoj ekonomskoj poziciji nego sve novonastale danas. Samo dug Hrvatske je cetiri puta
veci od duga SFRJ u doba Markovica, koji je nakon reformi iznosio 11 milijardi a ne;
odesveuhonduras wrote:25 milijardi dolara duga u to vrijeme
odesveuhonduras wrote:Na kojem smo dnu bili tad, kad nam je kao bilo lijepo, dovoljno govori i to da sa suzama u očima pišete o pojavi banana koje danas
Ja stvarno ne znam o cemu ljudi pisu kad pominju banane, njih je bilo na trzistu u dovoljnim kolicinama i
prije Markovica. Novost je bio kiwi :D i konvertibilni dinar koji se bilo gdje u Evropi mogao zamijeniti za njemacku
marku u omjeru 7:1.
odesveuhonduras wrote:pojave banana i hej, normalnih čokolada,
Opet, pa i cokolada je bila normalna pojava decenijama prije Markovica. Ako nije valjala Sarabon, Kras je pravio
fantasticne, ni Pionir iz Subotice nije bio nista losiji.
odesveuhonduras wrote:Ante Marković je, svjesno ili nesvjesno,
Ni jedno ni drugo, Antara sa olosom nije imao posla, on je bio jedan fini dingospo.
R.I.P.
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#92 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

jefferson wrote:Ona drzava se mogla itekako oporaviti. Primjer je Slovenija, pa cak eto i HR grabi sada naprijed i rjesava svoja govna.
Ona drzava je imala dosta industrija koje su bile itekako konkurentne.
Vojna industrija ej tu bila prvak. Ko se bavi avijacijom duze zna kakav je haos na trzistu izazvao Super Galeb G4 kada su amerikanci bili spremni da ga kupe za svoju trenazu, a britanci se zamal nisu objesili nako sto su amerikanci radili probe na G4, zbog svog Hawka. Mi smo zaratili, a britanci napravili posao. Da je taj "dil" sa amerikancima upalio, sto je gurao Markovic, skoro 5% YU ekonomije bi indirektno bilo uvuceno u taj projekat. Itd, itd.
Da bili smo u puno stvari nekonkurentni, ali o tome pricati iz ove perspektive je stvarno neozbiljno!
meni je neozbiljnije kad se neko referira na ona vremena kao neka bajna, a onda spominje pojavu banana i čokolada kao neko osmo svjetsko čudo.

Ali nejse, nije to tema pa da ne razvlačimo. Čovjek je umro, ja lično nemam ama baš nikakvih osjećaja prema njemu pa ga tako ne smatram ni nekim Mesijom koji onomad samo što nije Kaliforniju napravio od države koja je bila grogirana u svim mogućim elementima. I ne bih se ni javio ali fakat me zbuniše neki komentari jer rekoh, ja mora da nisam živio u taj vakat, i na ovim prostorima :-)
odesveuhonduras

#93 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

cindrlimindrli wrote:
odesveuhonduras wrote:Onu državu ekonomski ne bi oporavilo ni 50 klonova Steve Jobsa i Billa Gatesa,
Ta drzava je bila u puno boljoj ekonomskoj poziciji nego sve novonastale danas. Samo dug Hrvatske je cetiri puta
veci od duga SFRJ u doba Markovica, koji je nakon reformi iznosio 11 milijardi a ne;
odesveuhonduras wrote:25 milijardi dolara duga u to vrijeme
odesveuhonduras wrote:Na kojem smo dnu bili tad, kad nam je kao bilo lijepo, dovoljno govori i to da sa suzama u očima pišete o pojavi banana koje danas
Ja stvarno ne znam o cemu ljudi pisu kad pominju banane, njih je bilo na trzistu u dovoljnim kolicinama i
prije Markovica. Novost je bio kiwi :D i konvertibilni dinar koji se bilo gdje u Evropi mogao zamijeniti za njemacku
marku u omjeru 7:1.
odesveuhonduras wrote:pojave banana i hej, normalnih čokolada,
Opet, pa i cokolada je bila normalna pojava decenijama prije Markovica. Ako nije valjala Sarabon, Kras je pravio
fantasticne, ni Pionir iz Subotice nije bio nista losiji.
odesveuhonduras wrote:Ante Marković je, svjesno ili nesvjesno,
Ni jedno ni drugo, Antara sa olosom nije imao posla, on je bio jedan fini dingospo.
R.I.P.
ma pričaš to pograšnom čovjeku, a ja to slušam od pograšnog čovjeka pa nema smisla... nema ti u mene ni j od jugonostalgije jaraniko pa ti to pričaj kome je interesantno...

odoh ja na fudbal, a vi lijte suze za jugom
cindrlimindrli

#94 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by cindrlimindrli »

odesveuhonduras wrote:ma pričaš to pograšnom čovjeku, a ja to slušam od pograšnog čovjeka pa nema smisla... nema ti u mene ni j od jugonostalgije jaraniko pa ti to pričaj kome je interesantno...
Odakle ti to da sam jugonostalgicar i da lijem suze za jugoslavijom? Sve sto sam napisao su cinjenice, nema tu
ni trunka emocija prema rahmetli nam drzavi. Istina je da bi sa Markovicem a bez ludaka Zlobe i Njofre ovaj prostor
bio u EU vec 1991. Ako me pitas da li bih izabrao to ili sav onaj rat i jad koji je kasnije dosao, onda je to ovo prvo.
EU, pristojan zivot, more, koke...A ako bih izabrao ovo drugo, nadam se da bi me neko od bliznjih odveo psihijatru
da se lijecim.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#95 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by Toto »

Molio bih polemicare da ne peksine temu i da puse da cestito i dostojanstveno sahranima Covjeka.
Znam pouzdano da je Ante Markovic zelio da nadjemo ljudska rjesenja za nevolje koje su nas spopale. Meni je samo to dovoljno da ga postujem i da mu odam priznanje.

Postovani Ante neka ti je slava i pokoj plemenitoj dusi.

Drago mi je sto ce biti sahranjen u svojoj zemlji.
spreca

#96 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by spreca »

Ante neka ti je lahka zemlja :(
znam ja nas.....
Last edited by spreca on 03/12/2011 15:51, edited 1 time in total.
Dr.Cuddy

#97 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by Dr.Cuddy »

Rodio se 25. novembra, a zamal' da ode 29. novembra ... koje li ironije :( RIP Antiša!
The 51st State

#98 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by The 51st State »

odesveuhonduras wrote:Onu državu ekonomski ne bi oporavilo ni 50 klonova Steve Jobsa i Billa Gatesa, a ne jedan Ante Marković... 25 milijardi dolara duga u to vrijeme i ekonomija, apsolutno ničim konkurentna normalnim, razvijenim društvima, sa glomaznom, zastarjelom tehnologijom i ogrmonim troškovima ljudskog rada.. ekonomija koja je imala šanse izvući državu iz gliba u koji je upala jednako kaš što Velež ima šansu osvojiti Ligu Prvaka u slijedećih par godina

Na kojem smo dnu bili tad, kad nam je kao bilo lijepo, dovoljno govori i to da sa suzama u očima pišete o pojavi banana koje danas, kad nam je kao loše, naša djeca šutaju nogama po ulici.

Ante Marković je, svjesno ili nesvjesno, to je sada manje važno, odigrao ulogu koja je imala za cilj nekakvim lažnim, nerealnim i ničim zasluženim sjajom pojave banana i hej, normalnih čokolada, uspavati ionako mentalno porobljeni narod da ne bi skontao šta mu se sprema.. i ostaviti ga, kao što tek nekolicina realnih reče na ovoj temi, sa kesama, pa i vrećama dinara koje su im kasnije mogle poslužiti kao toalet papir dok se njihove marke koriste kao pogonsko gorivo JNA tenkova...

Još dugo će nama vladati ovakvi kakve imamo danas, i kakve smo imali i puno prije danas, jer mi ništa bolje ni ne zaslužujemo... oni samo mijenjaju metode kojima dobijaju naše povjerenje, al mentalitet blentaliteta ostaje do daljnjeg.
bravo majstore.
jeza u ledja

#99 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by jeza u ledja »

@ chinrlimindri, ni meni nije jasno sto se spominju banane i cokolada, al eto... ? :-)

Nego, meni ovako iz buducnosti, nije vise jasno kako se Markovic pojavio na tako uticajnom mjestu, a poslije ga nigdje nije bilo, jer su svi ovi ostali "uticajni" i dalje tokom rata , a i poslije. Samo je Ante Markovic bio na vrhu, a poslije se totalno povukao iz politike kad je vidio da nema podrsku. Zbog toga mi nije bas najjasnije kako je on uopste dosao u poziciju da reformise ondasnju Jugu? Ili je to do mene jer sam navikao da politicari nemaju nikakve moralne norme pa mijenjaju opredjeljenja i lojalnost odredjenoj drzavi il ideji kao carape?

Navedite mi jednog bitnog politicara iz perioda 89-92 koji se apsolutno povukao sa scene nakon pocetka raspada YU, a da nije umro, ubijen ili bio bolestan? Dovoljan primjer su mi svi ovi b-h "reformisti" proizasli iz Markoviceve stranke (SNSD u RS, te nekadasnji UBSD u Federaciji).

PS: I nisam znao da je rodjeni Hercegovac.
Last edited by jeza u ledja on 29/11/2011 18:00, edited 1 time in total.
sinuhe

#100 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by sinuhe »

Covjek je mozda bio pravi Jugosloven. Mozda mu je sve to tesko palo pa se vjerovatno i razocarao u narod.

A mozemo onda i o teorijama zavjere :mrgreen:
Post Reply