docent - sve sto pises stoji, ali opasno zamjenjujes teze i guras jednu drugu hipotezu koja veze s zdravom pamecu nema.docent wrote:I za šta su ti životi izgubljeni? Za 20 i kusur teritorije?
Da li se tih 20 i kusur teritorije moglo dobiti i bez očišćenog Podrinja, Prijedora, Hercegovine, uništenog Sarajeva......
ne mozes reci da je "20 i kusur teritorije" bio cilj, a da su toliki zivoti cijena placena za taj cilj.
to je cista podvala, pa i za mene koji nikakvih simpatija za sda i izetbegovica nema. ali, takvo nesto svaki castan bosnjak prihvatiti ne moze.
ne zaboravi da su i ti zivoti i tih 20 kusur teritorije rezultat patoloske mrznje (koju svjedocimo svakodnevno) kojim je srpsko drustvo (pogotovo ono preko-drinsko) opijeno. taj zli duh izlazi iz svoje boce svakih par decenija, a mi bosnjaci se i dalje pravimo mahniti, ne mozemo da se rijesimo svog kompleksa nize vrijednosti i sebe varamo razmisljanjem "nije moguce da nas toliko mrze - da li smo mi nesto uradili cime smo ovo isprovocirali". ovo je klasicna reakcija gdje zrtva sama sebe pocinje kriviti za ono sto joj se desilo.
uspostava velike srbije (ili njenog kopileta rs) i genocid nad bosnjacima mogli su biti dva iskljuciva cilja da su dzelati tako htjeli. nisu morali klati, bacati u drinu, jame, silovati zene, itd. mogli su ljude deportovati i to je to. znaci, nazalost, ima tu vise nego samo zelja za ostvarenje svojih politickih ciljeva.
ta cinjenica boli - ali je nepobitna.