e fakad de mi reci imam li kakve sanse kod ove jedne sto mi je zapela za oko, vidim da znas gatati pa da i to saznam.portal01 wrote:Kilroy wrote:
O kakvim porezima je ovdje rijec? Neko ko zivi i radi vani treba da placa duple poreze ili?
O onome koji ti ne placas u BiH a zelis da drugima pametujes kakva bi ova drzava trebala biti i dicis se patriotizmom a pobjego si vani
s druge strane isti taj porez placas drzavi u kojoj zivis cije takodjer imas drzavljanstvo ali te tamo ne je.e niko ni 2 %
Osnovana Stranka Dijaspore BiH
- Kilroy
#151 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
-
michio
#152 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
dijaspora ne pametuje jer ne glasa, trebali bi da glasaju ali ne glasaju. Na taj nacin sve je prepusteno vama u BiH pa eto gradite zemlju. Niko vam ne smeta niti vam brani.
-
portal01
#153 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
Znaci nebi se ljutio kada bi mi dozvolili da se RS otcjepi?michio wrote:dijaspora ne pametuje jer ne glasa, trebali bi da glasaju ali ne glasaju. Na taj nacin sve je prepusteno vama u BiH pa eto gradite zemlju. Niko vam ne smeta niti vam brani.
-
portal01
#154 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
Kilroy wrote:e fakad de mi reci imam li kakve sanse kod ove jedne sto mi je zapela za oko, vidim da znas gatati pa da i to saznam.portal01 wrote:Kilroy wrote:
O kakvim porezima je ovdje rijec? Neko ko zivi i radi vani treba da placa duple poreze ili?
O onome koji ti ne placas u BiH a zelis da drugima pametujes kakva bi ova drzava trebala biti i dicis se patriotizmom a pobjego si vani
s druge strane isti taj porez placas drzavi u kojoj zivis cije takodjer imas drzavljanstvo ali te tamo ne je.e niko ni 2 %
![]()
![]()
nemas
-
michio
#155 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
Ne bi mi smetalo. Tad bi ti imao pravi mali bascarsijski biznis bas kako je i Alija zamislio.
-
portal01
#156 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
ma kakvo sarajevomichio wrote:Ne bi mi smetalo. Tad bi ti imao pravi mali bascarsijski biznis bas kako je i Alija zamislio.
kakanj zakon
-
Shoba
#157 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
koja glupost. Cuj stranka Dijaspore? Ja bi svima nama iz dijaspore zabranio glasanje. Ne zivimo tamo, kako cemo drugima uredjivati zivot? koji apsurd...
-
michio
#158 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
pa bi mogao biti zastupnik kinder jaja za BiH ovako su neki iz Gruda. Zamisli samo te mogucnosti.
-
portal01
#159 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
Shoba wrote:koja glupost. Cuj stranka Dijaspore? Ja bi svima nama iz dijaspore zabranio glasanje. Ne zivimo tamo, kako cemo drugima uredjivati zivot? koji apsurd...
Nemoj tako .. vole oni bosnu ... a to sto su pobjegli... ma nisu pobjegli mi smo samo ljubomorni
-
djani s
#160 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
Jao ovoga, pa pobjegli smo od takvih strucnjaka kao ti

- kiky
#161 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
ljubav oha-ah-eh ( ili kako več )
apsolutno mi nesmeta ako je nekom dobro u unostranstvu ...
dabogda im svima bilo još bolje ...
takve stvari se nemogu ni naslutiti iz mojih postova ...
moji postovi su prilično jednostavni i konkretni i nemislim ih pojašnjavat ...
ako ne kontaš nešto ... tvoj problem ...
ili reci na kojem maternjem da ti otkucam post da bolje razumiješ ...
svako ko je pobjegao je imao priliku da se vrati ..
ako to do sada, iz bilo kojih razloga nije uradio, njegova stvar ...
al nek se ne poziva na bih i nek vrati državljanstvo bih i bay bay .... pošteno !!
a kamoli još neka stranka dijaspore ...
neznam samo gdje se može uopšte registrovat takva stranka, gdje joj je sjedište, gdje je upisana u sudski registar ...
šta joj je glavni cilj ... jel da svi postanemo dijaspora il šta ...
nebuloza i glupost ...
apsolutno mi nesmeta ako je nekom dobro u unostranstvu ...
dabogda im svima bilo još bolje ...
takve stvari se nemogu ni naslutiti iz mojih postova ...
moji postovi su prilično jednostavni i konkretni i nemislim ih pojašnjavat ...
ako ne kontaš nešto ... tvoj problem ...
ili reci na kojem maternjem da ti otkucam post da bolje razumiješ ...
svako ko je pobjegao je imao priliku da se vrati ..
ako to do sada, iz bilo kojih razloga nije uradio, njegova stvar ...
al nek se ne poziva na bih i nek vrati državljanstvo bih i bay bay .... pošteno !!
a kamoli još neka stranka dijaspore ...
neznam samo gdje se može uopšte registrovat takva stranka, gdje joj je sjedište, gdje je upisana u sudski registar ...
šta joj je glavni cilj ... jel da svi postanemo dijaspora il šta ...
nebuloza i glupost ...
-
Shangrila
#162 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
....... Oh, @ kiky , pa majka mu stara, dijete koje je odraslo van granica BiH, koga su roditelji naucili Bosanski jezik, zna da ne postoje tvrdo i meko ch...( sa kojim ti ocito imas problem )..
znas sta kazu (kad vec pises o maternjem jeziku)......ne postoji tvrdo i meko ch, slova se nemogu opipati
....a teme sto se tice, toliko uvreda, animoziteta prema gradjanima BiH koji su protjerani ili izbjegli, kao ovdje na ovoj temi .. iznenadilo me nije, nije...samo se pitam odkud'.. pored toliko stvarnih kocnicara napredka BiH, crvatora...vi eto ne podnosite svoje zemljake..koji nisu ni cetnici ni ustase ni abdicevci..nego njihove zrtve.
Za razmatranje je ova pojava. Dublje.
Sa takvim tonom obracati se zemljacima ?! ....Strasno, porazavajuce, rak ste rana nasega drustva.
Jos jedna u nizu..
Stranka dijaspore ?
Ne podrzavam...zato sto ce se jos vise usitniti i onako usitnjeno i okrunjeno..
A opet, ko zna ?
znas sta kazu (kad vec pises o maternjem jeziku)......ne postoji tvrdo i meko ch, slova se nemogu opipati
....a teme sto se tice, toliko uvreda, animoziteta prema gradjanima BiH koji su protjerani ili izbjegli, kao ovdje na ovoj temi .. iznenadilo me nije, nije...samo se pitam odkud'.. pored toliko stvarnih kocnicara napredka BiH, crvatora...vi eto ne podnosite svoje zemljake..koji nisu ni cetnici ni ustase ni abdicevci..nego njihove zrtve.
Za razmatranje je ova pojava. Dublje.
Sa takvim tonom obracati se zemljacima ?! ....Strasno, porazavajuce, rak ste rana nasega drustva.
Jos jedna u nizu..
Stranka dijaspore ?
Ne podrzavam...zato sto ce se jos vise usitniti i onako usitnjeno i okrunjeno..
A opet, ko zna ?
Last edited by Shangrila on 30/11/2009 15:39, edited 1 time in total.
-
LaBomba
#163 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
Evo zasto se portal okomio na dijasporu. Svjestan je da dijaspora moze narusit voljenu mu tvorevinu, eto sta je uzrok prikazati dijasporu kao samo neke "pobjegulje".portal01 wrote:Znaci nebi se ljutio kada bi mi dozvolili da se RS otcjepi?michio wrote:dijaspora ne pametuje jer ne glasa, trebali bi da glasaju ali ne glasaju. Na taj nacin sve je prepusteno vama u BiH pa eto gradite zemlju. Niko vam ne smeta niti vam brani.
- jutarnji
#164 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
a)..whatever.KatarinaKosaca wrote:a) Hvala na svim komplimentimaLaBomba wrote:Nemoj ti nista da razsjasnjavas jer si obicna malogradjanka uskih pogleda na svijet, a vjerovatno i imas neki skriveni motiv iza tog svog pisanja. Dijaspora ne odredjuje tvoju sudbinu, nego svoju sudbinu. Ako se neko odluci vratiti naravno da ce prvo stvarati uslove da se vrati (ne govorim samo materijalne uslove). Svi oni kojima je drzava vazna, vazno im je da u mjestu povrtaka budu slobodni gradjani sa nekom perspektivom za zivot, a ne da budu ko ovce za sisanje i klanje (po potrebi). Ta prava mozes ostvariti jedino ako se angazujes, sto podrzaumjeva i naravno glasanje (trebalo bi). I kako to da ti ne smetaju Srbi i Hrvati sa dvojnim drzavljanstvima? Zapiaj se isto zasto su sklopljeni bilateralni sporazumi uopste? Ne radi se ovde o obicnoj emigraciji.![]()
b) Nisam ulazila ko je Srbin, ko Hrvat, nego sam govorila o legalitetu. Dakle, ako ne postoji bilateralni sporazum sa jednom zemljom o dvojnom državljanstvu, onda se uzimajući to državljanstvo netko odriče BIH državljanstva. I tu je priča završena. Nije moje da analiziram svaki doneseni zakon i tumačim na moj način
c) Ako je glasanje predpostavka povratka, onda bi trebala postojati i neka obaveza, a ne odbijanje plaćanja poreza, a zahtijevanje svih ostalih prava
d) To se zove licemjerje i sitno šićerenje. Ne prostire nitko nigdje nikome crveni tepih. Za sve se treba izboriti. Izvolite, gospodo, vratite se, dijelite sa nama sudbinu, pa glasajte i određujte sve što možete. Ali će onda i na platnoj listi biti znatan odbitak za državne dažbine.
b) Zaboli me qrac za bilateranim sporazumom. Kad se pojavim u dezeli, fino me zaustavi i reci mi kako nemam nikavih prava u njoj. Pa da te fino
napenalim iz Mostra ti Donjih u one Gornje. Volejom.
c) Za drzavne dazbine, vidi pod "b". Oni meni dodju 20 i kusur hiljada KM za vrijeme provedeno po bosanskim vukojebinama, ukljucujuci i tvoje
Kralupe, Mandino Brdo, Cekrcice...i da ne nabrajam. Moze i u onim visockim "dekama"
P.S. U zivotu nisam glasao, al` si mi ti pomogla da promjenim misljenje. Iz istih stopa zovem ambasadu da se registrujem.
-
portal01
#165 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
LaBomba wrote:Evo zasto se portal okomio na dijasporu. Svjestan je da dijaspora moze narusit voljenu mu tvorevinu, eto sta je uzrok prikazati dijasporu kao samo neke "pobjegulje".portal01 wrote:Znaci nebi se ljutio kada bi mi dozvolili da se RS otcjepi?michio wrote:dijaspora ne pametuje jer ne glasa, trebali bi da glasaju ali ne glasaju. Na taj nacin sve je prepusteno vama u BiH pa eto gradite zemlju. Niko vam ne smeta niti vam brani.
pa naravno da su pobjegulje jer kontas jedna starica se vrati i bori sa milion cetnika a zove se fata orlovic, jedan bracika se vrati bori se,, hiljade i hiljade kozarcana se vratilo i bori se za svoju djedovinu u miru
a vi neki niste ni u miru ni u ratu nego jedva docekali sa se docepate srpskih stanova po tuzli, sarajevu, zenici, vogosci
i slazem se samo dijaspora moze unistiti RS ako se vrati ....
ili se vratite ili da se mi rijesimo republike srpske
jel posteno?
-
djani s
#166 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
Mogao bi i ti otici i pomoci Fati da izbori svoja prava. Nego nema mrdanja dok mene ne zakaci, kako nekeko poznato zvuci.
-
portal01
#167 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
djani s wrote:Mogao bi i ti otici i pomoci Fati da izbori svoja prava. Nego nema mrdanja dok mene ne zakaci, kako nekeko poznato zvuci.
Ja sam na svoja pleca preuzeo jednog povratnika u kakanj Hrvata i radi kod mene
-
portal01
#168 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
djani s wrote:Mogao bi i ti otici i pomoci Fati da izbori svoja prava. Nego nema mrdanja dok mene ne zakaci, kako nekeko poznato zvuci.
kazem ja vama vi cete naci milion razloga da se ne vratite
-
LaBomba
#169 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
pa naravno da su pobjegulje jer kontas jedna starica se vrati i bori sa milion cetnika a zove se fata orlovic, jedan bracika se vrati bori se,, hiljade i hiljade kozarcana se vratilo i bori se za svoju djedovinu u miru
a vi neki niste ni u miru ni u ratu nego jedva docekali sa se docepate srpskih stanova po tuzli, sarajevu, zenici, vogosci
i slazem se samo dijaspora moze unistiti RS ako se vrati ....
ili se vratite ili da se mi rijesimo republike srpske
jel posteno?
To ti nisu nikavi argumenti. Neki prosto uzivaju gledajuci kako se nana Fata redovno maltretira. Ne treba se niko kao pojedinac muciti na taj nacin, nego je "drzava" trebala da ispuni prava povrtanika, i eto opet dolazimo do zakljucka da nikakva drzava ne stoji iza nane Fate, nego je prepustena na milost i nemilost onih istih koji su joj familiju pobili, oteli zemlju i sagradili crkvu nizasta drugo nego kao triumf cetnistvu, jer kakav je to svetost te crkve uopste i onih koji obavljaju tamo nekakve molitve? Koliko ce jos vremena nana Fata biti maltretirana?
"Mi neki"?? Nit imas pojma kome se obracas nit znas ista o meni, i zato mani se tih malogradjanskih fraza meni! Dijaspora je korisnija na drugi nacin, a ne da poslusaju izlizane fraze pojedinaca "bujrum vratite se" ( i usput budite ovce sa kojima se moze radit sta hoce u cetnitetu"). Ne sikiraj se dijaspora ce se izborit za svoja prava na pametniji nacin.
-
portal01
#170 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
Bez povratka u republiku srpsku broba za BiH cee izgubiti smisao ... jer ce visegrad zvornik i drugi gradovi ostati srpski kao sto su danas je se vrlo mali broj ... mladih ljudi tamo vratio .. al dzaba je to pricatLaBomba wrote:
To ti nisu nikavi argumenti. Neki prosto uzivaju gledajuci kako se nana Fata redovno maltretira. Ne treba se niko kao pojedinac muciti na taj nacin, nego je "drzava" trebala da ispuni prava povrtanika, i eto opet dolazimo do zakljucka da nikakva drzava ne stoji iza nane Fate, nego je prepustena na milost i nemilost onih istih koji su joj familiju pobili, oteli zemlju i sagradili crkvu nizasta drugo nego kao triumf cetnistvu, jer kakav je to svetost te crkve uopste i onih koji obavljaju tamo nekakve molitve? Koliko ce jos vremena nana Fata biti maltretirana?
"Mi neki"?? Nit imas pojma kome se obracas nit znas ista o meni, i zato mani se tih malogradjanskih fraza meni! Dijaspora je korisnija na drugi nacin, a ne da poslusaju izlizane fraze pojedinaca "bujrum vratite se" ( i usput budite ovce sa kojima se moze radit sta hoce u cetnitetu"). Ne sikiraj se dijaspora ce se izborit za svoja prava na pametniji nacin.
i tacno je da je drzava treba stati iza svakog povratnika al drzave nema niti je kad postojao kvalitetan projekat
pa da se ljudima pomogne .. neko da se zaposli u vojsci, neko u policiji, neko svoju radnju , ko je bez posla da mu se na odredjen period odradi nekakva socijalna pomoci, da se podstice natalitet i tako dalje ...
jer da se od jednom u gradove vratilo po 1000 ili 2000 domacinstava do sad bi RS bila ugasena garantujem
-
LaBomba
#171 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
Takvi projekti su bili zamisljeni u samom Dejtonu. Sredstva za to su dobijena, medjutim sredstva su nestala sta mislis gdje?portal01 wrote:Bez povratka u republiku srpsku broba za BiH cee izgubiti smisao ... jer ce visegrad zvornik i drugi gradovi ostati srpski kao sto su danas je se vrlo mali broj ... mladih ljudi tamo vratio .. al dzaba je to pricatLaBomba wrote:
i tacno je da je drzava treba stati iza svakog povratnika al drzave nema niti je kad postojao kvalitetan projekat
pa da se ljudima pomogne .. neko da se zaposli u vojsci, neko u policiji, neko svoju radnju , ko je bez posla da mu se na odredjen period odradi nekakva socijalna pomoci, da se podstice natalitet i tako dalje ...
jer da se od jednom u gradove vratilo po 1000 ili 2000 domacinstava do sad bi RS bila ugasena garantujem
Narod u BiH nije corav valjda ali nista ne ppduzima, i tu dijaspora ne moze nista. Sve i da pokusa odmas se svi okome na ljude iz dijaspore, dok se u BiH opljackalo sve sto se moglo. Za povratak nije doviljno imati samo materijalne stvrai, trebas imati institucije iza sebe, skolu, zdravstvo. policiju u koju imas povjerenje, i sto je najvaznije ne biti fizicki ugrozen u mjestu povratka. Stranacki lideri su krivi sto nije bilo organizovanog masovnog povratka, ali nazalost te lidere narod u BiH ne zeli da otjera.
-
djani s
#172 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
LaBomba cestitam na argumentovanom postu 
-
portal01
#173 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
Sve bi drugacije bilo da je povratak masovniji bio ...
lako je jednu staricu napasti .. al hajd 1000 ili 2000 domacinstava sa po najmanje 3 clana porodice.. o tome se radi
jel ti mislis da iza nas koji smo ovdje stoji drzava, stoji policija itd,, ma daj molim te
vi cete uvijek naci milion razloga da se ne vratite ... i ja vam ne zamjerim to
samo trebate posteno reci .. mi se dole ne mislimo vracati ... i to je to
al et inace ni ovdje ni tamo vas niko ni zasta ne pita
A sto se tice para za povratak pa bas uvijek kod ono malo dijaspore sto glasa upravo dobivaju glasove ti koji su te pare pokrali
lako je jednu staricu napasti .. al hajd 1000 ili 2000 domacinstava sa po najmanje 3 clana porodice.. o tome se radi
jel ti mislis da iza nas koji smo ovdje stoji drzava, stoji policija itd,, ma daj molim te
A sto se tice para za povratak pa bas uvijek kod ono malo dijaspore sto glasa upravo dobivaju glasove ti koji su te pare pokrali
-
LaBomba
#174 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
portal01 wrote:Sve bi drugacije bilo da je povratak masovniji bio ...
Ja tvrdim da je bolje biti i licemjeran u dijaspori, nego povratnik "ovca" u cetnitet, i da od tebe mogu raditi sta im je ceif i kako im je ceif tamo. Nikad sebi ne treba dozvolit da te isti oni koji su te protjerali i pobili ti pola familije, maltetiraju na ovaj ili onaj nacin. Najpametnije i jeste da se dijaspora ukljuci u politiku i odlucivanje,i stvore sebi neke uslove za odrzivi povratak pa tek onda da se vracaju, nego da se tek tako vrate. Sto ti ne kazes neke stvari posteno, tj kako je tamo u tom cetnitetu. Skoro svaki drugi dan citamo, pretucen ovaj, napali ove, ponekad izgori kja dzamija, i koliko jos slucajeva ima koji se ne prijave. Oni koji iz dijaspore mogu uticati na prilike u BiH i jacanju drzave, ja im skidam kapu.
- kiky
#175 Re: Osnovana Stranka Dijaspore BiH
koje htjeo da se vrati vratio se ...
za povratak je važna samo volja, sve ostalo ide nekako ...
znam kamaru ljudi koji su se vratili i žive u svojim kučama, koje su obnovili, pokrenuli neki obrt i žive normalno ...
samo ovi što neče da se vrate tješe se i hrane nekim " lošim stanjem u bih, ... nekim opasnostima, prijetnjama, očekuju neke vreče para da im neko donira i sličnim glupostima " ...
al tu je ljubav prema domovini " na daljinski " i, sad, još nekakva stranka dijaspore ...
shangrila ...
imam problema sa tvrdo i meko ch ...
čak šta više takvo nešto ne postoji u bosanskom ...
tebi vjerovatno dobro ide tvrdo i meko ch ...
za povratak je važna samo volja, sve ostalo ide nekako ...
znam kamaru ljudi koji su se vratili i žive u svojim kučama, koje su obnovili, pokrenuli neki obrt i žive normalno ...
samo ovi što neče da se vrate tješe se i hrane nekim " lošim stanjem u bih, ... nekim opasnostima, prijetnjama, očekuju neke vreče para da im neko donira i sličnim glupostima " ...
al tu je ljubav prema domovini " na daljinski " i, sad, još nekakva stranka dijaspore ...
shangrila ...
imam problema sa tvrdo i meko ch ...
čak šta više takvo nešto ne postoji u bosanskom ...
tebi vjerovatno dobro ide tvrdo i meko ch ...