Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Da li ste za opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu?

Da
39
55%
Ne
32
45%

Total votes: 71

izzy131

#51 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by izzy131 »

Pedja Kojovic wrote:Pratim ovaj forum ali se nisam uključivao u diskusiju jer je moj stav po ovom pitanju, što je valjda i normalno, pristrasan.
Ali s druge strane biti pristrasan ne znači da lažem...
Ja bih volio da je tačna tvrdnja da su "Dani" medij nad kojim Naša stranka ima "kontrolu" i da je Pećanin osnivač stranke.
Volio bih, jer bi nam onda bilo lakše iznijeti u javnost svoje stavove, svoj program, predstaviti kandidate itd.
To nažalost nije slučaj.Nas Dani nekad opale, nekad pohvale. Sarajevo je mali grad i normalno je da ljudi iz NS-a imaju prijatelje ili znaju novinare koji tamo rade, kao što znaju i ljude u drugim medijima.
Na kraju krajeva više niko i ne vjeruju onome što mediji objavljuju tako da to i nije od velike pomoći-

p.k.
Postovani Pedja,
nama je potrebno nesto NOVO i normalno, sto iskljucuje SDP s ovim vodstvom. SDP je sebi strukturalno ucinio sto je i ucinila SBiH. Sto se tice NS, svidja mi se sve osim Sere. Nadam se da nema veceg uticaja na planiranje politike stranke, i ako ima, da uskoro nece imati.
Dozer

#52 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by Dozer »

U principu, desilo se ocekivano. SDP je iskoristio svoje trenutne mogucnosti i otjerao od sebe svoje "prirodne" partnere.
Sada je na NS da odluci hoce li lizati rane i podvijenog repa se opet na neki nacin pokusati dodvoriti SDP-u ili ce na izbore sljedece godine izaci sami, pa sta bude.

Po meni, opcija da idu sami je puno konstruktivinija od bilo kakvog predizbornog koaliranja. Kako su uspjeli ostvariti sto su ostvarili na proslim izborima, nije nimalo nemoguce da uspiju jos vise na sljedecim.
Jedino sto im fali jesu medijski nastupi i istupi... Ona sva saopstenja koja daju su im pomalo traljava i mlaka, nikako da opletu konkretno i direktno. Doduse, ni to nije lose jer i to pokazuje da su tu, da razumiju sta se desava i da kako-tako pokusavaju to i promijeniti.
Area_51

#53 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by Area_51 »

Da vam otvoreno kazem, osobno mislim da slabljenje fronta prema nacionalistima nije dobro. To je nesto sto me stvarno tisti.

S druge strane, kolicina idealiziranja NS, vec polako prerasta u iritaciju. Po cemu ona i njeni clanovi, predstavlaju ideal politicke cistoce, znanja, organizacije, dobre ideje i vizije. Nisam preveliki zagovornik ni SDP, ali tamo je bar cista situacija, oni kazu sta hoce i to guraju, pa sta god da je. Ali meni ova NS, malo visi lici na ublehu, neka vrsta socijaldemokratske SBiH, posebno politickog djelovanja, sve nesto horuk i daj da neko nekog opali u medijima. Njih dvije, vijecnice, sa ukupnio 3,7% glasova na izborima konstantno pricaju da presdtavlaju neki interes gradjana. Ako nista, treba imati malo politickog takta i znanja, pa takvu laz stalno izgovarati. Nismo coravi. Da ne spominjemo, zgradnju kina, i druga sredstva sto su dobili a vjesto sute.

Ne znam, ali raja meni NS nije ostavila neki dojam da ona moze bilo sta u zivotu promijeniti. Nije valjda, tamo neki mislioci, Kazaz, Kojovic ili Bajic, misle da se to radi saopstenjima. Ma dajte. Tako da ovo sto se zbiva, ne znam, izgleda mi kao ogroman nedostatak iskustva kadrova NS da budu dio vlasti, pa se ponasaju kao mala djeca, kad im nije po volji placu i kukaju, naravno nikad nije njihova odgovornost. Jeste culi sta jucer rece Lejla Krupalija, kao sta su njeni projekti. Pa draga vijecnice, nisu gradjani Sarajeva socijalni slucaj da im treba sadaka, nama treba vizije, ideja, projekat kako da izgledamo kao svaki drugi evropski grad. Vi to nemate.

Tako da zakljucno posmatrano, ovo je logican slijed dogadjaja, a posebno ce biti interesantno suocavanje NS sa samom sobom, jer tu ima jos mnogo da se desavava.
seln

#54 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by seln »

Nego, bogati, ko je u toj stranci predsjednik? Neki kazu Danis, neki opet kazu Bojan, treci kazu ona zenska...
nije valjda trijumvirat?
valterbranisarajevo

#55 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by valterbranisarajevo »

Da vam otvoreno kazem, osobno mislim da slabljenje fronta prema nacionalistima nije dobro. To je nesto sto me stvarno tisti.

I mene također Area... :(

Ovo je ključno i zato mislim da su, u interesu svih onih kojima je na vrh nosa nacionalista, i jedni i drugi mogli neke stvari progutati i gurnuti pod tepih. Makar zbog toga što je građanska opcija u Sarajevu ipak ojačala i imala realne šanse da se dobro nosi sa nacionalistima na sljedećim izborima. Ponekad je pošteno da se zbog opštih interesa malo u stranu gurnu oni lični...Pogotovo ako se uzme u obzir da različita gledanja na mnoge stvari između SDP-a i N.S. nisu velika, što ukazuje na to da ni jedeni ni drugi neće naći idealnijeg partnera za koaliciju...
VjecitiStudent

#56 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by VjecitiStudent »

Area_51 wrote: ...
Ne znam, ali raja meni NS nije ostavila neki dojam da ona moze bilo sta u zivotu promijeniti. Nije valjda, tamo neki mislioci, Kazaz, Kojovic ili Bajic, misle da se to radi saopstenjima. Ma dajte.
...
Vecina kritika upucenih NS itekako stoji.

Medjutim sta wtf SDP radi osim sto pise saopstenja i nastanca hiljade idiotskih jumbo plakata uoci izbora?
I kakva je uopste SDP-ova vizija grada?

Osim sto su nastavili paktove o uzajamnom nenapadanju sa SDA i SBiH i sto su nam dali jasno dali do znanja da je za gradjane od sudbonosnog znacenja da i SDP ima svoju televiziju koja ce se finansirati iz dzepa gradjana.
valterbranisarajevo

#57 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by valterbranisarajevo »

Možda ću biti malo grub, ali sadašnje stanje u gradskom vijeću koje se nakon nepunih godinu dana bukvalno raspalo ne šalje nimalo pozitivnu poruku građanima.

Vijeće koje funkcioniše bez oba zamjenika gradonačelnika (Marković, Nešković), bez jednog zamjenika predsjedavajućeg (Lejla Somun-Krupalija), a predsjedavajućeg opterećenog kaznom CIK-a (Ivanišević)-šalje poruku da je vlast u gradu, samo godinu dana pred opće izbore, nažalost u velikoj krizi... :(
seln

#58 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by seln »

VjecitiStudent wrote:
Area_51 wrote: ...
Ne znam, ali raja meni NS nije ostavila neki dojam da ona moze bilo sta u zivotu promijeniti. Nije valjda, tamo neki mislioci, Kazaz, Kojovic ili Bajic, misle da se to radi saopstenjima. Ma dajte.
...
Vecina kritika upucenih NS itekako stoji.

Medjutim sta wtf SDP radi osim sto pise saopstenja i nastanca hiljade idiotskih jumbo plakata uoci izbora?
I kakva je uopste SDP-ova vizija grada?

Osim sto su nastavili paktove o uzajamnom nenapadanju sa SDA i SBiH i sto su nam dali jasno dali do znanja da je za gradjane od sudbonosnog znacenja da i SDP ima svoju televiziju koja ce se finansirati iz dzepa gradjana.
Pitanje je legitimno, ipak NS predstavlja skoro 4% gradjana.
Dozer

#59 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by Dozer »

Daleko od toga da je NS idealna opcija, sto cijelo vrijeme i govorim. Takodjer, vise je nego jasno da oni jos uvijek placaju i te kakav danak neiskustvu i naivnosti u politickom smislu. Djelimicno se mogu sloziti i sa ovim da nemaju nikakav plan i program, a djelimicno iz razloga sto oni to, u stvari, imaju. Medjutim, promocija tog plana i programa, vizija, namjera i ideja je zakazala. Toga nema ni na mapi i to je, po meni, neki njhov trenutno osnovni problem.

Nije poenta sve imati, mozda cak i razradjeno, a to cuvati za sebe i s tim se tu i tamo busati. To ne pije vode sve dok sire narodne mase nemaju uvid u sve to i sve dok se sve to tim istim masama ne razlozi, objasni i pojasni narodnim jezikom.

Medjutim, i dalje smatram da je NS za sljedece izbore dobra opcija upravo radi svoje naivnosti, neiskustva i neiskvarenosti.
seln

#60 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by seln »

Dozer wrote:
Medjutim, i dalje smatram da je NS za sljedece izbore dobra opcija upravo radi svoje naivnosti, neiskustva i neiskvarenosti.
Zasto onda ne birate mene? I ja sam politicki neiskusan, vjerovatno naivan a pokvaren nisa iz istog razloga iz kojeg nije i NS: sape mi jos nisu bile ni u jednoj vreci.
Banksy

#61 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by Banksy »

Area_51 wrote: Nisam preveliki zagovornik ni SDP, ali tamo je bar cista situacija, oni kazu sta hoce i to guraju, pa sta god da je.
:-)
Pa i ako im je prva odluka, koju su donijeli nakon što su sjeli, bila da povećaju sebi plate, oni to guraju. Pa i ako Semihu i Taju treba rehabilitovati, oni to guraju. Pa i kad otimaju Vijećnicu, oni to guraju. Pa i kad peru pare za ''proslavu'' godišnjice Olimpijade, oni to guraju. Pa i kad se rastaljuju s SDA oko Spomenika ubijenoj djeci, oni to guraju. Pa i kad skidaju sve boračke organizacije (osim onih iz II rata) s budžeta, oni to guraju. Pa i kad nezakonito, bez pardona i srama, javno i drsko, otimaju naše milione da ih stave u svoje i tuđe džepove (S99), oni to guraju.
Dosta su za godinu izgurali ...

Area_51 wrote: Jeste culi sta jucer rece Lejla Krupalija, kao sta su njeni projekti.
Pa draga vijecnice, nisu gradjani Sarajeva socijalni slucaj da im treba sadaka, nama treba vizije, ideja, projekat kako da izgledamo kao svaki drugi evropski grad.
Nismo čuli, ali zašto nam ne bi prenio, ako si bio tamo.
Koliko smo čitali, L. Krupalija je svojim inicijativama učinila puno za invalide i nemoćne Sarajlije. Misliš li da se tome treba podsmjehivati?
Ovo oko ideja, vizija, projekata ... ja ne znam ni za jedno. Moguće da postoje, zašto nas ne bi upoznao s njima?

U vezi teme, katastrofa.
Marković otišao, Nešković smijenjen, Krupalija smijenjena, Ivanišević kažnjen od CIK-a, niko ni s kim ne govori, niko nikog ne kontroliše, niko nikog ne ferma.
Ako imamo dvije ''lijeve'' partije, i ni one nisu u stanju da se dogovore tamo gdje imaju vlast, kako bi sutra zajedno vodili državu i odlučivali o važnijim pitanjima od S99? To nikako nije dobro.

Ali, eto Fahre. Možda neko od ovih ''ljevičara'' uskoči i u ovaj voz, duga je godina.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#62 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by -LIBERO- »

seln wrote:Nego, bogati, ko je u toj stranci predsjednik? Neki kazu Danis, neki opet kazu Bojan, treci kazu ona zenska...
nije valjda trijumvirat?
Al'zato Ti,kao istaknuti simpatizer(ako ne i nesto vise od toga) SDP-a dobro znas koje predsjednik,i to u 4 uzastopna mandata. :-)
isto tako dobro znas da nistaali bas nista se ne smije pisnuti bez njega.
Mozda ti je bas zato neobicno,da postoje neke stranke u kojima nema VLADAVINE,niti ima strahopostovanja ,koje granici sa ideopoklonstvom,kao sto je u SDP-u :mrgreen: :thumbup:

I pored svih svojih slabosti,a naravno da ih ima,i to podosta sto je razumljivo jer je stranka nedavno formirana i sa dobrim dijelom clanstvom koje nije bas u toj politickoj prici,ali u hodu se uci i prilagodjava...ipak najbolja alternativa,pa kakva god da je.

Mada,moje cito misljenej je da glavni odbor SDP-a i ne zeli dovesti stranku na vlast u federaciji,jer po svim mogucim postupcima da se iscitati da su itekako zadovoljni sa ovom razinom vlasti koju imaju,opstine i gradovi,i to najjaci,a da bi dolaskom na vlast u federaciji samo "uzeli vreo krompir u ruke" i dodatnu klicinu odgovornosti,sto ocigledno ne zele.

Al'ok ,to je vec druga prica.

"...Zivio nam predsjednice dragi (citaj Zlaja :D )gospodaru familije..."
Mujo.Hrnjica

#63 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by Mujo.Hrnjica »

-LIBERO- wrote:
seln wrote:Nego, bogati, ko je u toj stranci predsjednik? Neki kazu Danis, neki opet kazu Bojan, treci kazu ona zenska...
nije valjda trijumvirat?
Al'zato Ti,kao istaknuti simpatizer(ako ne i nesto vise od toga) SDP-a dobro znas koje predsjednik,i to u 4 uzastopna mandata. :-)
isto tako dobro znas da nistaali bas nista se ne smije pisnuti bez njega.

"...Zivio nam predsjednice dragi (citaj Zlaja :D )gospodaru familije..."
To tako treba :-) :-) :-)

Ti zaboravio ko je stipendirao malog Zlatka i ko mu je mama bila?

Drugovi iz Partije bi bili ponosni!
seln

#64 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by seln »

Nikad u zivotu clan ni jedne partije, i to mi stvarno ne mora nabijati na nos propagandista jedne partije, a potvrdjivati ljubitelj Hitlera.
O Zlajinim grijesima bi se dala knjiga napisati...ali to jos uvijek ne cini NS ozbiljnom strankom.
A ako cemo o komunistima....u Jugoslaviji ih je bilo 3 miliona, od toga bar 500 hiljada u Bosni. Znaci, svaki sesti odrasli...
pa potrazite na tavanu partijske knjizice vasih predjasnjih, koji preko noci postadose demokrate.
buzzer

#65 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by buzzer »

seln wrote:
Dozer wrote:
Zasto onda ne birate mene? I ja sam politicki neiskusan, vjerovatno naivan a pokvaren nisa iz istog razloga iz kojeg nije i NS: sape mi jos nisu bile ni u jednoj vreci.
tvoji postovi govore upravo suprotno - iskusan i nimalo naivan agitator lagumdzijanerske licemjerne politike ocuvanja statusa quo u kojem zl i prirepci, situirani i sa izrazenom qrzoboljom, posmatraju sunovrat sludjenih sljedbenika.
sve sa sapama bijelim brasnom kamufliranim.
buzzer

#66 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by buzzer »

valterbranisarajevo wrote:Da vam otvoreno kazem, osobno mislim da slabljenje fronta prema nacionalistima nije dobro. To je nesto sto me stvarno tisti.

I mene također Area... :(

Ovo je ključno i zato mislim da su, u interesu svih onih kojima je na vrh nosa nacionalista, i jedni i drugi mogli neke stvari progutati i gurnuti pod tepih. Makar zbog toga što je građanska opcija u Sarajevu ipak ojačala i imala realne šanse da se dobro nosi sa nacionalistima na sljedećim izborima. Ponekad je pošteno da se zbog opštih interesa malo u stranu gurnu oni lični...Pogotovo ako se uzme u obzir da različita gledanja na mnoge stvari između SDP-a i N.S. nisu velika, što ukazuje na to da ni jedeni ni drugi neće naći idealnijeg partnera za koaliciju...
jasta, pa umjesto tv99 otvoriti tv9. i umjesto lozenja kako je zl divan i krasan, ostaviti samo ono divan.
kompromis izmedju onih koji bi da budu opozicija i onih koji izbjegavanjem preuzimanja odgovornosti istu sahranjuju.
VjecitiStudent

#67 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by VjecitiStudent »

Mozda u SDP-u vide neki jak razlog za sav ovaj negativni publicitet koji im je ovo dosadasnje skandalozno upravljanje Gradom donijelo, ali ostatku Sarajeva tesko da je jasno zasto su im Studio 99 i Adil Kulenovic toliko bitni, pa zbog toga vrijedi riskirati glasove na sljedecim izborima.
I onda ce nakon sljedecih izbora opet trubiti "gradjani nisu znali prepoznati njihovu vrijednost" itd.itd.itd.
seln

#68 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by seln »

buzzer wrote:
seln wrote:
Dozer wrote:
tvoji postovi govore upravo suprotno - iskusan i nimalo naivan agitator lagumdzijanerske licemjerne politike ocuvanja statusa quo u kojem zl i prirepci, situirani i sa izrazenom qrzoboljom, posmatraju sunovrat sludjenih sljedbenika.
sve sa sapama bijelim brasnom kamufliranim.
Tvoje misljenje me fakat interesuje kao i ono sto je jutros otislo u kanalizaciju kad sam povukao vodu. A da si bar procitao onaj moj post iznad, ne bi se ovako prosipao.
seln

#69 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by seln »

VjecitiStudent wrote:Mozda u SDP-u vide neki jak razlog za sav ovaj negativni publicitet koji im je ovo dosadasnje skandalozno upravljanje Gradom donijelo, ali ostatku Sarajeva tesko da je jasno zasto su im Studio 99 i Adil Kulenovic toliko bitni, pa zbog toga vrijedi riskirati glasove na sljedecim izborima.
I onda ce nakon sljedecih izbora opet trubiti "gradjani nisu znali prepoznati njihovu vrijednost" itd.itd.itd.
Odlicna prilika za NS da pokupi glasove razocaranih Sarajlija. Ili?
VjecitiStudent

#70 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by VjecitiStudent »

seln wrote:
VjecitiStudent wrote:Mozda u SDP-u vide neki jak razlog za sav ovaj negativni publicitet koji im je ovo dosadasnje skandalozno upravljanje Gradom donijelo, ali ostatku Sarajeva tesko da je jasno zasto su im Studio 99 i Adil Kulenovic toliko bitni, pa zbog toga vrijedi riskirati glasove na sljedecim izborima.
Posljedica ce biti da ce razocarane Sarajlije jos u vecem broju apstinirati od izbora i da ce "patriotska" desnica, u malo drugacijim medjusobnim procentima, opet napraviti cistu pobjedu.
I onda ce se desiti ono sto SDP ocito najvise voli: Kuknjava na birace, ostanak na vlasti u nekoliko opstina i mjesto u entitetskom i drzavnom parlamentu za odabranu elitu, gdje ce nastaviti da se igraju opozicione pantomime.
seln

#71 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by seln »

VjecitiStudent wrote:
seln wrote:
Posljedica ce biti da ce razocarane Sarajlije jos u vecem broju apstinirati od izbora i da ce "patriotska" desnica, u malo drugacijim medjusobnim procentima, opet napraviti cistu pobjedu.
I onda ce se desiti ono sto SDP ocito najvise voli: Kuknjava na birace, ostanak na vlasti u nekoliko opstina i mjesto u entitetskom i drzavnom parlamentu za odabranu elitu, gdje ce nastaviti da se igraju opozicione pantomime.
Opet pitam: sta tu radi NS, treba li SDP da se pobrine za njihove glasace?
Eto, SDP ce ostati u opoziciji...smeta li to NS da animira vlastite birace da izadju na izbore, da dobije dio razocaranih SDP biraca, ili jos bolje, da uzme dio onih koji su do sada birali nacionaliste?
Socijalista

#72 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by Socijalista »

SDP i NS jedino mogu nesto ozbiljno uraditi ako animiraju dosadasnje ne-glasace da izadju na izbore. Ako bude 60% izlaznost onda se moze ocekivati neki pomak. Ako ova kriza i ovo trenutno stanje nije dovelo do toga da gradjani izadju na izbore, onda ne znam.
Dozer

#73 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by Dozer »

A po anketi koja je radjena nedavno, radila je organizacija iz Doboja, i uzorak im je bio po 1000 ljudi iz FBiH i RS, izlaznost ce biti oko 60%, ako ne i veca.
VjecitiStudent

#74 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by VjecitiStudent »

seln wrote: Opet pitam: sta tu radi NS, treba li SDP da se pobrine za njihove glasace?
Eto, SDP ce ostati u opoziciji...smeta li to NS da animira vlastite birace da izadju na izbore, da dobije dio razocaranih SDP biraca, ili jos bolje, da uzme dio onih koji su do sada birali nacionaliste?
Bojim se da su u ocima glasaca veliki minus dobili i SDP i NS. Ljudi glasajuci na izborima za promjene ocekuju da one budu brze i vidljive.
Umjesto toga, jedna godina mandata Gradske vlasti protekla je u muljanju oko kupovine Studija 99.
seln

#75 Re: Opstanak koalicije SDP-Naša stranka u Sarajevu (anketa)

Post by seln »

VjecitiStudent wrote:
seln wrote: Opet pitam: sta tu radi NS, treba li SDP da se pobrine za njihove glasace?
Bojim se da su u ocima glasaca veliki minus dobili i SDP i NS. Ljudi glasajuci na izborima za promjene ocekuju da one budu brze i vidljive.
Umjesto toga, jedna godina mandata Gradske vlasti protekla je u muljanju oko kupovine Studija 99.
Zasto NS? zar NS nije na sve moguce nacine difamirala SDP i mjesecima trubila o tv99?
Eto, i ja mislim da, ako ima elemenata krivice, za tv99 je kriva SDP. Uostalom, sad ste izasli iz koalicije i imate tri godine da se operete od saradnje sa komunjarama.
Post Reply