Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
- Socijalista
#1 Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
Tema jako interesantna, naime pitam se da li bi bilo produktivno izaci zajedno na izbore s gore navedenom koalicijom? Da li bi to znacilo i jacanje opzicionog bloka unutar federacije pred izbore? Trebaju li gore navedene stranke sto prije stupiti u kontakt i time pokrenuti zajednicku platformu za izbore 2010?
Izvolite...
Izvolite...
- osa
#2 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
koalicija bošnjačkih i hrvatskih stranaka, već viđeno, samo što ove nisu bile na vlasti.
- Socijalista
#3 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
Ako nisi primjetio, bosnjacke i hrvatske stranke moraju biti na vlast, uostalom jedino HSS/NHI vidim kao jednonacionalnu stranku, po programu ove cetiri stranke su najblize jedne drugom, sto se ne moze reci za danasnju bosnjacko-hrvatsku federalnu koaliciju.osa wrote:koalicija bošnjačkih i hrvatskih stranaka, već viđeno, samo što ove nisu bile na vlasti.
- osa
#4 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
niti jedna stranka nije jednonacionalna, naime u gotovo svakoj ćeš naći i poneku osobu druge nacije, što se tiče programa, to ti na ovim prostorima ne postoji, jedna obična floskula koja se koristi uglavnom u predizbornoj kampanji, kad je to koja stranka, odradila nešto iz svog "programa", program se formira po potrebi i trenutnim političkim odnosima i sl.Socijalista wrote:Ako nisi primjetio, bosnjacke i hrvatske stranke moraju biti na vlast, uostalom jedino HSS/NHI vidim kao jednonacionalnu stranku, po programu ove cetiri stranke su najblize jedne drugom, sto se ne moze reci za danasnju bosnjacko-hrvatsku federalnu koaliciju.osa wrote:koalicija bošnjačkih i hrvatskih stranaka, već viđeno, samo što ove nisu bile na vlasti.
- bingov buraz
#5 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
Kobasicari su mi se smucili prilikom izbora gradonacelnika Mostara,ostali ok moja procjena oko 35 procenata na federalnom nivou.Svi zajedno nazalost.
- Socijalista
#6 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
Mislim da je lakse doci do rezultata, kada se stalno ne potencira pitanje nacionalnosti i rat. Sve u svemu lakse je raditi. Danasnja vlada sve bazira na ratu, protjerivanju ovom onom, to treba prepustiti sudovima. Mora se stvoriti klima za razgovore i pregovore, jedino se tako mogu postici neka rjesenja.
- buzzer
#7 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
jasno je zasto sdp i ns nazivas bosnjackim strankama. nakad su se ljudi na odredjenom stupnju razvoja bojali vatre. kasnije su naucili da je koriste. tako ces nekad i ti skontati da osim milosevic-tudjmanovske karadjordjevske koncepcije postoje na balkanu i politike koje se ne zasnivaju na podjeli bosne i getoiziranju najveceg djela njene populacije. mislim potrajace, ali ces nadoci, inshallah.osa wrote:koalicija bošnjačkih i hrvatskih stranaka, već viđeno, samo što ove nisu bile na vlasti.
a ni hss-nhi nisu bas najhrvatskije stranke. niti su gdje sa cetnicima suradjivale, nit su potsticale hrvate na iseljavanje i popunjavanje upraznjenih sela i naselja po hrvatskoj, jos onaj kreso u abih bio, tja nikakvi rvati.
- osa
#8 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
samo sdp, vidiš da ti nije jasno.buzzer wrote:jasno je zasto sdp i ns nazivas bosnjackim strankama. nakad su se ljudi na odredjenom stupnju razvoja bojali vatre. kasnije su naucili da je koriste. tako ces nekad i ti skontati da osim milosevic-tudjmanovske karadjordjevske koncepcije postoje na balkanu i politike koje se ne zasnivaju na podjeli bosne i getoiziranju najveceg djela njene populacije. mislim potrajace, ali ces nadoci, inshallah.osa wrote:koalicija bošnjačkih i hrvatskih stranaka, već viđeno, samo što ove nisu bile na vlasti.![]()
a ni hss-nhi nisu bas najhrvatskije stranke. niti su gdje sa cetnicima suradjivale, nit su potsticale hrvate na iseljavanje i popunjavanje upraznjenih sela i naselja po hrvatskoj, jos onaj kreso u abih bio, tja nikakvi rvati.
- buzzer
#9 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
bosanac nije razumio dubinu gornje recenice?osa wrote:samo sdp, vidiš da ti nije jasno.buzzer wrote:jasno je zasto sdp i ns nazivas bosnjackim strankama. nakad su se ljudi na odredjenom stupnju razvoja bojali vatre. kasnije su naucili da je koriste. tako ces nekad i ti skontati da osim milosevic-tudjmanovske karadjordjevske koncepcije postoje na balkanu i politike koje se ne zasnivaju na podjeli bosne i getoiziranju najveceg djela njene populacije. mislim potrajace, ali ces nadoci, inshallah.osa wrote:koalicija bošnjačkih i hrvatskih stranaka, već viđeno, samo što ove nisu bile na vlasti.![]()
- osa
#10 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
šta nije jasno, pojasnit ću pitaj.buzzer wrote:bosanac nije razumio dubinu gornje recenice?osa wrote:samo sdp, vidiš da ti nije jasno.buzzer wrote:
jasno je zasto sdp i ns nazivas bosnjackim strankama. nakad su se ljudi na odredjenom stupnju razvoja bojali vatre. kasnije su naucili da je koriste. tako ces nekad i ti skontati da osim milosevic-tudjmanovske karadjordjevske koncepcije postoje na balkanu i politike koje se ne zasnivaju na podjeli bosne i getoiziranju najveceg djela njene populacije. mislim potrajace, ali ces nadoci, inshallah.![]()
- buzzer
#11 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
sta si mislio kad si rekao da mi nije jasno. malo si konfuzan, da prostis.osa wrote:šta nije jasno, pojasnit ću pitaj.buzzer wrote:bosanac nije razumio dubinu gornje recenice?osa wrote: samo sdp, vidiš da ti nije jasno.
- osa
#12 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
buzzer wrote:sta si mislio kad si rekao da mi nije jasno. malo si konfuzan, da prostis.osa wrote:šta nije jasno, pojasnit ću pitaj.buzzer wrote:
bosanac nije razumio dubinu gornje recenice?
zar je moguće da ne znaš šta ja mislim, a kamara osoba na forumu to zna, nego, pitaj njih ,ne da mi se pojašnjavati.
- seln
#13 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
buzzer, ne razbijaj glavu, osa u principu nikad i ne misli. On samo na odredjene teme starta batch fajlove sa standardnim rijecima.osa wrote:buzzer wrote:sta si mislio kad si rekao da mi nije jasno. malo si konfuzan, da prostis.osa wrote:
šta nije jasno, pojasnit ću pitaj.
zar je moguće da ne znaš šta ja mislim, a kamara osoba na forumu to zna, nego, pitaj njih ,ne da mi se pojašnjavati.
- Hrvoje_Hrvatinic
#14 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
Pa ne vidim tko bi glasovao za tu opciju, jer oni koji bi dali glas SDP-u to će učiniti bez obzira s kim da stranka bude u koaliciji, tako da je to potpuni beskorisno glede Bošnjaka, a glede Hrvata to bi značilo sve glasove dati HDZima, jer većina onih koja bi potencijalno mogla glasovati za NHI-HSS i RZB to neće učiniti zbog koalicije sa, među Hrvatima najomraženijim strankom - SDP BiH. Komu bi ta koalicija bila od koristi??
- buzzer
#15 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
ma ne razbijam ja glavu, to je haman nemoguceseln wrote:buzzer, ne razbijaj glavu, osa u principu nikad i ne misli. On samo na odredjene teme starta batch fajlove sa standardnim rijecima.osa wrote:buzzer wrote: sta si mislio kad si rekao da mi nije jasno. malo si konfuzan, da prostis.
- kiky
#16 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
da bi bila kompletna, ovoj postavci fali par stranaka iz entiteta boljšeg ...
recimo dp, novi socijalisti, možda još koja ...
dobro bi bilo kad bi i bps bio tu i lds & sdu ...
čak šta više i boss ...
za to bi se moglo glasat ...

čak šta više i boss ...
- seln
#17 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
Dzaba sve to, moj ti...kiky wrote:da bi bila kompletna, ovoj postavci fali par stranaka iz entiteta boljšeg ...
čak šta više i boss ...
cinjenica je da gradjanska polovina carstva nije polovina, vec u najboljem slucaju trecina.
Znaci, da okupis sve gradjanske partije u fbih i rs, lijeve i desne, liberalne i konzervativne....
opet neces imati natpolovicnu vecinu.
- kiky
#18 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
pa nekako se mora pokušat ...
drugačije, nevidim izlaz bez intervencije ohr ...
a njiha mi je pun pimplek a i pokazali su gdje dođe zemlja koja svoju sudbinu prepusti mz-u ...

drugačije, nevidim izlaz bez intervencije ohr ...
a njiha mi je pun pimplek a i pokazali su gdje dođe zemlja koja svoju sudbinu prepusti mz-u ...
- amrica
#19 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
Cinjenica je da pola carstva ne glasa.... sve mladi, pametni, nadobudni, elita nasa, buducnost ove zemlje...seln wrote:Dzaba sve to, moj ti...kiky wrote:da bi bila kompletna, ovoj postavci fali par stranaka iz entiteta boljšeg ...
čak šta više i boss ...
cinjenica je da gradjanska polovina carstva nije polovina, vec u najboljem slucaju trecina.
Znaci, da okupis sve gradjanske partije u fbih i rs, lijeve i desne, liberalne i konzervativne....
opet neces imati natpolovicnu vecinu.
A ti sto glasaju, glasaju po automatizmu isto od 92. do danas, sa malim razlikama. Tako da udruzivanje ljevice ne pije vode, opet ce biti vise onih sto ce slusati hodzu ili popa i birati po principu" samo nek' je moj, makar bio i lopov" nego ovih sto zele promjene.
Mada je i pojam promjene jako stran u ovoj nasoj politickoj menazeriji, mogu se promijeniti likovi, koji cak imaju i fantasticne ideje i namjere, ali ce se utopiti u politicku trgovinu, u sivilo koaliranja, cisti biznis raspodjela fotelja i para, tipa ja tebi Vogoscu, ti meni Trnovo, ja tebi nacelnika MZ, a ti meni predsjednika UO .... Jer je nemoguce da neko sam oformi vladu.
Inace, na ovoj listi, osim SDP-a, jedino je RZB stvarno multietnicka, vjerovatno najmultietnickija stranka u BiH.
-
elSaik
#20 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
@amrica - To da su mladi kontra vlasti nije uopšte tačno. Djeca onih koji glasaju za lijeve glasaju za lijeve, djeca onih koji glasaju za desne glasaju za desne. I to je to. Dođe ti na isto.
edit: I da, ne postoji "najmultietničkije". Ili jesi ili nisi - lav.
- amrica
#21 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
elSaik wrote:@amrica - To da su mladi kontra vlasti nije uopšte tačno. Djeca onih koji glasaju za lijeve glasaju za lijeve, djeca onih koji glasaju za desne glasaju za desne. I to je to. Dođe ti na isto.
Ocito se nismo razumjeli, cinjenica da je izlaznost na izborima cca 50%, znaci pola naroda ne glasa. Nisam rekla da su mladi kontra vlasti, nego da su nezainteresirani, osim ovih koje si ti nabrojao, ali nisu svima roditelji desni ili lijevi foteljasi, ima puno vise onih sto se bore za goli zivot kod privatnika i briga ih koja ce stranka vladati.
Uoci svakih izbora budu na tv ankete sa pitanjem da li cete glasati, sto je anketirani lik mladji cesci je odgovor: paaa necu, paaa ne znam, moj glas nista ne znaci, svi su oni isti, nista se nece promijeniti... Ima takvih cak i ovdje na
forumu.
I poslije izbora budu razne analize, ne sjecam se tacnih brojeva, ali izlaznost mladih je katastrofalna.
I zasto ne postoji najmultietnickije? Multi moze biti i sa par ikebana, ali ako je nesto bas multi, zasto ne moze biti i najmulti?
- nokia6170
#22 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
Pitanje za Osu:
sta cini odredjenu stranku bosnjackom, hrvatskom ili srpskom?
prefiks
program
entitet iz kojeg dolazi
grad iz entiteta iz kojeg dolazi
predsjednik stranke
podrska vjerske zajednice
vecinska nacionalnost glasaca
vecinska nacionalnost vladajuce stranke
historijat
odnosno, da li postoji ijedna druga kvalifikacija ijedne stranke u Bosni i Hercegovini koja po tebi nije po default-u bosnjacka, srpska ili hrvatska.
prefiks
program
entitet iz kojeg dolazi
predsjednik stranke
historijat
odnosno, da li postoji ijedna druga kvalifikacija ijedne stranke u Bosni i Hercegovini koja po tebi nije po default-u bosnjacka, srpska ili hrvatska.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#23 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
Gdje ce lijepi Zlaja poljuljati svoju vlast,i zastupnistvo i to generalno i jedino socijademokratske ideje u drzavi
Vi bas odlucili da izvrsite udar na njegov ego
Po meni ovo je jedini nacin da se nesto pokusa promijeniti,ali da se POKUSA sa ovim konkretnim pokusajem,a ne sa kvazi pokusajima a unaprijed znas da kao jedna stranka nemozes dobiti dovoljan broj glasova.
Znaci,zajednicki front svih stranaka,intelektualaca,javnih licnosti,ne stranackih ljudi bilo koga ko ovu zemlju zamislja na drugaciji,normalniji nacin.
Al' ubleha je ovo ,Nece Zlatko da da svoj dio vlasti,i svoju ulogu ovna predvodnika,pa taman uzeo 15% glasova,ali su NJEGOVIIIIIIIIIIIIIIIIII
nema nista od ovoga..
Vi bas odlucili da izvrsite udar na njegov ego
Po meni ovo je jedini nacin da se nesto pokusa promijeniti,ali da se POKUSA sa ovim konkretnim pokusajem,a ne sa kvazi pokusajima a unaprijed znas da kao jedna stranka nemozes dobiti dovoljan broj glasova.
Znaci,zajednicki front svih stranaka,intelektualaca,javnih licnosti,ne stranackih ljudi bilo koga ko ovu zemlju zamislja na drugaciji,normalniji nacin.
Al' ubleha je ovo ,Nece Zlatko da da svoj dio vlasti,i svoju ulogu ovna predvodnika,pa taman uzeo 15% glasova,ali su NJEGOVIIIIIIIIIIIIIIIIII
nema nista od ovoga..
- Socijalista
#24 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
A kako bi to izgledalo da navedene stranke potpisu zajednicku platformu, da li tako treba da se izadje pred birace?
- osa
#25 Re: Opozicija - SDP-NSRZB-HSS/NHI-NS
takva stranka, mislim multietnička, bi trebala u svom programu zastupati stavove, prihvatljive za sva tri naroda, kad kažem sva tri mislim na većinu pripadnika tih naroda, sad ti reci da li je to moguće.nokia6170 wrote:Pitanje za Osu:
prefiks
program
entitet iz kojeg dolazi
predsjednik stranke
historijat
a priča o multietničnosti u političkom životu u bih, je priča o pokušaju uzimanja barem dijela vlasti, ili preciznije dijela novca ubranog od građana, i to na onom dijelu političkog spektra koji nije uz nijednu nacionalnu stranku, a taj dio je jako mali, pa otud i minoran uspjeh na izborima stranaka koje se takvima prikazuju.
sve dok u bih ne bude riješeno nacionalno pitanje i unutarnji ustroj, na način da je prihvatljiv svim narodima, nacionalne stranke su predodređene za uspjeh na izborima, jer to je problem koji opterećuje politički životi bit će primaran sve do njegovog rješenja.