Ne prijetim ja, samo prihvatam nametnuta pravila igre - i to samo silom prilika. Pa ako je sila jedini nacin za ostvarivanje svog dijela i kvadrature tog dijela - sta ostaje onima koji misle da su osteceni?Restart wrote:Prijetio ti ili ne, BiH je izmjenjena drzava i nema veze sa onom drzavom prije rata. To je realnost. Ali i kao ovakva moze funkcionisati kao multikulturalna drzava bez obzira koga je gdje koliko i cije je sta.hAZNADAR wrote:BiH je isuvise specificna da bi nasli slican primjer i da bi se na nesto mogla ugledati - kao sto je zadnji rat bio isto specifican i bez slicnog primjera u Evropi.
Taj kako kazes "svoj deo" je kamen spoticanja, prvo koliki je kome zapao, a drugo kako se do toga doslo. I tu je bitna razlika izmedju vjekovnih etnickih podrucja kao kantoni u Svici, Skotska, Kataonija, Valonija,.. - pa ako se kao u slucaju RS tako pravi "svoj deo" - pa bice jos koja runda frajeru. Ako je to jedini model za svoj deo.
BiH je multietnicka u svojoj biti po nekim drugim principima, prvenstveno zbog isprepletenih kultura i zajednickih kulturnih bastina, to je tradicionalno tako. Medjutim - multietnicnost je u politickom smislu nemoguca dokle god neki igraci samo hoce "svoj deo". Pa kada je tako - i ako je to jedino pravilo i za ubuduce - bosnjacki deo je bezmalo cijela BiH - kad tad. Ako cemo se tako igrati.
Ne vjerujem da ces se ti moci naviknuti na to ali genercije koje su odrasle u novoj, drugacijoj BiH od one koje se ti sjecas, su vec naviknute jer nemaju niti ce imati drugu alternativu. Osim naravno ratne.
(PS. Znam kakvo misljenje imas o mladjim generacijama, raspravljali smo vec o tome pa da se ne ponavljamo).
A bas mi je Srbija, Hrvatska,.. nesto isto kao prije rata - de se uozbilji. Ovako multikulturalna BiH ocigledno ne moze funkcionisati, osim ako stranci ne produze ovu agoniju i ispuhali Dejton jos koju godinu.
Pa kada su narodi u YU skontali da srpski nacionalisti stvarno oce samo svoj deo i to tamo gdje su ga sami zacrtali - krug zla je pokrenut - imamo razlicita shvatanje velicine svojih dijelova ako bas ne mozemo drugacije nego da svako ima samo svoj dio. Razzlikujemo se ipak . Nekome je multietnicnost i ravnopravnost nesto sasvim normalno - nekome je ugrozenost. Neko razumije samo jezik sile i jacega - nazalost ali tako je.tud wrote:Svagde u multietnockim drzavama narodi oce svoj deo . Tako je bilo i jugoslaviji . Ne postoji to mi se volimo , mi se volimo od ljubavi pucamohAZNADAR wrote: BiH je multietnicka u svojoj biti po nekim drugim principima, prvenstveno zbog isprepletenih kultura i zajednickih kulturnih bastina, to je tradicionalno tako. Medjutim - multietnicnost je u politickom smislu nemoguca dokle god neki igraci samo hoce "svoj deo". Pa kada je tako - i ako je to jedino pravilo i za ubuduce - bosnjacki deo je bezmalo cijela BiH - kad tad. Ako cemo se tako igrati.. Da nije nacionalnost bitna ne bi bilo ni nacionalnih drzava nego bi bila jedna multietnicka drzava na celom svetu
Nego, pusti ti mene - taj dio o nacionalnim drzavama radije raspravi sa jednim momkom ovdje sto voli skijanje - on ce ti to o nacionalnim drzavama ili multikulturi, zajednickim interesima,.. bolje objasnit - taman si ko kec na desetku na njegove ideje. Osim ako nije p pa da se usuti .