OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Locked
bosniak.m

#26 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by bosniak.m »

Bušman wrote:
bosniak.m wrote:Samim time što si žedan i ne želiš napuniti čašu vodom i napiti se diskiminiran si od strane onih koji nisu žedni?! Meni to nema smisla.
Nope, diskriminiras ti one koji su zedni, a pijes vodu pred njima. Ovo govorim o konkretno slucaju kada imas osobu koja nije popila vodu 2 dana (jer je nema, a to je njeno ljudsko pravo) i osobu koja je sadista i pije vodu pored osobe koja nije. Ako govoris o svakodnevnoj situaciji onda je to sto si rekao banalizirano i necu o tome da pricam.
Koliko je meni poznato niko (pogotovo oni koji su "za" islamskue vjeronauke) nikome nije zabranio da se organizuje (osim možda vas koji ste svakako protiv postojeće islamske vjeronauke). Opet izlaziš izvan okvira zdrave logike. Namjerno sam išao s gore navedenom 'plastičnim' primjerom pijenja vode. Htio sam, dakle, kazati da ukoliko nekoa od vjerkih zajednica ima potrebu da u školama traži nastavu vjeronauke za pripadnike svoje zajednice, uz saglasnost i inicijativu roditelja, i naravno uz saglasnost nadležnog ministarstva, nema nikakve zapreka od strane onih koji realiziraju nastavu islamske vjeronauke. To je suština onoga što sam želio reći - Ti i dalje navodiš na zaključak da je postojanje islamske vjeronauke u školama prepreka za druge vjerske zajednice da organizuju nastavu vjeronauke, što je svakako, barem za mene, očiti apsurd.
Abu FEED el-Castro

#27 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku?

Post by Abu FEED el-Castro »

Ahmmed wrote:Emir je dobar momak.
A i hodžinska je to loza. Neće iver daleko od klade, ma kako se to u ovom trenutku činilo ;-)
Kakav pobogu ateista stoji u uvodu?!

Momak zna kad i kome ce selam nazvat. I gdje ce se na dzumi skrasit :dance: :bih:

Na mjestu mu bio ne bih, kao ni jednom politicaru ali eto, sam pao sam se ubio. Dugo je plazio jezik i galamio okolo na vlastodrzce dok ga eto nije snaslo, valjda je o tome sanjario, sad nek se nosi, no kakav god bio narod mu ovaj spomenik dici nece, i nece svakako ;)

Sto se tice vjernika i vjeronauke, nije za brige nista ovo, i gore smo mi prebrodili pa cemo i ove. Ne mislim ovdje na Emira licno, barem ne samo na njega :)

:bih:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#28 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by plain vanilla »

Ahmmed wrote:
Vidi, ja sam bio protiv uvođenja vjeronauka u škole. Jer mislim da je prednost mekteba višestruka.
Jer se stvaraju neke prelijepe navike, koje kod mnogih ostaju cijeli život.
Jer nema foliranja.
Jer je pitomije.

Ali, kad ovakva razmišljanja pročitam, onda bih vjeronauk uveo pod obavezno :D
Neki procesi su ireverzibilni.Iako se u kretanju ka toj ireverzibilnosti znalo žestoko pretjerivati.
Ali, sve dođe na svoje. Nikad više samo u četiri zida, ama baš nikad. ;-)
E vidis, ja sam za to da vjeronauk bude u dzamijama i crkvama, ali mi ne smeta ni da je u skolama..
smeta mi sto djeca nemaju iste uslove i sto se sada zbog promjene nacina ocjenjivanja vjeronauke dize tolika prasina, a za drugu djecu niko ne brine..
kamen spoticanja

#29 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by kamen spoticanja »

plain vanilla wrote:
Ahmmed wrote:
Vidi, ja sam bio protiv uvođenja vjeronauka u škole. Jer mislim da je prednost mekteba višestruka.
Jer nema foliranja.
Jer je pitomije.

Neki procesi su ireverzibilni.Iako se u kretanju ka toj ireverzibilnosti znalo žestoko pretjerivati.
E vidis, ja sam za to da vjeronauk bude u dzamijama i crkvama, ali mi ne smeta ni da je u skolama..
smeta mi sto djeca nemaju iste uslove i sto se sada zbog promjene nacina ocjenjivanja vjeronauke dize tolika prasina, a za drugu djecu niko ne brine..
prasina je dnevnopoliticka...dakle emir nabacuje fahri loptu na klasican volej...a ovaj to ne oprasta :wink:
samo s ahmmedom se slazem...nikad vise samo dzamija :wink:
Ahmmed

#30 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by Ahmmed »

plain vanilla wrote:
Ahmmed wrote:
Jer nema foliranja.
Jer je pitomije.

Vjerske zajednice imaju mogućnost, sukladno zakonu, da organiziraju vjeronauk gdje misle da je to potrebno.
I šta sad treba? Da muslimani nemaju vjeronauka, jer su pravoslavci , na zvižduk Mome Krajišnika, otperjali iz Sarajeva 1996, pa sad nema dovoljno pravoslavne djece za organizirani vjeronauk?? :run:
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#31 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by prljavi Hare »

Odoste sa teme u potpuno pogresnom pravcu,sad je kao glavni problem vjeronauka?
Mislim da se zna ko je sada na vlasti,kakve zakonske uredbe su donesene i shodno tome ce se gradjani
i ponasati! :D
Kada Princ i Klempo dobiju ubjedljivo izbore,neka opet postave Arziju a ona opet neka ubije Djeda Mraza.......
Do tada....toliko o tome!EMIRE!!!! :thumbup: :thumbup:

Ako niste primjetili covjek je kao bitniji dio teme postavio cetnicko orgijanje po Dobrovoljackoj
u reziji Dodikovih malih govanaca ali to ocito malo koga zanima!

Ma ja se izvinjavam sto prekidoh ovu ovako zanimljivu raspravu,samo vi nastavite...... :zzzz: :zzzz: :zzzz:
plain vanilla

#32 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by plain vanilla »

zagazaga wrote:Ja koliko vidim i shvatam, vjeronauka se niti izbacuje iz škola niti zabranjuje. Jedina novost je da ocjena ne ulazi u prosjek za opći uspjeh. Ne znam čemu tolika frka :-?
I ja se trudim da shvatim, ali nikako da dokucim..
Ahmmed

#33 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by Ahmmed »

zagazaga wrote:Ja koliko vidim i shvatam, vjeronauka se niti izbacuje iz škola niti zabranjuje. Jedina novost je da ocjena ne ulazi u prosjek za opći uspjeh. Ne znam čemu tolika frka :-?
ma, ni ja ne vidim razlog za veliku frku. Kao što ne vidim ni odveć velike razloge za ovakvu odluku resornog ministarstva. Niđe veze, ni odluka, ni frka.
Ahmmed

#34 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by Ahmmed »

I mislim da SDP ima pametnijeg posla, od ovakvog nabacivanja na volej onima koji jedva čekaju priliku da se pažnja odvlači sa važnijih stvari....

Ko onomad, sa Suadom Hadžović i terminom šehid.....
Karl Hungus

#35 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by Karl Hungus »

Što kaže Richard Dawkins, ne postoje muslimanska, katolička, jevrejska... djeca. Postoje samo djeca.
Ako dvoje komunista dobije dijete nećemo to dijete nazvati komunističko dijete.
Neka dijete odraste i samo napravi izbor.
Ista je stvar sa vjerom. Nakaradno je djecu zvati muslimansko, katoličko ili pravoslavno dijete.
Taman su osnovci neki veliki vjernici. Znam po sebi koliko mi je bilo stalo do vjere u tim godinama :lol:
A mi ih već tada počinjemo razvrstavati.
bosniak.m

#36 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by bosniak.m »

plain vanilla wrote:
I ja se trudim da shvatim, ali nikako da dokucim..

1. Dosadašnji položaj predmeta vjeronauka/vjeronauk je upravo obezbjeđivao ravnopravan položaj učenika. Oni učenici koji su pohađali predmet vjeronauka/vjeronauk su u ukupnom broju predmeta imali jedan predmet (vjeronauk/vjeronauka) više koji se dijeli sa ukupnim zbirom ocjena u odnosu na učenike koji nisu pohađali navedeni predmet i koji su ukupan zbir ocjena dijelili sa jednim predmetom manje. Predmeti se ocjenjuju sa ocjenama od jedan do pet, pa tako i vjeronauka/vjeronauk i niko ne garantira da će svi učenici imati petice iz vjeronauke kao što i nemaju. Tvrdi se da učenici zbog visokog prosjeka ocjena iz vjeronauke/vjeronauka dovode učenike koji ne idu na vjeronauku u neravnopravan položaj, po toj logici treba isključiti iz općeg uspjeha ocjene i iz predmeta tjelesni i zdravstveni odgoj, Muzička kultura, Likovna kultura jer je i kod tih predmeta visoka prosječna ocjena.

2. Ova odluka je diskriminirajuća za predmet vjeronauka/vjeronauk. Postoje i drugi nastavni predmeti u osnovnim i srednjim školama KS koji su izborni i ne pohađaju ih svi učenici koji se ocjenjuju i koji ulaze u prosjek ocjena. Zašto je to pravo uskraćeno samo učenicima koji idu na vjeronauku/vjeronauk pa ocjena iz tog predmeta ne ulazi u prosjek općeg uspjeha?

3. Ova odluka je diskriminirajuća spram učenika i njihovih roditelja koji su krenuli na početku školske godine znajući da je predmet izborno obavezujući i da ocjena ulazi u opći uspjeh učenika. Čak je i nemoralno učenicima pred kraj školske godine uskratiti to pravo na ocjenu.
Ahmmed

#37 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by Ahmmed »

Karl Hungus wrote:Što kaže Richard Dawkins, ne postoje muslimanska, katolička, jevrejska... djeca. Postoje samo djeca.
Ista je stvar sa vjerom. Nakaradno je djecu zvati muslimansko, katoličko ili pravoslavno dijete.
Taman su osnovci neki veliki vjernici. Znam po sebi koliko mi je bilo stalo do vjere u tim godinama :lol:

Dobro, evo da se ispravim....djece koja bi pohađala pravoslavni vjeronauk.
bosniak.m

#38 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by bosniak.m »

Karl Hungus wrote:Što kaže Richard Dawkins, ne postoje muslimanska, katolička, jevrejska... djeca. Postoje samo djeca.
Naravno da ih nećemo tako nazivati niti tako razvrstavati, ali će učiti jedni o drugima. kada se nešto uči o nečemu to se bolje spoznaje, upoznaje i doživljava. Neznanje, ili još gore - površno poznavanje, najveći je neprijatelj iskrenog upznavanja nekoga ili nečega. Taman su osnovci neki fizičari, hemičari... pa ipak je normalno da sve to izučavaju i proširuju znanja u srednjim školama, na fakultetima...
Karl Hungus

#39 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by Karl Hungus »

bosniak.m wrote:
Naravno da ih nećemo tako nazivati niti tako razvrstavati, ali će učiti jedni o drugima. kada se nešto uči o nečemu to se bolje spoznaje, upoznaje i doživljava. Neznanje, ili još gore - površno poznavanje, najveći je neprijatelj iskrenog upznavanja nekoga ili nečega. Taman su osnovci neki fizičari, hemičari... pa ipak je normalno da sve to izučavaju i proširuju znanja u srednjim školama, na fakultetima...
Hajd dobro ako već mora biti vjeronauk u školama neka onda bude kasnije, u srednjoj školi ili dalje. Mislim da je prerano u osnovnim školama početi sa tim.
plain vanilla

#40 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by plain vanilla »

Pa kad je Islamska zajednica sve organizovala neka im osigura i diplome i et'

Stvarno se od muhe slon pravi
kamen spoticanja

#41 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by kamen spoticanja »

plain vanilla wrote:Pa kad je Islamska zajednica sve organizovala neka im osigura i diplome i et'

al djeca hoce i u skolskoj diplomi isto :)
mada jeste fakt da se muhama bavimo...a slonovi cekaju...
bosniak.m

#42 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by bosniak.m »

zagazaga wrote:@bosniak.m......pročitala sam i prvi put
Izvini, nisam to mogao razumjeti iz poruke, ako treba - slobodno izbriši. Hvala...
Bušman

#43 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by Bušman »

Ahmmed wrote: Vjerske zajednice imaju mogućnost, sukladno zakonu, da organiziraju vjeronauk gdje misle da je to potrebno.
I šta sad treba? Da muslimani nemaju vjeronauka, jer su pravoslavci , na zvižduk Mome Krajišnika, otperjali iz Sarajeva 1996, pa sad nema dovoljno pravoslavne djece za organizirani vjeronauk?? :run:
A sta sa djecom koja su budisti, sintoisti, zidovi, dzedajisti, druidi? Posto njihove vjerske zajednice nisu dovoljno jake, ko ce njima organizirati nastavu religije u skoli? E zato ne treba nikome u drzavnoj skoli organizirati vjeronauku, jer manjina uvijek dobije po usima.

I nisu svi pravoslavci otisli na zvizduk Mome Krajisnika iz Sarajeva.
Karl Hungus

#44 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by Karl Hungus »

Ahmmed wrote:

Dobro, evo da se ispravim....djece koja bi pohađala pravoslavni vjeronauk.
Ma mislio sam više generalno, ne na neki post na ovoj temi :)
Sama činjenica da djecu šaljemo na pravoslavni itd vjeronauk znači da ih kategorišemo i svrstavamo u neku vjeru. To je meni nakaradno jer šta znaju osnovci ustvari o svemu tome? Ko je njih išta pitao?
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#45 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by prljavi Hare »

Ma treba pitati "relevantne" strucnjake o njihovom misljenju oko vjeronauke kada dodju u Dobrovoljacku:
Slavuja,Kosarca,Dukica.......Dukica posebno,on je sigurno istaknuti strucnjak oko religije uzmemo li
u obzir njegovu "grandioznu ideju" o onom krstu iznad Sarajeva!!!! :x :x :x

Jah,nastavite samo,ovo nam je trenutno goruci problem,vjeronauka!Hoce li u djackoj knjizici pisati broj 5
ili "istice se",ili se sada mozda opisno kaze "plah/a" iz vjeronauke? :x
plain vanilla

#46 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by plain vanilla »

kamen spoticanja wrote:
plain vanilla wrote:Pa kad je Islamska zajednica sve organizovala neka im osigura i diplome i et'

al djeca hoce i u skolskoj diplomi isto :)
mada jeste fakt da se muhama bavimo...a slonovi cekaju...
hoce mozda djeca i seksualni odgoj, pa nema :mrgreen:

shalim se, stvarno se bezveze digla prasina, vec treca tema gdje se o ovome raspravlja..licno mislim da imamo mnogo, mnogo vecih problema..kao sto su korupcija u skolstvu, placanje skolarine, kako djecu prehraniti, obuci..
Ahmmed

#47 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by Ahmmed »

Bušman wrote:
Ahmmed wrote: Vjerske zajednice imaju mogućnost, sukladno zakonu, da organiziraju vjeronauk gdje misle da je to potrebno.
A sta sa djecom koja su budisti, sintoisti, zidovi, dzedajisti, druidi? Posto njihove vjerske zajednice nisu dovoljno jake, ko ce njima organizirati nastavu religije u skoli? E zato ne treba nikome u drzavnoj skoli organizirati vjeronauku, jer manjina uvijek dobije po usima.

I nisu svi pravoslavci otisli na zvizduk Mome Krajisnika iz Sarajeva.
Tako kažu iz Mitropolije Dabrobosanske....da nemaju kome organizirati vjeronauk...jerBo pravoslavne djece nema....Protjerana , najvećim dijelom, 1996, tijekom reintegracije Sarajeva .....ja sam to u slobodnom prijevodu nazvao zvizdukom Mome Krajišnika...

Glede, vjeronauka u školama....da se ne ponavljam. Nekad bio protiv toga, danas bih najradije, da bude obavezan.
Zelenas

#48 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by Zelenas »

Kao sto rekoh u uvodu, ovdje se vidi sav jad i bijeda naseg drustva.

Svi ovi silni pametnjakovici direkt s mindera tabire vjeronauku dok im cetnici (skoro u uniformama i sa zastavom S VEROM U BOGA I OTADZBINU - SMRT ILI SLOBODA) setaju U CENTRU SARAJEVA A NJIH BOLI KI-TA, da prostite, ZA TO.

Sorry na caps locku, ali ne mogu razumjeti lignje, hobotnice i ostala bica bez kicme po ovom forumu sto tabire glupi predmet u skoli dok Slavko Jovicic, Stasa Kosarac i nekakvi popovi setaju Sarajevom k'o da je Srbija.

Btw je li iko skontao da je jedna od stradalih u Dobrovoljackoj muslimanka, a da pop vrsi procesiju i kadi mjesto pogibije.

Toliko o minderasima hrabrim - vidimo se na Guci. :thumbup:
Ahmmed

#49 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by Ahmmed »

Zelenas wrote:Kao sto rekoh u uvodu, ovdje se vidi sav jad i bijeda naseg drustva.

Svi ovi silni pametnjakovici direkt s mindera tabire vjeronauku dok im cetnici (skoro u uniformama i sa zastavom S VEROM U BOGA I OTADZBINU - SMRT ILI SLOBODA) setaju U CENTRU SARAJEVA A NJIH BOLI KI-TA, da prostite, ZA TO.

Sorry na caps locku, ali ne mogu razumjeti lignje, hobotnice i ostala bica bez kicme po ovom forumu sto tabire glupi predmet u skoli dok Slavko Jovicic, Stasa Kosarac i nekakvi popovi setaju Sarajevom k'o da je Srbija.

Btw je li iko skontao da je jedna od stradalih u Dobrovoljackoj muslimanka, a da pop vrsi procesiju i kadi mjesto pogibije.

Sad će da te pojedu borci za ljudska prava, pa da ti lijepo objasne kako je ljudski život -ljudski život, bez obzira da li se radilo o Srebreničanima ubijenim ruku vezanih žicom ili naoružanim vojnicima JNA :run:
bosniak.m

#50 Re: OK vjeronauka, ali da li ste zaboravili Dobrovoljačku? 3.maj

Post by bosniak.m »

Zelenas wrote:Kao sto rekoh u uvodu, ovdje se vidi sav jad i bijeda naseg drustva.

Reci nam ti šta da, osim protesta, uradimo i onemogućimo nekima da prekrojavaju historiju i agresiju pretvaraju u vlastito stradanje?! Kroz vjeronauku djeca, između ostalog, uče o ljubavi, žrtvovanju i ulaganju u domovinu. Uče ih, također, ko je i zašto izvršio agresiju na BiH. Uče ih da je borba za zaštitu od neprijatelja i odbranu države jedan od najvećih oblika služenja Bogu. Uči ih, isto tako, da nije stid i ne treba biti poniženje činjenica da je neko stao u odbranu svoje domovine. Oni koji su protiv vjeronauke i ne znaju šta se kroz nju izučava, pa su tako upravo oni ti kojima se ti trebaš obratiti. Ovo tvoje lijepo upozorenje o dešavanjima u Dobrovoljačkoj i ja potpisujem i molim sva udruženja boraca, vjerske zajednice, nevladine organizacije da stanu na stranu istine i daju svoju riječ o svemu ovome.
Locked