OHRu se žuri iz BiH

Post Reply
palermo

#26 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by palermo »

dallton wrote: zbog svega gore navedenog treba proizvesti sto gore stanje, sto gore to bolje, ako treba i unistiti bih, samo prije toga da zavrsimo cjepkanje srbije i makedonije, posto su obje multietnicke drzave pa prema tome neodrzive ...

Šta ti ovo bogati znači ??? De, malo elaboriraj to za nas neuke
dallton

#27 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by dallton »

palermo wrote:
dallton wrote: zbog svega gore navedenog treba proizvesti sto gore stanje, sto gore to bolje, ako treba i unistiti bih, samo prije toga da zavrsimo cjepkanje srbije i makedonije, posto su obje multietnicke drzave pa prema tome neodrzive ...

Šta ti ovo bogati znači ??? De, malo elaboriraj to za nas neuke
ne da mi se sad nasiroko elaborirati, u nekim buducim postovima
palermo

#28 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by palermo »

dallton wrote: Šta ti ovo bogati znači ??? De, malo elaboriraj to za nas neuke
ne da mi se sad nasiroko elaborirati, u nekim buducim postovima[/quote]

Dobro, al kad već upotrebljavaš velike riječi onda ipak treba da razumiješ potrebu ljudi da shvate tvoju misao. Inače, ni pisanje ni govorenje nema smisla
dallton

#29 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by dallton »

palermo wrote:
dallton wrote: Šta ti ovo bogati znači ??? De, malo elaboriraj to za nas neuke
ne da mi se sad nasiroko elaborirati, u nekim buducim postovima
Dobro, al kad već upotrebljavaš velike riječi onda ipak treba da razumiješ potrebu ljudi da shvate tvoju misao. Inače, ni pisanje ni govorenje nema smisla[/quote]
pa povezi to sto je napisano s komentarom radi kojeg je napisano i bit ce ti nesto jasnije
lesinar_banjaluka

#30 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by lesinar_banjaluka »

sto se mene tice...mozemo razgovarati o promeni imena entiteta...mislim da za to postoji snage..da ce biti lako..nece..al bi se vremenom moglo izgurati...

sa druge strane..kad su nadleznoti u pitanju(entiteti -drzava)...tu cu uvek biti za entitete... vise nadleznosti,veci budzet ...RS znaci ,budzet je u banjaluci,vise posla za nas banjalucane,blize si novcu,vise ljudi poznajes koji odlucuju...

prenos nadleznosti znaci...sve to vecinom ode u sarajevo... i niko me ne moze ubediti da ce sarajevskom politicaru (lopovu) vise stati do banjaluke ,nego nekom pokvarenom politacaru(lopovu) koji zivi ovde ....

npr....(pokvareni politicar lopov) ovde ima vikendicu u mom selu,ima budzet-pristup budzetu,pa izganja da prodje asfalt i rasveta do njegove vikendice,sta ja dobijam...asfalt i rasvetu jer se njemu digo *urac ! kad budu u sarajevu odlucivali,tad ce asfalt i rasveta prolaziti kroz neka druga sela... *** ovo je samo najbanalniji primer
palermo

#31 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by palermo »

dallton wrote: pa povezi to sto je napisano s komentarom radi kojeg je napisano i bit ce ti nesto jasnije
:D zaboravi, ne može mi biti jasnija rečenica u kojoj kažeš ako treba da i nestane BiH.......al tvoj stav
dallton

#32 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by dallton »

palermo wrote:
dallton wrote: pa povezi to sto je napisano s komentarom radi kojeg je napisano i bit ce ti nesto jasnije
:D zaboravi, ne može mi biti jasnija rečenica u kojoj kažeš ako treba da i nestane BiH.......al tvoj stav
zaboravio :D ne znam sta ti moze biti nejasno u spomenutoj recenici
MuaDib

#33 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by MuaDib »

zavrzlama wrote:jedan od razloga sto se OHR zeli sto brze da izvuce iz BIH je cinjenica da OHR zna zasigurno da se uspostva normalne BIH ne moze ostvariti nikakvim politickim sredstvima ,jer srbi jednostavno su odlucili da istraju na putu secesije...scenario....OHR ce se povuci iz BIH i nakon par mjeseci ce se srbi povuci iz institucija BIH(sad trenutno rade na rusenju istih i blokiraju svagdje gdje se moze blokirati rad istih) i pocinju napadi na povratnike i pocinje sukob manjeg inteziteta koji ce prerasti u rat....pojacano djelovanje i oglasavanje cetnika,napadi na povratnike,istjeravanje nesrba iz institucija manjeg entiteta,sukobi na jugu srbije i mnoge druge stvari su jasan signal da se sprema konacan obracun u BIH..jednostavno srbi ne zele BIH niti zele da rs bude dio te drzave....sad se trenutno velike sile vagaju sta i kako dalje...neko ce biti 'eban u BIH ....
Ima te li vi šta pametnije raditi, vi zaista mislite da je MZ glupa, vi mislite da bi na MMF dao kredit tek tako, a zna se da su najobavještenija organizacija na svijetu. I takvu strategiju nema niko osim možda Mihajlice, a koliki je on faktor dobro znamo. Cjelokupna Dodikova politika ima za cilj da Bošnjaci prihvate RS kao realnost, jer od toga zavisi stabilnosti u BiH. A bošnjački političari se ponašaju kao da nema RS, iako su je potpisali u Daytonu. Svi zakoni padaju samo zato što SDA i SBiH, ne uvažavaju postojanje RS. SNSD i kompanija su dobili zadatak da štite prvenstveno interes RS, a ovi to zanemarju, i naravno da će blokirati zakon koji ih negira i za koji ih niko nije ništa ni pitao. Nema niko volju za kompromisom, jer svak hoće da nametne svoje, i zato su i blokirane institucije BiH. Srbi nemaju nikakav razlog niti se izdvajati iz BiH, niti ponovo ratovati, niti im je to u interesu. A ovo povećanje četnika, nije ništa drugo do medijska manipulacija. :x :x

Bošnjaci neka samo kukaju, i kukaju, i kukaju, i evo dokle su došli od države dobili su geto, od ekonomije ruševine, od standarda bijedu i da ne zaboravim bogate begove, koji uz blagoslov Cerića i pilule Avaz, zaboravljaju da su postali fukara zbog bijedne i nesposobne politike. Evo neka se pogleda malo, gdje su Hrvati visok je standard, RS polako ali sigurno postaje ekonomski jača, a Bošnjaci samo čekaju čarobnu vilu da ukine RS i napravi im državu po njihovoj mjeri. Bošnjaci moraju shvatiti da puno toga ovisi od njihovih političkih predstavnika i njihove agilnosti. Moraju shvatiti da politiku ne vode ni begovi (oligarhija) ni ulema, jer njih samo interesuje kako zgrnuti što veće bogatstvo, odnosno okupiti što više poslušnih ovčica. Politiku vode školovani ljudi, a ne polupismeni seljaci, pogledajte samo naše ministre i poslanike gluho bilo. Ova vlast samo obilazi spomenike i širi ideologiju žrtve, kako ne bi preuzela odgovornost na sebe, već kukala da nam neko drugi riješi stvari u državi. I neka OHR ode što prije, jer jedino tako se Bošnjaci mogu probuditi. Nama treba politika jačanja države, ali u korist svih, politika ubrzanih reformi, održiva socijalna politika i reforma tog sektora iz temelja, treba da se bore za što jači i nepristrasniji sud za ratne zločine, trebaju insistirati na punoj provedbi konstitutivnosti, treba nam ekonomska politika koja će narod zaposliti, politika izgradnje infrastrukture, politika repatrijacije i potpomognutog povratka. Pogledajte jednom istini u oči. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Last edited by MuaDib on 06/08/2009 11:38, edited 1 time in total.
dallton

#34 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by dallton »

evo pogledao si istini u oci, samo prije toga skini naocare s ovog smajlija, tako se istina bolje vidi

vidim da si promjenio smajli :D nego back to topic, jel pocelo raspremanje ohr-a daj da im vise vidim ledja, evo kaze dodo da je odlazak ohra politicki prioritet, evo ja se slazem....i nek ponesu i one kese i lopte iz miljacke i objave "mission accomplished" ko bush pa da igranka pocne :lol:
Last edited by dallton on 06/08/2009 11:41, edited 1 time in total.
MuaDib

#35 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by MuaDib »

dallton wrote:evo pogledao si istini u oci, samo prije toga skini naocare s ovog smajlija, tako se istina bolje vidi
Eto promjenio sam 8) u :shock: , ali smaili ništa ne znači! :)
palermo

#36 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by palermo »

lesinar_banjaluka wrote:sto se mene tice...mozemo razgovarati o promeni imena entiteta...mislim da za to postoji snage..da ce biti lako..nece..al bi se vremenom moglo izgurati...

sa druge strane..kad su nadleznoti u pitanju(entiteti -drzava)...tu cu uvek biti za entitete... vise nadleznosti,veci budzet ...RS znaci ,budzet je u banjaluci,vise posla za nas banjalucane,blize si novcu,vise ljudi poznajes koji odlucuju...

prenos nadleznosti znaci...sve to vecinom ode u sarajevo... i niko me ne moze ubediti da ce sarajevskom politicaru (lopovu) vise stati do banjaluke ,nego nekom pokvarenom politacaru(lopovu) koji zivi ovde ....

npr....(pokvareni politicar lopov) ovde ima vikendicu u mom selu,ima budzet-pristup budzetu,pa izganja da prodje asfalt i rasveta do njegove vikendice,sta ja dobijam...asfalt i rasvetu jer se njemu digo *urac ! kad budu u sarajevu odlucivali,tad ce asfalt i rasveta prolaziti kroz neka druga sela... *** ovo je samo najbanalniji primer
A reci mi momak ovo (pretpostvaljma da si još uvijek mlad) nije li to što pričaš malo suviše banjalučkocentrično.Naime, ja shvatam što kažeš, i to ima nekog smisla, ali kakve koristi naprimjer ima Srbin u Nevesinju, koji je udaljen od Mostara 33 kilometra a ljekar opšte prakse mu izdaje uputnicu specijalisti za Banjaluku. To što ti pričaš je potreba za decentralizacijom, i to je sasvim ok, al jesi li siguran da je ovo baš najbolji način decentralizacije koji zadovoljava većinu građana BiH.
Kakva je razlika između sarajevske i banjalučke centričnosti ?
dallton

#37 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by dallton »

MuaDib wrote:
dallton wrote:evo pogledao si istini u oci, samo prije toga skini naocare s ovog smajlija, tako se istina bolje vidi
Eto promjenio sam 8) u :shock: , ali smaili ništa ne znači! :)
ma sala mala...
blackepeace

#38 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by blackepeace »

palermo wrote:A reci mi momak ovo (pretpostvaljma da si još uvijek mlad) nije li to što pričaš malo suviše banjalučkocentrično.Naime, ja shvatam što kažeš, i to ima nekog smisla, ali kakve koristi naprimjer ima Srbin u Nevesinju, koji je udaljen od Mostara 33 kilometra a ljekar opšte prakse mu izdaje uputnicu specijalisti za Banjaluku. To što ti pričaš je potreba za decentralizacijom, i to je sasvim ok, al jesi li siguran da je ovo baš najbolji način decentralizacije koji zadovoljava većinu građana BiH.
Nema ni "SA centralima" ni "BL centralizma". To su strahovi iz SFRJ. U BiH se porezi dijele po opštinama, koliko zaradiš toliko ti bude uplaćeno. Čak bogatije opštine budu zakinute kroz pomoć nerazvijenijim opštinama. Zašto Srbin iz Nevesinja više voli otići u BL nego u MO je druga i poznata priča. Pošto je BiH već decentralizovana drugačiju decentralizaciju mogu inicirati samo postojeće jedinice.
dallton

#39 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by dallton »

blackepeace wrote:
palermo wrote:A reci mi momak ovo (pretpostvaljma da si još uvijek mlad) nije li to što pričaš malo suviše banjalučkocentrično.Naime, ja shvatam što kažeš, i to ima nekog smisla, ali kakve koristi naprimjer ima Srbin u Nevesinju, koji je udaljen od Mostara 33 kilometra a ljekar opšte prakse mu izdaje uputnicu specijalisti za Banjaluku. To što ti pričaš je potreba za decentralizacijom, i to je sasvim ok, al jesi li siguran da je ovo baš najbolji način decentralizacije koji zadovoljava većinu građana BiH.
Nema ni "SA centralima" ni "BL centralizma". To su strahovi iz SFRJ. U BiH se porezi dijele po opštinama, koliko zaradiš toliko ti bude uplaćeno. Čak bogatije opštine budu zakinute kroz pomoć nerazvijenijim opštinama. Zašto Srbin iz Nevesinja više voli otići u BL nego u MO je druga i poznata priča. Pošto je BiH već decentralizovana drugačiju decentralizaciju mogu inicirati samo postojeće jedinice.
sta ima srbin iz nevesinja (ono baba i djedova sto je ostalo) traziti po mostaru kad ga je do jucer rusio...nek ide za banjaluku, jest da je duzi put al isplati se
shalaedin

#40 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by shalaedin »

Kad ode OHR nasem drustvu dajem 2-3 godine mira uz ovakvo stanje more samo opet biti repriza 1992-1995, ovaj put bi to moglo biti od 2012-2015g.

S ovim stanjem niko nije zadovoljan... Srbi i Hrvati nepodnose BIH-a, a Bošnjaci nepodnose RS i pokušaje stvaranje 3 entiteta tj. HB.
Tako da stanje pata moze da dovede to stanja rata...

A kad nestane stranog faktora, zelja za dominacijom koja je sada veoma izrazena u BIH-a ojacace kao i porivi nekih vec nastranih politicara. Tako da svasta moze da bude.

Nama treba novi ustav i unutrasnje uređenje pod hitno ...
S ovakvim stanjem more samo biti sranja ako OHR ode...
palermo

#41 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by palermo »

blackepeace wrote:
Ko ti kaže da više voli ? Pa ljudi plaćaju privatni pregled 50 KM jer im je jeftinije nego otići u Banjaluku.

kako nema Sarajevocentralizma i BLcentralizam, odakle ti ta predivna misao, jeli možeš uporediti kvalitet života u BL i npr Čajniču, ili Sarajevu i Bosanskoj krupi (npr).....
palermo

#42 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by palermo »

dallton wrote: sta ima srbin iz nevesinja (ono baba i djedova sto je ostalo) traziti po mostaru kad ga je do jucer rusio...nek ide za banjaluku, jest da je duzi put al isplati se
Prestaješ biti zanimljv i postaješ zamoran.............
dallton

#43 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by dallton »

palermo wrote:
dallton wrote: sta ima srbin iz nevesinja (ono baba i djedova sto je ostalo) traziti po mostaru kad ga je do jucer rusio...nek ide za banjaluku, jest da je duzi put al isplati se
pa sta je netacno u u gornjoj izjavi, danasnjem prosjecnoj osobi iz nevesinja se isplati da putuje do banjaluke jer je time na emotivnom dobitku koji prevazilazi materijalne troskove...
lesinar_banjaluka

#44 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by lesinar_banjaluka »

@palermo...

znao sam da ces to pitati..da ce neko pitati..

moj odgovor je u sustini NEMA RAZLIKE..al cu ja uvek navijati za BL centralizam ,jer to ide u moju korist :)

*nisam bas toliko mlad...samo koristim malo drugaciji dijalog,da razbijem monotoniju...

**muadib je sve napisao...ja mogu samo reci..potpisujem !

***daleko smo mi od idealnog uredjenja drzave...ako mene pitas...treba jacati opstine ,a ne drzavu !
shalaedin

#45 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by shalaedin »

dallton wrote:
palermo wrote:
pa sta je netacno u u gornjoj izjavi, danasnjem prosjecnoj osobi iz nevesinja se isplati da putuje do banjaluke jer je time na emotivnom dobitku koji prevazilazi materijalne troskove...
Crazy Balkan... ovog nidje nema ...
blackepeace

#46 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by blackepeace »

palermo wrote:Ko ti kaže da više voli ? Pa ljudi plaćaju privatni pregled 50 KM jer im je jeftinije nego otići u Banjaluku.

kako nema Sarajevocentralizma i BLcentralizam, odakle ti ta predivna misao, jeli možeš uporediti kvalitet života u BL i npr Čajniču, ili Sarajevu i Bosanskoj krupi (npr).....
:) Ti se sad uhvatio pregleda. Znaš na šta sam mislio, eto više vole studirati u BL nego u MO. Jel može tako ? Ili više vole političke partije iz BL nego iz MO ?
Naravno da se ne može porediti. Ne može se porediti kvalitet života ni u Los Anđelesu i Escondidu. Hoću da kažem sa sve što se zaradi u Čajniču ostane u njemu, ne ide u BL i sve što se zaradi u Bos Krupi ostane u Bos Krupi ne ide u Sarajevo. Dobro ne baš sve, zna se koliko ide za administraciju na višem nivou a to što je administracija u većim centrima poput SA, BL, BI je normalno i za druge države, nije BiH izuzetak. Plaćali BL ili MO isto im ga dođe što se tiče ekonomskog aspekta.
vee-jay

#47 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by vee-jay »

lesinar_banjaluka wrote:
jaka RS,jaka BIH ...
:-)

nikakva RS, jaka BiH... prije 5 godina, jedan od mojih prvih postova je bio: dvije institucije, RS i BiH. ako jedna hoce da nastane, druga mora da nestane.
dallton

#48 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by dallton »

shalaedin wrote:
dallton wrote: pa sta je netacno u u gornjoj izjavi, danasnjem prosjecnoj osobi iz nevesinja se isplati da putuje do banjaluke jer je time na emotivnom dobitku koji prevazilazi materijalne troskove...
Crazy Balkan... ovog nidje nema ...
samo opisuje situaciju, kako stvari stoje....
palermo

#49 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by palermo »

blackepeace wrote: :) Ti se sad uhvatio pregleda. Znaš na šta sam mislio, eto više vole studirati u BL nego u MO. Jel može tako ? Ili više vole političke partije iz BL nego iz MO ?
Naravno da se ne može porediti. Ne može se porediti kvalitet života ni u Los Anđelesu i Escondidu. Hoću da kažem sa sve što se zaradi u Čajniču ostane u njemu, ne ide u BL i sve što se zaradi u Bos Krupi ostane u Bos Krupi ne ide u Sarajevo. Dobro ne baš sve, zna se koliko ide za administraciju na višem nivou a to što je administracija u većim centrima poput SA, BL, BI je normalno i za druge države, nije BiH izuzetak. Plaćali BL ili MO isto im ga dođe što se tiče ekonomskog aspekta.
Ma čak i ne vole više studirati u BL nego u Mostaru, a političke partije su neka posve druga priča.

Sve što zaradi Čajniče ostaje u Čajniču i znači sprovedena je decentralizacija?. Dovoljno si mi rekao o tvom konceptu decentralizacije.
dallton

#50 Re: OHRu se žuri iz BiH

Post by dallton »

palermo wrote:
blackepeace wrote: :) Ti se sad uhvatio pregleda. Znaš na šta sam mislio, eto više vole studirati u BL nego u MO. Jel može tako ? Ili više vole političke partije iz BL nego iz MO ?
Ma čak i ne vole više studirati u BL nego u Mostaru, a političke partije su neka posve druga priča.

Sve što zaradi Čajniče ostaje u Čajniču i znači sprovedena je decentralizacija?. Dovoljno si mi rekao o tvom konceptu decentralizacije.
samo da pitam sta znaci ovo bi - jel to bijeljina? i to je veci centar, ako sam dobro shvatio, jel?
Post Reply