OHR je kriv za sve

Post Reply
Moses lake

#26 Re: OHR je kriv za sve

Post by Moses lake »

Ženski Dr.Med wrote:Da ,ohr treba da ode ... pa bi doslo do dogovora kada tada ,ovako ohr brani velikosrpske planove..
Doslo bi do rata 100%
i opet pobjednika ne bi bilo
OHR ako hoce da uredjuje BIH neka pored tumacenja Dejtona pocne da se brine o Krivaji,Pretisu,Glinici i drugim fabrikama u BIH.
Lako je samo o politici mlatiti i imati moc (tj imali su) a nemati odgovornost :x
Real Khan

#27 Re: OHR je kriv za sve

Post by Real Khan »

Moses lake wrote:
Ženski Dr.Med wrote:Da ,ohr treba da ode ... pa bi doslo do dogovora kada tada ,ovako ohr brani velikosrpske planove..
Doslo bi do rata 100%
OHR ako hoce da uredjuje BIH neka pored tumacenja Dejtona pocne da se brine o Krivaji,Pretisu,Glinici i drugim fabrikama u BIH.
Lako je samo o politici mlatiti i imati moc (tj imali su) a nemati odgovornost :x
Otkud znaš da ne bi bilo pobjednika? Ja sam samo u dilemi koja struja bi prevladala unutar pobjedničke strane...
madner

#28 Re: OHR je kriv za sve

Post by madner »

Real Khan wrote:
Moses lake wrote:
Doslo bi do rata 100%
Otkud znaš da ne bi bilo pobjednika? Ja sam samo u dilemi koja struja bi prevladala unutar pobjedničke strane...
Pobjednicka struja ovisi od pobjednickog vodje.
Moses lake

#29 Re: OHR je kriv za sve

Post by Moses lake »

Real Khan wrote:
Moses lake wrote:
Doslo bi do rata 100%
Znam,jer Bosanstvo u BIH nije jako
Bosanci su manjina,vecina su Bosnjaci,Srbi i Hrvati.
Partizana nema i nece ih biti :)
Moses lake

#30 Re: OHR je kriv za sve

Post by Moses lake »

japijem wrote:
Moses lake wrote:
Real Khan wrote:
Znam,jer Bosanstvo u BIH nije jako
Bosanci su manjina,vecina su Bosnjaci,Srbi i Hrvati.
Partizana nema i nece ih biti :)

Znači ako ne bi pobijedili bosanci, ne bi bilo pobjednika, a šta ako pobjede bošnjaci?
Nema od toga nista
drndalo

#31 Re: OHR je kriv za sve

Post by drndalo »

luckypot wrote:slično ulijetanju NATO snaga 95 da spasu srpsku vojsku
Cini mi se da jako lako zaboravljas da je veliko pitanje dal' bi uopste morali spasavati srpsku vojsku, i ako bi, to bi bilo vjerovatno negdje 1998 umjesto 1995, da nije bilo tih istih NATOvaca, sa posebno Amerima, koji su doveli do toga da se snage izjednace ranije nego su u RS i sanjali... I ne mislis li valjda da bi Bljesak, Oluja, i ono sto se u Bihackoj krajini desavalo nakon toga tako lako islo, da Ameri nisu kao prvo, dali zeleno svjetlo, a kao drugo pomogli u pripremama za to...?

Ako mislis da bi, onda si se negdje bunike napasao, i/ili nisi bio u Armiji BiH...

Ovako su Ameri sebe doveli u win/win situaciju (sto inace najvise vole, ko i sav normalan svijet), postigli su da im mi, Bosanci, Bosnjaci i Hrvati budemo zahvalni na pomoci u eliminisanju velikog dijela tekovina zauzimanja teritorije jacinom oruzja, a Srbi su im bili zahvalni sto im ipak spasise jedan dio tih istih tekovina...

I Jos nesto, jos je OHR jako dobar kakvi smo mi svi...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#32 Re: OHR je kriv za sve

Post by PipiDugaDevetka »

Real Khan wrote: Može OHR ići odmah, ali pod uslovom da se mirovni sporazum ili poništi (i vrati Republika BiH) ili do kraja implementira uvođenjem mehanizma deblokade u Ustav BiH. Koliko se ja razumijem u Ustav, ovdje se pokušao napraviti najliberalniji check and balance, s tim da je "check" prejak a "balance" ne postoji na mapi. Dakle, formirajmo Vrhovni sud na nivou BiH, napravimo sastav tog suda kao što je u Ustavnom sudu BiH (sa nekolicinom stranih sudija zarad objektivnosti) i OHR može rahat ići na smetljište historije. U svakom drugom scenariju, preuranjeni odlazak OHR-a bi značio raspad BiH jer ne bi postojao nikakav pravni mehanizam koji bi stavio van snage jednostrane odluke pobunjenika unutar BiH.
Šta će reći Steinberger iz Vlade USA koji uskoro dolazi?

Inače, i ja sam za to da sve ovo jednom bude konačno riješeno, pa taman povratkom na Ustav RBiH.
drndalo

#33 Re: OHR je kriv za sve

Post by drndalo »

PipiDugaDevetka wrote:pa taman povratkom na Ustav RBiH.
Da, a to je onako, realna opcija...?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#34 Re: OHR je kriv za sve

drndalo wrote:
Pa, kada je spominje @Real Khan, onda vjerujem da jeste realna opcija.
Još samo da @zavrzlama prokomentariše,...
Corto Maltese

#35 Re: OHR je kriv za sve

Post by Corto Maltese »

Neka ode OHR, da napokon možemo sami sebi biti za ponešto krivi. Dok ne dođemo do te tačke, napretka nam nema.
VjecitiStudent

#36 Re: OHR je kriv za sve

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote:
drndalo wrote:
Pa, kada je spominje @Real Khan, onda vjerujem da jeste realna opcija.
Još samo da @zavrzlama prokomentariše,...
:lol: :lol: :lol:
Socijalista

#37 Re: OHR je kriv za sve

Post by Socijalista »

luckypot wrote:
Real Khan wrote:Da, u suštini se slažem sa naslovom teme ("OHR je kriv za sve"), jer ta ad hoc institucija koja postoji isključivo u BiH na osnovu General Framework Agreement for Peace (GFAP, ili kolokvijalno: Dejtonski sporazum) ne ispunjava svoj jedini zadatak - dosljedna implementacija političkog aspekta tog mirovnog sporazuma. U suštini, u taj "politički aspekt" spada sve što nije navedeno u vojnom dijelu sporazuma koji je manje-više implementiran. Sva krivica za sadašnju opstrukciju formiranja vlasti, otvoreno podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, glumatanje i obijest raznoraznih "narodnih političara" sa "izbornim legitimitetom" i sl. isključivo ide na račun OHR-a jer je dozvolio političko-pravni haos u državi u kojoj imamo de facto velikosrpsku hegemoniju i teror velikosrpske manjine nad većinom unutar Bosne i Hercegovine (u kojoj smo kao svi "ravnopravni"). Pitam se samo do kada će ovakav odnos snaga biti tolerisan, jer imam osjećaj da bi se uskoro situacija mogla dosta radikalizirati zbog socijalnih problema, nefunkcionisanja države i nemogućnosti da se napravi bilo kakav pomak koji bi rješavao nagomilane probleme. Da bi država mogla rješavati te probleme - mora ojačati, a njeno jačanje smeta velikosrpskom faktoru i tu se zatvara bosanski "začarani krug" kojeg jedino može mirnim putem razriješiti upravo OHR (naravno, drugi mogući načini bi uključivali upotrebu jednostranih nasilnih metoda poput puča, revolucije, pobune, ciljanih likvidacija pojedinaca, terorizma, itd. ali se iskreno nadam da do takvih poteza nikada neće doći). Dakle, OHR je odgovoran za mir, a svojim (ne)djelovanjem ga konstantno potkopava.

Kada govorim o OHR-u, ja pravim jasnu disktinkciju između "Stranaca" i "lokalaca" koji su zaposleni u toj "organizaciji". Iz svog bogatog iskustva temeljenog na saradnji sa ljudima iz OHR-a, mogu vam reći da tamo ima vrlo malo "Stranaca" kojima je stalo do BiH i njenog integriteta, suvereniteta, ekonomskog prosperiteta i sl. a jedina im je preokupacija kako uzeti što veću lovu bez truda i "zamjeranja". Jednostavno rečeno: boli njih neka stvar kakva će ovo biti zemlja i zato postoji ona čuvena mantra "koje god rješenje dogovore domaći političari biće prihvaćeno od strane međunarodne zajednice". Prije svega, kakve crne "međunarodne zajednice" (?) i kakav crni "dogovor" mogu postići osobe koje žele smrt države i osoba koje žele produžiti njen život (?!) Kako je moguće postići "kompromis" između života i smrti? Možda je to ovo stanje "ranjene države" koja polako krvari? Ja ipak ne bih rekao da je to ikakvo rješenje...naprotiv. Prije bih rekao da je to uvod u dublje probleme i opasnosti.

Što se tiče "lokalaca", primjetio sam da tamo rade i probosanski i antibosanski kadrovi, s tim da se u zadnjih godinu-dvije primjećuje lagani trend ukidanja radnih mjesta probosanskim, a otvaranje radnih mjesta za one druge kadrove. Nije tajna da OHR od svog osnivanja pomno prati etničku strukturu svog osoblja i vješto doziraju koliko će biti "ovih" i "onih". Međutim, u zadnje vrijeme sam primjetio da osobe koje se usude misliti svojom glavom u korist države BiH, automatski gube poziciju, a sa druge strane "banjalučki" ili "paljanski" kadrovi mogu iznositi svakakva mišljenja bez ikakvih posljedica (bez obzira što su ta mišljenja istovremeno i antidejtonska i antibosanska i, rekao bih, prvenstveno antilogična).

Ovakav trend jednostavno ne valja i smatram ga jako opasnim i po građane i državu...jer svašta se može preko noći izroditi. Pitanje je samo dokle će se ići sa ovim trendom i gdje je taj prag tolerancije, koji kada se pređe, sve ide ponovo u 3pm. Mislim da je isključivo do OHR-a da donese odluku kojim smjerom će ova država ići - mirnim ili možda nekim drugim.
Pa ima rješenje - napravite kampanju i istjerajte OHR, tj nemojte saradjivati s njim i otvoreno ga nazovite anti-bih faktorom i to je to...oni više nemaju moći ni nad kim a ni sredstava da provedu bilo šta , prema tome možete se zahebavati s njima....

Znaći istu stvar kao s državnom vlašću - i ohr i srbi i hrvati plivaju na pogrešnoj pretpostavci "Državni sistem BiH najviše vole bošnjaci, prema tome nek oni sve plaćaju i popuštaju a mi ćemo to iskorištavati svako na svoj načina oni nek to podnose ako hoće državu BiH"...

e tu pretpostavku treba razhebati kao što je i današnja situacija s "državnom vlašću" pokazala kome i radi čega (čitaj radi para) treba državn vlast (čitaj dodo i hdz)...

znači razdvojiti pojmove zemlja i domovina Bih od politički sistem BIH, prvo je ok i to se već sačuvalo, ovo drugo treba potkopavati na svakom koraku i sve skupa razhebati - ali to bošnjaci moraju uraditi, a sve su prilike i da hoće jer im sad ni srbi ni hrvati a ni mz nemaju šta ponuditi...to je glavno što ja ponavljam "ne mogu vam ničim zaprijetiti, nemaju vam šta ponuditi"....
@lucky ti si shvatio poentu i cestitam ti na tome...to je to :thumbup:
Real Khan

#38 Re: OHR je kriv za sve

Post by Real Khan »

:lol: :lol: :lol:
@vječiti, dobar ti ovaj komentar...ono dubokouman, baš :D
mO k3

#39 Re: OHR je kriv za sve

Post by mO k3 »

da li neko zna email od ohr... trebali bi ih sa emailovima bombardovati da u bih nisu vise pozeljni
zavrzlama

#40 Re: OHR je kriv za sve

Post by zavrzlama »

OHR je u BIH iz razloga sto svojim prisustvom sprecava obracun sa neprijateljima BIH....OHR( par jacih drzava u evropi) ima zadatak da odrzi BIH kao tro-etnicku drzavu i sprijeci svaki vid stvaranja Bosansko-Hercegovacke nacije,jer znaju da jacanjem ideje bosanstva i drzave BIH ,oni direktno jacaju "bosnjake" kao kolektiv a uticu na pojacano iseljavanje srba i hrvata iz BIH,jer navedeni su pod direktnom kontrolom zagreba i beograda, ovi opet navedeni ne zele svoje sunarodnike da se identifikuju kao Bosanci i Hercegovci ,nego kao svoju dijasporu,koja radi za njihoiv racun"podjelu BIH i prosirenje svojih drzava"...pa je OHR skontao da jacanje BIH je ujedno i politicki rat sa hrvatskom i srbijom i rizik novih sukoba,pa se udara po bosancima i bosnjacima jer su najslabija karika..

OHR ne zeli stabilnu BIH,zeli je nestabilnu da svjetski igraci u svakom momentu mogu iskoristiti narode u BIH,da ih gurnu u krvavi rat,radi nekih njihovih bolesnih geo-politickih ciljeva....OHR -ov plan rusi jedna mala sitnica,a to je da drzanje BIH u tro-etnickoj podjeli,odrzava stanje stagnacije koje ce za duzi vremenski period imati za posljedicu osjetno topljenje i iseljavanje onih koji ne zele BIH,a oni koji ce postajati sve brojniji ce sve manje postojati kooperativni svjesni nepravde koja im se cinila/cini i svjesni svoje demografske dominacije...OHR se zaglibio u sopstveno blato,a razlog toga je sto evropa nije shvatila da postoji narod kome je preca drzava od vjere...da su bosnjaci krenuli za vehabizmom i radikalnom islamu kako su se svojski evropljani trudili da im nametnu kao nacin zivota,danas bi OHR -u plan isao svojim tokom ,ovako zajeb veliki..sad laganoze rahat patnja i pustiti da vrijeme odradi svoje....OHR jer shvatio sta se desi kad se uspostavi normalna politicko-teritorijana zajednica(DC Brcko)..zato su odustali od reforme policije i podlegli pod velikosrpske pritiske u zaustavljanju jacanja drzave BIH i njenih institucija...
oldplague

#41 Re: OHR je kriv za sve

Post by oldplague »

Jest vas Dodik istreniro, ne treba više ni ići na posao.
PipiDugaDevetka

#42 Re: OHR je kriv za sve

Ženski Dr.Med wrote:da li neko zna email od ohr... trebali bi ih sa emailovima bombardovati da u bih nisu vise pozeljni
Крију е-маил адресе као змија ноге што крије!

Заправо, пошто је ЕУСР = ОХР, па има овдје контакт:
http://www.eusrbih.org/gen-info/?cid=1012,2,1
=>Клик на стилизирано писмо у горњем десном углу странице.
Last edited by PipiDugaDevetka on 15/02/2011 18:14, edited 2 times in total.
oldplague

#43 Re: OHR je kriv za sve

Post by oldplague »

PipiDugaDevetka wrote:
Ženski Dr.Med wrote:da li neko zna email od ohr... trebali bi ih sa emailovima bombardovati da u bih nisu vise pozeljni
Bolan ne bio, izađi na oficijelni sajt, zmija te ne ujela.
PipiDugaDevetka

#44 Re: OHR je kriv za sve

oldplague wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Bolan ne bio, izađi na oficijelni sajt, zmija te ne ujela.
Поправио сам претходну релацију.
veliki_fabio

#45 Re: OHR je kriv za sve

Post by veliki_fabio »

luckypot wrote:
japijem wrote:Možda se ti kiky varaš, možda ohr radi baš ono zbog čega je postavljen, danas preporučih ljudima da pročitaju knjigu mladog sarajlije igora štiksa: elijahova stolica, u kojoj jedna od likova, tumači svoje shvaćanje djelovanja međunarodne zajednice i svoja očekivanja od nje, da zaustavi loše momke, na kraju dolazi do zaključka , onako u grubo, "pa možda smo za evropu i ameriku mi loši momci", pročitaj ako nisi, dobra knjiga.
dragi naš najaktivniji "bošnjački" trolu da te obavjestim: znamo mi već od 92 koga MZ stvarno smatra "lošim" - ali nas sad lagano boli q.ac, jer je ovo 2011 a ne 1992 ....nema topova oko sarajeva, nema više jna i četvrte sile, nema "multivitaminskih" bošnjaka - sad smo svi jednaki - a OHR će otići kad tad :D
u ratu je medjunarodna zajednica bila na strani bosnjaka. obicne i ne ulaze u bombardovanje nekoga ko ih ne ugrozava i ko nema naftu a to su uradili 1995 a priznali bosnu 92.
spreca

#46 Re: OHR je kriv za sve

Post by spreca »

veliki_fabio wrote:
luckypot wrote:
japijem wrote:Možda se ti kiky varaš, možda ohr radi baš ono zbog čega je postavljen, danas preporučih ljudima da pročitaju knjigu mladog sarajlije igora štiksa: elijahova stolica, u kojoj jedna od likova, tumači svoje shvaćanje djelovanja međunarodne zajednice i svoja očekivanja od nje, da zaustavi loše momke, na kraju dolazi do zaključka , onako u grubo, "pa možda smo za evropu i ameriku mi loši momci", pročitaj ako nisi, dobra knjiga.
dragi naš najaktivniji "bošnjački" trolu da te obavjestim: znamo mi već od 92 koga MZ stvarno smatra "lošim" - ali nas sad lagano boli q.ac, jer je ovo 2011 a ne 1992 ....nema topova oko sarajeva, nema više jna i četvrte sile, nema "multivitaminskih" bošnjaka - sad smo svi jednaki - a OHR će otići kad tad :D
u ratu je medjunarodna zajednica bila na strani bosnjaka. obicne i ne ulaze u bombardovanje nekoga ko ih ne ugrozava i ko nema naftu a to su uradili 1995 a priznali bosnu 92.
U ratu MZ je najmanje bila na strani Bosnjaka pred kraj rata se je mozda malo stavila na stranu BiH.Sto se tice bombardovanja to je bio samo mali znak ubicama da malo smanje svoje zlocine jer je vec slika stanja u BiH vec bila poznata cijelom svijetu.Nafte ima i kod nas.Tebi ocito smeta sto vam nisu pomogli da istrjebite Bosnjake
stari grad Visegrad

#47 Re: OHR je kriv za sve

Post by stari grad Visegrad »

Da nema OHRa ne bi bilo ni Bosne.
PipiDugaDevetka

#48 Re: OHR je kriv za sve

stari grad Visegrad wrote:Da nema OHRa ne bi bilo ni Bosne.
Ко каже да не би било Босне?!

http://www.youtube.com/watch?v=amUtk0yi ... re=related

АРБиХ је гарант да ће Босна опстати!
Упитна је, заправо, Србија,...уколико се окрене ''Азијском међеду''!
Last edited by PipiDugaDevetka on 15/02/2011 23:24, edited 2 times in total.
1gorstak

#49 Re: OHR je kriv za sve

Post by 1gorstak »

Treba nam OHR jer se prisustvom istog kupuje vremena za stabilizaciju kroz politicki proces. Povlacenje OHR-a bi znacilo da medjunarodna zajednica dize ruke od tog pristupa i da ce prihvatiti realnost koju se stvori novim ratom. A da bi bilo rata, to je skoro pa sigurno. Prvi Dodikov korak bi bio pokusaj onemogucavanja SIPA-e da djeluje na podrucju manjeg entiteta a politicka atmosfera bi se usijala do te mjere da bi rat mogao poceti i obicnom tucom pijanog Bosnjaka sa pijanim Srbinom ispred jednog od kafica u Srebrenici. Dalje, tu su utakmice i nabrijani navijaci, pa onda Mars mira .... ovdje se svakih 15 dana moze naci razlog za pocinjanje rata ....

Ishod novog sukoba, s obzirom na odnos snaga na terenu, uopste nije upitan, velikosrbe bi se razvalilo u roku od dva mjeseca (iako Dodik kaze da puskom nemaju sanse ni dva dana, da su mu JNA tenkovi na raspolaganju, e to bi bila druga stvar) ali rat ipak nije nesto cemu treba stremiti jer u ratu najvise stradaju najslabiji clanovi drustva, djeca, zene, stariji ...

Medjutim, ako OHR pocne pakovati kofere prije nego sto ovdje dodje do istinske stabilizacije, ne vidim kako cemo izbjeci rat.
hercegovac_pravi

#50 Re: OHR je kriv za sve

Post by hercegovac_pravi »

1gorstak wrote:
Treba nam OHR jer se prisustvom istog kupuje vremena za stabilizaciju kroz politicki proces. Povlacenje OHR-a bi znacilo da medjunarodna zajednica dize ruke od tog pristupa i da ce prihvatiti realnost koju se stvori novim ratom. A da bi bilo rata, to je skoro pa sigurno. Prvi Dodikov korak bi bio pokusaj onemogucavanja SIPA-e da djeluje na podrucju manjeg entiteta a politicka atmosfera bi se usijala do te mjere da bi rat mogao poceti i obicnom tucom pijanog Bosnjaka sa pijanim Srbinom ispred jednog od kafica u Srebrenici. Dalje, tu su utakmice i nabrijani navijaci, pa onda Mars mira .... ovdje se svakih 15 dana moze naci razlog za pocinjanje rata ....

Ishod novog sukoba, s obzirom na odnos snaga na terenu, uopste nije upitan, velikosrbe bi se razvalilo u roku od dva mjeseca (iako Dodik kaze da puskom nemaju sanse ni dva dana, da su mu JNA tenkovi na raspolaganju, e to bi bila druga stvar) ali rat ipak nije nesto cemu treba stremiti jer u ratu najvise stradaju najslabiji clanovi drustva, djeca, zene, stariji ...

Medjutim, ako OHR pocne pakovati kofere prije nego sto ovdje dodje do istinske stabilizacije, ne vidim kako cemo izbjeci rat.
Čuj kako?
PA mirnim razdruženjem :zzzz:
Post Reply