Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

heckler

#26 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by heckler »

Trebace nam pasos da dodjemo do Bjelasnice ili da idemo okolo .... Ali Nick Nolte je zato bio na SFF-u :D

Mozda ce nam granicni prelaz sa Srbijom biti na Dobirnji ... Ali Ibrahim Spahic je doveo teatar iz Irana na Sarajevsku Zimu :D

Srebrenicanima ce trebati viza da obidju mezarje .... Ali se zato fasada na posti sjaji ko pacje mudo :D

Proglasimo referendum za odcjepljenje od PCa odmah. :thumbup: :mrgreen:
palamuda

#27 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by palamuda »

Kukat na ovakvom vaktu za nekom mizerijom što je skinuta ublehama u Narodnom pozorištu je jedinstven slučaj bezobrazluka i licemjerja u svijetu. Kulturi svaka čast, ali nije kultura pet ljudi u Sarajevu, nije kultura Ibro Spahić i Miro Purivatra, kultura je bit kulturan u zemlji u kojoj ćeš živjeti život dostojan čovjeka, a ne kupiti kulturu za 2 miliona maraka dovesti nekog bjleosvjetskog probisvjeta na Crveni tepih i misliti da si dosego Beč. Sramota.
Treba malo prošetati dalje od Alti i svjetala Marin Dvora pa vidjeti u kakvom čemeru živimo i shvatiti da je tom narodu do kulture stalo ko do lanjskog snjega jer želudac zavija, a hljeb 1.5 km, a plata 300.
Ovo para je i previše što su dobili tipovi poput Pašovića, Spahića i sličnih.
Komrad

#28 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by Komrad »

heckler wrote:

Duboko izvinjenje, nisam se uspio izmedju logora i izbjegavanja klanja kultivisati tako da mi se sistem vrijednosti poremetio pa sad mislim da je broj 1 prioritet ove drzave ako misli u ovim granicama prezivjeti dugorocno odrzivi povratak izbjeglica a ne Sarajevska Zima, SFF i fasade duz Obale Kulina Bana u Seheru nam.
Ma kakav povratak kakvo bilo sto .... jer halo 1.5 miliona im je skinuto .. sramota ..
Ne kontam kako im je malo skoro 30 miliona...
Komrad

#29 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by Komrad »

PipiDugaDevetka wrote:Koji će nam k**** Zemaljski muzej i ono kamenje ispred njega!?
Još treba trošiti paretine na zagrijavanje?
:D

Posebno, koji će nam k**** Muzej atentata da slavimo srpskog nacionalistu člana Mlade Bosne koja je opet, bila povezana sa ''Crnom rukom'' tajnom terorističkom organizacijom!?
:mrgreen:

Fakat, umjesto NP napravimo parking i veliki trg, a ne da burgijamo pod zemlju i tu parkiramo auta!
:mrgreen:

Spržimo Vijećnicu ponovo!
:D
Koliki su prihodi tih institucija mimo budzeta?
Banksy

#30 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by Banksy »

NKVD wrote:
SFF, recimo, je druga priča. Od onoga što se tamo uloži, a to nije malo, vrati se mnogostruko više.
Čitam uvodne postove, i sve mislim pišeš ozbiljno, kad na kraju ova rečenica :mrgreen:

Imaš temeljnu grešku u postavci,
Brkaš privatni projekat i privatni profit jednog lica ostvaren neutemeljenim, bahatim finansiranjem tog privatnog projekta iz javne, budžetske kase,
sa javnim kulturnim objektom od šireg društvenog značaja, objektom koji je, kao i svuda u svijetu, na državnim jaslama, ''društvenom domu'' kojem je cilj i svrha postojanja promocija kulture i umjetnosti, duhovna izgradnja društva, kreativni umjetnički eksperiment, provokacija, nauk i pouk filozofiji i estetici kroz komunikaciju sa svakim pojedinačnim gledateljem, i šta sve pozorište nije,
dakle, neusporedivo,
privatni projekat zabavnog karaktera koji puni privatni džep, a ne vraća ništa, tek nas zabavi fino u tih par ljetnih dana, (ne vraća, statistički isti broj noćenja, turista, zarade, i svega ostalog, sve kao i obično, a ''društveni regionalni značaj'' je debelo precijenjen i već na nizbrdici),
nasuprot Narodnom pozorištu, sasvim druge namjene i svrhe postojanja ...
Tačno je da kulturne institucije moraju voditi menadžeri, ekonomisti, a kod nas ih vode polovni kulturnjaci, tu si sasvim u pravu, tu praksu treba mijenjati,
ali nemoguće je očekivati profit od takvih institucija kao što su pozorišta i muzeji, kad su oni u svim savremenim društvima (a bogami i u Titin vakat) uvijek neprofitabilni, uvijek dotirani od strane države (mecena), uvijek potpomognuti, kao i svaka vrhunska umjetnost svuda i u svakom vremenu,
To su osnovi, fakti koje moraš znati i od kojih treba krenuti kad se priča o institucijama kulture i umjetnosti, jednostavno, raspitaj se kako se finansiraju galerije i pozorišta širom svijeta, koliki ''profit'' ostvaruju, i šta im je zapravo svrha postojanja,
Ovdje opet ne smijemo miješati privatne pozorišne trupe, pučka pozorišta, Kupusovićeve predstave, koji svi imaju sasvim druge, slobodne okvire i koji ne moraju poštovati nikakva pravila, privatne su firme, imaju repertoar i profilaciju koju žele, rade šta žele i koliko žele,
To ti je nešto kao obrazovni program na TV-u i reality show programi, prvi su obavezni, iz njih učimo, i zbog njih plaćamo pretplatu, drugi su slobodni i zabavni ili prizemni, ali donose novac,
Jedno je jedno, drugo je drugo, i jedno je s drugim neusporedivo. To su dva svijeta i dvije odvojene priče.

edit: kulturnjaci, njihovi likovi i djela, njihovi međusobni odnosi, itd, je opet nešto drugo, neka sasvim druga tema ...
NKVD

#31 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by NKVD »

Čitam uvodne postove, i sve mislim pišeš ozbiljno, kad na kraju ova rečenica :mrgreen:

Brkaš privatni projekat i privatni profit jednog lica ostvaren neutemeljenim, bahatim finansiranjem tog privatnog projekta iz javne, budžetske kase,
sa javnim kulturnim objektom od šireg društvenog značaja, objektom koji je, kao i svuda u svijetu, na državnim jaslama, ''društvenom domu'' kojem je cilj i svrha postojanja promocija kulture i umjetnosti, duhovna izgradnja društva, kreativni umjetnički eksperiment, provokacija, nauk i pouk filozofiji i estetici kroz komunikaciju sa svakim pojedinačnim gledateljem, i šta sve pozorište nije,
dakle, neusporedivo,
privatni projekat zabavnog karaktera koji puni privatni džep, a ne vraća ništa, tek nas zabavi fino u tih par ljetnih dana, (ne vraća, statistički isti broj noćenja, turista, zarade, i svega ostalog, sve kao i obično, a ''društveni regionalni značaj'' je debelo precijenjen i već na nizbrdici),
Tačno je da kulturne institucije moraju voditi menadžeri, ekonomisti, a kod nas ih vode polovni kulturnjaci, tu si sasvim u pravu, tu praksu treba mijenjati,
ali nemoguće je očekivati profit od takvih institucija kao što su pozorišta i muzeji, kad su oni u svim savremenim društvima (a bogami i u Titin vakat) uvijek neprofitabilni, uvijek dotirani od strane države (mecena), uvijek potpomognuti, kao i svaka vrhunska umjetnost svuda i u svakom vremenu,
To su osnovi, fakti koje moraš znati i od kojih treba krenuti kad se priča o institucijama kulture i umjetnosti, jednostavno, raspitaj se kako se finansiraju galerije i pozorišta širom svijeta, koliki ''profit'' ostvaruju, i šta im je zapravo svrha postojanja,
Ovdje opet ne smijemo miješati privatne pozorišne trupe, pučka pozorišta, Kupusovićeve predstave, koji svi imaju sasvim druge, slobodne okvire i koji ne moraju poštovati nikakva pravila, privatne su firme, imaju repertoar i profilaciju koju žele, rade šta žele i koliko žele,
To ti je nešto kao obrazovni program na TV-u i reality show programi, prvi su obavezni, iz njih učimo, i zbog njih plaćamo pretplatu, drugi su slobodni i zabavni ili prizemni, ali donose novac,
Jedno je jedno, drugo je drugo, i jedno je s drugim neusporedivo. To su dva svijeta i dvije odvojene priče.

edit: kulturnjaci, njihovi likovi i djela, njihovi međusobni odnosi, itd, je opet nešto drugo, neka sasvim druga tema ...[/quote]

Svašta si ti ovdje napisao.

Iako mi ideja nije bila, ponovo kažem, pisati o finansiranju kulture, nego o licemjerju kulturnjaka u politici (i oko politike) evo, ipak, da nastavim.

Ako pogledaš ranije napisano vidjećeš da nigdje nisam spominjao profit institucija poput NP, ovdje mislim na profit u vidu čiste zarade. Ono što ja govorim da bi bilo neophodno i, konačno, normalno je da se u okviru zacrtanih finansijskih planova "proizvede" planirano i obećano. Te da se, u slučaju podbačaja, nogira upravnik Smajo i da dođe novi, pa taman da je i cvikeraš.

Niko pozorišta neće tjerati da zarađuju, da ostvaruju profit. Ali će se, i mora, od njih očekivati da posluju poput preduzeća a ne doma penzionera, slijepih ili bespomoćnih koji će živjeti samo i isključivo od budžetskih sredstava. Te kukati kad se pipa privrne, ne zavrne.

Ono što pozorišta pod "gojerima" zarade je ravno prihodu od miljejića što nane u domu u Neđarićima izvezu i prodaju na pijaci!

Umjetnički dojam je tu na strani heklarije, bez ikakve sumnje.

što se tiče SFF-a, bojim se da je situacija tu ipak malo složenija od tvog (čime potkrepljenog?) finansijskog izvještaja o broju noćenja. Ja, odmah da ti kažem, sa tim festivalom pod milim bogom nikakve veze nemam niti sam neki ljubitelj ili poznavalac filma. Ali, sticajem okolnosti znam za strukturu festivala i svega šta on jeste. A to je, ipak, puno više od noćenja i troška za crveni tepih.

Na strani finansija, ono što neposredno a pogotovo posredno uđe u zemlju preko festivala i njegovih programa (sinelinka i koprodukcija, prije svega) umnogome premašuje uloženo. Najskuplji filmovi koji se kod nas rade su samo jednim malim dijelom finansirani "našim" parama, ostatak dolazi iz fondova a tih para ne bi bilo da nema festivala. Bukvalno, na svaku uloženu marku se vraća nemali broj istih i one završavaju na računima svih uključenih u filmsku industriju. A to nisu samo glumci i režiseri, vjeruj mi. Ja boljeg ulaganja u kulturu odavno ne viđoh a možeš se raspitati i po komšiluku o tom modusu operandi te njihovom jadu, zavisti i užasu spram činjenice da pare od evropskih forndova dolaze u Sarajevo te oni moraju po njih iz beograda i zagreba (ovo u množini) ovamo dolaziti.

Finansije na stranu, ono šta film i SFF znači, a znači srali-ne srali, domaćem čovjeku izbezumljenom i isfrustriranom zbog nemogućnosti da se u ičemu približi pa barem Zagrebu se ipak mora cijeniti. Realno, čime se, evo Džeku na stranu, mođe naš čovjek ponositi u bijelom svijetu a da je proizvedeno sada i ovdje? Nema više Ivi Andrića, energoinvesta a i Valter se nešto ućutao ovih dana, spala knjiga na par kadrova i bundesligaške golove.

Usporedi SFF i koliko budžetskih para sprže razne baščaršijske noći i ine odvratne manifestacije uglavnom nacionalnog, dakle primitivnog karaktera (ovdje uključujem i skoro sva društva na budžetu sa nacionalnih ili vjerskim prefiksom!). I kako na to (ne) reaguju perjanice kulture, poserem im se na perje tom prilikom. Osnovni je "problem" festivala je što ne vidimo dalje od šepurenja po gradu i crvenog tepiha - od njegove boje nam se, ko hajvanu, smrkne pred očima.
Banksy

#32 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by Banksy »

Opet pogrešne postavke i pogrešan rakurs.

Sticajem okolnosti znam i ja dosta, i o svim privatnim festivalima, i o javnim institucijama kulture i umjetnosti, i o načinu na koji se takve stvari postavljaju i uređuju u svijetu, u uređenim demokratskim društvima,

Ukratko, društvo ulaže u javne institucije kulture i umjetnosti - za dobrobit svih što više to bolje, a privatne manifestacije se zasnivaju na sponzoraju, uz eventualno minimalnu budžetsku ali samo logističku podršku, to je pravilo.

To što naša država finansira privatnu igračku predsjednikovog badže, ilištamuveć dođe, je bosanski izum, društveni i moralni feler, jedan od mnogih, ali o tome smo već sto puta pa je besmisleno ponavljati.
Kao što je besmisleno očekivati puna pozorišta, muzeje i galerije, uz ovu sveopštu materijalnu, duhovnu i intelektualnu zapuštenost kompletnog bh društva, uz ovakvo očajno školstvo, medije, politiku, sve je to već prepričana priča ... Nebitno.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#33 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by PipiDugaDevetka »

NKVD wrote:Čitam uvodne postove, i sve mislim pišeš ozbiljno, kad na kraju ova rečenica :mrgreen:
dakle, neusporedivo,

edit: kulturnjaci, njihovi likovi i djela, njihovi međusobni odnosi, itd, je opet nešto drugo, neka sasvim druga tema ...

Svašta si ti ovdje napisao.

Iako mi ideja nije bila, ponovo kažem, pisati o finansiranju kulture, nego o licemjerju kulturnjaka u politici (i oko politike) evo, ipak, da nastavim.

Ako pogledaš ranije napisano vidjećeš da nigdje nisam spominjao profit institucija poput NP, ovdje mislim na profit u vidu čiste zarade. Ono što ja govorim da bi bilo neophodno i, konačno, normalno je da se u okviru zacrtanih finansijskih planova "proizvede" planirano i obećano. Te da se, u slučaju podbačaja, nogira upravnik Smajo i da dođe novi, pa taman da je i cvikeraš.

Niko pozorišta neće tjerati da zarađuju, da ostvaruju profit. Ali će se, i mora, od njih očekivati da posluju poput preduzeća a ne doma penzionera, slijepih ili bespomoćnih koji će živjeti samo i isključivo od budžetskih sredstava. Te kukati kad se pipa privrne, ne zavrne.

Ono što pozorišta pod "gojerima" zarade je ravno prihodu od miljejića što nane u domu u Neđarićima izvezu i prodaju na pijaci!

Umjetnički dojam je tu na strani heklarije, bez ikakve sumnje.

što se tiče SFF-a, bojim se da je situacija tu ipak malo složenija od tvog (čime potkrepljenog?) finansijskog izvještaja o broju noćenja. Ja, odmah da ti kažem, sa tim festivalom pod milim bogom nikakve veze nemam niti sam neki ljubitelj ili poznavalac filma. Ali, sticajem okolnosti znam za strukturu festivala i svega šta on jeste. A to je, ipak, puno više od noćenja i troška za crveni tepih.

Na strani finansija, ono što neposredno a pogotovo posredno uđe u zemlju preko festivala i njegovih programa (sinelinka i koprodukcija, prije svega) umnogome premašuje uloženo. Najskuplji filmovi koji se kod nas rade su samo jednim malim dijelom finansirani "našim" parama, ostatak dolazi iz fondova a tih para ne bi bilo da nema festivala. Bukvalno, na svaku uloženu marku se vraća nemali broj istih i one završavaju na računima svih uključenih u filmsku industriju. A to nisu samo glumci i režiseri, vjeruj mi. Ja boljeg ulaganja u kulturu odavno ne viđoh a možeš se raspitati i po komšiluku o tom modusu operandi te njihovom jadu, zavisti i užasu spram činjenice da pare od evropskih forndova dolaze u Sarajevo te oni moraju po njih iz beograda i zagreba (ovo u množini) ovamo dolaziti.

Finansije na stranu, ono šta film i SFF znači, a znači srali-ne srali, domaćem čovjeku izbezumljenom i isfrustriranom zbog nemogućnosti da se u ičemu približi pa barem Zagrebu se ipak mora cijeniti. Realno, čime se, evo Džeku na stranu, mođe naš čovjek ponositi u bijelom svijetu a da je proizvedeno sada i ovdje? Nema više Ivi Andrića, energoinvesta a i Valter se nešto ućutao ovih dana, spala knjiga na par kadrova i bundesligaške golove.

Usporedi SFF i koliko budžetskih para sprže razne baščaršijske noći i ine odvratne manifestacije uglavnom nacionalnog, dakle primitivnog karaktera (ovdje uključujem i skoro sva društva na budžetu sa nacionalnih ili vjerskim prefiksom!). I kako na to (ne) reaguju perjanice kulture, poserem im se na perje tom prilikom. Osnovni je "problem" festivala je što ne vidimo dalje od šepurenja po gradu i crvenog tepiha - od njegove boje nam se, ko hajvanu, smrkne pred očima.
Vrijedi svaka uložena marka u SFF preko budžeta!
Nemam više šta reći o ovoj meni nepoznatoj materiji.
Over & out.
zonbirile

#34 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by zonbirile »

@PDD
fazon je u tome što uložena marka iz buđeta i ako se oplodi završi u privatnom đepu.Pa oni funkcioniraju kao fudbal-na buđetu i crnim fondovima,kada ubodu negdje nešto i uzmu pare,dijele između sebe.Pa zašto nema novog Zakona o sportu,kao u okruženju.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#35 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by plain vanilla »

Još godinu plaće za Mesića, Šarića i Hadžihafizbegovića

Bivši ministri u Vladi KS Zlatko Mesić, Emir Hadžihafizbegović i Abid Šarić odlukom Komisije za izbor i imenovanje imaju pravo narednu godinu primati puni iznos plaće umanjen za topli obrok, saznaje "Dnevni avaz".

Hadžihafizbegović je bio zaposlen u Narodnom pozorištu Tuzla, ali je 2003. godine preuzeo funkciju savjetnika ministra za obrazovanje, kulturu i sport u Vladi FBiH. Nakon toga je imenovan za ministra u KS. Budući da se nije mogao vratiti u Narodno pozorište, što je potkrijepio dokumentom, ostaje na plaći u Kantonu.
zonbirile

#36 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by zonbirile »

u ovakvoj zemlji u ovakvoj situaciji kakati o kulturi je krajnje pogibeljno.Doduše kulturnjaci su uvijek bili hrabri u otimanju tuđe kore hljeba.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#37 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by KatarinaKosaca »

Jadna je perspektiva zemlje sa ovakvim odnosom prema kulturi i ovim postovima i stavovima. Kultura nije profit (za to postoje hotline brojevi, horoskopi itd), Kultura je nešto drugo, a očito i negdje drugdje..........
Komrad

#38 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by Komrad »

KatarinaKosaca wrote:Jadna je perspektiva zemlje sa ovakvim odnosom prema kulturi i ovim postovima i stavovima. Kultura nije profit (za to postoje hotline brojevi, horoskopi itd), Kultura je nešto drugo, a očito i negdje drugdje..........
Ali ne moze biti ni privatni biznis da budzet muze ko hoce... Napravimo ti i ja pozoriste i natovarimo se na budzet
sto bi to dobra zarada bila jelde?

Treba odrediti prioritete sta finansirati i koliko finansirati ... Mislim da se i sami kultrnjaci moraju malo vise potruditi
KatarinaKosaca

#39 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by KatarinaKosaca »

Komrad wrote:Ali ne moze biti ni privatni biznis da budzet muze ko hoce... Napravimo ti i ja pozoriste i natovarimo se na budzet
sto bi to dobra zarada bila jelde?

Treba odrediti prioritete sta finansirati i koliko finansirati ... Mislim da se i sami kultrnjaci moraju malo vise potruditi
Treba odrediti prioritete , ali uzmi primjere nikad nije napredovao onaj ko je štedio na edukaciji, kulturi i razvojno-istraživačkom radu. Nikada.
KatarinaKosaca

#40 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by KatarinaKosaca »

Skresati sredstva kulturi je uvijek bila politika desnice, nikako lijevih stranaka. Tako ostaje, ono što uporno govorim i ponavljam, da je SDP sve sem istinska socijaldemokratija.
zonbirile

#41 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by zonbirile »

KatarinaKosaca wrote:Skresati sredstva kulturi je uvijek bila politika desnice, nikako lijevih stranaka. Tako ostaje, ono što uporno govorim i ponavljam, da je SDP sve sem istinska socijaldemokratija.
---------------------------------------------------------------
pa normalno moralno septička jama je stvorena za 2g SDP,a ne 20g SDA.
Komrad

#42 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by Komrad »

KatarinaKosaca wrote:Skresati sredstva kulturi je uvijek bila politika desnice, nikako lijevih stranaka. Tako ostaje, ono što uporno govorim i ponavljam, da je SDP sve sem istinska socijaldemokratija.
naravno ... vece je SDPovih 1.5 miliona nego SDAovih 7miliona
Control panel

#43 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by Control panel »

jeste li vi pogledali koliko para ide kulturi i koliko kojoj instituciji iz kulture, i kada se to podijeli po glavi zaposlenih bogami fina cifra. a kada sma vidio neki dan onog njihovog violinistu jadnik vozi pasata star tri godine.
sta reci puno ulozeno para, a malo dobijenog.
zonbirile

#44 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by zonbirile »

pa kada barbarin sa balkanskih gudura šljegne u kasabu,mora imati po defaultu opredmećenog poglavicu.Zato je pojam kulture reduciran na Bogoljuba,Kupusovića,Purivatru i ostali krimo menađere u kulturi.Može Bogoljub biti oma ono,ali sa pločom na Dairama je za mene umro.
Država

#45 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by Država »

heckler wrote:Trebace nam pasos da dodjemo do Bjelasnice ili da idemo okolo .... Ali Nick Nolte je zato bio na SFF-u :D

Mozda ce nam granicni prelaz sa Srbijom biti na Dobirnji ... Ali Ibrahim Spahic je doveo teatar iz Irana na Sarajevsku Zimu :D

Srebrenicanima ce trebati viza da obidju mezarje .... Ali se zato fasada na posti sjaji ko pacje mudo :D

Proglasimo referendum za odcjepljenje od PCa odmah. :thumbup: :mrgreen:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Salonski Kriticar

#46 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by Salonski Kriticar »

Prvo materijalna baza, a onda duhovna nadgradnja! :)

Smatram da trebamo imati jake institucije u oblasti kulture, ali isto mislim da su nasi "kulturni radnici" previse pasivni. Kukaju kako dobijaju malo para iz budzeta, a prstom ne bi mrdnuli da nesto novca zarade i na trzistu. Sto se odnosa prema novcu tice, oni su i dalje u debelom socijalizmu i samo hoce da curi iz drzavne sise.

Postoje fondovi Evropske unije za kulturu i prilicno su izdasni. Koliko su novca povukli iz tih fondova? Sa kojim projektima su se prijavili?

Poznajem dosta Sarajlija koji vole pozoriste. Narodno pozoriste bi moglo da organizuje gostovanja drugih kuca iz regiona najmanje dva puta sedmicno i garantujem da bi sve predstave bile rasprodane.

No, ovi mali potezi koje sam spomenuo zahtjevaju da se mrdne dupetom i radi! Upravnik pozorista je menadzer koji treba da rukovodi pozoristem kao bilo koji direktor firme.

Lakse je pisati pisma i buniti se kad neko dirne u budzet.

Uopste ih ne podrzavam u tome.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#47 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by PipiDugaDevetka »

KatarinaKosaca

#48 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by KatarinaKosaca »

Salonski Kriticar wrote:Prvo materijalna baza, a onda duhovna nadgradnja! :)
Ova Marxova teza se baš nije pokazala u praksi. Općenito od njegove teorije jedino što nije oboreno ni naučno ni praktino je teorija viška vrijednosti.
Salonski Kriticar wrote:Smatram da trebamo imati jake institucije u oblasti kulture, ali isto mislim da su nasi "kulturni radnici" previse pasivni. Kukaju kako dobijaju malo para iz budzeta, a prstom ne bi mrdnuli da nesto novca zarade i na trzistu. Sto se odnosa prema novcu tice, oni su i dalje u debelom socijalizmu i samo hoce da curi iz drzavne sise.

Postoje fondovi Evropske unije za kulturu i prilicno su izdasni. Koliko su novca povukli iz tih fondova? Sa kojim projektima su se prijavili?

Poznajem dosta Sarajlija koji vole pozoriste. Narodno pozoriste bi moglo da organizuje gostovanja drugih kuca iz regiona najmanje dva puta sedmicno i garantujem da bi sve predstave bile rasprodane.

No, ovi mali potezi koje sam spomenuo zahtjevaju da se mrdne dupetom i radi! Upravnik pozorista je menadzer koji treba da rukovodi pozoristem kao bilo koji direktor firme.

Lakse je pisati pisma i buniti se kad neko dirne u budzet.

Uopste ih ne podrzavam u tome.
Kultura ije = profit. Glumci, reditelji i ostali nisu menadžeri. Jako je teško napraviti profitabilnom kulturu. Za to imaju hot line brojevi, horoskopi, to je lova, a tu nije kultura. Naravno, da se treba raditi da bude i ako ne profitabilna, onda bar rentabilna "industrija kulture", ali to rade menadžeri. A dobar menadžer ne radi za 700KM mjesečno. Od glumca se to i ne može očekivati, jednostavno nije njegov posao.
Ponavljam, hajra nije imala zemlja koja je kresala na nekim stvarima, pa ni na kulturi. I opet ponavljam da to obično radi desnica.
zonbirile

#49 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by zonbirile »

sve Marksovo se pokazalo tačno,samo praktičari Marksa,svjesni silovatelji njegovog grandioznog djela su ogadili i njega i djelo.
KatarinaKosaca

#50 Re: Ogorčeno pismo ili beskrajno licemjerje u kulturi...

Post by KatarinaKosaca »

zonbirile wrote:sve Marksovo se pokazalo tačno,samo praktičari Marksa,svjesni silovatelji njegovog grandioznog djela su ogadili i njega i djelo.
E, o tome možemo koliko hoćeš. Otvori temu
Post Reply