Odnos sarajevske politike prema Mostaru
- JThomas
#51 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
a što je SDA je na svim izborima poslije rata bukvalno jedina bošnjačka stranka u gradu mostaru?
mislim ono, kad su vama toliki dušmani, a sarajlijama toliko valjali, što vi glasate za njih u mnogo većem procentu nego sarajlije...?
mislim ono, kad su vama toliki dušmani, a sarajlijama toliko valjali, što vi glasate za njih u mnogo većem procentu nego sarajlije...?
- Smrt
#52 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Student Exchange wrote:Geografski istocni Mostar tj istok Mostara postoji (znaci ne sa velikim "I"), i na tom istoku zive malo drugaciji ljudi (po nekom banalnom kriteriju), koji idu u razlicite skole i na fakultete, pomalo se i ne druze sa ovima sa zapada, imaju donekle razlicite zastave, pa cak u posljednjih nekoliko godina i razlicito pricaju. E sad....nema veze zasto je to tako za trenutak i nema veze kako treba bit, nego kako to nazvat? Mislim, stvarno je vrijeme da podjemo od nekih cinjenica da bi znali kako da im se suprotstavimo i sta u tom smislu znaci "ne postoji"?
мени то више личи на источни и западни берлин него на мостар ... зар се те тензије нису завршиле Оо
-
seHmuz
#53 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
vinja meni samo nije jasno kako te stid nije da pises takve gluposti, prije svega ja sam mostarac koji i sada zivi u mmostaru i to u cisica sokaku, i oni koji su najvise izdali mostar upravo su mostarci kojih je prvim pucnjem glavom bez obzira vani pobjeglo desetine hiljada, pa danas nema u mostaru 10 000 mostaraca a tipkaju iz skandinavije o ljubavi prema gradu i velezu i slicna sranja pa sto ne dodju me uloze tu pare zaposle omladinu, tvoje konstatacije o bosancerosima su dokaz tvojih koomleksa, o kojoj napustenosti ti pricas koga je u ratu sarajevo trebalo poslat da brani mostar, pa sarajevo je bilo pod opsadom 4 godine znas li sta je opsada, cetnici su bili na grbavici dobrinje ulzaili su do predsjednistva svako malo, o cemu mi pricamo ovde?i da recimo meni je daleko ljepse skoknuti na kafu do sarajeva nego bilo gdje drugo i da, kad dodjem i predjem ivan depra me popusti, i bude mi bolje, bas zato sto ne moram slusati gluposti takvih kao sto si ti..i ne poredi sarajevo i mostar, jer razlika izmedju sarajeva i mostara danas je ista onoj razlici sarajeva i mostara onda davno...ako meni ne vjerujes pitaj mostarce sto iz dijaspore i kad se vrate idu da zive u sarajevo i tamo stanove kupuju a po desnoj obali sve prodase, tako da te price nekome drugom pricas, mene niko nije prodao jer ja prije svega nisam prodao sebe..toliko...
- NightSkyWalker
#54 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Kad vec pricamo o Mostaru, mora se spomenuti legenda.

Midhat Hujdur zvani Hujka
-
hajducka travica
#55 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Uh, i ti ga sad pretjera.Kolika je cifra novca dosla u Bosnu za pomoc Bosnjacima?- barata se sa cifrom u milijardama,nedavno cak osnovana i neka komisija za ispitivanje,gdje su te pare nestale i odjdednom je to sve zasutjelo/stopirano.Nemozes nikoga nazivati lijencinama,nije fer.Sarajevo ako nemoze pomoci netreba ni odmagati.Mostar je strateski grad za Bosnu i hercegovinu i trebalo bi biti vise prisutno u Mostaru,osim ako nema kakvu zlu namjeru prema Mostaru pa nece da ulaze u Mostar.Mislim,da nema razloga da ze ovdje nazivamo pogrdnim imenima,jer nam je to stvarno nepotrebno."Bosancerosi" nisu isto sto i sarajevska vlast,"ta vlast je dobila svoje originalno ime" a svi znamo da smo gurnuti u rat,goloruki i jos pored svega su nas ubijedilli da mirno spavamo jer rata nece biti,za rat je potrebno dvoje a Bogami tad ih je bilo za rat mnogo vise nego se moglo i zamisliti.I,sta se imalo ocekivati od takvog politicara i takve politike cija je glavna deviza bila,iscekivanje i posmatranje klanja i razaranja Bosne i hercegovine.sa obzirom na... wrote:Kao prvo nisam iz SA...
Samim tim ovaj fenomen zvani "Kako nas je Sarajevo zaboravilo" (obicno su u pitanju ljudi iz Bihaca, Podrinja i Mostara)podrazumjeva da je eto Sarajevo svasta nesto moglo dobro za njih uraditi, ali nije htjelo jer je imalo prečih.
Ogromna zabluda....
Pocnimo sa privredom....
Kao rezultat rata privreda U Mostaru, Bihacu i Gorazdu je na koljenima i spaljena, dok je proizvodni kapaciteti dva najveca predratna privredna regiona u bIH, Tuzla i Zenica, uglavnom ocuvani.
Ova polazna tacka daje Tuzli i Zenici mogucnost da kako tako zive od svog rada.
Sada bi ovde uporedio Gorazde i Mostar.
Isto kukanje, izdalo nas Sarajevo, medjutim za razliku og Mostaraca, oni se polako oslanjaju na sopstvene snage i ne ocekuju pomoc od nikog do samih sebe, javlja se jedan broj vrijednih poduzetnika, npr. Bekto, koji zaposljava stotine radnika, tu je i Hastor izd...
Ja ne vidim, izvinjavam se ako nisam cuo, da su Mostarski Bosnjaci proizveli i jednog poduzetnika tog kalibra.
Ali sam primjetio da i ono malo sto se u istocnom Mostaru napravilo napravile su Sarajlije ( Hepok- Sarajevski Amco promet kupio i podigao, Merkur-Sarajlija Selimović, FDS veliko stovariste, nova zgrada Pošte i BH telecoma itd...
Ljudi, oslonite se na svoje snage, Sarajevo ne moze pomoci ni samom sebi ( da moze obnovilo bi predratne fabrike Energoinvesta i Unisa ), to vam je jedino rješenje...
PS: Znam da je tesko gledati kako se zapadni Mostar razvija i gradi, dok istocni stagnira, nemojte da vas to nervira, znate li vi kolike je pare (stotine milione KM ) Hrvatska tutnula u zapadni Mostar ( Aluminij, Bolnica, Univerzitet ili po hrvatski Sveuciliste ), budite zadovoljni sto ni 20 % nije doslo do onih kojima je Hrvatska bila namijenila te pare, vec je zavrsilo u dzepovima boraca za hrvatsku stvar, da je sve realizirano, zapadni Mostar bi bio Monaco.
Znaci to sto se istocni Mostar nikad privredno nece moze mjeriti sa zapadnim nije stvar izdaje Sarajeva, vase lijenosti, radinosti Komsija sa suprotne obale vec OGROMNIH PARA KOJA PRIVREDNO JAKA HRVATSKA NEPRESTANO PUMPA LI PUMPA TAMO....
Kada stvari pocnete tako rezonovati, bice vam lakse...
Vjerujem da su uvijek mislili,da se Bih nemoze toliko razoriti koliko se moze obnoviti,da se nemoze toliko pobiti,koliko se moze opet izroditi i na kraju,vjerovatno su mislili,Bosna i hercegovina se nemoze unistiti bez obzira sto ce promijeniti titulara,jer je kroz historiju mijenjala vlasnike i uvijek ostajala Bosna.A narodu je da trpi uvijek nove gospodare.Ratnoj sarajevskoj vlasti je bilo najvaznija lova.Da me sarajlije ne shvate pogresno,uopste ne poistovjecujem sarajlije sa sarajevskom ratnom vlascu.Gospodin je spomenuo i Bihac,pa bi bilo fino da nam malo napise nesto i o Krajini,ko je unistio Krajinu,koliko je Sarajevo poslije rata investiralo novca u Krajinu.Prosle godine sam posjetio neke opstine u Krajini i bio sam zadivljen individualnom izgradnjom,ljudi su napravili i prave kuce koje izgledaju kao kuce iz snova,tu su novi vodovodi,nove elektricne mreze,putevi su asfaltirani skoro po svim mjesnim zajednicama,ali ima ono..ali!!!-nema posla,nema vecih investicija ni masovnijih zaposljavanja.Izgleda da svaki kraj u Bih ima isti problem,velike investicije i masovno zaposljavanje masovno nezaposlenih.Niko nema taj carobni stapic,da dovede investitore koji ce investirati u Bih.U ovakvu politicku klimu u Bih i zakonski uredjenu Bih,strani investitori nece jos za dugi period doci.
-
hajducka travica
#56 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Nek' mu je vjecni rahmet i lagahna bosanska zemlja.NightSkyWalker wrote:Kad vec pricamo o Mostaru, mora se spomenuti legenda.
- Marilyn
#57 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
+1...o kojoj napustenosti ti pricas koga je u ratu sarajevo trebalo poslat da brani mostar, pa sarajevo je bilo pod opsadom 4 godine znas li sta je opsada, cetnici su bili na grbavici dobrinje ulzaili su do predsjednistva svako malo, o cemu mi pricamo ovde? i da recimo meni je daleko ljepse skoknuti na kafu do sarajeva nego bilo gdje drugo i da, kad dodjem i predjem ivan depra me popusti, i bude mi bolje, bas zato sto ne moram slusati gluposti takvih kao sto si ti...
svaka čast
- ČikaJosip
#58 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Muslimani ne drže većinu gradskog područija. Onaj urbani dio grada je većinski Hrvatski.Only1 wrote:To iskustvo su nazalost Biscani, Podrinjci i drugi imali za vrijeme rata. Danas se pokusaje da nametne Mostar kao 'stolni grad' Hrvatima, a Bosnjaci drze vecinu samog grada. Politika SDA je najvise kriva za to.
Vjerojatno i jesu Muslimani mostara zapostavljeni od Sarajeva. Ali morate priznati jednu stvar, a to je da ste u političkom smislu doboili više od Hrvata. I to dosta više. Jer kada se zna da je Hrvata najmanje 20-ak tisuća više u Mostaru a vas je više u Gradskom Vijeću. 13 je Hrvata a 15 Bošnjaka i 1 Musliman. Vi imate mogućnost da i u buduće osvojite jedan mandat sa područija Zapadnog Mostara, a Hrvati ne mogu to nikako na istočnoj strani. To vam je sve dao nametnuti Statuz koji je nepravedan za Hrvate. Jer evo najočitijeg primjera. SBiH je osvojio 600 glasova manje od HSP-a a ima 2 vjećnika, za razliku od HSP-a koji ima jednoga.
Ne vrijedi Hrvatski i Bošnjački glas isto.
- jutarnji
#59 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Nisam znao da je Wolfgang Petritsch Hrvat?ČikaJosip wrote: Ali morate priznati jednu stvar, a to je da ste u političkom smislu doboili više od Hrvata. I to dosta više
Da se ne lazemo, da se pitalo hrvatske politicare, mostarski Bosnjaci bi svi od reda zavrsili u Dretelju.
- ČikaJosip
#60 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
jutarnji wrote:Nisam znao da je Wolfgang Petritsch Hrvat?ČikaJosip wrote: Ali morate priznati jednu stvar, a to je da ste u političkom smislu doboili više od Hrvata. I to dosta više![]()
Da se ne lazemo, da se pitalo hrvatske politicare, mostarski Bosnjaci bi svi od reda zavrsili u Dretelju.
Ma rodilo se ono meni pametno!
- Komrad
#61 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
A jel ti ponato kako se rasporedjuju mandati po izbornom zakonu BiH?ČikaJosip wrote:Muslimani ne drže većinu gradskog područija. Onaj urbani dio grada je većinski Hrvatski.Only1 wrote:To iskustvo su nazalost Biscani, Podrinjci i drugi imali za vrijeme rata. Danas se pokusaje da nametne Mostar kao 'stolni grad' Hrvatima, a Bosnjaci drze vecinu samog grada. Politika SDA je najvise kriva za to.
Vjerojatno i jesu Muslimani mostara zapostavljeni od Sarajeva. Ali morate priznati jednu stvar, a to je da ste u političkom smislu doboili više od Hrvata. I to dosta više. Jer kada se zna da je Hrvata najmanje 20-ak tisuća više u Mostaru a vas je više u Gradskom Vijeću. 13 je Hrvata a 15 Bošnjaka i 1 Musliman. Vi imate mogućnost da i u buduće osvojite jedan mandat sa područija Zapadnog Mostara, a Hrvati ne mogu to nikako na istočnoj strani. To vam je sve dao nametnuti Statuz koji je nepravedan za Hrvate. Jer evo najočitijeg primjera. SBiH je osvojio 600 glasova manje od HSP-a a ima 2 vjećnika, za razliku od HSP-a koji ima jednoga.
evo ti jedan primjer
BPS Sefer Halilovic 25.102 glasa nemaju nijedan mandat u federalnom parlamentu
DNZ 14.843 glasa imaju jedan mandat u federalnom parlamentu
DN
- jutarnji
#62 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Klasika, sad ces ti meni nesto sa praljaktackadrljtackacom, pa cemo u krug...ČikaJosip wrote:Ma rodilo se ono meni pametno!
- ČikaJosip
#63 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Poznato mi je to.Komrad wrote:A jel ti ponato kako se rasporedjuju mandati po izbornom zakonu BiH?
evo ti jedan primjer
BPS Sefer Halilovic 25.102 glasa nemaju nijedan mandat u federalnom parlamentu
DNZ 14.843 glasa imaju jedan mandat u federalnom parlamentu
DN
Ali očito nisi pročitao ili nisi shvatio moj post. U Mostaru se ne bira po izbornom zakonu BiH nego se izbori vrše sukladno Statutu Grada Mostara kojega je nametnuo visoki predstavnik. I zato nismo imali gradonačelnika više od 400 dana i poslije svakih lokalnih izbora će biti isto. Ali baš isto. Sve dok se ne promjeni Statut i ne uvede izborni zakon kao u ostatku BH.
- jutarnji
#64 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
pa naravno,ČikaJosip wrote: U Mostaru se ne bira po izbornom zakonu BiH nego se izbori vrše sukladno Statutu Grada Mostara kojega je nametnuo visoki predstavnik
pricelessČikaJosip wrote:Vjerojatno i jesu Muslimani mostara zapostavljeni od Sarajeva. Ali morate priznati jednu stvar, a to je da ste u političkom smislu doboili više od Hrvata.
- armin071
#65 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Znaci "sarajevska politika"(citaj SDA+Ceric) "prodala" Mostar i citavu Hercegovinu i za to dobila blagostanje u SA. Interesantno je da i nakon te silne "prodaje" ta ista "sarajevska politika"(SDA+Ceric) u Mostaru i Hercegovini u kompletu osvaja vecinu glasova dok u jednom Sarajevu gdje su i donijeli svo to blagostanje ne mogu ni primirisati u vlasti. E ko je sad lud???
p.s. Kad se samo sjetim lobiranja u ratu da se predsjednistvo preseli u Zenicu tj. da glavni grad bude Zenica. Dok su u Sarajevu ljudi pili kisnicu i lozili gume da bi se malo ogrijali lobisti su radili na "izmjestanju predsjednika"...
Ali ne Sarajevo je krivo za sve i za majorizaciju i za one silne "protjerane srbe"(samo ne znam ko ih protjera 95 kad se rat vec bio zavrsio), i sto je srusen Stari, i sto je Gorazde gladno, i sto je Srebrenica pala i sve redom. A Alija, Klempo, Sefer, Rasim, i ostali ini su svi mahom iz cuvenih "sarajevskih familija".
p.s. Kad se samo sjetim lobiranja u ratu da se predsjednistvo preseli u Zenicu tj. da glavni grad bude Zenica. Dok su u Sarajevu ljudi pili kisnicu i lozili gume da bi se malo ogrijali lobisti su radili na "izmjestanju predsjednika"...
Ali ne Sarajevo je krivo za sve i za majorizaciju i za one silne "protjerane srbe"(samo ne znam ko ih protjera 95 kad se rat vec bio zavrsio), i sto je srusen Stari, i sto je Gorazde gladno, i sto je Srebrenica pala i sve redom. A Alija, Klempo, Sefer, Rasim, i ostali ini su svi mahom iz cuvenih "sarajevskih familija".
-
palermo
#66 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Ako pročitaš ranije postove vidjećeš da sam ja od onih koji se suprostavlja tezi da je Mostar prodat od strane Sarajeva. Ali bilo bi ipak dobro da se jednom shvati ( odnosno da se stvara svijest) da Sarajevo jeste najodgovornije i za sudbinu Goražda, i za sudbinu Mostara, io da Sarajevo (veliko, jako, ponosno) ne može postojati bez Mostara, Goražda, Bihaća, i svih onih gradova koji osjećaju da su u ovom poratnom vremenu zakinuti. Sarajevo nije skup ulica ni zgrada, Sarajevo je politički i svaki drugi centar bosne i Hercegovine, i usput grad kojeg svi Bošnjaci doživljavaju kao svoj glavni grad.armin071 wrote:Znaci "sarajevska politika"(citaj SDA+Ceric) "prodala" Mostar i citavu Hercegovinu i za to dobila blagostanje u SA. Interesantno je da i nakon te silne "prodaje" ta ista "sarajevska politika"(SDA+Ceric) u Mostaru i Hercegovini u kompletu osvaja vecinu glasova dok u jednom Sarajevu gdje su i donijeli svo to blagostanje ne mogu ni primirisati u vlasti. E ko je sad lud???
Sarajevo, mora prestati da razmišlja na provincijalan način ,a ovaj tvoj post, bez namjere da te uvrijedim, jednostavno konstatujem, je na liniji provincijalzma.
-
hercegovac_pravi
#67 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Potpis . Pričati o izdaji Mostara od strane Sarajeva a u onakvim okolnstima je zaista nepromišljeno i zlonamjerno izbjegavanje realnosti (u najmanju ruku).seHmuz wrote:vinja meni samo nije jasno kako te stid nije da pises takve gluposti, prije svega ja sam mostarac koji i sada zivi u mmostaru i to u cisica sokaku, i oni koji su najvise izdali mostar upravo su mostarci kojih je prvim pucnjem glavom bez obzira vani pobjeglo desetine hiljada, pa danas nema u mostaru 10 000 mostaraca a tipkaju iz skandinavije o ljubavi prema gradu i velezu i slicna sranja pa sto ne dodju me uloze tu pare zaposle omladinu, tvoje konstatacije o bosancerosima su dokaz tvojih koomleksa, o kojoj napustenosti ti pricas koga je u ratu sarajevo trebalo poslat da brani mostar, pa sarajevo je bilo pod opsadom 4 godine znas li sta je opsada, cetnici su bili na grbavici dobrinje ulzaili su do predsjednistva svako malo, o cemu mi pricamo ovde?i da recimo meni je daleko ljepse skoknuti na kafu do sarajeva nego bilo gdje drugo i da, kad dodjem i predjem ivan depra me popusti, i bude mi bolje, bas zato sto ne moram slusati gluposti takvih kao sto si ti..i ne poredi sarajevo i mostar, jer razlika izmedju sarajeva i mostara danas je ista onoj razlici sarajeva i mostara onda davno...ako meni ne vjerujes pitaj mostarce sto iz dijaspore i kad se vrate idu da zive u sarajevo i tamo stanove kupuju a po desnoj obali sve prodase, tako da te price nekome drugom pricas, mene niko nije prodao jer ja prije svega nisam prodao sebe..toliko...
-
hercegovac_pravi
#68 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Bošnjaci drže preko 65% urbanog dijela grada Mostara dok katolici drže oko 35% istog. Bošnjaci drže oko 75 % opštine Mostara dok katolici kontrolišu svega oko 35%.ČikaJosip wrote:Muslimani ne drže većinu gradskog područija. Onaj urbani dio grada je većinski Hrvatski.Only1 wrote:To iskustvo su nazalost Biscani, Podrinjci i drugi imali za vrijeme rata. Danas se pokusaje da nametne Mostar kao 'stolni grad' Hrvatima, a Bosnjaci drze vecinu samog grada. Politika SDA je najvise kriva za to.
A Mostarski katolici su zapostavljeni od Vatikana ali mora se priznati da ste u političkom smislu izgubili skoro sve sa uništenjem bivše tzv. "hzhb".
U Mostaru je omjer Bošnjaka i katolika od prilke 1% - 2%. Zavisi koliko studenata iz srednje Bosne dođe na studije u Mostar.
A Statut grada Mostara se obavezno mora ukinuti i kreirati nove izborne jedinice.
Vaš najveći problem je taj što vam je neko utuvio uglavu da katolici predstavljaju većinu u Mostaru kao i u HNK-u. kakav je realan odnos na terenu najbolje pokazuju zadnji izbori. Od prilike pola-pola i u kantonu i u opštini Mostar.
- ČikaJosip
#69 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Kako hercegovče? Pa 5-6 puta je više zgrada na zapadu. Prostranije je na zapadu. A Hrvata uistinu ima više samo što manje izlaze na izbore. A kod vas se često nabirika izlaznost poslije zatvaranja izbora. Tako je u Drežnici izlaznost bila i po 30% veća nego prosjek. I po selima i zaseocima Konjica i Jablanice također.
I slažem se sa tobom. I ja se zalažem za ukidanje Statuta. Pa da i mi biramo kao i ostali normalan svijet.
I slažem se sa tobom. I ja se zalažem za ukidanje Statuta. Pa da i mi biramo kao i ostali normalan svijet.
-
palermo
#70 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
ČikaJosip wrote:Kako hercegovče? Pa 5-6 puta je više zgrada na zapadu. Prostranije je na zapadu. A Hrvata uistinu ima više samo što manje izlaze na izbore. A kod vas se često nabirika izlaznost poslije zatvaranja izbora. Tako je u Drežnici izlaznost bila i po 30% veća nego prosjek. I po selima i zaseocima Konjica i Jablanice također.
-
hercegovac_pravi
#71 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Pa popni se na Hum pa pogledaj "liniju razdvajanja" i granice grada Mostara. Onih 35% jeste bolje izgrađeno ali tih 35% je ostalo skoro netaknuto u ratnim zbivanjima dok je ovih 65% bilo uništeno u temelj. Kontaš sada razliku. Moja konstatacija se ne odnosi na "broj zgrada" već na urbanu površinu grada Mostara i Mostarske opštine.ČikaJosip wrote:Kako hercegovče? Pa 5-6 puta je više zgrada na zapadu. Prostranije je na zapadu. A Hrvata uistinu ima više samo što manje izlaze na izbore. A kod vas se često nabirika izlaznost poslije zatvaranja izbora. Tako je u Drežnici izlaznost bila i po 30% veća nego prosjek. I po selima i zaseocima Konjica i Jablanice također.
Što se tiče izbora i rezultata (Drežnica itd..itd..) isti takav primjer ja mogu navesti npr. u stocu gdje je izlaznost Hrvata bila i do 30% veća od izlaska Bošnjaka. Ima toga još dosta ali nije ni bitno jer su trendovi više već jasni i vode smanjenju broja Hrvata u HNK-u. Osobito na potezu Mostar, Čapljina, Stolac, uključujiući i sam grad Stolac.
I ja se apsolutno zalažem za ukidanje Statuta i prekrajanje granica izbornih jedinica (što će se po odluci Ustavnog Suda i učiniti), samo nemoj opet da bude "više Bošnjaka izašlo na izbore" baš kao što sada tvrdite za HNK.
-
seHmuz
#72 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
ma u gradu trenutno ima vise hrvata, ali u opstini je u pet deka, jer treba reci da je od dreznice do blagaja sve bosnjacko, plus tu ima nenormalno mnogo prostora za izgradnju, a o gradu jedina jos mogucnost za izgradnju je sjeverni logor, koji drze bosnjaci i ako se tu bude imao jasan cilj tu ce se sve naselit bosnjaci kao i u dolini sunca kod bolnice tako da su mogucnosti daleko vece na istocnojj nego na zapadnoj strani na kojoj se ne moze vise ni zgrada maltene napravit..plus hrvati su u mostar naselili koga god su mogli sve i da hoce vise niko ne moze doci tu da zivi jer vise nema ko..dok kad bi se samo sandzaklije preusmjerile ka mostaru mostar bi apsolutno bosnjacki bio kroz deset godina, a i ovako to je sve nebitno jer vrijeme radi za bosnjake, jer hrvati bar oni imucniji odreda svi djecu salju u zagreb dubrovnik ili split, i 60 posto od njih ostat ce tamo i ostaje, zene su udaju, ovi drugi sto zbog posla sto zbog ljubavi ka hrvatskoj i slicno uglavnom vrijeme svakako radi za bosnjake dole, dodatna inekcija dole za bosnjake bit ce kad se otvori hotel ruza koja ce zaposlit znatan broj mladih i preuzet veliku vecinu turizma dole, nocenja i usluge..uz jos jedan takav kapitalni objekat koji ce osigurat jos nekih hiljadu dvije zaposlenih u mostaru je sve rijeseno..sad ce se otvarat dole i turski studentski dom, gdje ce godisnje dolazit 500 studenata iz turske da se skoluje ovde, dio njih ce tu sigurno u buducnosti uloozit neki novac dio ce ostat..tako da buducnost dole sigurno nije crna..
-
hercegovac_pravi
#73 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Ima ukoliko se kao stalni stanovnici grada ubrajaju i studenti koji iz drugih gradova dolaze u Mostar da studiraju. Kad izuzmeš njih (jer su samo u proputovanju), u samom gradu ti je omjer Bošnjaci-Hrvati u "dvije deke". Sa ostalim dijelom tvoga posta se slažem u potpunosti.seHmuz wrote:ma u gradu trenutno ima vise hrvata, ali u opstini je u pet deka, jer treba reci da je od dreznice do blagaja sve bosnjacko, plus tu ima nenormalno mnogo prostora za izgradnju, a o gradu jedina jos mogucnost za izgradnju je sjeverni logor, koji drze bosnjaci i ako se tu bude imao jasan cilj tu ce se sve naselit bosnjaci kao i u dolini sunca kod bolnice tako da su mogucnosti daleko vece na istocnojj nego na zapadnoj strani na kojoj se ne moze vise ni zgrada maltene napravit..plus hrvati su u mostar naselili koga god su mogli sve i da hoce vise niko ne moze doci tu da zivi jer vise nema ko..dok kad bi se samo sandzaklije preusmjerile ka mostaru mostar bi apsolutno bosnjacki bio kroz deset godina, a i ovako to je sve nebitno jer vrijeme radi za bosnjake, jer hrvati bar oni imucniji odreda svi djecu salju u zagreb dubrovnik ili split, i 60 posto od njih ostat ce tamo i ostaje, zene su udaju, ovi drugi sto zbog posla sto zbog ljubavi ka hrvatskoj i slicno uglavnom vrijeme svakako radi za bosnjake dole, dodatna inekcija dole za bosnjake bit ce kad se otvori hotel ruza koja ce zaposlit znatan broj mladih i preuzet veliku vecinu turizma dole, nocenja i usluge..uz jos jedan takav kapitalni objekat koji ce osigurat jos nekih hiljadu dvije zaposlenih u mostaru je sve rijeseno..sad ce se otvarat dole i turski studentski dom, gdje ce godisnje dolazit 500 studenata iz turske da se skoluje ovde, dio njih ce tu sigurno u buducnosti uloozit neki novac dio ce ostat..tako da buducnost dole sigurno nije crna..
- ČikaJosip
#74 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
seHmuz wrote:ma u gradu trenutno ima vise hrvata, ali u opstini je u pet deka, jer treba reci da je od dreznice do blagaja sve bosnjacko, plus tu ima nenormalno mnogo prostora za izgradnju, a o gradu jedina jos mogucnost za izgradnju je sjeverni logor, koji drze bosnjaci i ako se tu bude imao jasan cilj tu ce se sve naselit bosnjaci kao i u dolini sunca kod bolnice tako da su mogucnosti daleko vece na istocnojj nego na zapadnoj strani na kojoj se ne moze vise ni zgrada maltene napravit..plus hrvati su u mostar naselili koga god su mogli sve i da hoce vise niko ne moze doci tu da zivi jer vise nema ko..dok kad bi se samo sandzaklije preusmjerile ka mostaru mostar bi apsolutno bosnjacki bio kroz deset godina, a i ovako to je sve nebitno jer vrijeme radi za bosnjake, jer hrvati bar oni imucniji odreda svi djecu salju u zagreb dubrovnik ili split, i 60 posto od njih ostat ce tamo i ostaje, zene su udaju, ovi drugi sto zbog posla sto zbog ljubavi ka hrvatskoj i slicno uglavnom vrijeme svakako radi za bosnjake dole, dodatna inekcija dole za bosnjake bit ce kad se otvori hotel ruza koja ce zaposlit znatan broj mladih i preuzet veliku vecinu turizma dole, nocenja i usluge..uz jos jedan takav kapitalni objekat koji ce osigurat jos nekih hiljadu dvije zaposlenih u mostaru je sve rijeseno..sad ce se otvarat dole i turski studentski dom, gdje ce godisnje dolazit 500 studenata iz turske da se skoluje ovde, dio njih ce tu sigurno u buducnosti uloozit neki novac dio ce ostat..tako da buducnost dole sigurno nije crna..
Ja imam osjećaj da ti želiš da Hrvati nestanu iz Mostara. Nisi mi neki multi-kulti. A ne možeš zlo drugom željeti a dobru se nadati.
I od te zasljepljenosti ne vidiš ono što ti je pred nosom. A to je da je Hrvata dosta više od Muslimana. Ne znam, samo vas je svake godien manje na Univerzitetu, a broj studenata na sveučilištu stalno raste. Mnogi ostaju.
A što se prostora tiče, Rodoč, Jasenica pa sve dolje do kraja općine. Ima prostora za 5 sjevernih logora.
-
hercegovac_pravi
#75 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
NetačnoČikaJosip wrote:seHmuz wrote:ma u gradu trenutno ima vise hrvata, ali u opstini je u pet deka, jer treba reci da je od dreznice do blagaja sve bosnjacko, plus tu ima nenormalno mnogo prostora za izgradnju, a o gradu jedina jos mogucnost za izgradnju je sjeverni logor, koji drze bosnjaci i ako se tu bude imao jasan cilj tu ce se sve naselit bosnjaci kao i u dolini sunca kod bolnice tako da su mogucnosti daleko vece na istocnojj nego na zapadnoj strani na kojoj se ne moze vise ni zgrada maltene napravit..plus hrvati su u mostar naselili koga god su mogli sve i da hoce vise niko ne moze doci tu da zivi jer vise nema ko..dok kad bi se samo sandzaklije preusmjerile ka mostaru mostar bi apsolutno bosnjacki bio kroz deset godina, a i ovako to je sve nebitno jer vrijeme radi za bosnjake, jer hrvati bar oni imucniji odreda svi djecu salju u zagreb dubrovnik ili split, i 60 posto od njih ostat ce tamo i ostaje, zene su udaju, ovi drugi sto zbog posla sto zbog ljubavi ka hrvatskoj i slicno uglavnom vrijeme svakako radi za bosnjake dole, dodatna inekcija dole za bosnjake bit ce kad se otvori hotel ruza koja ce zaposlit znatan broj mladih i preuzet veliku vecinu turizma dole, nocenja i usluge..uz jos jedan takav kapitalni objekat koji ce osigurat jos nekih hiljadu dvije zaposlenih u mostaru je sve rijeseno..sad ce se otvarat dole i turski studentski dom, gdje ce godisnje dolazit 500 studenata iz turske da se skoluje ovde, dio njih ce tu sigurno u buducnosti uloozit neki novac dio ce ostat..tako da buducnost dole sigurno nije crna..
Ja imam osjećaj da ti želiš da Hrvati nestanu iz Mostara. Nisi mi neki multi-kulti. A ne možeš zlo drugom željeti a dobru se nadati.
I od te zasljepljenosti ne vidiš ono što ti je pred nosom. A to je da je Hrvata dosta više od Muslimana. Ne znam, samo vas je svake godien manje na Univerzitetu, a broj studenata na sveučilištu stalno raste. Mnogi ostaju.
A što se prostora tiče, Rodoč, Jasenica pa sve dolje do kraja općine. Ima prostora za 5 sjevernih logora.