Odnos RH prema BiH od 1990-1995

Locked
Geronimo81

#151 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Geronimo81 »

exliberal wrote:Odgovor hercegovcu

Nisam dana proveo u Mostaru , bio sam cijeli rat u Sarajevu. Neznam o kojoj knjizi pises nisam procitao nista od tog Sefke ili kako mu vec ime. Fatima Leho je bila zamjenik gradonacelnika ( Orucevica) ako se nevaram, visoki sluzbenik SDA, znaci ako je ona izjavila da je bilo saradnje na tv ona laze ne ja. Dalji clan familije mi je vidjen 93 i 94 u Capljini, vidio ga moj komsija i poslije rata mi to pricao, ja mu nisam vjerovao dok mi ovaj nije potvrdio da je isao manje vise redovno po gorivo ( po 20 + cisterni uz pratnju HVO vojne policije). On je jedan od onih sto su mi potvrdili da su srbi iznajmljivali artiljeriju jer je bio u pozadinskim jedicama zaduzenim za snabdjevanje gorivom i naoruzanjem hercegovackog korpusa. Ja stvarno neznam koji je tvoj cilj sakrivajuci saradnju izmedju Armije i VRS
AKo je on bio u ratu onda zna za te dogovore ili se pravi mutav a ako nije pa onda i nezna.
Desna obala je granatirana redovito sa polozaja VRS.Jedna od granata je pala u krug djecjeg igralista kod zgrade Mostarke i pritom ubila ako se dobro sjecam 4 djece koji su bili bošnjacke nacionalnosti .
Istina je da se HVO javljalo to mi je i ujko pričao samo i to se naplaćivalo .

@hercegovac uvrsteno je to u haag i o tome se raspravljalo samo koji izvor bilo ih je mnogo .

Uglavnom cijeli Mostar to zna samo ti koji si ratovao o tome nista neznas ako si ratovao ikako .
hercegovac_pravi

#152 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by hercegovac_pravi »

Delboy.Trotter wrote:
Alfa_Ze wrote:
Delboy.Trotter wrote:
A to. Imam geler u nadlaktici pa me malo prsti zezaju.
''otiđi do Nevesinja' tamo je još živo sjećanje na tu suradnju. Ne treba daleko, prva birtija do pijace. Nema ih nego 2-3.
Ti napisa '''da si gledao'' ?? To mogu protumaciti da si bio u neposrednoj blizini tih orudja koji su ispaljivli granate na desnu obalu Neretve ??
A isto tako može značiti da sam ih gledao izdaleka, kada ispaljuju. Je li tako? I što se s tim opterećuješ, ne bih gluposti govorio da nisam siguran. Nego, ovo me podsjeti na Hag, kada Karadžić ispituje onu medicinsku sestru, kako je mogla vidjeti da tenk ispaljuje granatu.
Gdje mi je onaj ''ratni'' jaran, nesta ga. Da prozborimo koju pametnu o starim danima.
Nisam nestao..ne vozi brigu, neko mora i raditi u ovim "zaostalim krajevima". ovako, da ti kažem nešto, Od Gradine do Porima, od Velmosa do elementare nekada malo južnije a nekada malo sjevernije...to ti je bila moja ratna lokacija. Što se tiče imena jedinece. nećeš je dobiti jer je ovo ipak forum. Ako si bio u MO onda znaš o kojoj se jedinici radi, valjda ste to skontali 15 godina nakon rata.
Već da se vratimo na tvoju tvrdnju i ono što si očima vidio. Ide od prilike ovako...

TI
Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

PostPostao/la Delboy.Trotter dana 16/06/2010 07:58
Bilo je te saradnje svugdje.

Poznat je i slučaj kad je na Tromedju kod Čitluka po gorivo došlo 20 cisterni iz RS pod zajednickom pratnjom vojne policije RS i HVO i jos mnogo drugih slučajeva.
Isto tako i saradnja vojske RS sa 4 korpusom ABiH gdje su se također obrtale cifre.
Ta saradnja, koja je dogovorena u Gostinoj šumi, u Podveležju izmedju Safeta Oručevića i komandanta nevesinjskog korpusa je omogucila da ABiH opstane u Mostaru.

Rat se nije dogadjao samo u Mostaru. Ono sto se dogadjalo u BiH se samo prenosilo na Mostar.
JA
PostPostao/la hercegovac_pravi dana 16/06/2010 08:15
U čemu se konkretno ogledala saradnja četvrog korpusa sa vrs? I tebi isto pitanje kao exliberalu, koliko si dana proveo na Mostarskom ratištu?
TI

PostPostao/la Delboy.Trotter dana 16/06/2010 09:19
Konkretno.
4. korpus Armije BiH redovno je opskrbljivan municijom za pješačko naoruženje od strane nevesinjskog korpusa.
I normalno artiljerijskom podrškom sa srpskih položaja u Podveležju i onom još malo težom artiljerijom sa Čoban polja.

Što pitaš koliko sam dana proveo na mostarskom ratištu? Da ti možda nisam ostao dužan kiriju?
JA

PostPostao/la hercegovac_pravi dana 16/06/2010 09:26
Može li neki link ili izvor iz koga je dobivena ova informacija?
Nisi mi ostao dužan kiriju, ne vozi brigu. Neko ko je proveo na Mostarskom ratištu duže od 2 sedmice znao bi da su ovakve tvrdnje ortodoksna glupost.
Čuj municiju dobijali od nevesinjskog korpusa :lol: :lol: Jesmo naravno ali samo "pojedine" dijelove...isto se odnosi i na granate.
TI

PostPostao/la Delboy.Trotter dana 16/06/2010 09:38

''Jesmo'' ???
Gdje si ti bio? U Bataljonu, kod Hume, Lovca??
Ne, nisi. Pokušaću pogoditi: Šargani ili Stočani??
A odgovor? :-)

JA

PostPostao/la hercegovac_pravi dana 16/06/2010 09:45
Može li izvor informacije koji si naveo u ranijem postu? Čisto onako informativno zbog ostalih učesnika diskusije.
p.s Pogršan pokušaj
TI

PostPostao/la Delboy.Trotter dana 16/06/2010 09:57
Izvor: Gledao svojim očima kada su Srbi tukli s Merđan glave desnu obalu Mostara u periodu sukoba ABiH i HVO.
ABiH nije imala 120 mm, a i one su padale. Dalje, saznao od ljudi, aktera tih zbvanja. U stvari, otii do Nevesnja, tamo je još živo sjećanje na tu suradnju.

Nego, imam osjećaj da me blefaš. Pitao sam te u kojoj si jedinici bio, i izbjegao si odgovor. Pitam te zato što se ovdje vidim postavljaš za eksperta za područje Mostara, pa velim da malo popričamo o konkretnim ljudima, ne moramo ih imenovati, je li tako?
Hoćeš se smilovati i reći u kojoj si jedinici bio, i gdje u Mostaru? Ili sam te uhvatio u laži.
JA

Vrati se na početak posta.. i onda razligu jer ti nemaš veze žive o čemu pričaš. Prijatno i bez osjećaja za personalni napad jer mi to nije cilj.
Pošto si očevidac sporazuma Fatime Leho i nevesinjskog korpus, bar sudeći po tvojim tvrdnjama, možeš li nas prosvijetliti o detaljima sporazuma? I naravno poželjna bi bila nekakva dokumentacija koja potvrđije tvoje tvrdnje. Ono rekla mi "strina Fadila da je vidjela meleka kako izlazi iz ribnjaka na bjelom konju ti na ovom forumu neće proći. DakleM?
P.S de mi samo reci gdje je pao onaj modifikovani "orkan"? Da li je pao istočno od Bulevara ili zapadno od Bulevara?
Ako nisi siguran sa stranama svijeta neka ti aerodrom bude orijentir. :lol:
hercegovac_pravi

#153 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Delboy.Trotter wrote:
Alfa_Ze wrote:Ovo vec prelazi u ‘’chatanje’’, sto moderatori ovog foruma bas ne tolerisu. Evo moj zadnji odgovor, uz jedno pitanje .
Moram priznati da mi pismenost nije jaca strana !! :( :(
Isto onoliko, koliko i tebi !!

Jadranko Prlić (Hrvat) - Herceg-Bosna - zločin nad Muslimanima
Valentin Ćorić (Hrvat) – Herceg-Bosna - zločin nad Muslimanima
Milivoj Petković (Hrvat) - Herceg-Bosna - zločin nad Muslimanima
Slobodan Praljak (Hrvat) -Herceg-Bosna - zločin nad Muslimanima
Berislav Pušić (Hrvat)- Herceg-Bosna - zločin nad Muslimanima
Bruno Stojić (Hrvat) - Herceg-Bosna - zločin nad Muslimanima

Ti kao covjek koji do ‘’utancine’’ poznaje sva ratna dogadjanja u Mostaru, mogao bi biti ‘’KLJUCNI’’ svjedok odbrane, gore pobrojanih. Mozda bi tvoje svjedocenje dovelo do sudskog preokreta - da se oni oslobode krivnje i puste na slobodu ??
Bola', kol'ko si se navio, zaboravio si postaviti to pitanje. :? Evo čekam ima po sata.
I još nešto, kako to da sad nemaš kvačica na slovima??? č,ć,š?? A imao si maloprije?
Ipak si poslušao pametan savjet.
Eto pitanja ..a gdje je odgovor? Nema ga ..jer je lahko širiti demagogiju ali svak demagogija se sruši u sučeljavanju sa konkretnim stvarima..DakleM čekamo na odgovor???Ili je malo nezgodno biti uhvaćen u laži?
hercegovac_pravi

#154 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Geronimo81 wrote:

Nisam dana proveo u Mostaru , bio sam cijeli rat u Sarajevu. Neznam o kojoj knjizi pises nisam procitao nista od tog Sefke ili kako mu vec ime. Fatima Leho je bila zamjenik gradonacelnika ( Orucevica) ako se nevaram, visoki sluzbenik SDA, znaci ako je ona izjavila da je bilo saradnje na tv ona laze ne ja. Dalji clan familije mi je vidjen 93 i 94 u Capljini, vidio ga moj komsija i poslije rata mi to pricao, ja mu nisam vjerovao dok mi ovaj nije potvrdio da je isao manje vise redovno po gorivo ( po 20 + cisterni uz pratnju HVO vojne policije). On je jedan od onih sto su mi potvrdili da su srbi iznajmljivali artiljeriju jer je bio u pozadinskim jedicama zaduzenim za snabdjevanje gorivom i naoruzanjem hercegovackog korpusa. Ja stvarno neznam koji je tvoj cilj sakrivajuci saradnju izmedju Armije i VRS
AKo je on bio u ratu onda zna za te dogovore ili se pravi mutav a ako nije pa onda i nezna.
Desna obala je granatirana redovito sa polozaja VRS.Jedna od granata je pala u krug djecjeg igralista kod zgrade Mostarke i pritom ubila ako se dobro sjecam 4 djece koji su bili bošnjacke nacionalnosti .

@hercegovac uvrsteno je to u haag i o tome se raspravljalo samo koji izvor bilo ih je mnogo .

Uglavnom cijeli Mostar to zna samo ti koji si ratovao o tome nista neznas ako si ratovao ikako .
Da krenemo redom...
exliberal@
Hvala na odgovoru. I šta misliš da te čini kvalifikovanim da daješ odogovre na pitanja vezana za Mostar a očigledno je da nemaš minute provedene na Mostarskom ratištu? Priča o municiji i granatama je toliko djetinjasta da nije vrijedna ozbiljne diskusije. Da li ti razumiješ da smo u "jeku te saradnje" išli u Šantićevi sa (6) šest metaka u okviru? Da li ti razumiješ da je veći stepen borbena gotovosti posotjao prema vrs-u već prema hvo-u? Zašto ako je postojao dogovor? Lahko je šutati konzervu niz ulicu ali kada puhne vjetar..tada nastaje *ebada. Dakle, nije mi cilj da sakrivam takvu saradju, jednostavno nemam šta sakriti jer takvo nešto nije postojalo. Ako tvrdiš suprotno dostavi dokumentaciju i ja će se javno izvinuti za sve stvari koje sam naveo u ovome postu. I za tebe pitanje, u jeku "saradnje", bar kako vi "tvrdite", desio se jedan od jedinstvenih napada tzv. vrs-a na slobodnu teritoriju. Naime, za vrijeme tog napada desila se unikatna stvar na BiH ratištu. Modifikovana raketa "Orkan" je ispaljena na civilne ciljeve. Gdje je pala ta razorna raketa? I onda dođeš ti i teoristi konspiracije da me ubjeđuju u saradnju vrs-a i ABiH!? Ozbiljno, de se malo inforimšite i podkujte nekakvim dokumentima pa da diskutujemo kao odrasli ljudi.
geronimo@
Ponovo se vraćamo na isti slučaj koji ti je objašnjen na barem (5) različitih tema na ovome forumu. U čemu je problem? Ako je desna obala (ponovo griješiš jer kompletna desna obala NIKADA nije bila kontrolisana od strane ustaša) kako onda objašnjavaš fenomen da je sve istočno od Bulevara razrušeno u temelj a zapadno od Bulevara se jedva mogla primjetiti nekakva šteta? Jel ti ozbiljno tvrdiš da je tzv. hvo imao veće artiljerijske mogučnosti od tzv. vrs-a pa je zbog toga istočni dio MO-a sravnjen sa zemljom a zapadni izgleda kao da rata nije ni bilo!? :-)Uozbilji se svega ti..
isto tako, validnu dokumentaciju na forum pa da diskutujemo kao odrasli ljudi.
Umalo ne promaši ovo za uvrštavanje u Haag..postoji icty.org i ostale "pod-stranice" na kojima je dostupna dokumentacija "tužilaštva" i "odbrane". DakleM, postavi link "odbrane" pa da onda diskutujemo.... :-?
kv99

#155 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by kv99 »

osa wrote:
kv99 wrote:
osa wrote: naravno da ne prihvaćam ono što mi nameće netko drugi, vidim ti s tim nemaš problema, nemaš čak ni ideju kad bi to mogao promijeniti ili misliš da to nikad niti nećeš moći, a sram te to otvoreno reći....
Mali si se zeznuo, pokusali ste da nametnete tzv HB pa vidis da nije proslo :bih:
pogrešno, ja sam učestvovao u nametanju kune, grba, zastave i sve prošlo,u nametanju herceg-bosne ni sekunde, nego , zar te stvarno sram priznati nemoć...
Pa sto onda sa " konstitutivnoscu " pokusavas da opravdas kukavicluk i dvolicnost " bojovnika " kada si nametao 1/4 stanovnika Hrvatske ustasku valutu ? Iz Hrvatske zagovaras u Bosni i Hercegovini nesto sto nema u Hrvatskoj , svaka cast na toj lekciji iz " demokracije" na nacin Tudzmanovih katolika ili si to naucio od komandira koji je u Haagu zbog ...da nije ratnog zlocina :thumbup:

A ko je nemocan :? Pogledaj oko sebe pa vidi ko to cvili po forumima i zagovara " treci " :lol: KO se to zali kako mu danasnja situacija ne odgovara i kako zeli promjenu ..ali sam nista ne moze /smije da uradi vec se sakriva iza pedofila i nada se da ce mu on pomoci ;-) Na sto je spala tzv HB kad je stari drotovi prave jos samo na forumima i intrenetu :lol:
hercegovac_pravi

#156 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

osa wrote:
kv99 wrote:
osa wrote: naravno da ne prihvaćam ono što mi nameće netko drugi, vidim ti s tim nemaš problema, nemaš čak ni ideju kad bi to mogao promijeniti ili misliš da to nikad niti nećeš moći, a sram te to otvoreno reći....
Mali si se zeznuo, pokusali ste da nametnete tzv HB pa vidis da nije proslo :bih:
pogrešno, ja sam učestvovao u nametanju kune, grba, zastave i sve prošlo,u nametanju herceg-bosne ni sekunde, nego , zar te stvarno sram priznati nemoć...
Pogrešno, ja sam učestvovao u nestajanju bivše tzv. hzhb i sve prošlo, u nametanju kune ni sekunde, nego zar te stvarno sramota priznati fašističke metode kojima si se koristio?
exliberal

#157 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by exliberal »

hercegovac
ja posteno kazem da nisam bio u mostaru i tu nema rasprave, ja samo kazem kako to da fatima leho koje je bila zamjenica orucevica tvrdi da je ona isla na dogovaranje podrske. ona je to javno izjavila na tv zasto mene prozivas za njene tvrdnje. sa druge strane znajuci kako se rat odvijao ja bi stvarno bio iznenadjen da te "saradnje" nije bilo.
hercegovac_pravi

#158 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

exliberal wrote:hercegovac
ja posteno kazem da nisam bio u mostaru i tu nema rasprave, ja samo kazem kako to da fatima leho koje je bila zamjenica orucevica tvrdi da je ona isla na dogovaranje podrske. ona je to javno izjavila na tv zasto mene prozivas za njene tvrdnje. sa druge strane znajuci kako se rat odvijao ja bi stvarno bio iznenadjen da te "saradnje" nije bilo.
Uopšte mi nije cilj da te prozivam. Izvinjenje ako sam te prozvao jer mi to uopšte nije bio cilj. Jednostavno sam u tvome postu pronašao stereotip "zapadno-hercegovačkih" dogmi koje nikakve veze sa logikom nemaju. Ponovo, niije mi cilj da prozivam tebe lično.
Imaš li kakav link za ovu Fatiminu izjavu? (i.e. Safa je pravio izjave iste prirode koje su ga zakovale u blato iz kojega se neće izvući za dug vremenski period). Dalje, zašto nema nikakve zvanične dokumentacije koja potvrđuje ovakav razvoj događaja!?
Zašto su Srbi gađali "lijevu" obalu Orkanima a nisu desnu!? Sigurno zbog saradnje :shock: Zašto su pripadnici A BiH išli na žarište sukoba sa šest metaka u okviru AK-47-ce? I mi ovdje pričamo o suradnji četvrte (4) vojne sile u Evropi i golorukog naroda protiv nekog ko je "ugrožen"!? De svega ti uključi vijuge, ta nije ti "pogodine" što unas kažu.
Delboy.Trotter

#159 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Delboy.Trotter »

hercegovac_pravi wrote: Nisam nestao..ne vozi brigu, neko mora i raditi u ovim "zaostalim krajevima". ovako, da ti kažem nešto, Od Gradine do Porima, od Velmosa do elementare nekada malo južnije a nekada malo sjevernije...to ti je bila moja ratna lokacija. Što se tiče imena jedinece. nećeš je dobiti jer je ovo ipak forum. Ako si bio u MO onda znaš o kojoj se jedinici radi, valjda ste to skontali 15 godina nakon rata.
Veliš oko Velmosa. Znači ipak kako sam pretpostavljao. Ne trebaš mi dalje ništa objašnjavati. Nije ti loše dole bilo, manje više, samo dva puta da valja zapucalo, pogotovo ono s mravima, a ostalo si preležao u rupi bezveze.
I sada glumiš nekakvog veterana ovdje, u najmanju ruku Arifa. Ja sam mislio da si mostarac, neko od ovdašnje raje iz bataljona, međutim zeznuo sam se.
Ništa, vozdra. Nadam se da je ta knjiga ratnih memoara koju pišeš pri kraju, vidim da si najpametniji ovdje. Tada ćemo konačno saznati šta se u stvari dešavalo dole i prestati pričati gluposti.
hercegovac_pravi

#160 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Delboy.Trotter wrote:
hercegovac_pravi wrote: Nisam nestao..ne vozi brigu, neko mora i raditi u ovim "zaostalim krajevima". ovako, da ti kažem nešto, Od Gradine do Porima, od Velmosa do elementare nekada malo južnije a nekada malo sjevernije...to ti je bila moja ratna lokacija. Što se tiče imena jedinece. nećeš je dobiti jer je ovo ipak forum. Ako si bio u MO onda znaš o kojoj se jedinici radi, valjda ste to skontali 15 godina nakon rata.
Veliš oko Velmosa. Znači ipak kako sam pretpostavljao. Ne trebaš mi dalje ništa objašnjavati. Nije ti loše dole bilo, manje više, samo dva puta da valja zapucalo, pogotovo ono s mravima, a ostalo si preležao u rupi bezveze.
I sada glumiš nekakvog veterana ovdje, u najmanju ruku Arifa. Ja sam mislio da si mostarac, neko od ovdašnje raje iz bataljona, međutim zeznuo sam se.
Ništa, vozdra. Nadam se da je ta knjiga ratnih memoara koju pišeš pri kraju, vidim da si najpametniji ovdje. Tada ćemo konačno saznati šta se u stvari dešavalo dole i prestati pričati gluposti.
Ne, ne velim ovo boldano što ti tvrdiš već velim ono što sam napisao u predhodnom postu...
Od Gradine do Porima, od Velmosa do elementare nekada malo južnije a nekada malo sjevernije.
A ja se isto nadam da ćeš ti bar nekada odgovoriti na pitanje...ali šta se može, u nedostatku kvalitetnih argumenata uvjek se koristi ona "aaaaa 'ta će on Meho zipa mu vugla". :dance:
Alfa_Ze

#161 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Alfa_Ze »

exliberal wrote: ja posteno kazem da nisam bio u mostaru i tu nema rasprave, ja samo kazem kako to da fatima leho koje je bila zamjenica orucevica tvrdi da je ona isla na dogovaranje podrske. ona je to javno izjavila na tv zasto mene prozivas za njene tvrdnje. sa druge strane znajuci kako se rat odvijao ja bi stvarno bio iznenadjen da te "saradnje" nije bilo.
Mnogi su poslije rata svasta izjavljivali, kako bi svoju ulogu u ratu povecali u ocima naroda iz kojeg su dolazili. Ne kazem da Fatima Leho nije to izjavila, pa cak mozda i uradila, ali . . . . ??
Sjeti se samo Celinog ubojstva srpskog svata. 1992. To je tada bilo herojstvo, ali poslije 2 000. godine, kad je trebao da odgovara pred sudskim organima za pocinjeno djelo, to je bilo mnogo - mnogo manje ''herojstvo''!!

Na koncu pogledaj Praljka, njegove ratne i poratne retorike. Danas u Hagu, nije to bas isti onaj prijasnji Praljak !! Nisu to vise ''predstava za siroke narodne mase'' koje je pravio filmski reditelj Praljak, sada valja sopstvene guzove spasavati !! Yebo drzavu, ionako ce ga svi za pola godine zaboraviti, i ne samo njega – nego to opcenito vazi za sve osudjene u Hagu.
Uzmi za primjer Antu Gotovinu, od prije par godina i danas ??
Geronimo81

#162 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Geronimo81 »

Ima zvanične dokumentacije Depeše kao i Depeše iz 20.januara 1993 za rat protiv hrvata koji je prikazan u procesu Kuburi i ostalima samo ti to nisi pratio .Imas i sada u Bugojnu dosta dokumenata pa tako i dokument u kojem Cikotić uzima zarobljenike da kopaju rovove a niko ni a da pisne o tome a obnaša dužnost ministra obrane.

Samo mi reci hercegovac pa kako se obrani sa 7 metaka da niste udarali kundacima ???
Kako ti rekoh ranije to imas i u haag i o tome se raspravljalo na suđenju Šestorki.
Slobodna bosna je isto to objavila i za to pola BiH zna a ti neznas :D
Ja mislim da ti nisi ni primirisao Mostaru.
evo ti link o ovome je bilo u haag o naoružavanju uzimanju 1/3 oruzja o suradnji ABIH i srba uz dokumente pašalića sto je slao za SA o knjigama generala ABIH a i Novinara o svemu nemoj misliti da je to odbijeno ;)

http://bihinfo.com/izjave/43-mediji/210 ... stara.html

PS:zamolio bi te da ne koristis naziv ustaša jer niko ovdje nije nazivao ABIH koje su činili bošnjaci u Mo turcima,balijama itd
hercegovac_pravi

#163 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Geronimo81 wrote:Ima zvanične dokumentacije Depeše kao i Depeše iz 20.januara 1993 za rat protiv hrvata koji je prikazan u procesu Kuburi i ostalima samo ti to nisi pratio .Imas i sada u Bugojnu dosta dokumenata pa tako i dokument u kojem Cikotić uzima zarobljenike da kopaju rovove a niko ni a da pisne o tome a obnaša dužnost ministra obrane.

Samo mi reci hercegovac pa kako se obrani sa 7 metaka da niste udarali kundacima ???
Kako ti rekoh ranije to imas i u haag i o tome se raspravljalo na suđenju Šestorki.
evo ti link o ovome je bilo u haag o naoružavanju uzimanju 1/3 oruzja o suradnji ABIH i srba uz dokumente pašalića sto je slao za SA o knjigama generala ABIH a i Novinara o svemu nemoj misliti da je to odbijeno ;)

PS:zamolio bi te da ne koristis naziv ustaša jer niko ovdje nije nazivao ABIH koje su činili bošnjaci u Mo turcima,balijama itd
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Štemanjem" zidova..eto kako, ali pošto si ti rat posmatrao sa balkona koristeći se "dalekozorom" onda nema šanse da skontaš o čemu ptičam
link molim lijepo odnosno izvor informacije
Ponovo novinski članici :? dostupna ti je Haška dokumentacija, bujrum postaviti izvod
Ja opet mislom da mi je svejedno šta ti misliš

"Super" ti izvor, međutim sačekat ću da postaviš onaj Haški dokument koji dokazuje ovu tvoju tvrdnju pa možemo raspravljati.
A znaš li ti da je moja hala Fadila svojim očima vidjela kad su se Srbi i Hrvati dogovarali kako da pobiju Bošnjake? To nisi znao siguran sam ..pa kontam evo samo da ti kažem pošto već baraatamo "mjerodavnim" izvorima informisanja.
PS:zamolio bi te da ne koristis naziv ustaša jer niko ovdje nije nazivao ABIH koje su činili bošnjaci u Mo turcima,balijama itd.
Pa kako da ih zovem? sami su sebi prišivali U na uniforme ..ta nisam im ih ja prišivao. Dalje, pored Bošnjaka Armiju BiH je sačinjavao i veliki dio Hrvata i Srba, pa ti usporedba nije mjerodavna.

I ovo mi nešto pravo interesantan članak pa kontam .....ka se već lupamo novinskim tekstovima..zašto da ne!?
Nedavno su u Slobodnoj Bosni objavljeni stenogrami razgovora izmedu Brune Stojica, ministra odbrane tzv. Herceg Bosne i Branka Kvesica, šefa policije tzv. Herceg Bosne sa srpskim "bezbednjacima" Micom Stanišicem (ministar policije tzv. RS-a) i Momcilom Mandicem (ministar pravde tzv. RS) koji su vodeni na samom pocetku rata u Bosni i Hercegovini, (tacnije 5. maja 1992.) na relaciji Grude-Vraca, puno prije izbijanja sukoba izmedu Bošnjaka i Hrvata. Tolika mržnja prema Bošnjacima i Bosni, neosjetljivost za druge, recimo posavske Hrvate koji u to vrijeme skupa sa Bošnjacima brane svoja ognjišta uz ogromne ljudske i materijalne gubitke, zatim hvaljenje srpske politike i divljenje Karadžicu, izazivaju u covjeku mucninu i sramotu što su takvi ljudi bili na celnim funkcijama hrvatskog naroda u vremenu kad su mnogi njihovi sunarodnjaci po Hrvatskoj i BiH ubijani od strane velikosrpskog agresora. U nekim medijima su objavljeni i izvaci iz dnevnika Ratka Mladica u kojima on na više mjesta govori o dogovorima sa Hrvatima i saglasnosti njega, Prlica, Bobana i Karadžica kako su Muslimani "naši zajednicki neprijatelji", kako cemo se "lako dogovoriti o zamjeni teritorija" i kako Bosnu i Hercegovinu kao "državu treba uništiti i podijeliti" izmedu Hrvata i Srba. Tu su i precizni navodi isporuka nafte srpskim snagama koje su onda žarile i palile Bosanskom Posavinom, Sarajevom i drugim bh gradovima i selima, ostavljajuci iza sebe mnogu ucviljenu djecu, majke i oceve. Cak i ako se ne bi radilo o autenticnom rukopisu, dogadaji opisani u njemu se savršeno uklapaju u opštu sliku izdajnicke hrvatske politike prema vlastitom narodu i zemlji. Ako neko ne vjeruje Mladicevu dnevniku, neka svakako procita i nedavno objavljenu knjigu prvog predsjednika Hrvatskog sabora Žarka Domljana (Visoko podignimo zastavu) koji otvoreno govori o ambivalentnoj hrvatskoj politici prema BiH, o tome kako je Tudman Bosnu i Hercegovinu smatrao "neprirodnom tvorevinom", da je vjerovao Kadijevicu, JNA i svom "najneobrazovanijem ministru" Šušku, mnogim laskavcima i sumnjivim tipovima oko sebe, više nego ozbiljnim i kompetentnim Hrvatima, pogotovo ne Hrvatima iz Bosne. Vrlo je zanimljiv Domljanov osvrt da je Tudman prema BiH vodio politiku mimo odluka Hrvatskog sabora "putem hercegovackog kruga oko Mate Bobana, covjeka manjkavog obrazovanja i upravo opsjednuta mržnjom prema Muslimanima".
Boldirao sami samo kljčne stavke od kojih se svaka da lahko verificirati. Zadnji ekser u ovoj fašistikoj kliki Tuđmanovske politike prema BiH je knjiga Žarka Domljana. Svaka riječ te kjnige potvđuje Mesićevo svjedočenje u Haagu.
Delboy.Trotter

#164 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Delboy.Trotter »

hercegovac_pravi
Pa kako da ih zovem? sami su sebi prišivali U na uniforme ..ta nisam im ih ja prišivao. Dalje, pored Bošnjaka Armiju BiH je sačinjavao i veliki dio Hrvata i Srba, pa ti usporedba nije mjerodavna.
Jeste, bilo je takvih retardiranih fizikata koji su i to U prišivali. A ne bi vjerovao iz kojeg naroda često, samo da bi pokazali lojalnost. Uostalom ionak nemaš pojma o tim događajima.
Nego ''mostarski veterane'' o kojem to ''velikom broju'' Srba i Hrvata u ABiH pričaš, barem u Mostaru? Prodaješ se ovdje za nekakvog veterana, upućenog u Mostar, a pojma nemaš, samo lupaš fraze s TV.
Hoćeš da ti ja kažem brojkom: samo jedan, jedini Hrvat!!! -(inicijali Z.P. - iz Donje Mahale) i 5-6 Srba, na silu mobiliziranih koji nisu uspjeli na vrijeme pobjeći. S druge strane, u HVO je bilo, i to baš u Mostaru preko 150 Bošnjaka, a Srba još više. Neki od njih su htjeli tu biti, neki mobilizirani, a ko je htio otići, otišao je, jer se moglo izaći kad s htjelo.
Hajde, reci mi jednog Hrvata u ABiH s kojim si zajedno ''ratovao'' u Mostaru. Ne moraš ime, reci inicijale i odakle je iz Mostara? Ovih 5-6 Srba znam, sve do jednog. I kakve veze i ima na kraju krajeva. Ljudi bili regrutovani, ko i svatko, pa ko prije djevojci... ali ti ovdje izmišljaš ''velike brojeve'', kao eto multietničnost i ti stereotipi.
Bolan, pričaj o ustavnim promjenama, ekonomiji, penzijama, izborima..što ti je stalo glumiti nekakvog eksperta, lafo veterana, kada si ko zna u kakvoj u rupi bio u ono vrijeme i siješ mržnju s onakvim izmišljotinama.
hercegovac_pravi

#165 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Delboy.Trotter wrote:
Jeste, bilo je takvih retardiranih fizikata koji su i to U prišivali. A ne bi vjerovao iz kojeg naroda često, samo da bi pokazali lojalnost. Uostalom ionak nemaš pojma o tim događajima.
Nego ''mostarski veterane'' o kojem to ''velikom broju'' Srba i Hrvata u ABiH pričaš, barem u Mostaru? Prodaješ se ovdje za nekakvog veterana, upućenog u Mostar, a pojma nemaš, samo lupaš fraze s TV.
Hoćeš da ti ja kažem brojkom: samo jedan, jedini Hrvat!!! -(inicijali Z.P. - iz Donje Mahale) i 5-6 Srba, na silu mobiliziranih koji nisu uspjeli na vrijeme pobjeći. S druge strane, u HVO je bilo, i to baš u Mostaru preko 150 Bošnjaka, a Srba još više. Neki od njih su htjeli tu biti, neki mobilizirani, a ko je htio otići, otišao je, jer se moglo izaći kad s htjelo.
Hajde, reci mi jednog Hrvata u ABiH s kojim si zajedno ''ratovao'' u Mostaru. Ne moraš ime, reci inicijale i odakle je iz Mostara? Ovih 5-6 Srba znam, sve do jednog. I kakve veze i ima na kraju krajeva. Ljudi bili regrutovani, ko i svatko, pa ko prije djevojci... ali ti ovdje izmišljaš ''velike brojeve'', kao eto multietničnost i ti stereotipi.
Bolan, pričaj o ustavnim promjenama, ekonomiji, penzijama, izborima..što ti je stalo glumiti nekakvog eksperta, lafo veterana, kada si ko zna u kakvoj u rupi bio u ono vrijeme i siješ mržnju s onakvim izmišljotinama.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pa eto šta sam slagao!? I sam se slažeš sa mojom konstatacijom. Dalje, nije bitno iz kojeg naroda. Bitno je kojoj su vojnoj formaciji pripadali .
Neka bola šta si zapjenio....ne govorim samo o Mostaru već ABiH generalno
Hoćeš da ti ja kažem brojkom: samo jedan, jedini Hrvat!!! -(inicijali Z.P. - iz Donje Mahale) i 5-6 Srba, na silu mobiliziranih koji nisu uspjeli na vrijeme pobjeći.
Kao što rekoh iznad, rečenica se ne odnosi specifično na MO već na Armiju BiH generalno.
S druge strane, u HVO je bilo, i to baš u Mostaru preko 150 Bošnjaka, a Srba još više. Neki od njih su htjeli tu biti, neki mobilizirani, a ko je htio otići, otišao je, jer se moglo izaći kad s htjelo.
Da bilo je Bošnjaka i to niko i ne spori.Recimo "braća sa Panjevine" ili NP ili OG ili MG itd....većinu poznajem. Valjda im bolje bilo to već da završe ko 99,9% njihovih sugrađana Bošnjaka po kazamatima Heliodroma, Dretelja ili Gabele.
Kažeš moglo se izaći kad se htjelo :shock: ..Nek i ovo čujem. Gdje se moglo izaći? Jel na Heliodrom..
Hajde reci mi gdje u mojim postovim pronalaziš svoju tvrdnju? Ponovo moja se izjava odnosi na Armiju BiH generalno ne specifično na MO.
Pričam o onome o čemu želim da pričam. U čemu je problem? Jel ti smeta što tvoje tvrdnje uspješno opovrgavam?
Lafo ili ne, misli šta god hoćeš..ali argumente u ruke pa opleti a ako želiš pričati o meni, onda ti savjetujem da otvoriš temu "hercegovac_pravi ALL ABOUT" pa raspali do mile volje.
domy

#166 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by domy »

hercegovac_pravi wrote:Boldirao sami samo kljčne stavke od kojih se svaka da lahko verificirati. Zadnji ekser u ovoj fašistikoj kliki Tuđmanovske politike prema BiH je knjiga Žarka Domljana. Svaka riječ te kjnige potvđuje Mesićevo svjedočenje u Haagu.
Koliko pizdarija ovdje zadnjih dana...kuna ustaška valuta, nismo pitali Srbe smijemo li uvesti kunu... :lol:
Bili ste najveći Jugoslaveni, a do 1964 vam Tito nije ni priznavao naciju. Dajte mi to objasnite.

Ovaj hercegovac traži neke dokumente iz Haaga, ja sam ti stavio tri linka sa suđenja BiH Hrvatima u kojima se govori o slanju municije ABiH i obuci bošnjačkih vojnika u BiH, za vrijeme bošnjačko-hrv rata. Takvih i sličnih dokumenata imaš stotine, ovdje: http://www.slobodanpraljak.com/ratni_dokumenti.html , pa biraj.

Međutim ovo da je Domljan potvrdio Mesićevo svjedočenje...vidi se koliko si upućen i informiran o Mesićevom svjedočenju.
Daj si utuvi u glavu, Mesić je lažno svjedočio, on ništa ne zna i beznačajan je lik za događaje iz 90-ih. To što on sebe prikazuje drugačije je njegov problem. PA ako Domljan potvrđuje mesića, onda to dost govori i o Domljanu.

Kak to da Sulejman Tihić ne potvrđuje Mesića, već kaže "Da nije bilo vas (Hrvata), ne bi bilo ni nas (Bošnjaka)"?

Kak to da S. Halilović kaže da je od samog početka na Hrvate gledao na jednako opasne neprijatelje kao i na Srbe?

Kak to da Shrader govori u svojoj knjizi totalno oprečne stvari od onog što bošnjaci tvrde o hrv-bošnjačkom ratu?
domy

#167 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by domy »

Geronimo81 wrote:Taj ultimatum sto ga neki smatraju je bio dogovor u ZG Tuđmana i Alije Izetbegovića o podčinjavanju dviju legalni vojski u BiH.Tamo gdje su bošnjaci u većini ili ti ga ABiH sve hrvatske vojske se podčinjavaju ABiH a tamo gdje je HVO u većini ABIH se podčinjava HVO sa ciljem lakseg komandovanja vojski na terenu.Nakon povratka u BiH Rajič to pušta tu zapovjed koju nakon par dana Alija povlači i smjenjuje.Ovo je moglo dovesti do sloma VRS da se sprovelo ali nije.

Znam ja da je toga dosta bilo i vidio sam po raznim suđenjima pa tako i na suđenju Kuburi a i na suđenju Praljku .Isto tako ti mogu i ja posvjedociti da mi je auto bilo pregledano uzduz i poprijeko 92 kad sam posao u jablanicu sa roditeljima od strane ABiH na puktu posle Aleksin Hana.
To se sve moglo srediti politickim putem da se to neponavlja i da se ljudi nepljackaju.

Što se tiče obrane ABIH od dvije vojske 100 % sam siguran(a primje mi je pola BiH koje je palo u udaru samo jedne vojske) da se nikako nebi mogli obraniti.Mostar srbi na podvelezje hrvati udaraju na lijevu obalu pada za par sati tu se dobiva mnogo vojske koju mozes da usmjeris prema konjicu i Jablanici i da udaris na ta dva grada uz jos udare srba na srebrenicu i žepu i Tuzlu da se razvuce vojska.Nemoj da uspoređujes Avganistan talibani vode gerilski rat a rat o kojem ja pricam su ispusili za par dana i pobjegli u brda .Pricam ti o gradovima i svako zna da bi u tom dogovoru ispusili jer nisu bili naoružani toliko jako kao HVO i VRS.Slobo i Tuđman bi zajednički nastupali pred MZ i uz lobi koji su imali srbi sve bi to bilo gotovo za par mjeseci uz jednu finu akciju kao sto su je kasnije napravili HV,HVO i ABIH.

Mnogo je sporazuma bilo taj je bio u Lisabonu i bila je davno rasprava na ovom forumu u vezi njega.

Nije to bas rekla kazala slicno je Mesićevim tvrdnjama a to je i u emisiji generali spominjao Sefer Silajdžić.
To je bio moj zaključak na sve dokumente i svjedočenja koja sam procitao u zadnje 4 g na suđenjima.

Nisam ja ni rekao da ih je podržavala nije ih ni optuzivala nego sam mislio na HR ona je i najvise lobirala za HR kod SAD.Išli su sa politicarima iz HR da mire početne čarke između HVO i ABIH.Zadnja diplomatska misija je bila u 4 ili 5 mjesecu 93 i obisla je Mostar a zaustavljeni su u konjicu odakle su se vratili u HR to je u haag svjedočio SDP-ovac Mato Arlović on je bio u toj delegaciji.

Jel mogo Caco da zaustavi koga je htjeo ja mislim da je a ta postrojba je iz HR i jedan dobar dio ljudi iz Posavine.
Vidis sam sebe ukopavas Sporazum milošević tuđman je prica na banovini HR a ta banovina ukljucuje i Jajce.
Moja logika meni kaze da je Jajce veoma vazno bilo srbima držeći Jajce si praktički pred BL i da sam ja bio Karadžić to bi htjeo prije osvojiti nego pola istočne bosne e sada kakav je bio napad srba to znaju Jajčani jesu li se mogli obraniti ili ne.Pa normalno dace predati pa nece se ukopati i ginuti do zadnjeg covjeka kad vide da su u poluokruženju i da sve pada ljudi se povlace a i pametan zapovjednik bi zapovjedio povlačenje i ukopavanje u nekom drugom gradu gdje bi drzali pravu i jaku crtu obrane.

pa vidis to su mogli tuđman i alija odmah da urade samo da su se drzali dogovora zajednickih koje su vodili pa i zajednicka realizacija vanceovog plana iz 93 jer BiHje od MZ bila planirana da se uredi strogo decentralizovana zemlja ili sa republikama ili sa entitetima ili sa deset kantona jer je vise nacionalna zemlja.

Opet pogledajte sve mirovne planove pa vidite jel se moglo pripojiti HR pogotovo kantonalno uređenje drzave ako nije kako je onda Tuđman sam sebi kopao rupu zelio da dio prpoji Hr a onda potpisivao od 92 pa do 95 mirovne planove u kojima nema sanse da dođe do pripajanja.
Srbi su svaki plan odbili i nije to bilo radi teritorija vec iz razloga sto bi ostali unutar BIH stvar logike.

Prica se o nekakvom zabijanju noza u leđa kad su krenuli totalni sukobi a na suđenju Kuburi ispliva dokument o depeši

U depeši svojim jedinicama od 20. siječnja 1993., general Hadžihasanović, zapovijednik 3. korpusa Armije BiH, nalaže: "Za sukobe u svim gradovima HZ Herceg Bosne je preuranjeno iako je i ta opcija predviđena." Početkom 1993

i sta kazes na ovaj link

http://www.youtube.com/watch?v=pFdRSHSKCLc
:thumbup:

Nekima očito treba crtati...
BiH-x

#168 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by BiH-x »

domy wrote:Kak to da Sulejman Tihić ne potvrđuje Mesića, već kaže "Da nije bilo vas (Hrvata), ne bi bilo ni nas (Bošnjaka)"?
Je li on ovo stvarno rekao :shock:
hercegovac_pravi

#169 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

domy wrote:
hercegovac_pravi wrote:Boldirao sami samo kljčne stavke od kojih se svaka da lahko verificirati. Zadnji ekser u ovoj fašistikoj kliki Tuđmanovske politike prema BiH je knjiga Žarka Domljana. Svaka riječ te kjnige potvđuje Mesićevo svjedočenje u Haagu.
Koliko pizdarija ovdje zadnjih dana...kuna ustaška valuta, nismo pitali Srbe smijemo li uvesti kunu... :lol:
Bili ste najveći Jugoslaveni, a do 1964 vam Tito nije ni priznavao naciju. Dajte mi to objasnite.

Ovaj hercegovac traži neke dokumente iz Haaga, ja sam ti stavio tri linka sa suđenja BiH Hrvatima u kojima se govori o slanju municije ABiH i obuci bošnjačkih vojnika u BiH, za vrijeme bošnjačko-hrv rata. Takvih i sličnih dokumenata imaš stotine, ovdje: http://www.slobodanpraljak.com/ratni_dokumenti.html , pa biraj.

Međutim ovo da je Domljan potvrdio Mesićevo svjedočenje...vidi se koliko si upućen i informiran o Mesićevom svjedočenju.
Daj si utuvi u glavu, Mesić je lažno svjedočio, on ništa ne zna i beznačajan je lik za događaje iz 90-ih. To što on sebe prikazuje drugačije je njegov problem. PA ako Domljan potvrđuje mesića, onda to dost govori i o Domljanu.

Kak to da Sulejman Tihić ne potvrđuje Mesića, već kaže "Da nije bilo vas (Hrvata), ne bi bilo ni nas (Bošnjaka)"?

Kak to da S. Halilović kaže da je od samog početka na Hrvate gledao na jednako opasne neprijatelje kao i na Srbe?

Kak to da Shrader govori u svojoj knjizi totalno oprečne stvari od onog što bošnjaci tvrde o hrv-bošnjačkom ratu?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naravno da tražim zvaničnu dokumentaciju koja je svima dostupna. Na takav način se vodi argumentovana konverzacija a eliminiše se "forumska demagogija". U čemu je problem?
Dalje, što se tiče linka i šta si dostavio...pa i ja sam tebi rekao da je moja hala Fadila vidjela svojim očima kako se Srbi i Hrvati dogovaraju da posmiču Bošnjake, pa ti sada vidi koliko je to relavantno.
Ko kaže? Ti? slobadan praljak dot com? A ti ako ne vjeruješ Bivšem Predsjedniku Hrvatsek i prvom Predsjedniku Hrvatskog Sabora onda to dosta govori o kvalitetnoj argumentaciji koju podnosiš. Šta misliš ko ima veći kredibilitet, ti ili Žarko Domljan i Stipe Mesić? Nije dovoljno samo reći oni lažu i idemo dalje. Jednostavno takva priča ne pije vode.

Kakvu je funkciju obnašao Tihić za vrijeme ratnog sukoba? Mesić? Domljan? Isto tako, svaka budal može izaći pred televizor i reći nekakvu glupost, ko je tu da mu zabrani? Međutim, otići na međunarodni Tribunal za ratne zločine i dati nekom mogućnost da ti proturiječi bazirano na zvaničnoj dokumentaciji je posve drgu priča. Dakle, što Tihić ne ode u Haag i svjedoči u potpri hrvatskom vojno i političkom vrhu? U čemu je problem?
Uostalom, može li neki link za ovu izjavu?
Zašto da ne? Sva ova dokumentacija koju sada saznaje javnost je bila poznata bosansko-hercegovačkom vojnom i političkom vrhu i to u momentu njenog nastajanja. Ta dokumentacija mu daje za pravo.
kako to da kompletnom hrvatskom politčkom i vojnom rukovodstvu sude za "ZZP"?
neretvanac

#170 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by neretvanac »

Geronimo81 wrote:

Imalo bi se sta pricati o Mostaru.
O hinjskoj sarajevskoj izdaji mostarskih Bosnjaka, o nosenju para Srbima da granatiraju zapadni Mostar, o jos dosta toga...
Sarajevo i nas vrh je u slucaju Hercegovine i Mostara odigralo jako prljavu igru. Da nisu Mostarci uzeli sami puske i stali na linije, trazili bi danas mostarske Bosnjake po jamama kao sto traze focanske,visegradske itd...
domy

#171 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by domy »

Kak to da Shrader govori u svojoj knjizi totalno oprečne stvari od onog što bošnjaci tvrde o hrv-bošnjačkom ratu?[/quote]

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naravno da tražim zvaničnu dokumentaciju koja je svima dostupna. Na takav način se vodi argumentovana konverzacija a eliminiše se "forumska demagogija". U čemu je problem?
Dalje, što se tiče linka i šta si dostavio...pa i ja sam tebi rekao da je moja hala Fadila vidjela svojim očima kako se Srbi i Hrvati dogovaraju da posmiču Bošnjake, pa ti sada vidi koliko je to relavantno.
Imaš par stranica ispred tri linka s dokumentima, a koji su korišteni na suđenju Praljku i ostalima. Znači to je službeni dokument priznat od Suda. Kao i stotine drugih koji se nalaze na toj stranici i stranici Suda. To što je te dokumente postavio netko koga ti ne voliš ili ti nije simpatičan ne znači da ti dokumenti ne postoje. Uostalom ti dokumenti nemaju veze s Praljkom (osim što su na njegovoj stranici), to su dokumenti iz 90-ih s potpisima i pečatima tadašnjih dužnosnika, političara i sl.
I ne vidim kakve to ima veze s tvojom halom Fadilom, što god to značilo.
Ko kaže? Ti? slobadan praljak dot com? A ti ako ne vjeruješ Bivšem Predsjedniku Hrvatsek i prvom Predsjedniku Hrvatskog Sabora onda to dosta govori o kvalitetnoj argumentaciji koju podnosiš. Šta misliš ko ima veći kredibilitet, ti ili Žarko Domljan i Stipe Mesić? Nije dovoljno samo reći oni lažu i idemo dalje. Jednostavno takva priča ne pije vode.
Vidiš kako si zadojen i zasljepljen, ne želiš čitati ni razmišljati. Zato što sam to već objasnio na prijašnjim stranicama. Ne radi se tu o tome kome ja vjerujem ili ne. Dok se nisam bolje upoznao s materijom i ja sam vjerovao onome što Mesić kaže. Međutim, postoji knjiga koja se podrobno bavi svjedočenjem Stipe Mesića u Haagu. Analizom onoga što je rekao nedvojbeno je utvrđeno da je Stipe Mesić haaški krivokletnik, odnosno da je lažno svjedočio. Ne oko jedne ili dvije stvari, već oko svih najbitnijih stvari. I to ne kažem ja već to kaže većina hrvatskih intelektualaca i političara koji nisu zadojeni jugonostalgičari ili ljevičari kojima je još uvijek Tito pred očima.
Tako da to što je Mesić svjedočio kao svjedok Tužiteljstva u Haagu ne vrijedi ništa.
Zato ti savjetujem: Drži se činjenica, dokumenata i dokaza, neovisno jesu li oni postavljeni na stranici praljak com ili Izetbegović com.
Kakvu je funkciju obnašao Tihić za vrijeme ratnog sukoba? Mesić? Domljan? Isto tako, svaka budal može izaći pred televizor i reći nekakvu glupost, ko je tu da mu zabrani? Međutim, otići na međunarodni Tribunal za ratne zločine i dati nekom mogućnost da ti proturiječi bazirano na zvaničnoj dokumentaciji je posve drgu priča. Dakle, što Tihić ne ode u Haag i svjedoči u potpri hrvatskom vojno i političkom vrhu? U čemu je problem?

U prethodnom odgovoru sam ti nešto napisao, a to se može primijeniti i ovdje: Može svaka budala otići u Haag i svjedočiti. Koliko je Sudu bitna istina, o tome se može raspravljati. Dakle, Mesić je samo zato što je bio u HDZ-u 90-ih svjedočio u Haagu protiv cjelokupnog tadašnjeg državnog vrha, a da o ničemu nije imao pojma. Ako želiš link za ovo, stavit ću ga. Mesićevo svjedočenje se ne bazira na nikakvoj službenoj dokumentaciji.
Pa obzirom da se ne sudi hrvatskoj državi već točno određenim ljudima, očito Tihić ne zna ništa konkretno što bi tim ljudima išlo u prilog, osim načelnih stavova kao što je ovaj. Sumnjam da je Tihić upoznat s konkretnim djelima Praljka i ostalih. Evo i linka, namjerno s indexa, koji je poznat kao antihrvatski portal.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/tihi ... 87709.aspx

Zašto da ne? Sva ova dokumentacija koju sada saznaje javnost je bila poznata bosansko-hercegovačkom vojnom i političkom vrhu i to u momentu njenog nastajanja. Ta dokumentacija mu daje za pravo.

Kako mu može biti 1991. poznato nešto što je napisano 92, 93 ili 94?
A daj mi reci zašto taj Halilović nije imao "lukavu strategiju" protiv JNA i Srba, već protiv Hrvata i to od početka? Zašto u ljeto 1991. taj Halilović, Alija ili tkoveć nisu reagirali na Ravno, Uništa i upad "martićevaca" u BiH. Vjerujem da ti ne trebam objašnjavati o čemu se radi.
Doduše, reagirao je Alija poznatom rečenicom: Ovo nije naš rat, neka ga vode oni koji ga žele voditi. Zanimljiva izjava ako znamo da su se ti napadi dogodili na teritoriju BiH.
Kad je rat došao u BiH, tj. kad je Aliji došlo u glavu, onda je to bio vaš rat. Bio je i naš. Onda su se potpisivali Sporazumi o prijateljstvu, onda je HVO bio legalan dio ABiH (vidi Geronimov post), onda su izbjeglice išle u RH, onda je pomoć išla kroz RH i HZHB. Itd...
kako to da kompletnom hrvatskom politčkom i vojnom rukovodstvu sude za "ZZP"?[/quote]

To što im sude ne znači da im je i presuđeno. Ali, to nije odgovor već protupitanje. Možda želiš i link na tu knjigu? :?

Kad smo međusobno ratovali onda su vam bitne oznake na rukavu, kada vam spašavamo Bihać onda ne protestirate da vršimo agresiju na vaš teritorij?

Ja ću tebi ponovo ovdje staviti linkove na dokumente koji govore o tome koliko je RH primila izbjeglica, koliko je pomoći dostavila, koliko je bošnjačkih ranjenika liječeno u Splitu i sl. Ti dokumenti su prihvaćeni na Sudu u Haagu, tako da vjerujem da bi ih i ti trebao prihvatiti.

Naravno da je Hrvatskoj u interesu bila stabilna BiH, mir u BiH, radi isto tako i hrvatskih interesa, to nitko ne osporava. Međutim, kako se to uklapa u priču o dogovoru Tuđman-Milošević? Jer, ako su se njih dvojica davno prije dogovorila zašto bi HV išao skupa s ABiH oslobađati bosanski teritorij od Srba i ginuti tamo?

Opet podsjećam na izjavu Atifa Dudakovića: Da nije bilo HV-a ostao bih zapamćen kao general gubitnik, ovako sam general pobjednik.
domy

#172 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by domy »

BiH-x wrote:
domy wrote:Kak to da Sulejman Tihić ne potvrđuje Mesića, već kaže "Da nije bilo vas (Hrvata), ne bi bilo ni nas (Bošnjaka)"?
Je li on ovo stvarno rekao :shock:
Je, otprilike.

Alfa_Ze

#173 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Alfa_Ze »

Sta je Tihic rekao :
"da nije bilo Hrvatske u teškim vremenima, u BiH bilo daleko teže i gore".
Treba ti biti jasno da Tihic nema ni moralno ni svako drugo pravo da prica o ratu u Bosni i Hercegovini, pogotovo ako to govori u ime Bosnjaka !! Zna se gdj je bio Tihic tokom proteklog rata !!
neretvanac

#174 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by neretvanac »

domy wrote:

Imaš par stranica ispred tri linka s dokumentima, a koji su korišteni na suđenju Praljku i ostalima. Znači to je službeni dokument priznat od Suda. Kao i stotine drugih koji se nalaze na toj stranici i stranici Suda. To što je te dokumente postavio netko koga ti ne voliš ili ti nije simpatičan ne znači da ti dokumenti ne postoje. Uostalom ti dokumenti nemaju veze s Praljkom (osim što su na njegovoj stranici), to su dokumenti iz 90-ih s potpisima i pečatima tadašnjih dužnosnika, političara i sl.
I ne vidim kakve to ima veze s tvojom halom Fadilom, što god to značilo.
Vidiš kako si zadojen i zasljepljen, ne želiš čitati ni razmišljati. Zato što sam to već objasnio na prijašnjim stranicama. Ne radi se tu o tome kome ja vjerujem ili ne. Dok se nisam bolje upoznao s materijom i ja sam vjerovao onome što Mesić kaže. Međutim, postoji knjiga koja se podrobno bavi svjedočenjem Stipe Mesića u Haagu. Analizom onoga što je rekao nedvojbeno je utvrđeno da je Stipe Mesić haaški krivokletnik, odnosno da je lažno svjedočio. Ne oko jedne ili dvije stvari, već oko svih najbitnijih stvari. I to ne kažem ja već to kaže većina hrvatskih intelektualaca i političara koji nisu zadojeni jugonostalgičari ili ljevičari kojima je još uvijek Tito pred očima.
Tako da to što je Mesić svjedočio kao svjedok Tužiteljstva u Haagu ne vrijedi ništa.
Zato ti savjetujem: Drži se činjenica, dokumenata i dokaza, neovisno jesu li oni postavljeni na stranici praljak com ili Izetbegović com.

U prethodnom odgovoru sam ti nešto napisao, a to se može primijeniti i ovdje: Može svaka budala otići u Haag i svjedočiti. Koliko je Sudu bitna istina, o tome se može raspravljati. Dakle, Mesić je samo zato što je bio u HDZ-u 90-ih svjedočio u Haagu protiv cjelokupnog tadašnjeg državnog vrha, a da o ničemu nije imao pojma. Ako želiš link za ovo, stavit ću ga. Mesićevo svjedočenje se ne bazira na nikakvoj službenoj dokumentaciji.
Pa obzirom da se ne sudi hrvatskoj državi već točno određenim ljudima, očito Tihić ne zna ništa konkretno što bi tim ljudima išlo u prilog, osim načelnih stavova kao što je ovaj. Sumnjam da je Tihić upoznat s konkretnim djelima Praljka i ostalih. Evo i linka, namjerno s indexa, koji je poznat kao antihrvatski portal.

Kako mu može biti 1991. poznato nešto što je napisano 92, 93 ili 94?
A daj mi reci zašto taj Halilović nije imao "lukavu strategiju" protiv JNA i Srba, već protiv Hrvata i to od početka? Zašto u ljeto 1991. taj Halilović, Alija ili tkoveć nisu reagirali na Ravno, Uništa i upad "martićevaca" u BiH. Vjerujem da ti ne trebam objašnjavati o čemu se radi.
Doduše, reagirao je Alija poznatom rečenicom: Ovo nije naš rat, neka ga vode oni koji ga žele voditi. Zanimljiva izjava ako znamo da su se ti napadi dogodili na teritoriju BiH.
Kad je rat došao u BiH, tj. kad je Aliji došlo u glavu, onda je to bio vaš rat. Bio je i naš. Onda su se potpisivali Sporazumi o prijateljstvu, onda je HVO bio legalan dio ABiH (vidi Geronimov post), onda su izbjeglice išle u RH, onda je pomoć išla kroz RH i HZHB. Itd...
kako to da kompletnom hrvatskom politčkom i vojnom rukovodstvu sude za "ZZP"?[/quote]

To što im sude ne znači da im je i presuđeno. Ali, to nije odgovor već protupitanje. Možda želiš i link na tu knjigu? :?

Kad smo međusobno ratovali onda su vam bitne oznake na rukavu, kada vam spašavamo Bihać onda ne protestirate da vršimo agresiju na vaš teritorij?

Ja ću tebi ponovo ovdje staviti linkove na dokumente koji govore o tome koliko je RH primila izbjeglica, koliko je pomoći dostavila, koliko je bošnjačkih ranjenika liječeno u Splitu i sl. Ti dokumenti su prihvaćeni na Sudu u Haagu, tako da vjerujem da bi ih i ti trebao prihvatiti.

Naravno da je Hrvatskoj u interesu bila stabilna BiH, mir u BiH, radi isto tako i hrvatskih interesa, to nitko ne osporava. Međutim, kako se to uklapa u priču o dogovoru Tuđman-Milošević? Jer, ako su se njih dvojica davno prije dogovorila zašto bi HV išao skupa s ABiH oslobađati bosanski teritorij od Srba i ginuti tamo?

Opet podsjećam na izjavu Atifa Dudakovića: Da nije bilo HV-a ostao bih zapamćen kao general gubitnik, ovako sam general pobjednik.[/quote]

Ovo, mogu ti slobdono reci- LAZES.
Alija je izgovorio na pozive JNA da se Bosnjaci ukljuce u njene redove,a rat u Hrvatskoj je trajao vec uveliko. I zato malo zahvalnosti, da su Bosnjaci stali na srpsku stranu i poridruzili se masovno JNA, od Hrvatske ne bi ostao ni perec a kamoli kifla.
Last edited by neretvanac on 18/06/2010 18:03, edited 1 time in total.
neretvanac

#175 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by neretvanac »

Alfa_Ze wrote:
Sta je Tihic rekao :
"da nije bilo Hrvatske u teškim vremenima, u BiH bilo daleko teže i gore".
Treba ti biti jasno da Tihic nema ni moralno ni svako drugo pravo da prica o ratu u Bosni i Hercegovini, pogotovo ako to govori u ime Bosnjaka !! Zna se gdj je bio Tihic tokom proteklog rata !!
:thumbup: :thumbup:
U prvim redovima- al u Stuttgartu u supermarketu u redu !
Locked