Odnos RH prema BiH od 1990-1995

Locked
domy

#1 Odnos RH prema BiH od 1990-1995

Post by domy »

Evo, otvaram novu temu, tokom dana ću odgovoriti na postove s "Josipovića", pa ćemo vidjeti ima li interesa za ovo...
domy

#2 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by domy »

Evo da citiram forumaša kv99 i nastavim s onim što je započeto na "Josipoviću":
vec sam ti ranije naveo da koristis naziv za narode a ne za vjeru ali ako insistiras mozemo tako pricati .

1) Za pokretanje agresije na Bosnu i Hercegovinu je bilo potrebno prvo stvoriti uslove ( takticke/ propagande/ politicke/ ekonomske itd ) koji bi bili nemoguci da nije pokrenut sukob u Hrvatskoj
2) Napisao si da je HV/ HVO bio citavo vrijeme rat u sukobima sa Srbima i to nije istina. Naveo sam ti i to je vrlo lahko provjeriti da katolici pod komandom Tudzmana i Gruda nisu imali sukobe se Srbima od oktobra 1992 ( pada Jajca ) pa sve do oktobra 1994 ( Kupresa ) tj 2 pune godine . HVO jednice koje su se borile protiv cetnika u tom periodu nisu bile pod komadnom Tudzmana vec su komande/ opremu / naoruzanje dobivali od ABIH ( HVO Brcko/Tuzla/Usora u to vrijeme nisu bili u lancu komande preko Gruda ) .
3 ) Za razliku od tebe ja pamtim to vrijeme a imas i svjedocenja diplomata na obadvije strane koji govore o tom izboru koji je stavljen pred Tudzmana i njegovim katolicima. Mozda si mlad pa se ne sjecas ali Hrvatska je u tom periodu bila izlozena vrlo velikom diplomatskom pritisku i Tudzman je bio oznacen kao kopija Milosevica.
4) Tudzmanu masovne grobnice Bosnjaka nisu bili razlog ili povod pokretanja Oluje vec samo zelja da oslobodi Hrvatsku . HV ne bi mogla da oslobodi okupirane djelove Hrvatske da nije imala vojnu i diplomatsku pomoc zapada ( pogotovo Amerike ). Mislis li da je nastavila sa politikom vojne podjele BiH da bi spijunske latjelice/snimci sa satelita/ instruktori MPRI / oruzje koje ne neometano i pored embarga dolazilo u Hrvatsku bili moguci ? I pored svega Oluja je krenula tek kad je dobijen mig od Amerikanaca i do tog miga ne bi doslo da je Tudzman i njegovi katolici nastavili sa istom politikom.
5) Vec sam ti ranije naveo da do oslobodzenja Hrvatske ne bi doslo da se nastavilo sa istom politikom u BiH tj ne bi bilo cjelovita Hrvatska + HB vec je bio izbor : Hrvatska -RSK + HB ili cjelovita Hrvatska - HB.
6) Isli su i konvoji pomoci UN-a kroz Srbiju citavo vrijeme pa da li to znaci da je i Srbija pomagala Bosni i Hercegovini i Bosnjacima da preizve i da se odbrane ? Cetnici su isto tako prodavali oruzje pa po tvojoj logici moze se reci da su i oni pomagali
7) Nije istina. Imas svjedocenja i dokumente koji su izneseni na sudzenjima vojnom i politickom vrhu tzv HB kako su Bosnjacke izbjeglice u Hrvatskoj tjerane dalje u trece zemlje. Mozda su katolici iz BiH predstavljali financijski teret ali Bosnjaci su vec krajem 1992 u ogromnoj vecini otisli dalje. Oni koji su ostali su ostali i sami sebe izdrzavali financijski ( stanovi i vikendice po moru itd ali takvih je bila vrlo mala manjina od onih 200 000 koje spominjes).
8 ) Pa MZ je imala zlocinacku politiku. Imas svjedocenja Clintona kako kaze da su vodece zemlje iz Evrope ( Britanija i Francuska ) otvoreno govorili kako nece da pomognu BiH zbog Bosnjaka.
Srbi su odbijali jer nisu dobivali onoliko koliko su zeljeli tj zeljeli su da na papiru dobiju onoliko koliko su kontrolisali a Tudzman je dobivao na pairu koliko je zelio ali to na terenu nije mogao da ostvari .
9 ) Ako nisi cuo za dokumente o djelovanju HV ,o svjedocima i ucesnicima tih djeovanja, izvjestaja UN/novinara ,transkripta Tudzmana koji licno govori o svom planu i djelovanju u BiH , svjedocenja najblizih Tudzamanovih saradnika, Mesica pa na kraju i danasnjeg predsjednika Hrvatske koji otvoreno kaze na pitanje novinara : Procitajte dokumente iz tog vremena i bice vam sve jasno " onda ne znam o cemu mi pricamo . Informisi se pa se ponovo javi li kao sto bi Amerikanci rekli : " ignorance is not an excuse"
Prvo, ja na ovom forumu imam pravo braniti politiku Hrvatske iz 90-ih, kao i generala Praljka. U BiH žive tri ravnopravna naroda i smatram da je ovaj forum koliko muslimanski toliko i hrvatski i srpski.
Nikoga ne vrijeđam, ne širim mržnju i nikog ne provociram. Pišem ono što mislim da je ispravno. Obzirom da ni Tuđman, ni Praljak, ni Gotovina nisu osuđeni za ratni, ili bilo koji drugi zločin, imam legitimno pravo braniti njihovu politiku.
Drugo, što se tiče izraza Muslimani. Njega koristim zato što Bošnjak znači i Hrvat i Srbin iz BiH, međutim izraz Bošnjak se ovdje upotrebljava isključivo za građanina BiH muslimanske vjeroispovjedi. Zašto taj naziv svojatate?
1) Za pokretanje agresije na Bosnu i Hercegovinu je bilo potrebno prvo stvoriti uslove ( takticke/ propagande/ politicke/ ekonomske itd ) koji bi bili nemoguci da nije pokrenut sukob u Hrvatskoj
Šta ti ovo uopće znači? Daj pažljivo pročitaj pa ćeš vidjeti koliko nema smisla...kad ne postoji logičan i smislen odgovor onda je najbolje upotrijebiti klasičnu demagogiju, "nisu stvoreni politički, gospodarski uslovi, trućtruć". Time nisi ništa rekao. Ja kažem ovo: Kakav je to "dogovor" s početka 91., ako par mjeseci (tjedana) kasnije započinje velikosrpska agresija na RH, s ciljem trajne okupacije dijela teritorija RH? Pa daj pročitaj memorandum SANU iz 1986., gdje se jasno govori da je potrebno prekrajati granice u korist Srbije. Jel i to dio velikog dogovora? Jesu li masovni mitinzi Srba iz RH iz 90. i 91. isto dio velikog dogovora?
Daj mi jedan konkretan primjer, argument, dokument, dokaz, tezu, bilo što što bi malo pobliže objasnilo šta znače i koji su to "preduslovi za agresiju na BiH".
Za razliku od tebe ja pamtim to vrijeme a imas i svjedocenja diplomata na obadvije strane koji govore o tom izboru koji je stavljen pred Tudzmana i njegovim katolicima.
Ma o kakavim svjedočenjima pričaš? To što vi imate neke stereotipe i "činjenice" koje se ne temelje na ničime je vaš problem. Ista je stvar s "bezbrojnim" transkriptima i zapisnicima koji "dokazuju" dogovor Tuđmana i Miloševića, ali ja još nisam vidio nijedan.

I onaj vaš Muhamed Filipović je rekao da je vidio neki protokol iz kojeg se vidi dogovor Tuđmana i Miloševića, pa ništa. Onaj blesavi Paraga i Čičak su rekli da imaju trake iz Karađorđeva i da su na putu za Haag. Od sredine 90-ih. :?

Svi sve znaju, imaju dokumente, transkripte, ali nikad ništa od toga.
Tudzmanu masovne grobnice Bosnjaka nisu bili razlog ili povod pokretanja Oluje vec samo zelja da oslobodi Hrvatsku . HV ne bi mogla da oslobodi okupirane djelove Hrvatske da nije imala vojnu i diplomatsku pomoc zapada ( pogotovo Amerike ). Mislis li da je nastavila sa politikom vojne podjele BiH da bi spijunske latjelice/snimci sa satelita/ instruktori MPRI / oruzje koje ne neometano i pored embarga dolazilo u Hrvatsku bili moguci ? I pored svega Oluja je krenula tek kad je dobijen mig od Amerikanaca i do tog miga ne bi doslo da je Tudzman i njegovi katolici nastavili sa istom politikom.
Prvo, muslimanske masovne grobnice koje bi usljedile su bile jedan od razloga, ne glavni razlog. Ali ajde pitaj ljude iz Bihaća jer im bitno iz kojeg je razloga HV krenuo prema Banjoj luci ili im je bitnije što su sačuvali živu glavu?
Tamo vam je i general Gotovina ratovao, vjerujem da i za njega imate samo ružne riječi...
transkripta Tudzmana koji licno govori o svom planu i djelovanju u BiH , svjedocenja najblizih Tudzamanovih saradnika, Mesica pa na kraju i danasnjeg predsjednika Hrvatske koji otvoreno kaze na pitanje novinara : Procitajte dokumente iz tog vremena i bice vam sve jasno " onda ne znam o cemu mi pricamo . Informisi se pa se ponovo javi li kao sto bi Amerikanci rekli : " ignorance is not an excuse
Ma gdje su ti transkripti u kojima Tuđman govori o svom "planu"? Što ih ti ne pošalješ u Haag?
A Mesićeve i Josipovićeve izjave ne žlim komentirati.

Što se tiče dokumenata...evo ti jedan iz ožujka 1993., kojim RH dostavlja municiju ABiH. Taj Tuđman je stvarno bio lud. U jeku sukoba s Bošnjacima/Muslimanima i dogovora s Miloševićem o "podjeli BiH" mi dostavljamo Bošnjacima/Muslimanima municiju...tko je tu lud? :?

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... ih/735.pdf

A evo i službeni dokument o ranjenim Bošnjacima/Muslimanima u splitskom KBC-u iz siječnja 1994...

http://www.slobodanpraljak.com/materija ... NTI/67.pdf

A pazi ovo, u siječnju 1993. Bošnjački piloti idu na obuku u RH... :?

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... ih/647.pdf
Last edited by domy on 11/06/2010 23:06, edited 8 times in total.
sammo

#3 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by sammo »

Koliko izbjeglica je RH primila tada iz BIH...bas me zanima koji je broj Bosnjaka to bio? Ne treba sad pljuvati po RH... Ne sviđa mi se ona recenisa sa...Tudzmanovi katolici...znaci oni drugi su bili Bobanovi katolici...smeta mi samo ono katolici...ovakav naziv za narod...
Pitajte_me

#4 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Pitajte_me »

domy wrote:Evo da citiram forumaša kv99 i nastavim s onim što je započeto na "Josipoviću":
Drugo, što se tiče izraza Muslimani. Njega koristim zato što Bošnjak znači i Hrvat i Srbin iz BiH, međutim izraz Bošnjak se ovdje upotrebljava isključivo za građanina BiH muslimanske vjeroispovjedi. Zašto taj naziv svojatate
Pogresno! Katolici u Bosni su sebe nazivali Bosnjacima prije druge polovine 19. vijeka. Od prije Kulina bana do druge polovine 19 vijeka su se oni tako nazivali i pravili su jasno razliku izmedju Hrvata i Bosnjaka. To sto ti to neznas je samo tvoj problem. Katolici iz Bosne su vecinom etnicki Bosnjaci isto kao sto su muslimani vecinom etnicki Bosnjaci. Oni su Hrvati isto toliko koliko je jedan musliman iz Beograda Bosnjak. Nacionalnost je stvar opredjeljenja i katolici naravno imaju pravo da se nazivaju Hrvatima no svi znamo kako su im se preci nazivali i to nije nikakva tajna. Ali ti NEMAS pravo da nazivas Bosnjake Muslimanima jer oni to ne zele.

Image

Raspitaj se ko je bio recimo ovaj ciko a takvih poput njega je bilo jos nekoliko.
osa

#5 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by osa »

domy wrote:Evo da citiram forumaša kv99 i nastavim s onim što je započeto na "Josipoviću":
vec sam ti ranije naveo da koristis naziv za narode a ne za vjeru ali ako insistiras mozemo tako pricati .

2) Napisao si da je HV/ HVO bio citavo vrijeme rat u sukobima sa Srbima i to nije istina. Naveo sam ti i to je vrlo lahko provjeriti da katolici pod komandom Tudzmana i Gruda nisu imali sukobe se Srbima od oktobra 1992 ( pada Jajca ) pa sve do oktobra 1994 ( Kupresa ) tj 2 pune godine . HVO jednice koje su se borile protiv cetnika u tom periodu nisu bile pod komadnom Tudzmana vec su komande/ opremu / naoruzanje dobivali od ABIH ( HVO Brcko/Tuzla/Usora u to vrijeme nisu bili u lancu komande preko Gruda ) .
3 ) Za razliku od tebe ja pamtim to vrijeme a imas i svjedocenja diplomata na obadvije strane koji govore o tom izboru koji je stavljen pred Tudzmana i njegovim katolicima. Mozda si mlad pa se ne sjecas ali Hrvatska je u tom periodu bila izlozena vrlo velikom diplomatskom pritisku i Tudzman je bio oznacen kao kopija Milosevica.
4) Tudzmanu masovne grobnice Bosnjaka nisu bili razlog ili povod pokretanja Oluje vec samo zelja da oslobodi Hrvatsku . HV ne bi mogla da oslobodi okupirane djelove Hrvatske da nije imala vojnu i diplomatsku pomoc zapada ( pogotovo Amerike ). Mislis li da je nastavila sa politikom vojne podjele BiH da bi spijunske latjelice/snimci sa satelita/ instruktori MPRI / oruzje koje ne neometano i pored embarga dolazilo u Hrvatsku bili moguci ? I pored svega Oluja je krenula tek kad je dobijen mig od Amerikanaca i do tog miga ne bi doslo da je Tudzman i njegovi katolici nastavili sa istom politikom.
5) Vec sam ti ranije naveo da do oslobodzenja Hrvatske ne bi doslo da se nastavilo sa istom politikom u BiH tj ne bi bilo cjelovita Hrvatska + HB vec je bio izbor : Hrvatska -RSK + HB ili cjelovita Hrvatska - HB.
6) Isli su i konvoji pomoci UN-a kroz Srbiju citavo vrijeme pa da li to znaci da je i Srbija pomagala Bosni i Hercegovini i Bosnjacima da preizve i da se odbrane ? Cetnici su isto tako prodavali oruzje pa po tvojoj logici moze se reci da su i oni pomagali
7) Nije istina. Imas svjedocenja i dokumente koji su izneseni na sudzenjima vojnom i politickom vrhu tzv HB kako su Bosnjacke izbjeglice u Hrvatskoj tjerane dalje u trece zemlje. Mozda su katolici iz BiH predstavljali financijski teret ali Bosnjaci su vec krajem 1992 u ogromnoj vecini otisli dalje. Oni koji su ostali su ostali i sami sebe izdrzavali financijski ( stanovi i vikendice po moru itd ali takvih je bila vrlo mala manjina od onih 200 000 koje spominjes).
8 ) Pa MZ je imala zlocinacku politiku. Imas svjedocenja Clintona kako kaze da su vodece zemlje iz Evrope ( Britanija i Francuska ) otvoreno govorili kako nece da pomognu BiH zbog Bosnjaka.
Srbi su odbijali jer nisu dobivali onoliko koliko su zeljeli tj zeljeli su da na papiru dobiju onoliko koliko su kontrolisali a Tudzman je dobivao na pairu koliko je zelio ali to na terenu nije mogao da ostvari .
9 ) Ako nisi cuo za dokumente o djelovanju HV ,o svjedocima i ucesnicima tih djeovanja, izvjestaja UN/novinara ,transkripta Tudzmana koji licno govori o svom planu i djelovanju u BiH , svjedocenja najblizih Tudzamanovih saradnika, Mesica pa na kraju i danasnjeg predsjednika Hrvatske koji otvoreno kaze na pitanje novinara : Procitajte dokumente iz tog vremena i bice vam sve jasno " onda ne znam o cemu mi pricamo . Informisi se pa se ponovo javi li kao sto bi Amerikanci rekli : " ignorance is not an excuse"
Prvo, ja na ovom forumu imam pravo braniti politiku Hrvatske iz 90-ih, kao i generala Praljka. U BiH žive tri ravnopravna naroda i smatram da je ovaj forum koliko muslimanski toliko i hrvatski i srpski.
Nikoga ne vrijeđam, ne širim mržnju i nikog ne provociram. Pišem ono što mislim da je ispravno. Obzirom da ni Tuđman, ni Praljak, ni Gotovina nisu osuđeni za ratni, ili bilo koji drugi zločin, imam legitimno pravo braniti njihovu politiku.
Drugo, što se tiče izraza Muslimani. Njega koristim zato što Bošnjak znači i Hrvat i Srbin iz BiH, međutim izraz Bošnjak se ovdje upotrebljava isključivo za građanina BiH muslimanske vjeroispovjedi. Zašto taj naziv svojatate?
Šta ti ovo uopće znači? Daj pažljivo pročitaj pa ćeš vidjeti koliko nema smisla...kad ne postoji logičan i smislen odgovor onda je najbolje upotrijebiti klasičnu demagogiju, "nisu stvoreni politički, gospodarski uslovi, trućtruć". Time nisi ništa rekao. Ja kažem ovo: Kakav je to "dogovor" s početka 91., ako par mjeseci (tjedana) kasnije započinje velikosrpska agresija na RH, s ciljem trajne okupacije dijela teritorija RH? Pa daj pročitaj memorandum SANU iz 1986., gdje se jasno govori da je potrebno prekrajati granice u korist Srbije. Jel i to dio velikog dogovora? Jesu li masovni mitinzi Srba iz RH iz 90. i 91. isto dio velikog dogovora?
Daj mi jedan konkretan primjer, argument, dokument, dokaz, tezu, bilo što što bi malo pobliže objasnilo šta znače i koji su to "preduslovi za agresiju na BiH".
Za razliku od tebe ja pamtim to vrijeme a imas i svjedocenja diplomata na obadvije strane koji govore o tom izboru koji je stavljen pred Tudzmana i njegovim katolicima.
Ma o kakavim svjedočenjima pričaš? To što vi imate neke stereotipe i "činjenice" koje se ne temelje na ničime je vaš problem. Ista je stvar s "bezbrojnim" transkriptima i zapisnicima koji "dokazuju" dogovor Tuđmana i Miloševića, ali ja još nisam vidio nijedan.

I onaj vaš Muhamed Filipović je rekao da je vidio neki protokol iz kojeg se vidi dogovor Tuđmana i Miloševića, pa ništa. Onaj blesavi Paraga i Čičak su rekli da imaju trake iz Karađorđeva i da su na putu za Haag. Od sredine 90-ih. :?

Svi sve znaju, imaju dokumente, transkripte, ali nikad ništa od toga.
Tudzmanu masovne grobnice Bosnjaka nisu bili razlog ili povod pokretanja Oluje vec samo zelja da oslobodi Hrvatsku . HV ne bi mogla da oslobodi okupirane djelove Hrvatske da nije imala vojnu i diplomatsku pomoc zapada ( pogotovo Amerike ). Mislis li da je nastavila sa politikom vojne podjele BiH da bi spijunske latjelice/snimci sa satelita/ instruktori MPRI / oruzje koje ne neometano i pored embarga dolazilo u Hrvatsku bili moguci ? I pored svega Oluja je krenula tek kad je dobijen mig od Amerikanaca i do tog miga ne bi doslo da je Tudzman i njegovi katolici nastavili sa istom politikom.
Prvo, muslimanske masovne grobnice koje bi usljedile su bile jedan od razloga, ne glavni razlog. Ali ajde pitaj ljude iz Bihaća jer im bitno iz kojeg je razloga HV krenuo prema Banjoj luci ili im je bitnije što su sačuvali živu glavu?
Tamo vam je i general Gotovina ratovao, vjerujem da i za njega imate samo ružne riječi...
transkripta Tudzmana koji licno govori o svom planu i djelovanju u BiH , svjedocenja najblizih Tudzamanovih saradnika, Mesica pa na kraju i danasnjeg predsjednika Hrvatske koji otvoreno kaze na pitanje novinara : Procitajte dokumente iz tog vremena i bice vam sve jasno " onda ne znam o cemu mi pricamo . Informisi se pa se ponovo javi li kao sto bi Amerikanci rekli : " ignorance is not an excuse
Ma gdje su ti transkripti u kojima Tuđman govori o svom "planu"? Što ih ti ne pošalješ u Haag?
A Mesićeve i Josipovićeve izjave ne žlim komentirati.

Što se tiče dokumenata...evo ti jedan iz ožujka 1993., kojim RH dostavlja municiju ABiH. Taj Tuđman je stvarno bio lud. U jeku sukoba s Bošnjacima/Muslimanima i dogovora s Miloševićem o "podjeli BiH" mi dostavljamo Bošnjacima/Muslimanima municiju...tko je tu lud? :?

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... ih/735.pdf

A evo i službeni dokument o ranjenim Bošnjacima/Muslimanima u splitskom KBC-u iz siječnja 1994...

http://www.slobodanpraljak.com/materija ... NTI/67.pdf

A pazi ovo, u siječnju 1993. Bošnjački piloti idu na obuku u RH... :?

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... ih/647.pdf
e domy, domy, znaš onu pjesmu "uzalud vam trud svirači"...
Geronimo81

#6 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Geronimo81 »

Pitajte_me wrote:
Drugo, što se tiče izraza Muslimani. Njega koristim zato što Bošnjak znači i Hrvat i Srbin iz BiH, međutim izraz Bošnjak se ovdje upotrebljava isključivo za građanina BiH muslimanske vjeroispovjedi. Zašto taj naziv svojatate
Pogresno! Katolici u Bosni su sebe nazivali Bosnjacima prije druge polovine 19. vijeka. Od prije Kulina bana do druge polovine 19 vijeka su se oni tako nazivali i pravili su jasno razliku izmedju Hrvata i Bosnjaka. To sto ti to neznas je samo tvoj problem. Katolici iz Bosne su vecinom etnicki Bosnjaci isto kao sto su muslimani vecinom etnicki Bosnjaci. Oni su Hrvati isto toliko koliko je jedan musliman iz Beograda Bosnjak. Nacionalnost je stvar opredjeljenja i katolici naravno imaju pravo da se nazivaju Hrvatima no svi znamo kako su im se preci nazivali i to nije nikakva tajna. Ali ti NEMAS pravo da nazivas Bosnjake Muslimanima jer oni to ne zele.

Image

Raspitaj se ko je bio recimo ovaj ciko a takvih poput njega je bilo jos nekoliko.
To je bio Fra Jukić koji je pokusao u BiH da napravi nacionalni preporod pa su ga zbog tog pokusaja protjerali sluge otomanskog carstva.Nakon toga katolici u BiH se okrecu Hr nacionalnom preporodu .

domy@ Muslimani su bili prije 93 sada su bošnjaci i imaju svoje ime pa ih tako nazivaj a ne onako kako nezele da ih nazivas.
osa

#7 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by osa »

Pitajte_me wrote:

Image

evo šta o tom pitanju reče jedan musliman, prije 100 godina....

LJUBAV I JEDINSTVO KATOLIKA I MUSLIMANA HRVATA

Čujte, braćo, jednu priču iz krvavih naših dana,

Kad je bilo i napretek ljudskog mesa za gavrana:

Živjela su do dva brata, a na glasu dva junaka,

Letjela im svjetom slava ko na krilu vjetra laka.

Ali braća mrzila se kao ljute šumske zvijeri,

Mrzila se. Ah a zašto? Što u jednoj nisu vjeri.

I kad bi se gdjegod sreli, mačeve bi povadili,

Pa po grudi svoje majke krv vlastitu rijekom lili;

A majka im kukavica jecajući, ljutom bolju

Gledala je, gdje joj djeca u sljepoj se mržnji kolju.

Duša joj je, puna rana, danju-noću uzdisala,

I molitvu toplu Bogu, pred nebeski prjesto slala.

Molila je, da u srcu njene djece Bog s visina,

Ukorjeni bratsju ljubav, ljubav mlijeka materina.

Te je molbe Višnji slušo, pa nakon jednog dana

Poslao je svog Anđela iz nebeskih cvjetnih strana.

Jest, poslo je svog Anđela rajskog mira i ljubavi,

Među braću zavađenu, pravo bratstvo da postavi.

Pa kad su se jednog dana na mejdanu braća srela,

Među njih mi Anđeo pade¸sa grančicom bjela krina:

"Stojte, reče, dost je borbe! Ta znate li, da ste braća,

Ne čujte l kroz godine majčinog ljutog plača?

Hrvati ste, a majka Vam Hrvatska je, slika raja,

Njena prošlost, krv i jezik Vas ko sveta veza spaja!

Zar proljevat bratsku krvcu zato, što Vas vjera dijeli,

Bog je jedan za sve ljude, i Bog bratsku slogu želi.

Dok Vi tako koljete se, Vaša majka bolno jeca:

"Neslogom će i razdorom vlastita me ubit djeca."

O daj zato zagrlte se; majka će Vam sretna biti,

Vaša ljubav njoj je melem, rane će joj izlječiti.

I na njenom tmurnom čelu zasjat će stara slava,

Što je sjala u vremenu velikoga Tomislava!" -

To je reko Božji Anđeo, pa sa granom krina bjela,

Zavađenoj braći tada ovjenčao vedra čela.

I toplijem zagrljajem braća su se zagrlila,

I u oku radosna im suzica se zakrijesila,

"Mujo brate", Ivo reče, "šta je bilo, zaboravi!"

"Ivo brate", Mujo zbori, "složimo se u ljubavi..."

Eto tako dobri Bog je mir posijo među braću,

I tim mirom učinio majčinome konac plaču.

I danas se Bogu hvala, braća ljube ko golubi;

Ali, ali - Trebević se s Velebitom još ne ljubi!!!

Musa Ćazim Ćatić

Slobodo slatka i draga, najljepša edenska vilo,
Kojoj na čelu vazda trepti sunca sjaj,
Što srce čovjeku grije i ptici snaži krilo,
Da zraka talasom pliva ko laki uzdisaj!

Kud tvoja kroči noga, tu miris-cvijeće cvati,
U hladu tvojih krila vječit caruje dan;
Bogalj i silni gavan ime ti zvijezdama zlati -
I kada o tebi sanja, najslađi to mu je san.

..
I slavni djedovi moji tako su ginuli za te,
Na tvom braniku vazda prsa im bijahu zid;
Ah, ti si grlila nekad moje čelik-Hrvate
I svojom oštrila rukom mačeva njihovih brid.

Na ravnom Duvanjskom polju ti alem-krunu splete
Našemu prvom kralju, oj zlatni sance moj!
Najdraži to mi je listak povijesti naše svete,
Jer tada Hrvat vitez u svom bijaše svoj.

Željezna njegova ruka bezbrojne vojske svlada,
Pred njom je narode mnoge hvatao trepet i strah,-
I gordi mletački lav je plaćao harač nam tada,
Prijestolju našem sjajnom ljubeći podnožja prah.

I naše plovljahu lađe pučinom Adrije plave,
U mednoj hrvatskoj riječi s njima se orio poj
Hrabrih mornara naših što ih je put bajne slave
Vodio kroz strašnu buru lik arhanđeoski tvoj.

Ah, to je davno bilo! Stoljeća prođoše mnoga
I tamnim prekriše plaštom tvojih nam stopa trag:
Kad je međ krvnom bracom prestala carevat sloga,
Zlobni je Arapov unuk na rodni kucn'o nam prag.

I tada, slobodo zlatna, njegova prljava ruka
Međ nama iskopa tebi dubok i leden grob -
I od tog kobnog časa do danas u moru muka
Hrvatski narod je bio - tuđa sluga i rob.

I sada jedan ga dušman ognjenim bičem prži,
Poput vampira pijuć znoj mu toplu i krv;
Dušmanin drugi i sad mu viš glave handžar drži
S osmijehom punim zlobe, spreman komadat strv.

Al zlatno doći će doba kad će hrvatske svijesti
Na našem ognjištu opet zabuktat žarki plam -
I ti ćeš s hrvatstva dragog teške okove stresti,
A složna braća tebi zidat će veleban hram.

Ah, ja ću možda tada u hladnom grobu biti
Ali ću osjećat opet tvoj životvorni dah;
Slobodo, tebi u slavu himnu će viti
Na nebu duša moja i mrtvi pod zemljom prah!

Musa Ćazim Ćatic
Pitajte_me

#8 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Pitajte_me »

@Geronimo81

I nije on bio jedini Franjevac koji je to zelio nego samo jedan u nizu. Bilo je onih koji su bili jos zesci u tome.

Bilo je svakakvih ljudi koji su u drugoj polovini 19 vijeka pisali svasta. Recimo Cazim Catic je pisao o Muslimanima Srbima, Muslimanima Hrvatima i muslimanima Bosnjacima jer nije znao kojoj nacionalnoj ideologiji da se prikljuci. Safet Beg Beslagic je bio isto slican tip koji je prvo pisao kako u Bosni nikada nije bilo Hrvata i Srba da bi kasnije pisao prvo protiv Srpstva a za Hrvatsvo a jos nekoliko godina kasnije protiv Hrvatsva a za Srpstvo. To je turbulentno vrijeme bilo i sve posle 1850. je politika. Tu su muslimani vec gledali kako da opstanu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Razlika lezi u tome sto su Fra Ivan Frano Jukic (Slavoljub Bosnjak) i njegove kolege se zalagali za nacionalnu Bosnjacku ideju tada kada ta ideja jos nije postala meta politike i politicko ideoloskog prepucavanja.

Oni su sa tom idejom znaci krenuli tada kada ih niko jos nije nikuda gurkao i rekli su jasno sta su i ko su: Bosnjaci-katolici i u tom momentu im je to bilo sasvim prirodno isto kao sto je tebi prirodno da mislis da si Hrvat od stoljeca sedmog. Pisali su knjige istorijske sa na tvrdim koricama ljiljan:

http://i39.klix.com/35i7kgw.jpg

I pisali su ne neke nacionalno ideoloske naduvane pjseme vec proglase sa razmjevanjem i budili ono sto je, do tada, svakome katoliku i muslimanu u Bosni bilo sasvim logicno; da su etnicki Bosnjaci; ali ne i jako bitno. (Sto je i danas kod velike vecine Islamista tako)

Uostalom to je i Stijepan Kljujic ponovio 150 godina kasnije; 1990. i 1991. godine i to danas franjevci ponavljaju. Otidji reci na forum Fojnickog samostana i vidi sta franjevci tamo pisu u diskusijama ljudima Hrvatima iz Busovaca i Kiseljaka koji ih optuzuju da su previse "vezani za Bosnu":

http://www.samostan.ba/forum.php

Zbog toga bi vi Hrvati iz Bosne; gledajuci iz istorijske perspektive trebali biti prvi koji bi stali u kraj ovim nacionalistima iz Hrvatske. Jer etnicki gledano nista niste manji Bosnjaci od muslimana i to je vase kao sto je i nase. No to neznaci da niste Hrvati jer u nacionalnom smislu to jeste i tako se osjecate i tu nema promjene. Sto je shvatljivo jer na taj voz smo skupa zakasnili.
Pitajte_me

#9 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Pitajte_me »

osa wrote: evo šta o tom pitanju reče jedan musliman, prije 100 godina....

Musa Ćazim Ćatic
Da Musa Cazim Catic. Njega sam vec spomenuo. On je pisao i o "Svetom SrPstvu" ali i Bosnjastvu. Nista drugo do jos jednog zbunjenog muslimana iz druge polovine 19. vijeka koji je mjenjao naciju ko gace. Evo sta je pisao kada je jos vjerovao u Bosnjacku nacionalnu ideologiju:
JA SAM BOSNJAK

MUSA CAZIM CATIC

Ja sam Bosnjak - dican junak:
Vjeran svetom domu svome,
Vjeran slavi svojih djeda
I narodu Bosanskome!

Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da,
da se Bosnjak lava boji!...

Majka me je Bosnjakinja
Zaklinjala svojim mlijekom,
BLABLABLA
Last edited by Pitajte_me on 11/06/2010 23:11, edited 2 times in total.
domy

#10 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by domy »

Geronimo81 wrote:[domy@ Muslimani su bili prije 93 sada su bošnjaci i imaju svoje ime pa ih tako nazivaj a ne onako kako nezele da ih nazivas.
Krivo ste me shvatili. Nemam ja ništa protiv naziva Bošnjaci, niti pod Muslimani (s velikim "M") mislim nešto loše. Stvar je u tome što bi se Bošnjakom trebao nazivati svaki stanovnik te zemlje, neovisno koje je nacionalnosti. E, pa ako ćemo to poštivati, onda ne može riječ Bošnjak a priori označavati Muslimana. Ako ja kažem da su se Bošnjaci borili protiv četnika, kako znate mislim li na Bošnjake/Muslimane ili Bošnjake/Hrvate?

Ako ćemo tako, onda nikada nemojte reći zapadna Bosna, već zapadna BiH. Onda ne postoji Hercegovac, već Bošnjak/Hercegovac...
Pitajte_me

#11 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Pitajte_me »

domy wrote:
Geronimo81 wrote:[domy@ Muslimani su bili prije 93 sada su bošnjaci i imaju svoje ime pa ih tako nazivaj a ne onako kako nezele da ih nazivas.
Ako ja kažem da su se Bošnjaci borili protiv četnika, kako znate mislim li na Bošnjake/Muslimane ili Bošnjake/Hrvate?

..
Mozes reci samo: Bosnjaci i Hrvati su se borili protiv cetnika. Jer mi danas pripadamo razlicitim nacijama. Nacija je stvar opredjeljenja. I bitku za katolike Bosne je dobila Hrvatska i Hrvatski nacionalni preporod a ne Bosna i Bosanski nacionalni preporod. Zbog toga moras postovati da smo mi Bosnjaci a da su katolici Hrvati. I to je sva mudrost.
domy

#12 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by domy »

Pitajte_me wrote:Mozes reci samo: Bosnjaci i Hrvati su se borili protiv cetnika. Jer mi danas pripadamo razlicitim nacijama. Nacija je stvar opredjeljenja. I bitku za katolike Bosne je dobila Hrvatska i Hrvatski nacionalni preporod a ne Bosna i Bosanski nacionalni preporod. Zbog toga moras postovati da smo mi Bosnjaci a da su katolici Hrvati. I to je sva mudrost.
Čekaj malo, ako idemo za tim da bi BiH trebala biti jedinstvena država triju konstitutivnih naroda, onda se u njoj i neki Hrvati i neki Srbi osjećaju Bošnjacima, zar ne?
Pitajte_me

#13 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Pitajte_me »

domy wrote:
Čekaj malo, ako idemo za tim da bi BiH trebala biti jedinstvena država triju konstitutivnih naroda, onda se u njoj i neki Hrvati i neki Srbi osjećaju Bošnjacima, zar ne?
Takvih je jako malo. A takvi ljudi za sebe nece reci da su Bosnjaci nego Bosanci ili cak "Bosanci i Hercegovci".

Bosnjak ti je etnicka pripadnost. To je znaci nesto dublje od nacije. A nacionalnost je stvar opredjeljenja jer i onaj musliman iz Beograda i Pazara koji ima Srpsko prezime je isto tako Bosnjak jer to zeli da bude i tacka. Osjeca se povezan sa nama muslimanima iz Bosne. To je tako jer Bosanski nacionalni preporod ali i Srpski i Hrvatski su bili prepleteni krvlju i ratovima i previse je bilo turbulentno a svi smo imali jedan jezik.

Kod Albanaca je druga stvar. Tamo imamo Albance katolike i muslimane i pravoslavce. I iako se oni nekada cak i jako mrze; svi su Albanci jer je njihov nacionalni preporod prije 150 godina rekao:"Nasa vjera je Albanstvo". I kada negdje sretnete Albanca jako je vjerovatno da ce vam vrlo brzo reci da je on prije svega Albanac. To kod nas nije slucaj i zato se to treba pustiti na miru.

U koliko Hrvati budu forsiriali i negirali Bosnjacko ime netrebaju se cuditi kada Bosnjacki nacionalisti budu nasilno svojatali katolike i etikirali ih kao Bosnjake iako se oni tako vec ne osjecaju vise od 100 godina!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#14 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by PipiDugaDevetka »

Pitajte_me wrote:
osa wrote: evo šta o tom pitanju reče jedan musliman, prije 100 godina....

Musa Ćazim Ćatic
Da Musa Cazim Catic. Njega sam vec spomenuo. On je pisao i o "Svetom SrPstvu" ali i Bosnjastvu. Nista drugo do jos jednog zbunjenog muslimana iz druge polovine 19. vijeka koji je mjenjao naciju ko gace. Evo sta je pisao kada je jos vjerovao u Bosnjacku nacionalnu ideologiju:
JA SAM BOSNJAK

MUSA CAZIM CATIC

Ja sam Bosnjak - dican junak:
Vjeran svetom domu svome,
Vjeran slavi svojih djeda
I narodu Bosanskome!

Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da,
da se Bosnjak lava boji!...

Majka me je Bosnjakinja
Zaklinjala svojim mlijekom,
BLABLABLA
Nije Musa bio zbunjen, nego mu je ''trebala putovnica'',...Namazan bio,....
Geronimo81

#15 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Geronimo81 »

Pitajte_me wrote:@Geronimo81

I nije on bio jedini Franjevac koji je to zelio nego samo jedan u nizu. Bilo je onih koji su bili jos zesci u tome.

Bilo je svakakvih ljudi koji su u drugoj polovini 19 vijeka pisali svasta. Recimo Cazim Catic je pisao o Muslimanima Srbima, Muslimanima Hrvatima i muslimanima Bosnjacima jer nije znao kojoj nacionalnoj ideologiji da se prikljuci. Safet Beg Beslagic je bio isto slican tip koji je prvo pisao kako u Bosni nikada nije bilo Hrvata i Srba da bi kasnije pisao prvo protiv Srpstva a za Hrvatsvo a jos nekoliko godina kasnije protiv Hrvatsva a za Srpstvo. To je turbulentno vrijeme bilo i sve posle 1850. je politika. Tu su muslimani vec gledali kako da opstanu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Razlika lezi u tome sto su Fra Ivan Frano Jukic (Slavoljub Bosnjak) i njegove kolege se zalagali za nacionalnu Bosnjacku ideju tada kada ta ideja jos nije postala meta politike i politicko ideoloskog prepucavanja.

Oni su sa tom idejom znaci krenuli tada kada ih niko jos nije nikuda gurkao i rekli su jasno sta su i ko su: Bosnjaci-katolici i u tom momentu im je to bilo sasvim prirodno isto kao sto je tebi prirodno da mislis da si Hrvat od stoljeca sedmog. Pisali su knjige istorijske sa na tvrdim koricama ljiljan:

http://i39.klix.com/35i7kgw.jpg

I pisali su ne neke nacionalno ideoloske naduvane pjseme vec proglase sa razmjevanjem i budili ono sto je, do tada, svakome katoliku i muslimanu u Bosni bilo sasvim logicno; da su etnicki Bosnjaci; ali ne i jako bitno. (Sto je i danas kod velike vecine Islamista tako)

Uostalom to je i Stijepan Kljujic ponovio 150 godina kasnije; 1990. i 1991. godine i to danas franjevci ponavljaju. Otidji reci na forum Fojnickog samostana i vidi sta franjevci tamo pisu u diskusijama ljudima Hrvatima iz Busovaca i Kiseljaka koji ih optuzuju da su previse "vezani za Bosnu":

http://www.samostan.ba/forum.php

Zbog toga bi vi Hrvati iz Bosne; gledajuci iz istorijske perspektive trebali biti prvi koji bi stali u kraj ovim nacionalistima iz Hrvatske. Jer etnicki gledano nista niste manji Bosnjaci od muslimana i to je vase kao sto je i nase. No to neznaci da niste Hrvati jer u nacionalnom smislu to jeste i tako se osjecate i tu nema promjene. Sto je shvatljivo jer na taj voz smo skupa zakasnili.
Netrebas meni pisati to ja znam vrlo dobro povijesti BiH kao i nacionalne preporode u BiH.
Pa nebi se slozio da je u muslimanima budio nesto vise su bili okrenuti vjeri a i mnogo njih prema turskoj u to vrijeme pa ih je i mnogo otislo u Tursku nakon dolaska Austrijanaca..
Ja sam Hrvat iz hercegovine a ne iz bosne samo da te ispravim.
Nista se ti nebrigaj volim ja svoj kraj i svoju povijest prije nacionalni preporoda a i sacuvao sam hercegovačke običaje kao sto je i velika vecina hrvata u bosni sacuvala svoje običaje.
Ti preporodi bi uspjeli kod katolika 100% (jer i sam znas da su fratre pratili u stopu)da nije bilo toliko oni koji nisu zeli da to uspje i da se srusi otomanska vladavina nad BiH jer nakon 500 godina narod u BiH bi bio ujedinjen a ne svrstan po vjeri.
sammo

#16 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by sammo »

Pa ne moze naziv za narod mjenjati kao cipele zbog nekog "jedinstva nacije", politike unitarizma isl.
Pitajte_me

#17 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Pitajte_me »

Geronimo81 wrote: Netrebas meni pisati to ja znam vrlo dobro povijesti BiH kao i nacionalne preporode u BiH.
Pa nebi se slozio da je u muslimanima budio nesto vise su bili okrenuti vjeri a i mnogo njih prema turskoj u to vrijeme pa ih je i mnogo otislo u Tursku nakon dolaska Austrijanaca..
Ja sam Hrvat iz hercegovine a ne iz bosne samo da te ispravim.
Nista se ti nebrigaj volim ja svoj kraj i svoju povijest prije nacionalni preporoda a i sacuvao sam hercegovačke običaje kao sto je i velika vecina hrvata u bosni sacuvala svoje običaje.
Ti preporodi bi uspjeli kod katolika 100% (jer i sam znas da su fratre pratili u stopu)da nije bilo toliko oni koji nisu zeli da to uspje i da se srusi otomanska vladavina nad BiH jer nakon 500 godina narod u BiH bi bio ujedinjen a ne svrstan po vjeri.
Ne slazem se. Nema sile da bi narod u Bosni bio ujedinjen oko jednog jedinstvenog narodnog imena da je se taj narod nazivao drugim imenom do prije Otomanske vladavine. Da su se recimo katolici iz Bosne i Huma nazivali Hrvatima u 12., 13. , 14. 15. vijeku a ne Bosancima i Bosnjanima; nebi bilo tog fratra koji bi uopste pocinjao da budi narod sa bosanskim imenom jer bi se "Bosnjastvo" tretiralo od pocetka kao neka teritorijalna odrecica.

Fratri su bili JEDINI koji su bili jako precizni kada opisuju Bosnjake. Oni su jako precizno nazivali muslimane iz Bihaca "Hrvacanima", muslimane iz Livna, Duvna: Hrvacanima. Ali katolike iz Bosne: Bosnjacima.

Znaci nije bilo dovoljno da si stanovnik "Bosanskog ejalata" da bi te franjevac opisao kao Bosnjaka. Nije bilo dovoljno sto zivis 500 godina u Bosanskom pashaluku. Bilo je vazno dali si prije dolaska osmanlija bio Bosanac ili Hrvat. Bilo je znaci vazno porijeklo. A Bosnjake muslimane Franjevci su uvijek nazivali "nasim poturcenim Bosnjacima".

Zbog toga nije bas korektno da pricamo ovdje o "500 godina" otomanske vladavine jer ta vladavina nije imala uticaj i nije mogla imati uticaj na etnicku pripadnost. Franjevci su bili jedini koji su zapisivali historiju u Bosni u kontinuitetu i koji su bili uz narod i blizu naroda.
Pitajte_me

#18 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Pitajte_me »

Evo samo jedan u nizu primjera kako su franjevci u 18. i 19. vijeku nazivali i gledali na muslimane. Procitajte prvu recenicu od druge alinije "Nasi Poturceni Bosnjaci". Znaci nije bitno sto su to muslimani ipak su oni "nasi" jer su Bosnjaci i to poturceni:

http://i38.klix.com/2n7dswg.jpg
Last edited by Pitajte_me on 12/06/2010 12:17, edited 1 time in total.
bitef

#19 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by bitef »

Image

Image

Image

Image

Image

Chirvat turkisi - Hrvatska pjesma, 16. stoljece.

Friedrich Kraelitz, Ein kroatisches Lied in turkischer Transkription aus dem Ende des XVI. Jahrhunderts, Archiv fur slavische Philologie, 32, Berlin, 1911.

Image

Image

Image

:zjev:
bitef

#20 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by bitef »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

I da se Evlija odozgo potkrijepi :

Image

Image

Image

Crvenom bojom je oznaceno "plemena Hrvata" , zelenom "rijeci Bosni", a plavom "naginju pravednosti" kod Basagica:

Image

:bih:
Pitajte_me

#21 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Pitajte_me »

Izvrces historiju i upustas se u mitomaniju. A za to koristis pisce koji su pisali iz ideoloske perspektive u toku narodnih preporoda i mislis da si dokazao da katolici Bosne nikada nisu bili etnicki Bosnjaci?

Kao prvo Besagic je pisao da:"da u nasoj Bosni ponositoj i junackoj zemlji Hercegovoj, od trebinja do brodskijeg vrata nije bilo Srba ni Hrvata." Da bi kasnije se okrenuo Hrvatskoj nacionalnoj ideji i pisao o Hrvatstvu. Takvih je bilo mali milion "muslimana". Sto bi rekli Hrvati:"To su suncokreti; okrecu se kako sunce sja"

Spominjes Kuripseca nesto sto ni tebi nije bas jasno ali bas je Kuripsesic bio prvi u historiji Bosne koji je jasno zapisao koji narodi i nacije zive u Bosni 1531:

"U spomenutom kraljevstvu Bosanskom nasli smo tri naroda i tri nacije; prvi su starosijedioci Bosanci".

Znaci naziva ih narodom i nacijom a pored Bosanaca jos spominje "Srbe koji su dosli iz Smederave i Grckog Beograda i prave Turke"

Dalje zelis da dokazes kako su u Bosni zivijeli Hrvati i prije dolaska Turaka a za to se koristis podacima iz Livna, Duvna i Bihaca. Nije li to malo neozbiljno decko? :D
Pitajte_me

#22 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Pitajte_me »

Crvenom bojom je oznaceno "plemena Hrvata" , zelenom "rijeci Bosni", a plavom "naginju pravednosti" kod Basagica
Ovako mozemo do sutra ali to je sve kvazi historija. Recimo Celebi s ekoristi izvorom iz 9. vijeka i samo ga vjerno prepisuje. A taj izvor nam govori o naseljivanju plemena Hrvata u Livno. Ti Hrvati koji su kasnije presli na islam i koje Celebi u svome putopisu jasno naziva Bosnjacima su naravno u historgrafiji ostali etnicki Hrvati. Nisu oni postali Bosanci. Ali Osmanlije su imali obicaj da sve muslimane iz Ejalata (i one iz Sandzaka, Beograda, Osijeka itd.) nazivaju Bosnjacima. I da su znali da je to ime izvedeno iz imena jedne rijeke isto nije bila tajna.

Tako je ovaj ponosni Turski putopisac izvadio taj podatak koji je se vjerno prepisivao od 9. vijeka pa nadalje i zapisao kako su ti ljudi, koje je sreo, nazvani po rijeci Bosni ali kako su bez sumnje Hrvatskog roda; sto je i logicno jer je to jasno zapisano.

To u ostalom i Fra Ivan Frano Jukic (Slavoljub Bosnjak) vrlo jasno zapisuje. I on spominje muslimane iz tog kraja i naziva ih Hrvacanima:

Ostavivši Tešanj, (…) pregazismo Usoru rijeku (…) i prešavši Krnjin, spustismo se do podne u ravnine i doline focanske.
Ovdje spazih Hrvacane, ljude po imenu i razgovoru od Šokaca razlicite. Zapitam kiridžiju: »Kakvi su to Hrvacani?«

»Bježi, ne pitaj«, veli on, »to su ljudi izvraceni, koji se ne boje ni Turcina ni fratra, pod puškom po vasdan radi, a rijedko ce je i po noci iza pasa izvaditi!

Prije 15 godina malo se koja kuca šokacka ovdje nalazila, pak evo se gori doseli Hrvacanin, to sve ispod ljubuške i vrgoracke krajine.
A to sam i sâm iz njihovog odijela i govora poznao: je, bija, vidija, naresto;
mjesto: jest, bio, vidio, narasto
Dali je znaci ovo Tursko izlaganje ultimni dokaz da katolici nisu bili Bosnjaci nikada? Nije ali jeste dokaz da su historicari kroz mnoge vjekove znali da su muslimani Livna, Duvna, Bihaca porijeklom Hrvati.
and

#23 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by and »

očito je da službena politika hrvatske prema bih u ratnom periodu nije bila baš pozitivna,u suprotnom josipović ne bi imao razloga da je osuđuje i mijenja,ne bi hrvatska bila na korak od sankcija i ne bi danas imali suđenje za uduženi zločinački projekat.ishod tog suđenja će nam dati najbolji odgovor.tužiteljstvo i odbrana su završili iznošenje dokaza,međutim,biće još dokaza,jer se u međuvremenu pojavio novi dokazni materijal-mladićevi dnevnici i tužiteljstvu je dozvoljeno da iznese nove dokaze.
Pitajte_me

#24 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Pitajte_me »

Ti Mladicevi dnevnici su novi dokazni materijal? A kada su ti dnevnici pronadjeni i dali neko zna sta pise u njima npr?
and

#25 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by and »

Pitajte_me wrote:Ti Mladicevi dnevnici su novi dokazni materijal? A kada su ti dnevnici pronadjeni i dali neko zna sta pise u njima npr?
skoro su pronađeni,a puno toga ima na temu saradnje između srba i hrvata.između ostalog i cjenovnik iznajmljivanja naoružanja :mrgreen:
Locked