Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1 Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by Pera Trta »

Postavljam temu zaista zgađen odnosom Mustafe Mujezinovića, kao premijera FBiH prema poplavama koje uništavaju sve dijelove zemlje njemu povjerene na upravljanje. Sada ga na FTV prikazaše kako odgovara novinarima iz Goražda kada su ga pitali zašto nije (kao npr. stranac Valentin Inzko) obišao poplavljena područja, na šta je ovaj, iz nepoznatih razloga ponovo oživljeni (a u zadnjih 10 godina potpuno zaboravljeni) kadar SDA i bivši premijer KS (ako se neko toga sjeća uopšte), rekao doslovno "Šta ja mogu, ne mogu vam ja zaustavit' vodu? Šta hoćete, da nosam vreće s pijeskom, šta?"
Neko će sigurno braniti sada ovog kadrovika neutvrđenog zanimanja i kvalifikacija, ali bi u modernim zemljama samo zbog ovakve izjave, a o odnosu da ne govorimo, javnost (koja kod nas ne postoji) tražila ostavku premijera koga svrbe jaja što mu je pola zemlje pod vodom.
Ductus Holedocus

#2 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by Ductus Holedocus »

Posjetice Gorazde "kad se malo smiri" :D :?
Haettenschweiler

#3 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by Haettenschweiler »

Zar si tek sada skontao da je MM totalni cinik?
Hemel

#4 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by Hemel »

Ja ne znam samo ko jos ceka neku pomoc od drzave.
Zao mi tog naroda koji ce biti prepusten sebi kao i mnogo puta do sada.

:(
semmy

#5 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by semmy »

svasta u nasoj drzavi pa me ovo od njega i necudi
zao mi samo naroda ali se nadam da ce na iducim izborima bolje razmisliti za koga da glasaju
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#6 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by Pera Trta »

semmy wrote:svasta u nasoj drzavi pa me ovo od njega i necudi
zao mi samo naroda ali se nadam da ce na iducim izborima bolje razmisliti za koga da glasaju
Ma ko bi za ovoga glasao, postavilo ga kao i sve stranačke činovnike. Pa ja bio zaboravio da je dotični i postojao kada ga odnekud iskopaše prošle godine.
Nije stvar očekivanja pomoći. Država, kakva je takva je, ima odgovornost i obavezu da reaguje kako može u ovakvim situacijama. A ne da daje glupe izjave, kojih se ja stidim, kao čovjek kome je ovaj premijer.
barby02

#7 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by barby02 »

Mujezinovic :x Sto reckose , sve ono sto su stvorili POSLIJE rata, ode u helac. . . tugo moja. .
popajic

#8 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by popajic »

Posto on sam ne zeli da pruzi ikakvu pomoc, mogao bi pozvari Torabija - da odradi " zasluzeno" primljenu plaketu za enormne zasluge :-)
semmy

#9 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by semmy »

Pera Trta wrote:
semmy wrote:svasta u nasoj drzavi pa me ovo od njega i necudi
Ma ko bi za ovoga glasao, postavilo ga kao i sve stranačke činovnike. Pa ja bio zaboravio da je dotični i postojao kada ga odnekud iskopaše prošle godine.
Nije stvar očekivanja pomoći. Država, kakva je takva je, ima odgovornost i obavezu da reaguje kako može u ovakvim situacijama. A ne da daje glupe izjave, kojih se ja stidim, kao čovjek kome je ovaj premijer.

znam da je postavljen ali ga iskopase i postavise oni za koje je narod glasao...
vjeruj u ovoj poplavi koja nam se desila smo samo boga molili da nam steta bude sto manja a na pomoc od drzave nismo ni pomislili..uzdaj se u se i u svoje kljuse...
Pera Trta

#10 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by Pera Trta »

GORAŽDE – Šta sad da radimo? Da nosamo vreće? Pa nemojte tako, rekao je premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Mustafa Mujezinović, za Radio Goražde, grad kojeg je potpopila voda.

- Neću ja valjda zaustavljati vodu ni nosati vreće, rekao je za Radio Goražde.

On, kaže, ne može zaustaviti vodu, pa je stoga odlučio ne posjetiti grad čiji stanovnici danima žive u strahu, a stotine su ih morale napustiti svoje domove.

Federalni mediji osudili su ignoriranje premijera, a iz njegova ureda objavljeno je kako će posjetiti poplavljena područja alina suhom.

U priopćenju iz Vlade kaže se kako će Mujezinović u Goraždu biti sa zapovjednikom federalnog štaba Civilne zaštite Vjekoslavom Bevandom i direktorom Federalne uprave Civilne zaštite Alijom Tihićem, ''čim se voda povuče''.
palamuda

#11 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by palamuda »

Ne znam kršim li pravila foruma kad kažem da taj čovjek meni izgleda prilično mutav, kad njega vidim shvatim koliko je bitno da se uvede pravilo da pred izbore kandidati dostave ljekarsko uvjerenje o sposobnosti.
Šta god ga se pita ponaša se kao da je pao sa Marsa.
popajic

#12 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by popajic »

palamuda wrote:Ne znam kršim li pravila foruma kad kažem da taj čovjek meni izgleda prilično mutav, kad njega vidim shvatim koliko je bitno da se uvede pravilo da pred izbore kandidati dostave ljekarsko uvjerenje o sposobnosti.
Šta god ga se pita ponaša se kao da je pao sa Marsa.
Ne izgleda, on jeste mutav,a u politiku i jeste pao s marsa ;-)
Pera Trta

#13 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by Pera Trta »

Ni ove vaspitačice i djeca se ne uzdaju u pomoć premijera već sami (uz pomoć kolega iz Sarajeva) čiste svoj do juče poplavljeni vrtić :(
Ova žena što govori, vjerovatno vaspitačica, nije izdržala i u pola snimka je počela da plače:

http://blip.tv/file/4466624
piupiu

#14 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by piupiu »

popajic wrote:Posto on sam ne zeli da pruzi ikakvu pomoc, mogao bi pozvari Torabija - da odradi " zasluzeno" primljenu plaketu za enormne zasluge :-)
Posebno jer svi znamo da Torabi ima specijalni odnos s vodom i uticaj na nju, :-) :D .
piupiu

#15 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by piupiu »

Pera Trta wrote: "Šta ja mogu, ne mogu vam ja zaustavit' vodu? Šta hoćete, da nosam vreće s pijeskom, šta?"
Neko će sigurno braniti sada ovog kadrovika neutvrđenog zanimanja i kvalifikacija, ali bi u modernim zemljama samo zbog ovakve izjave, a o odnosu da ne govorimo, javnost (koja kod nas ne postoji) tražila ostavku premijera koga svrbe jaja što mu je pola zemlje pod vodom.
Naravno da bi. Ali on je balkanski feudalac, a mi smo kmetovi na njegovoj prciji. Samim tim je uloga kmeta da ukloni posljedice poplave, da bi on suhom zemljom (po)hodio. :x
mayab

#16 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by mayab »

Smetljar najgore vrste, svojim ponasanjem i izjavama me podsjeca na Dodika, samo sto se Dodik zapravo ulizuje svojim glasacima, a, ovaj cini mi se ne konta bas to najbolje, on sve radi da se ogadi onima koji ga izabrase :-) :-)
Država

#17 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by Država »

Mustafa Mujezinović je najbezobrazniji premijer na sjevernoj polulopti!
Pera Trta

#18 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by Pera Trta »

Treba čestitati na solidarnosti sarajevskoj općini Centar koja je prva poslala konkretnu pomoć u Goražde: vatrogasno vozilo, pumpe, čizme, kabanice i određenu novčanu pomoć.
Tako se radi, premijeru!
BiH-x

#19 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by BiH-x »

Pera Trta wrote:Treba čestitati na solidarnosti sarajevskoj općini Centar koja je prva poslala konkretnu pomoć u Goražde: vatrogasno vozilo, pumpe, čizme, kabanice i određenu novčanu pomoć.
Tako se radi, premijeru!
+1

Mujezinovic :x
therrarrius

#20 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by therrarrius »

Mustafa Mujezinovic ne zna za poplave u zemlji, toliko o tome.
Pera Trta

#21 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by Pera Trta »

therrarrius wrote:Mustafa Mujezinovic ne zna za poplave u zemlji, toliko o tome.
Treba ga onda obavijestiti. Stvarno, po njegovom "reagovanju" i ja stičem takav dojam, da čovjek živi u nekom svom svijetu, gdje je sve smilje i bosilje.
therrarrius

#22 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by therrarrius »

Pera Trta wrote:
therrarrius wrote:Mustafa Mujezinovic ne zna za poplave u zemlji, toliko o tome.
Treba ga onda obavijestiti. Stvarno, po njegovom "reagovanju" i ja stičem takav dojam, da čovjek živi u nekom svom svijetu, gdje je sve smilje i bosilje.
Ma boli njega neka stvar za narod, majku mu hebem SDA i njima slicne od 92-e boli *urac za narod, konstantno se sekiraju jedino kako da sto vise zaduze drzavu i kako da sto duze ostanu na vlasti, a za narod? Nek tone ko ga jebe sto se nije iselio kad je mogao :x :x
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#23 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by PipiDugaDevetka »

Nekoliko bitnih detalja iz biografije Mustafe Mujezinovića, kandidata za premijera FBiH

Subota, 13 JUNI 2009 05:02 Djuro Skondric

Nakon serije konsultacija s dvadesetak privrednika i menadžera, lider SDA Sulejman Tihić za federalnog premijera predložio je političara „općeg usmjerenja"Mustafu Mujezinovića.
«Slobodna Bosna» otkriva zašto se Tihić opredijelio za Mujezinovića, ko je Mujezinovićev nalogodavac iz sjene i kako će se ovaj izbor odraziti na političku karijeru lidera SDA.
Ključna razlika između prvorazrednih i drugorazrednih lidera jest u tome što se prvorazredni lideri okružuju prvorazrednim saradnicima, dok se drugorazredni lideri u pravilu okružuju trećerazrednim saradnicima. Gdje spada lider SDA Sulejman Tihić bit će jasno uskoro, kada bude saopćeno ime novog federalnog premijera. Nakon ovog izbora, lider SDA teško će dobiti priliku za popravni ispit: i prethodni federalni premijer Nedžad Branković, sa čijim je radom Tihić bio vrlo nezadovoljan, izabran je isključivo njegovom voljom. Ako Tihić promaši i s izborom Brankovićevog nasljednika, bit će to jasan dokaz da se na čelu SDA nalazi beznadežni improvizator.

LAŽNA POTRAGA ZA PRIVREDNIKOM

Do prije neki dan Tihić je tvrdio da bi na čelu federalne Vlade volio vidjeti nekog od iskusnih menadžera i privrednika, nekog ko poznaje realne prilike u privredi i ko bi makar malo efikasnije od donedavnog premijera Brankovića znao rješavati nagomilane finansijske i privredne probleme u FBiH. Mada je u posljednjih petnaestak dana kroz kancelariju lidera SDA Sulejmana Tihića prodefilovala poduža kolona premijerskih kandidata s prilično uvjerljivim privrednim i menadžerskim referencama, po svemu sudeći novi federalni premijer neće biti ni menadžer, ni ekonomista, ni privrednik, nego političar „općeg smjera".
Golema većina potencijalnih premijerskih kandidata s kojima je Tihić razgovarao posljednjih dana navodno je odbila ponudu pod različitim vrstama izgovora, pa su napokon na stolu ostala samo dva imena: Fuad Kasumović, zamjenik državnog ministra finansija i trezora, te Mustafa Mujezinović, donedavni diplomata, kojem je Tihić prije nekoliko mjeseci obezbijedio privremenu sinekuru u Razvojnoj banci FBiH.

TIHIĆEV REVANŠ MUJEZINOVIĆU

Unatoč činjenici da je poziv na konsultacije dobio među posljednjim, Mujezinović je već dulje vremena izraziti favorit Sulejmana Tihića, osobito nakon svojevrsnog puča koji je Mujezinović izveo u Kantonalnom odboru SDA nekoliko sedmica pred održavanje stranačkog konkresa SDA kada je posve neočekivano okrenuo leđa svom dugogodišnjem prijatelju i saborcu Bakiru Izetbegoviću i priklonio se stranačkoj frakciji Sulejmana Tihića. Golema većina članova Kantonalnog odbora SDA Sarajevo otvoreno je stala na stranu Izetbegovića a među rijetkima koji su (o)stali uz Tihića, bio je načelnik općine Vogošća Asim Sarajlić, kojem se Tihić već revanširao izabravši ga za svog zamjenika u SDA, i Mustafa Mujezinović, kojem se Tihić tek namjerava odužiti - najvjerovatnije izborom za federalnog premijera.Mujezinović je Tihiću važan i zbog snažnog vjerskog backgrounda i nesumnjivog ugleda koji uživa u strukturama Islamske zajednice. Njegov otac Mehmed Mujezinović bio je je jedan od najuglednijih profesora Gazi Husrev-begove medrese a njegova majka Fatima Mujezinović bila je vrlo ugledna sarajevska bula, poznata pod imenom „bula Fočakovka". Izborom prvog saradnika s takvim vjerskim backgroundom, Tihić se zapravo pokušava dodvoriti islamskom vjerskom establišmentu koji je pred stranački kongres otvoreno agitirao protiv njegovog reizbora za predsjednika SDA.Čak i neki od najbližih i najodanijih stranačkih saradnika Tihiću su zamjerili netaktični obračun sa istaknutim članovima nekoliko gradskih partijskih organizacija (Sarajevo, Tuzla, Zenica) koji su nakon stranačkog kongresa doslovno pometeni iz najužeg stranačkog vrha. Tihić računa da bi izborom Sarajlije Mujezinovića donekle relativizirao učestale prigovore prema kojima se nakon stranačkog kongresa „okružio trećerazrednim provincijalcima".

DIRIGENT IZ SJENE

Tokom protekle dvije godine lider SDA Sulejman Tihić i lider HDZ-a Dragan Čović svako malo su tražili opsežnu rekonstrukciju federalne Vlade i smjenu premijera Brankovića. Prema pouzdanim izvorima iz samog vrha SDA, doznali smo da je sve donedavno Tihićev najozbiljniji favorit za federalnog premijera bio Ramiz Džaferović, predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH. No, nakon upada Finansijske policije u Razvojnu banku i otkrivanja skandaloznog načina raspodjele kredita SDA-ovim tajkunima, Tihić je teška srca odustao od Džaferovića i dao se u potragu za drugim kandidatima. U toj potrazi nije otišao daleko - najozbiljnijeg kandidata, Mustafu Mujezinovića, pronašao je upravo u Razvojnoj banci, među nekolicinom najbližim saradnika Ramiza Džaferovića.
U slučaju izbora Mujezinovića, tvrde upućeni, federalnom Vladom iz sjene, zapravo će upravljati - Ramiz Džaferović!

MUJEZINOVIĆ SMIJENJEN ZBOG LOŠIH IZBORNIH REZULTATA

Najzgledniji kandidat za federalnog premijera Mustafa Mujezinović rođen je u Sarajevu 1954. godine. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sarajevo a nekoliko godina pred rat radio je u Energoinvestovom pogonu u Lukavici. Prvi značajniji politički angažman imao je 1994. godine kada je izabran za predsjednika sarajevske općine Stari Grad odakle je, dvije godine kasnije, biran za predsjednika Vlade a potom i guvernera Sarajevskog kantona. U proljeće 2000. godine, zbog katastrofalnog poraza pretrpljenog na lokalnim izborima, vrh SDA odlučio je smijeniti nekoliko najodgovornijih stranačkih funkcionera, među njima i Mustafu Mujezinovića, tadašnjeg guvernera Sarajevskog kantona. U paketu s Mujezinovićem, tada su smijenena još dva guvernera -Rijad Raščić iz Goražda i Tarik Arapčić iz Tuzle, te tadašnji dopredsjednik FBiH Ejup Ganić.
No, za razliku od Raščića, Arapčića i Ganića, Mujezinović je smjenu podnio bezbolno: nedugo nakon smjene, imenovan je za ambasadora BiH pri misiji OSCE-a u Beču a dvije godine kasnije i za ambasadora BiH u Maleziji odakle se vratio prije pet-šest mjeseci. Trenutno je savjetnik u Razvojnoj banci FBiH a tamo je uhljebljen na izričitu preporuku Sulejmana Tihića.
Najveći hendikep Mustafe Mujezinovića jest činjenica da je posljednjih šest i kusur godina proveo daleko izvan BiH i da će mu trebati puno vremena da pohvata makar najvažnije konce zamršene privredne i političke scene Federacije BiH.

LIDER SDA NIJE NADLEŽAN ZA IZBOR FEDERALNOG PREMIJERA

Prije nekoliko dana lider SDA Sulejman Tihić javno je obećao da neće sam odlučiti o izboru budućeg federalnog premijera, odnosno da će odluku prepustiti stranačkom Predsjedništvu, čije je konstituiranje u toku i trebalo bi se okončati do kraja sedmice. No, upućeni tvrde da je Tihić već donio odluku koju će stranačko Predsjedništvo samo potvrditi.Prema Ustavu Federacije BiH, premijera i sve ministre federalne Vlade imenuje i razrješava predsjednik uz saglasnost sa potpredsjednicima Federacije BiH. Kako smo doznali, aktuelna predsjednica FBiH Borjana Krišto, kao i dopredsjednici Mirsad Kebo i Spomenka Mičić ni na koji način, ni formalno ni neformalno, nisu uključeni u izbor federalnog premijera mada su formalno najodgovorniji i za njegov izbor i za njegov rad.Ovakvim postupkom Tihić je zapravo suspendirao ustavnu nadležnost predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH i preuzeo ovlasti koje mu ustavno ne pripadaju.

Piše: Asim Metiljević (Slobodna Bosna)
Pera Trta

#24 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by Pera Trta »

Istinabog, i Zlaja i DoDo se nisu baš pretrgli...danas su bili zauzeti pregovorima.
Hebemu poplavu, đe nađe da udari kad mi konstituišemo vlast :roll:
Mora Inzko u Goraždu da izjavi da bi možda sada trebalo da se pažnja političara u BiH malo otkloni od formiranja vlasti i da se pomogne ljudima.
Pera Trta

#25 Re: Odnos Mustafe Mujezinovića prema poplavama u zemlji

Post by Pera Trta »

Iz Mujinih usta u vaše uši!
Dnevnik TV BPK od 04.12.2010.
Premijer "nastupa" na 03:13:

http://blip.tv/file/4468317
Post Reply