Odlazak iz BiH?
-
furlan
A sta ako ti odgovorim da sam probao mijenjati atmosferu od 90-e pa do 95-e i vidio da je to pisanje u vjetar i da citav svoj zivot ne zelim niti mogu da podredim uzaludnom poslu.Ideali i mladalacka zanesenost se tope a raste odgovornost i iskustvo.Ja svoju djecu ne zelim da dovedem u iskusenja koja sam ja prosao.Pozitivnu atmosferu ce praviti oni kojima dogori do nokata ili ce traziti neke druge domovine.A da smo dotakli dno dna ocigledno nismo.Uvjek mi nadjemo novi podzemni hodnik koji je jos dublji od prethodnog.
-
edu
ne..ja sebi ne odgovaram..odgovor ocekujem od vas...A wrote:edu wrote:e bas bih volio vidjeti ljekara-specijalistu koji ce radije prati neciju guzicu 365 dana negoli raditi svoj posao u svojo drzavi..ma ko bio na vlasti...Pa eto, ti sam sebi ovdje odgovaras - ti ih znas kojima je draze bilo prati guzice (btw, zar ima necasnog posla?), nego raditi svoj posao u svojoj drzavi.edu wrote:e ja ih znam vise koji su prali guzice (vise od 2 godine..)..radeci u domu za stare osobe...Annela wrote:Nisam jos nijednog naseg ljekara u dijaspori srela da pere guzice. A srela sam ih puno koji rade svoj posao za koji su skolovani.
danas je napisala sljedece: "mrzi me da odgovaram na licna prepucavanja pa cu se pokusati drzati teme -- ako je tom ljekaru specijalisti BOLJE prati necije guzice vani nego trpiti suadu i terzica i ostale majmune, valjda to sve govori"........ja sam rekao da izmedju obavljanja posla za koji si skolovan (i posjedovanja diplome za koju si muda gulio 7 godina..) i plate koja se u sarajevu krece - ljekar opste prakse oko 900-1000 KM..(ako neko zna bolje neka ispravi..)..a sve to obavljati u vrijeme dok su na vlasti terzici i seade..i pranja necije guzice u dijaspori i plate od 2000 KM ili eura..svejedno..ja bih uvijek izabrao ovo prvo..volio bih znati ljekara kojem je BOLJE - kako to napisa danas - prati neciju guzicu..a ne ovo prvo...
ovi sto ih ja znam guzice su prali 92-93-94..nakon rata su se vratili..sada rade svoj posao za koji su skolovani...
-
edu
to sa mentalitetom nema veze..jedno je raditi u domu prati neciju guzicu i biti (adekvatno) (ne)skolovan za to..a drugo je raditi u domu a i prati neciju guzicu a znati o abdominalnoj hirurgiji vise nego i jedan svabo...Annela wrote:To je bas onaj nas Balkanski mentalitet. Za sve dance, svedjane itd rad u starackom domu gledaju kao i sve druge poslove. Jer znaju da ce i oni sami jednog dana biti stari i nemocni i da ce im trebati neko da im pomaze oko licne higijene.
Kolliko bi nasih stari ljudi u Bosni bili sretni da ima ko da im pomogne.
- danas
po tvom misljenju... i ima itekako veze sa mentalitetom, jer "nas" mentalitet se ovome cudi a mentalitet osobe koja zeli najbolje svojoj djeci mozda misli drugacije... pa i sa diplomom radi posteno bilo koji posao, ali zna da mu djeci sutra nece biti suada profesorica. nekome je to bitnije.edu wrote: to sa mentalitetom nema veze..jedno je raditi u domu prati neciju guzicu i biti (adekvatno) (ne)skolovan za to..a drugo je raditi u domu a i prati neciju guzicu a znati o abdominalnoj hirurgiji vise nego i jedan svabo...
-
edu
upravo tako..kad smo vec kod guzica..neko voli guzicu u kraj..a neko ne...danas wrote:pa BOLJE je subjektivan pojam i o tome se raspravlja... nekome je manja nesreca prati guzice nego gledati guzicu na vlasti, kao sto sam vec rekla. tebi ocigledno nije, i to je to. licni izbor.
-
mr2
upravo takoedu wrote:ne..ja sebi ne odgovaram..odgovor ocekujem od vas...A wrote:edu wrote:e bas bih volio vidjeti ljekara-specijalistu koji ce radije prati neciju guzicu 365 dana negoli raditi svoj posao u svojo drzavi..ma ko bio na vlasti...Pa eto, ti sam sebi ovdje odgovaras - ti ih znas kojima je draze bilo prati guzice (btw, zar ima necasnog posla?), nego raditi svoj posao u svojoj drzavi.edu wrote: e ja ih znam vise koji su prali guzice (vise od 2 godine..)..radeci u domu za stare osobe...
danas je napisala sljedece: "mrzi me da odgovaram na licna prepucavanja pa cu se pokusati drzati teme -- ako je tom ljekaru specijalisti BOLJE prati necije guzice vani nego trpiti suadu i terzica i ostale majmune, valjda to sve govori"........ja sam rekao da izmedju obavljanja posla za koji si skolovan (i posjedovanja diplome za koju si muda gulio 7 godina..) i plate koja se u sarajevu krece - ljekar opste prakse oko 900-1000 KM..(ako neko zna bolje neka ispravi..)..a sve to obavljati u vrijeme dok su na vlasti terzici i seade..i pranja necije guzice u dijaspori i plate od 2000 KM ili eura..svejedno..ja bih uvijek izabrao ovo prvo..volio bih znati ljekara kojem je BOLJE - kako to napisa danas - prati neciju guzicu..a ne ovo prvo...
ovi sto ih ja znam guzice su prali 92-93-94..nakon rata su se vratili..sada rade svoj posao za koji su skolovani...
eto levata stigla plata.....
- danas
a neko voli glumit laznu gospodu, a neko voli dati svojoj djeci sansu za normalan zivot neopterecen budalastinama i mrznjom... ha ja...edu wrote:upravo tako..kad smo vec kod guzica..neko voli guzicu u kraj..a neko ne...danas wrote:pa BOLJE je subjektivan pojam i o tome se raspravlja... nekome je manja nesreca prati guzice nego gledati guzicu na vlasti, kao sto sam vec rekla. tebi ocigledno nije, i to je to. licni izbor.
-
edu
eh eto gore nema suada..gore nema nacionalista...gore nema nemira..JAH!danas wrote:po tvom misljenju... i ima itekako veze sa mentalitetom, jer "nas" mentalitet se ovome cudi a mentalitet osobe koja zeli najbolje svojoj djeci mozda misli drugacije... pa i sa diplomom radi posteno bilo koji posao, ali zna da mu djeci sutra nece biti suada profesorica. nekome je to bitnije.edu wrote: to sa mentalitetom nema veze..jedno je raditi u domu prati neciju guzicu i biti (adekvatno) (ne)skolovan za to..a drugo je raditi u domu a i prati neciju guzicu a znati o abdominalnoj hirurgiji vise nego i jedan svabo...
-
edu
a u njemackoj ti to dzaba urade? pih..bas me cudi zasto onda dijaspora pravi zube ovdje...mr2 wrote:upravo takoedu wrote:ne..ja sebi ne odgovaram..odgovor ocekujem od vas...A wrote: Pa eto, ti sam sebi ovdje odgovaras - ti ih znas kojima je draze bilo prati guzice (btw, zar ima necasnog posla?), nego raditi svoj posao u svojoj drzavi.
ovi sto ih ja znam guzice su prali 92-93-94..nakon rata su se vratili..sada rade svoj posao za koji su skolovani...![]()
najbolje ko nasi doktori.....stara trebala ct scener....doktor kaze ceka se 4 sedmica....ali ja imam privatnu praksu
![]()
![]()
tu mozete prekosutra.... za 500 km
![]()
![]()
pa te onda uzmu u semu .....salju jedan paijente drugom
![]()
normalno uz placanje.....pa kad skroz popizdis,onda se smiluju pa ti daju dijagnozu.....
eto levata stigla plata.....![]()
![]()
- danas
pa nekome nema, a nekome ima... a i ako ima nacionalista, nisu tako bezobrazno zajahali na vlast... sve je relativno, i zavisi sta ko hoce od zivota. meni je ljepse biti doktor u bostonu nego u sarajevu, jebat ga...edu wrote:eh eto gore nema suada..gore nema nacionalista...gore nema nemira..JAH!danas wrote:po tvom misljenju... i ima itekako veze sa mentalitetom, jer "nas" mentalitet se ovome cudi a mentalitet osobe koja zeli najbolje svojoj djeci mozda misli drugacije... pa i sa diplomom radi posteno bilo koji posao, ali zna da mu djeci sutra nece biti suada profesorica. nekome je to bitnije.edu wrote: to sa mentalitetom nema veze..jedno je raditi u domu prati neciju guzicu i biti (adekvatno) (ne)skolovan za to..a drugo je raditi u domu a i prati neciju guzicu a znati o abdominalnoj hirurgiji vise nego i jedan svabo...
ja se opet vracam na temu koju je covjek postavio -- cini mu se da je bosna dotakla dno dna sa seadom, i zato hoce da ide. ja to potpuno razumijem, i gotovo.
-
edu
danas wrote:pa nekome nema, a nekome ima... a i ako ima nacionalista, nisu tako bezobrazno zajahali na vlast... sve je relativno, i zavisi sta ko hoce od zivota. meni je ljepse biti doktor u bostonu nego u sarajevu, evo tople vodeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...edu wrote:eh eto gore nema suada..gore nema nacionalista...gore nema nemira..JAH!danas wrote: po tvom misljenju... i ima itekako veze sa mentalitetom, jer "nas" mentalitet se ovome cudi a mentalitet osobe koja zeli najbolje svojoj djeci mozda misli drugacije... pa i sa diplomom radi posteno bilo koji posao, ali zna da mu djeci sutra nece biti suada profesorica. nekome je to bitnije.
ja se opet vracam na temu koju je covjek postavio -- cini mu se da je bosna dotakla dno dna sa seadom, i zato hoce da ide. ja to potpuno razumijem, i gotovo.
-
zeljeni_nadimak
Zivim u BiH. Imam priliku otici. Bila sam u dosta razlicitih zemalja i osjetila kako je biti stranac. Znam da nigdje nije jednostavno ako se ne potrudis ali u subotu navece u vrijeme prikazivanja onog ogavnog CD-a na NTV Hayat sam dozivjela ozbiljan pad vjere sta uopste zelim. Odkako sam procitala vijest da je SP izabrana u Ustavni sud FBiH muka mi je a kad sam jos cula "argumente za SP" gradjana BiH, poput "neka je izabrana zena", "iskusna je", "bori se za narod BiH", "sposobna je, zasluzuje", ozbiljno sam se zapitala sta je ostalo u glavama nasih ljudi na mjestu gdje je nekad bio, ili trebao biti mozak. Ili se mozda uvozom toliko stranih rijeci u nas jezik promijenilo znacenje rijeci pa ja ne razumijem.
-
mr2
pa ko to bolan ide na ct za zubeedu wrote:a u njemackoj ti to dzaba urade? pih..bas me cudi zasto onda dijaspora pravi zube ovdje...mr2 wrote:upravo takoedu wrote: ne..ja sebi ne odgovaram..odgovor ocekujem od vas...
ovi sto ih ja znam guzice su prali 92-93-94..nakon rata su se vratili..sada rade svoj posao za koji su skolovani...![]()
najbolje ko nasi doktori.....stara trebala ct scener....doktor kaze ceka se 4 sedmica....ali ja imam privatnu praksu
![]()
![]()
tu mozete prekosutra.... za 500 km
![]()
![]()
pa te onda uzmu u semu .....salju jedan paijente drugom
![]()
normalno uz placanje.....pa kad skroz popizdis,onda se smiluju pa ti daju dijagnozu.....
eto levata stigla plata.....![]()
![]()
-
novalic
jos' mos' mislit'.. dijete mi posve dobro govori i pise nas jezik.. jest' da malo vise naginje hrvatkom naglasku, ali sa bakom bosanski besjediedu wrote:onda vazi i za tebe sto i za starog..![]()
![]()
![]()
ali opet mi se puno petljate..meni u biti to smeta..ti npr. govoris kako je sarajevo onako..kako je ovakvo..ti se vrati i u sarajevu ce biti jedna normalna osoba vise?! hoces li?
- danas
[/quote]edu wrote:
pa nekome nema, a nekome ima... a i ako ima nacionalista, nisu tako bezobrazno zajahali na vlast... sve je relativno, i zavisi sta ko hoce od zivota. meni je ljepse biti doktor u bostonu nego u sarajevu, evo tople vodeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
fakat smaras...
-
edu
ma isto je to..jal srpski..jal hrvatski..jal bosanski..sve je to jedan jezik!novalic wrote:jos' mos' mislit'.. dijete mi posve dobro govori i pise nas jezik.. jest' da malo vise naginje hrvatkom naglasku, ali sa bakom bosanski besjediedu wrote:onda vazi i za tebe sto i za starog..![]()
![]()
![]()
ali opet mi se puno petljate..meni u biti to smeta..ti npr. govoris kako je sarajevo onako..kako je ovakvo..ti se vrati i u sarajevu ce biti jedna normalna osoba vise?! hoces li?
-
edu
to je vec stvar kompetencija..nemoguce je rijesiti se felericnog kadra..uvijek se negdje neko zalomi..ali..ipak mislim da bih ima veoma dobar medicinski kadar..pocev od kc kosevo pa do tuzlanskih kardiologa.........no to vec nije tema!mr2 wrote: pa ko to bolan ide na ct za zube![]()
naplate ti zube,ali ti ne vodaju kao slijepca kad je sumnja na tumor....
-
novalic
necu.. ni za velike pare.. jer u tome nije pitanje.. ja ne mogu javasluka, administracije, tecica, daidzica i picaka materinih, prljavstine.. ne mogu vise bijede.. a toga sada ima i ovdje...edu wrote:onda vazi i za tebe sto i za starog..![]()
![]()
![]()
zamisli edu.. da sam u sarajevu ostala udovica.. a ne ovdje u svici.. moze ti se ciniti kukavicki.. ali.. Bog me sacuvao kada me poslao u dijasporu..
-
edu
ne mrzim nikoga..mozda papke..ti to nazovi prepucavanjem ja cu dijalogom..vi branite svoj stav..ja svoj..svakom svacije!mr2 wrote:pa mrznja prema dijaspori je mocnaAnnela wrote:Edu divim ti se odakle ti ovolika energija da se prepucavas na ovoj temi s ovoliko ljudi![]()
![]()
-
edu
udovica u sarajevu? i udovica u svici? kakva razlika? izgubila si voljenu osobu..je li pitanje para? u svici nesto placaju? ne kontam..ima u sarajevu udovica..koliko hoces...novalic wrote:necu.. ni za velike pare.. jer u tome nije pitanje.. ja ne mogu javasluka, administracije, tecica, daidzica i picaka materinih, prljavstine.. ne mogu vise bijede.. a toga sada ima i ovdje...edu wrote:onda vazi i za tebe sto i za starog..![]()
![]()
![]()
zamisli edu.. da sam u sarajevu ostala udovica.. a ne ovdje u svici.. moze ti se ciniti kukavicki.. ali.. Bog me sacuvao kada me poslao u dijasporu..