Odlazak iz BiH?

Post Reply

Da li planirate trajno napustiti BiH?

DA
43
48%
NE
46
52%

Total votes: 89

furlan

Post by furlan »

A sta ako ti odgovorim da sam probao mijenjati atmosferu od 90-e pa do 95-e i vidio da je to pisanje u vjetar i da citav svoj zivot ne zelim niti mogu da podredim uzaludnom poslu.Ideali i mladalacka zanesenost se tope a raste odgovornost i iskustvo.Ja svoju djecu ne zelim da dovedem u iskusenja koja sam ja prosao.Pozitivnu atmosferu ce praviti oni kojima dogori do nokata ili ce traziti neke druge domovine.A da smo dotakli dno dna ocigledno nismo.Uvjek mi nadjemo novi podzemni hodnik koji je jos dublji od prethodnog.
edu

Post by edu »

A wrote:
edu wrote:e bas bih volio vidjeti ljekara-specijalistu koji ce radije prati neciju guzicu 365 dana negoli raditi svoj posao u svojo drzavi..ma ko bio na vlasti...
edu wrote:
Annela wrote:Nisam jos nijednog naseg ljekara u dijaspori srela da pere guzice. A srela sam ih puno koji rade svoj posao za koji su skolovani.
e ja ih znam vise koji su prali guzice (vise od 2 godine..)..radeci u domu za stare osobe...
Pa eto, ti sam sebi ovdje odgovaras - ti ih znas kojima je draze bilo prati guzice (btw, zar ima necasnog posla?), nego raditi svoj posao u svojoj drzavi.
ne..ja sebi ne odgovaram..odgovor ocekujem od vas...
danas je napisala sljedece: "mrzi me da odgovaram na licna prepucavanja pa cu se pokusati drzati teme -- ako je tom ljekaru specijalisti BOLJE prati necije guzice vani nego trpiti suadu i terzica i ostale majmune, valjda to sve govori"........ja sam rekao da izmedju obavljanja posla za koji si skolovan (i posjedovanja diplome za koju si muda gulio 7 godina..) i plate koja se u sarajevu krece - ljekar opste prakse oko 900-1000 KM..(ako neko zna bolje neka ispravi..)..a sve to obavljati u vrijeme dok su na vlasti terzici i seade..i pranja necije guzice u dijaspori i plate od 2000 KM ili eura..svejedno..ja bih uvijek izabrao ovo prvo..volio bih znati ljekara kojem je BOLJE - kako to napisa danas - prati neciju guzicu..a ne ovo prvo...

ovi sto ih ja znam guzice su prali 92-93-94..nakon rata su se vratili..sada rade svoj posao za koji su skolovani...
edu

Post by edu »

Annela wrote:To je bas onaj nas Balkanski mentalitet. Za sve dance, svedjane itd rad u starackom domu gledaju kao i sve druge poslove. Jer znaju da ce i oni sami jednog dana biti stari i nemocni i da ce im trebati neko da im pomaze oko licne higijene.
Kolliko bi nasih stari ljudi u Bosni bili sretni da ima ko da im pomogne.
to sa mentalitetom nema veze..jedno je raditi u domu prati neciju guzicu i biti (adekvatno) (ne)skolovan za to..a drugo je raditi u domu a i prati neciju guzicu a znati o abdominalnoj hirurgiji vise nego i jedan svabo...
danas

Post by danas »

pa BOLJE je subjektivan pojam i o tome se raspravlja... nekome je manja nesreca prati guzice nego gledati guzicu na vlasti, kao sto sam vec rekla. tebi ocigledno nije, i to je to. licni izbor.
danas

Post by danas »

edu wrote: to sa mentalitetom nema veze..jedno je raditi u domu prati neciju guzicu i biti (adekvatno) (ne)skolovan za to..a drugo je raditi u domu a i prati neciju guzicu a znati o abdominalnoj hirurgiji vise nego i jedan svabo...
po tvom misljenju... i ima itekako veze sa mentalitetom, jer "nas" mentalitet se ovome cudi a mentalitet osobe koja zeli najbolje svojoj djeci mozda misli drugacije... pa i sa diplomom radi posteno bilo koji posao, ali zna da mu djeci sutra nece biti suada profesorica. nekome je to bitnije.
edu

Post by edu »

danas wrote:pa BOLJE je subjektivan pojam i o tome se raspravlja... nekome je manja nesreca prati guzice nego gledati guzicu na vlasti, kao sto sam vec rekla. tebi ocigledno nije, i to je to. licni izbor.
upravo tako..kad smo vec kod guzica..neko voli guzicu u kraj..a neko ne...
mr2

Post by mr2 »

edu wrote:
A wrote:
edu wrote:e bas bih volio vidjeti ljekara-specijalistu koji ce radije prati neciju guzicu 365 dana negoli raditi svoj posao u svojo drzavi..ma ko bio na vlasti...
edu wrote: e ja ih znam vise koji su prali guzice (vise od 2 godine..)..radeci u domu za stare osobe...
Pa eto, ti sam sebi ovdje odgovaras - ti ih znas kojima je draze bilo prati guzice (btw, zar ima necasnog posla?), nego raditi svoj posao u svojoj drzavi.
danas je napisala sljedece: "mrzi me da odgovaram na licna prepucavanja pa cu se pokusati drzati teme -- ako je tom ljekaru specijalisti BOLJE prati necije guzice vani nego trpiti suadu i terzica i ostale majmune, valjda to sve govori"........ja sam rekao da izmedju obavljanja posla za koji si skolovan (i posjedovanja diplome za koju si muda gulio 7 godina..) i plate koja se u sarajevu krece - ljekar opste prakse oko 900-1000 KM..(ako neko zna bolje neka ispravi..)..a sve to obavljati u vrijeme dok su na vlasti terzici i seade..i pranja necije guzice u dijaspori i plate od 2000 KM ili eura..svejedno..ja bih uvijek izabrao ovo prvo..volio bih znati ljekara kojem je BOLJE - kako to napisa danas - prati neciju guzicu..a ne ovo prvo...

ovi sto ih ja znam guzice su prali 92-93-94..nakon rata su se vratili..sada rade svoj posao za koji su skolovani...
upravo tako :lol: :lol: najbolje ko nasi doktori.....stara trebala ct scener....doktor kaze ceka se 4 sedmica....ali ja imam privatnu praksu :D :D :D tu mozete prekosutra.... za 500 km :D :D :D pa te onda uzmu u semu .....salju jedan paijente drugom :D :D normalno uz placanje.....pa kad skroz popizdis,onda se smiluju pa ti daju dijagnozu.....

eto levata stigla plata..... :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

edu wrote:
danas wrote:pa BOLJE je subjektivan pojam i o tome se raspravlja... nekome je manja nesreca prati guzice nego gledati guzicu na vlasti, kao sto sam vec rekla. tebi ocigledno nije, i to je to. licni izbor.
upravo tako..kad smo vec kod guzica..neko voli guzicu u kraj..a neko ne...
a neko voli glumit laznu gospodu, a neko voli dati svojoj djeci sansu za normalan zivot neopterecen budalastinama i mrznjom... ha ja...
edu

Post by edu »

danas wrote:
edu wrote: to sa mentalitetom nema veze..jedno je raditi u domu prati neciju guzicu i biti (adekvatno) (ne)skolovan za to..a drugo je raditi u domu a i prati neciju guzicu a znati o abdominalnoj hirurgiji vise nego i jedan svabo...
po tvom misljenju... i ima itekako veze sa mentalitetom, jer "nas" mentalitet se ovome cudi a mentalitet osobe koja zeli najbolje svojoj djeci mozda misli drugacije... pa i sa diplomom radi posteno bilo koji posao, ali zna da mu djeci sutra nece biti suada profesorica. nekome je to bitnije.
eh eto gore nema suada..gore nema nacionalista...gore nema nemira..JAH!
edu

Post by edu »

mr2 wrote:
edu wrote:
A wrote: Pa eto, ti sam sebi ovdje odgovaras - ti ih znas kojima je draze bilo prati guzice (btw, zar ima necasnog posla?), nego raditi svoj posao u svojoj drzavi.

upravo tako :lol: :lol: najbolje ko nasi doktori.....stara trebala ct scener....doktor kaze ceka se 4 sedmica....ali ja imam privatnu praksu :D :D :D tu mozete prekosutra.... za 500 km :D :D :D pa te onda uzmu u semu .....salju jedan paijente drugom :D :D normalno uz placanje.....pa kad skroz popizdis,onda se smiluju pa ti daju dijagnozu.....

a u njemackoj ti to dzaba urade? pih..bas me cudi zasto onda dijaspora pravi zube ovdje...
debela

Post by debela »

edu, da ti pravo kazem, zajebo si i kameta. postao si naj smor foruma :D de popusti brate malo da i drugi kazu koju.
danas

Post by danas »

edu wrote:
danas wrote:
pa nekome nema, a nekome ima... a i ako ima nacionalista, nisu tako bezobrazno zajahali na vlast... sve je relativno, i zavisi sta ko hoce od zivota. meni je ljepse biti doktor u bostonu nego u sarajevu, jebat ga...

ja se opet vracam na temu koju je covjek postavio -- cini mu se da je bosna dotakla dno dna sa seadom, i zato hoce da ide. ja to potpuno razumijem, i gotovo.
edu

Post by edu »

debela wrote:edu, da ti pravo kazem, zajebo si i kameta. postao si naj smor foruma :D de popusti brate malo da i drugi kazu koju.
eto rekla si..haj sad.. :D :D :D
edu

Post by edu »

danas wrote:
edu wrote:
danas wrote: po tvom misljenju... i ima itekako veze sa mentalitetom, jer "nas" mentalitet se ovome cudi a mentalitet osobe koja zeli najbolje svojoj djeci mozda misli drugacije... pa i sa diplomom radi posteno bilo koji posao, ali zna da mu djeci sutra nece biti suada profesorica. nekome je to bitnije.
pa nekome nema, a nekome ima... a i ako ima nacionalista, nisu tako bezobrazno zajahali na vlast... sve je relativno, i zavisi sta ko hoce od zivota. meni je ljepse biti doktor u bostonu nego u sarajevu, evo tople vodeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
ja se opet vracam na temu koju je covjek postavio -- cini mu se da je bosna dotakla dno dna sa seadom, i zato hoce da ide. ja to potpuno razumijem, i gotovo.
zeljeni_nadimak

Post by zeljeni_nadimak »

Zivim u BiH. Imam priliku otici. Bila sam u dosta razlicitih zemalja i osjetila kako je biti stranac. Znam da nigdje nije jednostavno ako se ne potrudis ali u subotu navece u vrijeme prikazivanja onog ogavnog CD-a na NTV Hayat sam dozivjela ozbiljan pad vjere sta uopste zelim. Odkako sam procitala vijest da je SP izabrana u Ustavni sud FBiH muka mi je a kad sam jos cula "argumente za SP" gradjana BiH, poput "neka je izabrana zena", "iskusna je", "bori se za narod BiH", "sposobna je, zasluzuje", ozbiljno sam se zapitala sta je ostalo u glavama nasih ljudi na mjestu gdje je nekad bio, ili trebao biti mozak. Ili se mozda uvozom toliko stranih rijeci u nas jezik promijenilo znacenje rijeci pa ja ne razumijem.
mr2

Post by mr2 »

edu wrote:
mr2 wrote:
edu wrote: ne..ja sebi ne odgovaram..odgovor ocekujem od vas...

a u njemackoj ti to dzaba urade? pih..bas me cudi zasto onda dijaspora pravi zube ovdje...
pa ko to bolan ide na ct za zube :zzzz: :zzzz: naplate ti zube,ali ti ne vodaju kao slijepca kad je sumnja na tumor....
novalic

Post by novalic »

edu wrote:onda vazi i za tebe sto i za starog.. :-) :-) :-)

ali opet mi se puno petljate..meni u biti to smeta..ti npr. govoris kako je sarajevo onako..kako je ovakvo..ti se vrati i u sarajevu ce biti jedna normalna osoba vise?! hoces li?
jos' mos' mislit'.. dijete mi posve dobro govori i pise nas jezik.. jest' da malo vise naginje hrvatkom naglasku, ali sa bakom bosanski besjedi :D
danas

Post by danas »

edu wrote:
pa nekome nema, a nekome ima... a i ako ima nacionalista, nisu tako bezobrazno zajahali na vlast... sve je relativno, i zavisi sta ko hoce od zivota. meni je ljepse biti doktor u bostonu nego u sarajevu, evo tople vodeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
[/quote]

fakat smaras... :-)
edu

Post by edu »

novalic wrote:

ali opet mi se puno petljate..meni u biti to smeta..ti npr. govoris kako je sarajevo onako..kako je ovakvo..ti se vrati i u sarajevu ce biti jedna normalna osoba vise?! hoces li?
jos' mos' mislit'.. dijete mi posve dobro govori i pise nas jezik.. jest' da malo vise naginje hrvatkom naglasku, ali sa bakom bosanski besjedi :D
ma isto je to..jal srpski..jal hrvatski..jal bosanski..sve je to jedan jezik!
Annela

Post by Annela »

Edu divim ti se odakle ti ovolika energija da se prepucavas na ovoj temi s ovoliko ljudi :-)
mr2

Post by mr2 »

Annela wrote:Edu divim ti se odakle ti ovolika energija da se prepucavas na ovoj temi s ovoliko ljudi :-)
pa mrznja prema dijaspori je mocna :lol: :lol: :lol:
edu

Post by edu »

mr2 wrote: pa ko to bolan ide na ct za zube :zzzz: :zzzz: naplate ti zube,ali ti ne vodaju kao slijepca kad je sumnja na tumor....
to je vec stvar kompetencija..nemoguce je rijesiti se felericnog kadra..uvijek se negdje neko zalomi..ali..ipak mislim da bih ima veoma dobar medicinski kadar..pocev od kc kosevo pa do tuzlanskih kardiologa.........no to vec nije tema!
novalic

Post by novalic »

necu.. ni za velike pare.. jer u tome nije pitanje.. ja ne mogu javasluka, administracije, tecica, daidzica i picaka materinih, prljavstine.. ne mogu vise bijede.. a toga sada ima i ovdje...

zamisli edu.. da sam u sarajevu ostala udovica.. a ne ovdje u svici.. moze ti se ciniti kukavicki.. ali.. Bog me sacuvao kada me poslao u dijasporu..
edu

Post by edu »

mr2 wrote:
Annela wrote:Edu divim ti se odakle ti ovolika energija da se prepucavas na ovoj temi s ovoliko ljudi :-)
pa mrznja prema dijaspori je mocna :lol: :lol: :lol:
ne mrzim nikoga..mozda papke..ti to nazovi prepucavanjem ja cu dijalogom..vi branite svoj stav..ja svoj..svakom svacije!
edu

Post by edu »

novalic wrote:

necu.. ni za velike pare.. jer u tome nije pitanje.. ja ne mogu javasluka, administracije, tecica, daidzica i picaka materinih, prljavstine.. ne mogu vise bijede.. a toga sada ima i ovdje...
zamisli edu.. da sam u sarajevu ostala udovica.. a ne ovdje u svici.. moze ti se ciniti kukavicki.. ali.. Bog me sacuvao kada me poslao u dijasporu..
udovica u sarajevu? i udovica u svici? kakva razlika? izgubila si voljenu osobu..je li pitanje para? u svici nesto placaju? ne kontam..ima u sarajevu udovica..koliko hoces...
Post Reply