Odlazak iz BiH?

Post Reply

Da li planirate trajno napustiti BiH?

DA
43
48%
NE
46
52%

Total votes: 89

edu

Post by edu »

nisam..naravno.. :D procitao svih 7 strana..ali iznosim svoje misljenje..ako je vec neko pisao isto..ili slicno..drago mi je..znaci da nas ima jos koji vjerujemo u ovu drzavu...

situacija jeste karinaska..ali nece ni to trajati zauvijek..dno jos nismo dotakli..dotaci cemo ga tek nakon nove godine sa uvodjenjem pdv-a..prema tome..gore sigurno nece biti..goreg premijera od terzica ne mozemo imati..gore predsjednike ne mozemo imati..ovo sa seadom je katastrofa kakva se ne moze ponoviti..(jer gora od nje ne postoji..)..hocu da kazem da sve lose sto nam se moglo desiti desilo se..i opet nekako prezivljavamo..znam da je sve u kurcu..i zaposlenost..i ustav..i mediji..velika vecina stvari je cirkus..ali ja ipak ne mislim napustati ovu drzavu..ovi nacionalisticki supci moraju otici kad-tad..(znam..sad vi govorite ja nemam vremena da cekam..eto vi ga nemate a ja imam..)..narod..koliko god glup bio..mora skontati da ga torovi ne vode u bolje sutra..mi smo osudjeni da zivimo jedni s drugima..ne moze nekome biti drazi neki debil u drugoj drzavi negoli mu prvi komsija kako god se ovaj zvao..mi nase razlike treba da shvatimo kao prednost..a ne kao manu..mislim da dolaskom na vlast nekih normalnih ljudi puno toga bi se popravilo..jebe mi se ko su oni..kako se zovu..ako rade dobro svoj posao neka svi budu romi..jevreji..cesi..ako ce voditi drzavu bolje od ovih..(a gore ne moze..)..onda nek' sutra u predsjednistvo udje jedan rom..i neka on bude predsjednik..neka nam umjesto terzica sutra premijer bude rumun..jebe mi se kako se ko zove..neka radi svoj posao kvalitetno!..ja dijasporu ne volim..posebno ne one sto naprdjuju iz boga pitaj odakle..kako i sta treba rijesavati u ovoj zemlji..a nece kitom da maknu..ok..otisli ste..ne zelite da se vratite..ne zelite da pomognete konkretno..pa nemojte ni palamuditi..imamo mi takvih koliko hocete ovdje..tom supljom pricom niti cete vi umiriti vasu savjest sto ste zdusili (u ratu..kada je bilo najteze..ili poslije rata..kad je opet situacija zajebana..)..niti cete nama pomoci..ako hocete glasajte..iako bih vam ja i to ukinuo..jer glupost je da vi nesto odlucujete o zemlji u koju dodjete jednom godisnje samo da se izljubite sa porodicom/rodbinom i pojedete 10 cevapa.....prema tome..napredak u nasoj zemlji postoji..ide to sporo ali ide..ko je prije 7-8 godina mogao pomisliti da cemo imati zajednicku vojsku?..zajednicke tablice?..ko je mogao pomisliti da ce vlasti republike srpske hapsiti ratne zlocince..(iako oni to rade preko neke stvari oni to rade!)..ko je mogao pomisliti da ce predsjednik republike srpske reci da je u srebrenici ubijeno 8000 ljudi..znam..to je malo..ali stvari se popravljaju..uprkos savrseno organizovanoj koaliciji sds-sda-hdz..koja radi na principu ruka ruku mije..ali nece ni oni jos dugo..to su supci kojima je trenutno pala kasika u med..a tu kasiku u med smo im mi ubacili..i mi je moramo i izvaditi...

lako se predati..prema tome..oni koji zele da idu..nek' im je sa srecom..ali nek' znaju sljedece:

Ostajte ovdje!...Sunce tuđeg neba,
Neće vas grijat kô što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.

Od svoje majke ko će naći bolju?!
A majka vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova.

Za ovu zemlju oni bjehu divi,
Uzori svijetli, što je branit znaše,
U ovoj zemlji ostanite i vi,
I za nju dajte vrelo krvi vaše.

Kô pusta grana, kad jesenja krila
Trgnu joj lisje i pokose ledom,
Bez vas bi majka domovina bila;
A majka plače za svojijem čedom.

Ne dajte suzi da joj s oka leti,
Vrat'te se njojzi u naručju sveta;
Živite zato da možete mrijeti
Na njenom polju gdje vas slava sreta!

Ovdje vas svako poznaje i voli,
A tamo niko poznati vas neće;
Bolji su svoji i krševi goli
No cvijetna polja kud se tuđin kreće.

Ovdje vam svako bratsku ruku steže -
U tuđem svijetu za vas pelen cvjeta;
Za ove krše sve vas, sve vas veže:
Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta,

Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat kô što ovo grije -
Gdje svoga nema i gdje brata nije...
Fair Life

Post by Fair Life »

edu wrote:(...)

lako se predati..prema tome..oni koji zele da idu..nek' im je sa srecom..ali nek' znaju sljedece:

(...)
Ubi bene, ibi patria.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

@Edu da nam ti udjes u to predsjednistvo?! Evo da te raja sa foruma kandiduje :D :D :D

Salu na stranu, potpisujem cijeli post, zaista i ja sticem dojam da je tema pokrenuta radi nekog "spiranja" savjesti... tako je kako je. A mislim da i rezultati ankete sami govore za sebe, samo se puno prica o odlasku ali kad mirno i realno sagledamo - ipak ostajemo!
Stari

Post by Stari »

@Seka : ... :D izvinjavam se u ime cjelokupne dijaspore za to sto si dozivjela tom zgodom. :D

@Fair Life
Ubi bene, ibi patria.
Sta ti ovo dodje ... ti mislis da sto si ti iso u gimnaziju da su i svi ostali isli i ucili latinski....Ja sam recimo isao u elektro...i zato deder: prevedi.
edu

Post by edu »

jebes ga buraz..pitanje je casti..da li je bolje raditi svoj..recimo doktorski..posao za 1000 KM..ili je bolje prati neciju guzicu..a doktor si..u svabiji za 2000 KM ili eura nebitno...

ne znam..ja ne idem..volim ovo nase sunce.. :-) :-) :-)
wanderer

Post by wanderer »

Stari wrote:Ahaa ...e pa vidis Zadizhe...onako samo zbog tebe moze se ugajguliti i jedno malo izuzece od pravila....evo i ja bih da me se izuzme od tog pravila sa prokislim paprikama...

Mislim...sve ostalo.... hajd'... i BMW i turbo folk i zlatni lanci i zubi ...al brate ja kad podrignem ..to fakat nije od paprika ...nego od piva. Vidis ja u biti nisam tipican dijasporac ...al mi to niko ne ferma ni 5%
Stari wrote:Ma jasno...nego sta ...sta se kog q..ca ja tu imam pretvarati...

Nego znas sta me pocinje nervirati ...kod ove mladezi rodjene ovdje u dijasporiji ...mnogi se nesto poceli ponasati ko oni u Bosni te nesto kao poceli gotiviti Audi ... pa tamo neuku svirku lafo zapadnjacku... bolji im burger King ...od pljeskavice u somunu sa kajmakom...

Misljenja sam da je to ipak mladalacki hir ...a ipak se uzrujavam za njihovu buducnost.
Bas tako. Opce je poznato da je podrigivanje i prdez od pive, puno progresivniji od onog uzrocenog pljeskavicom u kajmaku... O apsolutonoj superiorniost pljeske iz BK nad ovom prethodnom, mrskom i domacom, ne moramo ni govoriti. Je li ovo treba biti nekakva ironija? :roll: Ovo je jad i cemer...

U svakom slucaju, tako je to kad covjek ode u Svedsku bez osnova izgradjenog mentalnog sklopa, pa jedan primitivizam zamijeni drugim. Tacnije, kada umjesto da lijeci svoje komplekse (za sta bar u Svedskoj ima prilike), on napamet nauci sta je "cool" u novoj sredini. :shock:

Rista, nista licno, nevezano za tvoj minuli rad. :D Samo mi je pun bojovnik iskrivlljene svedske politicke korektnosti.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Stari wrote:@Seka : ... :D izvinjavam se u ime cjelokupne dijaspore za to sto si dozivjela tom zgodom. :D

@Fair Life
Ubi bene, ibi patria.
Sta ti ovo dodje ... ti mislis da sto si ti iso u gimnaziju da su i svi ostali isli i ucili latinski....Ja sam recimo isao u elektro...i zato deder: prevedi.
Gdje se dobro osjecam, tu mi je otadzbina/domovina.

Mada bi ja prije stavio : Ubi patria, ibi bene. :D
Last edited by daduli_sa on 12/12/2005 11:38, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

Fair Life wrote:

(...)
Ubi bene, ibi patria.
Ostajte tamo, sunce ovog neba
Neće vas grijat ko što tuđe grije
Grki su ovdje zalogaji hljeba
Gdje stana nema i gdje posla nije.

Od svoje majke ko će naći bolju?
A majka vaša zemlja vam je nova.
Bacite pogled po minskome polju
Svuda su kuće bez vrata i krova.

Za zemlju ovu vi ste bili krivi
Uzori svijetli što uteći znaše.
U novoj zemlji ostanite i vi
Ne dajte da vas povratkom plaše.

Ko cvijetnu granu kad proljetna krila
Okite je listom i ukrase medom
Bez vas bi maćeha domovina bila
A maćeha ne plače za izbjeglim čedom.

Ne dajte tuzi da vam dušu pati
Ostanite tamo u naručju svijeta.
Živite zato da možete slati
Rodbini vašoj para i paketa.

Ovdje bi svako da vam pamet soli
A tamo niko ružiti vas neće.
Bolji su tuđi i zidovi goli
Nego rodne kuće kud se tuđin šeće.

Tamo vam svako bratski ruku steže
U vašem kraju za vas pelin cvjeta.
Za tuđu zemlju sve vas sve vas veže
Povratnik svaki ovdje samo smeta.

Neće vas grijat ko sto tuđe grije.

Nenad Veličković
Zadig

Post by Zadig »

dje ti je dobro...to ti je domovina.

to je valjda prevod...
edu

Post by edu »

Fair Life wrote:
Fair Life wrote:

(...)
Ubi bene, ibi patria.
Neće vas grijat ko što tuđe grije

Od svoje majke ko će naći bolju?
A majka vaša zemlja vam je nova.
Bacite pogled po minskome polju
Svuda su kuće bez vrata i krova.

Za zemlju ovu vi ste bili krivi
Uzori svijetli što uteći znaše.
U novoj zemlji ostanite i vi
Ne dajte da vas povratkom plaše.

Ko cvijetnu granu kad proljetna krila
Okite je listom i ukrase medom
Bez vas bi maćeha domovina bila
A maćeha ne plače za izbjeglim čedom.

Ne dajte tuzi da vam dušu pati
Ostanite tamo u naručju svijeta.
Živite zato da možete slati
Rodbini vašoj para i paketa.

Ovdje bi svako da vam pamet soli
A tamo niko ružiti vas neće.
Bolji su tuđi i zidovi goli
Nego rodne kuće kud se tuđin šeće.

Tamo vam svako bratski ruku steže
U vašem kraju za vas pelin cvjeta.
Za tuđu zemlju sve vas sve vas veže
Povratnik svaki ovdje samo smeta.

Neće vas grijat ko sto tuđe grije.

Nenad Veličković
pitam se..sta bi bilo da smo svi tako razmisljali k'o vi?

i vjerujem da su australski cevapi bolji od onih iz petice..garant!
Fair Life

Post by Fair Life »

Zadig wrote:dje ti je dobro...to ti je domovina.

to je valjda prevod...
Jasta...

Gde (mi) je dobro, tu (mi) je domovina. . . .(Ciceron)
debela

Post by debela »

svaki prvi dijasporac pocinje svoj odgovor recenicom 'ne znate vi kako je na zapadu bla bla truc'. da li vi zaista mislite da svi ovi ljudi sto zele otici sanjaju o zapadu na kojem pada sa neba, gdje se sjedi po cijeli dan i ne radi nista, a kapa odnekud?
ljudi odavde zele otici negdje gdje ce raditi, biti placeni za taj rad i zivjeti normalno od te naknade, gdje ce se skolovati na kvalitetnim univerzitetima na kojima ce nesto i nauciti, a nece guliti samo da bi dobili diplomu, gdje ce imati zdravstveno i penziono osiguranje, gdje nece uci u granap i vagati za svaki jebeni proizvod za kojim im ruka poleti pa kad vide da je skuplji za 20 pf od tamo nekog lijevog odustace od njega, gdje nece dozivjeti starost ponizeni i zgazeni osudjeni na kopaju po kontejnerima da bi prezivjeli, gdje nece....treba li da nastavim nabrajati?? mogu ja do sutra :x
edu

Post by edu »

A wrote:
edu wrote:jebes ga buraz..pitanje je casti..da li je bolje raditi svoj..recimo doktorski..posao za 1000 KM..ili je bolje prati neciju guzicu..a doktor si..u svabiji za 2000 KM ili eura nebitno...

ne znam..ja ne idem..volim ovo nase sunce.. :-) :-) :-)
Edu, ne sumnjam da ima raje koja peru guzice, sve sa doktorskom diplomom. Ali poznajem desetine doktora koji rade svoj posao, za plate "domorodackih" doktora. Poneki ostaju cijeli radni vijek zaposleni u bolnicama, a neki otvaraju svoje prakse. Poznajem isto tako bankare, arhitekte, dizajnere, informaticare... koji rade svoj posao i placeni su onako kako su placene kolege lokalci.

Dodatak: naravno - ne idi ako ti je tu lijepo! Bitno je da postoji sloboda izbora, kako za odlazak, tako i za povratak.
slazem se..u svemu..niti svi primaju doktorske plate..niti svi peru guzice!..ali meni je logicno a i normalno je zastupati tezu ostanka u ovoj zemlji..i nervira me ovo afirmativno pisanje o odlasku iz bosne..sad kao..ja sam otisao iz bosne i pozivam sve ljude da napuste tu drzavu..jer kad svi odemo iz bosne onda ce i tim ljudima savjest biti cista..jer..nisam samo ja bosnu napustio..svi su!

dodatak: lijepo je relativan pojam!..mogu ja negdje uzimati 10 000 eura sedmicno i da mi ne bude lijepo...

sloboda..da svakako!
edu

Post by edu »

debela wrote:svaki prvi dijasporac pocinje svoj odgovor recenicom 'ne znate vi kako je na zapadu bla bla truc'. da li vi zaista mislite da svi ovi ljudi sto zele otici sanjaju o zapadu na kojem pada sa neba, gdje se sjedi po cijeli dan i ne radi nista, a kapa odnekud?
ljudi odavde zele otici negdje gdje ce raditi, biti placeni za taj rad i zivjeti normalno od te naknade, gdje ce se skolovati na kvalitetnim univerzitetima na kojima ce nesto i nauciti, a nece guliti samo da bi dobili diplomu, gdje ce imati zdravstveno i penziono osiguranje, gdje nece uci u granap i vagati za svaki jebeni proizvod za kojim im ruka poleti pa kad vide da je skuplji za 20 pf od tamo nekog lijevog odustace od njega, gdje nece dozivjeti starost ponizeni i zgazeni osudjeni na kopaju po kontejnerima da bi prezivjeli, gdje nece....treba li da nastavim nabrajati?? mogu ja do sutra :x
sve smo to imali..nije im valjao taj sistem..srusili su ga..dosao je novi sistem..a od starog nisu uzeli nista..cak ni ono sto je valjalo...
wanderer

Post by wanderer »

Ipak jesu, ono sto je njima valjalo.
Fair Life

Post by Fair Life »

edu wrote:pitam se..sta bi bilo da smo svi tako razmisljali k'o vi?

Prestar sam da bih mislio tudjom glavom. Previse sam vremena u zivotu izgubio zbog tudje gluposti na koju nisam imao ni sec. uticaja.

Ja nemam vremena da "projebem" svoju sadasnjost... ali ni namjeru da to uradim sa buducnoscu onih za koje sam odgovoran...

Cevapi... ? Zar se oni moraju jesti?

A ima ih... i boljih i gorih nego onih u BiH.
Zadig

Post by Zadig »

ima souvlaki
:D
Stari

Post by Stari »

Bas tako. Opce je poznato da je podrigivanje i prdez od pive, puno progresivniji od onog uzrocenog pljeskavicom u kajmaku... O apsolutonoj superiorniost pljeske iz BK nad ovom prethodnom, mrskom i domacom, ne moramo ni govoriti. Je li ovo treba biti nekakva ironija? Ovo je jad i cemer...

U svakom slucaju, tako je to kad covjek ode u Svedsku bez osnova izgradjenog mentalnog sklopa, pa jedan primitivizam zamijeni drugim. Tacnije, kada umjesto da lijeci svoje komplekse (za sta bar u Svedskoj ima prilike), on napamet nauci sta je "cool" u novoj sredini.

Rista, nista licno, nevezano za tvoj minuli rad. Samo mi je pun bojovnik iskrivlljene svedske politicke korektnosti.
Samo ti pazi svog bojovnika ..da ti se ne prepuni iskrivljenom svedskom politickom korektnoscu... :D . A primitivizam ... ma ne, grijesis to je doslo kasnije tamo negdje 1985 -1986 ...a ja sam naime ovakav kakav sam ...jos od puno ranije. ...
buhtelj

Post by buhtelj »

dugi wrote:
Fair Life wrote:
mr2 wrote:(...)
ali nije lose ni slusat halida na slovenskoj granici :lol: :lol: uz to normalno ....arogantno vadis holandski pasos :lol: :lol: i uz lagani cinicni osmjeh :lol: :lol: nastavljas .......
Normalno... arogantno i cinicno ??
A slovenacki carinik moze samo lagano da Image
:D
Koje jebeno zadovoljstvo...pored 400 tisuca bosanskih turbo folk kmetova u Sloveniji, tebi je kul da se igras sa carinikom...Zbilja nis vise ne kuzim...zivio sam cijelih 10 godina u Sarajevu...ali takvih imbicila tada nije bilo...
Zadig

Post by Zadig »

e jebiga sad
edu

Post by edu »

Fair Life wrote:

Prestar sam da bih mislio tudjom glavom. Previse sam vremena u zivotu izgubio zbog tudje gluposti na koju nisam imao ni sec. uticaja.
Ja nemam vremena da "projebem" svoju sadasnjost... ali ni namjeru da to uradim sa buducnoscu onih za koje sam odgovoran...
vidim da ti je tesko odgovoriti na prvo pitanje..pa evo ja cu ti odgovoriti.....da smo svi razmisljali k'o vi (oni koji su zdusili '92)..ti danas ne bi mogao palamuditi o tome je li sefer dobar komandant ili nije..ti danas ne bi mogao palamuditi o seadi palavric i sumraku bh pravosudja..ti danas ne bi mogao palamuditi aferi energopetrol..ti danas ne bi mogao palamuditi danisovom oskaru..ti danas ne bi mogao palamuditi o barbarezu..jer to sve ne bi se ni desilo da smo svi zbrisali '92. k'o velika vecina dijaspore..ti bi sada vjerovatno na nekom australskom forumu pricao o klokanima ili neredima u sidneju...
Stari

Post by Stari »

edu wrote:
Fair Life wrote:

vidim da ti je tesko odgovoriti na prvo pitanje..pa evo ja cu ti odgovoriti.....da smo svi razmisljali k'o vi (oni koji su zdusili '92)..ti danas ne bi mogao palamuditi o tome je li sefer dobar komandant ili nije..ti danas ne bi mogao palamuditi o seadi palavric i sumraku bh pravosudja..ti danas ne bi mogao palamuditi aferi energopetrol..ti danas ne bi mogao palamuditi danisovom oskaru..ti danas ne bi mogao palamuditi o barbarezu..jer to sve ne bi se ni desilo da smo svi zbrisali '92. k'o velika vecina dijaspore..ti bi sada vjerovatno na nekom australskom forumu pricao o klokanima ili neredima u sidneju...
Ja nemam obicaj nastupati kao Fair Life ...i kako ti to edu nazivas "palamuditi" o halilovicu Palavricki energopetrolu i tako dalje....Smijem li ja dati svoj skromni prilog u pokusaju formulacije odgovora na tvoje gornje pitanje? Ili sam ja kao deklarisani dijasporac ...diskvalifikovan?
edu

Post by edu »

pucaj stari..i nisam mislio samo na njega da palamudi..niti sam to mislio kao nesto lose..svi mi palamudimo..samo razlika je palamuditi iz bosne i palamuditi "otamo negdje"...
Last edited by edu on 12/12/2005 12:07, edited 1 time in total.
Stari

Post by Stari »

Kao i svaki drugi mamlaz valjda i ja imam pravo tri puta pogadjati:

Evo prvog pokusaja:

Desilo bi se dosta toga ali ako pokusam sazeti odgovor na razumnu granicu ...sad bi u bosni i hercegovini broj teritorijalnih entiteta bio jednak broju konstituivnih naroda...drzava bi bila stabilna :D

Drzil ovo vodu ?
Post Reply