OBAMA - Nobelovac!!!!

ahuseino

#1 OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by ahuseino »

Sta mislite o tome?

http://www.nytimes.com/2009/10/10/world ... ml?_r=1&hp

Dijasporo u USA, osjechate li se ponosni sto nam je predjednik Nebelovac?... ili se pomalo stidite?

Sta je po srijedi?
osa

#2 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by osa »

malo prebrzo, dobre želje i dobra spika ne bi trebale biti dovoljne za ovako nešto, s obzirom da treba još vremena za rezultate, osim ako su oni koji određuju tko će dobiti nagradu procijenili da rezultati neće biti adekvatni nagradi, pa ajde da je damo odmah.
todd_smith

#3 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by todd_smith »

zasto bi se neko stidio ovoga?

ne vjerujem da je zasluzio, kao sto je i sam rekao, ali jeste dao nadu velikoj grupi osoba i jedna je od najvecih inspiracija slijedece generacije
muha_sa

#4 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by muha_sa »

ih--mi imamo 2. nobelovca :D
bijelo_dugme

#5 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by bijelo_dugme »

A ja sve mislio da ce nagradu dobiti Dane Cankovic.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#6 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by KatarinaKosaca »

bijelo_dugme wrote:A ja sve mislio da ce nagradu dobiti Dane Cankovic.
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
pure_love

#7 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by pure_love »

ja se nadao da ce to biti Zlatko pa da i bosnjaci dobiju svog prvog nobelovca :D
muha_sa

#8 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by muha_sa »

pure_love wrote:ja se nadao da ce to biti Zlatko pa da i bosnjaci dobiju svog prvog nobelovca :D
pa Obama je i bošnjak--jel Husein il jok :D
osa

#9 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by osa »

muha_sa wrote:
pure_love wrote:ja se nadao da ce to biti Zlatko pa da i bosnjaci dobiju svog prvog nobelovca :D
pa Obama je i bošnjak--jel Husein il jok :D
možda je i bolt, on je usain ako se ne varam.
pure_love

#10 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by pure_love »

doduse da,,,sad vicevi o Husi vise ne pale...ipak je Huso sad nobelovac :lol: :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by Truba »

:mrgreen: možda oće da mu laskaju da bude bolji
ali ipak njegove su trupe u iraku i afganistanu :? a on im je vrhovni komadant?
ako naslijedis rat a ne prekineš ga dobijaš nobela :?
Maraschino

#12 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by Maraschino »

bijelo_dugme wrote:A ja sve mislio da ce nagradu dobiti Dane Cankovic.

ti bi sve u PC...

a ovo za Obamu Huseina...nezasluzeno, prebrzo...mora on jos pure da jede i da se bori za mir na ovoj planeti...

u BiH poslao trecerazrednog igraca a nas mir upitan... :D
pure_love

#13 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by pure_love »

komi wrote::mrgreen: možda oće da mu laskaju da bude bolji
ali ipak njegove su trupe u iraku i afganistanu :? a on im je vrhovni komadant?
ako naslijedis rat a ne prekineš ga dobijaš nobela :?

ma znas skandinavce,,dali su mu nagradu zato sto je crnac,sto je liberalan i sto je protiv Busha.Tipicno skandinavski "mrzimo Ameriku ali Obama je izuzetak" :D
muha_sa

#14 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by muha_sa »

zoom66 wrote:
pure_love wrote:doduse da,,,sad vicevi o Husi vise ne pale...ipak je Huso sad nobelovac :lol: :D
:lol: :lol: :lol:
vidjeh crveno pa pohitah da vidim ko ode u rudnik :lol:
kiky

#15 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by kiky »

nobelova nagrada je toliko kompromitovana do sada da bi svakog normalnog trebalo da je sramota ako je dobije ...
ahuseino

#16 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by ahuseino »

todd_smith wrote:zasto bi se neko stidio ovoga?

ne vjerujem da je zasluzio, kao sto je i sam rekao, ali jeste dao nadu velikoj grupi osoba i jedna je od najvecih inspiracija slijedece generacije
Pa jeste inspiracija, mada je i to oximoron samo po sebi. Mislim inspiracija je jer je crnac - pa postigao kao takav da je - eto predsjednik... i to Amerike, a njegovo postignuce ne bi trebalo da je bash to - crnac pobjednik, nego ono chovjek pobijednik. Da samo nije tih predrasuda i ljudske prirode, jebi ga.

Zasto bi se stidio?
Pa zato sto ako neko dobije Nobelovu nagradu dobije je za neko postignuche valjda. Sta je njegovo postignuche? Osim uspjelog zadatka izabiranja cuke i pobjede na izborima. Tako da mi se chini da je postao Nobelovac zato sto je prvi crnac u bijeloj kuchi.

Da me pogreshno ne shvatite, ja sam mu veliki podrzavalac, odnosno podrzavalac liberalnih ideja, ali kao liberalca me pochinje razocharavati. Jer kada se postavi pitanje: osim sentimenta, sta se promijenilo od busha do danas? (Moja) bottom line je - Nista znachajno.
To sam imao svadju sa nekim na nekom derneku prije nekih par mjeseci... pjanska... a evo vidim neku noch pocheli ga i Saturday Night Live i Jay Leno ismijavati... po pitanju obechanja i postignucha.

Ono sto je pomoglo u unutrashnjosti je bilo troshenje para nashe djece i dalje zaduzivanje da ze zakrpi truhli kreditni/bankarski sistem... pa to ko i malo radi, jer se market kao stabilizuje, ali to opet nije njegovo postignuche vech samo nastavak busheve pro-corporate politike.

Da ne spominjem vanjsku politiku. Vjerujem ja da on ima dobre namjere, ali nema izgleda jaku kichmu. Dao sam mu bio do kraja ove godine da me uvjeri. Izgleda da chu mu morati dati josh godinu. Health care bill che biti smijurija kada to izadje na vidjelo.

Dakle sta se promjenilo, sta je postigao da dobije Nobelovu nagradu?
bijelo_dugme

#17 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by bijelo_dugme »

Evo vlada Srpske ostro osudila izbor, Dodik dodaje da je Cankovic ostao bez nagrade samo zbog svoje nacionalnosti.
jeza u ledja

#18 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by jeza u ledja »

ahuseino wrote:

Pa jeste inspiracija, mada je i to oximoron samo po sebi. Mislim inspiracija je jer je crnac - pa postigao kao takav da je - eto predsjednik... i to Amerike, a njegovo postignuce ne bi trebalo da je bash to - crnac pobjednik, nego ono chovjek pobijednik. Da samo nije tih predrasuda i ljudske prirode, jebi ga.

Zasto bi se stidio?
Pa zato sto ako neko dobije Nobelovu nagradu dobije je za neko postignuche valjda. Sta je njegovo postignuche? Osim uspjelog zadatka izabiranja cuke i pobjede na izborima. Tako da mi se chini da je postao Nobelovac zato sto je prvi crnac u bijeloj kuchi.

Da me pogreshno ne shvatite, ja sam mu veliki podrzavalac, odnosno podrzavalac liberalnih ideja, ali kao liberalca me pochinje razocharavati. Jer kada se postavi pitanje: osim sentimenta, sta se promijenilo od busha do danas? (Moja) bottom line je - Nista znachajno.
To sam imao svadju sa nekim na nekom derneku prije nekih par mjeseci... pjanska... a evo vidim neku noch pocheli ga i Saturday Night Live i Jay Leno ismijavati... po pitanju obechanja i postignucha.

Ono sto je pomoglo u unutrashnjosti je bilo troshenje para nashe djece i dalje zaduzivanje da ze zakrpi truhli kreditni/bankarski sistem... pa to ko i malo radi, jer se market kao stabilizuje, ali to opet nije njegovo postignuche vech samo nastavak busheve pro-corporate politike.

Da ne spominjem vanjsku politiku. Vjerujem ja da on ima dobre namjere, ali nema izgleda jaku kichmu. Dao sam mu bio do kraja ove godine da me uvjeri. Izgleda da chu mu morati dati josh godinu. Health care bill che biti smijurija kada to izadje na vidjelo.

Nije dobio nagradu zato sto je crnac, vec za zalaganje za izmirenje sa islamskim svijetom, za zalaganje za smanjenje nukleranog naoruzanja i za otvaranje nove politike prema siromasnim africkim zemljama. Konkretno, spominju se govori u Kairu, Akri (Gana), UNu, te za pokretanje palestinsko-izraelskog mira. To se konkretno spominje kao razlozi za dobijanje ove nagrade.
Norvezane se ne ticu unutarnje stvari SAD, a o tim desavanjima (o kojima nemam isto vidjenje kao ti) mozemo nadugo i nasiroko na nekoj drugoj temi.

Sto se tice samog procesa dobijanja Nobelove nagrade za mir, i o historiji dodjela istih (tipa Henry Kissinger), ona je svakako vec puna kontroverzi.
zemo_online

#19 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by zemo_online »

cirkus. kad rokne atomsku na Iran , onda ce mu oduzet nobela.
_BaD_BoY

#20 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by _BaD_BoY »

neznam brate da je dobio nagradu iz fonetike pa ajd..al za mir nigdje veze..imam prijatelje u iraku i afganistanu i mnogi mi tvrde kako je dosao obama da je sranja i ubijanja mnogo vise..sto mi ovaj jedan rece sad je politika suti i deri odreda..
al et i meni je doticni gospodin drag i drago mi je bilo kad je pobijedio na izborima..

p.s.opet ne treba osudjivati u tolikoj mjeri bog zna kakva je konkurencija bila :D
bogoljub

#21 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by bogoljub »

Obama - Nobelovac!!!!!
Nobelovac i to za mir! Pored stotine hiljada svojih vojnika koji su poslani da okupiraju tudje zemlje!
Zamislimo se zaista koliko je ovo samo cinično, vrh cinizma!
todd_smith

#22 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by todd_smith »

ahuseino wrote:

Zasto bi se stidio?

Ispravan izraz je afro-amerikanac... :roll:

To sto mu je boja koze drugacija jeste jedan od glavnih razloga za njegovu pobjedu, ali Obama je nova vrsta politicara.

On je prvi politicar koji je koristio Facebook,MySpace da prenese poruku promjene mladim osobama, zbog njega politicari u Engleskoj mijenjaju stavove na bolje, on je razlog zasto ova ekonomska kriza u cijelom svijetu nije psihicki tamna kao ona za vrijeme "hladnog rata" to mora da znaci nesto vise nego samo zato sto je "crn", zar ne??
ahuseino

#23 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:
ahuseino wrote:

Zasto bi se stidio?

Nije dobio nagradu zato sto je crnac, vec za zalaganje za izmirenje sa islamskim svijetom, za zalaganje za smanjenje nukleranog naoruzanja i za otvaranje nove politike prema siromasnim africkim zemljama. Konkretno, spominju se govori u Kairu, Akri (Gana), UNu, te za pokretanje palestinsko-izraelskog mira. To se konkretno spominje kao razlozi za dobijanje ove nagrade.
Norvezane se ne ticu unutarnje stvari SAD, a o tim desavanjima (o kojima nemam isto vidjenje kao ti) mozemo nadugo i nasiroko na nekoj drugoj temi.

Sto se tice samog procesa dobijanja Nobelove nagrade za mir, i o historiji dodjela istih (tipa Henry Kissinger), ona je svakako vec puna kontroverzi.

Ovo o vidjenjima, drago mi je vidjeti da josh ima ljudi sa nadom za drastichne promjene. Jer sve ostalo che biti miniskulno (a za healthcare - nemoj se puno nadati - znam nesta svashta sto nije u vijestima ali k'o shto velish, za druge teme...).

Znachi odgovor na moje pitanje je - "Zalagao se" ... pa dobio nagradu...

Koliko je ljudi u suvremenoj istoriji pokretalo mirovne procese u izraelu, palestini... zalagalo se?

Neki dobiju Nobela za istrazivanje i razumijevanje prenosa informacija u DNA, neki prenosa informacija kroz opticki kabl i izum CCD-ja, a nash dragi predsjednik dobio jer se zalagao i pruzio ruku islamskom svijetu.
Neshto tu smrdi... u drzavi Danskoj, pardon Norveshkoj...
walkabout

#24 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by walkabout »

US: "Evo Obama!"
Majka Europa:"Aferim!"

:lol:
jeza u ledja

#25 Re: OBAMA - Nobelovac!!!!

Post by jeza u ledja »

ahuseino wrote:
Ovo o vidjenjima, drago mi je vidjeti da josh ima ljudi sa nadom za drastichne promjene. Jer sve ostalo che biti miniskulno (a za healthcare - nemoj se puno nadati - znam nesta svashta sto nije u vijestima ali k'o shto velish, za druge teme...).

Znachi odgovor na moje pitanje je - "Zalagao se" ... pa dobio nagradu...

Koliko je ljudi u suvremenoj istoriji pokretalo mirovne procese u izraelu, palestini... zalagalo se?

Neki dobiju Nobela za istrazivanje i razumijevanje prenosa informacija u DNA, neki prenosa informacija kroz opticki kabl i izum CCD-ja, a nash dragi predsjednik dobio jer se zalagao i pruzio ruku islamskom svijetu.
Neshto tu smrdi... u drzavi Danskoj, pardon Norveshkoj...
Nisam skonto sta si sa prvom recenicom mislio, ali ja definitivno ne spadam u tabor zagovaraca "drasticnih" promjena. Za mene su dovoljno drasticne promjene koje se sada desavaju, a nivo "drasticnosti" sto neki zagovaraju je prvo naivan, drugo opasan.

Da, puno ljudi se zalagalo za mirovne procese u Izraelu i Palestini, pa su tako Yasser Arafat, Shimon Peres, Yitzak Rabin, Menachem Begin, Anwar Saddat, Lester Pearson.
Pa onda za Vijetnam Henry Kissinger i neki tamo 'crveni' Vijetnamac.
Pa Al Gore, pa Jimmy Carter, pa Martti Ahtisaari :-) (prosle godine), pa Mohammed El Baradei (onaj iz IAEA), pa Gorbachov :roll: itd....

To su sve Nobelove nagrade za mir.
Postoje Nobelove nagrade i u drugim oblastima (Literatura, Fizika, Medicina, Hemija...) i njih ne mozes porediti sa ovim nagradama za mir, koje cesto imaju politicku konotaciju.
Takodje, razlicite svedsko-norveske institucije dodjeljuju razlicite Nobelove nagrade. Ove "za mir" su uvijek problemaicne.
Post Reply