Obama i SAD (2008-2016)

UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#7826 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by UnscarD »

Evo trendova raspodjele bogatstva u USA :

madner

#7827 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by madner »

area51 wrote:
madner wrote:
area51 wrote:Odnos plate prosječnog radnika u SAD(onog za mašinom) i brokera(čitaj, prevaranata,mešetara...) 1973 gpdine je bio 1:7
Taj odnos 2013 je 1:40.000
Prosjecni broker zaradjuje koliko miliona po toj racunici? :D
Ovo je podatak koji sam čuo prije par večeri u nekoj emisiji (i ja sam se iznenadio) a u porede se ovi brokeri (ili menadžeri nekih kompanija) sa Vol Strita i obični irgati po fabrikama
Predpostavljam da se zapravo govori o CEOovima velikih firmi, jer samo oni imaju takve plate.
area51

#7828 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by area51 »

@madner
Vjerovatno,ne skontah dobro koga upoređuju sa radnicima,da li neke menadžere ili brokere
UnscarD

#7829 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by UnscarD »

Kad se sjetim onih crno bijelih americkih filmova i one scena kada muz dolazi kuci, baca sesir na vjesalicu i kaze "honey I'm hoooomee" ... tipicna srednja USA familija tih '50-tih ...on radi ona nema potrebe da radi.
jeza u ledja

#7830 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote:Mislim da tvoja defincija uloge UN-a stoji samo djelomicno. Prva i osnovna stvar jeste da UN definise neovisne suverene nacije sa JEDNAKIM pravima. USA konstantno krse osnovna nacela UN-a i ne priznaju njhove odluke efektivno se stavljajuci u poziciju iznad svih ostalih drzava. Jedan od primjera je tuzba Nikaragve pri cemu je medjunarodni sud presudio u korist Nikaragve ali USA jednostavno nisu ispostovale volju suda. Ovakvih primjera je zaista mnogo. Dokazana mjesanja u unutrasnje stvari drugih zemalja su suvise obimna da ih sada ovde nabrajam ali recimo da je direktno finansiranje (i obuka odreda smrti kao i sva logistika) Pinocea i rusenje legitimno i demokratski izabrane vlade Salvadora Aljendea tog 11 Septembra, mozda i najocitije. Primjera je naravno mnogo.
Ako prihvatimo to da UN predstavlja zajednicu nacija JEDNAKIH prava u kojima su svi jednaki, samo je USA iznad svega toga, onda ok. Ali onda sve (kompletan ustavnopravni medjunarodni poredak) gubi smisao.

Ja i dalje imam problem da shvatim vas (koji USA branite) i vase argumente i volio bih da mi to neko onako plasticno pojasni.

Iz nekoliko vasih (JUL, Madner , Jefferson) komentara sam mogao da zakljucim nesto u stilu "ok, niko ne kaze da su USA sjajne ali eto, tako je to. Neko drugi bi bio gori" ...mozda nisam dobro shvatio ?
E jebiga ti bas sega. :-)

UN su napravile i organizovale velike sile da bi mogli lakse kontrolisati malu raju, te da bi imali modus po kom bi brzo mogli djelovati u gusenju pozara, poput Naci Njemacke. Zar to treba shvatati ikako drukcije? Pogledaj svijet u kojem je UN nastao. Cijeli je bio poklopljen sa ovih 5 zemalja. Broj drzava je bio 4 puta manji, a pola nerazvijenog svijeta su jos bile kolonije. Pojam drzave tada i danas haman nije bio isti.
I ne, ne trebaju sve drzave imati ista prava. Mozda, u nekim protokolarnim stvarima, ali samo ako igras kako ti sviraju. Mislim halo o cemu mi pricamo, o Vanuatuu i SAD, o Burundiju i Kini, o Salvadoru i Rusiji. Mislim halo?? Pa pola tih zemalja su ostavstine kolonijalnih imperija. Drugo pola upitno je da li uopste postoji geografsko-politicki kontekst u kojem mogu opstati. Neke drzave realno ni ne trebaju postojati. O cemu mi pricamo....Cuj drzave. Hej, danas svaka rupa ima svoju drzavu. Drzave bolan dolaze i prolaze. Pa mi smo sami zivjeli u dvije-tri. Dodje sutra neko i nametne ti nove granice, kaze nova drzava, nova vlast. I sta sad, to drzava?! I ta drzava treba da ima neka prava?
Molim te lijepo, nema tu jednakosti. Postoje veliki, i postoje mali.
Opterecen si sa SAD samo tako. Da nisi , uvidio bi da i ostale clanice UNa itekako krse neke osnovne principe istih tih UN, ukljucujuci prije svega i ostale clanice Savjeta bezbjednosti. Svako u svojim mogucnostima, jelte. Cuj SAD postavile Pinocheta, pa ko je postavio vlast u Libanu, ko u Siriji? Ko je postavio direktno ili indirektno diktatore u S. Koreji, Kubi, ko je postavljo clanove predsjednistva u SFRJ, ko krsi embargo ovaj, ko krsi rezoluciju onu. Pa lista je beskonacna. Da li treba mozda povelje o ljudskim pravima listati? Ko ih krsi i gdje?
I ko treba da bude odgovoran kad neki debil u nekoj banana-republici pocne ubijati vlastiti narod? Niko , jel? Svaka zemlja ima pravo da uredjuje sebe kako zeli, pa nebitno da li se radi o demokratiji ili brutalnom diktatoru? Znaci sjest i govna jest dok se drugi ubijaju? Tako ti gledas na medjunarodno pravo?
Znaci ako se desi tako nesto, treba djelovati ili ne? Eto ti daj prijedlog. Ako se treba nesto uraditi, ko ce to uraditi? Ko ce donjeti odluku da se nesto tako uradi? Sta ako su oni koji odlucuju dio problema?

I da , dobro si shvatio, za tvoj zadnji komentar. To ti je vec receno X puta i ne znam zasto se na to vracas? Jel to mozda problem? Ako jeste, imas neki svoj prijedlog? Imas alternativu?

Da cujemo, u kakvom bi ti svijetu volio da zivis, i sto je bitnije, kako bi ti to izveo? Sta je po tebi alternativa?

Ja pogledam oko sebe, vidim svijet kao umjetnost moguceg. Vidim u cijelom svijetu ljudsku glupost, neobrazovanost, zatucanost, pogresne prioritete, mrznju, opterecenost prosloscu, krvnim zrncima, bogovima, vjestacke granice, vjestacke drzavice, vjestacke vodje, silu, smrt i glad. I tako je od pamtivijeka. Cijela historija nam je prozeta takvim stvarima da je pravo cudo da smo uopste dosli do ovdje. I ono pametnih ljudi sto ima negdje, satra ih razularena gomila. Moje je misljenje da se takav svijet mijenja od tamo gdje je drustvo uredjeno, gdje se skupila kriticna masa sposobnih ljudi, gdje ljudi imaju od cega da zive, imaju gdje da se obrazuju, i nisu optereceni prosloscu. Tamo gdje te nije strah da ce ti komsija sutra po glavi. I vidim da se svijet mijenja, nabolje, i ubrzano. Kazem "nabolje" jer je to jednako prioretima koje smatram bitnim. Nekom drugom je bitnije da moze da stavi svoju zastavu na zapisano brdo, da gleda svoju tv, da mu ulice nose odredjene nazive.
Ti na svijet gledas u kontekstu drzava, ja gledam u kontekstu pojedinaca. Ne zelim da se poistovjecujem s nekim samo zato ima isto ime, religiju, sto mi je komsija ili sto imamo istu boju kose. Sukladno s tim, smatram da medjunarodne organizacije trebaju stititi prava ljudi, pojedinaca, a ne prava drzava.

Pojedinac ne smije imati veca prava od drugih. Pojedinac. A drzave, kao sto rekoh, to su prolazne kategorije i ne smatram ih jednakim. U to sam se uvjerio u zadnjih 25 godina.
Challenger__

#7831 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by Challenger__ »

UKRATKO: Transformacija planete jednakopravnih UN jedinki u životinjsku arenu tzv. "prirodne selekcije". Ne "prevaziđeni i nefunkcionalni" međunarodni poredak, nego isključivi princip animalnog, biološkog determinizma.

Tako bih sažeo njihove odgovore, a to bi, ujedno, bio i odgovor na tvoje pitanje:
UnscarD wrote:Ja i dalje imam problem da shvatim vas (koji USA branite) i vase argumente i volio bih da mi to neko onako plasticno pojasni.
SmokingMan

#7832 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by SmokingMan »

UnscarD wrote:Evo trendova raspodjele bogatstva u USA :

Realno današnje stanje zdrastva u USA,primjer kao kod nas,srednja klasa skoro pa nestala.Mnogo rade,za razliku od izueutno bogatih ljudi,u sušitni oni od toga bogataši ništa ne zarade svojim trudom,već su za njih isključivo zaradili oni koji su na ovom prikazanom grafikonu daleko ispod njih,sramota,kakvo robovlasništvo,upravo su određeni slojevi društva USA,svojom nezamislivom pohlepom,doveli svoj narod u ovako očajno stanje...

Pogledaj dokumentarac Sicko.
jeza u ledja

#7833 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by jeza u ledja »

area51 wrote:SAD države su dužne famEliji :D preko 260 hiljada milijardi dolara.Po nekim računicama svaki amerikanac je dužan nešto manje od milion dolara.
Po kojim to racunicama? :-)

Pricali smo ranije o nacionalnom dugu (nesto oko 17+ biliona dolara). To je otprilike 50 glava po stanovniku.
Koliko vidim dug po stanovniku je cak i u Njemackoj veci. U V. Britaniji 3 puta veci, u Fra za oko 50% veci, u Holandiji 4 puta veci, a u Luksemburgu po glavi ljudi duguju milione. Svica, Norveska, Svedska, sve bastioni ne znam ni ja cega, imaju mnogo veci dug po glavi nego SAD. I pazi zemalja na dnu, Haiti, Etiopija, Liberija, nista vanjskog duga nemaju, bas im je dobro. Sta to onda znaci? Nista.

Sto se tice kredita po domacinstvu, prosjek u Americi je oko 30k po porodici. Otprilike koliki i prosjecna godisnja zarada. U stvari malo manji.

UnscarD prica o kreditima kao zlu nevidjenom. Pa da nema zajmova i kredita mi bi jos bili tehnoloski u srednjem vijeku. Da nije bilo kredita ne bi doslo do industrijske revolucije. O tome je napisano X tomova.
Krediti kao i sve ostalo funkcionisu najbolje za one koji znaju da ih iskoriste.
Prica se o nekom robovlasnickom drustvu, vjecitoj zaduzenosti s koljena na koljeno...Pa i za to postoji lijek, bankrot, likvidacija, oprastanje dugova, sve fino regulirano zakonom.
daddy-kool

#7834 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by daddy-kool »

UnscarD wrote:Kad se sjetim onih crno bijelih americkih filmova i one scena kada muz dolazi kuci, baca sesir na vjesalicu i kaze "honey I'm hoooomee" ... tipicna srednja USA familija tih '50-tih ...on radi ona nema potrebe da radi.
Progres, sada više USA nije toliko bogatija od ostatka svijeta. Moraju se takmičiti sa čitavim svijetom, srednja klasa je sada minimalno fakultetski obrazovana, danas je životni standard neuporedivo veći, veća su i očekivanja te treba i više para - ženina plata.
korisnik101

#7835 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by korisnik101 »

jeza u ledja wrote:
Pricali smo ranije o nacionalnom dugu (nesto oko 17+ biliona dolara). To je otprilike 50 glava po stanovniku.
Koliko vidim dug po stanovniku je cak i u Njemackoj veci. U V. Britaniji 3 puta veci, u Fra za oko 50% veci, u Holandiji 4 puta veci, a u Luksemburgu po glavi ljudi duguju milione. Svica, Norveska, Svedska, sve bastioni ne znam ni ja cega, imaju mnogo veci dug po glavi nego SAD. I pazi zemalja na dnu, Haiti, Etiopija, Liberija, nista vanjskog duga nemaju, bas im je dobro. Sta to onda znaci? Nista. .
I jedan Sudan ima drzavni dug slican USA.
Sto njima nije donijelo prosperitet ?? :D

jeza u ledja wrote:
UnscarD prica o kreditima kao zlu nevidjenom. Pa da nema zajmova i kredita mi bi jos bili tehnoloski u srednjem vijeku. Da nije bilo kredita ne bi doslo do industrijske revolucije. O tome je napisano X tomova.
Objasni.

I ako si pratio uzdizanje , rast .. i konacno pad svjetskih imperija, vidjet ces da je dug igrao enormnu ulogu. PO tome je Unscar u pravu, da je dug jedno veliko zlo.
jeza u ledja

#7836 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote:Kad se sjetim onih crno bijelih americkih filmova i one scena kada muz dolazi kuci, baca sesir na vjesalicu i kaze "honey I'm hoooomee" ... tipicna srednja USA familija tih '50-tih ...on radi ona nema potrebe da radi.
Vidis sto se nekad dobro zivjelo u Cemerici. Tesko njima danas pod ovim sistemom.

Ja se isto tako "sjecam filmova" iz Kine iz tog vremena, pa kad ljudi umiru od gladi jer im je naredjeno da love vrapce, da tope zeljezo. Pa "filmova" iz Indije , kad svako 4 dijete prezivi prvih par godinu, ako vec ne dobije polio, kugu, ili nesto slicno. Pa "filmova" iz Afrike, gdje ljudi umiru ko s poslom jer nemaju par centi da si kupe mrezu za komarce, pa "filmova" gdje Arapi po poluostrvu jasu kamile umjesto Ferarrija, pa raznih "filmova" gdje ljudi ne znaju pisati, sta je s druge strane brda ili rijeke, a kamo li kakav je monetarni sistem u Americi, gdje ljudi ne znaju hoce li ih sutra uragan spucati, cunami, vulkan ili slicno.
Stvarno kako paradoksalno da Amerika i trabanti handre citav svijet, a ljudi u njemu zive bolje, a u Americi gore. :oops:
korisnik101

#7837 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by korisnik101 »

jeza u ledja wrote:
Vidis sto se nekad dobro zivjelo u Cemerici. Tesko njima danas pod ovim sistemom.

Ja se isto tako "sjecam filmova" iz Kine iz tog vremena, pa kad ljudi umiru od gladi jer im je naredjeno da love vrapce, da tope zeljezo. Pa "filmova" iz Indije , kad svako 4 dijete prezivi prvih par godinu, ako vec ne dobije polio, kugu, ili nesto slicno. Pa "filmova" iz Afrike, gdje ljudi umiru ko s poslom jer nemaju par centi da si kupe mrezu za komarce, pa "filmova" gdje Arapi po poluostrvu jasu kamile umjesto Ferarrija, pa raznih "filmova" gdje ljudi ne znaju pisati, sta je s druge strane brda ili rijeke, a kamo li kakav je monetarni sistem u Americi, gdje ljudi ne znaju hoce li ih sutra uragan spucati, cunami, vulkan ili slicno.
Stvarno kako paradoksalno da Amerika i trabanti handre citav svijet, a ljudi u njemu zive bolje, a u Americi gore. :oops:
Circle of life.

Pitaj bilo kojeg Amerikanca (osim Wall street bankara) da li bolje zivi sad i prije 20 godina, i dobit ces odgovor.
Ne trebamo mi soliti pamet.
jeza u ledja

#7838 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by jeza u ledja »

jeza u ledja wrote:
Objasni.
Ukratko. Bez finansijske relovucije, odnosno razvoja banaka, poduzetnici ne bi mogli investirati u razvoj skupe masinerije, potrebne za otvaranje industrijskih pogona. Sto se tice banaka, za razliku od ranijeg feudalnog sistema, sada su mogli investirati u procese koji daju pouzdan povratak novca. Prije si ovisio od toga hoce li zemlja roditi, iz sezone u sezonu imao si ogromne varijacije u povratku prihoda. Sa industrijskim razvitkom, mogao si ocekivati ujednacen povrat kamata iz godine u godinu. Dalje, dobio si cijelu novu radnicku klasu koja je imala stalan izvor prihoda i koji su mogli vracati novac redovno. Tako su nastala placanja na rate (vidi pod "Singerica") . Dalje, vec u 20om vijeku, proizvodnja recimo automobila nije se mogla desiti bez trzista koje bi to moglo placati. Kupis auto, placas ga na rate. Da ne govorimo o investicijama u velike infrastrukturne projekte. Sve to , sa razvojem drzavnih banaka koje su garantirale povrat novca privatnim investitorima kao i uopste sa razvojem moderne drzave. Ovo je pocelo i prije industrijske revolucije, od sitnih pozajmljivaca na gradskim trgovima pa sve do osvajanja Novog Svijeta, sve je teklo uz pozajmice odredjenih suma novaca (Nial Fergusson). Danas posudim 100 dinara, za godinu dana cu zaraditi 1000 (mozda!), tebi povratim uz kamate 200 (jer si ulozio u nesto sto ti ne garantuje povrat novca), ja dobar za 800. Uz razvoj opet kazem centralnih monetarnih ustanova koje su to mogle garantirati, razvijala se i cijela ekonomija. Onaj ko je ostao donji je onaj koji je zbog vjerskih razloga izostavljao kamate iz zajma iz vjerskih ili nekih drugih razloga.

Sad, mozemo raspravljati o tome da li je to odrzivo (ovo sto Unscar i ostali malo pametniji govore), ali sistem kreditiranja investicija je sigurno umnogome doprinjeo tehnoloskom razvitku kojeg smo svjedoci i danas.
Sto se tice malverzacija monetarnog sistema i o tome se moze raspravljati. Ja se pak ne smatram dovoljno strucnim da o tome dalje detaljisem, samo je i meni jasno da se bogati bogate, a jaz izmedju njih i ostalih raste. No, za razliku od skeptika, smatram da postoji dovoljno pametnih ljudi koji se sa tim bore, pa samim tim i sistem koriguje. No to ide tako da stvoris jedan set pravila, ovi nadju rupe iz kojih ce izvuci novac, jer novac je ko voda, bukvalno - ide tamo gdje postoje rupe. Ali jebiga, u tome ja car sistema.

Mene to puno ne tangira. Ja se snalazim shodno svojim mogucnostima. Volio bih da to vazi i za ostale. Nazovi to Darvinizmom, kako god. Dovoljno sam naucio u zivotu da vidim da se moze, ako se hoce. I ja kao i svi ostali ovdje sam prezivio rat, krenuo sam bukvalno od nule, znaci bukvalno od odjece na sebi (1992e). Ako mogu ja, mogu i drugi, pogotovo oni pametniji i sposobniji od mene. Cim se manite osjecaja pripadnosti stadu, narodi, drzavi razmisljacete drukcije. Ako ne mozete na jednom mjestu, idite tamo gdje moze. Razumijem odbojnost ljudi prema tom sistemu, ali ja ne mogu da se oslobodim razmisljanja da je to do njih, a ne do sistema.

Dakle, kad govorim o politici, govorim iz perspektive individue, govorim iz perspektive moje porodice, moje zene, djece, pa onda komsiluka, pa onda grada, pa tek onda drzave. Govorim o drustvima kao kolekcijama individua, a ne kolektivu kao jedinki koja treba postupati ovako ili onako. To me je Zapad naucio. Hvala bogu. I u tome se razlikujemo, valjda, barem ovako na povrsini, jer inace smatram da u dubini svi razmisljamo na taj nacin, samo neki nece da to sebi da priznaju, ili im je tako lakse.
korisnik101

#7839 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by korisnik101 »

Jeza_u_ledja :thumbup:
Lijepo si to rekao.

Mada je uzimanje i davanje duga istovremeno zabranjeno u Krscanstvu i Islamu.
http://www.kingjamesbibleonline.org/Deuteronomy-23-19/
"Thou shalt not lend upon usury to thy brother; usury of money, usury of victuals, usury of any thing that is lent upon usury "
Ali dugovi su postojali od kako postoji covjecanstvo. I u njima su se specijalizirali Zidovi (jer njihova vjera to nije zabranjivala).
Prvi krscani koji su poceli koristiti dugovanje kao dio bankovnog sistema su bili Italijani .
Tacnije , braca Medichi iz Florence u15 vijeku.
Od njih se prosirio dug kao dio bankovnog sistema po citavom krscanskom svijetu.
Dug je od tad dizao sve velike imperije. A isto tako je bio dio njihovog pada.
Napolenova Francuska, pa i Britanska Imperija su rasle kroz dugove, i konacno pale jer su dugovi prelazili njihovu sposobnost otplate.
Slican scenario se sprema Americi.
UnscarD

#7840 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:

Nisi me shvatio, mada ni ja nisam bio dovoljno jasan.
Ovim sam htio da ukazem na apsurdnost sistema u kojem je produktivnost danas, nikada veca i umjesto da zbog toga radimo manje mi radimo sve vise ...danas je u USA normalno ne samo da rede oboje nego da se imaju i po 2 posla.
50-te proslog vijeka su bile post WW2 period. Do Ww2 nije postojao konzumerizam. Amerikanci kao i svi ostali su bili vrlo racionalni u potrosnji. Nakon WW2 dolazi do exponencijalnog povecanja proizvodnje koje stvara vise nego sto je potrebno. To treba prodati i plasirati na trziste . To radja konzumerizam kao pojavu i sve ostalo sto sa konzumerizmom ide, ukljucujuci i planed obsolesence (google ako ti nije poznat termin mada vjerujem da jeste).
Kada stvari svedes na proste faktore, umjesto da tehnologiju iskoristimo da radimo manje, usljed funkcionisanja unutar starog monetarnog sistema mi radimo vise a jaz izmedju bogatih i siromasnih je sve veci, kako i sam kazes a ovo kako i sam kazes naglasavam, jer se sjecam dobro da si me prije par godina namucio da ti trazim po netu analize koje ovo potvrdjuju jer si ti negirao da je jaz sve veci pa mi je drago da se u tome sada slazemo.
Na ove druge postove cu odgovoriti, ali ne da mi se sada ...vikend je , a zaglavilo se sinoc, ne zamjeri :) a pocet cu sa Kubom koju pominjes u kontextu da je neka strana sila izvrsila uticaj jer se tamo desila revolucija naroda, a sam Kastro se prvo obratio Americi pa tek nakon sto su mu okrenuli ledja , Rusiji. Sam kazes da je USA na neki nacin "svijetski policajac" sto logicno znaci da se uplice i tamo i ovamo u unutrasnje stvari raznih zemalja pa mi je zato cudno to pokusavas a mi objasnis da i druge velike zemlje rade isto...naravno da rade, ali USA tu vodi za "3 koplja" i nece ih jos dugo niko stici.
Challenger__

#7841 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by Challenger__ »

Njemačka i Brazil predstavili nacrt UN rezolucije kojom se osuđuje američka špijunaža

Njemačka i Brazil predstavili su nacrt nove UN rezolucije pred Generalnom Skupštinom u kojoj se usuđuje američka špijunaža. U tekstu rezolucije, o kojoj će glasati 193 članica, ističe se "duboka zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava" koja proizlaze iz "izvanteritorijalnog nadzora komunikacija". Biti će zanimljivo vidjeti koje će zemlje odbaciti ovu rezoluciju, osim SAD-a.
jeza u ledja

#7842 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote: Nisi me shvatio, mada ni ja nisam bio dovoljno jasan.
Ovim sam htio da ukazem na apsurdnost sistema u kojem je produktivnost danas, nikada veca i umjesto da zbog toga radimo manje mi radimo sve vise ...danas je u USA normalno ne samo da rede oboje nego da se imaju i po 2 posla.
50-te proslog vijeka su bile post WW2 period. Do Ww2 nije postojao konzumerizam. Amerikanci kao i svi ostali su bili vrlo racionalni u potrosnji. Nakon WW2 dolazi do exponencijalnog povecanja proizvodnje koje stvara vise nego sto je potrebno. To treba prodati i plasirati na trziste . To radja konzumerizam kao pojavu i sve ostalo sto sa konzumerizmom ide, ukljucujuci i planed obsolesence (google ako ti nije poznat termin mada vjerujem da jeste).
E jebiga ti izgleda imas zamjerku na emancipaciju zena i ukljucenje u radnu snagu umjesto da sjede kuci, cuvaju djecu i peru podove. Bas me zanima sa kojeg si konzervativnog izvora ovo pokupio. Meni nema smisla da ovo objasnjavas konzumerizmom , a ne tehnoloskim, obrazovnim i ekonomskim napretkom. Ispada zene rade da bi se vise trosilo. Pa to onda znaci da moze i bez toga. Niko ne tjera ljude da rade vise ako ne moraju, to oni sami biraju. Usput, povecao se broj zena koje rade, ali se i smanjio broj muskaraca.
Uostalom, bila su druga vremena. Pogledaj demografsku sliku Amerike onda i danas. Onda je bilo ne znam 6 radnika na 1 penzionera, danas je odnos tek 2 naspram 1 ili i manje. Znaci mora se vise raditi da bi se zaradila pemzija.
Kada stvari svedes na proste faktore, umjesto da tehnologiju iskoristimo da radimo manje, usljed funkcionisanja unutar starog monetarnog sistema mi radimo vise a jaz izmedju bogatih i siromasnih je sve veci, kako i sam kazes a ovo kako i sam kazes naglasavam, jer se sjecam dobro da si me prije par godina namucio da ti trazim po netu analize koje ovo potvrdjuju jer si ti negirao da je jaz sve veci pa mi je drago da se u tome sada slazemo.
Pa cekaj, naravno da je tehnologija iskoristena da radimo manje. Pa sta mislis da predstavlja cinjenica da vecina ljudi danas radi u tercijarnom sektoru? Znaci umjesto 5% sa fakultetskom diplomom i 90% ljudi koje fizikaneri u fabrikama ili u polju, danas 30% sa diplomom i 90% radne snage radi za kompjuterom, u udobnoj stolici (dobro, brojevi su onako izglave ali nisam daleko vjerovatno). Ako to nije iskoristenje napretka u tehnologiji ne znam sta je?
Sto se tice jaza izmedju bogatih i siromasnih u Americi, ja se sjecam te rasprave ali na nivou izmedju drzava, dakle u svijetu. Ne izmedju bogatih bankara i ostalih o cemu sam govorio u prethodnom postu. Mislim da se jaz izmedju bogatih i siromasnih drzava smanjio i to onda kada govorimo o prosjecnim stanovnicima tih zemalja.
Na ove druge postove cu odgovoriti, ali ne da mi se sada ...vikend je , a zaglavilo se sinoc, ne zamjeri :) a pocet cu sa Kubom koju pominjes u kontextu da je neka strana sila izvrsila uticaj jer se tamo desila revolucija naroda, a sam Kastro se prvo obratio Americi pa tek nakon sto su mu okrenuli ledja , Rusiji. Sam kazes da je USA na neki nacin "svijetski policajac" sto logicno znaci da se uplice i tamo i ovamo u unutrasnje stvari raznih zemalja pa mi je zato cudno to pokusavas a mi objasnis da i druge velike zemlje rade isto...naravno da rade, ali USA tu vodi za "3 koplja" i nece ih jos dugo niko stici.
Dobro, htio sam reci da Castrovci ne bi mogli opstati ovoliko godina da nisu imali podrsku SSSRa. A ovi su se obratili Americi jer im je to prvi i glavni susjed. Poenta je u tome da svi malo veci igraci igraju igru uplitanja u unutrasnje stvari drugih zemalja, svako u svojim mogucnostima, ali rijetko ko smatra da na sebe treba preuzeti odgovornost reagoavanja i u slucajevima kada su im nacionalni interesi minimalni ili suprotni ishodu eventualne intervencije.
korisnik101

#7843 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by korisnik101 »

.
Last edited by korisnik101 on 02/11/2013 20:48, edited 2 times in total.
jeza u ledja

#7844 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by jeza u ledja »

haha huhu hehe, koliko nula ima bilion?
Alfons Kauders

#7845 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by Alfons Kauders »

evo teoreticari poceli i ubijati narod...

jos samo da se pocnu dizati u zrak ko bradonje :-)
“Ciancia’s language and references seemed to put him squarely in the conspiracy-minded world of the antigovernment ‘Patriot’ movement,” Potok wrote. “The New World Order refers to a longstanding conspiracy theory that today, in its most popular iteration, claims that global elites are plotting to form a socialistic 'one-world government' that would crush American freedoms. Often, the root of the alleged conspiracy is traced to the 1913 creation of the Federal Reserve and the adoption of fiat currency — paper money that is not backed by gold, as it was once was in the U.S.”
http://usnews.nbcnews.com/_news/2013/11 ... xpert-says
jeza u ledja

#7846 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by jeza u ledja »

Aha, da kreiraju jednu svjetsku i jos socijalisticku vladu. Pa ne znam sta se onda ovi ljevicari bune? Bicemo svi u socijalizmu i nece vise biti drzava koje ce tlaciti druge drzave.
Tri put ura za NWO!!! :)
korisnik101

#7847 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by korisnik101 »

jeza u ledja wrote: Niko ne tjera ljude da rade vise ako ne moraju, to oni sami biraju. Usput, povecao se broj zena koje rade, ali se i smanjio broj muskaraca.
Pa niko ne bi radio da ne mora.
KO bi iskreno volio ustajat u 6 sati svako jutro, putovati 1h do posla, slusati gazdu kako te ubija u pojam, i vracat se kuci kasno na kraju dana ??
Djecu ti odgajaju vrtici, zenu ne vidis skoro nikad. KO bi molim vas lijepo to izabrao, da ne mora ?>? :lol:
Alfons Kauders

#7848 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by Alfons Kauders »

korisnik101 wrote:
jeza u ledja wrote: Niko ne tjera ljude da rade vise ako ne moraju, to oni sami biraju. Usput, povecao se broj zena koje rade, ali se i smanjio broj muskaraca.
KO bi iskreno volio ustajat u 6 sati svako jutro, putovati 1h do posla, slusati gazdu kako te ubija u pojam, i vracat se kuci kasno na kraju dana ??
Djecu ti odgajaju vrtici, zenu ne vidis skoro nikad. KO bi molim vas lijepo to izabrao, da ne mora ?>? :lol:
pa mozes onda fino u bosnu, ha ja

ustajes u 10 jer si mahmuran i nemas posla... putujes 10 min do kladionice, motas cigaru i slusas lokalnu jaliju kako padaju na tiketima... vratis se kuci kasno

djecu ti ne odgajaju vrtici jer ne mozes priustit ni vrtic ni djecu... zenu vidis samo kad dowloadujes kakvu pornjavu, jer ni za zenu nemas para... ko to ne bi izabrao
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#7849 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by Hame_ »

Joj Alfonso, vidi se iz aviona da nisi na budžetu i da živiš u nekoj svojoj paralelnoj mračnoj BH.

Ježa je u pravu - use, nase i podase.

Image
jeza u ledja

#7850 Re: Obama i SAD (2008-2016)

Post by jeza u ledja »

korisnik101 wrote:
To je relativan pojam da li moras da radis, koliko moras da radis i sta moras da radis, bar na Zapadu. To je uostalom rekao i UnscarD - ljudi rade jer hoce veci standard.
Mislim kontam ja sta ti hos reci, ima ljudi koji moraju da rade, ali ima i dosta ljudi koji ne moraju, ili ne moraju stalno. Eto hipoteticki ja mogu sa ustedjevinom otic u Bosnu sutra i zivjeti bez da mrdnem guzom bar 5 godina.
Post Reply