Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
jeza u ledja

#7601 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

amoninan wrote:
jeza u ledja wrote:kako cu provjerit te fakte da su sistemski porusili sve ijedno selo? edukuj me.
Počni odadve, dopduše ovdje je obuhvaćen gotovo cjeli Afganistan, ne samo Helmand

http://cursor.org/stories/civilian_deaths.htm

a imaš brat ei google, otpriliek ukucaš tri riječi i na posao.

evo i jedan video, opis je baš onako idiotski. Naravno, sutra kad opet neko se raznese u New Yorku, biće kako, zašto, zbog čega, kme, kme
Imas i ti brate google, pa mi nadji neki kvalitetniji clanak, ne lika koji radi kao profesor u department of economic's and women's studies.
Jesi procitao clanak? Evo ja procitah abstrakt. Na kraju njega pise:
"In sum, though not intended to be, the U.S. bombing campaign which began on the evening of October 7th, has been a war upon the people, the homes, the farms and the villages of Afghanistan, as well as upon the Taliban and Al Qaeda."

Dakle cak ni taj lik ne tvrdi u zakljucku da se desavalo planirano ubijanje civila.

Sto se tice raznih videa o kojekakvim kretenima u americkoj vojsci, njih smo se svi nagledali i znamo sta se desavalo.
Ovdje govorimo o sistemskom i planiranom ratnom zlocinu.

NO dobro, nakacice nam se domoljupci ovdje za koji sat....
amoninan

#7602 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by amoninan »

Dal im je primarni cilj bio ubijanje civila, nije garant.. No nisu se ni pretrgali da umanje žrtve. Nije ih baš nešto bilo briga.

Jesam... Kakve veze imao ko je pisao, reference su sve sami poznati mediji... Mislim ta mi je prva pala napamet. ovaj uredak obrađuje samo prvu godinu rata... Ima toga koliko-hoćeš dobro dokumentovano. Mrsko mi tražit.

U pravu si. Bolje prekinuti....ionako smo offtopic.
Last edited by amoninan on 26/01/2013 03:10, edited 1 time in total.
occupylove

#7603 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by occupylove »

ovo nije propaganda , vec realnost , . ljudi ? probudite se ! samo zelim da niko vise ne umre za lazne ciljeve jebo i Ruse i Kineze i ostale ?
NATO je montstrum ;

jeza u ledja

#7604 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

amoninan wrote:Dal im je primarni cilj bio ubijanje civila, nije garant.. No nisu se ni pretrgali da umanje žrtve. Nije ih baš nešto bilo briga.http://www.klix.ba/forum/obama-i-americ ... 45720.html

Jesam... Kakve veze imao ko je pisao, reference su sve sami poznati mediji... Mislim ta mi je prva pala napamet. Ima toga koliko-hoćeš dobro dokumentovano. Mrsko mi tražit.

Nismo offtopic ali kao sto rekoh ovakva rasprava na normalnom nivou je gotovo postala nemoguca jer nema puno ljudi spremnih trpiti uvijek iste gluposti i uvede cim nalete raznorazni domoljubi.

Slazem se sa prvim gore pasusom. Ne trgaju se bas da umanje zrtve. Glupo zvuci ali cak i kad je bilo bombardovanje 99e u Srbiji tad smo to vidjeli. Mnogi ce reci da je toga toliko da je tesko reci da im samo to ubijanje civila nije cilj, a oko toga se ovdje raspravljamo. Velika je razlika izmedju dvije stvari. No meni je isto tako jasno da se neke stvari ne mogu uraditi kako to neke napamet uspostavljene norme definiraju.
amoninan

#7605 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by amoninan »

jeza u ledja wrote:
amoninan wrote:Dal im je primarni cilj bio ubijanje civila, nije garant.. No nisu se ni pretrgali da umanje žrtve. Nije ih baš nešto bilo briga.http://www.klix.ba/forum/obama-i-americ ... 45720.html

Jesam... Kakve veze imao ko je pisao, reference su sve sami poznati mediji... Mislim ta mi je prva pala napamet. Ima toga koliko-hoćeš dobro dokumentovano. Mrsko mi tražit.

Nismo offtopic ali kao sto rekoh ovakva rasprava na normalnom nivou je gotovo postala nemoguca jer nema puno ljudi spremnih trpiti uvijek iste gluposti i uvede cim nalete raznorazni domoljubi.

Slazem se sa prvim gore pasusom. Ne trgaju se bas da umanje zrtve. Glupo zvuci ali cak i kad je bilo bombardovanje 99e u Srbiji tad smo to vidjeli. Mnogi ce reci da je toga toliko da je tesko reci da im samo to ubijanje civila nije cilj, a oko toga se ovdje raspravljamo. Velika je razlika izmedju dvije stvari. No meni je isto tako jasno da se neke stvari ne mogu uraditi kako to neke napamet uspostavljene norme definiraju.
Ma vala ne može srbiaj u isti koš, i ne to nema veze s mojim animozitetom prema toj državi u tom vaktu. Ipak su tamo bili mnogo-mnogo oprezniji... Ma da, naravno, civilne žrtve su ponekad neizbježne. Međutim, ipak mora postojati neke granice. Sravniti cjeli gradić da bi ubio 10 neprijateljskih vojnika, fakat nema opravdanja...

Evo kontaprimjer, svi se sjećaju strašnog bombaškog napada na hotel u Jordanu u kojem je poginula bruka civila. Cjeli svijet užasnut, divljaci, terorizam... Niko nije spomenuo da je taj hotel bio i nezvanično sjedište CIA-e u Ammanu. Dakle po gore postavljenim standardima legitimna meta...Ok bilo je i civila, ali eto..jbg.. koleteral demedž Koja je suštinska razlika između ova dva slučaja? Što su jedni koristili navodeće projektile, drugi man.guided projektile - odnosno samoubice? Nema je ba.

Nije ni čudo što se u UNu nisu mogli dogovoriti oko definicije terorizma, jer su državnici svjesni da bi i njihove vlade se mogle naći na tom spisku terorista. Ovako, svaka država proizvoljno može lijepiti tu etiketu kome hoće..

Ima jedan odličan citat, "Terorizam je nužda siromašnih, a rat privilegija bogatih"

Da me neko pogrešno ne shvati, ne opravdavam ni jedne ni druge... Civili su civili, i kao takvi moraju biti zaštićeni pod svaku cjenu koliko je to moguće.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#7606 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:Jasta je nego ratni zlocin.
:thumbup:
jeza u ledja wrote: Daj gomili balavaca oruzje u ruke i posalji u neku vukojebinu gdje te svi mrze i dobices ovakve stvari. Pa nedavno je neki kreten pobio 10 ljudi u Agfanistanu onako iz zajebancije. Nekad se ovi ljudi kazne, nekad se to zataska, a nekad se vojnici tajno kazne (bar se mozemo nadati).
Jedna od odlika imperija jeste nepriznavanje institucija ostatka svijeta pa tako imamo medjunarodni sud pravde (ICC) koji vazi za cijeli svijet ali ne i za USA. Naravno ni Galska plemena nisu mogla suditi Rimskim vojnicima a ni Aleksandrova Makedonija se nije bas obazirala na to sta misle Babilonci o njegovim vojnicima.
E sad jedino sto su Rimljani isli u otvorenu okupaciju sa svim sto ona nosi a ovi danas donose demokratiju i slobodu.
jeza u ledja wrote: Sta vi sad zamisljate, da ce cijela americka vlada i vojni vrh dati ostavku radi ovakvih stvari, ili da ce im Hag, kojeg Ameri ne priznaju, mozda suditi? Pa Ante Gotovina je pusten iz Haga i na kraju oslobodjen svih tuzbi.
Ako se ovo sistematski radi, s namjerom, onda je to vec druga stvar.
Ma ne ocekuje niko da zbog ovoga neko u USA da ostavku...pa nisu ...sta znam...Holandija.
jeza u ledja

#7607 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

To u Holandiji je bilo reda radi. Dali otkaz par mjeseci pred izbore koje su znali da ce izgubiti....i ostali u foteljama do izbora. Ha!

Drugo, jedna je stvar kad te neko okrivi jer nisi uradio dovoljno, sasvim druga je stvar kad te neko optuzi da si ti u stvari pocinitelj. Razlika ogromna.
RedJohn

#7608 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by RedJohn »

Jebla vas USranjA

Glupljeg i nacionalistickog naroda nisam vidio! Jebo ih 9/11

Sve je laz samo pusta laz... :bih: :bih:

Dijaspora GTFO ,nadjite Dijasporski forum pa brbljaj te tamo ko je od vas veci "Bosanac"...
Sjoo kad dijaspora pocne po youtube-u ,Krv moju za Bosnu svoju etc..
Image
jeza u ledja

#7609 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

Nauci prvo da se u bosanskom imperativ u drugom licu mnozine tvori od prezentske osnove i nastavka kao JEDNA rijec, pa onda pricaj o bosanskom patriotizmu i odredjivanju sta ko treba da radi na forumu.
detroit-mercy

#7610 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by detroit-mercy »

Rob_Atl wrote:Kako CNN javlja, Sjeverna Korea je okrenula svoje rakete prema USA , ovo bi se moglo zakuhati onaj i nije bas dobar u glavi ne jebe zivu silu
Jel samo jednu ili obje :mrgreen: .
Bojim se da od ovih raketa ne nahebe J. Korea :mrgreen: obzirom da im obicno rakete ljuljnu u more.
Je li ti stvarno ozbiljno dozivljavas S. Koreju :mrgreen: .
jeza u ledja

#7611 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

ja ih dozivljavam kao crtani film
amoninan

#7612 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by amoninan »

jeza u ledja wrote:ja ih dozivljavam kao crtani film
:D

Ali ako iko napravi sranje u Aziji to će biti oni. Ne bi živio u Seulu na duži period, ne'a šanse. :D
occupylove

#7613 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by occupylove »

dok se vecina , na zalost Afro-Americkih umjetnika zbog Obame se uvlaci u analne otvore i ne zeli niti pomisliti da ;
"napadne prvoga americkoga predsjednika Afro "?
zato sto su im guzice dobro podmazane korporacijskim profitima ( cuveni raper i Hip-Hop artist 50 Cent zivi ? sta mislite gdje ?
pa u bijelom super -bogatom predgradju , kao i Oprah i mnogi drugi takozvani " Crni misilioci ", Jay -Z i Beoyence i slicno )
ali ?
momak Occupy
Lupe Fiasco ?
misli drugacije , hebe ga se !
zaradice love takodjer , ali ce je bar pametno iskoristiti dok je jos ziv, i ima muda da kaze Obami sve u facu ( zato ga sada ganjaju kao zivotinju )
za Obamu od Lupe !

Rob_Atl

#7614 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Rob_Atl »

detroit-mercy wrote:
Rob_Atl wrote:Kako CNN javlja, Sjeverna Korea je okrenula svoje rakete prema USA , ovo bi se moglo zakuhati onaj i nije bas dobar u glavi ne jebe zivu silu
Jel samo jednu ili obje :mrgreen: .
Bojim se da od ovih raketa ne nahebe J. Korea :mrgreen: obzirom da im obicno rakete ljuljnu u more.
Je li ti stvarno ozbiljno dozivljavas S. Koreju :mrgreen: .
Ma bio ukucao cnn, kad ono na pocetnoj strani breaking news aman-zaman ja konto vec se zaratilo pa sam i pisao u tom trenutku ovo :D . Ma znam da nisu neka opasnost po USA , ali ako bi se ameri zaletili dole moglo bi biti svega, ne kazem da ih nebi satrali, ali sa velikim gubitcima sto amerima nebi nikako odgovaralo. A ljudi iz S Koreje misle da su im ameri najveci neprijatelji kolko ih pumpaju dole propagandom imas jedan kanal i po skolama te uce da mrzis ameriku i da su ti to najveci neprijatelji ako bi se zaratilo to bi ljudi ginuli ko kamikaze za svoju domovinu :-)
amoninan

#7615 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by amoninan »

US legal argument for drone strikes revealed

http://www.aljazeera.com/news/americas/ ... terAccount
jeza u ledja

#7616 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

Ja sam sokiran! :oops:

Policija te moze satrati na bilo kom cosku na ulicama Amerike, bez da te pita za zdravlje. Ne trebas ici u Jemen da te dronom po glavi. :oops:
amoninan

#7617 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by amoninan »

Pit'o bi te da tebi dronovi lete iznad glave :D

helem...

zanimlljiva analiza, vi "ameri" ćete bolje znati

What's really making Americans sick?

http://www.aljazeera.com/indepth/opinio ... terAccount
jeza u ledja

#7618 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

Kad nas pocnu dronovima oblijetat bice dernek. :D
occupylove

#7619 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by occupylove »

ovo je malo stariji video , ali aktualan ( poznajem par ratnih veterana iz Iraka i Afganistana i misle isto , OK ?, da odmah stavimo crtu i tacku na raspravu )

'dobar posao Predsjednice Obama " vlastita vojska polako i sigurno ti okrece ledja uz najnoviji skandal , ako tako mozemo reci ?
silovanja i zlostavljanja Zenskih pripadnica USA Armije koje je poprimilo epidemijske razmjere , ogroman skandal ( oko 12 000 napastvovanih pripadnica u jednoj godini >??? ) sokantni podaci )iz magazina Rolling Stone i iz vise izvora , ogromna afera je explodirala sada )
o tom potom i kao o generalu u Afganistanu koji je silovao 5 Amerikanki ( a ko zna koliko Afganistanskih djevojcica , gigantska afera koja ce uzdrmati i samoga Obamu )
rat je rat , a nije brat , poslije 11 godina ludila i nasilja i rata protiv ; "terora "?
paklena cijena se placa , kultura nasilja i divljastva ? uzima danak
a momci veterani vam davno rekli ? stanite !, i niko nije slusao ,,a jebiga sada ;

occupylove

#7620 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by occupylove »

Arundhati Roy , intelktualna i ljudska gromada :thumbup:
upoznajte 'nase komandante" :dance:
( znate o cemu govorim )
o Obami jos i Marta prosle godine , govori lijepa i hrabra Arundhati
imala je odredjene frke i sa USA i sa Indijskim vlastima , ali je sve OK sada ,
bar se nadati da Obama nece poslati par dronova na nju u njenu familiju , jedna od najvecih mislilaca u Indiji danas ;

occupylove

#7621 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by occupylove »

evo jedan od 'zabavnih ' video uradaka USA Armije ,iz Iraka a zovu ih ;" rag heads ' ( krpene glavuse )
ili 'sand niggers ' ( crncuge iz pustinje )
uz dobru hip-hop muziku , sve super , zar ne ?
ratni zlocin ?
ma boze sacuvaj ? nemojte niti misliti , Yeah USA !

Avetinho

#7622 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Avetinho »

occupylove wrote:evo jedan od 'zabavnih ' video uradaka USA Armije ,iz Iraka a zovu ih ;" rag heads ' ( krpene glavuse )
ili 'sand niggers ' ( crncuge iz pustinje )
uz dobru hip-hop muziku , sve super , zar ne ?
ratni zlocin ?
ma boze sacuvaj ? nemojte niti misliti , Yeah USA !

Spremaj ruze, uci ruske pjesmice. Eto ih.

Ovo dolazi od lika koji sjedi u Floridi, puca Big Mek sa sirom i ispija dabl kentaki burbon s ledom, dok rese o svjetskom poretku.
occupylove

#7623 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by occupylove »

Abby Martin 'Ruskaja " novinarka sa RT , jesi ih nalijepila ( zena je zavrsila i filozofiju i zurnalistiku , jedna od sigurno najzeznutijih novinarki trenutno )
usput Obamica ide na naklon gazdama u Tel Avivu , sa cvrstim obecanjem da ce se taj 'zlocinacki Iran " zbrisati sa lica planete , naravno upakovano u fraze i nebuloze o "slobodi i demokratiji i protiv terorizama" i srolj srolj itd ..
specijalno za Ja Sam Odavle i ostale :D
MSNBC je napravio dokumentarac nedavno ; 'Hubris " poslije deset godina o kampanji za rat u Iraku i "shokantno otkrice ' za ne mali broj Amerikanaca :
"pa oni su nas lagali !"
Abby ide malo dalje u analizu i kako korporacijski mediji u stilu srpske srne i riste djoge otvoreno lazu i manipuliraju.
lazu cim zinu !, od rusenja statue Sadama u Bagdadu, do "spasavanja " lijepe plavojke Americkoga vojnika 'zarobljenoga " od Sadamove armije i itd , itd , a slijedeci prilog ide za otkrivanje manipulacija oko sadasnjih desavanja u tome dijelu svijeta i dalje i zlocinacke lazi manipulacija medija koje sebe nazivaju "najdemokratskijim i najslobodnijim " na svijetu
potpuno su izgubili svako dostojanstvo
pa mogu stati rame uz rame definitivno sa Sjevernom Korejom i Bjelorusijom po tome pitanju , sada pumpaju isti fazon i sa Iranom , isti scenario ;

jeza u ledja

#7624 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

DakleM,

Čak Hejgel je novi americki ministar odbrane.

Par njegovih citata i stavova nako s wikipedije:
"I’m not an Israeli senator. I’m a United States senator."
In July 2006, Hagel criticized the Bush administration on its handling of the 2006 Lebanon War, saying "The sickening slaughter on both sides must end and it must end now. President Bush must call for an immediate cease-fire. This madness must stop." He also said "Our relationship with Israel is special and historic... But it need not and cannot be at the expense of our Arab and Muslim relationships. That is an irresponsible and dangerous false choice."[73]
On August 18, 2005, Hagel compared the Iraq War to Vietnam, and openly mocked Vice President Dick Cheney's assertion that the Iraqi insurgency was in its "last throes."[69] In November 2005, Hagel defended his criticism of the Iraq war, stating "To question your government is not unpatriotic — to not question your government is unpatriotic."[70] In December 2005, in reference to Bush, the Republican Party, and the PATRIOT Act, Hagel stated "I took an oath of office to the Constitution, I didn't take an oath of office to my party or my president."[71]
Hagel was criticized by The Christian Science Monitor and many Republicans, including senators like John McCain, for opposition to some sanctions against Iran, and for calling for direct negotiations with both Iran and with the Palestinian militant group Hamas, which both the U.S. and Israel refuse to engage directly.[118][119][120][121]
Some of Hagel's policy positions became the subject of heated debate in the Senate, including support of defense cuts, opposition to preemptive action against Iran, and support of talks with Hamas and Hezbollah.
:oops: :thumbup:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#7625 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:DakleM,

Čak Hejgel je novi americki ministar odbrane.

Par njegovih citata i stavova nako s wikipedije:
"I’m not an Israeli senator. I’m a United States senator."
In July 2006, Hagel criticized the Bush administration on its handling of the 2006 Lebanon War, saying "The sickening slaughter on both sides must end and it must end now. President Bush must call for an immediate cease-fire. This madness must stop." He also said "Our relationship with Israel is special and historic... But it need not and cannot be at the expense of our Arab and Muslim relationships. That is an irresponsible and dangerous false choice."[73]
On August 18, 2005, Hagel compared the Iraq War to Vietnam, and openly mocked Vice President Dick Cheney's assertion that the Iraqi insurgency was in its "last throes."[69] In November 2005, Hagel defended his criticism of the Iraq war, stating "To question your government is not unpatriotic — to not question your government is unpatriotic."[70] In December 2005, in reference to Bush, the Republican Party, and the PATRIOT Act, Hagel stated "I took an oath of office to the Constitution, I didn't take an oath of office to my party or my president."[71]
Hagel was criticized by The Christian Science Monitor and many Republicans, including senators like John McCain, for opposition to some sanctions against Iran, and for calling for direct negotiations with both Iran and with the Palestinian militant group Hamas, which both the U.S. and Israel refuse to engage directly.[118][119][120][121]
Some of Hagel's policy positions became the subject of heated debate in the Senate, including support of defense cuts, opposition to preemptive action against Iran, and support of talks with Hamas and Hezbollah.
:oops: :thumbup:
Zvuci kao razuman...na zalost, samo ga gledaj kako se transformise...

Nego ima li kakve javne polemike i debate u USA oko NDAA koja dozvoljava beskonacno zadrzavanje USA gradjana u zatvoru u slucaju da su osumnjeceni za terorizam? Progura li se to finalno u 2012 i sta je sa NDAA za 2013 godinu ?
Ovakvo nesto je jos mozda bilo u Staljinovoj Rusiji a Kafka je napisao lijep roman Proces na slicnu temu. Zapadni svijet ovakvo sto svakako ne pamti u nazad nekoliko stotina godina.
Post Reply