http://whitepeoplemourningromney.tumblr.com/
bijelci tuguju za romnijem

pa sad ako je to neka ironija nije bas smijesno. nisi ti jedini koji je pio americko pivo i ja ovo ne pricam kao neko ko nije makao od poteza carsija m.dvorJa Sam Odavle wrote: Ama, meni je Sarajevsko najbolje.
Nije majkemi ironija -- najvise volim Sarajevsko pivo -- valjda tako naucio.Bodkin wrote:pa sad ako je to neka ironija nije bas smijesno. nisi ti jedini koji je pio americko pivo i ja ovo ne pricam kao neko ko nije makao od poteza carsija m.dvorJa Sam Odavle wrote: Ama, meni je Sarajevsko najbolje.
ako nije ironija onda postujem tvoj izbor al meni je sarajevsko mozda u top 20![]()
p.s. jos jednom, go obama
ma i ja sam, imaju odlicnihJa Sam Odavle wrote:Nije majkemi ironija -- najvise volim Sarajevsko pivo -- valjda tako naucio.Bodkin wrote:pa sad ako je to neka ironija nije bas smijesno. nisi ti jedini koji je pio americko pivo i ja ovo ne pricam kao neko ko nije makao od poteza carsija m.dvorJa Sam Odavle wrote: Ama, meni je Sarajevsko najbolje.
ako nije ironija onda postujem tvoj izbor al meni je sarajevsko mozda u top 20![]()
p.s. jos jednom, go obama
Ali pio sam odlicna piva u Americi.
Ja sam samo postavio sta svjetske pivopije piju.
Zivio!
Samo cekam da zovnes Obamu da ti lisce iz dvorista ocisti!occupylove wrote:poslije Pive / vratimo se realnim temama
150 samoubistava , mjesecno , USA Army
Obama ? uradi nesto po tome pitanju
http://themilitarysuicidereport.wordpress.com/
Pa kad prave utorkom glasanje odnosno kao svaka normalna drzava Nedeljom... u tom smislu mogu puno da nauce od Venecuele koja je zakonom propisala da je svaki poslodavac duzan da dozoovli radniku da izadje na glasanje ukoliko radi Nedeljom i da to mora biti placeno...occupylove wrote:po zvanicnim statistikama ? odziv biraca u zapadnim 'demokracijama " rapidno pada u zadnjoj dekadi
na ovim zadnjim izborima u USA za predsjednika odziv je bio manji negoli 2008 ili 2004
oko 57 % ukupnoga birackoga tijela
uzroci su ; nepovjerenje prema politickoj eliti , skandali i korupcija , u ubijedjenje da se nista nece promijeniti sa ponudjenim opcijama i kandidatima
znaci ?
jednostavnom racunicom mozemo zakljuciti da Obama ima podrsku , tacnije glasalo je za njega ne vise od 35 % birackoga tijela( ili i manje )
http://www.washingtonsblog.com/2012/11/ ... -2008.html
Ne valja pisati o stvarima koje ne poznajes. Onda te ljudi prestanu shvatati ozbiljno na drugime temema.UnscarD wrote:Pa kad prave utorkom glasanje odnosno kao svaka normalna drzava Nedeljom... u tom smislu mogu puno da nauce od Venecuele koja je zakonom propisala da je svaki poslodavac duzan da dozoovli radniku da izadje na glasanje ukoliko radi Nedeljom i da to mora biti placeno...occupylove wrote:po zvanicnim statistikama ? odziv biraca u zapadnim 'demokracijama " rapidno pada u zadnjoj dekadi
na ovim zadnjim izborima u USA za predsjednika odziv je bio manji negoli 2008 ili 2004
uzroci su ; nepovjerenje prema politickoj eliti , skandali i korupcija , u ubijedjenje da se nista nece promijeniti sa ponudjenim opcijama i kandidatima
znaci ?
jednostavnom racunicom mozemo zakljuciti da Obama ima podrsku , tacnije glasalo je za njega ne vise od 35 % birackoga tijela( ili i manje )
I da, poslodavac te duzan pustiti s posla da glasas!Ja Sam Odavle wrote:Ne valja pisati o stvarima koje ne poznajes. Onda te ljudi prestanu shvatati ozbiljno na drugime temema.UnscarD wrote:Pa kad prave utorkom glasanje odnosno kao svaka normalna drzava Nedeljom... u tom smislu mogu puno da nauce od Venecuele koja je zakonom propisala da je svaki poslodavac duzan da dozoovli radniku da izadje na glasanje ukoliko radi Nedeljom i da to mora biti placeno...occupylove wrote:po zvanicnim statistikama ? odziv biraca u zapadnim 'demokracijama " rapidno pada u zadnjoj dekadi
znaci ?
U SAD samo sacica drzava ima izbore samo na zadnji dan glasanja.
Vecina drzava u SAD dopusta rano glasanje ili glasanje postom, vise sedmica unaprijed.
http://www.infoplease.com/ipa/A0781453.htmlUnscarD wrote:OK...sad bi trebala neka statistika da mi pokaze procenat ljudi koji glasaju ranije i procenat ljudi koji glasaju na taj dan da mi opaska ne bi imala nikakvog smisla (ukoliko bi procenat onih koji su glasali na taj utorak bila zanemarljiva - a nije ) a opet bi ostalo pitanje...sto uopste utorak? Mislim totalno radni dan. Zar ne bi barem izborom dana trebali da pokusaju da poprave izlaznost na izbore koja je ocigledno iz izbora u izbore sve manja?
Sta je vase objasnjenje za kontinuirani pad izlaska na izbore? Ne vjeruju ljudi vise u sistem? Nemaju za koga da glasaju?
Uopste mi niko nije DUZAN nista pokazivati niti to ocekujem niti sam napisao da je neko MENI DUZAN. Moze postaviti link sto bi vi tamo rekli "for the sake of the argument".jefferson wrote:http://www.infoplease.com/ipa/A0781453.htmlUnscarD wrote:OK...sad bi trebala neka statistika da mi pokaze procenat ljudi koji glasaju ranije i procenat ljudi koji glasaju na taj dan da mi opaska ne bi imala nikakvog smisla (ukoliko bi procenat onih koji su glasali na taj utorak bila zanemarljiva - a nije ) a opet bi ostalo pitanje...sto uopste utorak? Mislim totalno radni dan. Zar ne bi barem izborom dana trebali da pokusaju da poprave izlaznost na izbore koja je ocigledno iz izbora u izbore sve manja?
Sta je vase objasnjenje za kontinuirani pad izlaska na izbore? Ne vjeruju ljudi vise u sistem? Nemaju za koga da glasaju?
Inace, ove godine, 40% glasaca je glasalo prijevremena. Inace ne znam sto je tebi neko duzan ista pokazivati, al eto.
Ti ovo gledas sa stanovista BH prilika i politicke kulture, koja veze nema ne samo sa amerikom nego bilo kojom naprednom demokratijom.
U utorak se glasa jos od 1845 godine kada je Kongres donio uredbu da je to najbolji dan. Sto?
Zato sto nisu htjeli da ljudi propuste crkvu nedjeljom, a npr. pijacu srijedom. Zato sto je ponedjeljak prvi radni dan. Elem tako je utorak izabran.
Trebas da se maknes iz gledanja svijeta kroz BH poiliticku kulturu koja je tek u razvoju.
U SAD se stvari ne mjenjaju tek tako i niko ne cijepa stare zakone zato sto neko misli da su novi bolji, nego dok se ne stvori kriticna masa koja se ne moze zaustaviti, mjenjanja zakona nema.
Izlaznost nije manja iz izbora u izbore, i bar BH gradjani bi mogli malo i da nauce od amerikanaca jer ipak, amerikanci glasaju vise od bosanaca. Drugo, ako nekome omogucis da ranije glasa, kakve veze ima jel se glasa u utorak kada moze izabrati bilo koji dan i otici glasati?
Inace, utorak 1845 nije bio problem jer je tada bila agrarna ekonomija, i uvodjenjem ranog glasanja problem je rjesen. Ti u demokratskom drustvu imas pravo i glasati i ne glasati, a ako imas mjesec dana da glasas i opet nisi glasao, nije sistem kriv niti dan glasanja, nego je do glasaca, jel sto je glasac glup jel sto stvarno misli da je njegovo pravo da ne glasa, uopste nije vazno.
edit: Inace stanovnici drzava Oregon i Washington glasaju postom, dok su ljudi pogodjeni uraganom Sandy mogli glasati i e-mailom!
Mnogi isto misle u americi da je sistem elektorne domekoratije prevazidjen, ali recimo da se predsjednik bira na osnovu broja ukupnih glasova, znas koje bi drzave birale predsjednika? Kalifornija, New York i kompletan New Endgland, juzna florida i sl. Jedino sto moze da pravi balans je Texas i jos par juznih drzava.UnscarD wrote:Uopste mi niko nije DUZAN nista pokazivati niti to ocekujem niti sam napisao da je neko MENI DUZAN. Moze postaviti link sto bi vi tamo rekli "for the sake of the argument".jefferson wrote:http://www.infoplease.com/ipa/A0781453.htmlUnscarD wrote:OK...sad bi trebala neka statistika da mi pokaze procenat ljudi koji glasaju ranije i procenat ljudi koji glasaju na taj dan da mi opaska ne bi imala nikakvog smisla (ukoliko bi procenat onih koji su glasali na taj utorak bila zanemarljiva - a nije ) a opet bi ostalo pitanje...sto uopste utorak? Mislim totalno radni dan. Zar ne bi barem izborom dana trebali da pokusaju da poprave izlaznost na izbore koja je ocigledno iz izbora u izbore sve manja?
Inace, ove godine, 40% glasaca je glasalo prijevremena. Inace ne znam sto je tebi neko duzan ista pokazivati, al eto.
Ti ovo gledas sa stanovista BH prilika i politicke kulture, koja veze nema ne samo sa amerikom nego bilo kojom naprednom demokratijom.
U utorak se glasa jos od 1845 godine kada je Kongres donio uredbu da je to najbolji dan. Sto?
Zato sto nisu htjeli da ljudi propuste crkvu nedjeljom, a npr. pijacu srijedom. Zato sto je ponedjeljak prvi radni dan. Elem tako je utorak izabran.
Trebas da se maknes iz gledanja svijeta kroz BH poiliticku kulturu koja je tek u razvoju.
U SAD se stvari ne mjenjaju tek tako i niko ne cijepa stare zakone zato sto neko misli da su novi bolji, nego dok se ne stvori kriticna masa koja se ne moze zaustaviti, mjenjanja zakona nema.
Izlaznost nije manja iz izbora u izbore, i bar BH gradjani bi mogli malo i da nauce od amerikanaca jer ipak, amerikanci glasaju vise od bosanaca. Drugo, ako nekome omogucis da ranije glasa, kakve veze ima jel se glasa u utorak kada moze izabrati bilo koji dan i otici glasati?
Inace, utorak 1845 nije bio problem jer je tada bila agrarna ekonomija, i uvodjenjem ranog glasanja problem je rjesen. Ti u demokratskom drustvu imas pravo i glasati i ne glasati, a ako imas mjesec dana da glasas i opet nisi glasao, nije sistem kriv niti dan glasanja, nego je do glasaca, jel sto je glasac glup jel sto stvarno misli da je njegovo pravo da ne glasa, uopste nije vazno.
edit: Inace stanovnici drzava Oregon i Washington glasaju postom, dok su ljudi pogodjeni uraganom Sandy mogli glasati i e-mailom!
Link koji si postavio ne pokazuje tu statistiku (ne pokazuje 2012 godinu uopste niti broj glasaca prije izbora i na dan izbora) ali to nije ni bitno jer si mi objasnio zasto je utorak u pitanju a i vjerujem ti da si informisan i da je 40% njih glasalo prije tog utorka a 60% na taj utorak od ukupno 50-ak% koliko ih je izaslo.
Buduci da imaju relativno mali odziv glasaca, mozda bi trebali odustati od starih razloga (crkva i pijaca tesko da su vise faktor kakv su nekada bili) i pomjeriti dan na nedelju jer bi mozda vise ljudi glasalo.
Ja licno ionako mislim da je sistem elektorne demokratije (ne samo u USA nego u vecini svijeta) prevazidjen onog momenta kada su se stekle tehnicke pretpostavke da se sistem promjeni ali valjda promjene ne dolaze bas tako brzo.
@Jack hvala za statistiku.
Sad kad se vec malo sva ova suplja oko "skandala" sa Patreus-om razvuklaoccupylove wrote:tipicni Vasingtonski skandalu udarnim terminima ,sve je tu za jedan Holivudski film ; ostavka generala i sefa CIA , bivseg komandanta snaga u Afganistanu zbog nevjere
sexi saradnica doticnoga generala , te jos jedna zena u sjeni , ljubavni trokut ? sex i orgije i novac i moc
mrtav ambasador i trojica Amerikanaca u Bengaziju , brod krcat oruzjem u Turskoj namijenjen Siriji sa Libijskim ouzjem i jos mnogo toga u smrdljivim koridorima korumpiranoga Vasingtona i Kapitola dok se afera siri najveca od Iran-kontra
Obama je prihvatio ostavku Generala Petrausa
FBI je ukljucen u istragu , da li ce se istina ikada otkriti ?
FBI izvrsio je raciju na dom Paule Brodvel , navodno su u njenim kompjuterima nadjeni tajni dokumenti CIA,
sex manipulator ili nevina zrtva ; Paula Brodvel , njen otac je uz nju i tvrdi da se mnogo toga krije iza kulisa
USA korporacijski mediji su jedva docekali da razvlace ovaj skandal , ali ja vise racunam na Wikileaks haker ekipu i koji laganice cekaju svoju sansu da razotkriju aferu u punome "sjaju "
http://www.businessinsider.com/paula-br ... tz-2012-11
Jah gledao sam maloprije Patreus ce i dobro procioccupylove wrote:sada je jos likova ukljuceno , cak i glavnokomandajuci NATO u Afganistanu , te neimenovani tajni agent i jos masa likova
Paula Brodvel je izlanula da je konzulat u Bengaziju bio baza CIA i zatvor , zato je i napadnut
tada je FBI pokrenuo istragu i sve se rasirilo
ukljuceni su i mracni likovi iz Libijskoga nacionalnoga vijeca i naravno ogroman novac i opljackanoga libijskoga naroda i Americkih poreskih obveznika , te sverc oruzja u stotinama tona
( za Sirijske "pobunjenike "i ko zna koga sve )
dok skandal poprima razmjere jeftine sapunice , ovo moze biti samo medjusobni obracun raznih struja unutar Vasingtona poslije izbora Obame
kao dokaz ko je pravi gazda na sceni u USA
http://www.alternet.org/investigations/ ... paging=off
Hillary je najavila "odlazak" ima nekoliko mjeseci.muhafuca wrote: BTW nesto pricaju i da umjesto Hillary dolazi Kerry
Izgleda obama malo neke cistke pravi poslje izbora
no bumo vidjeli
Majkemi sumnjam. Znam ja da se popali narod kad cuje na dvopartijski tiket. Svima doovde podjela.Jack Be Nimble wrote:... jer ce Hilary i Kondoliza zajedno uci u bijelu kucu![]()
Nesto se ne sjecam da je Bush neke velike rotacije radio - al mozda i grijesimJack Be Nimble wrote:Ma to je normalno da se promjene face kada se krene u nove 4 godine. Kerry bi bio super izbor, ali bi ja volio vidjeti Kondolizu. Taman da bude na stolici 2 godine i onda 1 godine priprema za kampanju jer ce Hilary i Kondoliza zajedno uci u bijelu kucu![]()
Vrijeme je da se promjenni ime teme.