Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
Edin 24,5

#4426 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Edin 24,5 »

jefferson wrote:
Smatram da nisi mjerodavan da ocjenjujes moje znanje ili neznanje o odredjenim pitanjima.

A buduci da u konkretnom slucaju, nije bilo u pitanju iznosenje misljenja, vec prava diskusija i polemika sa tobom, naravno da sam se fokusirao na argumente, te je mozda u tom smislu moj pristup imao jednu vrstu debatnog karaktera.

Bilo kako bilo, evidentno je da sam te u ovoj diskusiji svojim argumentima naprosto samljeo, a tebi nije ostalo nista drugo do mizerne konstatacije kako nemam pojma o nekim stvarima i ne znam o cemu pricam, koje nicim ne potkrepljujes. Nadam se da ces drugi puta dobro razmisliti prije nego se opredijelis na drzanje lekcija iz "odmjerenosti" i "balansiranosti" zatucanim Bosancima u Bosni.Edin 24,5
A gdje su ti argumenti o kojima pricas?

Procitaj moje postove, ako ih ne vidis, uzmi rjecnik, pojmova, stranih rijeci, cega vec, ako opet ne razumijes,...itd.
jefferson

#4427 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Edin 24,5 wrote:
jefferson wrote:
Smatram da nisi mjerodavan da ocjenjujes moje znanje ili neznanje o odredjenim pitanjima.

A buduci da u konkretnom slucaju, nije bilo u pitanju iznosenje misljenja, vec prava diskusija i polemika sa tobom, naravno da sam se fokusirao na argumente, te je mozda u tom smislu moj pristup imao jednu vrstu debatnog karaktera.

Bilo kako bilo, evidentno je da sam te u ovoj diskusiji svojim argumentima naprosto samljeo, a tebi nije ostalo nista drugo do mizerne konstatacije kako nemam pojma o nekim stvarima i ne znam o cemu pricam, koje nicim ne potkrepljujes. Nadam se da ces drugi puta dobro razmisliti prije nego se opredijelis na drzanje lekcija iz "odmjerenosti" i "balansiranosti" zatucanim Bosancima u Bosni.Edin 24,5
A gdje su ti argumenti o kojima pricas?

Procitaj moje postove, ako ih ne vidis, uzmi rjecnik, pojmova, stranih rijeci, cega vec, ako opet ne razumijes,...itd.
Ma nema, kao sto rece ahuseino, samljeo si nas!
Sto se tice dokumenata, svaka kniga izdana od bilo kojeg zapadnog ucesnika u pregovorima sadrzi izvore informacija. Da se previse ne naprezes procitaj Holbrookovu knjigu. posto na zapadu ne prolaze lazi i kopiranja, sve sto je napisao ojacao je izvorima informacija. Zanimljivo je da tu knjigu od nasih niko nije nikad demantirao jer ljudi nisu se nesto slomili da to citaju, jbg, Avaz je ipak jaca konkurencija :lol:
Edin 24,5

#4428 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Edin 24,5 »

@ jefferson

Ne citam avaz, a pitao sam te za sluzbena dokumenta. Ne zanimaju me nikakvi memoari niti raznorazna lijepa knjizevnost.

Uostalom, tema nije zavrsetak rata u Bosni. Ja sam iznio cinjenicu koja je nepobitna, a to je da je Amerika ta koja je "zavrnula ruku" Muslimanima i Hrvatima i primorala ih da stanu sa ofanzivom koja je trebala dokrajciti Srbe u Bosni. Ja sam bio '95 ovdje i ljudi su gubili na svim frontovima, od Vozuce, pa do Sanskog Mosta.
jefferson

#4429 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Svasta! Jos samo treba pocet crtat!
Edin 24,5

#4430 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Edin 24,5 »

jefferson wrote:Svasta! Jos samo treba pocet crtat!
Ni sikarstvo me ne zanima.
jefferson

#4431 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Edin 24,5 wrote:
Ma vidimo da te mnoge stvari ne zanimaju, al hajd, ne bi bilo interesantno onda :-)
zonbirile

#4432 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

bogoljube

nemate se šta nadati,izabran je Obama i sve će biti uredu.Potrajaće ova tema.
Edin 24,5

#4433 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Edin 24,5 »

jefferson wrote:
Edin 24,5 wrote:
Ma vidimo da te mnoge stvari ne zanimaju, al hajd, ne bi bilo interesantno onda :-)
Ne znam zasto samog sebe persiras sve vrijeme ?! :-?

Drago mi je ako ti je interesantno polemisati sa mnom :) .
walkabout

#4434 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by walkabout »

bogoljub wrote:... Prema posljednjim podacima Americkim zvanicnim podacima u Iraku je poginulo ni manje ni vise 4230 americkih vojnika. ..
na samom pocetku napada na Irak, Hemon je rekao da ce biti potrebno oko 10 000 mrtvih americkih vojnika da bi "se dosegao prag osjetljivosti bola" i pocelo povlachenje... :arrow:
ljubav_aha

#4435 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

walkabout wrote:
bogoljub wrote:... Prema posljednjim podacima Americkim zvanicnim podacima u Iraku je poginulo ni manje ni vise 4230 americkih vojnika. ..
na samom pocetku napada na Irak, Hemon je rekao da ce biti potrebno oko 10 000 mrtvih americkih vojnika da bi "se dosegao prag osjetljivosti bola" i pocelo povlachenje... :arrow:
to je samo puka statistika

interesanto kao se cesto u istoj statistici promjeni vrijednost novca :!:
jeza u ledja

#4436 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Edin 24,5 wrote:@ jefferson

Ne citam avaz, a pitao sam te za sluzbena dokumenta. Ne zanimaju me nikakvi memoari niti raznorazna lijepa knjizevnost.

Uostalom, tema nije zavrsetak rata u Bosni. Ja sam iznio cinjenicu koja je nepobitna, a to je da je Amerika ta koja je "zavrnula ruku" Muslimanima i Hrvatima i primorala ih da stanu sa ofanzivom koja je trebala dokrajciti Srbe u Bosni. Ja sam bio '95 ovdje i ljudi su gubili na svim frontovima, od Vozuce, pa do Sanskog Mosta.
Je li tebi jasno da te ofanzive ne bi bilo bez americke vojne pomoci, tj. direktnog uplitanja u rat prethodnim bombardovanjem srpskih ciljeva? To je bio nacin da im se zavrne ruka da bi uopste sjeli za pregovaracki stol. Mi smo to probali iskoristiti sto smo bolje mogli, ali nam je pusteno da idemo samo do odredjene granice.
Edin 24,5

#4437 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Edin 24,5 »

jeza u ledja wrote:

Je li tebi jasno da te ofanzive ne bi bilo bez americke vojne pomoci, tj. direktnog uplitanja u rat prethodnim bombardovanjem srpskih ciljeva? To je bio nacin da im se zavrne ruka da bi uopste sjeli za pregovaracki stol. Mi smo to probali iskoristiti sto smo bolje mogli, ali nam je pusteno da idemo samo do odredjene granice.
Pa to znamo.
Ali onda ispada da je to razlog vise da Amerika bude aktivnija po pitanju Bosne, ako je vec i vojno pomagala da se spasi, a ne da digne ruke od nje ?! Pogotovo sad, kad u mirnodopskim uvjetima neko ostvaruje ono sto se ostvarivalo u ratu u cilju unistenja te iste Bosne.

A i besmisleno je uporedjivati mogucnosti americkog predsjednika sa Bosnom u kojoj svaku i najbanalniju odluku mora proci potvrda 2/3 svih Domova naroda sa svim njihovim klubovima delegata i Predstavnickih domova drzave, zatim isto to u oba entiteta i Brcko Distriktu, i to samo kada pricamo o nadleznostima drzave, a dalje da ne govorimo o tome kako su nadleznosti podijeljene, pa tako prakticki jedan Kanton u Federaciji moze odluciti da djeca pohadjaju skole na kineskom, a drugi Kanton na rumunjskom, itd. A ne mozemo to promijeniti ako to nece da mijenja i onaj u Banjaluci koji otvoreno kaze da se nada i prizeljkuje da ce se Bosna raspasti, jer je "realnost takva da je Bosna neodrziva".

Treba biti zaista povrsan i neupucen i uporedjivati u kontekstu politickih mogucnosti Bosnu i Ameriku ili bilo kakvu drugu normalnu demokratsku drzavu svijeta.

Evo da budem sasvim konkretan, mogu ja izabrati SDP da bude na vlasti, ali i svaki "tor" mora da izabere taj isti SDP ili barem neki svoj SDP, da bismo prestali biti "stado"-kracija i bili demokracija. Nema efekta od toga sto cu samo ja ili mi iz jednog "tora" izabrati "promjene". Takav je sistem. Zato ljudi ne vjeruju da se nesto moze popraviti i ocajnicki trebaju pomoc sa strane.
jefferson

#4438 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Edin 24,5 wrote:
jeza u ledja wrote:

Pa to znamo.
Ali onda ispada da je to razlog vise da Amerika bude aktivnija po pitanju Bosne, ako je vec i vojno pomagala da se spasi, a ne da digne ruke od nje ?! Pogotovo sad, kad u mirnodopskim uvjetima neko ostvaruje ono sto se ostvarivalo u ratu u cilju unistenja te iste Bosne.

A i besmisleno je uporedjivati mogucnosti americkog predsjednika sa Bosnom u kojoj svaku i najbanalniju odluku mora proci potvrda 2/3 svih Domova naroda sa svim njihovim klubovima delegata i Predstavnickih domova drzave, zatim isto to u oba entiteta i Brcko Distriktu, i to samo kada pricamo o nadleznostima drzave, a dalje da ne govorimo o tome kako su nadleznosti podijeljene, pa tako prakticki jedan Kanton u Federaciji moze odluciti da djeca pohadjaju skole na kineskom, a drugi Kanton na rumunjskom, itd. A ne mozemo to promijeniti ako to nece da mijenja i onaj u Banjaluci koji otvoreno kaze da se nada i prizeljkuje da ce se Bosna raspasti, jer je "realnost takva da je Bosna neodrziva".

Treba biti zaista povrsan i neupucen i uporedjivati u kontekstu politickih mogucnosti Bosnu i Ameriku ili bilo kakvu drugu normalnu demokratsku drzavu svijeta.

Evo da budem sasvim konkretan, mogu ja izabrati SDP da bude na vlasti, ali i svaki "tor" mora da izabere taj isti SDP ili barem neki svoj SDP, da bismo prestali biti "stado"-kracija i bili demokracija. Nema efekta od toga sto cu samo ja ili mi iz jednog "tora" izabrati "promjene". Takav je sistem. Zato ljudi ne vjeruju da se nesto moze popraviti i ocajnicki trebaju pomoc sa strane.

hahahahaha, ovo je dosad najbolji post :lol:
[Matrix]

#4439 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by [Matrix] »

Kara-Obama ima da pobeli kad mu se ispotave racuni,kad visoooko uzdingnutu glavu iznad svog naroda
bude moral stvavit medj svoje mosnje jer nece imati gde da se skrije od sramote.Mesija je stigao
jos samo da mu neko kaze i da je lazni mesija,to ce kapital da mu kaze jer uvek se znalo da
medj nama je samo jedan mesija,novac.
Edin 24,5

#4440 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Edin 24,5 »

jefferson wrote:

ha-ha-ha, zahvaljujem :wink:
jefferson

#4441 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Edin 24,5 wrote:
jefferson wrote:

ha-ha-ha, zahvaljujem :wink:
Ma nema na cemu!
zonbirile

#4442 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

jao ljudi blama,kako se euforija koristi da lažni mesija širi optimizam među levate.Evo najnovije ublehe,kao ono potajno,promišljeno se najavljuje uz normalno ,očajničko promišljanje, Pentagona i generala Gets-a,kontrolisano,postupno povlačenje iz Iraka.I to vizionari dali vremensko određenje, nedošene odluke,16 mjeseci.Buš Tupavi junior sa iračkom vladom je početkom decembra potpisao ugovor o ostanku snaga do decembra 2010g.E sada dok se odluka donese + 16 mjeseci taman decembar 2010.Bravo Miki Maus,u očekivanju dolaska Paje Patka,nije loše za početak,dok je ovaca biće i vune.
zonbirile

#4443 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

pa ako je to odgovor na post o Iraku,upravo tako.Odgovor na novih 5000 hiljada pogibija američkih vojnika i stotine hiljada iračana je ubleha o abortusu i Vatikan.Ja mora se priznat majstorstvo opsjene,a i praktično je.
osa

#4444 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by osa »

mijenja li se išta, ili će biti "isti .urac, drugo pakovanje".

WASHINGTON - Barack Obama dao je svoju prvu zapovijed za vojnu akciju od stupanja na dužnost kao 44. američki predsjednik. Naredio je raketni napad protiv militanata u pakistanskom planinskom području tijekom kojeg je poginulo najmanje 18 osoba.

Četiri dana od preuzimanja predsjedništva, Obama se savjetovao s visokim zapovjednicima američke vojske prije nego što je izao zapovijed. Iako je napustio Bushevu politiku 'rata protiv terora', Obama ne prekida lov za Osamom bin Ladenom te drugim vođama Al-Qa'ide.

I ranije je upozorio kako je spreman bombardirati područja unutar Pakistana ukoliko dobije važne informacije o mogućem mjestu skrivanja najtraženijeg svjetskog bjegunca. Također, spreman se obračunati s militantima duž pakistanske granice ukoliko to pakistanka vlada ne učini.

Američki je napad bio obavljen bespilotnim letjelicama Predator koje su u zraku neko vrijeme čekale dobivanje zapovijedi.

Ovi će napadi, ističu analitičari, Obami pomoći da se pokaže kao vođa koji se ne boji vojne akcije iako će uvijek prednost dati diplomaciji.
zonbirile

#4445 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

nemoj @osa tako,neće više doći u san @babilon-u
Replay

#4446 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Replay »

Clinton ,Hoolbruk ,već viđeno.

Ostao ratoborni Gates.

Najskuplja inauguracija u povijesti SAD-ea ,znatno sponzorirana od pohlepnih banka koje su izazvale krizu.

Lobisti vojne industrije znatno napredovali u minstarsvu obrane.

Nije da se iskazao. On je vieš pop zvijezda ili marketinški proizvod.
zonbirile

#4447 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

Replay wrote:Clinton ,Hoolbruk ,već viđeno.

Ostao ratoborni Gates.

Najskuplja inauguracija u povijesti SAD-ea ,znatno sponzorirana od pohlepnih banka koje su izazvale krizu.

Lobisti vojne industrije znatno napredovali u minstarsvu obrane.

Nije da se iskazao. On je vieš pop zvijezda ili marketinški proizvod.

dobro napisano,samo bi trebalo elaborirati raje radi,čujpohlepne banke.
Kako raja pod šatorima dolazi sebi na friškom zraku sada nisu krivi ,ili nisu samo krivi pohlepni direktori banaki ,sa velikim premijama i platama ,nego same banke.A banke u SAD i dalje i šire su DD firme velikih igrača,mješalica koja za njih pravi novac.Bilo je već ovde c/p komentara o direktorima,i njihovim primanjima,a ko ih im je dao,ili još bolje koliko je tek dobar vlasnik čijom imovinom upravlja direktor.E mjenja se retorika,i vse se mjenja da bi ostalo isto.Ne znam gdje samo pokupi onu poletnu mladost,evo za Bliski istok čovjek u naponu snage,tek mu 76g,kad skontaš Volkera i Bžežinjskog od 81,82g.
Vidim da si upučen,možda se ponavljam,da ne znaš je li Monika dobila poziciju,nije fer da opet popuši.
omar little

#4448 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by omar little »

babilon wrote:Zbog odluke o abortusima
Vatikan kritikuje Obamu
Vatikan je osudio odluku američkog predsjednika Baracka Obame da država ponovo finansira međunarodne klinike za planiranje porodice, koje daju savjete ili izvode abortuse.
Jedan vatikanski zvaničnik upozorio je na "arogantnost" onih koji su na vlasti, koji misle da mogu odlučivati o životu i smrti, prenio je BBC.

Drugi zvaničnik je kazao da je ovo udarac grupama koje se bore protiv "pokolja nedužnih".

Bijela kuća je saopćila da ovaj potez stavlja Sjedinjene Države rame uz rame sa drugim nacijama koje se bore protiv siromaštva i promoviraju zdravstvenu brigu.

Obama je u petak skinuo zabranu koja je sprječavala da se američkim federalnim novcem finansiraju međunarodne grupe koje izvode abortuse ili daju informacije o njima.

Zabranu je prvi put uveo Ronald Reagan 1984. godine, da bi je Bill Clinton skinuo, a George Bush ponovo vratio na snagu 2001. godine.
(FENA)
ovo je vazna odluka ne toliko zbog amerike koliko zbog afrike. sedam godina se federalni novci nisu mogli korisiti za edukacione i programe preventive AIDS-a u africi zbog ovog bushovog zakona.
jefferson

#4449 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Mislim da se Obama pod hitno treba bosancima obratiti da bi nasao moralni i eticki smisao svog zivota :lol: :lol: :lol:
jefferson

#4450 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

omar little wrote:
babilon wrote:Zbog odluke o abortusima
Vatikan kritikuje Obamu
Vatikan je osudio odluku američkog predsjednika Baracka Obame da država ponovo finansira međunarodne klinike za planiranje porodice, koje daju savjete ili izvode abortuse.
Jedan vatikanski zvaničnik upozorio je na "arogantnost" onih koji su na vlasti, koji misle da mogu odlučivati o životu i smrti, prenio je BBC.

Drugi zvaničnik je kazao da je ovo udarac grupama koje se bore protiv "pokolja nedužnih".

Bijela kuća je saopćila da ovaj potez stavlja Sjedinjene Države rame uz rame sa drugim nacijama koje se bore protiv siromaštva i promoviraju zdravstvenu brigu.

Obama je u petak skinuo zabranu koja je sprječavala da se američkim federalnim novcem finansiraju međunarodne grupe koje izvode abortuse ili daju informacije o njima.

Zabranu je prvi put uveo Ronald Reagan 1984. godine, da bi je Bill Clinton skinuo, a George Bush ponovo vratio na snagu 2001. godine.
(FENA)
ovo je vazna odluka ne toliko zbog amerike koliko zbog afrike. sedam godina se federalni novci nisu mogli korisiti za edukacione i programe preventive AIDS-a u africi zbog ovog bushovog zakona.
Omare ja sam mislio poslije postova nekih ljudi da amerika nikad nista ne finansira, da je to zlo na planeti zemaljskoj. Mislim, mi bosanci toliko para dadosmo za AIDS, koleru, TBC itd, a amerikanci sa svojim bogatstvom nista! Sramota :D
Post Reply