Ovo su do sada jedni od najinteresantnijih izbora jer imamo veliki broj kandidata od kojih nijedan po svoj prilici nije daleko ispred ostalih. Cak sta vise u svim anketama u Iowi po 2-3 kandidata iz svake stranke su sto bi rekli neck-and-neck.
U Demokratskoj stranci glavni kandidati su Hillary Clinton, Barack Obama i John Edwards i u Iowi i u cijeloj zemlji. Niko ne zna ko od ovih ljudi ima prednost.
Kod Republikanaca glavni kandidati u Iowi su Mike Huckabee i Mitt Romney, ali na nivou cijele zemlje Rudi Giuilani, pa cak i John McCain, a mozda i Ron Paul(?!)
Sta mislite, ko ce kako s kim kada? Ko su vasi glavni favoriti, ako ih imate? Ko bi mogao biti najbolji protivnik republikanskim kandidatima i kojim?
Moj izbor je Obama, za sada.
Za Republikance ne glasam, ali mi se svidjaju Ron Paul i John McCain.
Evo malog opisa svih ovih pobrojanih:
Hillary Clinton

Sta reci, sve se o njoj zna. Senatorica iz New Yorka, ima izuzetno popularnog muza. Poprilicno je iskusna i 'nako centrista sto bi se reklo. Najveca mana joj je ukocenost, pored toga sto je jel zena.

Barack Obama

Ili mozda bolje Barack Hussein Obama

John Edwards

Pravi pretty boy. Senator iz Juzne Karolajne. Ako ga se sjecate 2004-e je bio potpredsjednicki kandidat Kerryju. Pocinje mi se dopadati njegova socijalna prica. Mislim da je najljevlje okrenut od ove trojke. Bio je ubjedljivo iza ovo dvoje iznad donedavno, ali evo sad ispada da je tu negdje.
Mitt Romney

Bljak. Truli bogatun, nekadasnji guverner Massachusettsa (ili je jos uvijek?). Mormon!

Mike Huckabee

Lik se pojavio niodkuda, i pridobio sipmatije sa tipicnom konzervativnom pricom, religija, kriz, abortus.

John McCain

Senator iz Arizone. Jedna od najpozitivnijih faca iz GOP. Bio je glavni protivnik Bushu na istim ovim izborima 2000-e, kad ga je Bush oblatio samo tako. Inace velika zvjerka u Washingtonu sto se tice spoljne politike. Od svih ovih glavnih kandidata jedino mu donekle moze Clintonova parirati. Jako pozitivan lik, ali podrzava rat u Iraku, tako da.

Rudi Giuliani

Bivsi gradonacelnik New Yorka koji se proslavio 9/11 (ne znam ni ja cime?!). Navodno je glavni kandidat Republikanaca u ovim vecim (liberalnijim) drzavama, ali ja nesto ne vjerujem da ce pravi Republikanci glasati za njega. Suvise je liberalan. S druge strane, glave su mu fraze 'islamic terrorism' i sl.

And last but not least
Ron Paul

Kongresmen iz Texasa. Mozda nije medju glavnim kandidatima, ali ipak neki misle da bi mogao imati sanse. Covjek je totalno drukciji od svih kandidata. Hoce skroz da smanji uticaj Washigtona, izrazito je anti-rat u Iraku, cak vise od mnogih Demokrata. Izrazito je protiv bilo kakvih vrsta taxi, protiv uplitanja drzave u zivot ljudi, ma ono skroz libertarijanac, maltene anarhist. Ima 'following' mladih ljudi, ali privlaci veliki broj najcudnijih kombinacija od antiratnih grupa do pro-gun law grupa, od socijalnih ultrakonzervativaca do hipicara.
Jedan od ovih ljudi ce u novembru postati novi predsjednik SAD. Sto je meni zanimljivo je da nijedan nije ni slican Bushu niti ima ikakve veze sa kruzokom ljudi oko njega. Druga jako interesantna stvar je sto imamo zenu, crnca i mormona kao jedne od najozbiljnijih pretendenata. Onda imamo McCaina koji se poprilicno razlikuje od prosjecnih Republikanaca, kao i Giulianija, Republikanca iz NYC(?!), te Edwardsa, Demokratu iz 'deep South' kao velikog socijalistu.
Vrlo zanimljivo.
Pa eto, igre pocinju danas. Kokice su spremne, CNN upaljen.