Nož
-
julisiz es grant
#52 Re: Nož
U Čavkaricu kod Bileće u avgustu 1941 pobacani su Bošnjaci. Kažu oko 700 njih.malac neznalac wrote:Es grant...
Sta se to desilo iduceg dana u tim muslimanskim selima ? Vjerovatno je osveta bila u pittanju ali ne znam nista o tome pa nebih ... De pojasni malo.. A u jame ko je bacan to mi je dobro poznato.
Ne sporim jame u koje su bacani Srbi i to su užasni zločini. Jedina razlika je što se o tim jamama govorilo javno sve od kraja WW2, dok se o ovim drugim šutjelo, a i danas se malo zna, što potvrđuje i tvoj komentar.
- Jedinstvo_Manchester
#53 Re: Nož
Ne razumiju ljudi sto spominjes ime vojnog lica iz sela Pridvorica kod Kalinovika.radostan dan wrote:blagoje adžić.
- Banksy
#54 Re: Nož
Znači ratni zločinac.NikolaM wrote:Благоје Аџић (Придворица код Гацка, 2. септембар 1932 — Београд, 1. март 2012) је био генерал-пуковник Југословенске народне армије.The 51st State wrote:musliman ili hriscanin?radostan dan wrote:blagoje adžić.
Znaci komunista.
an investigative team worked on indictments of persons whom they labelled a ‘joint criminal enterprise’, including Slobodan Milošević, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Borisav Jović, Branko Kostić, Momir Bulatović and others. However, upon Carla del Ponte’s intervention, these drafts were rejected, and the indictment limited to Milošević alone, as a result of which most of these individuals were never indicted.
He was charged by the Osijek County Court in Croatia of genocide.
-
CungaLunga
#55 Re: Nož
Ljudi i majmuni imaju iste, davne pretke.
To ne znači da su ljudi još majmuni
Možda imam pretka srbina, možda imam i neandertalca.
Ista stvar, evolucija
To ne znači da su ljudi još majmuni
Možda imam pretka srbina, možda imam i neandertalca.
Ista stvar, evolucija
-
vivace
#56 Re: Nož
ja nisam citala knjigu. nemam zivaca. dovoljno mi je sto sam videla korice -tu sliku sa crveno crnom pozadinom i naslov noz ,pa da uopste i ne citam. a vuk draskovic je cetnik,pa sto bih se opterecivala stvarima koje su mi strane.
-
radostan dan
#57 Re: Nož
ja otkako sam na forumu, ovo je peta ili šesta tema o ovoj knjizi ili filmu.Jedinstvo_Manchester wrote:Ne razumiju ljudi sto spominjes ime vojnog lica iz sela Pridvorica kod Kalinovika.radostan dan wrote:blagoje adžić.
neće ni ova dalje od 15-16.00 časova, kada će biti izbrisana.
i uvijek krene u pogrešnom smjeru.
nije poenta ko je odakle potekao, boli me ona stvar jesam li ja stigao sa zapadne morave, karpata, a kolega iz anadolije ili takođe karpata...
poenta je u tim našim jebenim jamama i neopisivom željom da ih popunimo, natrpamo ilijama i alijama.
skontali smo se.
-
rendžer
#58 Re: Nož
a kako se ante uvijek nekako izvuče kad su te jame u pitanju a uvijek uredno učestvuje.radostan dan wrote:
ja otkako sam na forumu, ovo je peta ili šesta tema o ovoj knjizi ili filmu.
nije poenta ko je odakle potekao, boli me ona stvar jesam li ja stigao sa zapadne morave, karpata, a kolega iz anadolije ili takođe karpata...
poenta je u tim našim jebenim jamama i neopisivom željom da ih popunimo, natrpamo ilijama i alijama.
skontali smo se.
- sinuhe
#59 Re: Nož
Inicijatori zlocina u istocnoj Hercegovini su zagrebacki studenti.
- Banksy
#60 Re: Nož
Ukratko.vivace wrote:
vuk draskovic je cetnik
... seci ruke koje dignu zeleni barjak ...
-
CungaLunga
-
hAZNADAR
#62 Re: Nož
Ja se iskreno receno ne sjecam niti jedne teme o filmu - mozda mi je forumaski staz prekratak.radostan dan wrote: ja otkako sam na forumu, ovo je peta ili šesta tema o ovoj knjizi ili filmu.
skontali smo se.
Slazem se da poenta nije u ovoj ili onoj verziji historije, korijenima i porijeklima,... tema je o velikosrpskom tumacenju naseg osjecaja i stava o porijeklu. Zasto postoji generalan standard i opce misljenje da Bosnjaci bjeze od istine o svom porijeklu i da ih to nesto kao pogadja.
Koji je mislim itekako bitan u drzavi gdje zivimo zajedno i posto je njihovo tumacenje nas na granici fasistickog.
Zasto prizivas katancenje, zar ne mozemo civilizovano o nasoj realnosti kakva jeste.
- Banksy
#63 Re: Nož
Gdje spominjanje Blagoja Adžića ima svrhu koju?radostan dan wrote:radostan dan wrote:
blagoje adžić.
ja otkako sam na forumu, ovo je peta ili šesta tema o ovoj knjizi ili filmu.
skontali smo se.
Da kaže da ko biva ne bi Blagoje ubijao, da nisu njegove ubili, jel to? Da nam pokaže kako je prije kokoši bilo jaje?
Ili je u pitanju neki viši smisao koji ne možemo dokučiti?
Baš me zanima ...
-
hAZNADAR
#64 Re: Nož
Nije u pitanju on kao on, mogao je napisati da smo vanzemaljci,..vivace wrote:
ja ne shvatam sta ti,kakvu knjigu ocekujes od coveka koji je cetnik??
Problem je u tome sto je jedan pogresan stereotip o nama - danas postao standard. Zbog Noza Bosnjaci nisu vise samo tek politicki neprijatelji - oni su konto Noza protumaceni kao ljudi nize vrste, jedno veliko nista i karakterno dno.
'
A to je mislim itekako opasno, i mislim da je vrijedno rasprave. Zivimo u drustvu gdje filmovi, TV vise stvaraju stavove negoli knjige, udzbenici, licno poznavanje,..... film Noz je stvorio jedan fasisticki obojen stereotip o nama. Dakle nije samo jedan pisac vise u pitanju - to on nije mogao sam stvoriti - problem je u politici i ideologiji koja to promovira i udara kao standard.
- Jedinstvo_Manchester
#65 Re: Nož
Proguglaj malo iznad na en-Wiki pa pročitajBanksy wrote:
Znači ratni zločinac.
an investigative team worked on indictments of persons whom they labelled a ‘joint criminal enterprise’, including Slobodan Milošević, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Borisav Jović, Branko Kostić, Momir Bulatović and others. However, upon Carla del Ponte’s intervention, these drafts were rejected, and the indictment limited to Milošević alone, as a result of which most of these individuals were never indicted.
Adžić was born in Pridvorica[disambiguation needed] village near Gacko, then in the Kingdom of Yugoslavia. As a child, he witnessed (while hidden in a tree) the slaughter of his entire family by Ustasha forces rampaging through his village.Pošto je autor knjige Drašković porjeklom iz sela blizu Pridvorice iskoristio je Adžićevu sudbinu za Light motiv svoje knjige koju je kasnije književnom slobodom nastavio u priču o Aliji Osmanoviću
-
radostan dan
#66 Re: Nož
nisi me razumio, ja ne privizivam katančenje, naprotiv, sa žaljenjem konstatujem da će do istog doći.hAZNADAR wrote:Ja se iskreno receno ne sjecam niti jedne teme o filmu - mozda mi je forumaski staz prekratak.radostan dan wrote: ja otkako sam na forumu, ovo je peta ili šesta tema o ovoj knjizi ili filmu.
skontali smo se.
Slazem se da poenta nije u ovoj ili onoj verziji historije, korijenima i porijeklima,... tema je o velikosrpskom tumacenju naseg osjecaja i stava o porijeklu. Zasto postoji generalan standard i opce misljenje da Bosnjaci bjeze od istine o svom porijeklu i da ih to nesto kao pogadja.
Koji je mislim itekako bitan u drzavi gdje zivimo zajedno i posto je njihovo tumacenje nas na granici fasistickog.
Zasto prizivas katancenje, zar ne mozemo civilizovano o nasoj realnosti kakva jeste.
kad sam se već upisao, da složim (ne znam ko je to pomenuo, dal gog), loš film, ili je nemoguće to prebaciti na platno, i sa nosarom - ne ide film sa božićom, bez obzira na radnju filma koji počinje o božiću...
- bingov buraz
#67 Re: Nož
Tebi je sve prosrpsko a antibosnjacko dobroTheWatcher wrote:ako ne gledas zasto onda komentarises i pricas glupostiIt_is_a_Leclerc wrote:Žao mi je, ali ja stvarno ne gledam filmove srbijanske produkcije. Osim sirovog prostačenja i patološkog iskrivljavanja historijskih činjenica, lošeg i neukusnog humora, radi se obično o klasičnim šit ostvarenjima, koja jedino na festivalima onog uhljupa Emira mogu dobiti neku nagradu,knjiga je odlicna a film nije los
Nisam citao nisam gledao film,dovoljno otrova ima u zraku ovih dana da ne trujem dusu i tim smecem.
- Sezam
#68 Re: Nož
Tacno tako.iamia wrote:pa sva velikosrpska ideologija se zasniva na tome da prestavlja bosnjake kao konvertirane srbe.
ali srbe bez karaktera i samopostovanja prema svom postojanju koji su promjenili vjeru samo da bi dobili zemlju. pare, povlasti,, itd.
ideja vjere za veceru..![]()
ta ideologija je pocela dugo prije 82e.. i glavni cilj je unistenje bosnjackog bica.
pa pobogu taj nije vrijedan da zivi ako je samo kvisling koji je promjenio vjeru. otpadak od svog naroda.
znaci, isto kao kod svih drugih fashistickih ideologa (recimo primjer jevreja u nacistiskoj njemackoj), uvijek je prvi korak da se dehumanizira jedna vrsta naroda.
znaci, prestavljati tog drugog kao manje vrijednog. manje spososbnog. lazljivog, prevtljivog, bez casti.
vrstom parazita.
kojeg nije grijeh pred bogom unistiti, zbrisati sa lica zemlje.
istu tu ideologiju i dan-dan velikosrpski akteri pjevaju u svojim glavama.
"Noz" je samo nastavak te propagande...veru za veceru, hrvatsko cvijece, ikone na tavanu itd.
Moram priznati da nisam znao o Blagoju Adzicu kao inspiraciji za ovaj velikosrpski pamflet...znaci u pitanju je Bakir Hadzic?
- Nivri
#69 Re: Nož
Moguce, ali ga ti nisi ni gledao. Znam te pusko kad si pistolj bila.nemoguce vruce wrote:Film je klasicna cetnicka propaganda.Smece.
- bingov buraz
#70 Re: Nož
Objasnjeno,sad moze katanac.iamia wrote:pa sva velikosrpska ideologija se zasniva na tome da prestavlja bosnjake kao konvertirane srbe.
ali srbe bez karaktera i samopostovanja prema svom postojanju koji su promjenili vjeru samo da bi dobili zemlju. pare, povlasti,, itd.
ideja vjere za veceru..![]()
ta ideologija je pocela dugo prije 82e.. i glavni cilj je unistenje bosnjackog bica.
pa pobogu taj nije vrijedan da zivi ako je samo kvisling koji je promjenio vjeru. otpadak od svog naroda.
znaci, isto kao kod svih drugih fashistickih ideologa (recimo primjer jevreja u nacistiskoj njemackoj), uvijek je prvi korak da se dehumanizira jedna vrsta naroda.
znaci, prestavljati tog drugog kao manje vrijednog. manje spososbnog. lazljivog, prevtljivog, bez casti.
vrstom parazita.
kojeg nije grijeh pred bogom unistiti, zbrisati sa lica zemlje.
istu tu ideologiju i dan-dan velikosrpski akteri pjevaju u svojim glavama.
-
CungaLunga
#71 Re: Nož
Jedinstvo_Manchester wrote:Proguglaj malo iznad na en-Wiki pa pročitajBanksy wrote:
Znači ratni zločinac.
Adžić was born in Pridvorica[disambiguation needed] village near Gacko, then in the Kingdom of Yugoslavia. As a child, he witnessed (while hidden in a tree) the slaughter of his entire family by Ustasha forces rampaging through his village.Pošto je autor knjige Drašković porjeklom iz sela blizu Pridvorice iskoristio je Adžićevu sudbinu za Light motiv svoje knjige koju je kasnije književnom slobodom nastavio u priču o Aliji Osmanoviću
Umjesto da se sveti ustašima, zločinac se svetio turcima? Hoće li neki osvetnik nebeskog naroda granatirati
Sarajevo zbog Kosova? Kakva osveta, važno je da se neko ubije.
- Banksy
#72 Re: Nož
... koju je Adžić u posljednjem ratu nastavio i podebljao, pa nije iznevjerio pisca koji je u njemu na vrijeme prepoznao kvalitet i potencijal za budući zločin.Jedinstvo_Manchester wrote:Adžić was born in Pridvorica[disambiguation needed] village near Gacko, then in the Kingdom of Yugoslavia. [As a child, he witnessed (while hidden in a tree) the slaughter of his entire family by Ustasha forces rampaging through his village.Banksy wrote:
Znači ratni zločinac.
Pošto je autor knjige Drašković porjeklom iz sela blizu Pridvorice iskoristio je Adžićevu sudbinu za Light motiv svoje knjige koju je kasnije književnom slobodom nastavio u priču o Aliji Osmanoviću
Vuk Drašković i Blagoje Adžić ... Krasno društvo, krasna priča, krasno naravoučenije.
-
swanfilter
#73 Re: Nož
Noz sam gledao vec prije par godina i jedva nadjoh hajrda da ga dogledam. Prljav je, da prljaviji ne moze biti .. Jos jedna stvar me podsjetila na ovaj film. Intervju beogradskog muftije za ne znam koje srbijanske novine. Ona slika muftije iz pticije perspektive... Ne znam zasto ..
-
vivace
#74 Re: Nož
to si potpuno u pravu.standarno je ono u srbiji danas sto je cetnicko. pogledaj samo ministra pravde koji ide u hag da poseti svoje gradjane srbije, a uopste ne govori da su oni optuzeni za teske zlocine vec donosi cokoladice koje je poslao ratko mladic,poznat po deljenju cokoladica jos iz srebrrenice. sta ja mogu na sve to da kazem osim da sam zgrozena.hAZNADAR wrote:Nije u pitanju on kao on, mogao je napisati da smo vanzemaljci,..vivace wrote:
ja ne shvatam sta ti,kakvu knjigu ocekujes od coveka koji je cetnik??
Problem je u tome sto je jedan pogresan stereotip o nama - danas postao standard. Zbog Noza Bosnjaci nisu vise samo tek politicki neprijatelji - oni su konto Noza protumaceni kao ljudi nize vrste, jedno veliko nista i karakterno dno.
'
A to je mislim itekako opasno, i mislim da je vrijedno rasprave. Zivimo u drustvu gdje filmovi, TV vise stvaraju stavove negoli knjige, udzbenici, licno poznavanje,..... film Noz je stvorio jedan fasisticki obojen stereotip o nama. Dakle nije samo jedan pisac vise u pitanju - to on nije mogao sam stvoriti - problem je u politici i ideologiji koja to promovira i udara kao standard.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#75 Re: Nož
koliko se sjećam tog vremena Draškovićeva knjiga Nož uz Alijinu Islamsku dekleraciju bile su glavna paljevina za buđenje srpskog nacionalizma...krajem 80-tih gotovo da ne znam nikoga ko nije pročitao ovu knjigu, koliko su je naštancali....haman da je džaba dijeljena