Zato sto Hrvati vec odavni nisu samo pokatoliceni Srbi, odavno im se priznaje nacija, jezik, historija - kod vecine velikosrba. Hrvati usput receno imaju privilegiju da su sa velikosrbim zavrsili i sa njima nisu prisiljeni dijeliti mnogo toga.Samir_01 wrote:hAZNADAR wrote:Tako mislim da i otvorena debata, tribina, istupi,.. o nasem poimanju identiteta mogu ublaziti efekat ovog fasistickog stereotipa. Nece oni nikad odbaciti svoju verziju historije, nece nikad reci da smo mi u pravu sa nasom verzijom porijekla,,. - ali bar mogu znati da u to stvarno vjerujemo i koliko nam stvarno to hebeno porijeklo znaci...![]()
Znaci ja sam u krivu sto ne pridajem paznju tome sta cetnici, od kojih su vecina iskompleksirani posrbljeni Bosnjaci i Vlasi misle o meni i mom narodu? Nisam u pravu sto ignorisem tu projekciju kompleksa sa njhove strane?
Zar ne mislis da bi to organizovanje otvorenih debata, tribina i sl. sa nase strane imalo kontraefekat i izgledalo kao da smo u defanzivi i kao da im se pravdamo?
Zbog cega Hrvati, koji su po cetnicima "pokatoliceni Srbi" ne pridaju paznju tim glupostima i ne pravdaju se nikome?
Nismo imali potrebu ni da se pravdamo konto terorizma i islamske opasnosti pa smo redovno dizali glas - ne zbog pravdanja vec zbog prezentiranja naseg stava.
Tako i u ovom slucaju. Javnom debatom, osudom tribinom,.. necemo pobiti srpsku mitomaniju - ali mozemo njihova uvjerenja da misle da znaju sta i kako mi to posmatramo, osjecamo, gledamo,..
Ako podjemo od toga da nece biti rata, oruzanog sukoba bilo kakvog intenziteta - onda ti ne preostaje puno nego boriti se drugacije protiv stereotipa. Najlakse je reci ne mozemo mi tu nista promijeniti i ne trebamo reagovati, samo gledaj na sta ce izaci,..