NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post Reply
Alfons Kauders

#151 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by Alfons Kauders »

JThomas wrote:ama nema ovdje ljevice i desnice, to ima u normalnim državama. politička teorija je jedno, a naša stvarnost drugo. što neko najbolje reče - pola države živi u samoupravnom socijalizmu gdje si zaštićen k'o bijeli medvjed, radio ne radio svira ti radio, a otkaz je misaona imenica. druga polovina živi u kapitalizmu iz vremena vojvotkinje od sutherlanda, ono, ovce i ljudi i fazoni. i u stvarnosti će ove mjere samo dalje betonirati tu podjelu.

pa ne uvodi se ovo da se finansiraju javni radovi, pomogne ugroženim kategorijama stanovništa, daju poticaji poljoprivredi i industriji...nego da bi plate džabojeda iz opština, agencija, VIKa i GRASa mogle ostati iste. nemojte biti naivni. ali vrlo skoro će ubiti i ovo malo privrede što radi i jednostavno više neće imati otkud iscjediti. i onda nas čeka sudbina gora od grčke.
odlicno receno...

ali znas sta je meni najzanimljivije? sto nasi kvaziljevicari podrzavaju ovakve prijedloge... po mahalaskom "ta ce ono zaradjivat dvije milje" principu...

tako da ce nama supcima iz privrede uzeti dio love... koji ce dati jadnim radnicima u javnom sektoru... radi socijalne pravde ili sta vec...

a kada su ucili sta je socijalna pravda, haman su dijelili klupu sa superhikom... jer je prosjek plata u javnom sektoru cca. 40% - 50% visi nego kod nas...
JThomas

#152 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by JThomas »

teoretski, i u normalnoj državi - okej. al' u našoj stvarnosti će ugušiti i ovo malo jada što se koprca i od čega svi živimo uključujući i budžetlije.

jel se samo ja sjećam bombastičnih najava o socijalnim davanjima, javnim radovima i ostalim što će se napraviti sa parama od PDVa? :lol:
madner

#153 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by madner »

JThomas wrote:teoretski, i u normalnoj državi - okej. al' u našoj stvarnosti će ugušiti i ovo malo jada što se koprca i od čega svi živimo uključujući i budžetlije.

jel se samo ja sjećam bombastičnih najava o socijalnim davanjima, javnim radovima i ostalim što će se napraviti sa parama od PDVa? :lol:
Pa istina je, socijalna davanja su eksplodirala.
JThomas

#154 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by JThomas »

al' su cijene eksplodirale nešto više od plata i davanja.
Alfons Kauders

#155 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by Alfons Kauders »

JThomas wrote:al' su cijene eksplodirale nešto više od plata i davanja.
dijelom su zato i eksplodirale...

nakon uvodjena PDV-a plate u javnom sektoru su podivljale, dijelilo se i sakom i kapom... i tako dobise izbore 2006... :D

danas trosimo cca 1.5 milijardi godisnje vise nego prije PDV-a... pa su onda cijene podivljale sto zbog samog pdv-a, sto zbog vece potrosnje... npr. cijene nekretnina su se nakon PDV-a udvostrucile u 2 godine... zato jer su padale kamate i banke su se utrkivale da budzetskim korisnicima sa taze povisenim platama uvale kredite... :D
madner

#156 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by madner »

JThomas wrote:al' su cijene eksplodirale nešto više od plata i davanja.
Cijene cega?

Od 2000 do 2008 smo imali godisnji rast oko 5 posto, pa se svima cinilo da ce svake godine biti bolje i bolje.
JThomas

#157 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by JThomas »

e jebiga, sad vidimo da nije tako. i da budžet ipak dubi na privredi, a ne obratno.

otići ćemo mi putem grčke vrlo brzo pokrivajući plate i gubitke.
madner

#158 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by madner »

JThomas wrote:e jebiga, sad vidimo da nije tako. i da budžet ipak dubi na privredi, a ne obratno.

otići ćemo mi putem grčke vrlo brzo pokrivajući plate i gubitke.
Necemo, MMF sei dank. Samo kad i hoce li biti opet rast, niko ne zna.
butterfly_01

#159 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by butterfly_01 »

ovo nije normalno. pa ova usrana drzava samo otima a nista ne daje.
imal kakvih vijesti za moguci povrat poreza?
tbv

#160 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by tbv »

nosara wrote:Topli obrok...? Koje supcine... Dakle ni ovima do 1000 nece sve ostat kao do sad... :D

Za lijeka im trebalo...
ma treba vratiti komunizam, kad se oduzimalo 50% a svi bili sretni, kad obican radnik sebi kupi dvadeset deka fasiranog mesa pa razvlaci na tri dana dok sljedeca cetiri jede popare i pure... sjecas se onda kad se placala taksa za zrak, a bilo bi dobro oduzeti i preostali dio bosnjacke zemlje i staviti je pod vlasnistvo drzave, pa nakon novog genocida i tu zemlju uknjiziti pod Srpsku Republiku

eh da te nije Slobodane, nikad progledao ne bih :run:
butterfly_01

#161 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by butterfly_01 »

dolazi vrijeme iz pjesme dubioze: marka mi ko tepsija!
atko

#162 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by atko »

al vlada je predvidjela ustede ... naime, prilikom dolaska poslanika na sjedenicu, na kojoj ce se glasati o izmjenama i dopunama zakona o porezu, pomenuti ce doci autobusom :wink:
atko

#163 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by atko »

butterfly_01 wrote:dolazi vrijeme iz pjesme dubioze: marka mi ko tepsija!
kako je krenulo ... mnogiama bi marka mogla nogu prbiti ako im slucajno ispadne ;)
convict

#164 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by convict »

Neko ko ima platu 1.800 KM i topli obrok 16 KM dnevno (dakle oko 2.150 KM ukupno), a hrani ženu, dvoje djece i plaća ratu za stan je daleko od nekog bogataša kako se to pokušava provući. Osoba iz ovog primjera će uz veće poreze i manji topli obrok ubuduće zarađivati oko 240 KM manje. Ako ovo nije otimačina, ne znam šta jeste?!

Čisto teoretski se mogu složiti da na više prihode ide viša stopa poreza, ali se trebaju povećati i olakšice, a ne kao sad dobiješ drugo dijete i 20 KM povišice. :roll: Da ne govorim da se ovo mora vratiti kroz zdravstvo, školstvo, sigurnost. Ovako ćemo imati švedske poreze, a afrički standard
quasar

#165 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by quasar »

A sta ce biti ako imas paltu od 2000 sa svim dodacima i sam izdrzavas zenu i dvoje djece?
Hoce li tu biti olaksica kao da imas dvije plate od 1000 u domacinstvu, ili su i tu donji ti bogati supci?
Hemel

#166 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by Hemel »

convict wrote:Neko ko ima platu 1.800 KM i topli obrok 16 KM dnevno (dakle oko 2.150 KM ukupno), a hrani ženu, dvoje djece i plaća ratu za stan je daleko od nekog bogataša kako se to pokušava provući. Osoba iz ovog primjera će uz veće poreze i manji topli obrok ubuduće zarađivati oko 240 KM manje. Ako ovo nije otimačina, ne znam šta jeste?!

Čisto teoretski se mogu složiti da na više prihode ide viša stopa poreza, ali se trebaju povećati i olakšice, a ne kao sad dobiješ drugo dijete i 20 KM povišice. :roll: Da ne govorim da se ovo mora vratiti kroz zdravstvo, školstvo, sigurnost. Ovako ćemo imati švedske poreze, a afrički standard
Nemoj me pogresno shvatiti ali ti si bogat covjek samo to ne znas.
supervizor

#167 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by supervizor »

Cijela federalna vlada trenutno se nalazi u Dubroviku, na trodnevnom savjetovanju koje organizira Revicon Marina Ivaniševića. A upravo je taj Ivanišević osmislio novu poresku politiku federalne vlade.
Kakavi rasni potrošači tuđeg novca!
convict

#168 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by convict »

Hemel wrote:
convict wrote:Neko ko ima platu 1.800 KM i topli obrok 16 KM dnevno (dakle oko 2.150 KM ukupno), a hrani ženu, dvoje djece i plaća ratu za stan je daleko od nekog bogataša kako se to pokušava provući. Osoba iz ovog primjera će uz veće poreze i manji topli obrok ubuduće zarađivati oko 240 KM manje. Ako ovo nije otimačina, ne znam šta jeste?!

Nemoj me pogresno shvatiti ali ti si bogat covjek samo to ne znas.
Ja nisam osoba iz primjera i vjerovatno je većina u težoj situaciji od opisane, ali poenta je bila da 1.000 - 1.500 KM na 4-članu familiju možda jeste dovoljno, ali nije nikakvo bogatstvo koje treba rigorozno oporezovati.
poznanik

#169 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by poznanik »

tbv wrote:ma treba vratiti komunizam, kad se oduzimalo 50% a svi bili sretni..
Treba vratiti vrijeme certifikata i rasprodaje državne imovine tim "tariguzom", tek tad su svi bili sretni :lol:
butterfly_01

#170 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by butterfly_01 »

ma kakvo je bogatstvo i 2000KM danas kad je sve skupo, kad neko prehranjuje porodicu 4-clanu, od koje 2 djece ide u srednju skolu ili na faks, a zena ne radi + ide rata za kredit? je li to bogatstvo i neka velika plata?
glade

#171 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by glade »

VjecitiStudent wrote:Koju crnu potrosnju, kad se vecina viska love potrosi na robu proizvedenu izvan BiH.
Fundamentalno pitanje: Kako hraniti 50% onih u FBiH koji nemaju nikakvih vlastitih prihoda?
Kojih bolan 50%? Mislis onih sto su na birou?

Super, hranicemo ih kada se od tog broja oduzmu oni sto rade na crno ili generalno imaju nesto sa strane a biro im sluzi zbog zdravstvenog, penzionog itd. Samo sto nam tad sigurno nece trebati ovoliki porezi.

Mani se supljaka i patetike.

Regulisanje poreskog sistema u BiH je neophodno, povecanje je i pozeljno s obzirom u kojoj smo situaciji, ali ove stope su bezobrazluk. Jedino sto je dobro u svemu ovome je odluka za topli obrok, koja ce sama po sebi dovesti do povecanja javnih prihoda, a zaustaviti izbjegavanje placanja poreza. Mozda je cak i ona sama sasvim dovoljna da se malo drzava izvuce iz krize, ako uzmemo u obzir da 90% poslodavaca ide na opciju manja plata - veci topli obrok - manji porez.
atko

#172 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by atko »

@glade ... ovo je isto kao kad toplane kazu zbog neredovnog placanja povecavamo cijene ... znas li kolik se izbjegava placanje poreza ... lopatom ... hoce li iko prvo to dovesti u red ??? nece ... jer ako posaljes inspekcije na teren onda npr kod Sirbegovica nadju 400-500 radnika na crno ... al jbg to je manager godine... pa se to mora zataskati ... i takvih je na stotine ... a ovo lupanje procenata 20 - 30 posto ovo je cista pljacka i udar na saku firmi koje su nesto i uspjele da naprave/prodaju poput IT i slicnih ... i imaju plate od 2000 KM ili vise

prosto je ocajno i jadno koliko je SDP stranka debelih prdonja koji samo zele da iscjede sto se iscjediti da
bomba

#173 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by bomba »

ReD aka Socijalista wrote:
VjecitiStudent wrote:Ovdje je zgodan site gdje protivnici sistema kakav nam se izgleda sprema mogu lako odabrati zemlju sa pogodnijim poreskim sistemom.
Jedina sitnica je sto je takvu zemlju, barem u razvijenom dijelu svijeta, jako tesko naci

http://www.taxrates.cc/
Ispadosmo mi jedan od najpogodnijih.
Ni blizu ! Sve ove zemlje (mislim na normalnije) imaju prag preko kojeg se pocinje oporezivati.
Pogledaj npr Austriju (koja je zemlja sa druge ultra napredne planete u poredjenju sa BiH), godisnji prihodi ispod 11.000 EUR (mjesecna plata oko 1.800 KM) su im potpuno oslobodjeni od poreza a cijena zivljenja (barem namirnice) im ne odstupaju previse od nasih.
nosara

#174 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by nosara »

bomba wrote:
ReD aka Socijalista wrote:
VjecitiStudent wrote:Ovdje je zgodan site gdje protivnici sistema kakav nam se izgleda sprema mogu lako odabrati zemlju sa pogodnijim poreskim sistemom.
Jedina sitnica je sto je takvu zemlju, barem u razvijenom dijelu svijeta, jako tesko naci

http://www.taxrates.cc/
Ispadosmo mi jedan od najpogodnijih.
Ni blizu ! Sve ove zemlje (mislim na normalnije) imaju prag preko kojeg se pocinje oporezivati.
Pogledaj npr Austriju (koja je zemlja sa druge ultra napredne planete u poredjenju sa BiH), godisnji prihodi ispod 11.000 EUR (mjesecna plata oko 1.800 KM) su im potpuno oslobodjeni od poreza a cijena zivljenja (barem namirnice) im ne odstupaju previse od nasih.
Da, ali tamo nisu lazni socijaldemonkrati zlata zagondzije na vlasti... :D
karanana

#175 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK

Post by karanana »

glade, ni topli obrok nije u redu. jer, mislis li da ce gazda nastaviti placati uposleniku 16 KM nakon sto se 8 KM pocne oporezivati? jednostavno ce ga smanjiti na 8. a moja pretpostavka je da nece povecati ni platu za tih 8 maraka smanjenja toplog obroka
Post Reply