Novi grb RS

Locked
xon_sa

Post by xon_sa »

domacin wrote: Jel ovaj konacno zadovoljava sve kriterijume.
Kruna je kralja tvrtka. Mogao bi orao i bez krune al nekako ruzno izgleda.
Inace orao ce definitivno ostati jer je ovo grb RS a ne BIH.
I grb ne odredjuje MZ vec narodna skupstina Republike Srpske.
A sta ti ovo znaci Boga ti? Ustavom BiH je zagarantovana konstitutivnost sva 3 naroda u cijeloj BiH, pa samim tim nametanje nacionalnih simbola samo jednog naroda i stavljanje istog u prvi plan predstavlja novo krsenje ustava.

Sigurno je taj orao simbol republike srpske od prije 1000 godina. Ups. pa entitet pc postoji tek nekih 12 godina...

Nema kompromisa o tome da se napravi grb kojim ce dominirati srpski simboli, a simboli ostalih naroda biti samo mali dekorativni detalji. Mozes ti napraviti milion verzija grba sa bijelim orlom, 4C, trobojkom i onda malim detaljima koji predstavljaju ostale narode, ali dzaba trosis vrijeme jer to nista nije prihvatljivo, makar za bosnjake, za hrvate ne garantujem, oni bi za glas za svoj entitet bili spremni prodati i majku...
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

Bingo..
Hrvati su vec dali zeleno svjetlo za grb..

sudeci po nekim novinama..
Mada nebitno..
Meni je zanimljivije da ostaje trobojnica Srpska..
Mijenjas grb nije ono za sva 3 naroda,pa kako to da ostaje zastava
Kao slavenske boje..
Ma grb je u 2 planu vise me brine povratak i ravnospravnost mog naroda od grba entiteta..
Glasovito

Post by Glasovito »

Ugledaj se na Grb Federacije, domacine. I Ljiljan i Sahovnica ravnopravna povrsina. Sad ce se dodati jos sta srpsko i to je to ( ako uopste Federacija i RS prezive ove ustavne holuje)...

Eh tako vadi iz orlovog stomaka ono sto je progutao 90tih. Raspodijeli grb u tri dijela. A nemoj kititi stari grb RSa dekorativno ostalim simbolima. Ako ti se dijeli, onda dijeli, ali posteno ( a ne 50% jednom narodu, kojeg je 30tak % bilo 91 :x ) ...ali jbg sad je mir, sad ces morati i grb posteno podijeliti. Nema vise puske.
Glasovito

Post by Glasovito »

Ugledaj se na Grb Federacije, domacine. I Ljiljan i Sahovnica ravnopravna povrsina. Sad ce se dodati jos sta srpsko i to je to ( ako uopste Federacija i RS prezive ove ustavne holuje)...

Eh tako vadi iz orlovog stomaka ono sto je progutao 90tih. Raspodijeli grb u tri dijela. A nemoj kititi stari grb RSa dekorativno ostalim simbolima. Ako ti se dijeli, onda dijeli, ali posteno ( a ne 50% jednom narodu, kojeg je 30tak % bilo 91 :x =RS) ...ali jbg sad je mir, sad ces morati i grb posteno podijeliti. Nema vise puske.
ticoroman

Post by ticoroman »

domacin wrote:Inace orao ce definitivno ostati jer je ovo grb RS a ne BIH.
Mozda, ali ako povrsina grba bude nepravedno raspodjeljena ustavni sud ce ga opet proglasiti nevazecim. I onda opet ispocetka...
Glasovito wrote:Eh tako vadi iz orlovog stomaka ono sto je progutao 90tih.
Upravo tako. O tome i ja govorim, jer nije ispravno stavljati bosnjacke i hrvatske simbole kao dio srpskog orla. Sta bi to znacilo? Ona famozna Seseljeva politika da su hrvati srbi katolici a bosnjaci srbi muslimani. :roll:
Last edited by ticoroman on 19/09/2007 13:22, edited 1 time in total.
domacin

Post by domacin »

xon_sa wrote:
domacin wrote: Jel ovaj konacno zadovoljava sve kriterijume.
Kruna je kralja tvrtka. Mogao bi orao i bez krune al nekako ruzno izgleda.
Inace orao ce definitivno ostati jer je ovo grb RS a ne BIH.
A sta ti ovo znaci Boga ti? Ustavom BiH je zagarantovana konstitutivnost sva 3 naroda u cijeloj BiH, pa samim tim nametanje nacionalnih simbola samo jednog naroda i stavljanje istog u prvi plan predstavlja novo krsenje ustava.

Sigurno je taj orao simbol republike srpske od prije 1000 godina. Ups. pa entitet pc postoji tek nekih 12 godina...

Nema kompromisa o tome da se napravi grb kojim ce dominirati srpski simboli, a simboli ostalih naroda biti samo mali dekorativni detalji. Mozes ti napraviti milion verzija grba sa bijelim orlom, 4C, trobojkom i onda malim detaljima koji predstavljaju ostale narode, ali dzaba trosis vrijeme jer to nista nije prihvatljivo, makar za bosnjake, za hrvate ne garantujem, oni bi za glas za svoj entitet bili spremni prodati i majku...
Jesi ti to sudija ustavnog suda?
Ajd da ostavimo tu odluku ustavnom sudu pa nek ljudi rade svoj posao.
Meni se cini da je ovaj zadnji grb prihvatljiv i za velik broj Bosnjaka, barem za ove sto zive u RS.
Takodje ovdje simboli naroda nisu tako mali ako bolje pogledas.
Sto se tice zastave ustavni sud je rekao da je u skladu sa ustavom.
Ako ti nesto nije jasno pita njih.

I zamolio bih sve clanove da ne odstupaju od teme.
Mogu stavljati svoje prijedloge za grb i komentarisati vec postojece kao i prijedloge komisije narodne skupstin RS-a.
Takodje da se objavljuju sve odluke i desavanja vezano za grb.

Ima li ko od vas ideju za novi grb Federacije?
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Ne znam sto dzaba trositi energiju, novac i vrijeme za pravljenje grbova, kada ce se "dejton" mijenjati.U zavisnosti od dogovora se mogu praviti simboli za buduce regije BiH.
Real Khan

#358 Re: Novi grb RS

Post by Real Khan »

domacin wrote:
domi wrote:
domacin wrote:Da li vam je ovo prihvatljivo.

Image

Ustavni sud je ukinuo grb RS jer na njemu nije bilo elemenata koji predstavljaju druga dva konstitutivna naroda.

Ovdje ima tih elemenata pa bi trebao biti ustavan.

Umjesto ljiljana, na zelenu boju staviti mjesec i zvijezdu.
Umjesto krune onih koji sa Bosnom nemaju skoro pa bas nista, staviti krunu sa ljiljanom.
I da ne zaboravimo, dvoglavog orlica po mogucnosti ukloniti. :D
Ako Bosnjaci hoce mjesec i zvijezdu onda ce to i biti stavljeno.
Ta komisija ima i Bosnjacke clanove koji trebaju odretiti njihov simbol tako da to nije problem.
Sto se tice krune o njoj se jos raspravlja.
Postoji i opcija da bude kruna sa ljiljanima a i treca opcija da uopste ne bude krune.
Sto se tice dvoglavog orla za njega znam 100% da ostaje.

Jedino mi nije jasno zasto se ne donose novi simboli Federacije???
Šta kog vraga kruna treba da traži na grbu ENTITETA?! Istina je da se zvanično zove REPUBLIKA SRPSKA, ali činjenica jeste da entitet nije ni prava republika, a kamoli monarhija. Bože me sačuvaj svakakvih "stručnjaka" iz oblasti heraldike!!! Niđe veze... ali kod nas na brdovitom Balkanu ionako rijetko šta ima veze.
ticoroman

Post by ticoroman »

domacin wrote:Ima li ko od vas ideju za novi grb Federacije?
Moj prijedlog grba Republike Srpske i Federacije BiH:

Image

Ako cemo zbilja biti ravnopravni onda simboli sva tri naroda moraju biti jednako zastupljeni na grbu, i jednog i drugog entiteta. Ova gore solucija je jedina pravedna. Domacinovi prijedlogi nisu pravedni jer postavlja orao na sred grba, a sve drugo dolazi u drugom planu. Da ne govorim o gluposti postavljanja ljiljana i sahovnice u srpski orao... biva mi svi srbi, i svima nam nesto znaci taj orao i kruna. :x

Medjutim poznavajuci politiku srpskih politicaa a pogotovo RS-a oni nista nece prihvatiti gdje njihovi simboli nisu u centru i gdje ne zauzimaju 80% prostora. Dakle, nece nikad biti dogovora. Novi grb ce biti nametnut od MZ.
Last edited by ticoroman on 19/09/2007 13:53, edited 1 time in total.
ella_ina

Post by ella_ina »

i jos nesto sto mi se ne svidja..ako mora biti orao zasto onda jos i u grbu da stoje 4C? to treba izbaciti ? jesi li probao staviti bilele zvijezde kao simbol EU??
ella_ina

Post by ella_ina »

ticoroman wrote:
Prijedlog grba Republike Srpske i Federacije BiH:

Image

Ako cemo zbilja biti ravnopravni onda simboli sva tri naroda moraju biti jednako zastupljeni na grbu, i jednog i drugog entiteta. Ova gore solucija je jedina pravedna. Domacinovi prijedlogi nisu pravedni jer postavlja orao na sred grba, a sve drugo dolazi u drugom planu. Da ne govorim o gluposti postavljanja ljiljana i sahovnice u srpski orao... biva mi svi srbi, i svima nam nesto znaci taj orao i kruna. :x

Medjutim poznavajuci politiku srpskih politicaa a pogotovo RS-a oni nista nece prihvatiti gdje njihovi simboli nisu u centru i gdje ne zauzimaju 80% prostora. Dakle, nece nikad biti dogovora. Novi grb ce biti nametnut od MZ.
meni se iskreno ovaj prijedlog do sada najvise svidja....ja sam ZA da ga usvojimo :) :D
ticoroman

Post by ticoroman »

ella_ina wrote:
ticoroman wrote:
Prijedlog grba Republike Srpske i Federacije BiH:

Image

meni se iskreno ovaj prijedlog do sada najvise svidja....ja sam ZA da ga usvojimo :) :D
To je obrada vec postojeceg (starog) grba Federacije. To je jedino pravilno i pravedno, bez obzira na koji se entitet odnosi ako ce BiH, i njeni entiteti, imati mjesta za sva tri konstitutivna naroda.

Srbi ga naravno nece prihvatiti jer onda, kroz simbole, gube pravo na RS kao njihov entitet. Svi dobro znamo sta je taktika i cilj politicara iz RS: osporavanje drzave BiH i naglasavanje da je RS srpski entitet (a mi ostali smo vanzemaljci).
MadamPiaNo

Post by MadamPiaNo »

Pu Pu Pu
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

ma nas niko ništa i ne pita,e kad Mile rasproda pola Bosne "matici" i smjesti se na Dedinje,Hrvatski čelnici zauzmu pozicije u saboru R.Hrvatske,a muslimani 92 dobiju hađžijske diplome iz "prijateljskog Arapskoga svijeta" more biti bidne nešto od ove "Bosno moja poharana"......ma bitno je da si podoban Srbin,Hrvat il Bošnjak-musliman 92 i cijeli svijet ti je otvoren.......što bi stari ljudi rekli " ja pogana vremena za pogana insana(čovjeka)"
domacin

Post by domacin »

ticoroman wrote:
ella_ina wrote:
ticoroman wrote: Prijedlog grba Republike Srpske i Federacije BiH:

Image

To je obrada vec postojeceg (starog) grba Federacije. To je jedino pravilno i pravedno, bez obzira na koji se entitet odnosi ako ce BiH, i njeni entiteti, imati mjesta za sva tri naroda.

Srbi ga naravno nece prihvatiti jer onda, kroz simbole, gube pravo na RS kao njihov entitet. Svi dobro znamo sta je taktika i cilj politicara iz RS: osporavanje drzave BiH i naglasavanje da je RS srpski entitet (a mi ostali smo vanzemaljci).
Ovakav bi mogao biti novi grb federacije.
Sto se mene licno tice ja bih prihvatio da ovakav bude i grb RS.
Mozda samo drugaciji raspored simbola i drugaciji stit da ne budu isti.
Mada kako ne odlucujem samo ja ako ces iskreno srpski predstavnici nece prihvatiti ovakav grb za grb RS.
Krajnji kompromis za njih bi mozda mogao biti onaj moj zadnji grb mada je i to upitno. U svakom slucaju uskoro cemo saznati.
rebus

Post by rebus »

Utrobe li orlove...ne mučite zivotinju...ko se može u onakvom vizuelnom jadu pronaći?
karanana

Post by karanana »

Ok je ovaj grb iznad s tim sto Bosnjake treba predstavljati mjesec i zvijezda a ne ljiljan. ljiljan je univerzalan i istorijski simbol koji je trebao predstavljati sve narode u BiH. Medjutim ako ga dva naroda ne priznaju, zasto bi to onda bio simbol jedinog naroda koji ga priznaje. Na zalost, ako se skroz odustalo od ljiljana i ako on ne moze biti na mjestu gdje su ove EU zvjezdice onda ga je bolje skroz izbaciti
zavrzlama

Post by zavrzlama »

To je obrada vec postojeceg (starog) grba Federacije. To je jedino pravilno i pravedno, bez obzira na koji se entitet odnosi ako ce BiH, i njeni entiteti, imati mjesta za sva tri konstitutivna naroda.

[/quote]

Sve se svodi na nacionalni identitet entitetu.....grb na kome ce biti istaknuti 80% srpska obiljezja ne treba BIH srbima...nego treba da se taj dio BIH ogadi potencijalnim povratnicima i da se nesrbi pocinju priviknjavat da je taj dio srpsko vlasnistvo....bas na primjeru ovog grba i horskom potporom da grb bude srpski sa dodatkom minijaturnih simbola ostala dva naroda..je ogledalo cijele velikosrpske politike na prostoru bivse SFRJ...ta velikosrpska hegemonija i nerazumijevanje drugih i drugacijeg...nesposobnost da ravnopravno dijele zivotni prostor,da imaju zajednicka obiljezja,skole...je samo produkt godinama isticane velikosrpske hegemonije...ovaj @domacin ne djeluje bas kao provokator iako mu postovi djeluju tako..nego je tip bas ocit primjer da ga je velikosrpska hegemonija naucila "gdje su srbi vecina tu je srpska drzava i srpska obiljezja"....

BIH ima najveci problem a to je nacionalni identitet ..........ne naroda...vec teritorije
ticoroman

Post by ticoroman »

karanana wrote:Ok je ovaj grb iznad s tim sto Bosnjake treba predstavljati mjesec i zvijezda a ne ljiljan. ljiljan je univerzalan i istorijski simbol koji je trebao predstavljati sve narode u BiH. Medjutim ako ga dva naroda ne priznaju, zasto bi to onda bio simbol jedinog naroda koji ga priznaje.
Ne brini se ti sta ce biti simbol Bosnjaka. Vidjeli smo tu politiku za vrijeme Jugoslavije, kada smo bili kao neki vanzemaljci u svojoj zemlji. Mjesec i zvijezda oznacava religiju. Zasto onda srbe i hrvate ne predstavljaju dva krsta? Daj ne seri, ba!

Nije nasa greska sto vi ne prihvatate historiju Bosne i njene historijske simbole. Vi ne prihvatate ni Bosnu a ne sta drugo. Ko vas jebe, ne morate. Za razliku od vas mi priznajemo Bosnu i Hercegovinu kao nasu jedinu domovinu, i samim time prihvatamo i njene simbole.

I nikada vise necemo dozvoliti da nam neko oduzme naciju, i predstavi nas kao muslimane po narodnosti. Fuj fuj fuj. Jugoslavija se je raspala. Ta vremena su prosla.
ticoroman

Post by ticoroman »

domacin wrote:
ticoroman wrote:
ella_ina wrote: meni se iskreno ovaj prijedlog do sada najvise svidja....ja sam ZA da ga usvojimo :) :D
To je obrada vec postojeceg (starog) grba Federacije. To je jedino pravilno i pravedno, bez obzira na koji se entitet odnosi ako ce BiH, i njeni entiteti, imati mjesta za sva tri naroda.

Ovakav bi mogao biti novi grb federacije.
Sto se mene licno tice ja bih prihvatio da ovakav bude i grb RS.
Mozda samo drugaciji raspored simbola i drugaciji stit da ne budu isti.
Mada kako ne odlucujem samo ja ako ces iskreno srpski predstavnici nece prihvatiti ovakav grb za grb RS.
Krajnji kompromis za njih bi mozda mogao biti onaj moj zadnji grb mada je i to upitno.
U svakom slucaju uskoro cemo saznati.
Zasto srbi nece prihvatiti slican grb kao ovaj? Zato sto zele eksluzivno pravo na RS. Zele da su jedino oni konstitutovni u tom entitetu, a prema ostalim narodima da se ponasaju kao prema romima. To je politika RS-a i po tome rade politicari tog entiteta. Da nije MZ bosnjaci i hrvati nebi ni u teoriji bili konstitutivan narod u tom entitetu.

Oni ce prihvatiti grb gdje su srpski simboli na sredini i zauzimaju najmanje 80 % grba. Eventualno ce ubaciti jedan mali ljiljan i dva polja (dvije kocke) sahovnice ispod orla, ili jos gore na orlu. Ako usvoje pravedan i za sve narode prihvatljiv grb znaju da i RS gubi smisao, jer vise entitet ne pripada samo srbima. Assholes.
Last edited by ticoroman on 19/09/2007 14:51, edited 1 time in total.
Maraschino

Post by Maraschino »

rebus wrote:Utrobe li orlove...ne mučite zivotinju...ko se može u onakvom vizuelnom jadu pronaći?

JA :D

... bio sam u gornjem lijevom uglu do 1996 god ...

... valjda zbog tezine tijela ili problema, nadjoh se u donjem dijelu grba... :-)

iskreno receno patim za visim dijelovima i tronom :D ali kako se iskoprcati

plavo je plavo 8)

Image
domacin

Post by domacin »

Ако се политичари не договоре за нове симболе онда ће нови амблем Републике Српске постати грб за стално.

Ево и амблема.

Image
ticoroman

Post by ticoroman »

domacin wrote:Ako se političari ne dogovore za nove simbole onda će novi amblem Republike Srpske postati grb za stalno.

Evo i amblema.

Image
Ma bolje i to nego ovo sto si do sada crtao (gdje su orao i kruna dominantni na sredini grba, a orao "guta" simbole ostala dva naroda). A da krune zamjene mjesta? ;-)

Ili jos bolje: da ih uopste nema!
Glasovito

#374 .

Post by Glasovito »

Onaj prijedlog je fakat najveci moguci kompromis, gdje su ljiljan, orao i sahovnica ravnopravni a ispod ih veze pogled ka evropskim zvijezdicama :-x

Ali u tome je citava poenta. Politicari iz RS-a uopste ne zele da to tako bude. Dovoljno je otvoriti i citati u Nezavisnim novinama onu knjigu "nemoguca drzava"...glavni i jedini cilj je dokazati da je BIH nemoguca drzava, da se istraje sa RSom, da se malo nasminka image RS-a ( da se zaboravi da je to u sustini genocidna tvorevina i jedina cisto srpska teritorija, preostala, lijevo od Drine ( srpska kicma jel), te da se sa vremenom odlijepi.

Da srpski politicari imaju zrnce zelje za zajednickom drzavom, onda bi izgledao grb ovako. On je itekako simbol, simbol cilja.

Stvarno zalim Srbe u Federaciji, fakat Dodika boli briga za njih. Nek predju na pravu stranu, jel.

Nego autoru ovog zadnjeg, dobrog prijedloga sugestiram da ga predlozi za federaciju, kad raspise konkurs. Ovo mi fakat u ZAVNOBIHskom smislu, prijedlog.

i i i, a ne 80% 10% 10%

jel tako domacine?
osa

Post by osa »

Ma rs treba rasformirari pa neće biti ni problema s grbom zastavom ni sličnim tricama ni kučinama.
Locked