Novi grb RS

Locked
ticoroman

Post by ticoroman »

nokia6170 wrote:da li je srbin u federaciji manji srbin od srbina u rs-u jer po simbolima i velicini zastupljenosti na zastavi...ja mogu da zakljucim da je mali dvoglavi orao na federalnoj zastavi i velika sahovnica sa velikim ljiljanom znak da su srbi malo konstitutivni u federaciji, a isto tako mali ljiljan i sahovnica, a veliki dvoglavi orao na grbu rs-a znak da su bosnjaci manji bosnjaci i hrvati od onih u federaciji.
Nisu ni srbi manji srbi ni bosnjaci manji bosnjaci ako su manje zastupljeni na grbu entiteta, a ni ako ih nikako nema na grbu. Medjutim to nema apsolutno nikakve veze, jer nam ustav nalaze da su svi narodi ravnopravni u cijeloj BiH. Na osnovu toga trebamo da budemo jednako zastupljeni i na simbolima nase drzave, odnosno entiteta, jer jedno drustvo se odrazuje kroz svoje simbole.

Ako su na simbolima RS-a srbi zastupljeni na 90% povrsine istog, a ostala dva naroda dijele ostalih 10% to znaci da ova tri naroda nisu ravnopravna ni u drustvu a kamoli na simbolima.

Sto se mene tice ostavite cetiri S i koliko god orlova hocete ali na jednoj trecini grba. Takodje je bezveze stvaljati simbole hrvata i bosnjaka na povrisnu orla i krune, jer bi to znacilo da je orao i kruna svim triju narodima neki zajednicki znak sto je naravno daleko od istine.
cyprus

Post by cyprus »

dawn_upon_dawn wrote:nije hitler izmislio svastiku. modificiran je vec postojeci simbol (zna se da je ona nacisticka sa kukicama na drugi stranu). a ti bi da pola svijeta izvrsi na sebi frontalnu lobotomiju pa da ne vidi vise u simbolima da su "koristeni u bolesne svrhe". bjezi ba cyprus.

mnogi narodi imaju prljavu proslost, cak i samo ako uzmemo noviju povijest. vidis, nisam dosad naisla ni na jedan narod koji rado sebi nakon samostalnosti uzima simbole iz sramotnoga dijela svoje povijesti. a cetnistvo je sramotni dio povijesti srba, kao sto je ustastvo za hrvate i bosanske muslimane. pod tim su simbolom cinjeni zlocini, ja nikada ne bih pristala da mi na grbu federacije kao simbol bosnjaka bude ruka koja drzi sablju, kao na vec postavljenom grbu handzarke. nikad.
Da li ti misliš da se hindusi trebaju odreć svastike? Molim te odgovori mi na to pitanje.

Bjeli orao i 4s nisu simbol Srbije samo iz mračnog perioda četništva. De mi navedi koji je to njihov simbol iz "svjetlijeg" perioda. Da je ovo četnički simbol, partizani sigurno ne bi na grb SR Srbije stvavili C C C C. "Handžarku" naravno da ne treba ni za šta koristit jer ona nikad ništa i nije predstavljala osim Handžar divizije.
cyprus

Post by cyprus »

dawn_upon_dawn wrote:juznoafrikanci su nasli dobre kompromise za sve grbove i zastave, birajuci zajednicka obiljezja svojih naroda i pazeci da oni budu u sto manje negativnim konotacijama.

npr. grb Ustanog suda Juzne Afrike:

Image

odabrali su drvo, simbol sigurnosti i zastite drzave, pod kojim su njeni stanovnici.

The first icon of the Constitutional Court, a plaque depicting its logo, was unveiled by President Nelson Mandela on 14 February 1995 - the day of the Court's inauguration.

It depicts people sheltering under a canopy of branches - a representation of the Constitution's protective role and a reference to a theme that runs though the Court, that of justice under a tree. The idea comes from traditional African societies: this was where people would meet to resolve disputes.

evo im grba, u kojem je kombinirana povijest cijelog podrucja, pa je orao od kolonije Rta Dobre Nade, neki od detalja od Kolonije Natal, a drvo narance iz Orange Free State Republic. Oni imaju tri glavna grada , zakonski je Cape Town, Pretorija administrativni, Bloemfontein je juristicki. moto grba je "ujedinjeni u razlicitosti":

Image

dakle, cini mi se da samo nasi narodi zele mracne, turobne, depresivne simbole po nacelu "kako bolje simbolom da spustim onom drugom i trecem da bih dokazao da sam ovdje ja najstariji". sto vise gledam druge zemlje sto se nekako izvukose iz makar onih glavnih prolema, to mi se vise gadi ovaj nas balkan, kojem totalni debili koje bira narod kroje sliku moderne BiH. ne kazem da je u Juznoj Africi danas sve OK, ali su barem radili simbole sa ljubavlju i postovanjem prema svojoj zemlji i ljudima, barem ovi umjetnici koji su ih osmislili.
Hajmo se ugledat na njih.
cyprus

Post by cyprus »

dawn_upon_dawn wrote:a ljiljan je dobio protezu :D
Ako misliš na prijedlog ovaj saima adke, hm pa da. Al prijedlog je nidže veze. Još i ljiljan dobio ocile. :lol: :lol: :lol:
68847

Post by 68847 »

Da citiram samog sebe:
68847 wrote:Sve (pa i taj grb) je ovdje zasnovano na tome sto vecina ljudi tvrdi da: "Ako si ti nastao od majmuna, ja nisam."
Svi su bili hriscani jos prije Isusa; u Banja Luci jos prije cara Dusana citali pjesmu Djure Jaksica "Otadzbina" (Djura je, kao sto znamo iz Laktasa); u Posusju prije Trenka nosili kravate i citali Krlezinog "Kevenhilera" (Krleza je, kao sto znamo iz Ljutog Doca). Vjerovatno ni tada nisu mogli smisliti onog izdajnika svoje vjere, iako su i oni, svojevremeno, izdali boga Peruna. Ili mozda nisu? Ma nisu. Dosli su iz Srbije i Hrvatske (Slavonije, Dalmacije) jos prije postanka zivota na zemlji.
Zar vam se ne cini da je sve na ovom zasnovano i da ne vodi nicem dobrom?
68847

Post by 68847 »

U BiH je, dakle, zemlja ravna ploca i sva ljudska saznanja treba tome prilagoditi.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

nokia6170 wrote:
p.s. nije fer da imaju tri glave a da nemaju tri chune, po mogucnosti dignute, posto smo svi nakurceni u ovoj drzavi

Nokia, a gdje bi se zene nasle u takvom grbu :D :D
cyprus

Post by cyprus »

dawn_upon_dawn wrote:ha, tako je to kad si popularan :D nemam se ja sta ljutiti, nit ce mene nit ce tebe sta ko pitati. nego mi cudno sto tebi u mladosti pada na pamet braniti kojekakve prasnjave, sumnjive simbole, umjesto da, kao sto sad furas, sam smisljas neke nove. to bih ja radila da me nije u ovoj zemlji opalila depresija takva da mi dodje samo pod deku da se zavucem :D:D:D
Ma nemam ja šta branit sumnjive simbole. Ja samo pokušavam malo ispravit iskrivljene teze. A ove zastave i simbole koje ja sad crtam, to mi je nako hobi. Neko se bavi crtanjem pejzaža i portreta, a ja kako nisam toliko talentovan, crtam zastave. :D I to zastave svega i svačega. :D :D :D A kako za to koristim obični paint i nisu neke velike kvalittete, al nea veze. Nije to bitno. :D
68847

Post by 68847 »

Dado dijasporitus wrote:
nokia6170 wrote:
p.s. nije fer da imaju tri glave a da nemaju tri chune, po mogucnosti dignute, posto smo svi nakurceni u ovoj drzavi

Nokia, a gdje bi se zene nasle u takvom grbu :D :D

Vidis.
Jako vazno pitanje.
cyprus

Post by cyprus »

Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Mozda, ali ipak pod tim ljiljanima su se nalazili BOSANCI I HERCEGOVCI, svi oni koji su voljeli bosnu i borili se za nju dostojanstveno! Nenad Markovic(...), je nosio dres sa ljiljanima. To sto ti ne volis ljiljane je tvoj problem a ne problem bosanaca i hercegovaca!
Eno sad ispade i da ne volim ljiljane. Ajde majke ti, reci mi gdje si to pročitao, a ja napisao. Nemoj mi samo čitanja između redova, jer ja što god želim napisat napišem, tako da ništa ne ostaje između redova. Hajd, ko će mi sad prikačit da sam Dražin, Šešeljev i Karadžićev fan?!! :x :x :x

Da, ljiljane su sa ponosom nosili i mnogi Srbi i Hrvati jer su smatrali da je BiH njihova bezrezervna država, a simbol tada ove države su bili ljiljani. I šta je tu teško shvatit?
nezeljeni nadimak

Post by nezeljeni nadimak »

domacin wrote: Pa Srbi su se prvi pobunili protiv nacizma i oni su i najvise stradali.

Predvodili ih cuveni antifasiti Nedic, Ljotic i Draza, a moralna podrska im bio svetac Velimirovic.

Srbija je prva zemlja u Evropi koja je proglasena potpuno ociscenom od Jevreja, da ne govorimo o genocidu nad Bosanjacima Istocne BiH i Sandzaka. To naravno ne umanjuje ni zlocine nad Srbima koje su pocinile ustase.
cyprus

Post by cyprus »

danas wrote:dijete drago...

ljiljan ni mjesec ni zvijezda nisu bili simboli OFICIJELNE FASISTICKE politike, sto je slucaj sa dvoglavim orlovima i 4C (ili kukastim krstom, koji se takodje spominjao)... te to sto je jedan caco bio kriminalac sa ljiljanom na rukavu ne stavlja taj ljiljan u istu ravan sa 4C... kao sto ne stavlja ni ABiH u rang VRS... daj dodji sebi vise...
Stoji to sve, osim toga što bjeli dvoglavi orao sa 4s nije predstavljao oficijalnu fašističku politiku, nego ga je ta politika samo upotrijebila u nečasne svrhe. Sad se opet ja mogu vratit na al Kaidu i ostalu hrpu primjera koju sam navodio. Al eto uzeću za primjer samo tursku zastavu. Dakle, pitanje: da li je turska zastava fašistička, s obzirom da je pod njom počinjen genocid na Armencima?
68847

Post by 68847 »

Bogme, sve mi se cini da cu prihvatiti onaj crni krug na bijeloj podlozi kao najrazumniji.
(Iako nikog briga sta ja prihvatam a sta ne)
Glasovito

#239 .

Post by Glasovito »

Zastava RS: Zuta zastava. Na sredini ljiljan, plav.

Zastava F: bijela zastava. Na sredini ljiljan, zut.

Ljiljan je jedini bosanski proizvod u ovoj igri.

To sto su ga Bosnjaci prihvatili ne znaci da je bosnjacki. Ne moze biti, da druga dva coska sve ne prihvataju kao bh, zato sto Bosnjaci to prvi prihvate. To je krajnje bolesni fasizam.
nezeljeni nadimak

#240 Re: Novi grb RS

spreca wrote:
domacin wrote:Da li vam je ovo prihvatljivo.

Image

Ustavni sud je ukinuo grb RS jer na njemu nije bilo elemenata koji predstavljaju druga dva konstitutivna naroda.

Ovdje ima tih elemenata pa bi trebao biti ustavan.

Nesto mi ova tiCa bledunjava kao da ima piciji grip :D :D :D
Prepila se krvi, pa joj doslo zlo. :oops:
Last edited by nezeljeni nadimak on 17/09/2007 23:01, edited 1 time in total.
68847

#241 Re: .

Post by 68847 »

Glasovito wrote:Zastava RS: Zuta zastava. Na sredini ljiljan, plav.

Fino al' ne ide.
Nece ni ovi ni oni.
Nije njihovo.
Nisu odavde.
Glasovito

#242 Re: .

Post by Glasovito »

68847 wrote:

Fino al' ne ide.
Nece ni ovi ni oni.
Nije njihovo.
Nisu odavde.
Eh to je izgleda poenta u svemu "Nisu odavde"...Ljiljan je odavdJe. A covjek ima tijelo i dusu. Tijelo tu, a dusa ko zna gdje.
Prozor

Post by Prozor »

cyprus wrote:
danas wrote:dijete drago...

ljiljan ni mjesec ni zvijezda nisu bili simboli OFICIJELNE FASISTICKE politike, sto je slucaj sa dvoglavim orlovima i 4C (ili kukastim krstom, koji se takodje spominjao)... te to sto je jedan caco bio kriminalac sa ljiljanom na rukavu ne stavlja taj ljiljan u istu ravan sa 4C... kao sto ne stavlja ni ABiH u rang VRS... daj dodji sebi vise...
Stoji to sve, osim toga što bjeli dvoglavi orao sa 4s nije predstavljao oficijalnu fašističku politiku, nego ga je ta politika samo upotrijebila u nečasne svrhe. Sad se opet ja mogu vratit na al Kaidu i ostalu hrpu primjera koju sam navodio. Al eto uzeću za primjer samo tursku zastavu. Dakle, pitanje: da li je turska zastava fašistička, s obzirom da je pod njom počinjen genocid na Armencima?
Shvat vec jednom da je zastava Srbije i njenog satelita RS-a tokom 90-ih bila ovaj orao i 4C! Nakon sto su vojnici sa tim simbolima 4 godine meni visili nad glavom na sarajevskim brdima i nakon sto sam ja na njih 4 godine pucao da bih odbranio ovu drzavu sada trebam da gledam te iste njihove simbole pred opcinama pola moje drzave? I da jos to bude legalno? I posto oni stavljaju eto mini-ljiljane na taj grb jos malo cemo morati u sred Sarajeva rame uz rame sa ljiljanima okacit 4C koji su prije malo vise od decenije bili simbol nad kojim je to isto Sarajevo razareno!

Ta dva simbola(orao i 4c) u zadnjih 150 godina se nisu koristili ni od koga drugog osim veliko-srpskoga pokreta i njihove cetnicke milicije/vojske/armije! I to cinjenicu nikako ne mozes pobit, a ko je omogucio da na grbu SR Srbije bude taj fasisticki znak su valjda isti koji su onemogucili da bude bosanskoga jezika do 90-ih i Muslimana do 70-ih.
68847

#244 Re: .

Post by 68847 »

Glasovito wrote:
68847 wrote:

Fino al' ne ide.
Nece ni ovi ni oni.
Nije njihovo.
Nisu odavde.
Eh to je izgleda poenta u svemu "Nisu odavde"...Ljiljan je odavdJe. A covjek ima tijelo i dusu. Tijelo tu, a dusa ko zna gdje.
O tome cijelo vrijeme govorim.
Prozor

Post by Prozor »

MIŠICA wrote:Kada nam se baš sve vjezuje za vjeru mogao bi i grb biti u tom fazonu.Na svakom po jednu pravoslavnu crkvu, džamiju i katoličku crkvu :-) ,pa neka se nalazi gdje ko hoće :lol:
Sta ces sa ateistima? :D :D A imamo i ove Kineze, za njihovu religiju nisam siguran :D :D
nezeljeni nadimak

cyprus wrote: Stoji to sve, osim toga što bjeli dvoglavi orao sa 4s nije predstavljao oficijalnu fašističku politiku, nego ga je ta politika samo upotrijebila u nečasne svrhe. Sad se opet ja mogu vratit na al Kaidu i ostalu hrpu primjera koju sam navodio. Al eto uzeću za primjer samo tursku zastavu. Dakle, pitanje: da li je turska zastava fašistička, s obzirom da je pod njom počinjen genocid na Armencima?
Moram priznati, sve vise i vise postajem tvoj obozavatelj. :oops:
68847

Post by 68847 »

MIŠICA wrote:Kada nam se baš sve vjezuje za vjeru mogao bi i grb biti u tom fazonu.Na svakom po jednu pravoslavnu crkvu, džamiju i katoličku crkvu :-) ,pa neka se nalazi gdje ko hoće :lol:
Jel'?
A velicina i broj kupola; broj zvonika il munara...
Glasovito

#248 .

Post by Glasovito »

68847 wrote:
Jel'?
A velicina i broj kupola; broj zvonika il munara...
po povrsini. Munara vitka, najvisocija :D , a ostalo meni sarma...samo nek je ista povrsina objekata na zastavi :roll:
68847

Post by 68847 »

Prozor wrote:
Sta ces sa ateistima? :D :D A imamo i ove Kineze, za njihovu religiju nisam siguran :D :D
Ateistima prazna podloga.
Kinezi?
Tek kad postanu konstitutivni narod tj. kad ih bude, jedno, 20.000.000.
Locked