novi grb i zastava BIH
-
bihmak
#1 novi grb i zastava BIH
U danasnjoj drzavnoj zastavi i grbu rijetki vide identitet Bosne i Hercegovine - sta bi mogla biti alternativa danasnjem stanju ali i ratnom grbu RBIH??
Dali se potpuno treba vratiti nekadasnjim simbolima ili kombinirati na neki novi nacin???
(ozbog ozbiljne namjere -ovo je posebno upuceno onim koji se bave heraldikom i dizajnom)
Dali se potpuno treba vratiti nekadasnjim simbolima ili kombinirati na neki novi nacin???
(ozbog ozbiljne namjere -ovo je posebno upuceno onim koji se bave heraldikom i dizajnom)
- travnik
#2 Re: novi grb i zastava BIH
Imamo i zastavu i grb, a prije eventualne promjene postojecih treba rijesiti stotinu drugih mnogo vaznijih problema. Nema potrebe za novim simbolima.
- Sensei
#3 Re: novi grb i zastava BIH
moji stariji prijedlozi

- pustopoljina
#4 Re: novi grb i zastava BIH
kontaki,travnicanin i sensei su sve rekli.
- bijelo_dugme
- MuaDib
#6 Re: novi grb i zastava BIH
Ja predlažem ovakvu zastavu:

Srpske i hrvatske nacionalne boje u neutralnom, veksikološki ispravnom položaju, s grbom bosanskog kralja Tvrtka, koji se posmatra i kao bošnjački simbol.

Srpske i hrvatske nacionalne boje u neutralnom, veksikološki ispravnom položaju, s grbom bosanskog kralja Tvrtka, koji se posmatra i kao bošnjački simbol.
- DrugaGimnazija
#7 Re: novi grb i zastava BIH
Opet Jugoslavija! Ja bih radije zadrzao zvjezdice nego ovaj hibrid.MuaDib wrote:Ja predlažem ovakvu zastavu:
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#8 Re: novi grb i zastava BIH
kakve izmjene, ni ovu nisu naucili ispravno staviti, eno kod ibisevica naopacke u stanu visi...
- samo_ti
#9 Re: novi grb i zastava BIH
Pa zar ce se mijenjati one geometrije ???? ozbiljno pitam........ili se samo mijenja zastava i grb Federacije....
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#10 Re: novi grb i zastava BIH
BiH je kao pravougli trokut gdje su katete na "sjeveru i istoku" dok se hipotenuza spusta sa SZ na JI...zoom66 wrote:mIRCerka wrote:kakve izmjene, ni ovu nisu naucili ispravno staviti, eno kod ibisevica naopacke u stanu visi...vidiJo...
- Maraschino
#11 Re: novi grb i zastava BIH
to je vec visa matematika...mIRCerka wrote:BiH je kao pravougli trokut gdje su katete na "sjeveru i istoku" dok se hipotenuza spusta sa SZ na JI...zoom66 wrote:mIRCerka wrote:kakve izmjene, ni ovu nisu naucili ispravno staviti, eno kod ibisevica naopacke u stanu visi...vidiJo...
radije se nasadim na glavu i tako je gledam...
- DrugaGimnazija
#12 Re: novi grb i zastava BIH
Ne treba ove zvjezdice ni mijenjati. Kad vidim ove najnovije prijedloge za grb FBiH, sav se najezim, samo ce nam nesto jos gore uvesti.
- hik--meta
#13 Re: novi grb i zastava BIH
odlican prijedlog. dva najslavnija dijela povijesti drzave.MuaDib wrote:Ja predlažem ovakvu zastavu:
- kiky
#14 Re: novi grb i zastava BIH
grb je u redu. fali mu kruna na vrhu. dva zmaja od bosne sa strana da ga štite ali trobojka je za povračat. bosanske boje su plava, bijela i crna!!!
- Ponos_i_cast
#15 Re: novi grb i zastava BIH
Svaka čast brate, bošnjačko-hrvatski grb i panslavenske boje u pozadini. Ovakva bi trebala biti zastava.MuaDib wrote:Ja predlažem ovakvu zastavu:
-
saim_adka
#16 Re: novi grb i zastava BIH

GRB
Imamo krunu - ljiljane
Dvoglavog orla
Crveno-bijela polja
Lentu sa dvojezicnom varijantom
U grbu je prikazano more i rijeke sa troglavom planinom, iza sa ravnicom i plavin nebom s oznakom u eu
U znaku EU - adamove zvijezde

ZASTAVA
Ukratko govori o BiH
od plavog mora i rijeka preko planinskih bijelih vrhova do zelenih ravnica (onako kakva BIH i jeste)
-
Novus ordo seclorum
#17 Re: novi grb i zastava BIH
MuaDib wrote:Ja predlažem ovakvu zastavu:
Vrlo upečatljivo. Moram priznati da sam osjetio nevjerovatan ponos kad sam ugledao tvoj prijedlog. Briljantno! Budi u meni nevjerovatne emocije! I kao što rekoše hik--meta i Ponos_i_cast dva najslavnija dijela povijesti drzave, kao i panslavenske boje uz grb srednjovjekovne Bosne, države svih njenih građana! Ovo je prihvatljivo za sve konfesije i nacije! Jednostavno i briljantno! Kako se niko toga nije sjetio?!Svaka čast!
- Prozor
#18 Re: novi grb i zastava BIH
Jos mi niko nije objasnio sta je ovoj falilo, fali?

- bijelo_dugme
#19 Re: novi grb i zastava BIH
Haha ozbiljno?mIRCerka wrote:kakve izmjene, ni ovu nisu naucili ispravno staviti, eno kod ibisevica naopacke u stanu visi...
Znam da sam na granici par puta vidio da stavljaju naopacke
Al mozda nije slucajno
- cyprus
#20 Re: novi grb i zastava BIH
Ukro si zastavu od Siera Leonesaim_adka wrote:
http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Sierra_Leone
Grb nako nije loš...
- cyprus
#21 Re: novi grb i zastava BIH
Ne fali ništa, ali zbog toga što je korištena u ratu, nije dobra onima koji se nisu borili na njenoj strani. Sad se može naširoko raspredat šta je fer, šta nije, ali Dejton je donio činjenično stanje da ova država jednako pripada i onim koji su se u ratu borili pod ljiljanima, i onim pod 4C, i onim sa šahovnicom.Prozor wrote:Jos mi niko nije objasnio sta je ovoj falilo, fali?
- cyprus
#22 Re: novi grb i zastava BIH
Ma ja sam je rjeđe vidio naopako, nego ispravno postavljenu. Dva primjera gdje je naša zastava morala biti ispravno okrenuta, a nije (a sigurno ih ima još dosta): ispred zgrade opštine Novi Grad, te na II kongresu geografa BiH (geografima je bar ovo područje kolko-tolko blisko) održanom sad u oktobru u Neumu.bijelo_dugme wrote:Haha ozbiljno?mIRCerka wrote:kakve izmjene, ni ovu nisu naucili ispravno staviti, eno kod ibisevica naopacke u stanu visi...
Znam da sam na granici par puta vidio da stavljaju naopacke![]()
Al mozda nije slucajno
- Jazz_Junkie
#23 Re: novi grb i zastava BIH
Sensei wrote:moji stariji prijedlozi
P.S.: s kojim programom pravite ove zastave?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
-
saim_adka
#25 Re: novi grb i zastava BIH
cyprus wrote:Ukro si zastavu od Siera Leonesaim_adka wrote:![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Sierra_Leone
Grb nako nije loš...
Vidiš kako je Seat Leone nekako svjetlija?
Razlika je u nijansama
Kao npr:
Luxemburg

vs
Netherland