Nove koalicije
- Banksy
#1 Nove koalicije
Pričalo se, na prethodnim izborima, o dogovoru SDA i SDP, kad su u pitanju sarajevske opštine Novi grad i Novo Sarajevo, gdje isturanjem svojih slabijih kandidata nisu željeli ugroziti jedni druge.
Javnosti je već dobro poznata bliskost Tihića i Lagumdžije, a zna se da na nekim nivoima, širom BiH, SDA i SDP već usko sarađuju i koaliraju, ali o tome se ne govori puno.
Ipak, u novoj Slobodnoj Bosni o proteklim izborima se piše pod ovim naslovom.
DA LI JE U NA POMOLU PRIKRIVENA ““ZELENO-CRVENA” KOALICIJA!
ZELENO-CRVENA KOALICIJA
Jačanje unutarstranačke pozicije Sulejmana Tihića nesumnjivo će doprinijeti još tješnjem približavanju SDA i SDP-a, odnosno udaljavanju SDA i Stranke za BiH.
Tihić je i ranije zagovarao zeleno-crvenu koaliciju, no to je bio prisiljen raditi u rukavicama zbog snažne unutarstranačke opozicije koja je preferirala suradnju sa Silajdžićevom Strankom za BiH.
Prema dostupnim informacijama, koalicija između SDA i SDP-a i dalje će biti blago prikrivena, kao u slučaju manjinske vlade SDA u Unsko-sanskom kantonu, iz koje je eliminirana Stranka za BiH. Jasno je da ta vlada funkcionira zahvaljujući prešutnoj podršci SDP-a, a takav model vjerovatno će se uskoro primijeniti i u slučaju Vlade Sarajevskog, a moguće i Tuzlanskog kantona!
S. Bosna
Imajući u vidu da je SB vrlo bliska SDP-u, da li je ovaj naslov najava novog pozicioniranja bh stranaka i nekih novih koalicija? Da li se ovim šalje neka nova poruka glasačima?
O ovome se vrlo malo govori, i na forumu i u javnosti, a ovo je prvi put da to neko izrekne javno.
Šta mislite o ovome?
Da li bi vam ova koalicija bila prihvatljiva, pod kojim uslovima i u kojem kontekstu, da li je logična i prirodna ili skandalozna, i šta novo donosi političkom životu BiH?
Voljela bih da o ovome ozbiljno govorimo, bez stranačkih strasti.
Javnosti je već dobro poznata bliskost Tihića i Lagumdžije, a zna se da na nekim nivoima, širom BiH, SDA i SDP već usko sarađuju i koaliraju, ali o tome se ne govori puno.
ZELENO-CRVENA KOALICIJA
Jačanje unutarstranačke pozicije Sulejmana Tihića nesumnjivo će doprinijeti još tješnjem približavanju SDA i SDP-a, odnosno udaljavanju SDA i Stranke za BiH.
Tihić je i ranije zagovarao zeleno-crvenu koaliciju, no to je bio prisiljen raditi u rukavicama zbog snažne unutarstranačke opozicije koja je preferirala suradnju sa Silajdžićevom Strankom za BiH.
Prema dostupnim informacijama, koalicija između SDA i SDP-a i dalje će biti blago prikrivena, kao u slučaju manjinske vlade SDA u Unsko-sanskom kantonu, iz koje je eliminirana Stranka za BiH. Jasno je da ta vlada funkcionira zahvaljujući prešutnoj podršci SDP-a, a takav model vjerovatno će se uskoro primijeniti i u slučaju Vlade Sarajevskog, a moguće i Tuzlanskog kantona!
S. Bosna
Imajući u vidu da je SB vrlo bliska SDP-u, da li je ovaj naslov najava novog pozicioniranja bh stranaka i nekih novih koalicija? Da li se ovim šalje neka nova poruka glasačima?
O ovome se vrlo malo govori, i na forumu i u javnosti, a ovo je prvi put da to neko izrekne javno.
Šta mislite o ovome?
Da li bi vam ova koalicija bila prihvatljiva, pod kojim uslovima i u kojem kontekstu, da li je logična i prirodna ili skandalozna, i šta novo donosi političkom životu BiH?
- Mikado
#2 Re: Nove koalicije
U nekim sarajevskim opcinama ta koalicija je nezvanicna.Banksy wrote:Pričalo se, na prethodnim izborima, o dogovoru SDA i SDP, kad su u pitanju sarajevske opštine Novi grad i Novo Sarajevo, gdje isturanjem svojih slabijih kandidata nisu željeli ugroziti jedni druge.
ZELENO-CRVENA KOALICIJA
S. Bosna
Šta mislite o ovome?
Last edited by Mikado on 10/10/2008 19:45, edited 1 time in total.
- chuchumbamayumbe
#3 Re: Nove koalicije
Joj, ubiche ih i pojesti Zmaj Radon!!! 
-
mostarac
#4 Re: Nove koalicije
podrska manjinskoj vladi nije koalicija. I u Mostaru je SDP podrzao masu OK stvari koje su predlagale druge stranke pa i HDZ i SDA. podrzati neciji prijedlog ne znaci ici sa njim u koaliciju. Nije smisao opozicije da samo dize ruku PROTIV svega sto predlozi neko iz vlasti. to je znaci pod broj 1.
pod broj 2 - sulejman tihic nazalost nije SDA. On je tamo samo jedan po meni sve u svemu pozitivan lik, al je on sam i nalazi se u bari krokodila i nema tu vise nikog osim njega sa kim bi covjek popio kafu, a ne gradio vlast
pod tri - sdp onog trena kad napravi koaliciju sa SDA i sa njom krene u zajednicku izgradnju vlasti moze da stavi kljuc u bravu iz hiljadu i jednog razloga, kako ideoloskog i programskog, tako i onog na biralistima. Da ne govorim o tome koliko bi osipanje clanstva nastalo. No ne brinite, SDP to sasvim sigurno nece uraditi.
pod broj 2 - sulejman tihic nazalost nije SDA. On je tamo samo jedan po meni sve u svemu pozitivan lik, al je on sam i nalazi se u bari krokodila i nema tu vise nikog osim njega sa kim bi covjek popio kafu, a ne gradio vlast
pod tri - sdp onog trena kad napravi koaliciju sa SDA i sa njom krene u zajednicku izgradnju vlasti moze da stavi kljuc u bravu iz hiljadu i jednog razloga, kako ideoloskog i programskog, tako i onog na biralistima. Da ne govorim o tome koliko bi osipanje clanstva nastalo. No ne brinite, SDP to sasvim sigurno nece uraditi.
- osa
#5 Re: Nove koalicije
čuj zeleno-crvena koalicija, to je zeleno-zelena koalicija.
-
in33sa
#6 Re: Nove koalicije
Jos jedan razlog zasto sam prestao glasati za SDP.
-
mostarac
#7 Re: Nove koalicije
SDP se inace ubio od koalicija sa SDA. Evo sve nasi ministri po vladama 
- Frane-x
#8 Re: Nove koalicije
Po glasačkom tijelu da.osa wrote:čuj zeleno-crvena koalicija, to je zeleno-zelena koalicija.
Međutim činjenicama je da SDP na jedan šlampav način POKUŠAVA biti multietnička stranka, ali joj to definitivno ne uspijeva.
Kad bi SDP koalirao sa SDA i u najmanjoj općini, to bi vjerojatno bilo političko samoubojstvo i ideološki kraj te stranke.
Po glasačkom tijelu možda jedina multietnička stranka je Radom za Boljitak.
Evo baš gledam na izbori.ba...
Ta stranka će imat vijećnike u RS : Foči, Bosanskom Brodu...- i Federaciji: Širokom Brijegu, Mostaru, Srebreniku, Tuzli (u Tuzli 3. stranka, više glasova od Stranke za BiH
Ne kužim na koju fintu glasaju Srbi u RS za Boljitak...

-
grki
#9 Re: Nove koalicije
Frane-x wrote:Po glasačkom tijelu da.osa wrote:čuj zeleno-crvena koalicija, to je zeleno-zelena koalicija.
Međutim činjenicama je da SDP na jedan šlampav način POKUŠAVA biti multietnička stranka, ali joj to definitivno ne uspijeva.
Kad bi SDP koalirao sa SDA i u najmanjoj općini, to bi vjerojatno bilo političko samoubojstvo i ideološki kraj te stranke.
Po glasačkom tijelu možda jedina multietnička stranka je Radom za Boljitak.![]()
Evo baš gledam na izbori.ba...
Ta stranka će imat vijećnike u RS : Foči, Bosanskom Brodu...- i Federaciji: Širokom Brijegu, Mostaru, Srebreniku, Tuzli (u Tuzli 3. stranka, više glasova od Stranke za BiH) itd...
Ne kužim na koju fintu glasaju Srbi u RS za Boljitak...![]()
-
Area_51
#10 Re: Nove koalicije
Jel se samo meni ucinilo pa slavni Fadil Sero, generalni sekretar Nase stranke, u emisiji Zabranjeni forum, na televijziji PINK rece da ce ta stranka podrzati i SDS ako ima dobar program, pa onda rece moze i SDA u Starom Gradu ako opet imaju neki dobar program. Pa onda rece, mogu svi s njima ako imaju dobar program.
Nek me neko podsjeti, jel vec neko istakao da je Nasa stranka, neka ljevica tako nesto, koja je osnovana tako da nece sa nacionalnim strankama ili je osnovana da radi na projektima. Onako usput ako neko moze malo da nas podsjeti.
Nek me neko podsjeti, jel vec neko istakao da je Nasa stranka, neka ljevica tako nesto, koja je osnovana tako da nece sa nacionalnim strankama ili je osnovana da radi na projektima. Onako usput ako neko moze malo da nas podsjeti.
-
mostarac
#11 Re: Nove koalicije
ja u principu mislim da treba podrzati sve stvari koje su dobre bez obzira ko ih predlagao i to nije nikakva sramota. Ako neko predlaze nesto sto je dobro za sve i opste dobro onda to treba i podrzati. To ne znaci da treba praviti koalicije, jer podrzati dobar projekt nije isto sto i biti sa nekim u koaliciji i dijeliti vlast. Recimo glavni park u Mostaru je odradjen super i iskreno ne znam da li su vijecnici SDP-a podrzali taj projekat ili nisu, al ja bi svakako podrzao nesto onako dobro makar dolazilo iz redova HDZ-a ili SDA. Jednostavno park je super i zasto to ne podrzati samo zato jer predlaze neko kome smo opozicija. Nema smisla. Jos jednom ponavljam da nije smisao opozicije da bude uvijek protiv nego da ukazuje na greske, ulaze prijedloge i amandmane i korekcije, ali isto tako i da podrzi prave stvari. Kad bi bio smisao samo da budu protiv onda ne treba opozicija nigdje ni da se zove na sjednice vijeca ili skupstina. Dovoljno je upisati da su bili protivArea_51 wrote:Jel se samo meni ucinilo pa slavni Fadil Sero, generalni sekretar Nase stranke, u emisiji Zabranjeni forum, na televijziji PINK rece da ce ta stranka podrzati i SDS ako ima dobar program, pa onda rece moze i SDA u Starom Gradu ako opet imaju neki dobar program. Pa onda rece, mogu svi s njima ako imaju dobar program.
-
Area_51
#12 Re: Nove koalicije
Apsolutno se slazem. Samo ovdje imamo problem konzistentnosti i ideologije. Nasa stranka nastala je na ideji lijeve orijentacije i supostavljanja nacionalnim strankama, podjelama po nacionalnoj liniji, posebno kao neka nova alternativa za onaj dio glasackog tijela koji nije zadovoljan gradjanski orijentiranim strankama, pa da im se ponudi nesto bolje. Sve u redu, osim izjave Fadila Sere kako ce on sad odjednom pristat na projekte pa makar i sa SDS ili SDA. Podsjecam, tako nesto je svojevermeno rekao na Centralnom dnevniku Zlatko Lagumzdija, pa je nastala polemika o konzistentnosti SDP koji bi kao usao u koaliciju SDA. Ovdje Sero radi istu stvar, pa bi to kao trebalo biti u redu, jer to nije Lagumdzija. To nije dobar princip, moje licno misljenje je orijentirano svakom suprostavlajnju nacionalnim strankama, ali eto moja se ne pika, pa priznajem da Nasa stranka i Fadil Sero imaju siroko polje da cine sta hoce, ali to jednostavno nije dobro niti shodno njihovim prvobitnim zamislima. No, imaju oni svoje clanstvo i strukture pa nek o tome pricaju.mostarac wrote: ja u principu mislim da treba podrzati sve stvari koje su dobre bez obzira ko ih predlagao i to nije nikakva sramota. Ako neko predlaze nesto sto je dobro za sve i opste dobro onda to treba i podrzati. To ne znaci da treba praviti koalicije, jer podrzati dobar projekt nije isto sto i biti sa nekim u koaliciji i dijeliti vlast. Recimo glavni park u Mostaru je odradjen super i iskreno ne znam da li su vijecnici SDP-a podrzali taj projekat ili nisu, al ja bi svakako podrzao nesto onako dobro makar dolazilo iz redova HDZ-a ili SDA. Jednostavno park je super i zasto to ne podrzati samo zato jer predlaze neko kome smo opozicija. Nema smisla. Jos jednom ponavljam da nije smisao opozicije da bude uvijek protiv nego da ukazuje na greske, ulaze prijedloge i amandmane i korekcije, ali isto tako i da podrzi prave stvari. Kad bi bio smisao samo da budu protiv onda ne treba opozicija nigdje ni da se zove na sjednice vijeca ili skupstina. Dovoljno je upisati da su bili protiv
- Topla voda
#13 Re: Nove koalicije
smoriste sa serom vise...
- La Mer
#14 Re: Nove koalicije
Nismo mi navikli na razne stranke, demokratiju folovi golovi. Nama treba jednopartijski sistem, e basta. Sad smo podijeljeni maksimalno na sdpovce, za hareta, za sda, za boss, sad se evo dijelimo i na dijasporu i "prave bosance", pa cemo se onda regionalno podijeliti na dijasporu iz evrope i amerike, pa na "prave bosance" iz zenice i ove iz sarajeva......A politicari raznih partija i stranaka su izasli iz stare skole jednopartijskog sistema. Njima podjela unutar bosnjackog naroda odgovara jer se time odrzavaju na vlasti. Jedna partija, jedan stav, jedna filozofija. Nismo mi nizasta drugo. Nazalost.
- slavkoimamodilera
#15 Re: Nove koalicije
Ti si pravo naporan lik...osa wrote:čuj zeleno-crvena koalicija, to je zeleno-zelena koalicija.
A ti si jos dosadniji....Frane-x wrote:Po glasačkom tijelu da.
Nista posebno licno, samo malo suforumaska opservacija....