Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
- desperate housewife
#1 Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Bosancima i Bosnjacima se cijepa srce kad neko pomisli da bi se BiH mogla raspasti.
Ali kako uopste da BiH opstane kad bar 40-50% ljudi koji trenutno zive unutar njenih granica JEDNOSTAVNO NE ZELIE i sve rade u tom pravcu vec godinama sve rade sto je u njihovoj moci samo da to tokazu i urade.
Dali neko na forumu ima ideju, kako onima koji tako misle i rade, dati razloga da jednostavno sutra ujutro kazu: JA SAM BOSANAC I HERCEGOVAC I SAMO ME ZANIMA DA ZIVIM RADIM U BiH I DA SVE SVOJE AMBICIJE USMJERIM U NAPREDAK BOSNE I HERCEGOVINE?
Svaki put kad pomislim kako to uciniti, jednostavno se covjek zakuca u zid kad shvati da NE POSTOJI TA STVAR koju neko moze uraditi da oni koji razgradjuju i unistavaju ovu drzavu promjene svoj stav. NE POSTOJI!
Ali kako uopste da BiH opstane kad bar 40-50% ljudi koji trenutno zive unutar njenih granica JEDNOSTAVNO NE ZELIE i sve rade u tom pravcu vec godinama sve rade sto je u njihovoj moci samo da to tokazu i urade.
Dali neko na forumu ima ideju, kako onima koji tako misle i rade, dati razloga da jednostavno sutra ujutro kazu: JA SAM BOSANAC I HERCEGOVAC I SAMO ME ZANIMA DA ZIVIM RADIM U BiH I DA SVE SVOJE AMBICIJE USMJERIM U NAPREDAK BOSNE I HERCEGOVINE?
Svaki put kad pomislim kako to uciniti, jednostavno se covjek zakuca u zid kad shvati da NE POSTOJI TA STVAR koju neko moze uraditi da oni koji razgradjuju i unistavaju ovu drzavu promjene svoj stav. NE POSTOJI!
-
elcaliente
#2 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Ma ni Bosnjacima vise ne puca srce na pomisao da ce se BiH raspasati, sve je manje takvih.
Bosnjaci su se vise zaokupirali time kako izganjati vizu za zapadne zemlje i napustiti BiH zauvijek.
Bosnjaci uopste nisu zaniteresovani da promjene situaciju u zemlji, vec se hvataju zapada. A to nam je genetski, od davnina se nismo nikada trudili promjeniti stanje u zemlji nego smo se hvatali sto Turske sto zapadne Evrope pa do Amerike. A rjesavanje problema ostavljali nekome drugome. Zato nemoj misliti ili se nadati da Bosnjaci uopste zele da promjene politicku realnost u BiH, uopste ne razmisljaju o tome.
Bosnjaci su se vise zaokupirali time kako izganjati vizu za zapadne zemlje i napustiti BiH zauvijek.
Bosnjaci uopste nisu zaniteresovani da promjene situaciju u zemlji, vec se hvataju zapada. A to nam je genetski, od davnina se nismo nikada trudili promjeniti stanje u zemlji nego smo se hvatali sto Turske sto zapadne Evrope pa do Amerike. A rjesavanje problema ostavljali nekome drugome. Zato nemoj misliti ili se nadati da Bosnjaci uopste zele da promjene politicku realnost u BiH, uopste ne razmisljaju o tome.
- mO k3
#3 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
kamuflirani ... sa kojeg si ti foruma vamo navratio ???elcaliente wrote:Ma ni Bosnjacima vise ne puca srce na pomisao da ce se BiH raspasati, sve je manje takvih.
-
LaBomba
#4 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Ma ja eto Bosnje jedva cekaju da se BiH raspadne pa da postanu evropski Romi,jer to bi nas cekalo raspadom jedine nam domovine, i neznam kako neko ovako nesto moze izjavljivati nakon svega. Preveliku cijenu smo mi Bosnjaci platili da bi slusali ovakve i slicne proljeve. Cuj "jedva cekaju da izganjaju vize"? Vizni rezim je davno ukinut Kolumbo, pa ipak Bosnje ne navalise nesto u tu Evropu,zs razliku od nekih. Kako se samo stvore u rsne sate ovi sa temama tipa "kako ubjediti Bosnje da sami pocnu ramisljati da se odricu jefine domovine", i to radi koga? Radi sake pravoslavnih i katolickih cetnika? Sta kaze ova iznad, treba da ih molimo da pocnu postovat drzavu?! Ha hauelcaliente wrote:Ma ni Bosnjacima vise ne puca srce na pomisao da ce se BiH raspasati, sve je manje takvih.
Bosnjaci uopste nisu zaniteresovani da promjene situaciju u zemlji, vec se hvataju zapada. A to nam je genetski, od davninase nismo nikada trudili promjeniti stanje u zemlji nego smo se hvatali sto Turske sto zapadne Evrope pa do Amerike. A rjesavanje problema ostavljali nekome drugome. Zato nemoj misliti ili se nadati da Bosnjaci uopste zele da promjene politicku realnost u BiH, uopste ne razmisljaju o tome.
-
VjecitiStudent
#5 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Stanovnici Katalunje (glavni grad Barcelona) imaju slican problem (ne vole oni Spaniju, ne voli Spanija njih) vec nekoliko vijekova, sto opet nije sprijecilo regiju Katalunja da postane jedan od najbogatijih regiona Evrope.desperate housewife wrote:Bosancima i Bosnjacima se cijepa srce kad neko pomisli da bi se BiH mogla raspasti.
Ima ona stara poslovica, 'rdjavom k...u, svaka dlaka smeta"
-
elcaliente
#6 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Kao prvo ne pricam ja o turistickim vizama nego o useljenickim vizama Kolumbo.
Eh sada moze biti da ste vi iz Sarajeva pa vi i vase okruzenje zivite na budzetskoj sisi pa naravno brinete za drzavu.
U vecini drugih djelova nije tako i vecina ljudi pogotovo Bosnjaka jedva ceka da se docepa zapada. Nadam se da niste slijepi pored ociju a imate i brojke koliko ljudi napusti BiH godisnje i koliko njih se odrekne BiH drzavljanstva. Iz Bosnjaci imaju brojnu dijasporu najmanje 50% te dijaspore se odreklo BiH pasaosa, jeli vi mislite da se oni zanimaju za situaciju u BIH i da bi se vratili da brane Bosnu? Pogledajte stanje danas kod omladine ali i kod starijih koji su prezivjeli rat. Koliko se to omladina intersuje za promjenu politickog stanja u BiH? Ne interesuje se nikako, jer im nije uopste cilj promjena stanja u BiH nego im je cilj kako otici u Njemacku i zaraditi kes.
Uostalom volja za promjenom stanja se vidi i po povratku Bosnjaka u RS, mnogi su obnovili kuce ali se ne vracaju dok drugi nisu imali cak ni vremena da se prijave u npr Srebrenici pa se morala organizovati velika akcija prijavljivanja Bosnajka na srebrenice adrese.
Ovo sve pobrojano vam dovoljno govori o zanitersovanosti Bosnjaka za promjenom bh politickog stanja.
Eh sada moze biti da ste vi iz Sarajeva pa vi i vase okruzenje zivite na budzetskoj sisi pa naravno brinete za drzavu.
U vecini drugih djelova nije tako i vecina ljudi pogotovo Bosnjaka jedva ceka da se docepa zapada. Nadam se da niste slijepi pored ociju a imate i brojke koliko ljudi napusti BiH godisnje i koliko njih se odrekne BiH drzavljanstva. Iz Bosnjaci imaju brojnu dijasporu najmanje 50% te dijaspore se odreklo BiH pasaosa, jeli vi mislite da se oni zanimaju za situaciju u BIH i da bi se vratili da brane Bosnu? Pogledajte stanje danas kod omladine ali i kod starijih koji su prezivjeli rat. Koliko se to omladina intersuje za promjenu politickog stanja u BiH? Ne interesuje se nikako, jer im nije uopste cilj promjena stanja u BiH nego im je cilj kako otici u Njemacku i zaraditi kes.
Uostalom volja za promjenom stanja se vidi i po povratku Bosnjaka u RS, mnogi su obnovili kuce ali se ne vracaju dok drugi nisu imali cak ni vremena da se prijave u npr Srebrenici pa se morala organizovati velika akcija prijavljivanja Bosnajka na srebrenice adrese.
Ovo sve pobrojano vam dovoljno govori o zanitersovanosti Bosnjaka za promjenom bh politickog stanja.
-
LaBomba
#7 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Kao prvo ja neznam da postoji sistem da ti neka zapadna zemlj odobri na zahtjev nekakvu "useljenicku vizu" i sta to zapravo znaci. Evropa je dozvolila slobodno kretanje a i stim mogucnost trazenja rdne dozvole,ali i za to postoje odredjeni uslovi koje pojedinac mota imti osigurano, a samo sticanje boravisne dozvole je nesto drugo, i opsirnije za diskusiju. Druga stvar,tvoj stav je bio da Bosnjacima postaje svejedno za eventualni raspad BiH,i sad to svodis na nezaintere nezainteresovanost za promjene. Tacno je da je narod pasivan i apolitican, ali govoriti da je Bosnjacima svejedno za raspadom BiH,poslije onakve zrtve je zlonamjetnist i bezobrazluk. Vidi se da namjerno podcjenjujes i ddijasporu,u prevodu nse prognane i ratom raseljene ljude,i nije tacno da se oni ne zanimaju za BiH. Upravo diskutujes sa jednim koji se zanima, a i stim se ujedno stice znanje o uslovima za povratak. Takodje mi je uz i sira familija dala i zrtve i doprinos u ratu, a ja sam odveden iz BiH kao dijete. Mnogima ja izgleda krivi sto je narod otisao i prezivio negdje drugo,neki bi bi vise vollili d smo svi po masovnom grobnicama zavrsili.elcaliente wrote:Kao prvo ne pricam ja o turistickim vizama nego o useljenickim vizama Kolumbo.
Opet ti kazem, jeste lose stanje, od nakaradnog ustava pa nadalje,ali pricati o odustajanju od drzave radi tog stanja je ili zlonamjernost ili totalno neznanje sta znaci biti bez drzave.
- heckler
#8 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Sta je ba ovo vise!? Kad god psihicki labilna budala dobije napad depresije naleti ovamo da besjedi ljudima o propasti Bosne
Latite se ba ili pilula, ili konopca a mozete i lutrije za zelenu kartu u americi, ali ne peglajte narod svojim epizodama i prenosima.
Bosnjaci nisu digli ruke od Bosne 1993. u onim uslovima, ali ce lafo sad zbog da dignu jer eto Dodo i Cova kazu tako na TVu ... ev samo sto nisu
Svakim danom onih koji vole ovu zemlju je sve vise a onih sto je ne vole sve manje. Drzava se ne stvara preko noci. Vi koji nemate volje i snage fatajte se noge
Vi koji imate vec znate sta vam je ciniti. Za sad pravac http://www.prvimart.ba/registracija i latite se posla.

Latite se ba ili pilula, ili konopca a mozete i lutrije za zelenu kartu u americi, ali ne peglajte narod svojim epizodama i prenosima.
Bosnjaci nisu digli ruke od Bosne 1993. u onim uslovima, ali ce lafo sad zbog da dignu jer eto Dodo i Cova kazu tako na TVu ... ev samo sto nisu
Svakim danom onih koji vole ovu zemlju je sve vise a onih sto je ne vole sve manje. Drzava se ne stvara preko noci. Vi koji nemate volje i snage fatajte se noge
Vi koji imate vec znate sta vam je ciniti. Za sad pravac http://www.prvimart.ba/registracija i latite se posla.
-
elcaliente
#9 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
I ti si izgleda " Natasa Bukvalac". Pa valjda se zna na sta mislim kada kazem "useljenicka viza", znaci vecina pokusva da uhvati nogu prema zapadu. ( green card lutrija, radne dozvole za trazne poslove tipa pranje guzica njemackim penzionerima, udaja za papire iz ljubavi ili zenidba za papire sa parama itd, itd )LaBomba wrote:Kao prvo ja neznam da postoji sistem da ti neka zapadna zemlj odobri na zahtjev nekakvu "useljenicku vizu" i sta to zapravo znaci. Evropa je dozvolila slobodno kretanje a i stim mogucnost trazenja rdne dozvole,ali i za to postoje odredjeni uslovi koje pojedinac mota imti osigurano, a samo sticanje boravisne dozvole je nesto drugo, i opsirnije za diskusiju. Druga stvar,tvoj stav je bio da Bosnjacima postaje svejedno za eventualni raspad BiH,i sad to svodis na nezaintere nezainteresovanost za promjene. Tacno je da je narod pasivan i apolitican, ali govoriti da je Bosnjacima svejedno za raspadom BiH,poslije onakve zrtve je zlonamjetnist i bezobrazluk. Vidi se da namjerno podcjenjujes i ddijasporu,u prevodu nse prognane i ratom raseljene ljude,i nije tacno da se oni ne zanimaju za BiH. Upravo diskutujes sa jednim koji se zanima, a i stim se ujedno stice znanje o uslovima za povratak. Takodje mi je uz i sira familija dala i zrtve i doprinos u ratu, a ja sam odveden iz BiH kao dijete. Mnogima ja izgleda krivi sto je narod otisao i prezivio negdje drugo,neki bi bi vise vollili d smo svi po masovnom grobnicama zavrsili.elcaliente wrote:Kao prvo ne pricam ja o turistickim vizama nego o useljenickim vizama Kolumbo.
Opet ti kazem, jeste lose stanje, od nakaradnog ustava pa nadalje,ali pricati o odustajanju od drzave radi tog stanja je ili zlonamjernost ili totalno neznanje sta znaci biti bez drzave.
Ne podcjenjujem ja dijasporu nego sam jako dobro upoznat sa njom, imaju oficijelne brojke koliko se ljudi iz dijaspore odrice BiH drzavljanstva a uostalom vidi se koliki je procenat dijaspore sto je se vratio u BiH. Jeli ti vjerujes u to da ako bi se sutra zapucalo u BIH a svi molimo Boga da se na zapuca, da bi se ljudi iz Amerike, Australije i zapadne Evrope vratili da brane BiH? Mislim budimo realni.
Kao drugo ja nisam pisao o tome da je neko izbjegao stradanje i progone u ratu, nego sam naveo primjer povratka u RS poslije 20 godina, uostalom nemoramo uopste spominjati povaratak, eto primjer prijave na adresu u Srebrenici i vadzenje licne karte, neke stavri su poslije toga bile sasvim jasne.
Ali da ne duzimo temu, iako bi se nedo Bog BiH raspala, to bi se desilo na papiru i lagano, mozda bi se malo narod uznemirio ali rat se nebi poveo, jer vecina Bosnjaka svakako zivi u Federaciji ili se uhvatila noge na zapad.Pa i Srbi su se taku busali u prsa i kleli po forumuma za Kosovo, pa im ga lagano uzese, a ja nevidi tu neku Srpsku silu osim 20 budala sto se su mrzli demonstrirajuci u Mitrovici, i tu jos treba uzeti u obzir da su Srbi puno vise nacionalno osvjesteni nego Bosnjaci pa opet corak.
- desperate housewife
#10 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Mislim da se debelo skrenulo sa teme.
Ako moze neki administrator da pobrise neke postove bilo bi lijepo.
Ako moze neki administrator da pobrise neke postove bilo bi lijepo.
-
AkHolic
#11 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Kolektivisticka osjecanja/nacionalizam i patriotizam/ u demokratskim drustvima generalno slabe.
- desperate housewife
#12 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
AkHolic wrote:Kolektivisticka osjecanja/nacionalizam i patriotizam/ u demokratskim drustvima generalno slabe.
Onda evidentno da kod nas slabi Demokratija... Ako je ikada i postojala.
- Samir_01
#13 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Super, prenesi to ravnogorcima iz Banjaluke i neka krenu...elcaliente wrote:Ali da ne duzimo temu, iako bi se nedo Bog BiH raspala, to bi se desilo na papiru i lagano, mozda bi se malo narod uznemirio ali rat se nebi poveo, jer vecina Bosnjaka svakako zivi u Federaciji ili se uhvatila noge na zapad.
A Srbi se ne iseljavaju iz Bosne? Nezaposlenost i kriza po tebi pogadja samo Bosnjake a ne i ostale narode?Ne podcjenjujem ja dijasporu nego sam jako dobro upoznat sa njom, imaju oficijelne brojke koliko se ljudi iz dijaspore odrice BiH drzavljanstva a uostalom vidi se koliki je procenat dijaspore sto je se vratio u BiH.
Na zadnja dva popisa u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori broj Bosnjaka se i pored emigracije povecao dok se broj Srba i Hrvata smanjio, zasto mislis da ce biti drugacije u Bosni?
-
AkHolic
#14 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Trebalo je da quotiram post @ elcaliente.desperate housewife wrote:AkHolic wrote:Kolektivisticka osjecanja/nacionalizam i patriotizam/ u demokratskim drustvima generalno slabe.
Onda evidentno da kod nas slabi Demokratija... Ako je ikada i postojala.
-
Žika
#15 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Elcaliente je upravu,činjenica je da ko se do sad nije vratio u RS.,neće se nikad ni vratiti,što se tiče RS pa činjenica je da se tamo Bošnjaci ne pitaju,a vjerovatno se nikad ni neće pitati,tako da se ne bi nešto puno promjenilo kad bi se RS odvojila.
- desperate housewife
#16 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Ja to vidim ovako, RS ima oko 35% stanovnistva i 49% teritorije.
RS je savrseno mjesto za naseljavanje!
RS je savrseno mjesto za naseljavanje!
- It_is_a_Leclerc
#17 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Znaš kako.. We don't give a fuck šta o BiH misle podržavaoci genocida. To ti je kao da pitaš prosječnog člana SS-a da li bi želio živjeti i raditi u Izraelu.desperate housewife wrote:Bosancima i Bosnjacima se cijepa srce kad neko pomisli da bi se BiH mogla raspasti.
BiH je suverena, međunarodno priznata, ustavno komplikovana država, koja se može raspasti jedino krvavim sukobom. Našim neprijateljima (to su oni što i danas slave etnička čišćenja, silovanja, i ostala zvjerstva), treba jasno poručiti da, ako ne vole BiH, imaju u ponudi četiri strane svijeta. Iz BiH mogu ponijeti onoliko koliko im stane u džepove. Sve drugo će platiti. Možda novčano, a možda i životom.
-
Žika
#18 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Što to nisi rekao za Jugoslaviju?I ona je bila država kao i BiH.It_is_a_Leclerc wrote:Znaš kako.. We don't give a fuck šta o BiH misle podržavaoci genocida. To ti je kao da pitaš prosječnog člana SS-a da li bi želio živjeti i raditi u Izraelu.desperate housewife wrote:Bosancima i Bosnjacima se cijepa srce kad neko pomisli da bi se BiH mogla raspasti.
BiH je suverena, međunarodno priznata, ustavno komplikovana država, koja se može raspasti jedino krvavim sukobom. Našim neprijateljima (to su oni što i danas slave etnička čišćenja, silovanja, i ostala zvjerstva), treba jasno poručiti da, ako ne vole BiH, imaju u ponudi četiri strane svijeta. Iz BiH mogu ponijeti onoliko koliko im stane u džepove. Sve drugo će platiti. Možda novčano, a možda i životom.
- cyprus
#19 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Šta sad? Konstruktivno bi bilo ne podizati dalje međuetničke tenzije, riješavati pitanja koja je trenutno moguće riješiti, raditi na pomirenju, tražiti zajedničke interese... Ona pitanja koja nije moguće sad riješiti, njih ostaviti za budućnost... To naravno ne bi instant riješilo problem... u BiH nema instant riješenja... ali bi tokom vremena tekla normalizacija odnosa, pa bi jednog dana vjerovatno imali normalnu državu (to bi naravno morao pratiti i ekonomski razvoj, bez toga ništa)...
Ali jok, daj ti nama dizanje tenzija svaki dan, da se narod ima čim zabavljat...
Ali jok, daj ti nama dizanje tenzija svaki dan, da se narod ima čim zabavljat...
-
sumirprimus
#20 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
pa ne možeš,.zadireš u ingerecije entiteta,a to je sveto dejtonsko slovo na papirucyprus wrote:Šta sad? Konstruktivno bi bilo ne podizati dalje međuetničke tenzije, riješavati pitanja koja je trenutno moguće riješiti, raditi na pomirenju, tražiti zajedničke interese... Ona pitanja koja nije moguće sad riješiti, njih ostaviti za budućnost... To naravno ne bi instant riješilo problem... u BiH nema instant riješenja... ali bi tokom vremena tekla normalizacija odnosa, pa bi jednog dana vjerovatno imali normalnu državu (to bi naravno morao pratiti i ekonomski razvoj, bez toga ništa)...
znaš onu čuvenu,poštivanje slova a ne duha dejtona...
- cyprus
#21 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Pa nekad se moglo... Od 2006. se ne može.sumirprimus wrote:pa ne možeš,.zadireš u ingerecije entiteta,a to je sveto dejtonsko slovo na papirucyprus wrote:Šta sad? Konstruktivno bi bilo ne podizati dalje međuetničke tenzije, riješavati pitanja koja je trenutno moguće riješiti, raditi na pomirenju, tražiti zajedničke interese... Ona pitanja koja nije moguće sad riješiti, njih ostaviti za budućnost... To naravno ne bi instant riješilo problem... u BiH nema instant riješenja... ali bi tokom vremena tekla normalizacija odnosa, pa bi jednog dana vjerovatno imali normalnu državu (to bi naravno morao pratiti i ekonomski razvoj, bez toga ništa)...
znaš onu čuvenu,poštivanje slova a ne duha dejtona...
-
sumirprimus
#22 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Ne može,koliko puta moram ponavljati,rs je trajna kategorija!!!cyprus wrote:
Pa nekad se moglo... Od 2006. se ne može.
šala šala
- cyprus
#23 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Pa to da li je trajna ili ne, pitanje je koje sada ne može biti riješeno i odgovoreno... Dakle, korisno bi bilo njime se ne baviti... Tj. bavljenje njime je trenutno vrlo nepovoljno za Bosnu i Hercegovinu i njene narode i građane...sumirprimus wrote:Ne može,koliko puta moram ponavljati,rs je trajna kategorija!!!cyprus wrote:
Pa nekad se moglo... Od 2006. se ne može.![]()
šala šala
-
sumirprimus
#24 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
Nema druge priče,rs je neupitna trajna kategorija,i nema se šta sarajevo pitati!!!cyprus wrote:Pa to da li je trajna ili ne, pitanje je koje sada ne može biti riješeno... Dakle, korisno bi bilo njime se ne baviti... Tj. bavljenje njime je trenutno vrlo nepovoljno za Bosnu i Hercegovinu i njene narode i građane...sumirprimus wrote:Ne može,koliko puta moram ponavljati,rs je trajna kategorija!!!cyprus wrote:
Pa nekad se moglo... Od 2006. se ne može.![]()
šala šala
Kontaš care
-
Žika
#25 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?
I jeste tako,samo što to mnogi ovdje ne kontaju.