Nova rezolucija SAD-a o BiH

Post Reply
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#1 Nova rezolucija SAD-a o BiH

Post by Dado dijasporitus »

Neznam da li su svi upoznati sa ovim ali zivo me interesuje sta mislite o ovome . Objavljeno 26. Septembra 2007.

Samo da naglasim da ova rezolucija jos nije usvojena i dole nize je sadrzaj predlozenog teksta rezolucije.
Bosnjacko-americko Savjetodavno vijece za Bosnu i Hercegovinu sa sjedistem u Washington DC-u je nedavno iniciralo, te uz pomoc novoosnovanog kongresnog kluba BiH u americkom Kongresu (Congressional Coucus on Bosnia) i njegovog kopredsjedavajuceg kongresmena Christophera Smitha, stavilo u kongresnu proceduru Predstavnickog doma americkog Kongresa novu rezoluciju o Bosni i Hercegovini (H. Res. 679).

Ovom rezolucijom Predstavnicki dom americkog Kongresa iznosi svoj stav o kontinuitetu posljedica genocida, zlocina protiv covjecnosti i ratnog zlocina pocinjenog u Bosni i Hercegovini.

U ovoj se rezoluciji, izmedju ostalog, poziva na:

- Prethodne usvojene rezolucije americkog Kongresa o genocidu u Srebrenici (H. Res. 199 i S. Res. 134) u kojima se kaze, kako su srpske snage u Bosni i Hercegovini uz pomoc vlasti Srbije i Crne Gore izvrsile genocid i agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i njeno stanovnistvo.

- Presude Medjunarodnog krivicnog tribunala za bivsu Jugoslaviju, kojima su mnogobrojni srpski politicki i vojni zvanicnici optuzeni za ratni zlocin i zlocin genocida pocinjen nad nesrpskim stanovnistvom Bosne i Hercegovine.

- Presudu Medjunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine, kojom su institucije entiteta Republike Srpske, posebno njene vojske i policije, optuzene za pocinjen genocid u Srebrenici, a Srbija za krsenje konvencije o genocidu, nesprijecavanjem genocida i nekaznjavanjem njegovih pocinioca.

- Rezoluciju Parlamentarne skupstine Vijeca Europe o ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini kojom se poziva na sustinsku reformu dejtonskog ustava, s posebnim naglaskom na eliminisanje entitetskog mehanizma glasanja.

U ovoj rezoluciji americki Kongres, izmedju ostalog, konstatuje:

- Kako se pripremom i podrskom agresije i genocida od strane Jugoslovenske Narodne Armije, Ministarstva unutrasnjih poslova, Vojske Repubublike Srpske, Policije Republike Srpske i drugih vojnih i paravojnih snaga pod srpskom kontrolom nastojalo pokoljem, silovanjem, zlostavljanjem i protjerivanjem unistiti jedinstvena multietnicka kultura Bosne i Hercegovine tkana hiljadugodisnjom tolerancijom, uvazavanjem, uzajamnim povjerenjem i dostojanstvenim suzivotom.

- Kako su Srebrenica i ostala podrucja istocne Bosne, odakle su zrtve pocinjenog genocida, i dalje pod nadleznoscu entiteta Republika Srpska i njenih institucija a posebno Policije Republike Srpske koja je pocinila genocid.

- Kako je Ministarstvo unutrasnjih poslova, odnosno Policija Republike Srpske, propustila dostaviti podatke o nekoliko stotina pojedinaca, rasporedjenih u Srebrenicu u julu 1995. godine, pod direktnom ili indirektnom komandom vlasti Republike Srpske.

- Kako su sve zemlje obavezne ne prihvatiti ozakonjenje stanja nastalog agresijom i genocidom, te kako su obavezne suradjivati u primjeni mjera sacinjenih u svrhu prevazilazenja posljedica ovakvog zlocina.

- Kako je okvirni mirovni sporazum, Dayton Pace Accords, zaustavio agresiju, genocid, ratni zlocin i zlocin protiv covjecnosti ali nije postigao cilj ponistenja posljedica ovih zlocina. Nadalje, okvirni mirovni sporazum nije takodje osigurao odrziv povratak izbjeglica i raseljenih lica njihovim domovima, a sto je zagarantovano Aneksom VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, pri cemu je Ustav Bosne i Hercegovne (Anex IV Dejtonskog mirovnog sporazuma) evoluirao u etno-teritorijalni sporazum koji sada institucionalizira rezultate genocida, zlocina protiv covjecnosti i ratnih zlocina pocinjenih u Bosni i Hercegovini.

- Kako je u ovom ustavu najveca prijetnja etno-teritorijalne podjele njen mehanizam entitetskog glasanja, koji omogucuje malom broju poslanika iz Republike Srpske u Parlamentu Bosne i Hercegovine, a koji sacinjava manje od jedne cetvrtine parlamenta, blokadu bilo kojeg predlozenog zakona ili odluke. Mehanizam entitetskog glasanja je koristen za blokadu donosenja vaznih zakona na drzavnom nivou, ukljucujuci i predlozene promjene Zakona o drzavljanstvu Bosne i Hercegovine.

- Kako entitet Republika Srpska, izmedju ostalog, ne pokazuje nikakvu volju da prihvati reformske promjene unutar Bosne i Hercegovine a koje su u skladu sa zahtjevima Europske Unije.

- Kako etnicki ekskluzivitet entiteta Republika Srpska djelotvorno obeshrabruje i sprijecava povratak nesrpskog stanovnistva u ovaj entnicki ociscen dio Bosne i Hercegovine.

Ovom rezolucijom americki Kongres, izmedju ostalog, zakljucuje da:

- Bosna i Hercegovina treba zapoceti proces usvajanja novog gradjanskog ustava koji u potpunosti eliminise etno-teritorijalno uredjenje koje odrazava i institucionalizira rezultate genocida, ratnog zlocina i zlocina protiv covjecnosti pocinjenog u Bosni i Hercegovini.

- Novi ustav mora restruktuirati etno-teritorijalnu organizaciju i uredjenje Bosne i Hercegovine i eliminisati njenu podjelu u entitete i kantone u cilju stvaranja cjelovitog i jedinstvenog ekonomskog prostora.

- Srebrenica i ostali dijelovi istocne Bosne moraju biti stavljeni pod nadzor institucija Bosne i Hercegovine kako bi se izbjegla legalizacija stanja nastalog genocidom.

- Reforma policije u Bosni i Hercegovini mora osigurati jedinstvenu policijsku strukturu, zamjenjujuci entitetske policijske snage sa jedinstvenim policijskim snagama na drzavnom nivou a posebno mora eliminisati policiju eniteta Republike Srpske, koja je identifikovana od strane Medjunarodnog suda pravde kao jedna od institucija Republike Srpske koja je ucestvovala u izvrsenju genocida.

- Entitet Republika Srpska ne moze postojati pod sadasnjim imenom koje predstavlja etnicki iskljucivu politicku filozofiju njenih utemeljitelja ovjekovjecujuci posljedice genocida i etnickog ciscenja.

- Srbija mora odmah ispostovati svoje zakonske obaveze prema Bosni i Hercegovini proizasle iz Konvencije o sprijecavanju i kaznjavanju zlocina genocida i presude Medjunarodnog suda pravde, time sto ce bez odlaganja uhapsiti i izruciti sve osumnjicene osobe za ucesce u genocidu, ukljucujuci Radovana Karadzica i Ratka Mladica, a sto je i od posebnog nacionalnog interesa Sjedinjenih Americkih Drzava.

- Sjedinjene Americke Drzave potvrdjuju snaznu podrsku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine i podupiru transformaciju Bosne i Hercegovine u drzavu sa vladinim institucijama koje su uskladjene sa zahtjevima za clanstvo u Europskoj Uniji i NATO-u.

- Predstavnicki dom americkog Kongresa trazi od administracije Sjedinjenih americkih Drzava hitno refokusiranje i usmjeravanje diplomatskih napora cime bi se postigli zahtjevi ove rezolucije, a u namjeri ostvarivanja konacnog cilja, djelotvornog ponistenja posljedica genocida u Bosni i Hercegovini i stvaranje moderne, funkcionalne, samoodrzive i u potpunosti demokratske drzave.
Real Khan

Post by Real Khan »

@Dado D.

A šta da ti pričam, kad' sve znaš ("šta da ti slažem a da ne saznaš")...
Bilo bi dobro da se tako nešto prvo usvoji, pa da onda rezoluciju mi forumaši svih zemalja onako na tenane analiziramo i mezetimo.

Postavlja se pitanje, šta će biti ako se nova rezolucija i usvoji? Bilo je, koliko me sjećanje služi, već nekoliko rezolucija before. Kongres jednom izglasa između ostalog i to da je u BiH nedvojbeno počinjen genocid itd., ali na našu žalost, to nije pilo vode nigdje. Ni u Međunarodnom sudu pravde, ni u Europi, ni u Srbiji, ni u Banja Luci, pa čak ni kod američkog Ambasadora u to vrijeme...samo smo se mi Bošnjaci u Bosni i dijaspori uvijek obazirali na to "šta nam to velike sile kažu i poručuju". Potpuno sam upoznat sa dobrim namjerama prijateljskog američkog naroda, i izuzetno cijenim pomoć koju su nam pružili tokom agresije na BiH, ali mislim da ova ili bilo koja druga rezolucija više neće imati jači impact na stanje u BiH. Sve je ovo neka vrsta "šupljike" za nas male narode da ne talasamo previše. Jedino, ako je USA spremna da vojno intervenira da se uklone rezultati genocida, onda je to drugi par cipela. U tom slučaju imaju moj glas za tu rezoluciju i spreman sam da budem na terenu kao "ground support" američkoj avijaciji u toj plemenitoj i humanoj akciji za očuvanje "of the highest values" čovječanstva.
Dado dijasporitus

Slazem se s tobom da ove rezolucije ne piju puno vode. Ni ona o srebrenici nije nista uradila mada ta ista nije prizivala na specifine korake koji bi se morali preuzeti. Ova ipak nalaze promjenu politike SAD naspram BiH mada opet neznam da li ce to imati efekta.
Ja se naravno nadam da ce je usvojiti pa makar bila I mrtvo slovo na papiru, ako nista barem za historijske knjige da se zna gdje sta treba da stoji, pa kad mozda dodje bolje vrijeme I ovako nesto postane realno da se zna sta treba raditi.

Posto ovo jos nije prihvaceno I proci ce kroz kongresnu proceduru sasvim je moguce da ce se mnoge stvari u samoj rezoluciji jos mijenjati.
Frankyee

Post by Frankyee »

Ako se usvoji pozitivno je ali ne mijenja mnogo situaciju u praksi. Medutim ako Democrats pobijede na US izborima onda mozda tu se nesto desi.....

U svakom slucaju ovo ne pije mnogo vode treba raditi na Evropskim institucijama jer tu dugorocno lezi veci uticaj na stanje u BiH
patrius

Post by patrius »

"Bosnjacko-americko savjetodavno vijece" :?
Love Make

Post by Love Make »

Postavlja se pitanje, šta će biti ako se nova rezolucija i usvoji? Bilo je, koliko me sjećanje služi, već nekoliko rezolucija before. Kongres jednom izglasa između ostalog i to da je u BiH nedvojbeno počinjen genocid itd., ali na našu žalost, to nije pilo vode nigdje. Ni u Međunarodnom sudu pravde, ni u Europi, ni u Srbiji, ni u Banja Luci, pa čak ni kod američkog Ambasadora u to vrijeme...samo smo se mi Bošnjaci u Bosni i dijaspori uvijek obazirali na to "šta nam to velike sile kažu i poručuju". Potpuno sam upoznat sa dobrim namjerama prijateljskog američkog naroda, i izuzetno cijenim pomoć koju su nam pružili tokom agresije na BiH, ali mislim da ova ili bilo koja druga rezolucija više neće imati jači impact na stanje u BiH. Sve je ovo neka vrsta "šupljike" za nas male narode da ne talasamo previše. Jedino, ako je USA spremna da vojno intervenira da se uklone rezultati genocida, onda je to drugi par cipela.
A onda kosaru rucnih granata i eksera u Ambasadu u Becu. Da i to mozda nije "suplja". Ili tko proizvodi toliko "neuracunljivih" i odgaja ih po svim principima bivse i nigdje drugje poznate kominterne?
Dado dijasporitus

Evo da izvucem I ovu temu iz naftalina. Moze li mi neko objasniti na koji to nacin Ceric krsi Dejtonski sporazum koji 1. nije ni potpisao 2. ima pravo da kritikuje 3. nemoze ni prekrsiti jer sama rezolucija je izvan sistema Daytona I BiH.

Nisam ovdje da branim Cerica ali OHR u ovom slucaju direktno napada svako pomisljanje da bi se Dayton trebao reformirati I da u njemu nesumljivo postoje problematicne stvari.

OHR poziva reisa Cerića da ne krši Dayton i izaziva političku nestabilnost
Izjava reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića data u Detroitu, a koju su prenijeli mediji, duboko zadire u Ustav BiH i Daytonski sporazum, izjavila je danas glasnogovonica banjalučkog Ureda visokog predstavnika Ljiljana Radetić. Prema njenim riječima, ukoliko je prenesena izjava tačna, reis Cerić nema pravo tražiti izmjenu Daytonskog sporazuma koja se odnosi na ravnopravnost naroda i građana.

Ističući da je reisova izjava jasno protiv Daytonskog sporazuma, Radetić je kazala da "ako je ta izjava tačno prenesena, OHR traži od reisa Cerića da se ne upušta u političke izjave kojim poziva na kršenje Daytona i izazova političku nestabilnost".

Ona je na pres-konferenciji u Banjoj Luci ponovila da je mandat visokog predstavnika da štiti Daytonski sporazum.

"BiH je zemlja svih njenih građana, što uključuje Srbe, Hrvate, Bošnajke i ostale. Daytonski mirovni sporazum štiti prava svih naroda i građana i reis Cerić nema pravo tražiti njegovu izmjenu", prenijela je Radetić stav OHR-a.

Istakla je da izmjena Daytonskog sporazuma je jedino moguća kroz ustavno predviđene procedure i naglasila da BiH nikada ne može biti uređena na štetu bilo koga.

Po navodima medija reis Cerić je u Detroitu zamolio "sve da daju podršku grupi na čelu s Tarikom Bilalbegovićem, koja u Vašingtonu radi na lobiranju za novu rezoluciju u Kongresu, koju je iniciralo Bošnjačko-američko savjetodavno vijeće za BiH te uz pomoć novoosnovanog kongresnog kluba BiH u američkom Kongresu stavilo u kongresnu proceduru".

U toj rezoluciji se, imeđu ostalog, kaže da "entitet Republika Srpska ne može postojati pod sadašnjim imenom, koje predstavlja etnički isključivu političku filozofiju njenih utemeljitelja ovjekovječujući posljedice genocida i etničkog čišćenja".
osa

Post by osa »

pa ni dodik nije potpisao dejton ni 99,9999 % drugih pa ga onda valjda ne mogu kršiti a ni ovo sve drugo.
Dado dijasporitus

Kad kazem Ceric mislim na IZ. Koliko ja znam o ovoj zemlji legalno postoji razdvojenost drzave i religije. Pitanje je ipak prevashodno na koji je to nacin prekrsen Dejton bilo izjavom ili rezolucijom.
osa

Post by osa »

Dado dijasporitus wrote:Kad kazem Ceric mislim da IZ. Koliko ja znam o ovoj zemlji legalno postoji razdvojenost drzave i religije.
nekako mi se čini da život u dijaspori nije doveo do promjene načina razmišljanja, cerić nije isto što i IZ, kao ni puljić isto što i katolička crkva itd., oni su samo sluge božje(narodne), koje se s vremena na vrijeme malo zanesu pa si , što je ljudski pridaju veću pažnju nego što im pripada.
Dado dijasporitus

osa wrote:
Dado dijasporitus wrote:Kad kazem Ceric mislim da IZ. Koliko ja znam o ovoj zemlji legalno postoji razdvojenost drzave i religije.
nekako mi se čini da život u dijaspori nije doveo do promjene načina razmišljanja, cerić nije isto što i IZ, kao ni puljić isto što i katolička crkva itd., oni su samo sluge božje(narodne), koje se s vremena na vrijeme malo zanesu pa si , što je ljudski pridaju veću pažnju nego što im pripada.
Ja nisam ni znao da je Ceric govorio o ovome u Detroitu niti znam da je bio tamo. Saznao sam za to kad je to u Sarajevu objavljeno. Za rezoluciju znam iz drugih izvora i netreba mi ni Ceric ni Puljic da mi kazu sta da podrzavam a sta ne. Mozda u BiH to jos pije vode ali u dijaspori berem sad ne vise. Nego da ne zachatujemo pitanje a ko je zapravo glasi kako to ovakva rezolucija krsi Dejtonski mir jer ako me ubjedis da nije dobra za BiH necu je podrzavati tj necu pisati svom kongresmenu.
Area_51

Post by Area_51 »

patrius wrote:"Bosnjacko-americko savjetodavno vijece" :?
Rezolucija je dobra, treba joj dati podrsku, ali samo pod uvjetom da ovo gore preraste u Bosansko-americko savjetodavno vijece. Mozda je greska u prevodu, u sta cisto sumnjam, ali bi jako dobro bilo da ona ima Bosansko obiljezje, kao simbol nase drzavnosti, inace ce dobit obiljezje rezolucije o partikularnim problemima i moze izgubit na snazi. Poradite na tome, iako smo svi svjesni, da ipak bosansku zajednicu u Americi najvecom vecinom cine Bosnjaci. Tim veci razlog da se predje na rijec Bosanski.
Dado dijasporitus

Area_51 wrote:
patrius wrote:"Bosnjacko-americko savjetodavno vijece" :?
Rezolucija je dobra, treba joj dati podrsku, ali samo pod uvjetom da ovo gore preraste u Bosansko-americko savjetodavno vijece. Mozda je greska u prevodu, u sta cisto sumnjam, ali bi jako dobro bilo da ona ima Bosansko obiljezje, kao simbol nase drzavnosti, inace ce dobit obiljezje rezolucije o partikularnim problemima i moze izgubit na snazi. Poradite na tome, iako smo svi svjesni, da ipak bosansku zajednicu u Americi najvecom vecinom cine Bosnjaci. Tim veci razlog da se predje na rijec Bosanski.
Radi se specificno o Bosnjacko-americkom .... a ne Bosanskom sto je moja a i vecine Bosanaca u SAD-u i najveca zamjerka ovim ljudima. Koliko sam saznao ima u tome i kao neka logika sto se zovu Bosnjacka jer im trebaju donacije da se finansiraju a najveci sadrzilac u ovome je Bosnjacki korpus. Srpski i Hrvatski Caucus u kongresu finansiraju njihove drzave a nasi ljudi to rade volonterski jer drzava ne zna za sebe a kamoli za lobi grupe. Za one koji neznaju Sandzacki i Crnogorski korpus Bosnjaka u SAD-u je izuzetno jak jer su ovdje puno duze od gradjana BiH i njihova ekonomska situacija je u puno boljem stanju da potpomagaju ovakve organizacije. Ja ipak mislim da je to sell-out ali ko mene pita. :roll:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ma te rezolucije njihovog kongresa su presmjesne. Nicemu to ne sluzi osim dobijanju glasova od bosnjacke dijaspore. Nesto mi govori da je taj kongresmen Christopher Smith iz St Louisa. :-)
Meraklos

Post by Meraklos »

Dado dijasporitus wrote: Moze li mi neko objasniti na koji to nacin Ceric krsi Dejtonski sporazum koji 1. nije ni potpisao 2. ima pravo da kritikuje 3. nemoze ni prekrsiti jer sama rezolucija je izvan sistema Daytona I BiH.
Buni narod na pravdu umjesto da "'vata" vehabije i bude poslusan cimbenik u novom svjetskom ustrojstvu .

Ukratko "Dize tenzije!" bez suglasnosti "Njegove visosti" i agituje na promjenu imena R. Mrskoj.

Pri toj prilici skladao je stihove: "Rep Srpska pick.. dime - ko ti dade takvo ime".
Post Reply