Pa kud baš do forumskog Francuza.PeppermintSA wrote:Marina Mlinarević Sopta:
"Kad te sinoćnji naslovi na portalima slude, naježe, dovedu do nesnosne mučnine u trbuhu i insomnije
- NOVA KRIZA U BOSNI!?
- Laertes
#2926 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
-
saimidin
#2927 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
meni se cini ne bas velikeSkyLimit wrote:Mi često navodimo da su naši očevi, djedovi i pradjedovi bili naivni i vjerovali komšija i zato su prošli kako su prolazili.
Ja sam ovih dana, sad nebitno o detaljima, bio zajedno sa još 30 - 40 mladih Bošnjaka iz mog kraja i malo smo popričali o aktuelnoj političkoj situaciji. Svi smo se složili da nam se priprema nova etapa genocida u kontinuitetu nad Bošnjacima i da čak i ako nam se rat ne sviđa, moramo ga prihvatiti kao sasvim realnu opciju.
Ono što hoću da kažem je da tu niko nije rekao ni da vjeruje Srbima i Hrvatima niti da mu se sviđaju, upravo suprotno, dakle kakva god bila budućnost Bošnjaka, mi nećemo moći reći sutra da smo bili naivni.
Također, jasno je rečeno da su zapadne zemlje antiislamske i da ne treba gajiti iluzije da će nam one išta pomoći, samo nam mogu bacati klipove pod noge.
Ja nažalost ne mogu garantovati da nam se dvostruka agresija, embargo i genocid neće ponoviti, ali mogu reći da me to apsolutno ne bi iznenadilo kao što je iznenadilo moje pretke, a pitanje je koliko je ta spoznaja sama po sebi od pomoći.
volio bi da grijesim, ali osim svjesnosti, o svemu sto nam se vrlo lahko moze desiti,
prakticno bi opet bili goloruki, jer u zbir snaga treba racunati na srbiju i hvatsku,
znaci opet krenuti praviti vojsku od pocetka, naoruzavanje i obuka,
a do tad sta bi sve bilo,
po meni se niko normalan ne moze pouzdati u ovo,
sto se zove renderski puk, jer je to jedna gomila nesposobnih,
koji su preko veze zaposleni, i cini mi se da ce ti prvi preko grane
-
TheMule
#2928 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ko onaj kapetan sto pobjeze iz Afrike...saimidin wrote:meni se cini ne bas velikeSkyLimit wrote:Mi često navodimo da su naši očevi, djedovi i pradjedovi bili naivni i vjerovali komšija i zato su prošli kako su prolazili.
Ja sam ovih dana, sad nebitno o detaljima, bio zajedno sa još 30 - 40 mladih Bošnjaka iz mog kraja i malo smo popričali o aktuelnoj političkoj situaciji. Svi smo se složili da nam se priprema nova etapa genocida u kontinuitetu nad Bošnjacima i da čak i ako nam se rat ne sviđa, moramo ga prihvatiti kao sasvim realnu opciju.
Ono što hoću da kažem je da tu niko nije rekao ni da vjeruje Srbima i Hrvatima niti da mu se sviđaju, upravo suprotno, dakle kakva god bila budućnost Bošnjaka, mi nećemo moći reći sutra da smo bili naivni.
Također, jasno je rečeno da su zapadne zemlje antiislamske i da ne treba gajiti iluzije da će nam one išta pomoći, samo nam mogu bacati klipove pod noge.
Ja nažalost ne mogu garantovati da nam se dvostruka agresija, embargo i genocid neće ponoviti, ali mogu reći da me to apsolutno ne bi iznenadilo kao što je iznenadilo moje pretke, a pitanje je koliko je ta spoznaja sama po sebi od pomoći.
volio bi da grijesim, ali osim svjesnosti, o svemu sto nam se vrlo lahko moze desiti,
prakticno bi opet bili goloruki, jer u zbir snaga treba racunati na srbiju i hvatsku,
znaci opet krenuti praviti vojsku od pocetka, naoruzavanje i obuka,
a do tad sta bi sve bilo,![]()
po meni se niko normalan ne moze pouzdati u ovo,
sto se zove renderski puk, jer je to jedna gomila nesposobnih,
koji su preko veze zaposleni, i cini mi se da ce ti prvi preko grane
Imam jednog poznanika, dobre duse covjek, ali je medju nama u raji uvijek bio najslabiji i najnesposobniji, i fizicki i mentalno. Dakle, nije iso s nama da se tuce, da trazi belaja, cak nije smio ni u duel uci u fudbalu. Prije neko vrijeme, vidim ga nakon nekoliko godina, a on u uniformi, pitam jarana sta je ono, kad on u OSBIH.....
Nase OSBIH imaju samo jednu svrhu, da budu dio neke NATO akcije, a sto se tice nasih belaja, vec je general Dudakovic govorio o tome....
- madner
#2929 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Defetizam strogo zabranjen.
Ne idemo na NATO pakt ili Wehrmacht 1941.
Igramo protiv ekipe iz iste lige.
Ne idemo na NATO pakt ili Wehrmacht 1941.
Igramo protiv ekipe iz iste lige.
-
asker
#2930 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Veceras na Posteno se moglo saznati jos detalja oko angazovanja PC Puka na cobanijadi 9 Jan (pisma generala Bosnjaka upucena ministarstvu odbrane 6 Jan, NATO pismo, zvanicni obrazac Ivanicevog zahtjeva, razlika izmedju pocasne jedinice u plavim uniformama (ok) i jedinice PC Puka (nije ok) itd). Pendeseva se vrckala ali su Latif i Podzic pod obrisali s njom.
Pendeseva se nije snasla ni u emisiji ni sa tematikom. U vise navrata priznala da nije imala odredjene informacije u vezi sa propustima u lancu komande. Javno na tv-u rekla kako ce istraziti sve to, a da analiza/istraga se sprovodi do 2 Feb.
Eh sad, ubijedjen sam da je po samom izlasku iz studija dobila instrukcije i kritiku da vise ne izlazi nespremna sa stavovima koji se kose sa gazdom Covicem. Malo nakon toga na PTPC je bila emisija sa Jerinicem, Gargamelom Majkickom i sa onim iz seljacke stranke Karamaticem (gledao sam par minuta). Ovaj veliki Hrvat je cak osudio izjavu Inzka o usporedbi genocidne PC sa NDH. Sokiran je njegovom izjavom, apologetski je rekao da je NDH bila ne Hrvatska, vec kvislingska tvorevina, a da je iznenadjen i uvrijedjen izjavom Inzka. Dodao je naravno vise puta da je Sarajevska carsija kriva za sve itd.
Dakle, sve vise je jasno da u Hrvatskom puku trenutno na vlasti, drzava Bosna i Hercegovina nema apsolutno nikakvu podrsku. Usudio bih se reci da se njihovi stavovi cak i kose sa zvanicnom politikom republike Hrvatske. Znali smo da je Covic ljigavac i Dodikov guzni haver, ali ovo svehrvatsko pisanje u istu tikvu jer vec zabrinjavajuce.
Sta reci, koju posluku porati, kome?
Haman poslusati Dudakovica, nema druge.
Pendeseva se nije snasla ni u emisiji ni sa tematikom. U vise navrata priznala da nije imala odredjene informacije u vezi sa propustima u lancu komande. Javno na tv-u rekla kako ce istraziti sve to, a da analiza/istraga se sprovodi do 2 Feb.
Eh sad, ubijedjen sam da je po samom izlasku iz studija dobila instrukcije i kritiku da vise ne izlazi nespremna sa stavovima koji se kose sa gazdom Covicem. Malo nakon toga na PTPC je bila emisija sa Jerinicem, Gargamelom Majkickom i sa onim iz seljacke stranke Karamaticem (gledao sam par minuta). Ovaj veliki Hrvat je cak osudio izjavu Inzka o usporedbi genocidne PC sa NDH. Sokiran je njegovom izjavom, apologetski je rekao da je NDH bila ne Hrvatska, vec kvislingska tvorevina, a da je iznenadjen i uvrijedjen izjavom Inzka. Dodao je naravno vise puta da je Sarajevska carsija kriva za sve itd.
Dakle, sve vise je jasno da u Hrvatskom puku trenutno na vlasti, drzava Bosna i Hercegovina nema apsolutno nikakvu podrsku. Usudio bih se reci da se njihovi stavovi cak i kose sa zvanicnom politikom republike Hrvatske. Znali smo da je Covic ljigavac i Dodikov guzni haver, ali ovo svehrvatsko pisanje u istu tikvu jer vec zabrinjavajuce.
- insomnia78
#2931 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
A vi iznenadjeni? Brzo su se devedesete zaboravile
-
Messier
#2932 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
ti si polupao loncice ako si gledao to sranje od emisije.asker wrote:Veceras na Posteno se moglo saznati jos detalja oko angazovanja PC Puka na cobanijadi 9 Jan (pisma generala Bosnjaka upucena ministarstvu odbrane 6 Jan, NATO pismo, zvanicni obrazac Ivanicevog zahtjeva, razlika izmedju pocasne jedinice u plavim uniformama (ok) i jedinice PC Puka (nije ok) itd). Pendeseva se vrckala ali su Latif i Podzic pod obrisali s njom.
zena ona iz hdza,ministrica,je jedina koja vodi bih u nato,imas onog srbina i kvocku novinarku i sifeta podzica iz dfa.i nju.
hrvatska zeli bosnu u natu,hdz zeli bosnu u natu...problem je s bosnjacima sta hoce,hoce li dogovor sa srbima,da idemo na istok,erdogan i putin il..smo evropa,pardon,europa
-
Pilaw_Pavlaka
#2933 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Bosnjaci moraju imati jasnu strategiju sta ucitniti ukoliko stvari krenu po zlu. Ono sto Dudakovic pise o medjusobnom umrezavanju; to nece mnogo pomoci. Medjusobno su se umrezavale i patriotska liga, zelene beretke i druge grupacije 1991. To je dovoljno za odbrambeni rat ali ne za i odbranu drzave BiH.asker wrote:
Rusija je na poziv zvanicne vlade u Damasku reagovala i stala je u odbranu SVOJIH interesa stiteci vladu u Damasku. To znaci da mi, kao suverena drzava, imamo pravo da pozovemo Republiku Tursku u ispomoc. Republika Turska u svojoj zvanicnoj vanjsko politickoj doktrini iztice kako: "Ukoliko parametri historije budu ponovo doveli Bosnjake i Albance do novih iskusenja, Turska je nuzna vojno reagovati kako bi zastitila i svoje interese na balkanu." Isto se navodi:"Republika Turska se nemoze osjecati sigurnom u Donjoj Thraciji i Andoliji ukoliko Bosnjaci i Albanci ne budu politicki i vojni faktor na balkanu."
Sama zvanicna vanjska poltika Turske i medjunarodno pravo nam daje mnogo odgovora i smjernice. Ono na sta Bakir Izetbegovic treba insistirati kod Erodgana je to da; ukoliko bi se dejtonski mirovni sporazum na bilo koji nacin prekrsio, sto bi znacilo automatsko vracnje na ustav RBIH, Turska i BiH moraju imati zajednicki odbrambeni plan za BiH. Znaci da se zna koji aerodromi, koje naoruzanje, koji piloti, koji udio Turskih regularnih snaga.
Turska isto navodi ovo u svojoj vanjsko politickoj doktrini:
"Opasnost postoji od toga da poltika MZ vremenom uspava Bosnjake sto bi moglo imati katastrofalne posljedice."
"
Last edited by Pilaw_Pavlaka on 17/01/2017 00:03, edited 1 time in total.
- insomnia78
#2934 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
[emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1]
-
Messier
#2935 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
za bosnu je najbolje da se otarasi turaka,da ide svojim putem.
da gradimo svoju naciju,svoj integritet.
pisaj ga,bio ovaj rat,i bice jos neki..al da izgradimo svoje nesto.
a taj put je zapad.
ova drzava nece opstati ako ne udje u nato
da gradimo svoju naciju,svoj integritet.
pisaj ga,bio ovaj rat,i bice jos neki..al da izgradimo svoje nesto.
a taj put je zapad.
ova drzava nece opstati ako ne udje u nato
-
pemanapemani
#2936 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Cuj ako se prekrsi Dayton.Pilaw_Pavlaka wrote:Bosnjaci moraju imati jasnu strategiju sta ucitniti ukoliko stvari krenu po zlu. Ono sto Dudakovic pise o medjusobnom umrezavanju; to nece mnogo pomoci. Medjusobno su se umrezavale i patriotska liga, zelene beretke i druge grupacije 1991. To je dovoljno za odbrambeni rat ali ne za i odbranu drzave.asker wrote:
Rusija je na poziv zvanicne vlade u Damasku reagovala i stala je u odbranu SVOJIH interesa stiteci vladu u Damasku. To znaci da mi, kao suverena drzava, imamo pravo da pozovemo Republiku Tursku u ispomoc. Republika Turska u svojoj zvanicnoj vanjsko politickoj doktrini iztice kako: "Ukoliko parametri historije budu ponovo doveli Bosnjake i Albance do novih iskusenja, Turska je nuzna vojno reagovati kako bi zastitila i svoje interese na balkanu." Isto se navodi:"Republika Turska se nemoze osjecati sigurnom u Donjoj Thraciji i Andoliji ukoliko Bosnjaci i Albanci ne budu politicki i vojni faktor na balkanu."
Sama zvanicna vanjska poltika Turske i medjunarodno pravo nam daje mnogo odgovora i smjernice. Ono na sta Bakir Izetbegovic treba insistirati kod Erodgana je to da; ukoliko bi se dejtonski mirovni sporazum na bilo koji nacin prekrsio, sto bi znacilo automatsko vracnje na ustav RBIH, Turska i BiH moraju imati zajednicki odbrambeni plan za BiH. Znaci da se zna koji aerodromi, koje naoruzanje, koji piloti, koji udio Turskih regularnih snaga.
"Opasnost postoji od toga da poltika MZ vremenom uspava Bosnjake sto bi moglo imati katastrofalne posljedice."
"
Onda smo danas trebali proslaviti petogodisnjicu RBiH.
Zadnji put kad nas je Turska branila prodani smo za saku dukata.
-
Pilaw_Pavlaka
#2937 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Pa sa takvim defetizmom vi sami sebe nemozete odbraniti ni da imate atomsku bombu. Sve je nemoguce. Turska bi prodala svoje interese na balkanu za saku dukata. Popusili bi i mi i Albanci od strane Srbije. Sve je osudjeno na propast. Bosnjacki politicari su svi debili i bezkicmenjaci a oni pravi debili poput Nikolica i Vucica su pametni strazetzi. Ma nemojte.pemanapemani wrote: Cuj ako se prekrsi Dayton.
Onda smo danas trebali proslaviti petogodisnjicu RBiH.
Zadnji put kad nas je Turska branila prodani smo za saku dukata.
Uzmite nesto procitajte i rijesite se prvo malo svojih kompleksa. Kompleksi su ozbiljni. Ja tih kompleksa nemam jer nisam odrastao u BiH. Samo zakljucujem ono na osnovu svojih saznanja. Procitajte prvo nesto pa saznajmte sta su to interesi tacno na balkanu vecih sila. To kada saznamo cemo vidijeti da i nismo u toliko losoj situaciji.
Last edited by Pilaw_Pavlaka on 17/01/2017 00:12, edited 1 time in total.
- SkyLimit
#2938 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ovi Bošnjaci što se uzdaju u Zapad, jeste vi svjesni da su nas predstavnici Britanije i Francuske gledali kao na muslimansko smeće za koje je potrebno zatvoriti jedno oko dok ih Srbi tamame?
I nije ovo paranoično - teorija zavjere stav Skylimita već se to spominje u mnogim knjigama koje su se cijele ili dijelom bavile odnosom MZ prema BiH
I nemojte padati u zamku da smo mi sami krivi zbog ovakvog odnosa križarskog Zapada prema nama. Recimo ja sam najveći mogući protivnik vehabizma, selafizma, vjerskih fanatika, burki...i što već sve ide uz to. Ali istovremeno ja sam u potpunosti svjestan da se mi moramo boriti protiv tih pojava prije svega zbog nas samih a ne zbog toga kako će nas Zapad vidjeti, ta antimuslimanska ubjeđenja su puno dublja i sve da među nama nema ni jednoga koji iskače iz kalupa "tradicionalnog bosanskog muslimana" ona bi bila apsolutno ista.
I nije ovo paranoično - teorija zavjere stav Skylimita već se to spominje u mnogim knjigama koje su se cijele ili dijelom bavile odnosom MZ prema BiH
Clinton je rekao da su evropski saveznici blokirali odluku ukidanja embarga. Svoju odluku argumentirali su opravdanim humanitarnim razlozima, govoreći da bi više oružja značilo samo više krvoprolića. Ali, u četiri oka, rekao je predsjednik, ključni saveznici rekli su da bi nezavisna Bosna bila ”neprirodna” kao jedina muslimanska nacija u Evropi. Rekao je da su se upravo protivili embargu jer je ono garantiralo bosanski hendikep. Kada sam izrazio zaprepaštenost takvim cinizmom, podsjećajući na tragediju evropskih Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata, predsjednik Clinton je samo slegnuo ramenima. Rekao je da je posebno francuski predsjednik Francois Mitterand bio direktan u izjavama da Bosni nije mjesto u Evropi, i da su britanski zvaničnici govorili o bolnoj ali realističnoj uspostavi kršćanske Evrope.” (Strana 9-10, Prvo poglavlje “Twin recorders”, četvrtak 14. oktobar 1993. godine)
https://hamdocamo.wordpress.com/2013/06 ... na-u-njoj/
I nemojte padati u zamku da smo mi sami krivi zbog ovakvog odnosa križarskog Zapada prema nama. Recimo ja sam najveći mogući protivnik vehabizma, selafizma, vjerskih fanatika, burki...i što već sve ide uz to. Ali istovremeno ja sam u potpunosti svjestan da se mi moramo boriti protiv tih pojava prije svega zbog nas samih a ne zbog toga kako će nas Zapad vidjeti, ta antimuslimanska ubjeđenja su puno dublja i sve da među nama nema ni jednoga koji iskače iz kalupa "tradicionalnog bosanskog muslimana" ona bi bila apsolutno ista.
- animus
#2939 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Nama treba par onih stvarcica sto skidaju aviJone i to po mogucnosti migove. Treba nam i nesto za zrakomlate za nedaj Boze. Ove oklopne mašinice imamo vec cim gadjati. Artiljeriju i sami proizvodimo kao i municiju. Pjesadijski igrackica ima dovoljno. U biti mozemo se cerati cim dobijemo ovo sto sam na pocetku napisao.
- Hemel
#2940 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Vašington oštro: Oni koji ne poštuju Dejton moraju odgovarati
Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Va ... ati/408197
Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Va ... ati/408197
-
asker
#2941 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Sve kontamo isti nam je cilj (nama i Hrvatima), EU, NATO, Hrvati su samim tim blizi svojoj matici ako je to ono cemu teze. Bosnjacima to ne smeta. Isrkreno nemogu da dokucim kako bi Hrvatima u BiH mogao odgovarati haos i neizvjesnost? Cemu to pisanje u istu tikvu sa Dodikom, ima li buducnosti za Hrvate sa ovakvom retrogradnom politikom predstavnika Srba u BiH? Zasto su izabrali pogresnu stranu?insomnia78 wrote:A vi iznenadjeni? Brzo su se devedesete zaboravile
U ovoj istoj emisiji onaj lik iz PC-a po ko zna koji put kaze "BiH nece uci u NATO dok (ili ako) Srbija ne bude clanica i valjda je to svima jasno". Do njega 5cm sjedi HDZ-ova ministrica odbrane, bez reakcije. Kakav to scenario Covic ocekuje a da bude povoljan po BiH Hrvate? Stvarno mi nije jasno.
Pljuvao sam po Kolindi zbog izjave o "tisucama" radikalnih islamista. Poslije je uradila par dobrih stvari. Ako jeste pricala pozitivno o BiH, borbi institucija i same Islamske Zajednice, protiv radikalnih elemenata, u susretu sa Trumpom to je za svaku pohvalu. Pa i izjava da se genocidna PC treba spustiti na zemlju jer nije drzava itd.
Sta onda ovaj nas, najveci od svih Hrvata Covic, radi?
-
asker
#2942 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Messier wrote:ti si polupao loncice ako si gledao to sranje od emisije.asker wrote:Veceras na Posteno se moglo saznati jos detalja oko angazovanja PC Puka na cobanijadi 9 Jan (pisma generala Bosnjaka upucena ministarstvu odbrane 6 Jan, NATO pismo, zvanicni obrazac Ivanicevog zahtjeva, razlika izmedju pocasne jedinice u plavim uniformama (ok) i jedinice PC Puka (nije ok) itd). Pendeseva se vrckala ali su Latif i Podzic pod obrisali s njom.
zena ona iz hdza,ministrica,je jedina koja vodi bih u nato,imas onog srbina i kvocku novinarku i sifeta podzica iz dfa.i nju.
hrvatska zeli bosnu u natu,hdz zeli bosnu u natu...problem je s bosnjacima sta hoce,hoce li dogovor sa srbima,da idemo na istok,erdogan i putin il..smo evropa,pardon,europa
Aha, dobro. Sad je sve jasno, hvala.
- 512MB
#2943 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Dobro bice sad linijas ako se zapucaPM72 wrote:Dozer nije bio linijaš.On je bio u jedinici koja je zauzimala rovove.Al četničke.
-
Pilaw_Pavlaka
#2944 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Sta god radi nemoze nam naskoditi ako budemo do zuba naoruzani.asker wrote:
Sta onda ovaj nas, najveci od svih Hrvata Covic, radi?
-
asker
#2945 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Pilaw_Pavlaka wrote:Bosnjaci moraju imati jasnu strategiju sta ucitniti ukoliko stvari krenu po zlu. Ono sto Dudakovic pise o medjusobnom umrezavanju; to nece mnogo pomoci. Medjusobno su se umrezavale i patriotska liga, zelene beretke i druge grupacije 1991. To je dovoljno za odbrambeni rat ali ne za i odbranu drzave BiH.asker wrote:
"
Previse dajes znacaja Turskoj. Nije to ta drzava koja moze djelovati van svojih granica. Smatram Tursku velikom silom i ne omalozavam uopste. Ali nije to taj level sto bi reko Rukfas. Nije ni Njemacka, Francuska itd. Imas ih 3-4 na planeti. Ameri i Rusi zbog sile, Kina zbog sile/expanzije i Britanci zato sto su najmudriji ljigavci i dan danas.
Bosnjacima treba "umrezavanje" jer su potencijalni neprijatelji saka jada u rangu s nama.
-
Pilaw_Pavlaka
#2946 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Objasni mi argumentovano zasto mislis da Turska nemoze ratovati u sluzbi prijateljske zemlje van granica? Oni sami misle da mogu doci u ispomoc Bosnjacima i Albancima. To cak i isticu kao svoju vanjsku politiku. A ti mi sada objasni zasto mislis da nemogu.asker wrote:Pilaw_Pavlaka wrote:Bosnjaci moraju imati jasnu strategiju sta ucitniti ukoliko stvari krenu po zlu. Ono sto Dudakovic pise o medjusobnom umrezavanju; to nece mnogo pomoci. Medjusobno su se umrezavale i patriotska liga, zelene beretke i druge grupacije 1991. To je dovoljno za odbrambeni rat ali ne za i odbranu drzave BiH.asker wrote:
"
Previse dajes znacaja Turskoj. Nije to ta drzava koja moze djelovati van svojih granica. Smatram Tursku velikom silom i ne omalozavam uopste. Ali nije to taj level sto bi reko Rukfas. Nije ni Njemacka, Francuska itd. Imas ih 3-4 na planeti. Ameri i Rusi zbog sile, Kina zbog sile/expanzije i Britanci zato sto su najmudriji ljigavci i dan danas.
Bosnjacima treba "umrezavanje" jer su potencijalni neprijatelji saka jada u rangu s nama.
-
asker
#2947 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Zato sto nije nuklearna sila, zato sto nije osnivac i originalna/permanentna clanica vijeca sigurnosti UN-a i nema prava odlucivanja/veta, zato sto ce povrijediti medjunarodne vode/zracni prostor da dodje ovdje, zato sto su trenutno haveri sa Rusima koji bi to legalno zabranili, zato sto krscanska Europa to nebi dozvolila itd itd. Ima toga jos ali mozda najvaznije zato sto Turska nije avanturisticka banana drzava koja bi na bilo koji nacin ugrozila 80 miliona svojih gradjana za neku Bosnu, Turkmenistan ili Kirgistan. To radi Amerika i Rusija, pomalo i Kina. Tu je razlika izmedju ozbiljnih svjetskih igraca i ovih koji bi da to postanu. Pazi, pricas sa covjekom koji apsolutno podrzava Tursku i raduje se njenom napretku, osudjuje vojni puc, Kurdske i Isil teroriste koji razaraju onako lijepu zemlju.Pilaw_Pavlaka wrote: Objasni mi argumentovano zasto mislis da Turska nemoze ratovati u sluzbi prijateljske zemlje van granica? Oni sami misle da mogu doci u ispomoc Bosnjacima i Albancima. To cak i isticu kao svoju vanjsku politiku. A ti mi sada objasni zasto mislis da nemogu.
Ali Turska jednostavno nije igrac tog kalibra koji ti zamisljas.
Druga je prica podrske, obuke, eventualnog proturanja naoruzanja, finansijske podrske, lobiranja itd. Nije Turska za baciti, jeben je to igrac, u top 10 sigurno, i prijateljske veze s njima su za pohvaliti. Ali da Turci jurisaju na Zvornik nikad, mozda ni tad.
-
Pilaw_Pavlaka
#2948 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Zasto onda to navode kao svoju vanjsku politiku? I zasto mislis da bi oni morali jurisati na Zvornik a ne raditi ono sto recimo rade u Siriji? Oni nebi povrijedili nikakve teritorijalne vode. Sa avionima mogu doci do Sarejva i pri tome trebaju proci kroz 50 km Crno Gorskog zracnog prostora.asker wrote:Pilaw_Pavlaka wrote: Zato sto nije nuklearna sila, zato sto nije osnivac i originalna/permanentna clanica vijeca sigurnosti UN-a i nema prava odlucivanja/veta, zato sto ce povrijediti medjunarodne vode/zracni prostor da dodje ovdje, zato sto su trenutno haveri sa Rusima koji bi to legalno zabranili, zato sto krscanska Europa to nebi dozvolila itd itd. Ima toga jos ali mozda najvaznije zato sto Turska nije avanturisticka banana drzava koja bi na bilo koji nacin ugrozila 80 miliona svojih gradjana za neku Bosnu, Turkmenistan ili Kirgistan. To radi Amerika i Rusija, pomalo i Kina. Tu je razlika izmedju ozbiljnih svjetskih igraca i ovih koji bi da to postanu. Pazi, pricas sa covjekom koji apsolutno podrzava Tursku i raduje se njenom napretku, osudjuje vojni puc, Kurdske i Isil teroriste koji razaraju onako lijepu zemlju.
Ali Turska jednostavno nije igrac tog kalibra koji ti zamisljas.
Druga je prica podrske, obuke, eventualnog proturanja naoruzanja, finansijske podrske, lobiranja itd. Nije Turska za baciti, jeben je to igrac, u top 10 sigurno, i prijateljske veze s njima su za pohvaliti. Ali da Turci jurisaju na Zvornik nikad, mozda ni tad.
Turska je to uradila vec u Siriji i na Kipru. Kao svoju vanjsku poltiiku navodi da bi to bila spremna uraditi u BiH i na Kosovu. Znaci vrlo otvoreno to pise od rijeci do rijeci. I ko si ti onda da to negiras ako njihov ministar vanjskih poslova bivsi to jeste zapcetio kao vanjsku politiku prema balkanu? Istina je da nema nuklearno naoruzanje ali je mnogo jaci igrac i 8. vojna sila svijeta, mnogo ispred Pakistana koji ima nuklearno naoruzanje.
Turska nema pravo veta ali ima jaku podlogu u smislu jakih prijatelja u Islamskom svijetu i veliku skub Tursih zemalja koje mogu Rusiju pretvoriti u pakao kada bi Turci to zelijeli. To je na kraju i rekao Davoutoglu kada su im oborili avion. Od Cecena do Tatara, Azera, Uzbeka itd. Mogu im stvoriti ISIL u rusiji kakvog su i stvorili Assadu zajedno sa Izraelcima.
BiH ima pravo da se naoruza preko Turske kao suverena drzava. Ja sam 100% siguran da bi Turska poslala BiH svo naoruzanje koje bi BiH zatrazila bez obzira sta kazu na to Njemacka ili Velika britanija. I bili bi spremni i poslati specijalce po principu sirije.
-
Ripicipi
#2949 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Fakat imas bujnu mastu 
-
-H-E-L-L-
#2950 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ma Covic radi svjesno ili nesvjesno za dugorocne srpske interese jer vjerovatno misli da su se razgranicile Srbija i Hrvatska pa se isplati koalirati sa Dodikom u razbijanju BiH.Samo sta ako ne misle tako u Beogradu i RS je samo prva faza?
Tako je posebno poglavlje u Memorandumu 2 posvećeno Republici Srpskoj, zatim srpskoj zajednica u Vukovaru, Istočnoj Slavoniji i sjevernom djelu Kosova. Ističe se da Srbi u ovim krajevima treba da budu konstituitivan narod.
Ljubomir TAdic,otac Borisa Tadica,jedan od kreatora memoranduma 2.
«Vojni gubitak Srpske Krajine i slavonskih zemalja, gde su Srbi bili većina, mi ne smemo nikada prihvatiti kao definitivan gubitak. Te krajeve nikad ne treba smatrati izgubljenim, jer ni Nemci nisu Istočnu Nemačku smatrali definitivno izgubljenom. Čak ni u ustavu“.
Dakle to bi bila ta Velika Srbija:Srbija,RS,Sjever Kosova,Istocna Slavonija(vjerovatno posljednja etapa i u trenutku ako u CRo bude rasulo)i Crna Gora.
Tako je posebno poglavlje u Memorandumu 2 posvećeno Republici Srpskoj, zatim srpskoj zajednica u Vukovaru, Istočnoj Slavoniji i sjevernom djelu Kosova. Ističe se da Srbi u ovim krajevima treba da budu konstituitivan narod.
Ljubomir TAdic,otac Borisa Tadica,jedan od kreatora memoranduma 2.
«Vojni gubitak Srpske Krajine i slavonskih zemalja, gde su Srbi bili većina, mi ne smemo nikada prihvatiti kao definitivan gubitak. Te krajeve nikad ne treba smatrati izgubljenim, jer ni Nemci nisu Istočnu Nemačku smatrali definitivno izgubljenom. Čak ni u ustavu“.
Dakle to bi bila ta Velika Srbija:Srbija,RS,Sjever Kosova,Istocna Slavonija(vjerovatno posljednja etapa i u trenutku ako u CRo bude rasulo)i Crna Gora.