Radije da sumiramo ove tvoje nebuloze...
Kejn wrote:Dozer da sumiramo tvoje budalaštine jer očito si tip čovjeka koji miriše i svoj prdež
Dakle:
Slagao si da je prvi pomen Bošnjaka 1440-te Turski izvor. To nije bio Turski izvor to je bilo pismo koje je napisao sam Kralj Tvrtko II. Dakle ljudi su se sami počeli nazivati Bošnjacima prije Turaka. Dakle laž 1.
A pise:
Dozer wrote:Prije Bosnjaka u Bosni su se ljudi nazivali Bosnjanima, i medju njima su bili pravoslavci, katolici i bogumili, a postojala je i Bosanska crkva. "Bosnjak" se prvi put zvanicno, kao termin, pojavljuje 1440., ali je zapravo terminoloski to osmanska varijacija rijeci Bosnjanin. Posto su Osmanlije uz istocne granice Bosne bili jos od 1380., porobljavajuci Srbe i Srbiju koji se tada nisu tako zvali, i njihovi trgovci su vec od tada dolazili u Bosnu i sa sobom donosili jezicke promjene, a 60-ak godina kasnije taj termin je i zvanicno usao u upotrebu, da bi od 1463. i s padom Bosne pod osmansku vladavinu, taj termin za ljude iz Bosne vec bio ustaljen.
Dakle, budalastina br. 1. Jos jednom - citaj s razumijevanjem, a ne s predrasudom. I potrudi se da shvatis ono sto procitas. Ovo sto ti tvrdis da sam ja rekao je = 100% budalastina, i ociti spin.
Dalje:
Od 16. vijeka ne dolaze nikakve emisionari da šire hrvatstvo i srpstvo jer je i ono totalno kao i bošnjaštvo nerazvijeno jer se radi od skoro 400 g. prije nacionalnih pokreta. Ljudima je tada bila jedina briga staviti hranu na sto. Nije bilo nikakve etničke emancipacije.Postajali su narodi ali njihova svjest nije bila ni blizu razvijena onoj u 19. vijeku. Dakle laž 2. (i jako glupa ako smijem dodat)
Ovdje je jedino grlupo samo tvoje opetovano nerazumijevanje napisanoga. I polupismenost. Emisari, ne "emisionari".
Ali, u jednom si bar tacan - u 16. v. Bosnjastvo jeste bilo "nerazvijeno" jer se ljudi jos uvijek tada nisu bili privikli na taj novi termin "Bosnjak", nego su se vecinom i dalje nazivali Bosnjanima. Bosnjaci se, kao termin, u potpunosti etablira tek s krajem 16.vijeka.
Dalje:
Prvo kažeš da su Austro-Ugari zabranili pojam Bošnjak onda kažeš da su ga promovirali. Dakle laž 3 i konstatacija sam sebe pobijaš.
Nista ja ne pobijam, nego sam u inicijalnom postu uzeo samo zadnju tacku kao referencu, dok je ona imala svoj uvod koji jeste onakav kako si ti rekao. Ali, ne mijenja nista u krajnjem rezultatu.
Dalje:
Kažeš da su se u Bosni svi narodi nazivali Bošnjacima. Totalna glupost koju svaki čovjek sa pristupom internetu može provjeriti. Iz putopisa Mažuranića, iz vremena kraja Osmanske vladavine:
Ja ne znam jesi li ti zaista ogranicen, ili samo kako-tako pokusavas ispasti pametan?
Ti konstantno pricas o nekakvim sredinama i krajevima osmanske vladavine, a ja pricam i o njenom startu, tj. o periodima prije i od 1463. Jos mi reci da su u Bosni zivjeli muslimani i prije 1463., ili preciznije prije dolaska Osmanlija na ove prostore, i da zakljucamo sve teme s tom tematikom...
Hoćeš iz nekog ranije vremena tekst? Evo jednog iz 17. vijeka. Obrati na donji dio teksta. Izraz ehali odnosno stanovništvo se odnosi samo na Bošnjake. Ali pod tim pojmom uvjek podrazumijeva samo muslimane.
Zaista si nevjerovatan.... Daj bilo kakvo spominjanje Bosnjaka prije 1440., dakle PRIJE dolaska Osmanlija na ove prostore, pa cemo onda dalje. U 17. vijeku Bosna je vec uveliko bila pod osmanskom okupacijom i vlascu.
P.S. Ja ne znam da na planeti postoji narod koji slavi vjekovne okupatore kao Bosnjaci danas u Bosni...
Evo malo i Noela Malcoma
Dakle laž 4.
Na koji period se to odnosi, dragi Kejn.... NAKON dolaska Osmanlija. Daj nesto od prije njihovog dolaska
Suma sumarom. Ti si očiti primjer zašto se samo 3 % naroda izjasnilo kao Bosancima. Osnovno nepoznavanje historijskih činjenica kombinirano sa kompleksom inferiornosti, strahom od Islama, i naprasitost koja svoj temelj ima možda samo u dubini površnosti i gluposti svojih komentara.
Suma sumar
Um - iako toga nisi svjestan, ocigledno, i dalje konstantno samo potvrdjujes sve sto sam ja napisao i pisem, iako se ti polomi da dokazes da to nije tako
Sjedi 1.
Nemoj sjedati. Lezi, -100