- NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post Reply
animals

#1076 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by animals »

Kejn wrote:
PM72 wrote:
Bošnjaci im dali prava? :-) E moj bilmezu.Oni su bili u Bosni prije Bošnjaka...
Ko je bio u Bosni prije Bošnjaka?
Srbi, Hrvati i Muslimani..
pa prije toga, amebe..
Pilaw_Pavlaka

#1077 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Kejn wrote:
PM72 wrote:

Fra Antun Knezevic 1870.

Image

"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."
animals

#1078 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by animals »

Pilaw_Pavlaka wrote:
Kejn wrote:
PM72 wrote:
Fra Antun Knezevic 1870.

Image

"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."
Ovaj Bosnjak mi nimalo ne lici, na Reisa..
I danasnji Bosnjaci,nisu sljedili njega i njegovo ucenje..
vec su prihvatili ucenje okupatora,i neke daleke i nerazumljive religije..
i tako da nemaju nista, sa ovim Bosnjaninom..
Last edited by animals on 10/01/2017 19:04, edited 1 time in total.
Kejn

#1079 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Kejn »

animals wrote:
Kejn wrote:
PM72 wrote:
Srbi, Hrvati i Muslimani..
pa prije toga, amebe..
Čudno pošto Tvrtko II spominje nekakvo pleme Bošnjaci... Čak ide dotle da govori da mu se pleme tako zove. Nešto se ne sjećam nekih Hrvata i Srba. Također Turci ovdje 500 godina spominju neke Bošnjake muslimane. Al šta oni znaju. Na ovom forumu imamo svjetske eksperte i za Bosansko-hercegovačku historijografiju.

A ovo da su Hrvati bili prije Bošnjaka može samo topina izvalit.
p206

#1080 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by p206 »

Kakve veze imaju Hrvati sa Dodikovim skupom jučer...ovdje se međusobno glođete a četnici čitaju i uživaju.
Bošnjaci i Hrvati su geografski i ekonomski okrenuti jedni prema drugima,i to je činjenica...nije ni meni drago,više bi volio Eskime i pingvine ali je tako.Hrvatima u BiH ne treba birati predstavnike jer time se samo jača negativna struja u HDZ-u.Trebaju imati ono što je ustavom FBiH i BiH zagarantovano,jer će se tako stvoriti i opozicija retrogradnom sijelu HDZa a posebno Čoviću,i to usamom hrvatskom narodu koji realno voli Čovića ko Bajro mater.S druge strane ako uhvate fursata i traže ono što im ne pripada i koče procese koji su dobri za državu ili još gore guraju Dosiku vodu na mlin treba im jasno reći i staviti do znanja da to ne može tako,ne zato šro smo mi zaebani i jaki nego što je država iznad svega.
animals

#1081 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by animals »

Kejn wrote:
Čudno pošto Tvrtko II spominje nekakvo pleme Bošnjaci... Čak ide dotle da govori da mu se pleme tako zove. Nešto se ne sjećam nekih Hrvata i Srba. Također Turci ovdje 500 godina spominju neke Bošnjake muslimane. Al šta oni znaju. Na ovom forumu imamo svjetske eksperte i za Bosansko-hercegovačku historijografiju.

Danasnji Bosnjaci imaju samo ime, koje podsjeca na te Bosnjake..
nista drugo..sve ono sto su ti Bosnjaci propagirali, oni su pogazili..
Pilaw_Pavlaka

#1082 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Pilaw_Pavlaka »

animals wrote:
Jezik i narodno ime. To je najbitnije zadrzati. To cini naciju nacijom. Katolici iz Bosne su napustili svoje narodno ime a jezik sada nazivaju Hrvatskim. I kakva je to onda nacija? Da su im dosli Italijani u 19. vijeku i poceli im govoriti kako su oni zapravo Talijani, danas bi imali konstutivne Italijane u Bosni. I umjesto kladionica bi imali svugdje restorane gdje mozemo recimo naruciti zabu. :D
Last edited by Pilaw_Pavlaka on 10/01/2017 19:11, edited 1 time in total.
Kejn

#1083 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Kejn »

animals wrote:
Kejn wrote:

Na tvoju žalost historija ili ti povijest je ozbiljna socijalna disciplina koja u razvijenom svijetu ne funkcionira po takvom kalupu. Muslimani u Bosni su narod koji se najduže naziva Bošnjacima. Sama ta činjenica "jebe" sve tvoje "činjenice".
I da historija ne počinje sa Kraljevinom SHS, Vučkom niti 1993-eće
Mirza007

#1084 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Mirza007 »

animals wrote:
Kejn wrote:

A sta su to ".....ti Bosnjaci propagirali", ako se smije znati?
insomnia78

#1085 Re: RE: Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by insomnia78 »

sarajevoxxxx wrote:
Kikibombona wrote:
madner wrote:Gubici jasno pokazuju da opozicija ima 10x vise stranaca od Asada.

Sto se tice Kikija, kakve gluposti zbori to je za anala.

Jedini vojno veci karinasi od Arapa su Kurdi, ko nije vodio rat nije ih ni dobio.

Tamo nema linija jer ne mogu izvrsiti mobilaziju, ovdje je igra bila tvrda, evropska. Tamo specijalci + USAF mogu osvojiti grad, ovdje bez domacih linija ne pada.

Na Srbe 99 je palo bombi kao na ISIL za godinu, a prijetnja kopnenom invazijom i komadanjem Srbije je razlog za povlacenje. Vojska se povukla u dobrom stanju a mali ucinak protiv iste je razlog sto je NATO presao na strateske ciljeve.
[emoji38] [emoji38] [emoji38] [emoji38]

Covjece, bolan, u NATO bombardovanju je poginulo oko 150 srpskih vojnika. Malo ih opucali po usima i oni odmah ruke u vis digli.

Arapi mogu istrpiti puno vise i imaju daleko veca muda. Po njima ubise sve avijacije svijeta a oni ne posustaju. Mi bi se predali u roku ODMAH.

Smijesno je porediti nas i Arape. Mi nemamo nikakve vojne uspjehe. Mali, podanicki narodi, koji su vazda bili pod okupacijom. Arapi su veliki osvajaci. Glupo porediti uopste.

Mi smo dobri kao defanziva, kada se brani kucni prag. Ofanziva - kar'na. Kazi nam, kako su se u Sarajevu linije pomjerale? Koliko znam, niko zgradu cestito nije mogao zauzeti. Kako to?

Pricao sam sa nekoliko vojnika ABiH koji su vidjeli na djelu akcijanje Arapa. Svi kazu da su ludo hrabri, blesavi, kako god. Jos ako pored fanatizma ima nesto i znanja, jeben je to protivnik. Nasem covjeku je prioritet ostati ziv i sto manje rizikovati. A to za ofanzivu nije bas dobitna formula.
[emoji106]
To sto ti navodis je odlika fanatizma koji nema nikakve veze sa Arapima. Cesto nema veze ni sa religijom.
PS: svi ljudi se boje smrti. Uvijek i jesu ali ih to nikad nije sprijecilo da ratuju. Osvajaju i brane se
Zgoljo

#1086 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Zgoljo »

Pilaw_Pavlaka wrote:
animals wrote:
Jezik i narodno ime. To je najbitnije zadrzati. To cini naciju naciju. Katolici iz Bosne su napustili svoje narodno ime a jezik sada nazivaju Hrvatskim. I kakva je to onda nacija? Da su im dosli Italijani u 19. vijeku i poceli im govoriti kako su oni zapravo Talijani, danas bi imali konstutivne Italijane u Bosni. I umjesto kladionica bi imali svugdje restorane gdje mozemo recimo naruciti zabu. :D
Haha,nemoj ga.Grijeh je samo promijeniti vjeru,nacionalnost i jezik nije.
On je tako naucio i pusti ga neka sanjari,vidis da mu je lijepo.
Kikibombona

#1087 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Kikibombona »

Tek sad vidim ovo Dodino 'pomozbog'. kakav odron.
animals

#1088 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by animals »

Mirza007 wrote:
animals wrote:
Kejn wrote:

A sta su to ".....ti Bosnjaci propagirali", ako se smije znati?
Onaj gore na slici je Franjevac..
katolik..
i sta mislis sta je propagirao..
animals

#1089 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by animals »

Zgoljo wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:
animals wrote:
Jezik i narodno ime. To je najbitnije zadrzati. To cini naciju naciju. Katolici iz Bosne su napustili svoje narodno ime a jezik sada nazivaju Hrvatskim. I kakva je to onda nacija? Da su im dosli Italijani u 19. vijeku i poceli im govoriti kako su oni zapravo Talijani, danas bi imali konstutivne Italijane u Bosni. I umjesto kladionica bi imali svugdje restorane gdje mozemo recimo naruciti zabu. :D
Haha,nemoj ga.Grijeh je samo promijeniti vjeru,nacionalnost i jezik nije.
On je tako naucio i pusti ga neka sanjari,vidis da mu je lijepo.
Kakve ti veze imas sa Franjevcima..
objasni mi molim te..
PM72

#1090 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by PM72 »

Meščini da je dosta diskutanata učilo istoriju iz Alijinih ćitaba za djecu.Muslimani iliti Bošnjaci su nastali kao produkt turske agresije 1463 jer nema dokaza o njihovom postojanju prije toga.Katolici su u Bosni prisutni stotinama godina prije toga.Ja sam Bošnjak da ne bude zabune.
Pilaw_Pavlaka

#1091 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Pilaw_Pavlaka »

animals wrote:
katolik..
Bosnjastvo i slogu izmedju brace Bosnjaka katolika i muslimana. Evo jos jednog:

Image

Nu ako nam je zao na Madjare, mnogo nam je zalije na njeku - cast i postenje pravednima - jednokrvnu bracu Srbe i Hrvate. Od ovih jedni nam rascijepise Bosnu i Bosnjake, te rekose da je Bosna do Vrbasa Srbija, a Bosnjaci Srbi; od Vrbasa pako Hrvatska i Hrvati; drugi da su u cijeloj Bosni samo Srbi, docim cetvrti proglasise da su zgoljni Hrvati. Ovako dakle Bosna ponosna i Bosnjaci na glasu junaci kod ovakvih samo su prazna imena, izmisljena od njekih zanesanjakah..."
Ovi franjevacki citati iz 19. vijeka najbolje svjedoce o poHrvacivanju Bosnjaka katolika u Hrvate.
SkyLimit

#1092 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by SkyLimit »

PM72 wrote:Meščini da je dosta diskutanata učilo istoriju iz Alijinih ćitaba za djecu.Muslimani iliti Bošnjaci su nastali kao produkt turske agresije 1463 jer nema dokaza o njihovom postojanju prije toga.Katolici su u Bosni prisutni stotinama godina prije toga.Ja sam Bošnjak da ne bude zabune.
A ima dokaza o postojanju Hrvata :wink:
Pilaw_Pavlaka

#1093 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Pilaw_Pavlaka »

PM72 wrote:Meščini da je dosta diskutanata učilo istoriju iz Alijinih ćitaba za djecu.Muslimani iliti Bošnjaci su nastali kao produkt turske agresije 1463 jer nema dokaza o njihovom postojanju prije toga.Katolici su u Bosni prisutni stotinama godina prije toga.Ja sam Bošnjak da ne bude zabune.
Pa naravno da si Bosnjak po rodu. Svi smo. A to sto si katolik te ne sprijecava da te mi smatramo bratom. Jer po krvi to svakako jesmo. Je li Anto Bosnjak nesto drugo od Mehmeda Bosnjaka? Alija Bosnic od Ivane Bosnic? Svi smo mi nekada bili jedan narod. A to nekada je bilo prije 20. vijeka. To se najbolje vidi po prezimenima i po izvorima koje su nam najcesce upravo franjevci i bosanski kraljevi, banovi ostavljali.
madner

#1094 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by madner »

Ima ona povelja sto je malo starija.

Inace, Turci se nisu bavili gradjenjem naroda, ko god je nesto postao pod njina je tu vec morao biti :D
animals

#1095 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by animals »

Pilaw_Pavlaka wrote:
animals wrote:
katolik..
Bosnjastvo i slogu izmedju brace Bosnjaka katolika i muslimana. Evo jos jednog:

Image

Nu ako nam je zao na Madjare, mnogo nam je zalije na njeku - cast i postenje pravednima - jednokrvnu bracu Srbe i Hrvate. Od ovih jedni nam rascijepise Bosnu i Bosnjake, te rekose da je Bosna do Vrbasa Srbija, a Bosnjaci Srbi; od Vrbasa pako Hrvatska i Hrvati; drugi da su u cijeloj Bosni samo Srbi, docim cetvrti proglasise da su zgoljni Hrvati. Ovako dakle Bosna ponosna i Bosnjaci na glasu junaci kod ovakvih samo su prazna imena, izmisljena od njekih zanesanjakah..."
Ovi franjevacki citati iz 19. vijeka najbolje svjedoce o poHrvacivanju Bosnjaka katolika u Hrvate.[/quot

Slazem se sa franjevcima da BIH, treba da bude zemlja slobodna neovisna..
ni Srpska , niti Hrvatska, a bogme niti Arapska ili Turska..
e sad ti meni fino cinjenicama objasni.ko su franjevci, i u kojem narodu i danas djeluju..
koji narod ih sljedi jedini,i koji narod i dalje sluzi njihovim idejama..
PM72

#1096 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by PM72 »

Pilaw_Pavlaka wrote:
Pa naravno da si Bosnjak po rodu. Svi smo. A to sto si katolik te ne sprijecava da te mi smatramo bratom. Jer po krvi to svakako jesmo. Je li Anto Bosnjak nesto drugo od Mehmeda Bosnjaka? Alija Bosnic od Ivane Bosnic? Svi smo mi nekada bili jedan narod. A to nekada je bilo prije 20. vijeka. To se najbolje vidi po prezimenima i po izvorima koje su nam najcesce upravo franjevci i bosanski kraljevi, banovi ostavljali.

Nisam katolik nego Bošnjak islamske vjeroispovjesti i nemam problem sa istinom niti poznavanjem istorije.
statixx

#1097 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by statixx »

Dajte Covi izbornu jedinicu, nije fazon da samo Mile raspisuje referendume... :D
Pilaw_Pavlaka

#1098 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Pilaw_Pavlaka »

animals wrote:
Slazem se sa franjevcima da BIH, treba da bude zemlja slobodna neovisna..
ni Srpska , niti Hrvatska, a bogme niti Arapska ili Turska..
e sad ti meni fino cinjenicama objasni.ko su franjevci, i u kojem narodu i danas djeluju..
koji narod ih sljedi jedini,i koji narod i dalje sluzi njihovim idejama..

Vecina Bosanskih franjevaca propagira vjeru i pomaze ljudima. Politicki su i dan danas prijatelji Bosne velika vecina. Nije sporno da se vi danas nazivate Hrvatima jer svako ima pravo da se naziva kako on zeli. Samo je sporno kada se proba negirati Bosnjacko porijeklo recimo nekog Ante Bosnjaka iz Viteza ili Marka iz Fojnice, Kaknja, Konjica itd.
Zgoljo

#1099 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Zgoljo »

Pa jest franjevac,katolik ali nije Hrvat nego Bosnjak.
Njegovi preci nisu bili katolici nego su to postali pod pritiskom pape i Vatikana.
Isto kao sto su njegovi drugi preci postali muslimani pod pritiskom Osmanske imperije.
Zasto su njegovi preci imali pravo postati katolici a nisu imali pravo postati muslimani?

I ono glavno,i ovi i oni njegovi preci nisu bili Hrvati nego Bosnjaci.To je najvaznije.
Mirza007

#1100 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Mirza007 »

animals wrote: Onaj gore na slici je Franjevac..
katolik..
Super. Tom logikom Hrvat iz BiH (Hrvatske ili bilo gdje drugo nastanjen), agnostik ili ateist ustvari nije Hrvat obzirom da nije katolik tj. pogazio je sve sto je Franjevac "propagirao" (interesantna terminologija za ispovijedanje religije).
Taj isti Franjevac je "propagirao" da su katolici u Bosni Bosnjaci. Obzirom da su danas katolici u Bosni Hrvati, nisu li i oni ponesto od te "propaganda" pogazili?
Ono cisto da se razjasni.
Post Reply