No Smoking Orchestra u Banjaluci

Locked
Goran_35

#251 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by Goran_35 »

gael wrote:
Goran_35 wrote:
Goran_35 wrote:Chomski i nemanjino palenje na Chomskog? Pa vecina istaknutih ljevichara koji su branili Milosevica su se na kraju ogradili,kada se konacno saznalo o Srebrenici i velichini monstruoznog zlochina koje je pochinio ovaj "socjalista" zvani slobodan!Chomski je pao na Bosni a i ranije ako se pazljivo chita svaka njegova kritika svake intervencije USA,moze se zakljuciti,po Chomskom, da je USA na Japan trebala da" baca chokoade" ,kako bi se ovi "smirili i prekinuli rat".Tako to zvuci po Chomskom.Inache Chomski je dezurni placeni kriticahar USA politike.Tako funkcionise demokratija,a to je ono sto nemanja ne shvata.Dakle nema pozitivnih,svi su negativni ukljucujuci i Chomskog - placenog kera koji laje po USA politici.A svakako bolje je da laje placeni ker,nego neki zaista bijesan koji bi mogao i zesce ujesti.Hugo Chavez se palio na Chomskog i to je mozda bilo i simpaticno jer on je tako ismijavao Busha?Ali nemanja koji se pali na Chomskog jer je Chomski negirao logore i evidentni genocid nad Bosnjacima? E to je vec slucaj za psihopatologiju!

Inace savjetovao bih nemanji pravoslavnom srbinu i krscaninu,koji toliko insistira na tako nebitnoj stvari vjerske i nacionalne pripdnosti,da malo razmisli o steccima i da se zapita kako to u sbrbiji nema stecaka a ima ih tacno tamo kuda se prostirala srednjovjekovna bosanska drzava?Stecci tacno crtaju granice srednjovjkovne bosanske drzave.Dakle nemanja,pravoslavni srbine,sta je to stecak i kojoj to religiji pripada?Mozda se zaista radi o izvornom krscanstvu,dakle onom prije podjele na istocnu i zapadnu crkvu?A potoci krvi izvornih krscana tekli su i u danasnjoj srbiji i u engleskoj i u francuskoj i u italiji i u dalamciji...Jedino bas nisu mogli da pokrste sve u Bosni srednjovjekovnoj niti su mogli tako lako da uniste crkvu bosansku - crkvu izvornog krscanstva,te da nametnu svoju korumpiranu crkvu u vidu zapadne ili istocne crkve.Znam nije milo ovo citati nikome, :D ni pravoslavnim,dkle ni tebi nemanja, ni katolicima,ni vatikanu...A ni nekim bosanskim muslimanima,Bosnjacima - muslimanima nije drago,mada to vise govori o njihovoj gluposti...Znam nije vam drago ali stecak mi je svjedok da govorim istinu :bih: Dakle nemanja o cemu ti to?Nacije i srpstvo su produkt iz 19 vijeka.Nacionalizam je nastao kao potreba da se ponovo zavlada masama,jer vjera u boga i korumpiranu crkvu vise nija imala takvu moc...Nemanja,pa primitivno je to tako,jos ljevicar ko fol?
Ja sve ovo pisem zato sto Nemanja i Jankovic trpaju svoj nos u politiku,umjesto da ih interesuje navodna "umjetnost" dakle muzika i film.I zaista u kontekstu toga svega, a posto Nemanja trvdi da nije Bosanac,odnosno Bosnjak,vec da je pravoslavni Srbijanac odnosno Srbin,mene zaista zanima kako je Nemanja dosao do tog zakljucka?Cuo sam ga cesto kada kaze da je ispitao svoje porijeklo?Ja protiv nacionalnog izjasnjavanja kao i odabira religije nemam nista protiv,ali u njegovom slucaju bas je zanimljivo znati kako je on ispitao svoje porijeklo i shvatio da je "vekovni Srbin" .Je li se doselio neki njegov deda iz Srbije u Bosnu ili sta je bilo?Ako pomislimo na to da je pocetak stvaranja srpske nacije bio u kasnom devetnaestom vijeku,onda mozemo zaklljuciti da je njegov dedica mozda dosao iz Srbije u BiH ??.Pravoslavlja je bilo u Bosni,samo sto Bosanske Pravoslavne Crkve nisu spadalale pod Pecku patrijarsiju Srpske Pravoslavne Crkve a koju je izmedju ostalog hatiserifom u znak zahvalnosti Srbijancima za sirenje Osmanske imperije obnovio Sulejman Velicanstveni.Dakle bosanski pravoslavci i Bosanska Pravoslavna Crkva su do nedavno spadali pod patrijarsiju Stambolsku.Ali da ne duzim o tome?Nacionalnost,nacije pa tako i veliko-srbizam su nastali krajem 19 vijeka.Do tada se Srpska nacija nije pominjala.Ja znam u istoriji da je prva drzava danasnjih Srbijanaca zapravo bila Raska.A ovaj naziv Srbija vuce zapravo korjene iz latinskog i upotrebljen je u devetnaestom vijeku kada se stvarala danasnja srpska nacija.Znaci otac ili deda nemanjin su zasigurno tada dosli u Bosnu iz Srbije,cim je Nemanja uvjeren da je on bas srpskog porijekla pa je zbog toga postao i velikosrpski nacionalista i pravoslavni hriscanin pripadnik srpske pravoslavne crkve.

Jankovica sam slusao na RTS-u kada govori o svom porijeklu.on kaze da je iz srbije i da mu je deda Jankovic,ne tako davno, preplivao Drinu i nastanio se u Bosni.Dakle tu mi je stvar jasna zasto se Jankovic Nenad-dr Nele karajlic osjeca srbijancem a ne Bosancem.Ali Kusturica Nemanja,pravoslavni srpski hricanin,nikako to da nam objasni?

pa kad su sve nacije stvarane u 19 vijeku, zasto se ne stvori i bosanska nacija?

To mozemo zahvaliti okupatorskoj Austrougarskoj,koja je ukinula Bosanski jezik i Bosnjake (tada su sve religiozne grupe dakle i katolike i pravoslavne i muslimane nazivali Bosnjacima) a uvela je famozni srpsko-hrvatski jezik i Srpsku,Hrvatsku te "Muslimansku" naciju sto je zapravo bio presedan i svodjenje jednog naroda na religioznu skupinu bez istinskog prava na nacionalno izjasnjavanje.Bosnjaci su tada bili neskolovani,a ono sto je bilo pametno i skolovano uglavnom je napustilo Bosnu preselivsi se u Tursku.Austrogarska je zapravo,kao katolicka velesila,zelila u dogovoru sa Turskom zauvjek zavladati bogatom resursima Bosnom i favorizovati slavensko bosansko katolicko stanovnistvo ujedinjujuci ih sve u jednu naciju - Hrvate.Krivnju za ovakav razvoj dogadjaja snosi i islamsko ucenje po kojem Islam ne priznaje rase i nacije,vec priznaje samo Boga i ljude (muslimane).A poslije povlacenja islamske otomanske drzave,bosanskim muslimanima koji su ostali i koji nisu bas bili nesto skolovani,dakle ostala je sirotinja,vaznije od nacije za koju nisu mogli znati koliko ce znaciti u buducnosti,je bilo da ostanu Mmuslimani i ono "Muslimani" sa velikim "M" im je savrseno godilo jer to je upravo po Islamu koji ne dozvoljava da se ljudi djele na nacije vec postoje samo muslimani-dakle ljudi a ne neka izmisljena nacionalna fikcija koja sluzi samo u svrhu podjela i lakseg vladanja "svojima"
Osmanlije su iza sebe ne samo u Bosni vec na citavom Balkanu ostavili sarenilo religija,razlicitih etnosa i bogomolja.Osmanska drzava je bila islamska drzava i kao takva nije poznavala nacije.Povlacenjem Osmanlija pocele su se stvarati nacije i to u krvi.Srpska nacija,Turska nacija ,Bugarska nacija,Albanska ,Grcka nacija su tada nastale u Balkanskim ratovima koje karakterise zestoko etnicko ciscenje ,paljenje bogomolja i genocid .Tada je u Srbiji nestalo sarenilo bogomolja,uglavnom dzamije,Bosnjaci su umirali od kolere cekajuci brodove u Solunu za Tursku.Kolone Grka,izbjeglica su napustale Tursku iduci ka Grckoj a kolone Turaka su napustale Grcku iduci ka Turskoj.Itd,da ne duzim,treba procitati o karakteru krvavih balkanskih ratova,stvaranja nacija,te pojave fenomenmena etnickog ciscenja
gael

#252 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by gael »

gael wrote:
Goran_35 wrote:
Goran_35 wrote:
Inace savjetovao bih nemanji pravoslavnom srbinu i krscaninu,koji toliko insistira na tako nebitnoj stvari vjerske i nacionalne pripdnosti,da malo razmisli o steccima i da se zapita kako to u sbrbiji nema stecaka a ima ih tacno tamo kuda se prostirala srednjovjekovna bosanska drzava?Stecci tacno crtaju granice srednjovjkovne bosanske drzave.Dakle nemanja,pravoslavni srbine,sta je to stecak i kojoj to religiji pripada?Mozda se zaista radi o izvornom krscanstvu,dakle onom prije podjele na istocnu i zapadnu crkvu?A potoci krvi izvornih krscana tekli su i u danasnjoj srbiji i u engleskoj i u francuskoj i u italiji i u dalamciji...Jedino bas nisu mogli da pokrste sve u Bosni srednjovjekovnoj niti su mogli tako lako da uniste crkvu bosansku - crkvu izvornog krscanstva,te da nametnu svoju korumpiranu crkvu u vidu zapadne ili istocne crkve.Znam nije milo ovo citati nikome, :D ni pravoslavnim,dkle ni tebi nemanja, ni katolicima,ni vatikanu...A ni nekim bosanskim muslimanima,Bosnjacima - muslimanima nije drago,mada to vise govori o njihovoj gluposti...Znam nije vam drago ali stecak mi je svjedok da govorim istinu :bih: Dakle nemanja o cemu ti to?Nacije i srpstvo su produkt iz 19 vijeka.Nacionalizam je nastao kao potreba da se ponovo zavlada masama,jer vjera u boga i korumpiranu crkvu vise nija imala takvu moc...Nemanja,pa primitivno je to tako,jos ljevicar ko fol?
Ja sve ovo pisem zato sto Nemanja i Jankovic trpaju svoj nos u politiku,umjesto da ih interesuje navodna "umjetnost" dakle muzika i film.I zaista u kontekstu toga svega, a posto Nemanja trvdi da nije Bosanac,odnosno Bosnjak,vec da je pravoslavni Srbijanac odnosno Srbin,mene zaista zanima kako je Nemanja dosao do tog zakljucka?Cuo sam ga cesto kada kaze da je ispitao svoje porijeklo?Ja protiv nacionalnog izjasnjavanja kao i odabira religije nemam nista protiv,ali u njegovom slucaju bas je zanimljivo znati kako je on ispitao svoje porijeklo i shvatio da je "vekovni Srbin" .Je li se doselio neki njegov deda iz Srbije u Bosnu ili sta je bilo?Ako pomislimo na to da je pocetak stvaranja srpske nacije bio u kasnom devetnaestom vijeku,onda mozemo zaklljuciti da je njegov dedica mozda dosao iz Srbije u BiH ??.Pravoslavlja je bilo u Bosni,samo sto Bosanske Pravoslavne Crkve nisu spadalale pod Pecku patrijarsiju Srpske Pravoslavne Crkve a koju je izmedju ostalog hatiserifom u znak zahvalnosti Srbijancima za sirenje Osmanske imperije obnovio Sulejman Velicanstveni.Dakle bosanski pravoslavci i Bosanska Pravoslavna Crkva su do nedavno spadali pod patrijarsiju Stambolsku.Ali da ne duzim o tome?Nacionalnost,nacije pa tako i veliko-srbizam su nastali krajem 19 vijeka.Do tada se Srpska nacija nije pominjala.Ja znam u istoriji da je prva drzava danasnjih Srbijanaca zapravo bila Raska.A ovaj naziv Srbija vuce zapravo korjene iz latinskog i upotrebljen je u devetnaestom vijeku kada se stvarala danasnja srpska nacija.Znaci otac ili deda nemanjin su zasigurno tada dosli u Bosnu iz Srbije,cim je Nemanja uvjeren da je on bas srpskog porijekla pa je zbog toga postao i velikosrpski nacionalista i pravoslavni hriscanin pripadnik srpske pravoslavne crkve.

Jankovica sam slusao na RTS-u kada govori o svom porijeklu.on kaze da je iz srbije i da mu je deda Jankovic,ne tako davno, preplivao Drinu i nastanio se u Bosni.Dakle tu mi je stvar jasna zasto se Jankovic Nenad-dr Nele karajlic osjeca srbijancem a ne Bosancem.Ali Kusturica Nemanja,pravoslavni srpski hricanin,nikako to da nam objasni?

pa kad su sve nacije stvarane u 19 vijeku, zasto se ne stvori i bosanska nacija?

To mozemo zahvaliti okupatorskoj Austrougarskoj,koja je ukinula Bosanski jezik i Bosnjake (tada su sve religiozne grupe dakle i katolike i pravoslavne i muslimane nazivali Bosnjacima) a uvela je famozni srpsko-hrvatski jezik i Srpsku,Hrvatsku te "Muslimansku" naciju sto je zapravo bio presedan i svodjenje jednog naroda na religioznu skupinu bez istinskog prava na nacionalno izjasnjavanje.Bosnjaci su tada bili neskolovani,a ono sto je bilo pametno i skolovano uglavnom je napustilo Bosnu preselivsi se u Tursku.Austrogarska je zapravo,kao katolicka velesila,zelila u dogovoru sa Turskom zauvjek zavladati bogatom resursima Bosnom i favorizovati slavensko bosansko katolicko stanovnistvo ujedinjujuci ih sve u jednu naciju - Hrvate.Krivnju za ovakav razvoj dogadjaja snosi i islamsko ucenje po kojem Islam ne priznaje rase i nacije,vec priznaje samo Boga i ljude (muslimane).A poslije povlacenja islamske otomanske drzave,bosanskim muslimanima koji su ostali i koji nisu bas bili nesto skolovani,dakle ostala je sirotinja,vaznije od nacije za koju nisu mogli znati koliko ce znaciti u buducnosti,je bilo da ostanu Mmuslimani i ono "Muslimani" sa velikim "M" im je savrseno godilo jer to je upravo po Islamu koji ne dozvoljava da se ljudi djele na nacije vec postoje samo muslimani-dakle ljudi a ne neka izmisljena nacionalna fikcija koja sluzi samo u svrhu podjela i lakseg vladanja "svojima"
Osmanlije su iza sebe ne samo u Bosni vec na citavom Balkanu ostavili sarenilo religija,razlicitih etnosa i bogomolja.Osmanska drzava je bila islamska drzava i kao takva nije poznavala nacije.Povlacenjem Osmanlija pocele su se stvarati nacije i to u krvi.Srpska nacija,Turska nacija ,Bugarska nacija,Albanska ,Grcka nacija su tada nastale u Balkanskim ratovima koje karakterise zestoko etnicko ciscenje ,paljenje bogomolja i genocid .Tada je u Srbiji nestalo sarenilo bogomolja,uglavnom dzamije,Bosnjaci su umirali od kolere cekajuci brodove u Solunu za Tursku.Kolone Grka,izbjeglica su napustale Tursku iduci ka Grckoj a kolone Turaka su napustale Grcku iduci ka Turskoj.Itd,da ne duzim,treba procitati o karakteru krvavih balkanskih ratova,stvaranja nacija,te pojave fenomenmena etnickog ciscenja[/quote]

austrugarska ukinula bosnjake? nije tacno bas je austrougarska pokusala stvoriti bosansku naciju. jesi li cuo za benjamina kalaja i njegovu politiku?

ali ta se nacija nije mogla stvoriti jer nije imala uporista u narodu. jedni su bili srbi, drugi hrvati, a treci potrurceni srbi ili hrvati.
Andaluzijski pas

#253 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by Andaluzijski pas »

gael, samoeliminiraj se. Nemaš pojma.
bingov buraz

#254 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by bingov buraz »

@gael

drz' se ti ravnogorskih sajtova,ovdje nikog neces ubjediti u takve gluposti ;-)
Andaluzijski pas

#255 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Molio bih moderaciju da obriše posljednji gaelov post, jer mi se povraća kad god ga vidim, a ne mogu dovoljno zascrollati mišem da ga izbjegnem.
gael

#256 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by gael »

ne morate se slagati ni postovati moje misljenje. ono je takvo ne sa namjerom da nekoga vrijedjam, vec bazirano na onome sto sam znam iz istorije.

za to mozete konsultovati i strane autore ako mislite da su jedni ili drugi pristrasni. ovo nije ideologija vec istorija koja je takva kakva jest. a vi recite svoju, ako mislite da ja nisam u pravu. no tvrditi da je austorugarska ukinula bosnjake i uvela srpskohrvatski jezik mozda vise godi vasem uhu ali to je smijesno. pa zna se ko je bio benjamin kalaj i kakva je bila njegova politika.
Andaluzijski pas

#257 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

gael wrote:ne morate se slagati ni postovati moje misljenje. ono je takvo ne sa namjerom da nekoga vrijedjam, vec bazirano na onome sto sam znam iz istorije.

za to mozete konsultovati i strane autore ako mislite da su jedni ili drugi pristrasni. ovo nije ideologija vec istorija koja je takva kakva jest. a vi recite svoju, ako mislite da ja nisam u pravu. no tvrditi da je austorugarska ukinula bosnjake i uvela srpskohrvatski jezik mozda vise godi vasem uhu ali to je smijesno. pa zna se ko je bio benjamin kalaj i kakva je bila njegova politika.
Bit je u tome da ne znaš ništa iz povijesti, to jest tvoje istorije.
gael

#258 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by gael »

Andaluzijski pas wrote:
gael wrote:ne morate se slagati ni postovati moje misljenje. ono je takvo ne sa namjerom da nekoga vrijedjam, vec bazirano na onome sto sam znam iz istorije.

haj nauci me. slusam.
Andaluzijski pas

#259 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

gael wrote:
Andaluzijski pas wrote:

haj nauci me. slusam.
A-ha. Nemam ja vremena kao ti pogrešnih predodžbi i znanja o povijesti.
Uglavnom, odmakni se malo od Kalaja, te povijest pogledaj dulje, dublje, obuhvatnije.
therrarrius

#260 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by therrarrius »

gael wrote: ali ta se nacija nije mogla stvoriti jer nije imala uporista u narodu. jedni su bili srbi, drugi hrvati, a treci potrurceni srbi ili hrvati.
:angry: :run: Ovi istoricari povijesti su mi najdrazi.
Reci mi gaele dina ti i mana jesul' Adam i Eva bili srbi i zasto bi austougari pokusali sa formiranjem bosanske nacije ako su i sami bili srbi? Znamo iz naucnih radova brilijantina iz srbije da su svi srbi, pa i rusi sto onda logicno dovodi do zakljucka da fraza ''Majka rusija'' poprima sasvim drugi oblik.
Japanci su onda deformisani srbi??

Majku mu ko su onda afrikanci?
gael

#261 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by gael »

gael wrote:
Andaluzijski pas wrote:

haj nauci me. slusam.
A-ha. Nemam ja vremena kao ti pogrešnih predodžbi i znanja o povijesti.
Uglavnom, odmakni se malo od Kalaja, te povijest pogledaj dulje, dublje, obuhvatnije.[/quote]

kad is sve sagledao dublje i obuhvatnije, odgovori na jednostavno pitanje - kad su se u 19. vijeku stvarale nacije, zasto nije stvorena i bosanska?
Goran_35

#262 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by Goran_35 »

geal mislim da tvoje mjesto vise odgovara na nekim nacistickim chetnickim forumima.ja ti dalje nemam sta reci,jer nemas osnovno historijsko obrazovanje.Gledaj Historijski kanal ili Dicovery bude emisija o stvaranju nacija i krvavim balkanskm ratovima.i srpskai turska i svaka druga balkanska nacija poticu iz 19.vijeka.do tada nacije u osmanskoj drzavi nisu postojale...

Guverner Benjamin Kalaj ili Austrougarska da su htjeli nebi ukinuli ni Bosanski jezik stvorili bi jednu naciju.Ali ako imas pretenzije da vladas necim sto si skupo platio,a platili su turcima oko 2,5 mil.funti u zlatu,onda ces sigurno podjeliti narod na tri nacije i pri tome ni jedna da ne bude drzavotvorna i da nosi ime drzavnosti u svom nacionalitetu.Dakle ni jedna nacija da nema u svome imenu ni "B" od Bosne..

pozdrav,da ne duzim,znam da nema smisla sa tobom jer si sve rekao sa "poturchenim srbima i hrvatima"
gael

#263 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by gael »

Goran_35 wrote:geal mislim da tvoje mjesto vise odgovara na nekim nacistickim chetnickim forumima.ja ti dalje nemam sta reci,jer nemas osnovno historijsko obrazovanje.Gledaj Historijski kanal ili Dicovery bude emisija o stvaranju nacija i krvavim balkanskm ratovima.i srpskai turska i svaka druga balkanska nacija poticu iz 19.vijeka.do tada nacije u osmanskoj drzavi nisu postojale...

Guverner Benjamin Kalaj ili Austrougarska da su htjeli nebi ukinuli ni Bosanski jezik stvorili bi jednu naciju.Ali ako imas pretenzije da vladas necim sto si skupo platio,a platili su turcima oko 2,5 mil.funti u zlatu,onda ces sigurno podjeliti narod na tri nacije i pri tome ni jedna da ne bude drzavotvorna i da nosi ime drzavnosti u svom nacionalitetu.Dakle ni jedna nacija da nema u svome imenu ni "B" od Bosne..

pozdrav,da ne duzim,znam da nema smisla sa tobom jer si sve rekao sa "poturchenim srbima i hrvatima"

pa balkanski ratovi su se odigrali u 20 vijeku, a nacije su nastale ranije, u 19.

a austrougarska je imala interes da stvori bosansku naciju, ako nizbogcega drugog da smanji pretenziju srbije na bosnu. obrazuj se ti decko, makar oko datuma balkanskih ratova.
Bosnolog

#264 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by Bosnolog »

gael wrote:
Goran_35 wrote:geal mislim da tvoje mjesto vise odgovara na nekim nacistickim chetnickim forumima.ja ti dalje nemam sta reci,jer nemas osnovno historijsko obrazovanje.Gledaj Historijski kanal ili Dicovery bude emisija o stvaranju nacija i krvavim balkanskm ratovima.i srpskai turska i svaka druga balkanska nacija poticu iz 19.vijeka.do tada nacije u osmanskoj drzavi nisu postojale...

pa balkanski ratovi su se odigrali u 20 vijeku, a nacije su nastale ranije, u 19.

a austrougarska je imala interes da stvori bosansku naciju, ako nizbogcega drugog da smanji pretenziju srbije na bosnu. obrazuj se ti decko, makar oko datuma balkanskih ratova.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :run:
Goran_35

#265 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by Goran_35 »

gael wrote:

po tvojoj srpskoj naobrazbi "srbija je mogla napasti velesilu kakva je bila austrougarska i oteti joj Bosnu kao trecu provinciju u mocnom carstvu i to sve na osnovu oko 17% pravoslavaca koji su tada zivili u Bosni?" Ja mislim da je upravo suprotno bilo i da je Austrougarska imala pretenzije na Srbiju a u buducnosti su im trebali srbi koji ce biti zadovoljni u novoj mocnoj drzavi.Tada se stvarala ideja Jugoslovenstva,dakle to je bio period stvaranja nacija i mnogi,racunajuci na slovensko porijeklo su kontali zasto da budemo srbi hrvati Bosnjaci,zasto da nas djele kada smo svi slovenskog porijekla,zasto nebi bili jedna nacija ako smo vec podjeljeni po religiji.ideja Jugoslovenstva je bila veoma jaka i tako je nastala prva Jugoslavija.tu ideju su podrzavali svi i muslimani i katolici i pravoslavni,ali srpska hegemonija i nacionalizam su bidili ostale i zbog toga imamo problem koji imamo i uvjek cemo ga imati.Da si ti realan i da poznajes historiju imali bi jedan problem manje .Da smo svi realni i da poznajemo pravu historiju,nebi izmedju sebe ratovali vec bi se vise uvazavali i zivili jedni pored drugih u blagostanju.Ovako,ostaje strancima,ovim,ili onim ili nekim buducim da profitiraju na nasoj mrznji i medjusobnim sukobima
Goran_35

#266 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by Goran_35 »

dupli
Real Khan

#267 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by Real Khan »

Kako vidim i na ovoj temi imamo nekakvih poČetnika iz historije-istorije-povijesti...ali može li mi iko objasniti kakve veze imaju "pušenje", "Banja Luka", "zabranjeno" i "orkestar" sa "balkanskim ratovima", "Turcima", "Kalay Benjaminom" i "nacijama" :-)
@gael, imaš na podforumu Historija kilometarske postove o ovome o čemu piskaraš...

...i da ne zaboravim...SRAM TE BILO :zzzz:
Vukašin

#268 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by Vukašin »

Goran_35 wrote: po tvojoj srpskoj naobrazbi "srbija je mogla napasti velesilu kakva je bila austrougarska i oteti joj Bosnu kao trecu provinciju u mocnom carstvu i to sve na osnovu oko 17% pravoslavaca koji su tada zivili u Bosni?"
Prvi austro-ugarski popis poslije aneksije stanovstiva iz 1879. godine

Grcki pravoslavci 496.485 42.88 %

Muslimani 448.613 38.73 %
Rimokatolici 209.391 18.08 %
Židovi 3.426 0.29 %
Ostali 249 0.02 %

Izvor: Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine: Demografija, Tematski bilten 02/2007, Sarajevo 2007.godine

Ali samo da dodam:

idu mi na q...c i oni koji zele iz Bosnjaka napraviti Srbe ko i oni koji zele iz Srba i Hrvata napraviti Bosnjake (u nacionalnom smislu). :D :D
Sezam

#269 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by Sezam »

@Gael

Ma najsmjesnija stvar u vezi za 'korijenima' je sto najobicnija matematika rasplini svaku genetsku cistocu, narocito na Balkanu...eto Nemanja (AFKA Emir) npr, kaze on kako je u knjigama u Kotoru vidio da mu je pradjeda bio Srbin, pa je eto kao i on - Srbin, i to onaj najcisci :D

E sad, koliko ja znam, svako od nas je imao 4 pradjeda i 4 prababe - dakle to sto je Kusta imao "sigurno" jednog pradjedu Srbina, cini ga "sigurnim" Srbinom svega 12,5 % :shock:

I tako, sto dalje odlazimo u proslost, procenti sve manji i manji... :idea:

kako meni fino jedan jaran isprica, kad je gulio iz Bosne, i sad prenocio kod rodjaka u CRO, i taj mladji rodjak iz CRO krenuo spiku kako su oni svi Hrvati koji su presli na islam i tako ta suplja romanticarska bez osnove spika, kad ce ti njemu moj jaran: "Buraz, nas je pradjed ozenio Turkinju" :D

Eto, Nemanja Kusturice, lijepo te ljudski molim, budi COVEK, budi SRBIN, pa nam obznani sta su ti bili ostala 3 pradjeda i 4 prababe? Dokazi da su bili Srbi i kunem ti se, prelazim na pravoslavlje iste sekunde... :bih:
Goran_35

#270 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by Goran_35 »

Real Khan wrote:Kako vidim i na ovoj temi imamo nekakvih poČetnika iz historije-istorije-povijesti...ali može li mi iko objasniti kakve veze imaju "pušenje", "Banja Luka", "zabranjeno" i "orkestar" sa "balkanskim ratovima", "Turcima", "Kalay Benjaminom" i "nacijama" :-)
@gael, imaš na podforumu Historija kilometarske postove o ovome o čemu piskaraš...

...i da ne zaboravim...SRAM TE BILO :zzzz:

Ma ja sam se zapitao kako je to Nemanja Kusturica skontao da je Srbin, a kaze da jeste, i da je siguran jer je ispitao svoje porijeklo?I onda sam pokusao da objasnim da su nacije nastale tek u 19. vjeku pa tako ni srpska nacija nije mogla postojati prije.Za vrijeme osmanlija,vladala je sloboda vjeroispovjesti i eventualno nemanja je mogao biti samo bosanski pravoslavac a Srbin nikako jer tada jednostavno nije postojala srpska nacija.
Dezhantrop

#271 Re: No Smoking Orchestra u Banjaluci

Post by Dezhantrop »

Pa zar nije fantasticno sto se svaka tema pretvori u nacionalisticko preseravanje.Kusturica je smrad i to je meni dovoljan razlog za sve njegove akcije.I jednom za svagda ma koliko se god mi prepirali,svako ko se rodio u Bosni je Bosanac pa makar mu roditelji bili marsovci.Ako hoce da se izjasnjava ko nesto drugo izvoli brate imas slobodu govora pa pricaj sta god hoces.Ja mislim da na kraju krajeva i treba svi da budemo Bosanci a ne Bošnjaci(zemlja se ne zove Bošnja),Srbi(halo ba kakvi Srbi,geografija!)i Hrvati(ponovo,geografija!).Sada ocekujem baraze napada ali sta cu to je moje misljenje.Usput ako cemo korijenski svi smo Slaveni pa hajmo se voditi prema toj zajednickoj tacki :)
Locked