Ja ne vidim nista lose u tom sto se na "programsku deklaraciju" uspjelo dobiti potpis SDA, HSP-a i NSRB, naprotiv, to smatram uspjehom. A da je svadja na relaciji NS-SDP nesto lose nije tajna, to sam i prije izbora govorio.oldplague wrote:NS i SDP su ukakili prije izbora kad su se nabacivali balegom jedni na druge, umjesto da djeluju zajedno. Tada je moglo biti fajde, narod je bio sit iste tlake 20 godina. Ali jok, oni će se ćerat malo, dok voz prolazi. Sada se brukati ovako sa nacionalističkim i neonacističkim ološem, to im neće donijeti ništa dobrog. Sigurno. Samo gledaj.1gorstak wrote:Od njih se to i ne ocekuje. Ali ne trebaju se ni NS a ni SDP izmicati u stranu cekajuci neka bolja vremena kada bi zajedno kao imali parlamentarnu vecinu. Treba uci u vlast gdje je god to moguce i ako se vec ne moze eliminisati likove iz SDA, onda im bar "programskim deklaracijama" ograniciti manevarski prostor, u skladu sa onom izrekom; drzi svoje prijatelje blizu sebe, a neprijatelje jos blize.oldplague wrote:Poprilično je jednostavno: frontu za građansku i cjelovitu državu ravnopravnih ljudi ne mogu predvoditi SDA, HSP i slični, čak ni u sporednoj ulozi.
To sto nam medjunarodna zajednica kao ne vjeruje uopste ne igra ulogu, medjunarodna zajednica je kurva obicna koja ide linijom manjeg otpora, koja je gledala opsadu Sarajeva iscekujuci slom otpora i stabilizaciju kroz trijumf velikosrpstva. Medjunarodna zajednica je skup raznih interesnih grupa od kojih vecinu (ili bar SAD) treba pridobiti na svoju stranu a to ce se postici samo ako ih uvjeris da ce stanje biti gore ako ne podrze tvoju stranu. Prica o jasnoj poziciji i opredjeljenju koje treba "iskomunicirati međunarodnoj zajednici" mene podsjeca na svu onu pricu o rezolucijama UN-a na koje smo se pozivali dok su divljaci ubijali sve pred sobom. Naucili smo lekciju i nema vise mjesta za naivnost.
Njemačka koči formiranje vlasti u BiH
- 1gorstak
#126 Re: Njemačka koči formiranje vlasti u BiH
-
hercegovac_pravi
#127 Re: Njemačka koči formiranje vlasti u BiH
Nemoguće. Da navedem primjer. Hajde mi reci šta bi to onda spriječilo 200,000 Bošnjaka da se prijave na glasačko mjesto kao Hrvati i izaberu nekog ko njima odgovara? Ništa ih nebi spriječilo, osim ako ne misliš da se vrši "genetska" provjera ljudi što je opet besmislica samo po sebi jer nas vraća na filozofiju o "arijevcima" a to opet nijedna civilizovana zemlja neće prihvatiti.oldplague wrote:Ne mora imati definiran teritorij, već odvojenu registraciju birača. Ukoliko bi ta virtuelna jedinica zahvatila i dio RS, neka im.hercegovac_pravi wrote:Obična glupost. Nemoguće implementirati...npr. izborna jedinica mora imati definisan teritorij (nemoguće je napraviti etničke izborne jedinice a da se pri tome ne definiše i teritorij glasača). E sada, na koji način bilo ko želi da onemogući npr. Hrvatu iz Tuzle ili Bošnjaku iz Čapljine da glasa (ne da njegov kandidat pobjedi) za "svog" kandidata koji zbog etničke ravnopravnosti nema pravo da bude na izbornoj listi neke izborne jedinice? Ma glupost obična. Ne znam kako ovakve tekstove uopšte mogu objavljivatiplain vanilla wrote:Angela Merkel prihvatila stvaranje treće hrvatske izborne jedinice u BiH?
Hrvatske stranke iz BiH su kod njemačke kancelarke Angele Merkel uspjele izlobirati da Hrvati dobiju posebnu izbornu jedinicu koja bi obuhvaćala i dio Republike Srpske. Srpski Press piše kako je Merkel pripremila prijedlog paketa ustavnih promjena za BiH, među kojima je i ideja o formiranju posebne hrvatske izborne jedinice.
Merkel je ovih dana vodila pregovore sa strankama iz BiH, a navodno su hrvatske stranke uspjele izlobirati ustavne promjene koje bi dovele do radikalne promjene izbornog sustava i popravljanja pozicije Hrvata u BiH.
Srbi neće prihvatiti "oduzimanje" dijela RS
Izvori iz diplomatskih krugova u Sarajevu kažu da se već "ispipava puls" za kontroverzan prijedlog kojim bi se spriječila mogućnost da bošnjački glasači izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
Navodno u prijedlogu stoji da granice izborne jedinice prijeđu entitetsku liniju i obuhvate dio Posavine, navodi Index. Izvori tvrde da će se tim prijedlogom smiriti Bošnjaci, zbog eliminiranja zahtjeva za stvaranje trećeg entiteta, a mogao bi zadovoljiti i Hrvate. Pitanje je bi li Srbi pristali na to, jer se obuhvaća i dio Republike Srpske.
Srpske stranke kažu da nikada ne bi pristale na to da ta izborna jedinica zahvati i dijelove Republike Srpske.
- Komrad
#128 Re: Njemačka koči formiranje vlasti u BiH
NS je lokalna stranka ... i koliko sam upratio u Sarajevu su se ponasali nesto slicno kao SBiH1gorstak wrote:
Ja ne vidim nista lose u tom sto se na "programsku deklaraciju" uspjelo dobiti potpis SDA, HSP-a i NSRB, naprotiv, to smatram uspjehom. A da je svadja na relaciji NS-SDP nesto lose nije tajna, to sam i prije izbora govorio.
-
pemanapemani
#129 Re: Njemačka koči formiranje vlasti u BiH
NS jeste trenutno lokalna stranka, kao uostalom i SDU, LDS, E5 itd., ali njihovi glasovi bi itekako danas pomogli SDP. Uostalom, napisao sam na temi o B.Hadžiomeroviću o tome. Kako vrijeme prolazi sve sam više uvjeren da je propuštena historijska prilika za poraz kriminala i klerofašizma. Sad je kasno, odnosno nije, ali treba imati m.da.Komrad wrote:NS je lokalna stranka ... i koliko sam upratio u Sarajevu su se ponasali nesto slicno kao SBiH1gorstak wrote:
Ja ne vidim nista lose u tom sto se na "programsku deklaraciju" uspjelo dobiti potpis SDA, HSP-a i NSRB, naprotiv, to smatram uspjehom. A da je svadja na relaciji NS-SDP nesto lose nije tajna, to sam i prije izbora govorio.
-
luckypot
#130 Re: Njemačka koči formiranje vlasti u BiH
a kako bi to glasovi ovih stranaka, koje su u suštini društvo jednog ili dva lica pomoglo sdpu? npr. na federalnom nivou?pemanapemani wrote:NS jeste trenutno lokalna stranka, kao uostalom i SDU, LDS, E5 itd., ali njihovi glasovi bi itekako danas pomogli SDP. Uostalom, napisao sam na temi o B.Hadžiomeroviću o tome. Kako vrijeme prolazi sve sam više uvjeren da je propuštena historijska prilika za poraz kriminala i klerofašizma. Sad je kasno, odnosno nije, ali treba imati m.da.Komrad wrote:NS je lokalna stranka ... i koliko sam upratio u Sarajevu su se ponasali nesto slicno kao SBiH1gorstak wrote:
-
pemanapemani
#131 Re: Njemačka koči formiranje vlasti u BiH
Evo kako: SDP kao lider nekadašnje opozicije po mom skromnom laičkom mišljenju trebao je prevazići sukobe sa manjm lijevo orjentisanim strankama, prvenstveno NS i SDU. U startu mandata prošle vlasti vidjelo se da to neće nikako funkcionisati. SDP kao vodeća opoziciona partija trebala je usmjeriti snage na formiranje opozicinog bloka koji bi sačinjavali SDP, NS, SDU, LDS, NSRZB, HSS - NHI. Npr., oni su cijelo vrijeme kukumakali kako treba smanjiti plate parlamentarcima, k'o biva oni hoće da donesu zakon, a kao ovi im ne daju. Onda fino osnuješ fond u koji ćeš mjesečno uplaćivati "višak" primanja, a fond bi bio namjenjen najugroženijim kategorijama, a sve to uz obilatu pratnju medija. Druga stvar, svaka budala je znala, a i danas zna da je Željko Komšić najpopularniji političar u zemlji. Da je on bio nisilac liste za državni parlament u jednoj izbornoj jedinici, te da je kroz kampanju promovisan kao budući premijer, građani bi SDP između ostalog poistovjetili sa Komšićem. Vjerujem da bi ovakva koalicija dobila preko 400 000 glasova. Još bolja stvar, začepila bi se labrnja HDZ-ovim kriminalcima i fašistima, jer bi oni u tom slučaju imali člana predsjedništva, a mi bi imali sve ostalo. Premijer bi bio Hrvat, ispoštovala bi se imaginarna rotacija, a naš Zlatko sa tolikim osvojenim brojem glasova komotno bi mogao tražiti mjesto ministra vanjskih poslova.zagazaga wrote:Nikako, to ti je u fazonu onih kad im se prevrne camac na sred rijeke a samo jedan zna plivati!
Ovo je bila historijska prilika za BiH da se konačno obračuna sa klerofašističkom bandom, ali zbog narcisoidnosti pojedinaca sve je otišlo u neku stvar. Zlatko nije mogao preći preko toga da Bajić, Pećanac, Tanović... dobiju pozicije, a ovako će ih dobiti raznorazni hoštapleri.
Naravno, lako je biti general poslije bitke, te pretpostavljam da ćeš me pitati, šta uraditi u ovakvoj situaciji? Po mom ponovo skromnom mišljenju, SDP bi trebao otići u opoziciju uz objašnjenje biračima da ne mogu naći istinskog partnera za provođenje ekonomskih i socijalnih programa, nastaviti borbu okupljanjem građanskog bloka i pozivanjem naroda na protest.
Ponavljam se otprilike peti put samo na ovom forumu i znam da se čini utopistički, ali to je samo razmišljanje pojedinca koji je dao glas SDP-u.
-
pemanapemani
#132 Re: Njemačka koči formiranje vlasti u BiH
Zašto misliš da nije moglo biti ovako? Znam, trebalo je uskladiti interese i apetite 5, 6 stranaka, ali i danas ih treba uskladiti. S tim da će nas u budućnosti najvjerovatnije voditi nekolicina ministara sa krivičnim prijavama, a kojima je stalo do BiH kao do lanjskog snijega.
-
beerdrinker
#133 Re: Njemačka koči formiranje vlasti u BiH
Njemacka ce dati najpametniji prijedlog 
- 1gorstak
#134 Re: Njemačka koči formiranje vlasti u BiH
Snagu SDP-a bi oslabili Enver Kazaz i Ljiljana Lovric koji bi drljali o legitimitetu HDZ-a. A HDZ ne mozes izbaciti iz kalkulacije koalicijom sa politickim igracima koji to ne zele. Odnosno, SDP bi se previse izlagao opstrukcijama manjih stranaka a zauzvrat bi se dobilo neznatan broj glasova, sa kojim se opet ne bi moglo samostalno uspostaviti vlast u FBiH.pemanapemani wrote:Zašto misliš da nije moglo biti ovako? Znam, trebalo je uskladiti interese i apetite 5, 6 stranaka, ali i danas ih treba uskladiti.
Ja sam se prije izbora nadao da bi do jedne takve koalicije i moglo doci (ali ogranicene na SDP/NS/NSRB), da bi se moglo napraviti pravila igre koja bi sprijecila ovakve istupe Kazaza, no ispostavilo se da je medjusobni animozitet to onemogucio. Ali za to nisu krivi samo ljudi iz SDP-a, bilo je pojedinaca koji su svoju stranku pokusali prodati narodu upravo pljuvanjem po SDP-u.
- mO k3
#135 Re: Njemačka koči formiranje vlasti u BiH
u to sumljam..... njemacka ce dati prijedlog koji ce da bude u korist hrvata.... nikako svih gradjana BiHbeerdrinker wrote:Njemacka ce dati najpametniji prijedlog
Osim toga Nijemci nisu zadovoljni politikom merkelove i nadam se da ce je ove godine,koja je u prevodu super izborna godina da je kazne (ali to je druga pricha)
-
pemanapemani
#136 Re: Njemačka koči formiranje vlasti u BiH
Više sam mislio na taj nazovimo ga "fond" i na Komšića kao budućeg premijera. Mislim da bi se tako uspjeli više približiti narodu. Zamisli da su recimo svaki mjesec Zlatko, Bojan, Nermin, Mladen... izašli među građane i podijelili im višak koji su odvojili od primanja, jer kriminalci u parlamentu nisu htjeli podržati zakon o smanjenju plata. Da je to trajalo dvije godine, bojim se i pomisliti kako bi pomutili planove klerofašistima.
Bezveze sam spomenuo ovaj "fond", prvo mi palo na pamet. Moglo se uraditi hiljadu sitnica, ali sad je prošao voz. Jebi ga, nekako mi žao jer mislim da smo propustili historijsku priliku.
Ne spočitavam ništa SDP-u, lako je biti pametan preko tastature. Na kraju krajeva kako bih i mogao, kada su jedina stranka čiji članovi u medijskim istupima konstantno ubacuju u igru i nas nekonstitutivne Bosance.
Izvinjavam se na skretanju sa teme.
Bezveze sam spomenuo ovaj "fond", prvo mi palo na pamet. Moglo se uraditi hiljadu sitnica, ali sad je prošao voz. Jebi ga, nekako mi žao jer mislim da smo propustili historijsku priliku.
Ne spočitavam ništa SDP-u, lako je biti pametan preko tastature. Na kraju krajeva kako bih i mogao, kada su jedina stranka čiji članovi u medijskim istupima konstantno ubacuju u igru i nas nekonstitutivne Bosance.
Izvinjavam se na skretanju sa teme.