lady midnight wrote:ne bih se ja slozhila sa tim da se ovdje radi o nepismenim ili polupismenim masama. u pitanju je druga odnosno treca generacija emigranata na zapadu, koji imaju razlichite obrazovne profile. ne kazhem da je postotak visokoobrazovanih medju njima visok, ali to nije sluchaj ni sa vecinom domicilnog stanovnishtva zemalja u kojima zhive. uglavnom, nisu ovo beduini iz kabilije koji se ne znaju potpisati (mada ni to nije tachno), nego u vecini sluchajeva mladi ljudi koji o svojoj vjeri nauche tek kroz propovjedi i "kurseve" koje drzhe radikalne organizacije.
a ovima se prikljuchuju iz razlichitih razloga, chesto zato shto im vlastiti roditelji i njihove tradicionalne vjerske institucije ne mogu pruzhiti zadovoljavajuce odgovore (bolje reci, nisu zainteresirani niti su us tanju) na pitanja koja su za njih (i ne samo za njih) vazhna, a ta se pitanja dotichu identiteta, vjerske prakse u nemuslimanskoj sredini, imigrantske situacije u kojoj zhive, tj. socijalnog statusa i svega ostalog. radikalne organizacije uspijevaju da ponude "patent" rjeshenja i odgovore na nachin na koji mladi ljudi to razumiju, dok istovremeno i drushtvo u kojem zhive i oni koji bi trebali da ih drugachije upute - zakazuju.
svaka zapadnoevropska zemlja je tu pricha za sebe. za njemachku pouzdano znam da izvjeshtaji koje podnose vladine sluzhbe i NVOe koje se bave tim stvarima govore o tome da je broj ekstremista medju muslimanima u njemachkoj manji od 1%, a onih koji su spremni upotrijebiti nasilje josh manje (nije svaki fundamentalista militantan, tj, ne podrzhava upotrebu sile, ovo samo za pojashnjenje).
ali kakvog to efekta ima kad se na sva usta pricha o terorizmu, muslimanskom ekstremizmu, kada visoki politichki i partijski funkcioneri svako malo puste prichu o navodnim prijetnjama, napadima, kada donekoc renomirane novine i magazini doslovno recheno bombarduju svoje chitaoce slikama bradatih, raskalashenih "muslimana" zakrvavljenih ochiju koji su spremni da urade sve u "odbranu" islama, kada grupice radikaliziranih kretena uspijevaju da budu najjachi i da se njihov glas najdalje chuje (primjer su i ove prijetnje o kojima se ovdje govori), dok se glasovi onih koji zastupaju neshto sasvim drugo, i koji su u velikoj vecini i ne chuju, odnosno i ne pruzha im se prilika da ih se chuje?
i molim vas, nemojte mi prichati o nepismenim i polupismenim muslimanskim masama na zapadu, koji su nepismeni po vlastitom izboru, meni je te priche preko glave. dosta mi je shto moram svaki dan objashnjavati ovim malogradjanskim kretenima oko sebe neke stvari, koji misle da su popili svu pamet svijeta ako prochitaju neki chlanak o islamskom terorizmu, shto moram svako malo objashnjavati da nikom od ovih muslimana koje znam ne pada pamet da uchestvuju u svim tim stvarima (a znam ih dosta, pochevshi od prilichno velike vlastite porodice), shto sam maltene u odbrambenoj poziciji chim kazhem da dolazim iz muslimanske porodice, pa prvo moram osuditi sve teroriste svijeta da bi bilo jasno da sam ja jedna od onih "dobrih" muslimanki da bih tek onda imala pravo rijechi, shto mom okruzhenju normalni izgledaju muslimani koji se ne znaju potpisati, a nenormalni oni idu na fakultete, ili, ne daj Bozhe, josh i predaju na njima (zato jer smo valjda svi dio polupismene i nepismene mase)... nemojte da se pricha o ovim kretenima pretvori u prichu o muslimanima opcenito, nemojte zhivota vam, jer me to opasno ljuti, a ja se ovdje dosada nisam nikad dovoljno naljutila da bi mogli znati koji je to belaj

:D:D
to shto na ovom forumu ima izvjestan broj delegata koji veze nemaju ni sa vlastitom niti bilo kojom drugom vjerom (mada pokushavaju da nas ubijede da imaju), niti tradicijom, niti sa tim koji se osnovni principi nalaze iza koncepta demokratije i slobode govora, pa ovdje valjaju shupljake, a kojima je internet nazhalost omogucio da nas redovno chaste svojim biserima, meni nije dovoljno da osudim muslimane zbog neke evnetualne nazadnosti. zato shto znam bolje. od ovih finih, inteligentnih, obrazovanih ljudi sa kojima na ovom forumu komuniciram, njih 70% su vjernici, muslimani, mada se ne busaju u prsa tim svojim ubjedjenjem. niti ce se javiti na ovakvu temu, jer sa tim kretenima koji bi ubijali ljude jer se osjecaju uvrijedjenim nemaju basg nishta zajednichko, kao ni svi normalni ljudi.