Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post Reply
stari grad Visegrad

#1 Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by stari grad Visegrad »

Zasto Parlament Bosne i Hercegovine mora da ima fasiste i neofashiste u vlasti?
Niti jedna stranka se ne zove "neofasisticka" ali se zna koje su stranke neofashisticke i fashitsicke u BiH, bez da ih nabrajam.
Evropa je pomogla poslije 3,5 nadgledanja rata, tj. ozidala nasu drzavu sa dva entietata i Evropa je omogucila pobjedu fashizma i podjelu drvzave prema planovima Srbije i izvrsioca Karadzica.
TAko je Evropa dozvolila razvoj fashizma u nasoj zemlji i negiranja Bosne (i Hercegovine) i Bosnastva.TA ista Evropa treba dati svu podrsku borbe protiv fashizma u Bih a koji je sma napravila u Daytonu.

Evropa ne dozvolajva razvoj fashizma u svojim zemljama, te je glupo sto Evropa podrzava razvoj fashizma u Bosni i Hercegovini.
Eto npr. Svedjani nisu htjeli da neofashisti udju u Parlament.
U Svedskoj je najvise glasova dobio plavi blok koji je sastoji od 4 partije. Oni su osvojili 45% glasova. A Crveni blok (socijalisti i partija okoline) osvojili jos manje.
Da bi presli 50% glasova i formirali valdu Plavi blok je mogao da udje u koaliciju sa neofasistickom strankom koja se zove "Nova demokratija" a koji su dobili 7% glasova ili sa "Krsanskom strankom" koja je dobila 5% glasova (ali nisu htjeli ni njih da im propovjedaju).
PLavi blok nije htio da udju u koaliciju sa neofashistima, nisu htjelu uopste da SLUSAJU neofashiste a kamoli da razmatraju i usvajaju neki neofashisticki prijedlog.
U Svedskoj se svi digli na noge da ne dozvole neofasistima u Paralament. Na kraju sve stranke i svi zakonodavci slozili i odlucili da ce u idice 4 godine vladati manjinska vlada, dakle Plavi blok koji nije dosao do paraga od 50%.
Ovo je bio samo jedan primjer blokiranja fasista i fasistickih "ucenja". A kako ce izgledati bosansko-hercegovacki parlament? :sad:
behavac

#2 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by behavac »

Prvi nisi definisao koju su stranke pro/neo il samo fasisticke i zbog kojeg programa.
Dalje tretno tek traje uspostava nove vlasti tako da za sad ni jedna stranka nije usla u vlast...
I na kraju ja licno nemam pojma kakvo je stanje u Svedskoj, al ni ti ocigledno kakvo je u BIH.
Al ono sto znam a sto ti ocigledno ne znas je znacenje manjinske vlade.

To je vlada koja jeste skupila 50%+1 u parlamentu da se uspostavi ali nisu sve te stranke usle u tu vladu, dok su obecale da nece glasati nepovjerenje vladi, al sto kazu obecanje .... ....
Takvo stanje je samo po sebi neobicno i ne bas funkcionalno.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Manjinska_vlada
osa

#3 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by osa »

tko bi to trebao biti arbitar pa odrediti koja je stranka u bih kojeg profila, ili bi se i to riješilo konsenzusom....
Vragolan

#4 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by Vragolan »

@postavaljac teme

neko ti rece da nisi definisao stranke (neofasisticke/fasisticeke) i sto so one neofas./fas., dakle razlog takve klasifikacije
sto je veoma bitno za nastavak diskusije
evo po mom misljenju sda je neofasisticka strana

a trebalo bi definisati sta je neofasizam i fasizam

iiiiii nije EU kriva za ovakvu drzvu nego USA, da nije bilo USA ovdje bi se jos ratovalo sto se EU tice, oni od svog licemjerstvai sitnih interesa ne vide dalje, i ta ista EU bi se raspala da nije u interesu USA da postoji EU

dakle trebalo bi prvo neke stvari malo bolje da definises u uvodnom postu ovako nisam siguran sta hoces
stari grad Visegrad

#5 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Neofasizam/neonacizam je termin koji se odnosi na pojavu fasizma/nazizma poslije Drugog svjetskog rata.
Neofashizam ima isto znacenje kao fashizam, neonacizamili ima isto znacenje kao nacizam.

Zar vi ne znate sta je fashizam i nacizam? Mozete saznati na Internetu, a mozemo i diskutovati "sta je to".
osa

#6 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by osa »

stari grad Visegrad wrote:Neofasizam/neonacizam je termin koji se odnosi na pojavu fasizma/nazizma poslije Drugog svjetskog rata.
Neofashizam ima isto znacenje kao fashizam, neonacizamili ima isto znacenje kao nacizam.

Zar vi ne znate sta je fashizam i nacizam? Mozete saznati na Internetu, a mozemo i diskutovati "sta je to".
nešto kao, kad drugom hoćeš nametati nešto što on ne želi i sl.
Vragolan

#7 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by Vragolan »

osa wrote:
stari grad Visegrad wrote:Neofasizam/neonacizam je termin koji se odnosi na pojavu fasizma/nazizma poslije Drugog svjetskog rata.

nešto kao, kad drugom hoćeš nametati nešto što on ne želi i sl.
ili sto bi se reklo nekom drugom nametati svoju nacionalnu hegemoniju, ali to su grube definicije pa ako cemo cjepidlaciti ima rezlike izmedju neofasizma i fasizma
nejse to je vec druga tema

pa svako drustvo mora proci kroz odredjene stadije organizacije drustva ili zajednice
pa se ide od hordi, plemena ..... pa do savremene organizacije drzave

e sad ko je nama kriv sto smo mi jos uvijek na nivou plemena, jel to kriva EU ili USA
na izborima u nasoj drzavi ne glasaju holandjani ili francuzi nego mi bosanci i hercegovci
najveci problem je u nasim glavama

kada nase drustvo dodje do stadija moderne drzave i kada mi budemo gradjani a ne bosnjaci/srbi/hrvati
tada ce kod nas nestati fasizma, neofasizma, nacizma, neonacizma, i nacionalizma

do tad .....
stari grad Visegrad

#8 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Nije to tako banalno, @osa ti se pravis lud.
osa

#9 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by osa »

stari grad Visegrad wrote:Nije to tako banalno, @osa ti se pravis lud.
naravno da nije, hoću ti ukazati da se u "fašizmu" svatko na ovim prostorima može naći, a bogami i u antifažizmu, samo malo ramisli....
Vragolan

#10 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by Vragolan »

kada branim interese svog naroda onda samo drugom fasista a svoijma sam antifasista

rekoh ja, nista dok se malo ne uzdignemo
ja vec neko vrijeme kontam sta bi se to moglo uraditi da se narod uzdigne, sta je narodu potrebno
znam da je jedan od razloga nepismenost ali nije glavni razlog
je li to mozda neimastina, nezaposlenost, letargija ...
sta je ono sto je narodnu potrebno da se uzdigne iz fasizma, mozda da se fudbalska reprezentacija plasira na neko veliko takmicenje
osa

#11 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by osa »

Vragolan wrote:kada branim interese svog naroda onda samo drugom fasista a svoijma sam antifasista

ja vec neko vrijeme kontam sta bi se to moglo uraditi da se narod uzdigne, sta je narodu potrebno
sta je ono sto je narodnu potrebno da se uzdigne iz fasizma, mozda da se fudbalska reprezentacija plasira na neko veliko takmicenje
to bi sigurno pomoglo ;-) , pogotovo ovima što igraju ili gledaju nogomet...
Vragolan

#12 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by Vragolan »

osa wrote:
Vragolan wrote:kada branim interese svog naroda onda samo drugom fasista a svoijma sam antifasista

ma uz nijh bit ce dobro i ovim drugim sto ne gledaju ili ne igraju nogomet ;-)
osa

#13 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by osa »

Vragolan wrote:
osa wrote:
tvoj receot bi možda i pomogao ali pod jednim uvjetom, da se srbija i hrvatska ne plasiraju na to prvenstvo,pa bi svi ili bar većina navijala za bih, u suprotnom, eto ti opet belaja...
Komrad

#14 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by Komrad »

osa wrote:
Vragolan wrote:
osa wrote:
tvoj receot bi možda i pomogao ali pod jednim uvjetom, da se srbija i hrvatska ne plasiraju na to prvenstvo,pa bi svi ili bar većina navijala za bih, u suprotnom, eto ti opet belaja...

i turska :)
Komrad

#15 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by Komrad »

stari grad Visegrad wrote:Zasto Parlament Bosne i Hercegovine mora da ima fasiste i neofashiste u vlasti?
Zato sto su ovakvo drzavno uredjenje upravo dogovorili i potpisali neofashisti
Vragolan

#16 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by Vragolan »

osa wrote:
Vragolan wrote:
osa wrote:
eto vidis nikad dva dobra sastaviti
osa

#17 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by osa »

Komrad wrote:
osa wrote:

i turska

znao sam da sam nešto zaboravio još kad sam kliknuo pošalji, ali ne bi se sjetio, da si kruh...
stari grad Visegrad

#18 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Prvo obiljezje nacizma i fashizma jetse raspirivanje mrznje prema drugim narodima.
Raspiruje se mrznja na sve nacine preko javnih glasila, novina, radio, tv, posovnih sastanaka, price po ulicama. Tako da jedni pocnu mrziti duge.
Iz te mrznje nastaju druge negativnosti, npr. dalje sirenje mrznje u krugu porodice, odgajanje djece koja prvo znaju reci mrzim, ucitelji dalje raspiruju mrznju, sirenje mrznje u familiji i na kafi kod prijatelja, sirenje mrznja na radnim mjestima.
Zatim iz te mrznje guras "svoga" na neko radno mjesto iako nije strucnjak. Pokrece se lanac u cijelom drustvu i sveopsta mrznja, a time i sveopci nazadak i rat i ponovni rat.

Druga faza jeste maltretiranje drugog, istjerivanja, deportacije, masovna ubijanja, masovne grobnice.

Treca faza jeste pokusaj unistenja istorije, drzavnosti, kulture, krivotvorenje istorije.
Npr. kod je to pokusaj unistenja svega sto je bosnakso, od rijece bosnki pa nadalje, bosanske istorije, kulture, pisane rijeci, sjetimo se kako je tkz Vojska Republike Srpske unistila Naiconalnu Biblioteku u Vijecnici na pocetku rata.
vonSchtigliz

#19 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Post by vonSchtigliz »

Po tebi su(pretpostavljam) "fašisti" predstavnici srpskog i hrvatskog naroda a "antifašisti" predstavnici bošnjačkog naroda u parlamentu BiH,ili griješim ?[/quote]
A zasto mislis da grijesis ?
stari grad Visegrad

#20 Re: Nisu htjeli u Parlament neofasiste, a kod nas?

Zasto u Svedskoj ne vole nove naciste?
Zato sto neonacisticka stranka "Novi demokrati" imaju politiku protiv svih doseljenika. U Svedskoj ima doslejenika iz cijelog svijeta i to cini oko 20% stanovnistva.
Neonacisti zele "cistu Svedsku" sa samo Svedjanima.

Zasto Svedjani ne zele "cistu Svedsku"?
-zato sto vrednuju covjeka po osobinama a ne po zemlji porjekla ili religiji
-zato sto ih ima malo svega 8 miliona.
-zato sto im stranci trebaju
-zato sto ne zele da budi u istoriji uvrsteni u fasiste i naciste, mrzoljude

Sad zamislimo sta bi bilo kada bi "novi demokrati" usli u vlast.
Poceli bi u javnim glasilima siriti mrznju prema drugima tj. nesvedjanima
Poceli bi predlagati i usvajati fashisticke zakone protiv nesvdjana
U to bi "novi demokrati" podjelili Svednjane na one koji su za doslejenike i one koji su protiv. Novine, tv-programi i sudnice bi se napunile i zacepile raznim "nacistickim slucajevima i tuzbama".
U to bi se ekonomija prepolovila, jer bi 50% diskusija, vremena i znanja islo na paznju sta su rekle "novi demokrti" a sta doseljenici. Zatim bi svi uvrijedjeni doseljnici napustili radna mjesta i napustili Svedsku (otisli za Kanadu), sto dalje znaci i manja proizvodnja odnosno dohodak drzavi od oporezivanja, manje novca u budzetu za penzionere i socijalnu pomoc ugrozenima itd. Ko bi onda radio na losijim radnim mjesta npr. vozac podzemne zeljeznice, uz rengen, ciscenje itd. Tim bi se Svedska ekonomija sigurna umanjila 20-30%.
Ovako su sve usmjerili na ekonomski razvoj, zastitu i socijanu pomoc siromasnim.
Post Reply